Hokuto Manga

Animeuutisia, tiedotteita ja ajankohtaista Suomesta ja maailmalta. Tuoreimmat otsikot löydät myös Animeunionin kotisivulta osoitteesta http://www.animeunioni.org

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Ti Touko 30, 2006 13:54

Tämä viestiketju on varattu keskusteluun Hokuto Manga -kilpailusta. Kyseessä ei ole kilpailun virallinen yhteydenottotapa, mutta toki tässä esille asioita välitetään järjestäjille tarpeen vaatiessa.

Jakakaa ideoita, inspiroikaa ja inspiroitukaa, sana on tämän kilpailun ympärillä melko vapaa.

Lisätietoja kilpailusta.
Tiedote - http://forums.animeunioni.org/viewtopic ... 7137#57137
Viralliset sivut (1.6 alkaen) - http://www.otava.fi/hokutomanga/

Avatar
Tsubasa
Viestit: 631
Liittynyt: Pe Loka 24, 2003 19:05
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tsubasa » Ti Touko 30, 2006 15:42

Lausutaanpa näin kärkeen että kehitys kehittyy, vaikka termistöstä tultaisiinkin kiistelemään maailman tappiin asti.

EDIT: Kiintoisaa kyllä, Japan Times julkaisi juuri artikkelin mangavaikutteisista länsimaisista sarjakuvista.

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Pe Kesä 02, 2006 00:15

Tiivistelmä useista viestiketjun kysymyksistä ja vastauksista.

Sivuilla olevat ohjeet kannattaa lukea --> http://www.otava.fi/kirjat/kampanjat/ho ... FI/ohjeet/

Mikäli tiettyä asiaa ei ole varta vasten rajattu, silloin sitä voi yleisesti pitää sallittuna. Kyllähän fiktiivisessä tarinassa hahmot pitäisi olla itse keksittyjä, en näe mitään eroa lopputuloksessa siinä, minkä maalaisia nimet ovat. Koska tarina on suomenkielinen, eivät suomenkieliset nimet ainakaan kovin hullulta ajatukselta tunnu.

Sivun koon osalta, jos tuntuu epävarmalta, kannattaa ladata tuolta Otavan sivuilta tuo sivupohja ja vaikkapa tulostaa yksi kappale. Jos ei itsellä ole tulostinta, voinee käyttää hyväkseen kaveria/oppilaitosta/työpaikkaa tai vaikkapa kopiopalvelua tarjoavaa liikettä - noin simppelin sivun tulostaminen ei tule kalliiksi. Myös kuvitettu mallisivu kannattaa tarkistaa, se selventää asiaa huomattavasti.

- historiallisia tapahtumia, henkilöitä ja kansantaruja voi käyttää osana teostaan
- useammalla työllä voi osallistua. henkilökohtaisena kommenttina kuitenkin toivoisin näkeväni osallistujilta yhden huolella viimeistellyn työn kuin useamman kiireellisemmän
Mikonaru kirjoitti:Onko mitään ikä-raja suositusta? FAQ ei ollut kaikkea... niin kyselen.
Entä saako käyttää Japponaise koulupukuja?
Vai täytyykö sen olla jotenkin perus Suomalainen?
Sovellettakoon tässä perustaa, jossa kaikki mitä säännöt tai maalaisjärki eivät kiellä, sopii.

Maalaisjärki sanoo mielestäni, että aikuisviihdettä ei olla tekemässä, mutta luonnollistahan se on että jokin ikärajasuositus tiettyihin teoksiin voi tulla.

Tämä on jo aiemmin todettukin, eli se kuinka vähän tai paljon suomalaisen tuosta tarinasta tekee on itse valittavissa. Sama pätee myös koulupukuihin, valitse oma tyylisi.
Manny-nyo kirjoitti:Vaikuttaako tarinan pituus arvosteluun? Ohjeissa sanottiin kyllä että pituus on vapaan mutta onko esm. yksi sivuisella tarinalla yhtä suuret mahdollisuudet voittaa kuin vaikka 100 sivuisella stoorilla?
Tässä kohtaa koolla ei ole väliä. Liian pitkäkin voi olla miinusta, jos esimerkiksi tuntuu, että sivut on tehty liian hätäisesti. Tämähän on klassinen argumentti manga-arvosteluissa yleensäkin - joskus tarina on sopivan dynaaminen, joskus sekavan hätäinen, joskus liian hidas. Taitolaji eikä sen vähempää.
Viimeksi muokannut kyuu, Ti Kesä 27, 2006 12:02. Yhteensä muokattu 4 kertaa.

Avatar
rama
Viestit: 318
Liittynyt: Ke Loka 26, 2005 16:05
Paikkakunta: Stockholm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja rama » Ke Kesä 07, 2006 15:41

viestiä muokattu moderaattorin toimesta: useita viestiketjun kysymyksiä ja vastauksia sekä Kyuulta että ramalta yhdistelty samaan viestiin.

Kysymyksiä koosta, leikkuuvaroista yms
Mew kirjoitti:Leikkuuvarat ja nämä jutut ymmärrän. Otavan sivuilla lukee, että sarjakuvan tulee tulostaa/kopioida A4-kokoiselle paperille. Onko väliä minkä suuruisena sarjakuva on tulostettu näille sivuille, niin kauan kun sen saa kuitenkin pienettyä sopivasti siihen kokoon mihin se painetaan (ja että leikkuuvaraa on riittävästi)? Sarjakuvien originaalikokohan on yleensä suurempi kuin painokoko, eikös lie?
Koon suhteen selvät sävelet käytännön syistä, eli Otavalle lähetetään A4 kopiot, joissa 140 x 202 mm sarjis leikkuuvaroineen. Ei mitään muita kokoja. Ammattilaiset tekevät sarjiksensa isompana, sillä pikku ”virheet” häviävät pienennettäessä. Tee omasi haluamaasi suurempaan kokoon (huom! samoilla mittasuhteilla!) ja pienennä valmis jälki julkaisukokoon.

Vinkki
Jos ei osaa/jaksa laskea oikeita suhteita mittojen suhteen, mutta välttämättä haluaa piirtää suurempaan kokoon, voi tehdä näin:
• printtaa Otavan sivustoilta se mallisivu
• suurenna kopiokoneessa tämä A4-kopio A3:ksi
• piirrät sarjiksesi tämän A3 mallisivun avulla
• pienennä kopiokoneessa valmiit A3-sivut A4:seksi
Nyt ollaan takaisin A4:essa ja itse sarjiksen koko on jälleen se 140 x 202 plus ne leikkuuvarat.
Marsipaani kirjoitti:Kun kaikkiin tehtyihin sivuihin pitää laittaa oma nimimerkki, teoksen nimi ja sivunumero, niin mihin se tulee? Siis pitääkö se laittaa leikkausvaran alle, vai?
Luonnollisestikaan et saa kirjoittaa tietoja itse kuvien päälle (joihin myös leikkuuvara kuuluu), eli se A4:n reuna on aivan sopiva paikka. Vaihtoehtoisesti sivun kääntöpuolelle.
åke kirjoitti:Voiko sarjakuvan piirtää leikkuuvaroineen tavallisen A4:n keskelle siinä koossa missä se julkaistaan?
Kyllä voit. Printtaa vaikka itsellesi se sivupohja malliksi täältä niin tulee oikein: http://www.otava.fi/kirjat/kampanjat/ho ... FI/ohjeet/
Manny-nyo kirjoitti:Jos tekee noin (Raman vinkin mukaan), onko mahdollista että jättää ne katkoviivat mitkä siinä mallisivussa olivat niin siihen sarjakuvaan?
Leikkausvara-alueelle piirrettyä kuvaa saattaa tulla mukaan valmiiseen tuotokseen. Nuo katkoviivat ovat vain mallina havainnollistamassa, niitä ei luonnollisestikaan piirretä valmiille sivulle. Katso Otavan ohjeista se kuvitettu mallisivu, siinä ei ole katkoviivaa.
Dina-chan91 kirjoitti:En ole varma olenko ymmärtänyt oikein, mutta kysyn, pitääkö jättää valmiiseen työhön se piirto alue, jos vaikka joku hahmo tulee ruudusta ulos tai sivulla ei olisi ollenkaan ruutua sille... (vaikea selittää.) kiitän jo valmiiksi ja anteeksi jos tämä on kysytty jo enkä ole huomannut sitä...^^
En oikein ymmärtänyt kysymystäsi, mutta jos tarkoitat leikkuuvaroja oheinen kuva Otavan ohjesivustoilta varmaan auttaa.

Kuva
Mayako kirjoitti:Eh...tein juuri näiden ohjeiden mukaan ja käytin OTAVAn sivuilta löytyvää mallisivua (jossa oli mitat esimerkkinä, ei kuvaa), jonka suurensin kopiokoneella kokoon A3. Tämän mukaan piirsin sarjakuvani ottaen leikkuuvarat huomioon jne. Nyt pienensin (skannausta ja tekstejä vaille valmiin) sarjakuvan kokoon A4 ja mittasin kotona ruudut. Leikkuuvaroineen 144x 202 mm,kun piti olla 150x212mm, PERKELE! :(

En tiiä pitäisikö koittaa kikkailla tuon kopiokoneen kopiosuhteiden kanssa,mutta kaiken järjen mukaan noiden standardiasetusten mukaan sen olisi pitänyt mennä oikein.

Tekee mieli kohta itkeä,kun oon jännetupentulehdus ranteessa tuota väsänny joka ilta töiden jälkeen. Huoh. Mitä tässä nyt enää pitäisi tehdä? :(
Älä hätäile, voit joko ottaa uudet kopiot ja vähentää pienennysprosenttia niin että saat oikeankokoiset sivut, tai sitten suurennat scannatessa oikean kokoon (kokoero on niin pieni ettei laatu kaadu tuosta vähäisestä suurentamisesta).Kysymyksiä kielestä, efekteistä yms
Slavemaster-Sama kirjoitti:<snip>Kuinka ehdoton tuo suomenkielisyys on? Sillä kun tarina on alunperin ollut englanniksi (lisäksi alunperin musiikkivideoksi suunniteltu, joka sarjakuvamuotoon muuttuessa kokenut huomattavia muutoksia) ja siinä on eräs englanninkielisen biisin sanat mukana, jotka jo valmiiksi suomennettuna minusta ovat kärsineet huomattavasti (ts. huonontuneet). Tosin säännöissä lukee "kokonaan suomenkielinen", joten kai se niin on. Harmi. <snip>
Säännöt ovat ensimmäisen kysymyksen suhteen selvät; kilpailutyön on oltava suomenkielinen, mikä ei toisaalta ole niin kummallista, koska kyseessä on suomalainen kustantaja. Japaninkielisiä efektejä saa käyttää, samoin suvaitaan esm englanninkielinen nimi jos sitä on vaikea kääntää yksiselitteisesti, se on sananparsi tai muuta sellaista. Valitan.
stray.dog kirjoitti:Entäpä pitääkö sen puhekielen olla kirjakieltä vai voiko se olla "mä sä" tai murretta "mie sie" (ymmärtääkö etelän-ihmiset jos ei sano "te" vaan sanoo "työ")? Ja haittaako englanninkieliset sanat puheessa? Tai japaninkieliset? Kuten vaikka "Anyway, näin eilen yhden kawaiin tyypin kaupungilla"? Kuitenkin yritän ottaa huomioon miten ihmiset puhuu missäkin jos tarina on... enemmän tai vähemmän realistista sorttia.
Ei tarvitse olla kirjakieltä, kyllä puhekieltä voi käyttää. Toisaalta tällaisessa on myös omat ongelmansa, asiasta on keskusteltu mm Kvaakissa.
stray.dog kirjoitti:Kysymys: kiroilemisesta vielä että miten paljon sitä "siedetään"? Tai jos sitä ei ole nyt joka toinen sana, niin miten vahvat sanat on okei? Pitääkö kaiken olla "pirskattia" ja "hemmettia" vai käykö "vittu" ja "saatana"?
Kyllä tähän pätee sama asia kun muihinkin kysymyksiin, jossa kysyttiin ei-aivan-pienille sopivan sisällön käytöstä. Ei ole estettä. Toki kannattaa muistaa, että kyse on "tehoilmaisusta" joka menettää tehoaan liikakäytöllä. Artistilla olkoon vapaus. Artisti maksaa.
Mew kirjoitti:Sarjakuvan tulee olemaan suomeksi, mutta entäs sarjakuvan nimi? (varmaan se myös suomeksi) Mutta kysyn nyt kuitenkin varmuuden vuoksi, sarjakuvallani on nimittäin englanninkieleinen nimi. Jos säännöt ovat sitä vastaan, käännän kyllä nimen suomeksi.
Jos englanninkielisen nimen käyttöön on hyvä syy (se on erisnimi, sananparsi jota on vaikea kääntää jne) käy englanninkielinen nimi, muussa tapauksessa suomeksi. Jos olet epävarma käännä nimi suomeksi.
Truthdel kirjoitti:Olisi kiva tietää minkä ikäisille Otava tahtoisi tuotoksen olevan suunnattua, vai onko sillä väliä? Onko ihan sama tekeekö söpösöpö-shoujoa pikkutytöille vai syväsyväsyvällistä juttua vanhemmille tai ylipäätään mitään vähän vanhempia kiinnostavaa (siis noin esimerkkinä). Jos lähettääkin jonkun hieman vanhemmille suunnatun mättö lovestoryn niin ettei tule vain sen takia diskatuksi.
(luin tarkkaan kyllä kaiken mitä pitääkin ja että aihe on vapaa mutta pää ei ymmärrä ja koittaa kaivaa kokoajan jotain olematonta sieltä rivien välistä)
Otavalla eivät nimenomaan halunneet ikärajoja tai tiettyjä tyylisuuntia, vaan aihe on todellakin (laillisuuden ja hyvän maun rajoissa) vapaa. Kaikenlainen matsku on kiinnostavaa. Varsinkin omaperäinen sellainen. Luonnollisestikaan ei kannata lähettää mitään älyttömiä ylilyöntejä väkivallan tai suoranaisen pornoilun suhteen, ne johtaisivat vain +18 tilanteeseen mikä ei ole toivottavaa :P
Don Pixe kirjoitti:Onko ääniefektien kielellä väliä (itse piirrän mahdollisesti japsilaiset)? Ja tarvitseeko siinä tapauksessa kirjoittaa käännöstä/tms. viereen?
Olemme keskustelleet tästä aika lailla, eikä minulla ole antaa yksiselitteistä vastausta. Sanotaan näin: sarjakuva ei jää sen takia palkitsematta, että ääniefektit ovat japanilaiset, mutta siitä ei myöskään heru lisäpisteitä.
Japanilaisessa sarjakuvassahan löytyy ääniefektit joka lähtöön ja tilanteeseen. Myöskään aakkosemme eivät voi kilpailla ulkonäöllään kanojen (siis katakanan ja hiraganan, ei siipikarjan) graafisuuden kanssa. MUTTA jos nyt kerran tekee sarjakuvaa suomeksi voi ottaa tämän asian haasteena (eikä esteenä). Se joka käyttää suomenkielisiä ääniefektejä kekseliäästi, kehittää tarpeessa omia sellaisia sekä onnistuu sommittelemaan ne kauniisti kuvien elementeiksi saa varmasti lukijan huomion.
ultramarine kirjoitti:Eli englannin kieliset eivät käy?
Eivät.

Ääniefekti-vinkki Miloulta:
Milou kirjoitti:Jos kerran japanilaiset ääniefektit hyväksytään niin päätin ainakin itse tehdä niillä. Tästä sivusta (klik!) on ainakin kivasti apua niiden kanssa. Sitten vain klik! ja katsot mitä katakanoja käyttää. Tuo nyt noin esimerkiksi.
Englanninkieliset mangat ovat myös aika käteviä sillä, niiden takana lukee ääniefektien käännökset, joten sieltä vain etsit mieluisen ja katsot miten se on piirretty.
Ja heti perään toinen wicelta:
wice kirjoitti:Ääniefektin kielenhän voi tarkistaa helposti: jos ajattelet päässäsi, että se "wham" luettaisiin ääneen "whäm" tai "bang" "bäng", ni voidaan olettaa, että suomen kielestä ei ole kyse. Eli siis suomenkielinen ääniefekti kirjoitetaan niinku äännetään, ainaski mun mielestä, mistä voisi johtaa idean, että muista kielistä voisi kyllä lainata ideoita siitä, miltä mikäkin toiminta kuulostaa, kunhan kirjoittaa sen sitten niinko suomalainen sen kirjoittaisi, eli niinko esimerkiksi toi "bäng".

Kysymyksiä tekniikoista, rastereista, harmaasävyistä yms

Harmaasävyt voi tehdä esm
• tietsikalla
• rastereilla
• esm copic-tussien harmaasävyillä

Lyijykynän käyttö on sallittua, mutta pitää varautua siihen, että joutuu tussaamaan työnsä. Rastereita luulisi löytyvän mm tämänkin sivuston osto-oppaan kautta.
Rastereita löytyy mm Helsingin Temperasta
http://www.tempera.fi

Pinella kirjoitti:Tiedän että tuokin on sataan kertaan käyty, mutta kaikki puhuvat vain copic-kynistä (enkä minä sellaisia "hienouksia" omista), niin että kai ne stabilotkin, sitten ihan yhtä hyvin käyvät??
Tottakai myös esm Stabilot käyvät. Pääasia että pysyy harmaasävyissä eikä käytä värejä; harmaasävyiksi väännetyt nelivärivärityöt näyttävät usein todella pahalta ja harmaalta sössöltä. Ohessa kaksi valaisevaa esimerkkiä no_toastilta:
no_toast kirjoitti:Maalaustyylinen työ Jo työtä tehdessä piti kattella miltä harmaasävykuva näyttää koska enemmän realismiin päin kallistuvassa tyylissä merkitys korostuu myös värien kanssa
Animeconiin tekemäni käyntikorttihässäkkä Kuten huomaa harmaasävyinä kaikki värit menettävät merkityksensä ja ovat yhtä puuroa
Bakayarou kirjoitti:Sekä vesivärejä ei varmaan saa käyttää? (lähinnä mustaa, harmaata ja valkosta siis?)
Voit käyttää vesivärejä kunhan pysyt harmaasävyissä.
Scepter kirjoitti:...haluisin kysyä muiden suosituksia siitä, että millä kuvien kehykset kannattaisi tehdä? Copic tusseilla vai jollain tavallisella... vai kenties jollain muulla? Sellainen jolla saisi mahdollisimman suoraa jälkeä, sillä tietokonetta en viitsisi ruveta käyttämään ison paperi koon takia.:/
Tarkoitatko sarjakuvasi ruutuja? Ehdottaisin viivotinta ja rapidoa.
Rapidot ovat metallikärkisiä tussikyniä joita löytyy eri vahvuisina, ja niitä käytetään lähinnä tekniseen piirtämiseen sekä esm sarjakuvaruutujen tekoon. Rotring on kuuluisa merkki.
http://www.artistsupplies.com/images/IM ... do4set.jpg

Voit luonnollisestikin käyttää myös ”tavallista” tussikynää, kunhan siinä ei ole liian pehmeä tai leveä terä (sillä tulee epätasaisempi viiva). Kokeilemalla löytää mieleisensä. Kannattaa muuten katsastaa tämä linkki: http://www.kupla.net/akatemia/framet.html (välineet ja työskentely)

moderaattorin lisävinkit: piirtovälineet on katettu osto-oppaassa, lisäksi piirrustusvälineistä on tarjolla erillinen viestiketju.Fonteista
perttu.tuovinen kirjoitti:Aion kirjottaa tekstit tietokoneella, kun käsialastani ei välttämättä saisi selvää, tai sitten joutuisin kuluttamaan puhekupliin tuhottomasti aikaa, joten mikä fontti olisi hyvä vaihtoehto? Itselläni on pari netistä ladattua fonttia, kuten Carl Barks -fontti (Ankkamestarin käyttämä käsiala puhekuplissa). Kertokaahan, mikä fonttityyli kävisi parhaiten manga-sarjakuvaan. En nimittäin ole varma, saako Barks-fonttia edes käyttää...
Netti on täynnä ilmaisia, laillisesti ladattavia fontteja jos ei halua ostaa. Minkä valitset riippuu paljolti piirrustustyylistäsi. Monesta ilmaisfontista puuttuvat tosin å, ä, ö ym erikoiskirjaimet. Tämän tosin saa korjattua käyttämällä esm Typetoolia ja lisäämällä sen avulla tarpeelliset pilkut.
Esm täältä löytyy klassisia sarjisfontteja (osa ilmaisia, osa ostettavia)
http://www.blambot.com/fonts.shtml
kyuu kirjoitti:
perttu.tuovinen kirjoitti:Vielä siitä fontista jonka latasin blambotista... sen fontin mukana tuli tekstitiedosto jossa sanottiin tälleesä:

"This font is freeware for independent comic book creation and
non-profit use ONLY. ( This excludes use by "mainstream" publishers,
(Marvel, DC, Dark Horse, Oni, Image, SLG, Top Cow, and their
subsidiaries) without a license fee. Use by a "mainstream" publisher
(or it's employee), and use for non-comic book production
(eg. magazine ads, merchandise lables etc.) incurs a license fee
be paid to the designer, Nate Piekos. "


minun kaet pitäs MAKSAA sille ihme Nate Piekosille fontin käytöstä tuo "licence fee"? (EN VARMANA!!!)
Tosin tuskin se Nate-kamu sais ikänä tietee jos minä käättäsin sitä vonttia.. mutta ku sittä se jäis vaevoomaan mieltä... kertokkeehan mittee ootta mieltä.
Kyllä siitä pitäisi maksaa näissä olosuhteissa. Tai sitten käytät vaan jotain muuta fonttia. Arvelen, että summa tuskin olisi kovin paljoa. Ennen tuota "EN VARMANA" asennetta kannattaa muistaa, että joku on työllä ja vaivalla sen tehnyt.
Kyuu puhuu asiaa. Ehdottaisin tosin kompromissina, että jos työtäsi ei julkaista antologiassa niin ei siinä sen kummempaa, käyttelet vain rauhassa sitä fonttia ”kotitarpeisiin”, mutta jos pääset mukaan täytyisi kyllä maksaa se lisenssimaksu.
mörkö kirjoitti:saako fontti olla erikokoista eri puhekuplissa ? esim. sivuchibe hahmoilla on tietenkin "ei niin paljon asiaan liittyviä kommentteja"
Tottakai.Kysymyksiä taitosta, tietokoneen käytöstä yms
Alimare kirjoitti:Minkä kokoisena antologia julkaistaan? Jos/kun tekee työnsä tietokoneella, olisiko syytä varautua tekemään kuvat mittasuhteissa A4-kokoisiksi vai riittääkö varsinaiseksi painokooksi se A5 (kun resoluutio pysyy isona)? Tiedostoa on kuitenkin jälkeenpäin huono muokata isommaksi.
Antologian koko on luonnollisestikin tuo ilmoitettu 140 x 202 mm, joka ei noudata Euroopassa käytettyjä ISO-standardeja (A4 on 210 x 297 mm ja A5 148 x 210 mm). Eli jos käytät tietokonetta niin teet luonnollisestikin suoraan tuohon ilmoitettuun kokoon (plus ne leikkuuvarat). Resoluutio 600dpi jos käytät esm Photoshoppia. Jos yhdistät lineartin ja harmaasävyt pdf:ksi jossain muussa softassa (esm Illustrator) niin silloin lineart 600dpi ja harmaasävyt 300dpi.
kuutamo kirjoitti:Saako sarjakuvan tekemisessä käyttää sarjakuvan tekoon tarkoitettua ohjelmaa?
Luonnollisestikin saat tehdä kilpailutyösi koneella, pidä vain mielessä että valmiin työn tulee olla painokelpoinen (katso yllä oleva vastaus). Lisäksi sinun tulee tulostaa työsi ohjeitten mukaisesti. CD-levyjä ja sellaisia ei oteta vastaan.
Dina-chan91 kirjoitti:Miten lisään tekstit puhekupliin? Minulla ei ole skanneria joten en voi sitä käyttää apuna... pitääkö minun tulostaa tekstit koneelta ja sitten leikkoaja liimata ne puhekupliin?
Et tarvitse välttämättä mitään scannereita, koneita softineen yms. Voit myös tekstata käsin suoraan niihin kopiosivuihin, jotka lähetät Otavalle.
perttu.tuovinen kirjoitti:Voiko tehdä aukeaman kokoisia kuvia? Eli 1 kuva a4-arkilla= 140 x 202 mm x 2. Saako niin tehdä? Itse olen tehnyt tähän mennessä menetelmällä 2 sivua per 1 a4-arkki. 2 sivua kun mahtuu hyvin yhdelle aaneloselle. Kertokaatten, jos olen tehnyt jotain väärin ja että voipiko niitä JÄTTIkuvia olla? Niitä kun näyttää olevan joissain manga-sarjakuvissa...
Kokonaisen aukeaman kokoisia kuvia saa luonnollisestikin tehdä, mutta jos esm sivut 2 ja 3 muodostavat kuva-aukeaman tehdään molemmat puoliskot siitä huolimatta eri A4-arkeille. Äläkä myöskään unohda niitä leikkuuvaroja kuvan keskelle, muuten iso osa kuvan keskikohdasta häviää taitossa kirjan selkämykseen. Älä myöskään laita puhekuplia tai tärkeitä yksityiskohtia tällaisen kuvan keskelle.
hatsutopoika kirjoitti:Lisäksi kysyisin, että voiko kokonaisesta sivusta tehdä ainoastaan yhden ruudun? Siis tarkoitan että muut sivut olisivat lähes tavallisia?
Kyllä.
stray.dog kirjoitti:onko sarjakuvan ruudutuksella yhdessä sivussa jotain tiettyä enimmäismäärää? 7 näyttäs olevan melkein kaikissa (?) se enimmäismäärä ruutuja (per sivu siis!), sitten on vähemmän kuin seitsemän ruutua.
Mitään enimmäismäärää ei ole. Ruutujen määrän sekä muodon ratkaisee tekijän oma maku, tapahtumat kyseisellä sivulla jne. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että liian suuri määrä ruutuja sivua kohti antaa varsin sekavan vaikutelman ja pahimmillaan häiritsee lukemista. Suositeltava määrä 140x202 mm kokoiselle sivulle on noin 4-6. Ruutumäärää ja -jakoa voi tietystikin käyttää myös tehokeinona, ja joskus on tarpeellista käyttää myös vähäisempää määrää...
Lyhyesti; koko ajan toistuva ruutujako on staattinen ja pitemmän päälle yksitoikkoinen, liian ”konstaileva” taas työläs lukea. Kokeilemalla oppii.
[Kaworu] kirjoitti:pitääkö se 5mm leikkausrjajakin tussata vai voiko sen kummata pois muun lyijärin kanssa ruutujen tussauksen jälkeen??
Kyllä pitää. Idea on nimenomaan se, että kuva painoteknisistä syistä piirretään laajemmaksi kuin mitä se lopullisessa, painetussa asussaan tulee olemaan.
Pinella kirjoitti:Sellaista piti vain kysyä, että saako työn värittää tietokoneella? Mustan ja harmaan sävyillä siis. Kun silloin tulisi tasaisempaa väritysjälkeä. Tuota ei siellä ohjeissa lukenut. Ja työ on siis pakko tussata? Ainakin sellaisen käsityksen olen saanut.^^
Kuten jo edellä totesin kilpailuun hyväksytään sekä lyijykynällä että tussilla tehdyt mustavalkoiset työt. Luonnollisestikin saa käyttää harmaasävyjä/rastereita. On täysin samantekevää tekeekö tussauksen ja rasterit kokonaan käsin, osittain koneella tai kokonaan koneella, kysymys on henkilökohtaisista työtavoista.
no_toast kirjoitti:On paljon puhuttu siitä että erottelutarkkuus digipohjaisissa töissä olisi vähintään se 600dpi. En tiedä muista mutta itse teen ensin pohjatyön johonkin 300 dpi ja kun viimeistelen nosta kuuteensataan. Mutta koneeni onkin semmonen tuhnu... tahtoo 22" widescreen näytön plus widescreen intuosiin :3
En usko että on kovinkaan hyvä idea nostaa resoluutiota jälkikäteen, saattaa tulla mitä sattuu. Paremminkin kannattaa aina scannata korkeammalla resolla kuin mitä loppukädessä tarvitsee, koska reson laskeminen onnistuu aina. Erottelutarkkuus riippuu siitä tekeekö yhden greyscale-tiedoston vaiko yhdistää bitmappi- ja greyscalet esm Illustratorissa (siis lineart ja harmaasävyt erikseen).
Kokonaan harmaasävynä tehty tiedosto toimii 300dpi:ssä vaikkei mustasta linjasta aina niin kaunista tai mustaa tulekaan, mutta bitmapin ehdoton alaraja on 600 dpi, sitä matalammalla resolla tulee yleensä todella pahannäköistä jälkeä (rumasti rosoinen viiva).
Kumasage kirjoitti:Jos piirrän sarjakuvan suoraan julkaisukokoon, täytyykö sen olla millilleen A4-arkin keskellä?
Sillä ei itse asiassa ole niin väliä kunhan leikkuuvarat sekä tarpeellinen info mahtuvat mukaan. Suurinpiirtein keskellä paperia on tietysti se esteettisin vaihtoehto :D


Kysymyksiä tarinan rakenteesta, kerronnasta, aiheista yms
Absolutehe kirjoitti:Harmi kun väkivalta ei ole sallittua, sen takia jouduin tekemään tosi tyhmän tarinan. Olisi hienoa nähdä jotain vähän synkempää ja rajumpaa, kuin manga-vaikkutteisia oravia.
Okei, oikaistaanpa taas muutamia täällä esiintyneitä omavaltaisia tulkintoja;
väkivallankäyttö, veri ja kiroilu eivät ole kiellettyjä eikä näin myöskään lue Otavan ohjeissa. Tarinat voivat, ja mielellään saavatkin, olla myös varttuneemmille lukijoille suunnattuja. En kuitenkaan kehoittaisi ketään aivan älyttömiin ylilyönteihin, enkä myöskään suosittele panostamaan siihen kaikkein groteskimpaan, seksuaalisesti latautuneeseen sadistiseen ultraväkivaltaan...
Ymmärtänette etten tarkoita tällä tavallisia Saiyukin tyylisiä ”soma-poika-vuotaa-verta”-juttuja. Narutossakin (joka on etupäässä lapsille suunnattu) lentää veri tämän tästäkin. Käyttäkää tervettä järkeä.
Otava toivoo luonnollisestikin näkevänsä omaperäisiä hengentuotteita eri tyyleissä aina kauhusta ylisöpöilyyn.
Dina-chan91 kirjoitti:Pitääkö sarjakuvassa olla jotain Suomeen liittyviä asioita?
Ei suinkaan. Aihe on vapaa.
mörkö kirjoitti:mutta siis; onko mitään vastaan jos tarinassa on jonkun uskonnon tai maan pirteitä? tai haittaako jos on oma maailma, mutta sehän on tietenkin saanut vaikutteita tästä maailmasta?
Siitä vaan. Toki, kun referoi oikean maailman asioita kovin tarkkaan, on aina syytä muistaa että kovin kärkkäiltä herjoilta kannattaa välttyä. Eipä se tämän maankaan "uskonnonvapaus" ole kuin vitsi, kovin herkästi suuttuvat pienimmästäkin kritiikistä. Toinen lähtökohta on toki simppelimpi - nämä ovat aiheita joilla on joskus kovin helppoa etäännyttää lukijakuntaa jos menee oikein rajusti liian pitkälle.
Eli käytännössä - ei mitään ongelmaa jos pysyty (vaikka nykymaailmasta idean saaneissakin) fantasia-aiheissa noiden osalta. Vaikutteet siis ovat ihan luonnollinen asia, siitä vaan.
Slavemaster-Sama kirjoitti:<snip>Ja toinen, joka mietitytti taidevastaavaa, ja jota on jo tässäkin aiheessa käsitelty, oli tämä veren esiintyminen kilpailu työssä. Joten mitään goreilua ei ole tulossa, tosin aihekin ei ole mitenkään nuorille sopiva (ainakaan taidevastaavan mielestä), synkkän romanttinen itsemurha kertomus kun on työn alla.<snip>
Tuosta verestä/aiheen valinnasta en kantaisi huolta, mukava vain jos tulee paljon erityyppistä materiaalia.
ultramarine kirjoitti:Jos tarina on "eepos" siis tosi pitkä, voiks lähettää vain yhden "kappalen/osa"?
Lainaus Otavan 'Ohjeet'-sivulta: ”Kirjoita ja piirrä suomenkielinen, mustavalkoinen, manga-inspiroitunut, kokonainen sarjakuvatarina.”
Scepter kirjoitti:Entäs sitten, kun sarjakuva lähetetään mahdollisine välisivuineen(ainakin minun tapauksessani, sillä siitä tulee pitkä.:S), niin pitääkö etukäteen tehdä sarjakuvalle myös oma kansikuva?O.o" Vai tehdäänkö se vasta jälkeenpäin?
Välisivuthan ovat pokkareissa mukana lähinnä sen vuoksi, että siitä tarvittiin alkuperäiseen lehtijulkaisuun. Jos haluat, ja aikaa ja kärsivällisyyttä riittää, voit tietystikin piirtää välisivuja, kansia yms sellaisia, mutta ne ovat periaatteessa aika tarpeettomia. Itse kansi-, tai siis välisivun, ehdit kyllä piirtää julkaisuvaiheessa. Sinuna käyttäisin ylimääräisen ajan itse tarinan suunnitteluun ja huolelliseen piirrosjälkeen.
no_toast kirjoitti:Lainaus FAQ:
Voit, mutta et aikaisemmin julkaistulla työllä vaan uudella. Kilpailuun ei voi osallistua sarjakuvalla, joka on aiemmin julkaistu painetussa muodossa.
Varmaankin paperimuodossa julkaistuksi työksi ei lueta, kaveripiiriin levitettyjä raakaversioita etukäteisarvioita varten työn tekovaiheessa.
Aivan, ymmärtänet julkaistun teoksen sekä kavereille jaettujen tulostettujen sivujen välisen eron.
cutedevil kirjoitti:jos työhön laittaa niin sanotun "kansikuvan" niin saako se olla värillinen vai pitääkö senkin olla mustavalkoinen?
En osaa sanoa onko antologiaan koottaville töille tarkoitus laittaa ”kansikuvat” eli siis välilehdet (sinänsä varsin looginen ajatus), mutta koska sisällön tulee olla mustavalkoinen tee kansikuvasi suoraan mustavalkoisena joko harmaasävyjen kanssa tai ilman. Värikuvat ovat harvoin edukseen mustavalkopainossa.
Syrup kirjoitti:Onko sen sarjakuvan pakko olla ihmisisä kertova, että niitä pitää vilistää melkein joka ruudussa vai saako olla jotain muita esim. eläimiä?
Luonnollisestikaan ei. Kuten sanottu, aihe on vapaa.
AsagiTenka kirjoitti:Mikä sitten lasketaan mangavaikutteiseski ja mikä ei? Skannasin nyt malliksi tämmöisen kuvasen erityylillä piirretyistä koirista: kliks vaan. Onko tuo 'oma tyyli'-koira tarpeeksi sitten mangatyylinen? Mielummin minä piirrän omalla tyylillä ja kehittelisin sitä eteenpäin, mutta kun nimenomaan etsitään mangavaikutteista piirtäjää, niin… Voi olla, että jää osallistumatta. Enkä minä sitä paitsi edes ole mikään huippupiirtäjä, menestyminen kilpailussa olisi suorastaan ihme. Ellei sitten mangatyylinen koirasarjakuva olisi kilpailussa jotenkin ainutlaatuinen ja näin... Mutta juu, tuskin.
Mangavaikutteisuutta voi olla montaa eri lajia; esm kerrontatapa, dramaturgia, voi olla hyvinkin japanilaisvaikutteinen vaikkei itse piirrustustyyli sitä niin olisikaan. Eli alahan laittaa kasaan matskua kilpailua varten (sitäpaitsi maailmassa ei koskaan ole liikaa koira- tai kissa-aiheista sarjakuvaa) :)
Spieluhr kirjoitti:Itse aion osallistua kilpailuun. Tosin odotukseni ovat aika heikot, sillä olen vielä aika nuori verrattuna moniin muihin osallistujiin.
Kysynkin, otetaanko kilpailussa ikä huomioon? Ainakaan ikää ei pyydetty lähettämään muiden yhteystietojen mukana.
Kilpailussa ei ole kategorioita eri ikäryhmille, mutta älä Spieluhr hätäile; ei loistava piirrustusjälki ole ainoa arvosteluperuste! Sitäpaitsi eivät ne aivan kaikki kuuluisat mangaka'atkaan mitään huippupiirtäjiä ole, osa vastaavasti kirjoittaa niin vetävää matskua ettei niitä voi vastustaa vaikkei kynä oikein kädessä pysykään :)

Ja vielä lopuksi huomautus: kokonaisen sarjan alku ei ole kokonainen tarina.Sekalaista
hatsutopoika kirjoitti:Olisi vain, että katsotaanko yhtään sarjakuvan tekijän ikää? Sillä olen kolmentoista, ja ajattelin silti yrittää onneani.
Osallistujien ikää ei oteta huomioon arvostelussa. Sanon kuitenkin, että ikä ja lahjakkuus eivät välttämättä kulje käsikkäin. Olipa lopputulos mikä tahansa on kokemuksesta aina hyötyä, pääsipä sitten palkintopallille tai ei.
Sterblich kirjoitti:Voiko työtä tyrkyttää muille kustantajille, mikäli kisassa ei onnistu soluttautumaan kolmen parhaan joukkoon? Eihän työtä ole lunastettu kun sitä ei ole palkittu (maksettu)...
Tottakai, sitten kun kilpailu on päättynyt ja tulokset julkistettu.
Slavemaster-Sama kirjoitti:<snip>Minäkin hieman pohdiskellut tuota samaa asiaa. Eli onko tämmöisen saatekirjeen laittaminen mukaan hyödykästä (Luettaisiinko niitä edes ja katsottaisiin pahansuopaisella katseella?). Tuo mainitsemasi esipuhe ajaisiko saman asian? Ja se myös liitettäisiin anthologiaan? Kun työssämme ei tarvita mitään esipuhetta, sillä pääasiat aukeavat kyllä hyvin lukijoille. Mutta teoksessa on myös asioita, joiden ei pitäisikään avautua (Jollei kuulu pieneen sisäpiiriin, ns. signeerauksia) ja jotka eivät ole oleellisia ja jotkut jäävät lukijan oman tulkinnan varaan. Sekä myös asioita, jotka avautuvat muutaman tai useamman lukukerran jälkeen, pieniä jippoja. Saatekirjeessä enemmänkin kertoisin asioista kuten: Tarinan historia ja synty (Hyvin tunne arvoltaan tärkeä teos minulle, sillä kuvastan tarinassa hyvin paljon itseäni 6 vuotta sitten, jolloin koko teoksen pääpiirteet on kehitetty.), työn tekemisestä (Välineet ja taiteelliset valinnat jne.), näitä sisäpiiri juttuja selventäisin sekä muita jippoja joita olen sisältynyt tarinaan, jotka eivät avaudu helposti. Siis saatekirje olisi vain tälläinen lisäsyventävä pätkä, jonka haluaisin luettavaksi vasta usean sarjakuvan lukemiskerran jälkeen ja jota ei varsinaisesti tarvitsisi liittää anthologiaan, jos semmoinen onni kävisi.
Jos tarina vaatii avautuakseen pitemmän selityksen on luonnollista kirjoittaa selitys jo kässäriin, esm jonkinlaisen kertojaminän avulla. Toisaalta tarina joka vaatii pitkät esittelyt toimiakseen ei mielestäni ole hyvin kerrottu tarina. Kaiken ei toki tarvitse olla päivänselvää ensimmäisen lukukerran jälkeen, mutta kokonaisen (lainaus Otavan ohjeista) tarinan luonteeseen kuuluu ettei se tarvitse lisäselittelyjä.
Tekijäesittelyt, sisäpiirin jipot yms valmiissa antologiassa voisivat ehkä olla mielenkiintoisia (en tiedä onko Otavalla tällaisia suunnitelmia), mutta ne kerkeää aivan varmasti tehdä sittenkin jos mukaan pääsee ja jos niitä mukaan halutaan :)
Vielä yksi tärkeä yksityiskohta: kilpailutöiden on tarkoitus olla nimettömiä (osallistujien nimet, henk.tiedot yms suljetussa kuoressa) jotta kaikilla olisi todellakin samat mahdollisuudet tulla arvostelluiksi omien kykyjensä, ei nimensä pohjalta.
stray.dog kirjoitti:Olisiko mahdollista kun sen työn lähettää että voisitte lähettää vaikka sähköpostia ja ilmottaa sen mun työn saapuneen perille?
Valitettavasti tällainen vaatisi aikamoiset resurssit (jos vastaa yhdelle niin täytyy vastata myös kaikille muille). Jos haluat olla aivan varma siitä ettei posti sähellä kilpailutyötäsi jonnekin huitsin nevadaan lähetä se kirjattuna (jos ihan tarkkoja ollaan voi kirje hävitä kirjattunakin, mutta siitä saa korvauksen).
stray.dog kirjoitti:Voiko valokuvia käyttää sarjakuvassa? Siis valokuvia maisemista (musta-valkoisia)?
Jos valokuvat ovat itsesi ottamia eivätkä siis kenenkään muun tekijänoikeuden alaisia niin periaatteessa kyllä. Mangakathan käyttävät usein taustoihin valmiita rastereita esm kaupunkikuvissa, puissa yms aikaa säästääkseen. Välillä tosin vähemmän onnistuneesti... :P
Vaikea sanoa näin näkemättä onko idea hyvä vai huono, se riippuu piirrustustyylistäsi, ja tärkeää on että kuvat istuvat luontevasti piirroksiisi. Kopiokoneella kikkailemalla voi myös saada maisemakuvistaan enemmän ”rasterin” näköisiä. Punnitse siis tarkkaan, ja käytä säästeliäästi on minun neuvoni.
stray.dog kirjoitti:Vielä oli yksi kysymys; jos käyttää jotain valokuvaa, mitä ei oo itse ottanut, niin voiko semmoista käyttää jos sitä ei tunnista alkuperäiseksi valokuvaksi? Ottaa yläosan kuvasta ja muokkaa sitä jonkin verran?
Sinulla tulee olla käyttöoikeus kuvaan näissä olosuhteissa. Eli kuvaajalta siis lupa.
perttu.tuovinen kirjoitti:Saako kilpailutyöhän piirtää mikki hiiri -kellon?
HUOM. Olen tosissani.
Tarkoititko tekijänoikeuspuolta? Oletetaanpa vaikka, että hahmollasi X on huoneessaan Mikki Hiiri-herätyskello. Tämä on (ainakin minun käsittääkseni) täysin ok vaikka itse Mikki-hahmo onkin Disneyn omaisuutta, koska tarina ei kerro Mikistä.
Kelmitär kirjoitti:Olis tärkeä kysymys! Kun olen kehittänyt hahmot ja tarinan niille, niin haittaako mitään jos hahmot ovat julkaistu jo jossain. Kilpailu työni hahmot julkaistaisiin yhdessä lehdessä mutta tarina kilpailu työssä on aivan eri. Siis samat hahmot julkaistaan erisarjakuvassa. Tarina ja sarjakuva ovat eri...
Jos hahmot ovat itsesi eivätkä kenenkään muun luomia saat toki käyttää niitä kuten haluat. Pääasia on, että kilpailutyösi ei ole mitenkään alkua eikä jatkoa sille julkaistulle työlle, sillä säännöissä sanotaan nimenomaan että kilpailutöitten kuuluu olla kokonaisia tarinoita.
Pinella kirjoitti:Saakos muuten immeiset olla sormettomia? Niin että niillä on vain "lapaskädet"?
Juu Pinella, kyllä saa. Kukin taiteilija kuvaa henkilöittensä anatomian haluamallaan tavalla :D
Kajo kirjoitti:Niin, kysyisin että mitenkäs on sitten tuon oman sarjakuvan näytteile panon laita? Esim. jos haluaa julkaista sen omilla kotisivuilla tms niin saako sen laittaa esille kun haluaa vai täytyykö odottaa kilpailun loppumista? Vai saako sitä edes laittaa esille ollenkaan?
Sitten kun voittajat on julkistettu ja palkittu voit tehdä kuten haluat kilpailutyösi kanssa jos et ollut palkittujen joukossa. Kilpailusäännöissä sanotaan ”... ennen julkaisematon”, ja kannattaa pitää mielessä että tämä periaatteessa koskee kaikkia medioita, siis myös esm nettiä.
Viimeksi muokannut rama, To Loka 19, 2006 14:36. Yhteensä muokattu 64 kertaa.

Avatar
Don Pixe
Viestit: 409
Liittynyt: To Kesä 09, 2005 17:19

Viesti Kirjoittaja Don Pixe » Pe Kesä 09, 2006 16:11

Wohoo, tästähän tulee kunnon kamppailu. : D
Pitää osallistua itsekin. Ja nyt kun on aikaakin ihan runsaasti, niin voisi alkaa jo hyvissä ajoin tekemään, ettei tule... kiirettä.

- Nimierkki Kokemusta on

Mijaskal
Viestit: 105
Liittynyt: To Joulu 22, 2005 16:56

Hokuto

Viesti Kirjoittaja Mijaskal » Ma Kesä 12, 2006 15:13

Kiire tuntuu tulevan aina. Itse koitan tehdä jopa jonkinlaisen aikataulun. Pitäisi vain jotenkin selvittää kuinka monta sivua saa viikossa tehtyä. :roll:

Kesäkuun ajattelin vielä suunnitella ja harjoitella ja ruveta sitten pikkuhiljaa tekemään. Minulla on idea tosi pitkästä tarinasta, mutta luulenpa että joudun karsimaan rajusti.

Avatar
rama
Viestit: 318
Liittynyt: Ke Loka 26, 2005 16:05
Paikkakunta: Stockholm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja rama » Ke Kesä 14, 2006 13:36

no_toast kirjoitti:Mites on työnsaatimahdollisuudet kilpailun jälkeen vaikka otavalta? Oon ajatellu alkaa tehdä freelance-kuvitusta aikakauslehtiiin ja kiinnostaisi vaikkapa lastenkirjojen projektiluontoinen kuvittaminen. Kuinka suurta mediaseksikkyyttä tälle on ajateltu järkätä?

Enpä tiiä, pitäisi keksiä kai jotain ihmisiä joille dumpata oma portfolio, eikä jäädä jumittelemaan pelkän mahdollisen kisahumun varaan :P
Portfolio kasaan. Meiliä lehtien art directoreille ja kustantannusyhtiöiden kustannustoimittajille, tai yhteydenottoa puhelimitse. Sen jälkeen toivon mukaan kutsu henkilökohtaiselle käynnille hienoa kansiota näyttämään. Kannattaa pitää mielessä että nämä ihmiset ovat a) kiireisiä b) katsovat lähes päivittäin työtä hakevien friilansereitten työnnäytteitä, eli valmistaudu hyvin käynnille mennessä, harva on niin lahjakas että keikkaa pamahtaa kun näyttää muutamaa vessapaperille tehtyä pikaluonnosta.
Viimeksi muokannut rama, Ma Syys 11, 2006 14:58. Yhteensä muokattu 6 kertaa.

Avatar
no_toast
Viestit: 49
Liittynyt: To Kesä 15, 2006 18:14
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja no_toast » To Kesä 15, 2006 21:52

rama kirjoitti: Niin, ja sen mediaseksikkyyden voit unohtaa Razz
Eikö ees haastattelua Ylen aamu-tv:seen voittajalle, mä oon todella pettynyt :)

Mutta juu oma portfolio on ollut työn alla reilu puoli vuotta ja kohta alkaa armoton pommitus kohti em. henkilöitä.
....:.::::..:::..:::::::...:::...::::...::::....:::::...:::.
DA|Paahto.org|SarjisBlogi|Harhakuva

Avatar
rama
Viestit: 318
Liittynyt: Ke Loka 26, 2005 16:05
Paikkakunta: Stockholm
Viesti:

Viesti Kirjoittaja rama » To Kesä 15, 2006 21:55

no_toast kirjoitti:
rama kirjoitti: Niin, ja sen mediaseksikkyyden voit unohtaa Razz
Eikö ees haastattelua Ylen aamu-tv:seen voittajalle, mä oon todella pettynyt :)
No eiköhän ainaskin paikallisradio tuu haastattelemaan jos ei muuta :D Onnea työnhakuun! Älä luovuta jos ei heti nappaa, kontaktiverkon luominen vie aikansa.
Viimeksi muokannut rama, Ti Kesä 27, 2006 17:58. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

ultramarine
Viestit: 1
Liittynyt: Ti Kesä 13, 2006 14:46

Viesti Kirjoittaja ultramarine » Pe Kesä 16, 2006 09:57

Epäilen, että kaikki Suomen "suosittuja* ja lahjakaita mangan-piirtäjiä popsivat kaikki palkinnot koska tälläinen kilpa on ainutlaatuinen Suomessa.

Avatar
no_toast
Viestit: 49
Liittynyt: To Kesä 15, 2006 18:14
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja no_toast » Pe Kesä 16, 2006 13:16

ultramarine kirjoitti:Epäilen, että kaikki Suomen "suosittuja* ja lahjakaita mangan-piirtäjiä popsivat kaikki palkinnot koska tälläinen kilpa on ainutlaatuinen Suomessa.
No enpä tiedä kovin monta täysyöllistettyä manga-piirtäjää Suomesta ja sellaiselle tällainen kisatyö tuskin menee oman työn edelle. Kyseessähän on kuitenkin jonkinasteinen "kykyjenetsintä" ihmisille jotka ovat vasta nousemassa alalla yleiseen tietoisuuteen. Ja uskoisin tyylistä riippuen kyseessä olevan myös ponnahduslauta yleensäkin kuvittajille - tyylistä riippumatta. Olisi toki hienoa nähdä lisää suomalaista manga inspiroitunutta sarjakuvaa kauppojenkin hyllyillä, mutta en näe kilpailun tarkoitusta niin yksiselitteisenä.
....:.::::..:::..:::::::...:::...::::...::::....:::::...:::.
DA|Paahto.org|SarjisBlogi|Harhakuva

Avatar
no_toast
Viestit: 49
Liittynyt: To Kesä 15, 2006 18:14
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja no_toast » To Kesä 22, 2006 13:10

Juhannus viikonlopun jälkeen voisin vaikka laittaa tänne vähän hahmotelmia, vaikka muita inspiroimaan. Ei tosin voi olla takeita kun juhannus on aina juhannus. Tältä kesältä on puuttunut aika lailla ne sateiset päivät jolloin on kiva istuskella piirtelemään.
....:.::::..:::..:::::::...:::...::::...::::....:::::...:::.
DA|Paahto.org|SarjisBlogi|Harhakuva

Avatar
cutedevil
Viestit: 14
Liittynyt: Su Tammi 29, 2006 00:02
Paikkakunta: vantaa

Viesti Kirjoittaja cutedevil » To Kesä 22, 2006 20:09

okei kiitti rama...
Mullakin on jo pieniä hahmotelmia.. ^^
Ja ideoita pääkoppa täynnä..! Täytyy sitten katsoa mitkä mahtuu mukaan ja mitkä ei... Millaisia töitä ylipäätänsä porukka on ajatellut??

Narutaru
Viestit: 1
Liittynyt: Ke Kesä 21, 2006 11:43
Paikkakunta: Råvaniemi

Viesti Kirjoittaja Narutaru » Pe Kesä 23, 2006 14:33

cutedevil kirjoitti: Millaisia töitä ylipäätänsä porukka on ajatellut??
Itse aion tehdä jonkin halloween tyyppisen tarinan :P Ja on niin paljon ideoita ettää pitää karsia aika rajusti ... Entäs te muut? :wink:

Avatar
Tetsumonkai
Viestit: 523
Liittynyt: Ke Syys 08, 2004 00:33
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tetsumonkai » Pe Kesä 23, 2006 16:42

Aijai. Eipäs ihmiset paljastella niitä tarinoita ja muita yksityiskohtia. Ettekai halua että joku varastaa ideanne? ;)

Mutta asiaan. Paljon on itsellänikin töitä edessä jos päätän kisaan lähteä mukaan. Kaikki riippuu siitä että saanko kaikki pohjustukset tehtyä ja niistä jopa sellaiset mistä pidän. Visuaalinenkin tyylisuunta on vielä auki. Nooh pitää vain tehdä kokeiluja eri tekniikoilla ja miettiä mikä niistä sopii parhaiten visualisoimaan tuota tarinan maailmaa ja tapahtumia.

Viestiketju Lukittu

Palaa sivulle “Uutiset”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa