Millennium Actress (R1)

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Millennium Actress (R1)

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ke Heinä 14, 2004 02:52

Kuva

Kun vuosisadan alkupuolelta asti toimineen Ginei-elokuvastudion vanhat studiot joutuvat purettaviksi, alkaa Ginein elokuvien parissa kasvanut toimittaja yhdessä kameramiehensä kanssa tehdä dokumenttia studion suurimmasta tähdestä, 30-luvulta asti sen elokuvissa näytelleestä Chiyokosta, joka on elänyt kymmeniä vuosia eristyksissä ja pois elokuvamaailmasta. Chiyokon haastattelun, eli katsojan näkemän tarinan edetessä avautuvat katsojille niin Ginei-studion historia, sotaa ennen ja sen jälkeen, kuin Chiyokon itsensä nuoruudessa alkanut etsintä jonkin hänen kadottamansa perään.

Satoshi Konin vuonna 2001 ohjaama Millennium Actress on läpi vuosisatojen kulkeva rakkaustarina, draama jossa yhdistyvät kaunis ja monipuolinen visuaalisuus ja Konin aikaisemmasta elokuvasta Perfect Blue ja tuoreesta TV-sarjasta Paranoia Agent tutut kerrontatavat. Samalla tavalla kuin Perfect Bluessa elokuva ja todellisuus sekoittuvat, yhdistyvät, ja muuttuvat saumattomasti - vai ovatko ne koskaan Chiyokon kohdalla erillään olleetkaan? Kaikenaikaa toimittaja Genya kameramiehensä Kyojin kanssa seuraa Chiyokon tarinan mukana, edellinen Chiyokon elokuvien ystävänä jopa henkilönä, Kyoji sivustaseuraajana.

Visuaalisesti Millennium Actress on erittäin kaunis. Sen hahmosuunnittelu on selkeää ja ilmeikästä, Konin leffoille ja sarjoille tyypillisiä kasvoja tulee vastaan. Hienoa on visuaalisen ilmeen muuttuminen ajanjakson ja elokuvan myötä, aina Chiyokon harmaan lumisesta lapsuudesta jossa väriä tuo lähinnä punainen huivi punertavaan sotaan. Taustat ovat parhaimmillaan todella kauniita ja yksityiskohtaisia, ja etenkin making of -dokumentin katsomisen jälkeen niistä löytää uusia puolia. Millennium Actressin äänimaailmasta ei mitään erityistä mieleen jää, mutta Susumu Hirasawan musiikit ovat hienot ja jäävät mieleen elokuvan jälkeenkin.

Dreamworksin DVD-julkaisun kuva on anamorfinen, ja äänivaihtoehtoina ovat japaninkieliset 5.1 ja 2.0 DS. Ekstroja on levyllä vain kaksi, joista englanninkielinen traileri on lähinnä kuriositeetti, mutta sensijaan mukana tuleva making of -dokumentti on mielenkiintoinen pala. Sen neljänkymmenen minuutin aikana haastatellaan elokuvan tekijöitä Konista alkaen, ja käydään läpi elokuvan synty visuaalisten elementtien (samuraipanssarit, paikat, jne.) tutkimisesta piirtämistä varten storyboardien kautta ääninäyttelyn nauhoittamiseen ja lopulliseen ensi-iltaan - joka muuten tässä tapauksessa tapahtui Japanissa vasta vuosi ensimmäisen, elokuvafestivaaleilla Kanadassa tapahtuneen ensi-illan jälkeen. Dokumentti on ihan yleisenä animaatioelokuvan syntyprosessista kertovana pakettina erinomainen.

Millennium Actress pelkästään kohentaa sitä kuvaa mikä minulla Satoshi Konista Perfect Bluen ja Paranoia Agentin alkupään perusteella oli. Se on erittäin hyvä, jopa erinomainen elokuva, jossa Perfect Bluesta tuttua hajoavaa, muuttuvaa kerrontatapaa käytetään kauniisti erilaisen tarinan kertomisessa. Millennium Actress on parhaimmillaan lämmin ja koskettava tarina, mutta siitä löytyy myös muita tasoja. Vaikkei Kon dokumentissa sanookin ettei se hänellä ajatuksena alunperin ollut, voi elokuvassa näkyvää Chiyokon uraa pitää läpileikkauksena ja kunnianosoituksena japanilaiselle elokuvalle (tosin omakin tietämykseni aiheesta on pieni), 30-luvun propagandafilmeistä historiallisten elokuvien kautta 60-luvun hirviöelokuviin.

****, ostoskamaa

-Juha

Cir
Viestit: 526
Liittynyt: To Loka 23, 2003 10:31
Paikkakunta: Helsinki (Ikaalisissakin näkee.. tosin aika harvakseltaan nykyään)

Viesti Kirjoittaja Cir » Ke Heinä 14, 2004 11:29

Kiinnostaisi tietää noista extrojen tekstityksistä. Levyllä lienee englantitekstit, kun kerran japanilaiset tuntuvat olevan pääosin "äänessä", mutta haluaisin ihan varmistuksen tuolle. Eli löytyykö englanti (tai jotkut muut) -tekstit?
Sarjassamme "fansubien klassikoita":
"Are you aware of the frequent occurrences of the mass naked child events within the country?" (AnimeJunkies / GitS:SAC)

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ke Heinä 14, 2004 11:32

Cir kirjoitti:Kiinnostaisi tietää noista extrojen tekstityksistä. Levyllä lienee englantitekstit, kun kerran japanilaiset tuntuvat olevan pääosin "äänessä", mutta haluaisin ihan varmistuksen tuolle. Eli löytyykö englanti (tai jotkut muut) -tekstit?
Elokuvalle on tekstitykset ranskaksi ja englanniksi, dokumentti on tekstitetty englanniksi.

-Juha

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa