Yeah, We've Got A Rule For That
Heck, most laptops weigh less than TacOps
Keskityn nyt kertomaan maataisteluun keskittyvästä sotapelistä ja sen pelaamisesta. Tyypillinen pelialusta on heksakartta. Karttoja voidaan laittaa useita vierekkäin, jolloin saadaan suurempi pelialue. Tyypillinen mittakaava on 30 metriä heksaa kohden. Pelaaminen ilman heksoja Warhammer-sotapelien tapaan on myös mahdollista. Pelisääntöjen puitteissa sotakalustoa kuvaavia pienoismalleja siirretään pelikartalla ja laukausten vaihto ratkaistaan noppia heittämällä. Sotayksikköä kuvaa pienoismallin (tai kolikon, paperinpalan, pullonkorkin tms.) ohella muistiinpanolehtiö. Muistiinpanolehtiö kuvaa sotayksikön ominaisuudet: nopeus, panssarointi, aseistus, muu varustus, ammusten määrä, kärsitty vahinko jne.
Ilmaisia BattleMech-muistiinpanolehtiöitä (PDF).
Liikkumisen ja ampumisen ohella on mahdollista tehdä paljon muutakin. 'Mechit voivat käydä fyysiseen taisteluun käsin, jaloin, ja lyömäasein (metsästä revitty puu kelpaa hyvin), ajoneuvot voivat ajaa pahki (engl. ram), jalkaväki lähikontaktissa voi rampauttaa järeää sotakalustoa räjähteillä (kasapanos renkaaseen tai jalkaniveleen jne.)... Rakennukset voivat olla paljon muutakin kuin näköesteitä: (aseistettuja) bunkkereita, linnakkeita, voimalaitoksia, ammusvarastoja (PUM!), komentokeskuksia, jne. Rakennuksilla voi olla merkittävä vaikutus pelattavaan skenaarioon: 60 tonninen ohjuspattereilla aseistettu LRM Carrier (LRM = Long-Range Missile) on heikosti panssaroitu, mutta raskaasti suojatun bunkkerin sisällä se voi olla yllättävän kova pala josta se voi vetäytyä bunkkerin sortuessa. Voimalaitoksen tai komentokeskuksen tuhoamalla voidaan pimentää aseistetut rakennukset (mm. tykkitornit). Jalkaväki on paras yksikkö rakennusten valtaamiseen, ja miehistönkuljetusvaunulla voi rysäyttää seinästä läpi. Sääntöjä lötyy runsaasti ("Yeah, We've Got A Rule For That"), mutta pelaajat voivat keksiä omia ratkaisuja.
BattleTech-universumissa on planeettoja noin parituhatta + liuta asutettuja kuita, planetoideja, avaruusasemia (voivat olla yhteen hitsattuja avaruusaluksia)... Sotiminen onnistuu kaikenlaisissa ympäristöissä, ja ne voivat olla hyvinkin erilaisia. On myrkyllistä ilmakehää, tyhjiötä (ilmakehättömät kuut yms.), aavikkoa, viidakkoa, rämettä, kaupunkeja, maanalaisia linnoituksia, vedenalaista ympäristöä... Sotakaluston ja rakennusten ohella pelikartoilla voi olla rekkoja, rautateitä ja junia, ilma-aluksia, henkilöautoja, kalastuslaivoja, satelliitteja... Sotimisen rinnalla voi tehdä pienimuotoista sotakaluston huoltoa, mm. 'Mechin/ajoneuvon asevaraston täydennystä ja jäähdytysnesteen lisäämistä. Inspiraatiota voi etsiä universumia kuvaavan kirjallisuuden ohella muusta scifistä, tosimaailmasta, ja sääntöjä on runsaasti ideoiden toteuttamiseen itse pelissä ("Yeah, We've Got A Rule For That").
BattleTech Introductory Box Set -pelilaatikon mukana tulee kaksi pelikarttaa (kaksipuoleisia), 26 muovista pienoismallia, kaksi sääntökirjaa, muistiinpanolehtiöitä, ja liuta muuta materiaalia. Pelilaatikon mukana tulee kaksi erilaista sääntösettiä. BattleTech Quick-Start Rules on yksinkertaistettu versio perussäännöistä, jolla peliin tutustuminen on helppoa ja nopeaa. Kokemuksesta voin kertoa, että täysimittaisten sääntöjen selittämiseen voi mennä tunti, mutta pikasäännöstön selittämiseen vain muutamia minuutteja. Erillinen 12-sivuinen Quick-Start säännöstö kuvaa BattleMechien pikasäännöt, ja sen vastine taisteluajoneuvoille ja jalkaväelle kuvataan paksummassa Introductory Rulebook -kirjassa. Muuten paksumpi sääntökirja keskittyy BattleMechien väliseen taisteluun vuonna 3025. Pelilaatikon mukana tulevilla muistiinpanolehtiöillä pääsee hyvin alkuun ja kirjassa on säännöt omien BattleMech-muistiinpanolehtiöiden laatimiseen.
Aloituslaatikon kaveriksi sopii hyvin Technical Readout: 3039 (TRO3039). Se kuvaa sanallisesti vuonna 3039 yleisessä käytössä olevaa sotakalustoa, mm. milloin kyseinen sotakone pääsi tuotantoon ja ketkä sitä käyttää. Muuten on tarvittavat tiedot tyhjien muistiinpanolehtiöiden täyttämiseen. Record Sheets: 3039 (RS3039) on kirja, jossa on muutamia valmiiksi täytettyjä muistiinpanolehtiöitä TRO:ssa kuvatusta kalustosta. Muuta sisältöä ovat skenaariot sekä Quick-Start -pikasääntöjä kattavammat pelisäännöt taisteluajoneuvoille ja jalkaväelle. Record Sheets: 3039 Unabridged on pelkästään PDF-tiedostona imuroitava kokoelma muistiinpanolehtiöitä, eikä muuta. Mutta niitä on todella runsaasti: yhtä sotakonetta voi olla varustettuna monin eri tavoin, ja Unabridgedissa on omat muistiinpanolehtiönsä kaikille eri malleille. TRO tyytyy kuvaamaan massatuotantomallista poikkeavat versiot vain sanallisesti ja varsin ylimalkaisesti. Muistiinpanolehtiöiden PDF-versioita puoltaa myös tietokoneiden ja tulostimien suhteellinen yleisyys valokopiokoneisiin verrattuna.
Kuvaamani tuotteet sopivat hyvin peliin vasta tutustuvalle. Erikseen ostettavat, kovakantiset sääntökirjat ovat monisataasivuisia, eikä väittämä kannettavien keveydestä verrattuna yli 400-sivuiseen Tactical Operations -sääntökirjaan ole liioiteltua. Raskaan linjan kokeneelle pelaajalle PDF-tiedostoilla täytetty kannettava tietokone tai iPhone voi olla varteenotettava vaihtoehto massiivisten sääntökirjojen ja muun pelimateriaalin (Technical Readout, Record Sheets, jne.) tilalle/rinnalle.
Kotisivu
BattleTech Primer: How the core rulebooks work
Introductory Box Set Record Sheets
BattleTech Quick-Start Rules
Army Reports 3025