Animecon - palaute- ja keskusteluketju

Keskustelu tulevista ja menneistä coneista, festareista ja muista valtakunnallisista animeharrastajien yleisötapahtumista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Ti Elo 22, 2006 01:08

harusame kirjoitti:- Cosplay-kisan järjestelyt ontuivat. Lavalle olisi ehdottomasti pitänyt saada screeni tai pari
Tämän toteutuksen esti looginen ongelma - taustaprojisointi nimittäin. Kun backstage oli täynnä ihmisiä, ihmisten läpi ei pystynyt heijastamaan kuvaa. Videosiirto toiseen tilaan katsojamäärän nostamiseksi taas estyi liian kalliin hinnan vuoksi, kuvasiirtopalvelun hinta ylitti budjetin rajat.
harusame kirjoitti:ryhmäcosplay-kisan ilmoittautumisen alkaessa (ja loppuessa myöhemmin samana päivänä..) kisasta ei ollut kerrottu juuri mitään, suurin osa tiedotuksista löytyi foorumilta eikä nettisivuilta, ym.
Ryhmäkisasta oli kyllä webistä cosplay-alasivun kautta saatavilla tietoa jo viikkoja ennen ilmon aukeamista, esimerkiksi säännöt, kisan kulun perusteet ja ilmoittautumisen aloitusajankohta.

Muun ohjelmakartan julkaisuviiveen osalta ongelmaksi taisi koitua lähinnä se, että ohjelmavastaavaa jouduttiin vaihtamaan - ja nakin ottanut henkilö oli jo vastuussa isosta osasta tekniikkaa ennestään.

Avatar
Darth Mauno
Wannabe
Viestit: 1043
Liittynyt: Ke Huhti 23, 2003 08:32
Paikkakunta: Turku

Animeconin cosplay-kilpailujen tuomaristot

Viesti Kirjoittaja Darth Mauno » Ti Elo 22, 2006 01:20

Kyuu linkittikin tuon ketjun, josta näkyy cosplay-kilpailujen tuomaristojen kokoonpano. Seuraavaksi kertoilen sitten tuomaristojen sihteerin ominaisuudessa hieman tarkempaa informaatiota aiheesta:

Tuomaristoille annettiin ohjeeksi, että he saavat päättää itse omista päätöksentekomenetelmistään ja -perusteistaan, tuomaristojen riippumattomuuden ja puolueettomuuden varmistamisen nimissä. Myös puheenjohtajansa tuomaristot valitsivat itsenäisesti. Kummassakin kilpailussa tuomaristojen jäsenet keskustelivat valintoja tehdessään vilkkaasti keskenään ja ymmärtääkseni päätökset syntyivät konsensus-hengessä.

Cosplay-pukukilpailun kunniamainintojen suhteen annoin tuomaristolle miettimisavuksi listan esimerkkejä mahdollisista kunniamaininnoista, mutta sanoin myös, että muillakin perusteilla olisi kunniamainintoja mahdollista jakaa. Tuomaristo olisi ollut halukas jakamaan enemmänkin kunniamainintoja kuin vain kolme, mutta valitettavasti palkintoja ei ollut enempää annettavaksi.

Cosplay-ryhmäkilpailussa tuomaristolla oli voittajien lisäksi mielessä selkeät kakkos- ja kolmossijat, mutta tässäkin palkintojen määrä esti niiden jakamisen. Saatamme kuitenkin myöhemmin julkistaa myös nämä sijat.

Tuomaristojen jäseniä valittaessa haluttiin mukaan tietysti cosplayta omakohtaisesti hyvin tuntevia henkilöitä ja tässä aiempien Animeconien kilpailuvoittajat Katri Vanninen ja Liisa Paakkanen olivat varsin luontevia valintoja. Heidän ohellaan oli cosplay-ryhmäkilpailun tuomaristoon valittu esiintymispuolta silmälläpitäen cosplayn ohella myös teatteria harrastava henkilö, mutta hän joutui vetäytymään aikatauluongelmien takia ja paikkaaja hänelle tarvitsi löytää noin puolentoista vuorokauden varoajalla. Täysin vastaavaa henkilöä ei tuohon hätään ollut saatavilla, mutta Jenny Paatero oli cosplayta ja vaatesuunnittelua hyvin tuntevana kuvataitelijana mielestäni täysin perusteltu valinta.

Ja kuten musasabi mainitsikin, koska Suomi on pieni maa, ovat niin tuomaroijat, järjestelijät kuin huomattava osa kilpailijoistakin toisilleen hyvin suurella todennäköisyydellä toisilleen entuudestaan tuttuja. Tätä on hyvin hankala välttää, kun tuomariston jäseniä ei kumminkaan pystymetsästä taikka ulkomailta voi oikein mennä hakemaan.

Tuomaristojen muista jäsenistä Janne Suominen oli Cosplay Finlandin Touria sponsoroivan Egmont Kustannuksen edustajana ja Janne Kemppi puolestaan vastaavasti Anime-lehden. Paul Gravett oli Animeconin kunniavieraana ja laajasti mangaa tuntevana asiantuntijana ilmiselvä valinta tuomaristoon ja olipa hänellä myös aiempaa kokemusta cosplay-kilpailun tuomaroimisesta.

Cosplay-pukukilpailun tuomaristostahan puolet tuli Finnconin ehdotusten perusteella ja omasta mielestäni nämä valinnat olivat hyviä ja onnistuneita. Finnconin tuomarikolmikko antoi oman panoksensa cosplay-pukukilpailun arvosteluun, mutta jätti tarkemman valikoinnin animen ja mangan kenttää paremmin tunteville tuomareille.

Tuomaristojen kokoonpanojen suhteen on hyvä myös pitää mielessä, että kaikilla tämän foorumin käyttäjillä on ollut mahdollisuutensa sanoa oma näkemyksensä tuomaristojen jäsenten valinnasta, joskin kovin harva siihen tarttui.

Palaute cosplay-kilpailujen tuomarointiin liittyen on tietysti tervetullutta ja kuulen mielelläni myös tuomaristojen jäseniltä itseltäänkin, olisiko homman suhteen jotain kehitettävää.

--------

Kun tuo virallinen puoli on nyt saatu hoidettua, lausuttakoon muutama puhtaasti henkilökohtainen kommentti cosplay-kilpailuihin liittyen.

Oli hauska nähdä, kuinka monenlaisilla puvuilla kilpailuun osallistuttiin, millään nimikkeellä ei tuntunut olevan yliedustusta ja erilaisia pikantteja harvinaisuuksiakin mahtui mukaan. Pukujen taso oli myös hyvin korkea ja monet luomukset erittäin näyttäviä.

Ryhmäkilpailussa kaikkien ryhmien esitykset olivat hauskoja sekä kekseliäitä ja niitä katsoi mielellään. Ottaen huomioon, että ryhmäkilpailuja ei ole Suomessa aiemmin juuri järjestetty, oli taso yllättävänkin korkea.

Kiitokset kaikille kilpailijoille, teidän ansiostanne meillä oli kaksi hauskaa ja upeaa kilpailua. Kiitokset myös kaikille niille, joita allekirjoittanut juoksutti kisojen aikana ja niitä ennen, hoiditte hienosti hommanne.
"Do not underestimate the power of the Dork Side"

Avatar
Mangarinkeli
Viestit: 137
Liittynyt: Ke Joulu 28, 2005 19:34
Paikkakunta: Riihimäki

Viesti Kirjoittaja Mangarinkeli » Ti Elo 22, 2006 07:38

Oli kyllä aivan mahtava coni, kiitokset kaikille.<3
Uusia tuttavuuksiakin sieltä sattui mukaan, se fluffy Kero-Chan oli toodella suloinen ilmestys. 8D Sitten saatiin hirveästi parituskuvia, kiitoksiah. Sitten nämä anna hali/pusu ihmiset olivat kanssa tosi kivoja.. :D Niin ja se vilauta mulle Hayate oli kanssa tosi sulonen. 8D (onkohan tässä viestissä mitään järkeä, pelkkää fanityttöilyä. x)
Ryhmäcosplay jonossa oli aikas kivaa, tunti seisoa, vaikka oltiin aika varmoja että ei päästä sisään, mutta sinne saliin mahtuikin yllättävän paljon ihmisiä! Loestavaa. Meillä soi siinä jonossa se vihreä mankka lähes koko ajan, anteeksi vieressä seisoneet. xP Ajateltiin piristää vähän tylsää jonottamista.. :D Niin ja tämän takia meidän porukka ei enää ikinä kuuntele Fighting Dreamersia, sitä tuli soitettua sen verran paljon.. :'D (Näkikös kukaan lauantaina Inon ja Sakuran tappelua tämän soidessa? ^^)
Let's make living art.

Avatar
Lohku
Viestit: 85
Liittynyt: Su Tammi 16, 2005 23:12
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Lohku » Ti Elo 22, 2006 09:55

Kivaa oli ja jälleen kerran kiitoksia mukaville myyjille, jotka jaksoivat höpöttämistäni vaikka tällä kertaa kiusasin heitä siviilistä käsin. ;)

Positiivisena asiana huomasin kiinnostuneiden ihmisten määrän nousseen ja ohjelmatarjontaa molempien conien puolella oli reippaasti. Henkilökohtaiset suosikit löytyivät kyllä finconin puolelta, mutta animeconin tapahtumissakin oli hauskaa. ^^

Negatiivisena asiana sama ihmismäärä. Kuten muutama auktoriteettikin sen huomasi niin tilat alkavat käydä pieniksi nykyiselle fanikannalle. Ehkäpä isommissa tiloissa ensi kerralla jos järjestäminen onnistuu.
Clamp is true art - Lohku

mishmish
Viestit: 36
Liittynyt: Su Touko 15, 2005 11:11
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mishmish » Ti Elo 22, 2006 10:08

mazojedi kirjoitti: Huonoa
-Tuomarit
Miten ihmeessä Mira Harju voi voittaa kaikki cosplay kisat.(ja kun hän vielä oli Kemissä tuomarina ja on tehnyt palkinnotkin niin en voi tajuta miten hän edes saa osallistua kisoihin) Vaikuttaa meinaa ihan pikkasen puolueelliselta toiminnalta. Ja no jos ei ole (epäilen) niin mitä ihmettä tuossa kisassa sitten haetaan?
Avaudun tästä nyt vaikka en olekaan kuin topicin puolivälissä.
Esityskisan tuomarina voin vain sanoa, että sorry, mutta brilliant rangersit olivat valmistelleet esityksensä parhaiten. Muissa esityksissä oli pieniä puutteita, joita tässä esityksessä ei ollut. Lisäksi asut oli toteutettu taidolla ja oikein.
Puolueellisuutta sinulla on tässä kyllä housuissasi, jos et ymmärrä, että hyvä asu ja esitys ovat aina parempia, kuin einiinhyvä asu tai einiinmielenkiintoinen esitys.
Itsekin olen voittanut kosplei-aikanani yksilökisan ja esityskisan ja olin nyt tuomari, joten kokemusta molemmista ja niiden arvosteluista ja asujen voittomahdollisuuksista on. (Ja se seikka, että puolitunnen Miran jo vuodesta 2004 ei vaikuta mihinkään. Itsekin kyllä lollasin, että kolme palkintoa Miralle tänävuonna. :D)

(haiskahtaa kyllä melko katkeralle tuo valitus. :D)


olen miettinyt, jos tekisi pienen listan +:aa antavista tekijöistä jos haluaa voittaa kospleikisan (yksilö tai esitys.) koska monella tuntuu olevan hieman hakusessa mikä kannattaa, tai millä ylipäätään on mahdollisuuksia. ;)

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja jtn » Ti Elo 22, 2006 10:21

niidel kirjoitti:Coni oli suurin piirtein sellainen kuin olin ajatellutkin ja mitä afrojoukkomme todisti: "THIS IS ANIMECON IV - IT IS MADE OF MOAR PEOPLE AND LESS SPACE". Toisin sanoen porukkaa oli liikaa tiloihin verrattuna. Tämä oli järjestäjillä tiedossa jo etukäteen, eli tämä oli heiltä moka, eikä siitä pääse mihinkään.
Vuoden 2004 conin päävastaavana haluan tähän väliin pahoitella sitä, ettei tämän vuoden conitea saanut kerättyä 20 000 euroa lisärahaa. Ensi kerralla kyllä varmaan, olen itse ainakin valmis myymään esikoiseni.

Jos ei rahaa ole isompiin tiloihin, ei rahaa isompiin tiloihin ole. Se, onko kyseessä epäonnistuminen riippuu kai näkökulmasta.
niidel kirjoitti:Yhteishenki näissä joukoissa (Finncon - Animecon) ei kuitenkaan ole mikään me-henki, vaan "me ja noi"-henki.

Maailmanloppupaneelissa tuli parikin vitsiä mangasta "Joo nyt se maailmanloppu tulee, kuulemma Turusta saa jotain mangaa". Nämä olivat toki vitsejä enkä minä ainakaan niistä loukkaantunut, mutta kertovat kyllä kieltään siitä, että aivan tervetulleita emme ole - mikä ei ole ihme, Animeconhan oli alunperin lähinnä Finnconin sidekick-con. Nyt animuhörhöjä on se kymmenkertainen määrä. En ihmettele yhtään, jos sitä "30-vuotiasta Star Wars -nörttiä" ärsyttää kun tulee 5000 15-vuotiasta kissankorvatyttöä ihkuttamaan yaoita (/karrikointi). Gravettin vertaus Gonista (Animecon), joka potkaisee linnunpoikasen (=Finncon) pois linnunpesästä oli osuva.

Toisin sanoen: Animecon ei tarvitse Finnconia eikä Finncon mitenkään erityisen avosylin toivota Animeconille tervetuloa. Kaiken lisäksi on vielä ahdasta. Nämä tapahtumat VOIDAAN JÄRJESTÄÄ ERIKSEEN. Ja se voisi jopa olla hyvä ajatus tilojen kannalta.
Olet tässä asiassa vain puolittain oikeassa. Conit olisi syytä vähitellen erottaa toisistaan, koska Animeconin järjestäjillä alkaa olemaan riittävästi kokemusta conien organisoinnista. Ja kyllä, fandomit eivät täysin käy yhteen. Omasta mielestäni Finnconin järjestäjät eivät kuitenkaan katso animehörhöjä ylen (miten he voisivat, kun ovat itse vähintään yhtä hörhöjä?) eivätkä ole heittämässä meitä ulos. Päinvastoin, kiltit ja ihanat scifi-ihmiset ovat jo kuuden vuoden ajan opastaneet, neuvoneet, tukeneet ja opettaneet meitä nuoria ja vihjeettömiä animeihmisiä tekemään coneja. Kaikki tuntemani fandomin salaiset mestarit ovat sitä mieltä, että scifi ja animefandomien yhteistyötä ei pidä katkaista, vaan sitä on jatkettava senkin jälkeen kun Animecon pystyy seisomaan omilla jaloillaan.

Oikeastaan ainoa asia, mitä animeconin puolella ei mielestäni vielä ole saatu kuntoon on rahan hankkiminen. Kaksi vuotta sitten kun itse olin päävastaavana saimme kerättyä omaa rahaa naurettavan vähän, tänä vuonna sitä tuli enemmän muttei vieläkään riittävästi oman conin järjestämiseen. Ehkäpä tulevaisuudessa sitten tämäkin puoli osataan. (tähän liittyen, vapaaehtoiset myyntitykit, ilmoittautukaa!)

Erottaminen ei kuitenkaan ole vielä ole ajankohtaista. Ensi vuonna con järjestetään Jyväskylässä, eivätkä paikalliset animeihmiset ole aikaisemmin järjestänyt tämän luokan tapahtumaa. He tarvitsevat niin Jyväskylän scififandomin kuin meidän muiden kaupunkien coniteaveteraanienkin tukea. Vuonna 2008 voidaan sitten katsoa miten homma hoidetaan, ja missä. Kyllä, animecon oli vuonna 2004 jyväskylässä, mutta se järjestettiin etänä Helsingistä ja Tampereelta.
niidel kirjoitti:95% huonoa animea ja 5% hyvää animea oli hyvää settiä. Näistä esityksellisesti paremmaksi puoleksi minusta muodostui Kempin huonon animen puoli, koska siinä ehdittiin käydä melko monia asioita läpi ja Kempillä oli myös ihan hyvää läpänheittoa. Hyvässä animessa taas Nixu 'Bääd boi' Nikander tuntui välillä jumiutuvan saman asian vatvontaan. Kaikille varmasti tuli selväksi, että Cowboy Bebopissa musiikkia käytetään loistavasti, ja että taistelukohtaukset ovat aivan erilaisia riippuen siitä, soiko taustalla letkeä jazz vaiko riipivä "kynnet liitutaulussa"-aaria vaiko se mahtipontinen enkelikuoro. Olisi siis voinut hieman käydä nopeammin eri aspekteja läpi. Ja juonen tärkeydestä olisi myös voinut mainita :P Mutta kokonaisuudessaan hyvän setin veditte, sitä ei käy kiistäminen. Kiitos teille siitä.
Köh, joo, tota, pahoitteluni. Unohdin esityksessäni myös mainita, että ensimmäinen näyte hyvästä animesta oli Planetes. Wirallinen Meriselitys jankkauksesta on seuraava: takanana oli kolme päivää conia ja noin 30 tuntia nakkia. Olin saakelin väsynyt, ja vesi- ja suolatasapainoni oli aivan päin honkia. Tuntia ennen esityksen alkua en ollut varma pystynkö puhumaan laisinkaan, vai pyörrynkö. Conitealle kiitos Green roomissa olleesta suolapalasta, joka pelasti esityksen.

Juonen käsittelyn jätin tarkoituksella pois esityksestä, koska sitä on hitusen vaikeaa käsitellä noin 3-5 minuuttia kestävän näytteen avulla. Tästäkään en vain muistanutehtinyt esityksessäni mainita. Kun vänkäri huitoo "ohjelma loppui jo" -lappua, ohjelma loppui jo.

Edittopeditto: tähän loppuun vielä infovänkärin vastine kaikille, joiden mielestä on omituista, hassua, epäreilua tai maailmankaikkeuden tasapainoa järkyttävää kun heiltä otettiin proppi pois, mutta kaverilta ei: Erehtyminen on inhimillistä. Vänkäri ei välttämättä näe, tai jos näkee ei välttämättä kuuden tunnin hektisen vuoron jälkeen huomaa kaikkia proppeja. Teemme parhaamme mutta vain Jet-Ace Logan on täydellinen.
Viimeksi muokannut jtn, Ti Elo 22, 2006 15:39. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
- Jussi Nikander

Avatar
Kioko_
Viestit: 924
Liittynyt: Pe Maalis 10, 2006 10:13
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Kioko_ » Ti Elo 22, 2006 10:32

Minne(ja milloin) tulevat ne cosplay kisojen kuvat? Siis ne jotka otettiin ihan varta vasten...?
Niin ja sitten amv kisasta vielä...ainakin minun mielestäni kaksi videota komediassa oli paljon parempia kuin se joka voitti..(voittajalle ei edes naurettu yhtä paljon kuin muille..)liekö tuomariston huumorintaju vähän erilaista kuin muun yleisön..
Ja cosplay kisassa OLI hienompia pukuja kuin mira harjun puku...

EDIT:Anteeksi, olen sokea, löysin nuo kuvat..

Avatar
Shinanai
Viestit: 87
Liittynyt: To Tammi 30, 2003 21:14
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Shinanai » Ti Elo 22, 2006 11:09

Tässä vielä yhden järjestäjän näkökulmia asioista. Vietin suurimman osan ajasta vetämässä piirtotyöpajaa sekä Taidekujaa, joten en kovin paljon ehtinyt näkemään muuta ohjelmaa, mutta silti koko tapahtumasta jäi varsin positiivinen olo.

Taidanpa minäkin listata ne miinukset ensin, kerran se vaikuttaa olevan yleinen käytäntö tässä aiheessa. :P Omat ajatukseni koskevat enemmän taidepuolta, koska olen yksi niistä järjestäjistä joita voi syyttää kaikesta taidepuolen miinuksista.

- Taidekujan sijainti sekä aika. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Taidekujan kaltaista ohjelmaa on järjestetty Animeconissa, joten se oli aika kokeiluasteella. Kuitenkin tuli huomattua että Taidemyyntiä ei ole hyvä sijoittaa conin etäisimpään nurkkaan kolmanteen kerrokseen lähes viimeisimpänä ohjelmana molempina päivinä. Ihmiset eivät löydä paikalle, ja jos muutama eksynyt sielu jaksaa sukellella ihmismassojen läpi sekä kiivetä tornin huipulle, heiltä ehtii loppumaan rahat matkalla. Ymmärrän kyllä että Paasitornissa ei ollut tarpeeksi isoa tilaa missään muualla, mutta nämä asiat on hyvä kirjoittaa ylös ja pistää korvan taakse seuraavaa tapahtumaa varten.
- Piirrustuskilpailu. Joka järjestettiin viimehetkessä, koska se oli täysin unohtunut muun järjestelyn alle. Kommunikaatio ei ihan pelannut niinkuin piti, mutta seuraavalla kerralla pidämme enemmän ääntä asiasta.
- Yleinen tiedotus järjestäjien kesken. Sunnuntaina piirtotyöpajan aikana kolmannen kerroksen iso myyntialue suljettiin, mutta kukaan ei suostunut kertomaan meille mitä oli tapahtunut. Piirtotyöpajahuone sijaitsi ihan kyseisen pöydän vieressä, ja kyllä siinä ehti pientä paniikinpoikasta olemaan kun meille kerrottiin että ihmisiä ei saanut poistua pajasta eikä kukaan kertonut miksi. Pikkuhiljaa saimme päästää porukkaa lähtemään pajasta, vaikka silti käytävä oli huolestuttavan tyhjä. Helpotus oli suuri kun saimme yli puolen tunnin päästä tietää että se oli piraattiepäily eikä pommiuhka. Ei näin enskerralla, pliis. Olkaa kilttejä ja lähettäkää joku ilmoittamaan yhtäkkisistä muutoksista sekä "salaisuuksista" lähelläoleville ohjelmanvetäjille, jotta heidän ei tarvitse huolestua turhaan.
- Tilat, ilmastointi, sijainti, jne... mutta näiden syyt tiedän jo, eikä parempaa ollut saatavilla. Jos lähtee miettimään meidän budjettia, niin tilat olivat suorastaan loistavat sillä Helsingissä mikään ei ole halpaa.

Ja sitten ne plussamerkit, jotta tämä ei mene ihan haukkumiseksi.

+ Vänkärit sekä järjestysmiehet. Suurkiitokset teille kaikille, teitte aivan ihanaa työtä. Olitte avuliaita kun teiltä pyydettiin apua, ja piditte Paasitornin hyvin järjestyksessä koko tapahtuman aikana. Ilman teitä koko tapahtuma olisi ollut täydellinen kaaos.
+ Vesipisteet. <3
+ Ulkona oleva puisto
+ Taidekujassa pyörineet henkilöt. Kiitokset teille kaikille, oli mukavaa tavata uusia ihmisiä niiden useiden tuntien aikana jota siellä istuttiin. Kiitokset myös niille jotka uhrasivat vähäisiä rahavarojaan ja tukivat köyhiä opiskelijoita ostamalla printtejä.
+ An afro is fine too.

Ja sitten vielä erityiskiitos Temperalle, joka lahjoitti aivan ihania palkintoja piirrustuskilpailuun ja joka lainasi tusseja sekä muita tarvikkeita piirtotyöpajaan. Ilman teitä taideohjelma olisi ollut hyvinkin sisällötöntä. Suurkiitokset teille että autoitte tekemään taideohjelmasta vieläkin parempaa. :)

Egmontin Yookai
Viestit: 719
Liittynyt: To Kesä 15, 2006 13:43

Re: Animeconin cosplay-kilpailujen tuomaristot

Viesti Kirjoittaja Egmontin Yookai » Ti Elo 22, 2006 11:15

Darth Mauno kirjoitti:Palaute cosplay-kilpailujen tuomarointiin liittyen on tietysti tervetullutta ja kuulen mielelläni myös tuomaristojen jäseniltä itseltäänkin, olisiko homman suhteen jotain kehitettävää.
Tuodaan tässä nyt yhden tuomarin näkökulmaa ihan julkisestikin esiin.

Palkintoja olisimme jakaneet mielellämme useampia. Erot "parhaimmuudessa" olivat niin marginaalisia, että esiintyminen ratkaisi paljon. Kokeneemmat saavat tästä luonnollisesti etua. Puvun kantaminen, rolissa pysyminen ja yleisön ottaminen ovat ne viimeiset niitit, kun reilusta kymmenestä loistavasta ja palkitsemisen arvoisesta puvusta ja esityksestä pitää päättää hampaat irvessä kaikista oikeudenmukaisin kolmen/kuuden kärki.

Aika on rahaa ja kilpailijoita runsaasti, joten kilpailijat vilistivät tuomariston silmien ohi liiankin vauhdikkaasti. Kaikki kilpailijat olisivat ansainneet pidemmän hetken lavalla. Ehkä jatkossa toinen kierros vaikkapa viiden ryhmissä, jos tila sallii... Helpottaisi vertailua kummasti. Ja jännittäjät saisivat seuran myötä rentoutta esiintymiseensä

Kun kyseessä on kuitenkin kilpailu, niin en tiedä kuinka mielekästä tuon parhaimmuusjärjestyksen poistaminen kokonaan olisi, mutta ikäsarjat saattaisivat tarjota lääkettä ongelmaan. Liika kategorisointi saattaa tosin syödä sitä kaikista tärkeintä, eli rentoa tunnelmaa.

Kaikista tärkeintä on siis se, että kaikilla on hauskaa. Yleisöreaktion pitäisi olla kilpailijoille se kaikista arvokkain palkinto, joten salissa oli satoja tuomareita, joista kaikki olivat oikeassa oman kolmen kärkensä suhteen. Vihjeenä voin kertoa, että yleisön aplodit esityksen jälkeen ovat tuomaristollekin arvokas työväline. Kun tunnelma nousee kattoon, niin mitalisija on lähellä...

Egmontin sivuilla piakkoin julkaistavassa Animecon-raportissani pistän jakoon muutaman virtuaalisen ruusun osalle allekirjoittaneen suurimmista suosikeista, mutta sekään ei ole missään nimessä tarpeeksi...

Upea kilpailu, upeat kilpailijat, upea yleisö. Ryhmäkilpailun voittajat pisteenä iin päällä. Parhautta!


Janne Suominen

Avatar
Lohku
Viestit: 85
Liittynyt: Su Tammi 16, 2005 23:12
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Lohku » Ti Elo 22, 2006 11:22

mazojedi kirjoitti:Ehkä näin, mutta asian pointti ei oikeastaan ollut se vaan, että miten tuomareiden hyvä ystävä ja kisan järjestäjä on juuri se joka voittaa(Ja vielä monta kertaa...)? Eikö kaikilla pitäisi olla samat lähtökohdat... Itse en edes ollut koko cosplay kisassa (ryhmäcosplayssa kylläkin...)
Tuosta aika mielenkiintoisa huomio teille epäilijöille. Jos ei niin vanhat silmäni pettäneet minua todella pahasti niin samat kolme henkilöä jakoivat Nekoconissa sijat 1-3 ja vieläpä samassa järjestyksessä, aivan eri asuilla.

Itse olin osatekijänä Nekoconin kisan toiminnan valvomisessa ja voin todeta, että Kuopiossa tuomarit eivät olleet kyseisten henkilöiden kavereita, liekkö edes olivat kuulleet heistä kovin montaa kertaa muaalla kuin au:n foorumeilla ja/tai copperminessä. Tällöinkin voittajan valitseminen oli yksimielinen ja selvä tapaus. Muut sijoitukset vaativat hieman enemmän miettimistä.

Joten pointit, että kyseiset henkilöt pyörivät paljon piireissä ja siksi menestyvät lieneevät harhaa. He vain osaavat asiansa hyvin. Toivonkin, etteivät ihmiset ottaisi asiaa juonitteluna ja hyväveli järjestelmän käyttämisenä vaan haasteena. ^^
Clamp is true art - Lohku

mishmish
Viestit: 36
Liittynyt: Su Touko 15, 2005 11:11
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mishmish » Ti Elo 22, 2006 11:49

Minusta yksilökilpailun ja ryhmäkilpailun ei tulisi sulkea toisiaan pois.
Yksilökilpailussahan kilpaillaan juuri sillä asulla. Esiintyminen on tärkeä osa arvostelua, sillä jos ei vaan viitsi esitellä pukuaan, niin ei se kyllä voittoa ansaitsekaan. Esiintyminen ei kuitenkaan tässä ole valintaperuste.

Ryhmäkilpailussa taas valitaan juuri paras esitys. Siinä arvostellaan esitys, sen toimivuus ja toteutus. Asut ovat toki tärkeät, sillä huonoilla asuilla ei voi voittaa vaikka olisikin hyvä esitys. Ryhmäkilpailussa ei kuitenkaan valita parhaita asuja (Jotka olisin itse heittänyt bloodeille tänävuonna, vaikka heilläkin virheitä löytyi.) vaan esitys.

Eli minusta ei ole mitään syytä tulevaisuudessakaan rajoittaa osallistumista, edes samalla asulla mikäli valintaperusteet pysyvät samoina.
Tänävuonna ei kuitenkaan edes ollut kyse siitä. Miralla olleet asut eivät olleet edes samat saati sitten samasta sarjasta, joten on täysin turhaa puhua siitä, etteikö hän olisi saanut osallistua molempiin kilpailuihin.
Jos rajoitus tulee, sen pitäisi koskea samaa asua, mutta jos samaa asua ei saa pitää kahdessa kilpailussa, koskisiko tämä myös toisessa conissa järjestettävää cosplay-kilpailua?
Mielestäni on moraalitonta, jos samalla, voittaneella asulla pyrkii kahmimaan kaikki palkinnot kaikista coneista, mutta tämä toki on vain henkilökohtainen mielipiteeni.


Vielä noista harrastaja-aloittelija jaotteluista.
Itse voitin ensimmäisellä kunnon puvullani ylivoimaisesti, vaikka tuolloin olin todellakin aloittelija ja pukuni kamala rotisko. Miralla oli tuolloin todella hyvin tehty asu ja yksityiskohdat hiuksia ja jopa piilolinssejä myöten kunnossa, ja hän tuli kolmanneksi.
Olimme molemmat aloittelijoita, mutta silti todella eri tasolla ompelijoina. Silti Mira ei tällöin voittanut. Huonompikin ompelija voi pärjätä. ;)

Sitäpaitsi, miten luokitellaan aloittelija-harrastelija-ammattilainen?
Olen itse tehnyt kolmen vuoden aikana kymmenisen asua, joista "kunnollisia" viisi. Tämä on isossa maailmassa laittoman vähän, eli olisin todellakin aloittelija, vaikka olenkin harrastanut pidempään kuin suurin osa suomalaisista.
Ammattiompelija taasen saattaa tehdä ensimmäistä cosplayasuaan, joten hänkin olisi aloittelija tuolloin. Tuollaisen aloittelijan ja ala-asteikäisen ensimmäistä pukuaan tekevän tasot ovat todella kaukana toisistaan, vaikka aloittelijoita molemmat.

Eli on mahdotonta luokitella tuollalailla. (en koe ikäluokkiakaan hyviksi, sillä jokainen on yksilö.)

Isossa maailmassa on todettu hyväksi seuraavia:
paras tekninen toteutus (käsittäen ompelun, materiaalivalinnat etc.)
hauskin
paras lapsi (tarkoittaen yleensä alle 10-vuotiasta. onneksi Suomessa ei sentään ole vielä menty niin pitkälle, että vauvasta asti opetettaisi cosplayaamaan.)
yleisön suosikki
hienoin/näyttävin (ei välttämättä niin tasantarkkaan ommeltu, mutta siitä näkyy silti, että siihen on panostettu.)
wild card (tämä on joskus samassa kuin hauskin. Joskus coneissa vaan on asuja, jotka ovat niin erilaisia, että ne ansaitsevat kunniamaininnan, vaikka eivät voittaisikaan. Esimerkiksi cosplayn uudelle ulottuvuudelle vieminen... kigurumi?)

Minusta olisi hyvä, jos n. kolme pääkategoriaa valittaisiin, ja kun kaikki puvut on nähty voisi osalle antaa kunniamainintoja, kuten juuri hauskin. Näitä ei voi tietää etukäteen, joten niitä ei voi nytkään ruveta miettimään.
Viimeksi muokannut mishmish, Ti Elo 22, 2006 12:10. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Avatar
Rimppu
Viestit: 432
Liittynyt: Ke Tammi 07, 2004 22:12
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rimppu » Ti Elo 22, 2006 12:02

mishmish kirjoitti:Mielestäni on moraalitonta, jos samalla, voittaneella asulla pyrkii kahmimaan kaikki palkinnot kaikista coneista, mutta tämä toki on vain henkilökohtainen mielipiteeni.
Aika samoilla linjoilla olen minäkin. Samaa pukua saa käyttää ihan niin monta kertaa kuin haluaa, mutta kilpailuttaminen on eri asia. Riderini ja Rosielini, jotka molemmat ovat kilpailuissa sijoittuneet, saavat pysyä kaukana cosplay-kilpailuista tulevaisuudessa. Ne ovat palvelleet tarkoituksensa ja saavat siirtyä henkilökohtaiseen Hall of Fame:eni.
Lohku kirjoitti:Tuosta aika mielenkiintoisa huomio teille epäilijöille. Jos ei niin vanhat silmäni pettäneet minua todella pahasti niin samat kolme henkilöä jakoivat Nekoconissa sijat 1-3 ja vieläpä samassa järjestyksessä, aivan eri asuilla.
Ykkönen ja kolmonen olivat tosiaan samat (ja samassa järjestyksessä), nyt kakkossijan saalistanut Majo oli Nekossa lehdistön suosikki. Mutta joo, samoja kasvoja palkintosijoilla, sitä ei käy kiistäminen.

Ryhmä- ja yksilökilpailujen kohdallahan voisi tietysti ottaa käyttöön systeemin, jossa kaikki cosplay-kilpailuun liittyvä tapahtuu yhtenä suurena spektaakkelina, eli sekä puku- että esityskilpailu järjestetään samassa tilaisuudessa. Homma tosin saattaisi virtsata nilkoille aika monellakin tapaa, mutta jos tosiaan tahdotaan estää samoja ihmisiä kilpailemasta molemmissa kilpailuissa, olisi tuo ainakin pomminvarma keino varmistaa tämä.
En tosin minäkään näe mitään syytä sille, ettei sama henkilö saisi kilpailla sekä puvullaan että esityksellään. mishmish tuossa perustelikin homman varsin tyhjentävästi.

Avatar
Semmi
Viestit: 29
Liittynyt: Ke Heinä 21, 2004 15:42
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Semmi » Ti Elo 22, 2006 12:26

Vaikkei cosplay ole minulle tuttua ja kannatan Finnconin naamiaisten suhteen "ei se ole niin nökönuukaa" -linjaa, kannatan tässä ketjussa esiin noussutta cosplay-kisan sääntöjen tarkentamista. Cosplay-väkeä katsellessani huomasin itsekin tason kirjon: oli hienoja ensikertalaisten nuorten asuja, erittäin laadukkaita konkareiden luomuksia ja kaikkea siltä väliltä. Kilpailukategorioille tuntuisi olevan tarvetta ja ilmeisesti myös kilpailijat itse sitä toivoisivat.

Finnconin vieraana oli tänä vuonna Cheryl Morgan, joka tuntee mm. Worldconin (scifiväen vuotuinen maailmancon, joka ihan oikeasti järjestetään messukeskuksissa tms.) naamaiskilpailupolitiikkaa. Erilaisia sääntöjä ja järjestäytymisohjeita on varmasti muitakin, mutta käsittääkseni Worldconin Masquerade-kilpailuissa käytetään International Costumers' Guild -järjestön sääntöjä. ICG:n sääntöjä voisi ehkä soveltaa Suomen cosplay-kisoissa ja samainen Cheryl Morgan (jolla on siis paljon tietoa ja kontakteja) tulee taas ensi vuonna Jyväskylään Finnconin vieraaksi, joten tarjolla olisi varmasti myös tukea ja ohjeita.

Tämä vain ajatuksena, vaihtoehtoja on varmasti muitakin. :)
ICG:n nettisivut sääntöineen: http://www.costume.org/

Avatar
the_imp
Viestit: 23
Liittynyt: Ma Syys 26, 2005 18:48
Viesti:

Viesti Kirjoittaja the_imp » Ti Elo 22, 2006 12:48

niidel kirjoitti:Animeconin järjestämisajasta taas sen verran, että en näe siinäkään mitään järkeä, että se on aina Finnconin kanssa samaan aikaan. Syyt?
Raha. Näin erittäin karkeasti ja epävirallisesti arvioituna, tämänvuotisen Finnconin budjetti oli noin 30 000 EUR ja Animeconin 10 000 EUR. Tuosta saa sitten itse päätellä että kuinka helppoa tämänkokoisen animetapahtuman järjestäminen olisi edes maksullisena, saati sitten isommassa (eli kalliimmassa) tilassa.
niidel kirjoitti:Sunnuntai-aamuna luin fläppitaululta, että Siltasaaren ohjelma on juhlasalissa ja päinvastoin, mutta eihän se pitänyt paikkaansa. Onneksi luotin omaan vaistoon ja osasin jonottaa juhlasaliin kun piti.
Vähän vaikea sanoa mihin tässä viittaat, kun sunnuntaiaamuna me tosiaankin välillä 10-12 vaihdoimme Juhlasalin ja Siltasaaren ohjelmat keskenään. Ja niinhän siinä fläppitaulullakin luki.
niidel kirjoitti:Vesi oli yhä, kuten Nekoconissa, tosi jees juttu. Täällä vaan vesitankit pääsivät muutamaankin kertaan tyhjenemään, kun Nekoconissa muistan vain kerran törmänneeni tyhjään vesikanisteriin.
Sinähän tietenkin tyhjän vesitankin nähdessäsi ilmoitit siitä jollekin vänkärille tai jopa ala-aulan infotiskille?

eemeli
Finncon/markkinavoimat

Avatar
Sefie
Viestit: 186
Liittynyt: Su Maalis 09, 2003 16:37
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sefie » Ti Elo 22, 2006 15:11

(Omalta osaltani coni meni vähän miten meni, eli flunssakuumeessa.)

Ihan tavallisena con-kävijänä haluan antaa palautetta con-tiloista, kuten niin moni muukin on tehnyt. Paasitorni oli sinällään hyvinkin toimiva ratkaisu, paljon huoneita ja saleja joihin ripotella ohjelmaa useampiin kerroksiin. Mutta kuten varmasti kaikkien tuli huomattua, Paasitorni on myös aivan liian pieni paikka Animecon IV-kaltaiselle tapahtumalle.

Kansan keskuudessa liikkuu tieto siitä, että Animecon ei voi hankkia mitä tahansa tiloja itselleen koska Animecon on ilmainen tapahtuma. Kansan keskuudessa tiedetään myös, että jos Animecon olisi maksullinen tapahtuma, se ei olisi enää Animecon. Mutta lähes kaikki kävijöistä (myös potentiaaliset kävijät) olisivat hyvin valmiit maksamaan pari euroa sisäänpääsystä jos se turvaisi tarpeeksi tilaa olla ja hengittää conissa. Jotkut jopa puhuvat että Animecon pitäisi lopettaa ja sen sijaan järjestää joku toinen samanlainen mutta eriniminen con, joka sitten maksaisi sen kolme euroa per otaku.

Cosplay-kisoista haluan sanoa sen verran että järjestäjien pitäisi olla jäävejä, eikö totta? Ison Maailman kilpailuissa järjestäjät ja heidän perheensäkin ovat jäävejä. Miran (cosplay-yksilökilpailun voittaja) jääviys olisi voinut jäädä suurelta yleisöltä piiloon ellei juontaja olisi vielä erikseen muistanut mainita että tässä kohtaa palkinto palasi takaisin omistajalleen. (Miran puku oli aivan loistava, siitä ei pääse yli eikä ympäri, ja se ansaitsi voittaa, se on ihan totta. Tässä on nyt vaan periaatteesta kysymys.)

Tällä samalla periaatteella myös minun osallistumiseni ryhmäcosplay-kilpailuun olisi pitänyt kieltää, koska tein sekä yksilö- että ryhmäcosplaykisojen kunniakirjat. Muistaakseni kysyin vielä viime hetkillä omaa osallistumisoikeuttani kisaan, joka minulle suotiin. Ehdottaisin siis että tästä eteenpäin rajattaisiin tarkemmin ne, ketkä eivät saa osallistua kisoihin.

Henkilökohtaisesti myös tunnen suurta myötähäpeää Helsingin kaupungin puisto-osaston työntekijöitä kohtaan, jotka maanantai-aamuna saapuivat keräämään paisteja Paasitornin edustalla olevasta puistoalueesta. Tosin täytyy sanoa että animeporukka on kylläkin siistimpää kuin esimerkiksi roolipeliporukka (Animecon on siistimpi kuin Ropecon), roskat oli kuitenkin yritetty pitää roskiksissa ja niiden välittömässä läheisyydessä.

FinnPARAnoidsien edustajana haluan vielä lisätä pari sanaa palautetta. Ensinnäkin, en tiedä missä kohtaa informaatioketjua tuli katkos, mutta ohjelmaan oli parapara-kohtaan merkitty järjestäjäksi Sefie Rosenlund. Muistaakseni minulta kysyttiin vielä erikseen "Kuka/Mikä järjestää ohjelman?" johon muistaakseni vastasin "FinnPARAnoids".

Toisekseen, ymmärrän myös hyvin että parapara on vielä käsitteenä tuntematon Suomen otakuporukalle, mutta luulisi lausahduksen "tarvitsemme paljon tilaa, mieluiten ulkona" tarkoittavan jotakin aivan muuta kuin kolmannessa kerroksessa sijainnutta 307+308-yhdistelmää. Onneksi olemme asiallemme omistautuneita ja selvitimme tilaongelmat sen mukaisesti.

Kolmannekseen, järjestettiinkö vänkäreille minkäänsorttista koulutusta tai tutustuttamista? Ohjelmamme aikana oleva salivänkäri ei esimerkiksi tiennyt mistä huoneen valot menevät päälle. (Kun ne eivät olleet sellaisessa tavallisessa katkaisimessa vaan luentosalin tyyppisessä paneelissa.) Ymmärtääkseni kuitenkin tarkoitus on, että vänkäreistä on ohjelman pitäjälle hyötyä eikä päinvastoin.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Conit ja festarit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 38 vierailijaa