Mietteitä cosplaysta tulevaa varten.

Cosplayn sisimmän olemuksen pohdinnat ja kaikki muut yleisluontoiset cosplay-aiheiset keskustelut, joille ei ole omaa aluetta.

Valvoja: Cosplay.fi / Ylläpito

Avatar
Willa
Viestit: 200
Liittynyt: Ke Loka 06, 2004 12:18
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Mietteitä cosplaysta tulevaa varten.

Viesti Kirjoittaja Willa » To Heinä 19, 2007 14:30

Animecon V / Finncon 2007 cosplaypuoli on nyt takana. Ajattelimme kysellä ihmisiltä mielipiteitä Animecon V / Finncon 2007 ja miksei muidenkin tämän vuoden cosplayohjelmien toimivuudesta.

Kantaa voi ottaa yksittäisten kisojen toimintaan tai cosplayn toimintaan yleisesti, esim :
- plussaa ja miinusta cosplayharrastuksen toteutuksessa coneissa
- tarvitseeko cosplayharrastus jotain uutta kilpailujen lisäksi.
- minkälaisista formaateista ihmiset pitävät eniten(ryhmä/pari/soolo esitys/pukukilpailu, jotain aivan muuta?)

Ketju siirtyy ajan kuluessa Cosplay Finlandin alueelle.

Avatar
Vigly
Viestit: 59
Liittynyt: Ma Huhti 26, 2004 20:04
Paikkakunta: Tuusula

Viesti Kirjoittaja Vigly » To Heinä 19, 2007 14:46

Kopioin tämän tännekkin A-conin jälkipyykistä:
adreena kirjoitti:
JareJare kirjoitti:Propeista sen verran että mielestäni järjestely oli aivan liian tiukka. Jostain sivuilta muistan lukeneeni että "liian isot" ja "vaaralliset" propit ovat kiellettyjä, ja vaikka kapine ei olisi vaarallinen kellekään niin ongelma olisi siinä että se voi mennä rikki. Kyuu taisi jopa mainita että "tapauskohtaisesti" päästetään sisään. Tätä ei selvästi kyllä otettu huomioon vaan ihan kaikenlaiset romppeet riistettiin ihmisiltä ihan muoviveitsiä myöten. Itse pyöriskelin norssin puolella sisällä ah-niin-vaarallisen jättikäpäläni kera, joka sattui olemaan kevyt ja valmistettu pehmeistä materiaaleista, enkä tietääkseni aiheuttanut kellekään saatika itselleni minkäänlaisia ongelmia. Toki ymmärrän että ihan järkyttävässä tungoksessa liian isot ovat tiellä, ja hauraammat särkyvät helposti, mutta sen pitäisi olla jokaisen oman harkintakyvyn varassa notta lähteekö lasisiipiensä kera myyntipöytien luokse.
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että jättikäpäläsi olisi kuulunut narikkaan aina sisätiloissa. Eihän se varmasti ole vaarallinen, mutta eipä ole mikään pitkä keppikään varsinaisesti, mutta kyllä minä vain yhteen sellaiseen meinasin kompastua kun sitä pideltiin huolimattomasti lattiaa raahaten tungoksessa. Isot asiat vievät paljon tilaa, joka on sitten muilta pois. Minusta on helpompaa lähteä sille linjalle että jos saat proppisi laukkuusi tai taskuusi piiloon, saat pitää sen, mutta muuten kaikki narikkaan. Arvuuttelu siitä saisiko propilla aikaan damagea on vähän turhan hankalaa.

Ja minusta erään viime vuoden Animeconin järjestysmiehen heitto sopisi tähän (alkuperäisessä kontekstissa lause oli typerä, mutta sopii tähän paremmin): "ite oot ittes siihen pukuun tunkenu." Eli kantsii miettiä hieman sitäkin. Jos ärsyttää laittaa proppeja narikkaan, niin ei kantsi tehdä niitä proppeja. Itse olen tinkinyt ja jättänyt proppeja tekemättä nimenomaan siksi etten jaksa säheltää narikoiden kanssa ja jättää sinne asioitani rikottavaksi (ei siksi että henkilökunta olisi osaamatonta, vaan koska kiireessä ja tungoksessa ja hädässä sattuu vahinkoja).

Ymmärrän aivan täysin halun tehdä valtavia proppeja ja pukuja jotka niitä vaativat, mutta vereni kiehuu jo aivan tarpeeksi siitäkin, kun tavallisesti pukeutuneet ihmiset eivät tungoksessa osaa ottaa muita huomioon. Cosplayerit, joilla ei tunnu uppoavan kaaliin että iso proppi on iiiiso, polttavat punasolut pohjaan.
Amoeba kirjoitti:sunnuntaina olikin väljempää enkä olisi varmaan ollut ihan niin tiukka asian suhteen.
Ja siitä olisi sitten tullut vinetystä että "miks multa vietiin ja tolta ei", ja hämmennystä sääntöjen kanssa. Call me a nazi, mutta mieluummin sama tiukka linja koko ajan kuin rönsyilyä.
Voitaisiinko tämä proppien narikointi ottaa esille tulevia coneja suunitellessa, niiden muiden tärkeiden asioiden lisäksi?
---
Keskustelimme tänään JareJaren kanssa pitkään, miksi proppeja saisi ottaa sisälle ja miksi ei. Olen cossaajana itse sitä mieltä, että propillisia cossaajia ei missään tapauksessa saa levitellä ympäri conialuetta. Eihän animeconin päärakennuksessa edes mahtunut kulkemaan, vaikkei kellään proppeja ollutkaan. Tilanne olisi ollut kamala jos vielä proppeja olisi siellä seassa ollut. Monet olivat katkeria proppien "takavarikoinnista", juuri esimerkiksi suurempien viuhkojen kohdalla. Onhan se selvää ettei joku viuhka ainakaan kovasti voi vahingoittaa ketään (mahdollistahan se tietysti on), mutta kyse lienee ennemminkin yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta. Minusta on hyvä että siitä pidetään huolta.

Puollan hyvin pitkälle tiukkaa linjaa proppien takavarikoinnissa. Ei poikkeuksia, vaan selkeät säännöt joita noudatetaan. Tällöin säästetään kovasti aikaa, vaivaa ja järjestäjien hermoja.

Viime animeconissa oli paras proppinarikka tähänastisista; ilmeisesti toimiva, eikä jonoakaan näkynyt. Toista oli animecon IV, jossa jonotin omia proppejani narikasta, samalla kun jonossa edessäolevat ostivat PANTSUJA kyseiseltä tiskiltä.

Itseäni ärsyttää sama asia kuin Adreenaa; ihmisten törttöily jo valmiiksi ahtailla conialueilla. Ei sinne tarvitse enää aseita lisätä, jo pelkkä kulkeminenkin on jo tarpeeksi hankalaa, puhumattakaan siitä että se voisi olla vielä vaarallista.
Ei voi olettaa että kaikki osaisivat, tai edes pystyisivät pitämään proppinsa pois muiden tieltä. Siksi säännöt kieltävät isot propit sisätiloissa.

Oli puhetta myös jostain kokostandardista, pienemmät saa pitää ja suurempia ei... Orava oli ilmeisesti standardina animeconissa - mutta koska orava on kovin pieni eläin, suurin osa propeista joutuu kuitenkin narikkaan. Minusta orava on silti hyvä eläin standardiksi. Käsiaseet (ne puusta tv. tehdyt) ovat vielä niin pieniä että ne voi ottaa sisälle. Tästä suuremmat propit, oli ne sitten käsiä, jalkoja, miekkoja, saksia, viuhkoja tai vaikkapa jättiläisoravia, pitäisi jättää narikkaan.

Toisaalta cossaajien puolesta harmittaa tämä narikointi, sillä osa kuvista otetaan sisätiloissa (ei onneksi niissä kaikkein ahtaimmissa), jolloin propit ovat narikassa. Tämähän on samantekevää niille, jotka eivät cosplayta harrasta - mutta entä cosplayaajat ja valokuvaajat? Onko kivaa jos Cloudilta puuttuu kuvassa miekka? Sehän on kuin Kyuu ilman sinista huivia.

On jotenkin kurjaa että cosplayasu pitäisi suhteuttaa coneihin. Asun pitäisi olla missä tahansa näyttävä ja toimiva - sen pitäisi siis (edellisten perustelujen mukaan) olla propiton.
Conit ovat niitä paikkoja jossa cosplayta harrastetaan! Miksi cosplayn harrastustapahtuma rajoittaa harrastusta? Mitä järkeä!?
adreena kirjoitti:Jos ärsyttää laittaa proppeja narikkaan, niin ei kantsi tehdä niitä proppeja.
Kannattaa myös suunnitella propit niin, että ne ovat mahdollisimman helpot tarvittaessa irroittaa! Vaihtoehtonahan on tietysti jäädä ulos proppeineen.

Keskustelimme myös väljempien conien tapauksessa narikoinnista. Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että nyt harrastajien määrän kasvettua, propit saisivat jäädä pysyvästi narikkaan. Omaan narikkaansa.

Juolahti mieleen tälläinen idea ja ehdotus cosplayaajien (ja muidenkin) olojen parantamiseksi: Mitä jos "kielletään" kuvaaminen sisätiloissa? Tällöin cosplayaajat saavat liikkua rauhassa sisätiloissa, pelkäämättä että joku tulee ikuistamaan propittoman cosplayn, ja käytävät vetäisivät paremmin. Tämä kyllä vaatisi erityistä suunnittelua piha-alueelta - ainakin suuri katos ja paljon penkkejä.
Tämä proppienpitotila voisi kyllä yhtähyvin olla myös sisätiloissakin, toisin tilan pitäisi olla suuri ja ulko-oven päässä, jotta ihmiset pääsisivät suoraan ulkoa sisälle proppeineen. Se olisi aluetta jossa saa ottaa niitä kuvia piha-alueen lisäksi. Proppialueella voisi olla kaksi *ärrgh, sanat hukassa* "uloskäyntiä"; Toinen ulos, ja toinen varsinaiselle, propittomalle aluelle. Asenarikoita voisi olla vaikka kaksi, toinen proppialueella ja toinen varsinaisen sisäänkäynnin vieressä (Jolloin tarvittaisiin vain enemmän vänkäreitä...)- vaikka pelkällä propittoman alueen narikalla luulisi pärjäävän. Myyntialueilla iso EI propeille.

Niin ja kannatan niitä yleisiä pukuhuoneita! Toimivat hyvin traconissa, ja aina on käyttöä.

Avatar
adreena
Viestit: 167
Liittynyt: Ma Touko 08, 2006 16:58
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja adreena » To Heinä 19, 2007 17:55

Hyvä, tämä keskustelu siirtyy siis tänne eikä tarvitse enää tuohon toiseen "kitinäthreadiin" jatkaa. Lainaan siis Maunon viimeisintä viestiä asiaa koskien:
Darth Mauno kirjoitti:Vigly tuossa heitti hyviä ideoita ja ajatuksia cosplayhin, proppeihin ja kuvaamiseen liittyen. Itse näkisin kaikkein selkeimmäksi ratkaisuksi cosplayereiden kuvaamisen rajoittamisen erilliselle kuvausalueelle, jonka ulkopuolella ei saisi myöskään kanniskella mukanansa näitä isoja, hankalia tahikka vaarallisia proppeja. Hivenen samantyyppistä (ja itse asiassa jopa tiukempaa) käytäntöähän harjoitetaan Japanissa esim. Comiketissa.
Mielestäni ihan näin tiukalle linjalle ei tarvitsisi (ainakaan vielä) lähteä. Ulkosalla nuo isommat propit eivät niinkään aiheuta ongelmia, joten en näe ihan älyttömästi syytä lähteä niiden kanniskelualuetta rajaamaan taivasalla. Ja henkilökohtaisesti tuo rajattu kuvausalue ei houkuttele, lähinnä koska se varmaan vaatisi omat karjapaimenensa hääräilemään. Siitä nimittäin voisi hyvin helposti tulisi pelkkä hengausalue pukuilijoille, jotka haluavat tulla kuvatuksi, ja ellei kyseessä ole hehtaarin kokoinen paikka niin siinä voisi iskeä ahtaus.
Toisaalta saatan olla vaan pessimistinen ihmisten tajuamisen suhteen, mutta kokemukseni perusteella ainakaan keski-ikäiset nykytanssifanit eivät aina hoksaa missä tötteröivät. Ja kyllähän aika monet haluavat tulla kuvatuksi ja nähdä jälkeenpäin paljon kuvia itsestään, ja jos niitä ei saa ottaa kuin tietyllä pläntillä niin... Niin.
Vigly kirjoitti:Juolahti mieleen tälläinen idea ja ehdotus cosplayaajien (ja muidenkin) olojen parantamiseksi: Mitä jos "kielletään" kuvaaminen sisätiloissa? Tällöin cosplayaajat saavat liikkua rauhassa sisätiloissa, pelkäämättä että joku tulee ikuistamaan propittoman cosplayn, ja käytävät vetäisivät paremmin. Tämä kyllä vaatisi erityistä suunnittelua piha-alueelta - ainakin suuri katos ja paljon penkkejä.
Kannatan ja paljon. Sisätilat saisivat olla poseerauskuvilta rauhoitettuja. Ei tietenkään mitään kameranarikkaa ovelle, mutta sellaiset "moi saanko ottaa susta kuvan ku sulla on niin hieno asu"-kuvaamiset pois.
Tosin jos sit ihan katsoo tätä cosplayerin itsekeskeisin silmin, niin se lisäisi kameraninjojen paparazzikuvia joissa naamat on mitä hirveimmissä ilmeissä, suu täynnä ruokaa ja kaksoisleuat loistaa kilometrien päähän. Eli niitä kuvia joita ei kykene katsomaan.

(Tähän yhteyteen muuten pitää muuten kuitata yksi asia, joka monelta cosplayeriltä tuntuu unohtuvan: aina voi sanoa ei. Se johtaa siihen ettei näy yhtä monen kuvagallerioissa, mutta se on tosi näppärä sana. Joku pyytää et saako ottaa kuvan, ja vastaat että "anteeksi mutta ei, voitko etsiä minut myöhemmin/siirrytään tuohon syrjempään" tilanteesta riippuen. Tiedän, kamala ajatus, mutta sitä sattuu.)

Tietty sitten tulee vastaan talviconit. Traconissakin voi tulla vilpoisa ulkona kykkiessä, helmikuun ihoa hivelevässä lämmössä. Sinne ja muihin viileämpiin aikoihin järjestettäviin coneihin sisäkuvausalue olisikin aivan mahtava ja mainio - tientukkeet pois ilman että peput paleltuu pihalla. Tosin karjapaimentaminen minua siinä vieläkin huolettaa...

Kyllä tää cospleijaaminen sit on niin hankalaa!

Avatar
Pluie
Viestit: 269
Liittynyt: Ti Touko 03, 2005 21:56
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Pluie » To Heinä 19, 2007 19:35

Oma mielipiteeni proppien takavarikoinnista sisään mennessä on hyvin myönteinen. Mitä itsellä on ollut yksi putkilo proppina, niin olin vaan tyytyväinen että pääsin siitä eroon sisätiloihin mennessä. Sitä kannattaa myös miettiä siltä kannalta että haluaako proppeja tosissaan kantaa ahtaissa sisätiloissa joissa ne menee melko varmasti helpommin rikki kuin narikassa jossa ne voivat korkeintaan kaatua seinustalta tms riippuen miten aseita/proppeja säilytetään.

Ulkona proppien kanssa liikkumiskielto on minusta typerää sillä ulkona on huomattavasti enemmän tilaa varoa ja jossainhan sitä on oltava kuvattavana. Muutenkin liian tiukka proppien kanssa liikkumiskielto ulkosalla ei ole edes tarpeen kun en ainakaan tähän mennessä ole kuullut kenenkään vammautuneen jonkun proppien toimesta. Se on sitten ihan oma moka jos tunkee oman aseensa silmäänsä paikassa jossa ei ole ketään lähimaillakaan. Ei ihmisiä pumpulissa voi pitää eikä täällä kukaan varmaan tappomeinigilläkään liiku... eihän? ^^

Toiveenani olisi että jossain conissa saataisiin aikaiseksi se kuvausalue cossaajille jossa olisi mahdollisuus olla poseeraamassa ettei cossaajien tarvitsisi poseerata ahtaissa ihmismassoissa tai ulkosalla sateessa. Ja niin kuin Vigly ehdotti tämän kuvausalueen vieressä voisi olla ainakin joku proppi/asenarikka.

Niin ja jos noista kilpailuformaateista jotain mainitsisi, niin minusta se parikisa oli ihan mukava välimuoto ryhmäkisasta ja yksilökisasta. Minua ei ainakaan haittaisi (lue: olisi mukavaa) jos conissa olisi niin yksilökisa, parikisa ja ryhmäkisa. Olisi kuitenkin hyvä jos osallistumista rajoitettaisiin niin että yksi henkilö voisi osallistua vain yhteen kisaan per coni että mahdollisimman moni pääsee kisaileen. En sitten osaa sanoa että jos henkilö on tehnyt useamman puvun saisiko niillä osallistua useampaan kisaan. Toisaalta kyllä coneja riittää jossa kokeilla onneaan että minusta ei samalla puvulla ole tarpeen kisata useammassa kuin yhdessä luokassa kerrallaan.

Avatar
Rimppu
Viestit: 432
Liittynyt: Ke Tammi 07, 2004 22:12
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rimppu » To Heinä 19, 2007 20:19

Olen jo jonkin aikaa ollut cosplay-kilpailuiden suhteen ns. jenkkiformaatin kannalla. Rapakon takanahan Masquerade on yksi massiivinen ohjelmanumero, johon kuuluu esitysosio (jonka pointtina on nimenomaan tehdä esitys, ei pelkkää cosplay -ryhmää, joka vähän vatkaa lannetta) ja "walk-on", joka vastaa meidän yksilökilpailuamme (ja siihen saa osallistua yksin, pareittain tai ryhmässä).

Tämä olisi mahdollista siinä tapauksessa, että cosplayn viihdearvo otettaisi tosissaan, eikä ohjelmaa sijoitettaisi sinne kaikkein huonoimmalle ohjelmapaikalle kahden kunniavieraspaneelin väliin, ja sille annettaisi sitä mystistä AIKAA.

Tällainen formaatti estaäisi myös saman henkilön osallistumisen kaikkiin mahdollisiin kilpailumuotoihin, eikä niitä "jotain vaihtelua" -kommentteja välttämättä tulisi niin usein (Mitä hiton "vaihtelua"? Tehkää itse parempia pukuja ja syrjäyttäkää nykyiset kärkinimet.)

Lisää Jenkkilän menosta voi oppia esimerkiksi DeathCom Multimedian tekemiä cosplay-videoita katselemalla. Niin minäkin teen.

Ja mitä proppeihin tulee; narikkaan vaan. On tosiaan helpompaa kulkea propittomana, vaikka toisinaan jo cosplay itsessäänkin estää normaalin liikkumisen.
Nuo kuvausalueet kuulostavat hyvältä, mutta vain siinä tapauksessa, että ne oikeasti järjestetään hyvin. Ei "no jotenkin tolleen" -henkisiä karsinoita, joissa cosplayaajat voivat maistaa toistensa hien. EI.
Tämä tarkoittaisi oikeasti isoa aluetta, jossa voisi liikkua ja poseerata täysin vaivattomasti säällä kuin säällä. Esimerkiksi tässä taannoisessa Animeconissa olisi ollut vallan ankeaa seisoskella tiputtavan räystään alla salamavalojen loisteessa vain siksi, ettei sisällä saa kuvata.

Avatar
Kokonhoray
Viestit: 252
Liittynyt: La Tammi 27, 2007 19:02
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kokonhoray » To Heinä 19, 2007 20:34

Otanpa nyt itsekin kantaa tähän.

Minusta kuvausalue kuullostaa erittäin kivuliaalta näin cossaajan näkökulmasta. Ajatuksesta tulee erittäin ahdistunut olo. Koska itse en coneissa pyörisi ilman cosplayta ja pidän siitä, että puvuistani pidetään ja niitä halutaan kuvata. Erillinen kuvausalue vain rajoittaisi cossaajien liikkumista.

Tämänvuotinen Animeconin asenarikka oli minusta hyvä. Se oli ulkosalla eikä siinä ollut jonoja (vaikka minun ei itse sitä tarvinut käyttää). Tulevaisuudessa voisi olla samankaltainen asenarikka, joka on ulkona, ettei proppien kanssa tarvitsisi sisällä kulkea.

Osittain kannatan ja kavahdan ideaa sisällä kuvauskiellosta. Se on toisaalta hyvä, jos ei haluta kuvia, joissa naama kiiltää epämääräisesti kun sisätiloissa tulee salama ja proppeja puuttuu jne. Mutta toisaalta uskon myös siihen, että ihmiset osaavat sanoa ei. Jos joku ei jostain syystä halua kuvaa ilman proppia, niin eiköhän fiksut ihmiset osaa kieltäytyä. Ja jos tungoksesta puhutaan niin tässä on taas se, että fiksut ihmiset osaavat myös liikkua syrjempään ja arvioida itse voiko kuvaa ottaa juuri nyt jne.

Myös jonkin sortin pukuhuoneet olisivat jees. Itselläni kengät alkoivat hajoilla kesken conia ja istumapaikkojen puutteessa jouduin turvautumaan portaisiin (joissa ei liikkunut ketään) ja tuli lähes välittömästi häätö. Eli yleinen pukuhuone (jonne ei tietenkään saisi jäädä turhia hillumaan) ja enemmän istumapaikkoja. Cosseissa liikkuminen ei olisi näin liian raskasta ja pyörtymisiltä vältyttäisiin.

Kilpailusta myös.
Minusta ei ole yhtään paha juttu vaikka sama henkilö kilpailisi kahdesti conin aikana, mutta eri puvuilla. Ainakin hyväksyn sen, että osallistuu yksittäiskilpailuun ja myöhemmin ryhmäkilpailuun. Koska yksittäiskilpailussa juuri tämän tietyn cossaajan luomusta arvosteltaisiin, mutta ryhmässä ei niinkään enää yhtä pukua.

Ja tosiaan, osa ihmisistä tulee coneihin cossaamaan, sitä ei todellakaan kannata alkaa rajoittamaan kauheasti koska se ei loppujenlopuksi ole kauhean kivaa.

Pahoittelen epäselvää tekstiä, ajatuksen kanssa on vaikea kirjoittaa.
Don't get worked up. Chill out and help me find a time machine.
- Gintoki

Avatar
Asagi
Viestit: 466
Liittynyt: Ke Syys 28, 2005 14:40

Viesti Kirjoittaja Asagi » To Heinä 19, 2007 21:09

Lähdekuvat. Jos kuvia ei voi käyttää itse kilpailussa (kuten Sakuraconissa ja Tracon 2:ssa), niin jos edes tuomareille voisi antaa jonkinlaiset mallikuvat siitä minkälaisia pukujen kuuluisi olla.

Avatar
niidel
Viestit: 287
Liittynyt: Ma Syys 19, 2005 01:04
Paikkakunta: Helsinki / Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja niidel » To Heinä 19, 2007 21:21

Proppeihin en ota hirveästi kantaa, sen sijaan tuomarointiin otan.

En nyt mene väittämään, että palkinnot olisivat menneet mitenkään "väärille ihmisille" tjsp, mutta parannettavaa arvostelutavoissa on. Cosplayta harrastava tyttöystävä arvioi, että Desudesun Sakura-asuun (Tsubasa Reservoir Chronicle, aloittelijoiden sarja, tuomaristoäänestys, 2. sija) oli mennyt huomattavasti enemmän aikaa tekemisen suhteen kuin voittaneen Nero the Sable -asuun, ja että Desudesun asu oli myös huomattavasti vaikeampi toteuttaa. Tästä voidaan varmaan kiistellä maailmanloppuun asti, että kenen olisi pitänyt voittaa. Itse kukin kuitenkin varmaan tajuaa, ettei puvun tekemiseen mennyt aika voi olla ainoa tekijä, joka määrittää sen, kenen asu voittaa. Molemmat asut olivat hienoja.

Jonkun mielestä cosplayssa on tärkeää se, kuinka asuaan kantaa ja kuinka eläytyy hahmoon. Minun mielestäni taas tämä ei ole tärkeää; cosplay ei ole larppaamista. Toistakin mieltä tietysti voi olla! Jonkun mielestä on tärkeää, että on tarkasti hahmonsa näköinen ja kokoinen, jonkun toisen mielestä sillä ei ole mitään väliä.

Pointtini onkin, että ehkä pitäisi siirtyä ensimmäinen - toinen - kolmas -tyylisestä arvioinnista eri osa-alueiden arviointiin ja palkita siitä. Nythän esimerkiksi kokeneiden sarjassa Asagi sai tuomaristolta kunniamaininnan perusteilla "Upea puku ja uskomattoman hienot propit". No eikö tällaisesta sitten kuuluisi palkintosija? Vai valittiinko 4 parasta, joista vain yksi jäikin ilman? Osa-alueiden arvioinnilla tarkoitan, että palkinnot olisivat esim. "Näyttävin asu", "Eniten väännetty + pikkutarkkaa piiperrystä", "Paras esiintyminen", tjsp. Kunniamainintoja on tietysti tällaisista jaettu, mutta voitaisiin siirtyä tällaisiin _kokonaan_ ja palkita näitä. Näin saataisiin varmasti myös enemmän vaihtelua voittajiin, mikäli se jollekulle on itseisarvo.

Avatar
Kokonhoray
Viestit: 252
Liittynyt: La Tammi 27, 2007 19:02
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kokonhoray » To Heinä 19, 2007 21:46

Asagi kirjoitti:Lähdekuvat. Jos kuvia ei voi käyttää itse kilpailussa (kuten Sakuraconissa ja Tracon 2:ssa), niin jos edes tuomareille voisi antaa jonkinlaiset mallikuvat siitä minkälaisia pukujen kuuluisi olla.
Kannatan.
Mutta mietimme myös asiaa sen osalta, että mitä jos cosplay on jostain nettipelistä (esimerkiksi Ragnarök Online) jossa hahmojen pukuun voi olla useita eri värivaihtoehtoja tai useita eri headgeareja? Silloinhan kaikki siitä virallisesta lähdekuvasta poikkeava olisi tuomareiden silmissä väärin, vaikka ne olisivat oikeasti oikein.

Lähdekuvissa on hyvät ja huonot puolet, lähinnä niin, että tuomareiden kannalta lähdekuvat olisivat hyvät, mutta cossaajia voisi ahdistaa ehkä hieman enemmän "Voi että kun toi yks nappi on ommeltu sentin liian ylös. Voi että kun mun silmät on väärän väriset. Voi että kun mun peruukki onkin sentin liian lyhyt."
Okei, ehkä hieman liioiteltua, mutta totta omalta osaltani.

Pukujen voittoperusteita en osaa arvioida. Minusta nykyiset ovat hyvät. Eikä minusta siinä ole mitään järkeä, että puvun tekoaika/vaiva vaikuttaisi siihen, mikä on parempi kuin toinen. Aika ja laatu kun eivät kävele käsi kädessä. Sama koskee vaivaa ja laatua. Ja rahaa ja laatua. Ja mitä tahansa ja laatua.

Myös seuraava seikka häiritsee. Tämä ei ole hyökkäys henkilökohtaisesti ketään vastaan, joten älkää sitä sellaisena ottako.
Tänä vuonna oli esimerkillisesti jaettu kilpailijat kahteen kategoriaan. No, tässä ensimmäisessä näkyikin uusia kasvoja, mutta toisen kategorian palkintosijoilla ei juurikan tapahtunut muutosta. Ja näin tulee melkolailla aina olemaan. Minusta välistä puuttui vielä yksi sarja, johon kuuluisi keskitasoiset cossaajat, mutta tämä saattaisi mennä jo vaikeaksi. Itse en ainakaan uskalla kisata koska kokeneempien sarjassa on aina tietty kärki jossa harvoin on uusille kasvoille tilaa ja aloittelijasarjaan minua ei mitenkään voisi hyväksyä, koska cosplayta on takana useampi kuin se kaksi. Enkä tosiaan koe itseäni kokeneeksi.
Monilla muilla voi olla myös samanlaisia kynnyksiä.

Myös se, että olen kuullut että joitan näistä ns eliiteistä on pyydetty etteivät he kisailisi. Tämä jos jokin kuullostaa erittäin epäreilulta, koska ns eliitticossaajat ovat myös tehneet työtä maineensa eteen.
Näin ollen oma sarja heille kuullostaisi hyvältä.
Don't get worked up. Chill out and help me find a time machine.
- Gintoki

Avatar
Rimppu
Viestit: 432
Liittynyt: Ke Tammi 07, 2004 22:12
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rimppu » To Heinä 19, 2007 21:49

niidel kirjoitti:palkinnot olisivat esim. "Näyttävin asu", "Eniten väännetty + pikkutarkkaa piiperrystä", "Paras esiintyminen", tjsp. Kunniamainintoja on tietysti tällaisista jaettu, mutta voitaisiin siirtyä tällaisiin _kokonaan_ ja palkita näitä. Näin saataisiin varmasti myös enemmän vaihtelua voittajiin, mikäli se jollekulle on itseisarvo.
Taidanpa olla samaa mieltä. Nykyisellään tuo "kolme parasta ja satunnaisia kunniamainintoja" -arviointi ruokkii epätervettä kilpailua (joka siis johtaa pahimmassa tapauksessa DRAAMAAN, itkuun ja hampaiden kiristykseen, koska "siis toi voitti mut mä en vaik äiti sano et oon hyvä" ja sitten kannetaan kaunaa ja mulkoillaan kilpakumppaneita pahalla silmällä), ja pohjimmiltaan tässä kuitenkin on kyse kaikesta muusta kuin vakavasta asiasta, ja jos jollekulle cosplay -kilpailun palkintosija on yhtä kuin henki ja elämä ja sen menettäminen kuolemanvakavaa, olen kovin surullinen.

Cosplayn arvioinnissa mielestäni ensisijaisen tärkeää on itse puku. Kaikki muu, kuten eläytyminen ja muu roska, on vain ylimääräistä plussaa. Siksipä olisi äärimmäisen tärkeää, että tuomarit saisivat haastatella kilpailijoita ja tarkastella heidän pukujaan lähemmin (tätä taidettiinkin tänä vuonna jo harrastaa, mutta painotat sitä silti). Lavalla tuomaristo näkee saman, minkä yleisökin, ja se tarkoittaa sitä, että yleisö ja tuomaristo arvioivat pukuja samoista lähtökohdista.
Toki voitaisi ottaa käyttöön "Best in Show" -maininta (miksi mulle tulee tuosta mileen koiranäyttelyt?), joka olisi sitten sellainen erityishieno palkinto, jonka voisi myöntää sille yksinkertaisesti Parhaalle puvulle. (Valintakriteereistä voi toki tässäkin tapauksessa tapella.)
Asagi kirjoitti:Lähdekuvat.
AMEN. En ymmärrä, miksei tätä vaadita useammin. Itselläni on tapana nakata siihen "lisätietoa puvusta" (tjsp) kohtaan aina jokin referenssi (koska eräät meistä eivät vain saa tehtyä pukuja, jotka kaikki tunnistaisivat, köhköh), mutta kaikki eivät aivan taatusti sitä tee.
Tämä helpottaa tuomariston hommaakin huomattavasti, sillä yksi henkilö ei tosiaan voi tuntea satoja, ellei tuhansia, hahmo-designeja lukemattomista sarjoista aivan läpikotaisin. Uskoisin tuomaroinnin olevan käsittämättömän paljon helpompaa, jos pääsisi vertaamaan mallikuvaa lopulliseen cosplay-pukuun.

Ja Iiro-chanin ehdotukseen kolmannesta kategoriasta yhdyn myös pienen apinalauman raivolla (jälleen kerran, tämä on jo käytössä Jenkeissä ja Toimii. Miksei siis käytettäisi sitä täälläkin?). Olkoonkin, että tällainen systeemi aiheuttaisi sen, että kilpailuissa palkittaisi käsittämättömiä määriä kilpailijoita, mutta ainakin se rohkaisisi kaikkia osallistumaan.
Itse uskallan lukea itseni tuohon "elitistien" kategoriaan (vaikka ylleni onkin laskeutunut ikuinen kolmannen sijan kirous, lol), ja täytyy myöntää, että minuakin himpun verran huvittaa se, miten palkintoseremoniat eivät enää yhtään jännitä, kun osaa nimetä melkein suoraltä kädeltä kolme ensimmäistä. Olisi tietysti hirvittävän mukavaa, jos ihmiset uskaltautuisivat mukaan siihen kaikkein kokeneimpien kategoriaan, ja olisivat tarpeeksi vähäpäisiä tehdäkseen naurettavan näyttäviä ja vaativia pukuja. Uusi veri on aina jees, eikä edes kannibalistisessa mielessä.

Avatar
Vigly
Viestit: 59
Liittynyt: Ma Huhti 26, 2004 20:04
Paikkakunta: Tuusula

Viesti Kirjoittaja Vigly » To Heinä 19, 2007 23:03

Pluie kirjoitti:Ulkona proppien kanssa liikkumiskielto on minusta typerää sillä ulkona on huomattavasti enemmän tilaa varoa ja jossainhan sitä on oltava kuvattavana.Muutenkin liian tiukka proppien kanssa liikkumiskielto ulkosalla ei ole edes tarpeen kun en ainakaan tähän mennessä ole kuullut kenenkään vammautuneen jonkun proppien toimesta.
Öhm, en tiedä oliko tämä vain joku "heitto" vai ymmärsitkö väärin. Ideana olisi nimenomaan että proppien kanssa liikutaan ulkona ja mahdollisella kuvausalueella - muttei varsinaisella conien sisäalueilla. "Vammaumisesta" voisin nostaa esille ilmeisesti Animecon II katanaepisodin jossa innostunut conivieras iski katanan ohikulkijan jalkaan. Vaikkei tätä nykyään voisi edes tapahtua (koska teräaseet ovat kiellettyjä), on tälläistäkin sattunut.

Adreena mainitsi tosiaan ettei cosplayaajien ole pakko suostua kuvaan. Ei tietenkään! Mutta eikö olisi mukavampaa, jos säännöt rajoittaisivat kuvaamisen suoraan niille varatuille alueille, jolloin cosplayaajien ei tarvitse pahoittaa kuvaajien pieniä herkkiä mieliä?
Iiro-chan kirjoitti:Minusta kuvausalue kuullostaa erittäin kivuliaalta näin cossaajan näkökulmasta. Ajatuksesta tulee erittäin ahdistunut olo. Koska itse en coneissa pyörisi ilman cosplayta ja pidän siitä, että puvuistani pidetään ja niitä halutaan kuvata. Erillinen kuvausalue vain rajoittaisi cossaajien liikkumista.
En suoraansanottuna ymmärrä, miten kuvausalue rajoittaa cossaajien liikkumista. Jos on jokin väkinäinen tarve tulla jatkuvasti kuvatuksi, niin ehkä sitten. Ideana mielestäni on kuitenkin se, että cosplayaajat saisivat cossata kunnolla - niiden proppiensakin kanssa. Kuvaajatkin saavat parempia kuvia "rauhallisemmassa" tilassa kuin keskellä käytävää.
Iiro-chan kirjoitti: Osittain kannatan ja kavahdan ideaa sisällä kuvauskiellosta. Se on toisaalta hyvä, jos ei haluta kuvia, joissa naama kiiltää epämääräisesti kun sisätiloissa tulee salama ja proppeja puuttuu jne. Mutta toisaalta uskon myös siihen, että ihmiset osaavat sanoa ei. Jos joku ei jostain syystä halua kuvaa ilman proppia, niin eiköhän fiksut ihmiset osaa kieltäytyä. Ja jos tungoksesta puhutaan niin tässä on taas se, että fiksut ihmiset osaavat myös liikkua syrjempään ja arvioida itse voiko kuvaa ottaa juuri nyt jne.
Kuvaskielto oli vain ehdotus - se ei ole ehkä paras mahdollinen muoto saman asian toteuttamiseen-->kuvaamisen keskittäminen tiettyihin alueisiin. Jotkut tuntuvat olevan sitä mieltä, että coneissa on jo liikaa sääntöjä, siksi muoto ei saisi olla "Ei saa kuvata" vaan "Kuvatkaa tuolla". Molemmat johtavat samaan lopputulokseen - jälkimmäisessä ei vain ole sitä kieltämistä.
Yksi pääsyista miksi itse kannatan kuvausaluetta on se, että se nostaa tapahtuman yleistä järjestystä. En siis siksi, etten haluaisi itsestäni huonoja kuvia (tai niitä salakuvia, joita en kyllä edes halua). Ja koska pieni joukko leimaa isoa, ei voida olettaa että ihmiset osaisivat oikeasti mennä jonnekkin sivuun kuvaamaan. Se nyt vaan on niin jännä tilanne. Kuvaajan kädet hikoavat ja ääni tärisee jo pyytäessä kuvaan yyberhienon puvun tehnyttä cossaajaa. Ei kukaan (paitsi ehkä tämä cossaaja) älyä siirtyä tuossa tilanteessa syrjään kuvaamaan. Ja vaikka älyäisikin, niin aina se ei ole mahdollista. Suomen conit ovat täyttyneet kansalaisista.
Iiro-chan kirjoitti:Ja tosiaan, osa ihmisistä tulee coneihin cossaamaan, sitä ei todellakaan kannata alkaa rajoittamaan kauheasti koska se ei loppujenlopuksi ole kauhean kivaa.
Ei ole kyse rajoittamisesta, vaan yleisen järjestyksen parantamisesta ja propillisten cosplayaajien oikeuksien ajamisesta. *Ei, kyllä näillä kahdella asialla on eroa*
Nykyisellään cossaajat voivat pitää proppejaan vain ulkona ja cosplaykisassa. Jos kuvausalue saataisiin toteutettua, propeille aukeaisi uusi ovi. Ainut mikä ideassa mättää, on se, että kuvaaminen ei ole enää niin helppoa. Ei voi esimerkiksi käytävällä törmätessä räpsiä kuvia hienosta cossista.

Itsekkin cossaan, mutta arvostan korkealle sitä kirottua yleistä järjestystä. En halua proppeja sisälle. Tarkemmin ajateltuna, tämä vähän siirappimainen eteneminen alueilla helpottuisi kuvauksen siirryttyä ulkosalle ja kuvausalueelle. Väittäisin että jouhevuus liikkumisessa, oli puku tai ei, lisää olemisen mukavuutta.
Toivon kyllä, ettei cosplayaajat cossaa pelkästään kuvien takia. Eikös sinä ole se tekeminen ja oleminenkin? Jotenkin itse pähkäiltynä kuvauksen siirtäminen tietylle alueelle, ei pitäisi olla kovin suuri menetys cossaajalle. Voihan sitä silti kertoa pitävänsä toisen asusta, vaikkei tätä conialueella voisi kuvatakkaan.

En voi varmaan tarpeeksi painottaa että mahdollisen kuvausalueen tosiaan pitää olla suuri, ja hyvin järjestelty. Mielellään niitä penkkejä!

Yoshen

Viesti Kirjoittaja Yoshen » To Heinä 19, 2007 23:19

Hnn, en tiedä toimisiko, mutta tuolla kilpailussa olisi hauska olla erikseen sellainen huumorisarja. :) Ainakin aikoinaan Sakuraconissa noilla pahvilaatikko-Gundameilla sun muilla oli kova suosio, vähän liiankin kova: kisatessaan samassa sarjassa muitten kanssa taisivat viedä yleisöpalkinnot oikeasti hienoilta puvuilta. Nyt asia on tainnut korjaantua, mutta hauskat puvut ansaitsisivat edelleen tunnustusta. :wink: Minä ainakin arvostan hyvää ideaa siinä missä eliittien hienoja näperryksiäkin..

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Pe Heinä 20, 2007 00:05

Koitan toimia pienenä keskustelun sparraajana - eli heitän ilmoille näkökulmia ehdotuksiin. Pyydän, että kaikki kokevat täyden vapauden olla eri mieltä. Tarkoitus ei missään nimessä ole haukkua ehdotuksia, vaan saada niiden ympärille perusteita ja näkökulmia.

sisäconit, propit ja kuvauspaikka
Kerron ensin mitä Tracon III:een on visioitu tällä hetkellä. Idea olisi, että yksi sisäänkäynti olisi varattu cosplay-kisaajille, staffille, ohjelmanumeroiden jäsenille yms. niin että käynti olisi sujuvampaa. Tämän yhteydessä toimiva narikka säilöisi nimenomaan kisaajien propit, jolloin niitä ei tarvitse etsiä kaikkien proppien seasta. Tracon III:ssa siis on tarkoitus käyttää kahta rakennusta aiemman yhden sijaan, jolloin tämä mahdollistuu.

Sitten nostan esille fundeerausta - Tracon II:ssahan oli kuvauspaikka-alue, ei ehkä tarpeeksi iso mutta huomasin sitä käytettävän. Tilalogiikan ongelma lienee kuitenkin sama joka paikassa: narikka on sisäänkäynnin lähellä, sisäänkäynnin alue on rauhoitettava kulkua varten ja kuvauspaikkaa siihen ei oikein saa mahtumaan. Mikä avuksi? Kesäconeissa ongelma on pienempi, syksyllä/talvella vinkit ovat kovasti hakusessa.

Viimeiseksi tästä osastosta totean, että asia vaatii myös keskustelua aiempien conien turvallisuus- ja vänkärivastaavien kanssa. On mainiota, jos cosplayn osalta saamme toiveet ja tarpeet, mutta sen jälkeen olisi mukava kuulla heiltä realiteetit ja omat näkökulmat.

kategoriat ja palkintoperusteet
Olisiko kolmessa kategoriassa kenties ideana, että tuo korkein "pro" kategoria olisi kutsukategoria - siihen esitettäisiin kutsu vaikkapa aiemmin kovasti sijoittuneille. Muut kaksi kategoriaa olisivat vapaan ilmoittautumisen mukaan.

Parikisan osalta kovin kysymykseni on, onko siitä huomattavaa haittaa että on kisatyyppi, johon voi osallistua joko yksin tai parina? Onhan huomattava, että palkintotuotteet voivat olla yksittäisiä jolloin voi olla vaikea jakaa. Toisaalta, muistan kisanneeni kouluaikaan laulukisassa jossa oli sekä yksittäisiä että pieniä kuoroja - se toimi. Voisikohan tässäkin? Parikisahan on kerran järjestetty, Tracon II:ssa, jolloin se oli oma kisansa heti tavallisen pukukisan jälkeen.

Esityskisa - mitenkäs tämä joskus esillä ollut idea että yksi kisatyyppi olisi nimenomaan esityskisa, jossa haasteena on siis esittää jotain lavalla. Ideoita tähän?

Sitten tämä ehdotus siitä, että sijoitusten sijaan palkittaisiin tietyillä perusteilla. Olisiko parempi, että nämä perusteet olisivat etukäteen tiedossa vai niin, että ne päätetään esim. tuomariston toimesta, kuten kunniamaininnat tällä hetkellä? Vai kenties jokin pidempi lista perusteista, joista sitten valittaisiin tietty määrä. Haen tässä lähinnä sitä, että kisaajat eivät lähtisi kaikki saman palkinnon perään - olisi kymmeniä hakijoita paras proppi -palkintoon samalla kun vaikkapa hienoimmat kengät -palkintoon ei tahdo saada tarpeeksi kisaa.

Yoshenille voisin heittää ilmoille idean, että tuo huumorisettihän voisi olla yksi palkinto.

lähdekuvat
Tekee alkuun työtä, mutta on teknisesti mahdollista koodata tähän suht. helppo ratkaisu. Tässä voisi tarkistaa juristin kantaa, mennäänkö tässä miten sitaattioikeuden piikkiin. Aiemmin saamamme ohje on että ok, kunhan copyright-tieto näkyy kuvan kyljessä (tyyliin piirtäjän nimi tjsp).

Lisääkö lähdekuvan vaatimus osallistumiskynnystä, jos vaatimus olisi vaikka "vähintään 300x300 pikselin kokoinen JPG-muodossa" tjsp. Tuo on heittoarvio, mutta idea selvinnee. Mitenkä paljon vaikeuttaa tuo copyright-tiedon kysyminen? (tarve varmistettava)

muita aatteita
Pari ajatusta jotka ovat pyörineet esillä. Näihinkin näkökulmat olisivat mukavia.

On ehdotettu, että kisaajan mukana voisi matkata yksi tuttu, jota monet tarvitsevat isojen pukujen kanssa tai haluaavat henkilön, joka saa heistä otettua kuvia kisoissa. On ehdotettu, että kisaaja voisi antaa yhden erikoispääsylipun tuttavalle, joka sitten pääsisi salissa muita edemmäs kuvaamaan.

Videot - on ollut puhetta näiden tarpeesta ja käyttöoptioista. Itse näkisin, että paras olisi saada vaikka pari kuvaajaa järjestäjien toimesta, näistä voisi sitten osaava videoeditointipersoona yhdistellä paketin ja sen voisi julkaista netissä hyvällä laadulla. Vai onko tämä turha - riittääkö paljon yksittäisiä kuvaajia ja Youtube-julkaisu?

Taustamusiikit. Viimeksi 2004 Animeconiin järkkäsin cosplay-kisaan geneerisen taustamusiikin. Viime aikoina tätä ei ole enää toivottu. Kisassa, jossa osallistujia on kymmenittäin, ei musiikki voi kätevästi vaihtua jokaiselle erilaiseksi kuten ryhmäkisassa. Näin ollen kyseessä olisi joku yksi jatkuva taustakappale. Hyvä / huono / tarpeellinen / turha?

Klassinen kysymys - jrock-puvut kisassa mukana vai ei? Tähänkin päivän mielipiteet ovat varmasti kovin tervetulleita.

Minkälainen merkitys on sillä, että cosplay-kisan osallistuja pääsee pääsymaksulliseen tapahtumaan maksutta?


bonusvihje
Idealistalla on elokuuksi kokous, jossa mietittäisiin tulevia kisoja ja jatkoa. Tästä ilmoitetaan varmasti CF:n foorumilla ja luonnollisesti kaikki kiinnostuneet tulevat olemaan tervetulleita.

Avatar
Pluie
Viestit: 269
Liittynyt: Ti Touko 03, 2005 21:56
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Pluie » Pe Heinä 20, 2007 00:12

Iiro-chan kirjoitti:Mutta mietimme myös asiaa sen osalta, että mitä jos cosplay on jostain nettipelistä (esimerkiksi Ragnarök Online) jossa hahmojen pukuun voi olla useita eri värivaihtoehtoja tai useita eri headgeareja? Silloinhan kaikki siitä virallisesta lähdekuvasta poikkeava olisi tuomareiden silmissä väärin, vaikka ne olisivat oikeasti oikein.
Ideana noissa lähdekuvissa on tietysti ottaa sellainen kuva hahmosta millaisen cossin aikoo tehdä. Jos cossaat hahmoa x puvussa y niin tietenkin otat silloin kuvan hahmosta siinä kyseisessä puvussa. Ainakin pc peleissä on se kiva ominaisuus että niistä voi ottaa kuvakaappauksia joten se kuvan saaminen nyt ei ainakaan pitäisi olla ongelma. Ja se mystinen avain tähän kuvakaappaukseenhan on "print screen" ja paste johonkin piirto/kuvan muokkausohjelmaan.
Iiro-chan kirjoitti:Lähdekuvissa on hyvät ja huonot puolet, lähinnä niin, että tuomareiden kannalta lähdekuvat olisivat hyvät, mutta cossaajia voisi ahdistaa ehkä hieman enemmän "Voi että kun toi yks nappi on ommeltu sentin liian ylös. Voi että kun mun silmät on väärän väriset. Voi että kun mun peruukki onkin sentin liian lyhyt."
Toisaalta, eikös cosplayn ideana juuri olekin tehdä itsestä samanlainen kuin hahmosta tietenkin fyysiset mahdottomuudet huomioiden? Minusta nuo lähdekuvat juuri auttaisivat tuomareita erottelemaan ne "vähän sinne päin, mutta näyttää hyvältä" cosplayaajat niistä jotka on oikeasti nähneet paljon vaivaa tutustua hahmoon ja sen rakentamiseen. Eikös cossin pitäisi mieluummin näyttää hahmolta eikä "vain" itsestä hyvältä ja mukavalta? Tietysti lähdekuvat luovat paineita mutta minusta ne ovat vain reilua kaikkia cossaajia kohtaan.

Iiro-chan kirjoitti:Myös se, että olen kuullut että joitan näistä ns eliiteistä on pyydetty etteivät he kisailisi. Tämä jos jokin kuullostaa erittäin epäreilulta, koska ns eliitticossaajat ovat myös tehneet työtä maineensa eteen.
Näin ollen oma sarja heille kuullostaisi hyvältä.
Kyllä, hyvin epäreilua. Kyllähän se tietysti harmittaa että paljon kalliimmat/paremmat/hienommat puvut voittaa mutta toisaalta kun ajattelee omaa cossia niin vaikka saattoikin nähdä yhtä paljon vaivaa sen eteen niin ei se silti välttämättä yllä samalle tasolle. ^^ Se on ikävää myöntää mutta ehkä jotkut vaan on parempia... (Piti sitä itsekin hieman hammasta ja häntää purren niellä) Mutta kyllä täältä vielä noustaan jahka saadaan enemmän harjoitusta. :P
Kyllähän tuo yksi sarja lisää kiinnostaisi mutta toisaalta se olisi melko vaikeaa määritellä missä vaiheessa ihmiset nousee "eliitti" -sarjaan.
Vigly kirjoitti: "Vammaumisesta" voisin nostaa esille ilmeisesti Animecon II katanaepisodin jossa innostunut conivieras iski katanan ohikulkijan jalkaan. Vaikkei tätä nykyään voisi edes tapahtua (koska teräaseet ovat kiellettyjä), on tälläistäkin sattunut
En siis tuossa tarkoittanut oikeita aseita vaan proppeja. Minä en laskisi oikeaa asetta propiksi sillä näillehän pätee ihan erikseen jo Suomen omat lait. Siten en laskenut tuollaisia tapauksia näihin vammautumisiin.

Jos vielä ottaisin kantaa siihen tuomareiden arvosteluperusteisiin niin itse kiinnittäisin eniten huomiota yhdennäköisyyteen hahmon kanssa sekä siihen miten paljon vaivaa puvun eteen on tehty. Esim. kohtuu tavallisen näköinen koulupukukin saattaa olla heti haastava jos siihen kuuluu jotain vaikeita kirjailuja, omituisia materiaaliyhdistelmiä tai vaikeita leikkauksia. Pukuja ei pitäisi dissata sen perusteella että "No toi ei näytä kiinnostavalta" tai "Toi sarja on ihan tuubaa" tai "Toi hahmo on ärsyttävä".

Yhtenä ideana vielä heittäisin että myös kunniamaininnan saajat saisivat jonkin pienen palkinnon. Jos rahasta/lahjoituksista on tiukkaa niin minusta nuo palkinnot voisi jopa lajitella niin että paras saisi "kovimman" palkinnon, toiseksi tulija hieman pienemmän, kolmanneksi tulija sitä hieman pienemmän ja kunniamaininnan saaneet jotkut geneeriset pikkujutut jotka kuitenkin lämmittäisivät enemmän mieltä kuin pieni paperinpala (jos on edes sitä). Ei sen kunniamaininnan palkinnon tarvitse olla kovin ihmeellinen, kunhan on edes jotain. On se minusta ainakin tylsää että kaikki kolme parasta saavat saman palkinnon ja kunniamainitut eivät saa mitään.

Toinen juttu joka ainakin minua hieman ärsytti Animecon V:ssä oli ainakin muutama perustelematon kunniamaininta, sekä muutenkin sijojen perustelemattomuus. Eiköhän voittajiakin kiinnostaisi miksi juuri heidät valittiin?

Avatar
Asagi
Viestit: 466
Liittynyt: Ke Syys 28, 2005 14:40

Viesti Kirjoittaja Asagi » Pe Heinä 20, 2007 00:40

Klassinen kysymys - jrock-puvut kisassa mukana vai ei? Tähänkin päivän mielipiteet ovat varmasti kovin tervetulleita.
Minun mielestä j-rokkareissa/poppareissa ei ole mitään vikaa koska näissäkin tapauksissa on joku esikuva olemassa. Random lolitat ynnä muut itse keksityt sen sijaan saavat pysyä poissa. (paitsi jos näille olisi mahdollisesti oma kisaosasto)
Tässä voisi tarkistaa juristin kantaa, mennäänkö tässä miten sitaattioikeuden piikkiin. Aiemmin saamamme ohje on että ok, kunhan copyright-tieto näkyy kuvan kyljessä (tyyliin piirtäjän nimi tjsp).
tarvitseeko copyrightien kanssa tapella jos kuvat menee vain tuomareille? Nekoconiin muistaakseni piti tulla mallikuvat näkyville mutta huikean tekijänoikeuslain tai minkä lie takia ei tullutkaan
Toisaalta, eikös cosplayn ideana juuri olekin tehdä itsestä samanlainen kuin hahmosta tietenkin fyysiset mahdottomuudet huomioiden? Minusta nuo lähdekuvat juuri auttaisivat tuomareita erottelemaan ne "vähän sinne päin, mutta näyttää hyvältä" cosplayaajat niistä jotka on oikeasti nähneet paljon vaivaa tutustua hahmoon ja sen rakentamiseen. Eikös cossin pitäisi mieluummin näyttää hahmolta eikä "vain" itsestä hyvältä ja mukavalta? Tietysti lähdekuvat luovat paineita mutta minusta ne ovat vain reilua kaikkia cossaajia kohtaan.
Olen samaa mieltä. On eri asia jos puku on tehty hyvin ja mallikuvan kanssa ei ole mitään tekemistä, kuin se että puku on sekä tehty hyvin että myös näyttää hahmolle
Myös se, että olen kuullut että joitan näistä ns eliiteistä on pyydetty etteivät he kisailisi. Tämä jos jokin kuullostaa erittäin epäreilulta, koska ns eliitticossaajat ovat myös tehneet työtä maineensa eteen.
Näin ollen oma sarja heille kuullostaisi hyvältä.
Kyllähän tuo yksi sarja lisää kiinnostaisi mutta toisaalta se olisi melko vaikeaa määritellä missä vaiheessa ihmiset nousee "eliitti" -sarjaan.

Lopputulos olisi kuitenkin aika varmasti suunnilleen sama vaikka sarjoja lisättäisiin kolmaskin. Niinkin rankka ja radikaali ajatus tuli päähäni, että vaikka edes kerran pidettäisiin kisa jossa ei olisi mukana lainkaan nk. eliittiporukkaa. Rajan voisi esimerkiksi vetää siihen että on voittanut x määrä palkintoja "uransa" aikana. Rankkaa joo, mutta ainakin toisi oikeasti vaihtelua kisaan monellakin tavalla.

Viestiketju Lukittu

Palaa sivulle “Yleinen cosplay-keskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa