Turhat postaukset

Tältä alueelta löydät keskustelualueiden yleiset ohjeet sekä Animeunionin tekniset tiedotteet. Palaute keskustelualueiden ja muun Animeunionin tekniikan toiminnasta tulisi osoittaa tälle alueelle.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Laurel
Viestit: 789
Liittynyt: La Tammi 08, 2005 03:23
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Turhat postaukset

Viesti Kirjoittaja Laurel » Ma Maalis 06, 2006 20:46

Mikä hyvän keskustelufoorumin idea on?
Ylläpitää elävää, asiallista ja informatiivista keskustelua.
Lmmz kirjoitti:Hanakkaimmin keskustelusta moderoidaan paitsi selvästi kiellettyjä asioita (laittomuuskeskustelut, selkeä trollaus tai yltiöflametus), niin sisällöltään tyhjiä viestejä. Eli jos ei ole muuta sanottavaa kuin "joo, samaa/eri mieltä" tai "joo se on paras!1!!!", niin sen voi jättää sanomattakin.
Nykyään, kun tulen koulupäivän päätteeksi koneelleni ja avaan animeunionin keskustelufoorumin, minua odottaa kymmeniä ja kymmeniä uusia iloisia viestejä, joista mammutin osa on asiasisällötöntä, suoraan sanottuna, paskan jauhantaa.

Ylläpidolta on kysytty, miksi tänne foorumille ei ole luotu omaa vapaa-aiheista keskutelualuetta ja vastaus oli muistaakseni se, että niitä on netti pullollaan - niitä ei tänne kaivata. Olen aina pitänyt animeunionia korkeassa arvossa mallikkaan moderoinnin ja korkeatasoisen keskustelun ansioista, mutta yhä enemmän tämäkin alkaa muistuttaa suomi24:n keskusteluja sekä sisällöllisesti että ulkoasullisesti. Tällaisenaan animeunionin keskustelufoorumi on menettänyt merkityksensä eikä palvele enää alkuperäsiä tarkoitusperiään, jotka lienevät olleen tasokkaan ja asiallisen keskustelun ylläpitäminen. Yhä vähemmän ja vähemmän nämä todella ansiokkaat keskustelijat enää vaivautuvat kommentoimaan yhtään mitään tai sitten he hukkuvat alle kaiken sen muun sonnan, jota (etenkin) nuoret tuntuvat täällä suoltavan.

Amazing Slug kirjoitti:Äh. Vastatkaa nyt edes jotain järkevämpää kuin "en tiiä" tai "ihan hyvä", kun mies on nähnyt noin paljon vaivaa viestinsä kirjoittamiseen.

Kommentti tästä ketjusta.

Suurimmat "ongelmaviestit" ovat juuri Amazing Slugin mainitsemat lyhyet, turhat ja sisällöttömät postaukset ja sitten ovat myös nämä viestit, joissa kysytään yhä vain uudelleen ja uudelleen samoja asioita, joita on koko ketjun ajan käsitelty. Olisi mitä toivottavinta, että peruskäyttäjällä olisi sen verran puruja korvien välissä, että tajuaisi hieman edes perehtyä keskusteltavaan aiheeseen ennen kuin alkaa keskustella aiheesta.
Anime- ja mangasarjat sekä elokuvat -alueella on sadoittain "onxze hyvä ki sajra????" -viestejä.
Peruslähtökohta keskusteluissa lienee se, että ensimmäinen postaaja antaa keskusteltavasta aiheesta hieman taustatietoa ja esittää oman mielipiteensä asiasta. Tämä kannustaa muut käyttäjät ilmaisemaan oman näkemyksensä, väittelemään tai tarkentamaan annettuja tietoja. Mielestäni keskusteluun on turha osallistua, mikäli ei aihe sen vertaa kiinnosta, että jaksaisi käyttää kolme vaivaista minuuttia elämästään googlettamiseen, mikäli ei muuten tiedä, mistä on kyse.

Moni varmaan älähtää tässä vaiheessa, että keskustelua ei enää voi sanoa vapaaksi mielipiteiden esittämiseksi, mikäli moderaattoreille annetaan vapaus tuhota mielivaltaisesti kaikki viestit, jotka he kokevat asiasisällöttömiksi. Moderaattoreiden diktatuuria en tässä ole ajamassa läpi, mutta kuten sanottu - Internet on pullollaan keskustelufoorumeja, joista yhä useampi keskittyy mangaan ja animeen. Tällainen voisi olla paljon parempi vaihtoehto henkilölle, joka ei ole oikein motivoitunut lukemaan pitkiä viestejä, eikä oikein osaa keskustella asiallisesti tai usein ymmärrä, mistä puhutaan.

Mitään elitistifoorumia en animeunionista halua. Haluan vain takaisin sen entisen laadukkaan keskustelutason ja laadukas keskustelija voi olla ikään, sukupuoleen, rotuun, uskontoon, ammattiin jne. katsomatta. Mutta aina on näitä tapauksia, jotka eivät ymmärrä hyvän keskustelun merkitystä - ja heille on varmasti monta parempaa vaihtoehtoa keskustelufoorumien osalta olemassa.

Muutoin animeunionin kohtalo keskustelutason osalta vaikuttaa synkeältä..
Viimeksi muokannut Laurel, Ma Maalis 06, 2006 21:12. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Ma Maalis 06, 2006 21:02

Puhut asiaa. Rajan veto on äärimmäisen vaikea, mutta selvähän se on että pari käyttäjää löytyy, jotka haluavat vain suuren viestien määrän, sisältöön niin piitaamatta. Eivät he tarkoituksella koita olla kiusankappaleita, he ovat vain tottuneet siihen ideaan, että foorumia käytetään kuten irkkiä. Eri näkökulma, ei niinkään "oikea" tai "väärä" näkökulma.

Lisää kannanottoja? Tällaisten lukeminen auttaa kovasti moderaattorien työtä.

Avatar
immolatus_dead
Viestit: 522
Liittynyt: Ke Marras 23, 2005 17:13
Paikkakunta: Jokela+Hyvinkää

Viesti Kirjoittaja immolatus_dead » Ma Maalis 06, 2006 21:25

Tässähän on hyvä pointti, mutta toisaalta, jos ruvetaan liikaa pituutta postauksilta vaatimaan, harva jaksaa enään mitään postatakkaan, ja toinen taas on että kun post menee liian pitkäksi, itsellä ja luultavasti monella muullakin tulee seuraava reaktio "pälä pälä, seuraava" minkä jälkeen henkilö kysyy jotain mitä vähän aikaa sitten pidemmässä postauksessa sanottiin ja täten lisää "turhia" postauksi, minkä jälkeen tietenkin sitten alkaa vinetys "lue edelliset postit" ja turhat postaukset lisääntyy ja simsala börbeling! on threadilla 22sivua täyttä paskaa, joten rajansa kaikella
Katsotut animet.
Menossa mukana:
KUMA the bear maker.

Avatar
Laurel
Viestit: 789
Liittynyt: La Tammi 08, 2005 03:23
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Laurel » Ma Maalis 06, 2006 21:32

immolatus_dead kirjoitti:Tässähän on hyvä pointti, mutta toisaalta, jos ruvetaan liikaa pituutta postauksilta vaatimaan, harva jaksaa enään mitään postatakkaan...
Postauksen pituudella ei ole väliä, jos sisältö on kunnossa.

Avatar
starscream
Viestit: 695
Liittynyt: Su Syys 07, 2003 21:03
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja starscream » Ma Maalis 06, 2006 22:00

Tietysti kenelle tahansa voi sattua välillä huonoja kommunikointipäiviä, mutta ehkä ylläpitö voisi huomautella varsinkin jatkuvista turhista viesteistä ja onnettomista ketjun avauksista ("tietääkö kukaan sellaista sarjaa kuin _____, keskustelkaa!") useamminkin.

Foorumit eivät ole chatteja. Jokaiseen ketjuun ei tarvitse vastata. Jos käyttäjällä ei ole jostain aiheesta mitään sanottavaa, pelkästään sen ilmaisu ei kiinnosta ketään. Ja jos käyttäjällä ei ole keskittymiskykyä lukea tai kirjoittaa pitempiä kuin yhden rivin mittaisia viestejä, foorumit eivät ehkä ole se paikka missä kannattaisi olla.

Mutta Laurelhan tuossa sanoikin jo kaiken oleellisen, tukeni hänelle.

Avatar
Amazing Slug
Viestit: 327
Liittynyt: To Loka 07, 2004 20:37
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Amazing Slug » Ti Maalis 07, 2006 01:10

Ihmisen esi-isät ovat varmasti jo monta sataa tuhatta vuotta sitten osanneet sanoa alkeellisella kielellään "painukaa helvettiin penikat!". Eikä sitä sanota vain vahingossa. Eikä niitä K-25 baareja ja K-22 hotelleja turhaan ole. Kyllä siinä ihan mukavuutta ja hyvää menoa haetaa, eikä seksi tai alkoholi liity niihin välttämättä mitenkään.

Fakta on se, että pentu ei osaa eikä ymmärrä. Mikä tahansa paikka, jossa on paljon pentuja, on automaattisesti koulu, jossa vanhemmat tahtomattaankin joutuvat opettajiksi. Animeunionissa mekin osallistumme lasten kasvatukseen. Se on vastenmielistä, sillä haluaisimme itsekin vielä oppia tai saada jotain vastakaikua, arvostusta tai viihdettä ikäisiltämme ja vanhemmiltamme.

Lasten kasvatus vie aikaa ja resursseja eikä siitä saa mitään ilman vuosia. Ei ihminen ole koskaan ratkaissut lasten kasvatus ongelmaa kasvattamalla lapsia, vaan tylysti häätänyt muksut muualle joko ärhentelemällä tai ikärajoilla. Viimeistään biologiset vanhemmat ja oikea koulu(tm) ottavat homman vastuulleen.

Tämän rantin oli tarkoitus vakuuttaa teille, että niin kauan kun yritätte hankkiutua pennusta eroon kasvattamalla sitä, mokaatte pahasti. Uusia tulee kokoajan. Edelliset eivät ymmärrä. Tunnen tilanteen ja tiedän mitä teidän toimistanne seuraa, sillä olen tarkkaillut samanlaista kehitystä toisella foorumilla, www.sotavasara.net. Siellä pentuja siedetään, ja yritetään opettaa. Ja yhdentekevä roska vaan lisääntyy ja vanhat parrat kyllästyvät. Pennuista kasvaa kyllä aikanaan jotain järkevää, mutta mikään ei korvaa elämänkokemusta ja nämä kasvaneetkin ovat aina vähemmistössä.

Elitistifoorumilla, ikärajoilla ja all-out-natsismilla on omat ongelmansa, mutta myös meriittinsä. Sanon vielä kerran: opettamalla ette saa mitään aikaan, vaikka se jaloa onkin koko kansakunnan kannalta.

Avatar
Tanuki
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Syys 02, 2005 09:33

Viesti Kirjoittaja Tanuki » Ti Maalis 07, 2006 01:57

Sanon tässä asiat suoraan kaunistelematta, ja toivon ettei siitä kukaan vedä hernettä nenään. Tämä foorumi on teiniytynyt. Huomattavasti.

Omaa lukemistani yhden lauseen vastaukset häiritsevät. Näen punaista juuri sellaisien "en tiiä ku en oo niiq kattonu!11" tai "onko xxxxx teist hyvä sarja?!! Must o!11" (huomioikaa reilusti kärjistetyt esimerkit. =))

En vaadi mitään mahdottomuuksia. Toivon viestien olevan tasoltaa luettavia ja asiapitoisia. Kuka tahansa, jopa vuonna 95 -syntynyt lapsonen osaa aivan varmasti sanoa, miksi pitää jostakin ja miksi taas ei. On turha vedota siihen, ettei kirjoittaja muka osaa perustella mielipidettään. Jos mielipide on, on siihen automaattisesi oltava jokin syy. Jos on niin laiska ettei jaksa kaivella pääkoppaansa sen vertaa että saa tämän syyn ulostettua kirjoitettuun muotoon, niin ehkä tsätti tai irssi olisi parempi paikka.

On eräs suomalainen foorumi, joka toimii tiukalla moderointipolitiikalla todella hyvin, Final Fantasy Finlandin keskustelualue. Ikäjakauma on varmasti ihan samanlainen, jopa luultavasti nuorempaan päin kuin täällä, mutta sisällöttömät viestit moderoidaan armotta pois, ja yleisiin sääntöihin on laitettu selkeästi mitä keskustelun tasolta vaaditaan ja (ennekaikkea tämä on tärkeää selittää) miksi.

En siis odota mitään akateemista sisältöä vastauksilta. Riittää, kun keskustelun taso pidetään sen verta siistinä ja asiallisena, että juttuja viitsii lukea. Tällä hetkellä tympii aika lailla kun uusia viestejä toki pukkaa, mutta niistä 85 % on juuri näitä "turhia". Minusta sananvapaus tarkoittaa sitäkin, että sitä sanottavaa sanaa on oltava. (Ja huom.huom. En ole itsekään mikään mestarikirjoittaja, joten en ilkeä vaatia mitään älyttömyyksiä.)

Onhan tämä vähän hankala aihe. Mutta tällä menolla animeunionin, kuitenkin maan laadukkaimman aiheesta olevan keskutelualueen taso tippuu ihan pohjamutiin. Ei muutama asiallinen viesti tuhansien asiattomien seassa pelasta.

Samalla voisi vähän tarkentaa joidenkin alueiden sääntöjä. Onko esimerkiksi gallupit tyyliin "onko sarja xxxx hyvä? On/Ei" oikeasti yhtään järkeviä? Minusta eivät ole.

Animeunioni tulisi mielestäni erottaa selkeästi jostain Suomi24:n tasosta. Tiukempaa politiikkaa siis, kyllä se toimii, ja käyttäjät kiittävät lopulta.

Edit: joo ja pitääpä vielä ihan tarkentaa. Ei siis aina ole niin, että juuri nuoremmat ovat näitä huonoja postaajia. En halua pistää kenenkään päätä pölkylle, jokainen voi mennä itseensä asian suhteen. On hyviä kirjoittajia ja huonoja kirjoittajia, mutta edelleen, en vaadi mitään proosaa vaan jotakin asiapitoista vastauksiin. Turhaan kieliopin nyplimiseen ei siis tarvinne mennä, mutta tokihan kieliasultaan ymmärrettävää tekstiä on huomattavasti parempi lukea. Eli myös tähän soisin foorumilaisten kiinnittävän nykyistä enemmän huomiota.
Viimeksi muokannut Tanuki, Ti Maalis 07, 2006 02:01. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Ti Maalis 07, 2006 02:01

Paljon hyviä kommentteja.

Tosiasia on että eivät moderaattorit tai kukaan muukaan ehdi ruveta opettajaksi. Kerrotaan toki miksi viesti poistetaan, mutta on vastapuolen itse mietittävissä haluaako hän välittää tuosta syystä vai ei. Muistelen itse joskus bbs-aikana, että opin (mielestäni ainakin) yhtä ja toista katsomalla vähän kirjoitustaitoisemman porukan juttuja. Ei se ollut opetusta niinkään vaan omatoimista oivallusta.

Rajanveto ei pääosassa tapauksia ole vaikeaa. On melko usein helppoa löytää viestien seasta ne, jotka eivät edistä keskustelua mitenkään, olivat ne sitten pitkiä tai ei. Tottakai virheitä tuossa yhteydessä tapahtuu - ihminen joka ei tee virheitä ei yleensä tee mitään muutakaan. Virheiden määrä on vain pidettävä minimissä. Siinä on mielestäni toistaiseksi onnistuttu.

Näin keskimäärin, omasta mielestäni kovin harva käyttäjä täällä kärsii kovin pahasta wannapostitista. Kyllä se rajoittuu noin prosenttiin käyttäjistä, jos vähän tiukempi raja laitetaan niin jopa lähemmäs promilleen. Vaan yksikin yli-innostunut käyttäjä voi saada aikaan turhautumista melko isoon käyttäjäryhmään.

Mutta oli miten vaan, kysymys olisi jonkinlaisesta maalaisjärjen mittaisesta rajasta. Voidaanhan kauppakeskukseenkin päästää kaiken ikäiset vierailijat, mutta silti järjestyssääntöjä voi olla. Tässä yhteydessä haluan myös väittää, että foorumeilla on monia paljon nuorempia, alle 15-vuotiaitakin käyttäjiä, jotka osaavat ihan hyvin keskustella. Itse asiassa valtaosa nuoremmista tulee mielestäni hyvin toimeen porukassa. Onpa myös muistettava, että juuri tuossa nuoremmassa polvessa se suurin kasvu on. Ei ikää pidä moittia.

Eräs ehdotettu idea on, että toistuvasta ohjeen laiminlyönnistä voisi antaa vaikkapa viikon mittaisen paussin kirjoittajalle. En tiedä olisiko tuo ideana sopiva. Tärkeää on ainakin että se ei tulisi yllättäen, vaan ensin ilmoitellaan. Tätä korosti myös idean alkuperäinen ehdottaja.

Moderaattorit ovat jo tähänkin asti voineet tietyissä oloissa laittaa yksityisviestin käyttäjälle, jolta tuntuu irtoavan turhan kovaa tahtia viestintää ilman asiaa. Viestin muoto on "ei käsky vaan pyyntö". Joskus tämä auttaa, joskus ei. Toki, tämänhän voi tehdä kuka vaan, pistää viestin käyttäjälle ja ilmoittaa että arvostaisi jos hän vähän miettisi ennen viestin lähetystä.

Katsotaan pari päivää mihin tämä keskustelu etenee. Tehdään sitten sen pohjalta päätöksiä.

Avatar
Lmmz
Otaking
Viestit: 521
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:34
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lmmz » Ti Maalis 07, 2006 03:36

Joo-o, tässähän on juurikin tämä vähän sama ongelma kuin esimerkiksi Anime-lehdessäkin, eli harrastajakunnan kahtiajakoisuus. Toisaalta on wanhat parrat, jotka kaipaavat omaa keskusteluaan samanhenkisen porukan kanssa, mutta toisaalta on nyt parin-kolmen vuoden aikana hyvin nopeasti kasvanut nuorien harrastajien porukka. Sikäli kun AU haluaa palvella lähtökohtaisesti kuitenkin tasavertaisesti kaikkia harrastajia ikään tai muuhunkaan ominaisuuteen katsomatta, keskustelualueella ei voida lähteä suoraan ikänatsismiin.

Yksi vaihtoehto olisi joku "rauhoitettu" foorumi, jonne postausoikeus olisi vain tietyllä käyttäjäryhmällä, esimerkiksi AU:n yhdistysten jäsenillä (näiden hallituslaiset olisivat sitten vastuussa jäsentensä lisäämisestä tähän ryhmään, ja ylimääräisestä peeloilusta kirjoitusoikeudet lähtisivät). Toisaalta tämä nyt olisi varsin karsiva ja elitistinen lähestymistapa aiheeseen, ja saattaisi pahimmillaan aiheuttaa sen, että järkevän keskustelun siirtyessä näille "varjoalueille" varsinainen pääkeskustelualue degeneroituisi entistä enemmän pahemmaksi suoksi, kun moderaattorien kiinnostus tasoltaan jatkuvasti laskevan keskustelun valvomiseen vähenisi.

Joka tapauksessa nykyisellään nopea vaihtoehto olisi moderaattorien määrän lisääminen. Tässä kohtaa pitäisi saada ehdotuksia sopivista henkilöistä, mielellään aiempien moderaattoreiden tai muiden keskustelijoiden taholta. Aiempi kaava kai oli, että moderaattoreita olisi suunnilleen yksi jokaisesta AU:n jäsenyhdistyksestä, mutten itse välttämättä näe mitään syytä, miksei näitä voisi useampiakin olla samoista yhdistyksistä, tai sellaisiakin, jotka eivät ole minkään yhdistyksen jäseniä.
Kosmos on laaja. | Tutturuu!

asdsdafgw
Viestit: 153
Liittynyt: Ma Elo 01, 2005 00:52

Viesti Kirjoittaja asdsdafgw » Ti Maalis 07, 2006 09:45

Juuh. Hyvä että joku otti asian keskustelun alle. Jotenkin se aina jaksaa kummastuttaa että miten jotkut jaksavat vastata yhdellä rivillä jokaiseen threadiin mitä foorumeilla on, mutta eivät sitten voi kuitenkaan kirjoittaa kolmea riviä enempää asiaa vaikka sitä löytyä saattaisi.

Hyvänä vinkkinä uusille käyttäjille on lukea ne aina yhtä ihanat säännöt. Vaikkakin useimmat uudet käyttäjät varmaan loggaavat tänne kuin irc:iin ja saman tien kirjoittamaan. Ei väliä alueella, aiheella tai millään muullakaan kunhan pääsee kirjoittamaan. Ja hakua ei voi tietenkään käyttää vaan uutta threadia suoraan kun ei näy ensisilmäyksellä sitä toivottua threadia.

Ja jotenkin tuo perus äidinkieli ei tunnu olevan hallussa. Yleensä lause alkaa isolla kirjaimella ja loppuu pisteeseen, ja välillä jopa tulee pilkkuja väliin. Ja erisnimet ovat isolla, kuten nimet.

Nojoo... Ehkä meni vähän ylikin tässä flametuksessa. Kyllähän sitä saa kirjoitella, mutta joku raja sentään beibet.
Kyuu kirjoitti: Eräs ehdotettu idea on, että toistuvasta ohjeen laiminlyönnistä voisi antaa vaikkapa viikon mittaisen paussin kirjoittajalle. En tiedä olisiko tuo ideana sopiva. Tärkeää on ainakin että se ei tulisi yllättäen, vaan ensin ilmoitellaan. Tätä korosti myös idean alkuperäinen ehdottaja.
Ei tuo mielestäni mikään huono idea olisi, siis jos joku ihan täydellisesti spammaisi foorumeita niillä yhden rivin viesteillä. Mutta ei sitä ongelmaa tunnu vielä niinkään olevan. Hyvä diktatuuri on parempi kuin huono demokratia mielestäni.

Avatar
Ree
Viestit: 695
Liittynyt: Ma Syys 26, 2005 19:58
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ree » Ti Maalis 07, 2006 10:03

No niin.

Ensinkin tahtoisin kiittää Laurelia siitä, että nosti sellaisen kissan pöydälle, joka on varmasti ahdistanut muitakin.

Olen huomannut monellakin eri asian ketjulla, kun yhtä ja samaa kysymystä toitotellaan ympäri foorumeja, vaikka siihen olisi jo vastauksen saanut. Jotenkin tämä vain pistää silmään.

http://forums.animeunioni.org/viewtopic ... ght=#46039

http://forums.animeunioni.org/viewtopic ... ght=#44261

http://forums.animeunioni.org/viewtopic ... ght=#44049
Siinä on vain yksi esimerkki, mutta jotenkin silmäänpistävää.
Pörrölonkero.

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ti Maalis 07, 2006 10:15

Myöntää se täytyy. Siinä missä Animeunionin foorumille vielä jokunen kuukausi sitten oli pyhitetty oma Firefoxin tabinsa jota muun surffailun ohessa päiviteltiin, nyt foorumin vilkaisee ehkä kerran päivässä. Ja samalla oma into käyttää aikaa keskusteluun tai uusien ketjujen luomiseen on laskenut.

Syitä voi miettiä. On vittumaista ja elitismiltä haiskahtavaa sanoa että se olisi ihan vaan siinä että viimeisen vuoden aikana tuntuisi melko selvästi nuorempi animeharrastajakunta foorumin löytäneen, mutta osin siihen omalta osalta juttu taitaa nojata. Jos 95% omiin silmiin sattuvasta tekstistä on itselle yhdentekevää eikä millään tasolla kiinnostavaa ajanviete alkaa helposti muuttua ajanhukaksi.

Mutta jokainenhan täällä on joskus ollut pikkuinen chibi, ja niistä ne tulevat otakingit kasvaa. Ja viksua tekstiä tuoreemmatkin harrastajat osaavat puskea.

Itellä ehkä silittää foorumissa vastakarvaan vähän se tietoinen valinta että aihepiiri kautta foorumin pidetään tiukasti animessa, mangassa ja niiden lieveilmiöissä. Hyvin liikennettä tulee tälläkin rajauksella, mutta mieli kaipaisi myös jotain ihan täysin vapaan keskustelun aluetta. Harrastajakunta vaihtamassa ajatuksia aiheista jotka eivät liity harrastukseen välttämättä millään tavalla kelpaisi. Nykyisellään paremman määritelmän puutteessa keskustelu koko foorumin tasolla tuntuu kliiniseltä, kuivalta ja kuppikuntaiselta.

-Juha

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja jtn » Ti Maalis 07, 2006 11:34

Näen tässä asiassa kaksi puolta, ja niiden perusteella myös kaksi ratkaisua. Hämmentävää kyllä Lmmz heitti jo molemmat vaihtoehdot ilmaan.

Ensinnäkin voin katsoa asiaa täysin itsekeskeisesti ja miettiä mikä on paras ratkaisu silloin, kun vain omalla navalla on jotain merkitystä. Tästä näkökulmasta foorumeille parasta olisi tehdä oma keskustelualue meille vanhoille pieruille. Meille, jotka haluamme heittää läppää, jossa on edes hitunen sitä paljonpuhuttua sisältöä. Täydellisessä maailmassa tälle alueelle pääsisi vain, jos on pystynyt osoittamaan kykenevänsä järkevään keskusteluun ja välttävänsä sisällötöntä peeloilua. Käytännössä en tiedä, miten moinen voitaisiin järkevästi toteuttaa. Ehdotus jäsenyhdistysten kautta tapahtuvasta karsinnasta ja bännäysherkistä moderaattoreista saattaisi jopa toimia. Lähestymistavan varjopuolet Lmmz jo toikin esiin.

Toiseksi asiaa voi katsoa hiukan laajemmin ja miettiä mikä olisi foorumeiden toiminnan kannalta paras vaihtoehto. Itse olen sitä mieltä, että ehdotettu moderaattoreiden linjan koventaminen, sekä määrän lisääminen lienee ihan toimiva ratkaisu. Peeloja on, ja niitä tulee lisää foorumin suosion kasvaessa, mutta peelous on parannettavissa oleva tauti. Uusia tapauksia tosin tulee jatkuvasti, joten tälle linjalle mentäessä pitää ymmärtää, että moderaattoreiden työ ei tule loppumaan.

Jälkimmäisessä tapauksessa pitää lisäksi keksiä jokin sopiva keppi, jolla rankaista niitä, jotka eivät opi hyvällä. En ole pahemmin moderaattorina missään ollut, joten minulla ei ole omakohtaista kokemusta esimerkiksi bännäyksen tehosta peelouden parannuskeinona.

Itse olen tällä hetkellä sisällöttömien viestien karsinnan sekä moderaattoreiden määrän kasvattamisen kannalla. Vanhojen pierujen oma alue olisi tietenkin ihan kiva, mutta se ei oikein palvelisi foorumin tarkoitusta. Ja, kuten tästäkin keskustelusta voidaan huomata, on foorumeilla järkeviä käyttäjiä joilla saattaa jopa löytyä motivaatiota moderointiin.
- Jussi Nikander

Avatar
Tanuki
Viestit: 76
Liittynyt: Pe Syys 02, 2005 09:33

Viesti Kirjoittaja Tanuki » Ti Maalis 07, 2006 11:43

Joitakin ajatuksia joita yön jälkeen on aiheesta herännyt...

Eli, moderaattoreita olisi ilmeisesti hyvä saada lisää. Lisäksi moderaattoreille voisi jakaa vastuualueet, mikä helpottaisi huomattavasti työtä. Ns. "vaikeille" alueille enemmän moderaattoreita ja hiljaisille alueille vähemmän.

Nimenomaan keskustelun säännöt voisi ehkä erottaa omaksi osiokseen. Viittaan tällä nyt tuohon "Foorumin säännöt" nappiin, joka tuolla sivun ylälaidassa keikkuu. Se on toki hyvin kattava, mutta auttamattomasti liian pitkä jotta newbie sitä jaksaisi välttämättä lukea ajatuksen kanssa. Mikäli tuota pidetään koko foorumia kantavana säännöstönä ja sen henkenä, niin ehdotan että jotain ratkaisua mietitään sille miten ne saadaan todellakin tulijan päähän. Lisäksi jokaiselle alueella on hyvä olla kiinteänä kyseisellä alueella pätevät säännöt. Tämä taitaa ollakin hanskassa, mutta kannattanee silti vilkaista alueet läpi ja harkita josko säännöstöjä voisi jotenkin päivittää ja lukemista helpottaa. Eli eräs pointti mihinkä päädymme ja mikä minusta on tärkeä; sääntöihin pitäisi käyttää nykyistä enemmän ns. rautalankaa: boldata tärkeimmät pointit, jotta esimerkiksi uusi kiireinen postaaja pystyy halutessaan vilkaisemaan säännöt läpi ja saamaan yleiskuvan siitä, mitä häneltä (kuten muiltakin) odotetaan.

Tässä on tietysti sekin, että kuka niitä sääntöjä sitten jaksaa kuitenkaan lukea? Minusta riittää kuitenkin se että ylläpito tekee parhaansa, jotta säännöt ovat helposti saatavilla ja ymmärrettävät, ja että ne voi lukea käyttämättä siihen liikaa aikaa ja vaivaa.

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Ti Maalis 07, 2006 14:00

Moderaattoreista ei mielestäni ole pulaa tällä hetkellä - kaksi uuttahan saatiin melko äskettäin auttamaan (Furinji ja Fafy). Kyllä meistä ainakin pari lukee koko foorumin läpi päivittäin uusien viestien osalta, joten moderaattorien määrän lisäys ei ole ainakaan yksin ratkaisu ongelmaan.

Kysymys on siinä, että nykylinja on varsin keveä. Keveästä offtopic-viestittelystä tai samojen kysymysten jatkuvasta toistosta eri ketjuissa ei ole selkeää sanamuotoa olemassa. Kuten Lmmz sen ilmaisi, raja chatin ja foorumien välillä ei ole selvä. Ei hätää, en ole minäkään ennen kahvikuppia. Kuitenkin, ensimmäinen askel tämän nostetun asian korjaamiseksi pitäisi olla pieni sääntömuutos ja jos vain kirjoittaja löytyy, sääntöjen selkeytyskin. Olisi se tosi lyhyt versio ja sitten se pidempi versio.

Tämän sanottuani, en kyllä pistä ollenkaan vastaan jos asiallisia moderaattoreita löytyy lisääkin. Nyt tai joskus myöhemminkin.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Neuvonta ja tekniikka”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija