Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Keskustelu tulevista ja menneistä coneista, festareista ja muista valtakunnallisista animeharrastajien yleisötapahtumista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Echramath
Viestit: 63
Liittynyt: Ma Heinä 28, 2008 19:34
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Viesti Kirjoittaja Echramath » Ke Heinä 20, 2011 04:33

niidel kirjoitti:No niin varmasti tekevätkin, mutta vaihtuva järjestäjyys on nk. rakenteellinen virhe, joka tuottaa _aina_ kakkoslaatua (samoin kuin tasoristeys tuottaa juna - auto -kolareita). Tämä siksi, että uudessa paikassa uudet järjestäjät eivät tiedä, MIKÄ tuotti vanhat virheet ja sen lisäksi nämä voivat aina paeta sen kilven taakse, että "ei me tätä viime vuonna tehty, eri tyypit kyseessä, jokainen tapahtuma tekee omat ratkaisunsa". Kehitys jää kehittymättä.
Tai, tarkemmin sanoen, se on oikea rakenne väärässä paikassa. Finnconin järjestäminen kiertävänä sirkuksena on (ainakin yleensä!) onnistunut hyvin. Ensinnäkin kaikilta neljältä relevantilta paikkakunnalta (en tiedä ovatko espoolaiset tosissaan omien aikeidensa kanssa) löytyy sopiva tila, kuten yliopisto, joka suoraan ja ilman ihmeempiä kommervenkkejä sopii tilaksi, jossa jokunen tuhat ihmistä seuraa paneeleja ja esityksiä. Toisekseen yhteistyö on tervehenkisellä tasolla ja yhden vuoden conitealainen on toisen vuoden vänkäri. Neljän vuoden takaista kokemusta löytyy samastakin kaupungista.

Viime vuonna mikään mainittava ei mennyt pieleen, enkä usko että ensi vuonnakaan menee. Scififandomilla on homma hallussa – jos kohta itse haastekin on kertaluokkaa helpompi kuin kymmentuhatpäisen animeyleisön kanssa.

Tosin tämänkertainen haipuilu ihan perusasioissa hämmentää edelleen.

Avatar
niidel
Viestit: 287
Liittynyt: Ma Syys 19, 2005 01:04
Paikkakunta: Helsinki / Turku
Viesti:

Re: Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Viesti Kirjoittaja niidel » Ke Heinä 20, 2011 09:43

Echramath kirjoitti:
niidel kirjoitti:No niin varmasti tekevätkin, mutta vaihtuva järjestäjyys on nk. rakenteellinen virhe, joka tuottaa _aina_ kakkoslaatua (samoin kuin tasoristeys tuottaa juna - auto -kolareita). Tämä siksi, että uudessa paikassa uudet järjestäjät eivät tiedä, MIKÄ tuotti vanhat virheet ja sen lisäksi nämä voivat aina paeta sen kilven taakse, että "ei me tätä viime vuonna tehty, eri tyypit kyseessä, jokainen tapahtuma tekee omat ratkaisunsa". Kehitys jää kehittymättä.
Tai, tarkemmin sanoen, se on oikea rakenne väärässä paikassa. Finnconin järjestäminen kiertävänä sirkuksena on (ainakin yleensä!) onnistunut hyvin. - - Toisekseen yhteistyö on tervehenkisellä tasolla ja yhden vuoden conitealainen on toisen vuoden vänkäri. Neljän vuoden takaista kokemusta löytyy samastakin kaupungista.
Toki näinkin; tärkeämpää tosiaan on, että samoja henkilöitä on järjestämässä tapahtumaa samoissa tiloissa, koska nämä henkilöt tietävät, mitkä ovat tilojen hyvät ja huonot puolet, mihin muodostuu pullonkauloja, mihin ihmiset eivät löydä helposti jne.

Väitän silti, että sama porukka samassa paikassa järjestämässä samaa tapahtumaa on vielä parempi ratkaisu, sillä tällöin saadaan KAIKKI hyöty irti: nämä tietävät, mikä viimeksi meni pieleen tilojen käytössä, mikä meni pieleen organisoinnissa, missä tuli tietokatkoksia, mitkä olivat parannettavat ydinasiat... vaikka tietysti tämä on pelkkä ideaali; muutoksia järjestäjäporukassa jne. toki aina tapahtuu. Tällöin edellisvuosien tekijät ovat ydinasemassa, kun uusille järjestäjille pitää kertoa mihin heidän erityisesti tulee kiinnittää huomiota.

Finncon on kyllä perinteisesti onnistunut ihan hyvin, mutta kukapa tietää kuinka paljon paremmin se voisi onnistua, jos paikka ja järjestäjät pysyisivät samoina? Ok, ei tule tapahtumaan, mutta ajatusleikkinä ;) Odotan innolla ensi vuoden Animeconia, kun järjestäjien ydinporukalla on tältä vuodelta kokemusta Kuopion Musiikkikeskuksesta ja Nekoconin organisoinnista ja tilatkin ovat samoja. Mitä LAV-Kitsunen kanssa olen puhunut, ihan hyvältä kuulostaa. Animeconista tulee varmasti järjestelyiltään erilainen kuin mitä se on ollut, mutta se on vain positiivista.

Allekirjoitan kyllä täysin tuon mitä sinä (=Echramath) ja Lmmz sanoitte tapahtuman ontuvista järjestelyistä. Itse odotin katastrofia (ehkä juuri tuon "negatiivisen kierteen" takia), mutta tulos olikin 'ihan kiva' - kolmessa vuodessa olisi kuitenkin pitänyt saada hiotumpaa jälkeä. Lienisikö ongelmana ollut sitten liian pitkä järjestämisaika? Ainakin minulla on se ongelma, että passivoidun helposti jos minusta tuntuu, että "vielähän tässä on aikaa"...
Bubukuuti | niidelj@Twitter | jussikari.fi | Desuconin ex-pääjärjestäjä | lovers gonna love

Avatar
Mary Leathert
Viestit: 189
Liittynyt: Ti Maalis 16, 2004 21:45
Paikkakunta: Pori/Tampere

Re: Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Viesti Kirjoittaja Mary Leathert » Ke Heinä 20, 2011 12:29

Kyllähän sen kieltämättä Ropeconissa käyneenä ja sitä muihin coneihin vertaamalla huomaa, että Ropecon on vanha con, jota on järjestetty jo 17 kertaa, joista 14 samassa paikassa, eli Otaniemessä. Kävijämäärät pyörivät nykyään ilmeisesti jossain kolmen- ja neljäntuhannen välillä.
Homma toimii, ainakin näin vänkärin näkökulmasta. Tiedetään varsin tarkalleen, millaisia tiloja käytetään mihinkin ohjelmiin, paljonko työvoimaa tarvitaan mihinkin hommaan ja miten tieto saadaan kulkemaan kävijöille. Infoon valitaan ainoastaan työntekijöitä, joilla on jo ihan omastakin takaa kokemusta tapahtumasta, ja ohjeistus toimii. Työvoimalla on oma wiki, josta löytyy jokaiselle työpisteelle oma työpisteohjeistus.
Kävijänäkin on kivaa, kun puitteett pysyvät samoina, tietää aina missä narikka on, mistä löytyy vessa, minne kannattaa mennä jos haluaa lautapelata jne. Ja tapahtuman sivuilla on kerrottu muutoksista, eli mitä on eri tavalla kuin edellisinä vuosina.

Tekee varmaan järjestäjien elämästä paljon helpompaakin, kun paljon voi pohjata siihen, mitä on jo aiemmin tehty, erityisesti logistiikan suhteen.
"I saw so many things/but like a dream/always losing me/in a cloud" "Heaven's Not Enough", Yoko Kanno

leathert.tumblr.com Random reblogging.

ipa
Viestit: 4
Liittynyt: Ti Heinä 17, 2007 19:45
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Viesti Kirjoittaja ipa » Ke Heinä 20, 2011 16:21

Idea Finnconissa on on se, että kukin kaupunki vuorollaan tavallaan tarjoaa bileet muille. Siksi porukka vaihtuu, mutta ei ihan kokonaan, koska osaamista tarvitaan. Kiertoa tapahtuu myös niin, että tämän conin järjestäjä on ensi vuonna esiintyjä ja seuraavassa vaikka kunniavierasvastaava. Eli tehtävät vaihtuvat ja ehkä siksi myös systeemit pysyvät suhteellisen yksinkertaisina verrattuna esimerkiksi scifistien Worldconiin, jossa vaadittava nippelitietous täyttäisi ensyklopedian.

Osaamista ja tietoa (hakemukset, lomakkeet, infot ja pöytäkirjat jne.) säilyttämään perustettiin Finncon-yhdistys ry. Se kerää osaamista, jotta joka kaupungissa ei tarvitsisi lähteä nollapisteestä. Eli perustieto on jo kerätty ja sitä ylläpidetään. Re on tarpeen jo rahoittajia ajatellen. Meillä Jyväskylässä emme alunperinkään voineet edes kuvitella yrittävämme tehdä tapahtumaa pelkästään omin tiedoin, ja tuo ry:n arkisto oli meille kullanarvoinen.

Tapahtuman kiertäminen on luonut myös hyvän verkoston. Meillä viime vuonna esimerkiksi turvallisuusosaaminen tulivat Tampereelta, ohjelman koordinointi Ristiinasta, myynti Turku-Helsinki akselilta jne. ja nojasimme vahvasti myös animepuolen osaamiseen ja yhteyksiin. Tämän osaamisen verkoston takia joistakin asioista ehdittiin keskustella juuri ennen Turun tapahtumaa ja tukea nuoria turkulaisia järjestäjiä käytännön toimeinpitein tässä mittavassa urakassa, ja vielä paikan päällä kokeneet coninkävijät pystyivät lennosta korjaamaan osan tilanteista.

Moni asia olisi jäänyt menemättä pieleen jos olemassaolevaa verkostoa, tietoa ja apua olisi käytetty - näen että siitä johtuu tuo perusasioissa hapuilu. Sekin on tapahtumanjärjestämisen taitoa. Erityisen kurjaa oli, että eri puolelta maata FCAC -tapahtumaan tulleet vänkärit joutuivat nyt poikkeuksellisesti kokemaan kovia. Siitä nousi kyllä aikamoinen ärtymys - lievästi sanottuna.
Siksi haluan kiittää erityisen paljon heitä. Vänkärit ja muut toimihenkilöt ensiavussa, lapsiparkissa ja muissa kohteissa: teitte hienon työn!
Ipa

Avatar
niidel
Viestit: 287
Liittynyt: Ma Syys 19, 2005 01:04
Paikkakunta: Helsinki / Turku
Viesti:

Re: Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Viesti Kirjoittaja niidel » Ke Heinä 20, 2011 16:55

ipa kirjoitti:- - Eli perustieto on jo kerätty ja sitä ylläpidetään. - - Meillä Jyväskylässä emme alunperinkään voineet edes kuvitella yrittävämme tehdä tapahtumaa pelkästään omin tiedoin, ja tuo ry:n arkisto oli meille kullanarvoinen.

- - Moni asia olisi jäänyt menemättä pieleen jos olemassaolevaa verkostoa, tietoa ja apua olisi käytetty - näen että siitä johtuu tuo perusasioissa hapuilu. Sekin on tapahtumanjärjestämisen taitoa. - -
Hmm, mielenkiintoista!

Haluaisitko vähän avata sitä, että mikä tässä sitten meni pieleen - eikö Salaista Kaikkeuden arkistoa sitten avattu turkulaisille, eivätkö nämä kysyneet, eikö sitä edes tarjottu, vai mikä tässä oli? Koska kuulostaahan se nyt hieman hassulta, että tapahtuman järjestämisestä on loistavat dokumentaatiot, mutta mitään ei sitten kuitenkaan käytetä.
Bubukuuti | niidelj@Twitter | jussikari.fi | Desuconin ex-pääjärjestäjä | lovers gonna love

Avatar
miinu~
Viestit: 81
Liittynyt: Ma Touko 30, 2011 22:16
Paikkakunta: Ylivieska

Re: Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Viesti Kirjoittaja miinu~ » Ke Heinä 20, 2011 17:06

En uskonut tätä sanovani, mutta ihan pakko sanoa että finnconin ohjelmatarjonta
oli parempaa kuin animeconin, tai ainakin itse tykkäsin enemmän.

Suurimmaksi osaksi ohjelmat, joissa tuli käytyä, olivat puheohjelmia ja paneeleita.
Ehkä vain alan tulla siihen ikään etteivät cosplaydeitit tai vastaavat enää jaksa
kiinnostaa.
Yhtenä huonona puolena mainitsisin ainakin sen, että lähes kaikki ohjelmanumerot joihin
olisin halunnut mennä olivat päällekäin.

Plussana taas se että löysin hirveän paljon kaikkea ostettavaa krääsää. Lähes puolet
tavaroista olisi kylläkin jäänyt ostamatta, ellei S-osiksella olisi tullut käytyä. Ties miten
paljon tavaraa siellä olisi ollut aikaisempina päivinä, kun vasta sunnuntaina päätimme
sitten kuitenkin siellä käydä.

Syy, ettei siellä käyty heti alkuunsa, oli info-pisteen huono neuvonta. Kyseltiin heti perjantaina myyntipöytiä, ja ensimmäisenä mainittiin A-rakennuksen (?) myyntipöydät.
Noh, siellä oli vain herkkuja ja taideteoksia, kun kunnon krääsää olin etsimässä.
Toisekseen meitä neuvottiin fantasiapelien, urumin ja blipon myyntipisteille. Okei, siellä
oli paljon tavaraa, mutta mietittiin että onko tässä nyt mukamas kaikki. Yleensä kun on
iso sali/halli täynnä krääsää.
Kolmanneksi mainittiin s-osis paikkana, jossa "myydään vain vähän tavaraa, niinkuin pinssejä."
öööh, Omissa silmissäni näytti kylläkin, että sieltä löytyi suurin osa tavarasta.

Eli miinusta infopisteen palvelusta.

Niin ja olisi ihan kiva kun ne myyntipisteet olisivat lähellä toisiaan, jokin iso paikka olisi paras niille,
koska kuten kaikki tietävät, keräävät ne myös eniten porukkaa. Tämä taasen aiheuttaa
erittäin huonon ja tunkkaisen ilman pienissä sisätiloissa. Jotenka please, siirtäkää ne myyntipöydät
mieluiten sinne isoimpaan saliin. En haluaisi pyörtyä/tukehtua/hukkua omaan hikeeni ostaessani
jotain figuuria. (anteeksi liioitteluni, tietääkseni kukaan ei vielä ole hukkunut omaan hikeensä.)

Lattiamajoituksessa oli ihanan rauhallista. Ilmeisesti nukuimme siellä koululla jossa oli vähemmän
porukkaa. Makuualustalla nukkuminen nyt ei taivaallisin kokemus ole, mutta mitään muita ongelmia
en ainakaan muista tulleen vastaan. Paitsi te, jotka tulette iltamyöhään iltabileistä, voisitteko
jättää ne korkokenkänne salin ulkopuolelle, tai ainakin riisua ne sieltä. ei ole kiva heräillä vartin
välein siihen kun joku kopistelee keskellä yötä puulattialla. Siihen herää.

Kiitos myös niille ihanille info/ensiapu/mikälie pisteen tyypeille, jotka jaksoivat toilailuani kun
luulin ajokorttini kadonneen. Löysin sen hupparin taskusta jonka olin jättänyt narikkaan. kiitos :''D
WorldCosplay Profiili
Instagram
Figuurikokoelma
Animut


♥ 鳴る神の 少し響みて さし曇り 雨も降らぬか 君を留めむ♥

Avatar
Zinny-chan
Viestit: 25
Liittynyt: Pe Tammi 23, 2009 18:21
Paikkakunta: Komeroni~Hyvinkää
Viesti:

Re: Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Viesti Kirjoittaja Zinny-chan » Ke Heinä 20, 2011 18:48

Ihan lyhyesti laitan tänne.
Tämän vuoden coni oli ihan mukava :3 Tykkäsin vain enemmän edellisvuosien enemmän.
Tuntui vaan että jotenkin tämä coni oli omalta osaltani niin pliisu :/ Jotain tuntui vain puuttuvan kaikinpuolin.
Asiaan vaikutti myös se,etten nähnyt ystäviäni internetin kautta, joita oli tarkoitus tavata. Jotkut eivät vain tulleet ja toisilla oli rahapula.

Myönteisinä asioina pidin:
- Eri ohjelmat oli sijoiteltu laajemmalle
- Tilaa oli paljon, ulkona varsinkin
- Sää oli puolella koko viikonlopun
- Ne todella hyvin tehdyt cossit <3
Kielteisinä asioina pidin:
- Ne hali-kyltit ^^' Nyt en vain sulattanut niitä. Varsinkaan kun muutama yritti tulla halaaman, vaikken sitä tahtonut.
- Ohjelmatarjonta oli jotenkin vajaa, pari ohjelmaa löytyi mitä kävin katsomassa.
- Harmitti todella paljon että missasin pari paneelia D: Tajusin vasta viimeisenä päivänä kunnolla kartat (aiheutti sekaannuksia minun osalta-> missaukset).
- Muutamat cossaajat yleisesti ottaen. En lähde erittelemään erikseen. Sanon vain, että jotkut osoittivat todella huonoa makua ja joidenkin käytös oli kamalaa katsottavaa.

Sinu
Viestit: 67
Liittynyt: Ma Heinä 28, 2008 13:53

Re: Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Viesti Kirjoittaja Sinu » Ke Heinä 20, 2011 23:45

Conissa oli hauskaa, vaikka ensimmäistä kertaa koskaan tuli olo että jäi vähän ulkopuoliseksi koko conielämästä. Ehkä ikä todella vaikuttaa ja yli 18-vuotiaita kartetaan. Höh! Toivottavasti conit eivät oikeasti ala muuttua miksikään nuorisotyöksi, johon vanhemmat conittajat saavat osallistua vain järjestämisen osalta.

Cosplay-kisasta voisi sanoa, että vaikka aluksi hieman pelotti kun ei ollut mamaa (aloittelijoita kun oltiin) ja lava vaati vähän uudelleen järjestäytymistä kun soittimet jäivätkin paikoilleen. Mutta informaation puutteesta kisojen järjestäjiä ei voi moittia. Heti ilmottautumisessa meille kerrottiin tilanne mamojen suhteen, opastettiin pukkariin ja kuvauspaikalle jne. Jopa lavan suhteen tuli lopulta pelastus kun lavan etuosassa olevat pömpelit saatiin siirrettyä sivummalle. Vettä tarjottiin ja pukkarissa oli hyvä tarvikelaatikko. Ainoastaan isompia peilejä jäi kaipaamaan, mutta nekin löytyi Caribian aulasta.
Tuomaristo vaikutti asiansa osaavilta ja hienoa että heillä oli jokaisella jokin oma erikoistumisensa. Tuli ainakin olo, että omaa asua ja esiintymistä arvioitiin monipuolisesti. Ja vaikka joku meni sanomaan, että tämän conin taso oli huono, olen erimieltä. Oli positiivista nähdä että ihmiset olivat valinneet tavanomaisesta poikkeavia hahmoja kisaan. Lisäksi conin teemaan sopivia pelihahmoja oli paljon. Nice!

Hieman hämmensi ohdelman asettelu. Miksi kaikki suositut ohdelmat oli sullottu lauantaille? Sen ymmärrän että Caribia oli vain yhden päivän käytössä, joten molemmat cosplay-kisat oli järjestettävä silloin. Mutta miksi sitten AMV-näytös, deitti ym. massa ohdelmat oli samana päivänä? Tuntui ettei sunnuntaina ja perjantaina ollut mitään mullistavaa ohdelmaa. Jos oli Caribialla koko lauantain, jäi paljon mielenkiintoista ohdelmaa välistä. Onneksi siellä pääsi sentään kuulemaan konserttia.
Myös myyntipöytien asettelu ihmetyttää, mutta ei ihan samasta syystä, mitä muilla. Minusta oli fiksua ripotella myyntipöytiä, jotta kaikki ei kasaannu samaan sumppuun, mutta miksi kaikki isot ja "suositut" oli samassa sumpussa. Jos jokaiseen myyntipaikkaan olisi laittanut pari kolme isompaa myyjää pinten lisäksi, olisi kiertäminen ollut ilmavampaa.

Toivottavasti joku nyt ottaa onkeensa palautteesta, oli järjestämässä sitten mitä conia tahansa.
Hides my true shape, like Dorian Gray.

Avatar
Anderson
Viestit: 39
Liittynyt: Ke Loka 06, 2010 21:12
Paikkakunta: Helsinki

Re: Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Viesti Kirjoittaja Anderson » Ke Heinä 20, 2011 23:52

Hmm eli palautetta pitäisi varmaankin antaa ^^

Plussat
+Henki. Kaikilla tuntui olevan hauskaa vaikka välillä satoikin :)
+Puvut. Hienoja pukuja oli jokapuolella ei välillä tiennyt edes minne katsoa :D Ois muutamasta ylimääräsestä silmästä ollu hyötyä :P
+Alkoholittomat iltabileet. "Mihin sitä alkoholia kun on jo valmiiksi hullu"
+FFFight. hienoa katsottavaa suurimmaksi osaksi välillä vaan ottipäähän kaikemaailman halihyökkäykset sekä muut vastaavat. Miksi sinne pitää mennä jos ei hahmolla mitä cossaa ole yhtäkään oikeaa hyökkäystä.. oO
+Myyntipöydät. Taaseen sai mangakokoelma kasvaa kun gantz:ia löysi ^^
+Ihmiset.

Sitten muutama miinus
-Kaikki luennot/paneelit mihin yritin seisoi järkkäri ovella ja sanoi täys. noh ei siinä liian myöhään tulin ja silleen ja lopussa en jaksanut enään edes yrittää mihinkään mun tuurilla :P Joten ulkonahengailua suurimmaks osaks se oli
-Informaation kulku. Tästä ovatkin jo monet sanoneet kukaan ei oikein tuntunut tietävän edes mitä siinä kyseisessä talossa oli missä sillähetkellä satuttiin jotain kysymään. Mutta kiitoksia sille järkkärille joka sunnuntai aamuna jaksoi etsiä minulle sen pukuhuoneen ^^

Mutta positiivinen kuva jäi viimeisestä Finn/animeconista. La Anderson -Hellsing - Su Sephiroth - FF7 Kiittää ja kumartaa kaikille mukana olleille ^^ 8)
AMEN! :P

Avatar
Zarander
Viestit: 36
Liittynyt: Ma Heinä 28, 2008 13:45
Paikkakunta: Turku

Re: Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Viesti Kirjoittaja Zarander » To Heinä 21, 2011 12:09

Conin purku on sen verran hyvällä mallilla, että rohkaistun nyt itsekin kirjoittamaan tunnelmia.
Toimin tosiaan tapahtuman animeohjelmavastaavana, tarkemmin ottaen keskittyen erityisesti Educariumin ja Publicumin puheohjelmien haalimiseen ja käytännön asioiden järjestelemiseen.

Aluksi hieman taustaselvitystä ohjelman rakenteeseen, kun siitä on ketjussa keskusteltu aktiivisesti.

Suurena visiona oli, kuten Animeconin perilliset -paneelissakin muun muassa Lassi Väänänen sanaili, että Animecon on portti animeharrastukseen ja siten tapahtumassa tulisi olla monenlaista ohjelmaa, hieman kunkinlaiselle harrastajalle ja samalla kattavaa esittelyä harrastuksesta yleisesti. Myönnettäköön, että tämä johti ylisuureen innostukseen erilaisista fandomin ja conien historiikeista, tästä saatu palaute on siis sinänsä aiheellista. Ohjelmaa olisi toki voinut olla vielä huomattavasti lisääkin, mutta näinkin se tarjosi omasta mielestäni hyvän yleisnäkymän skenen harrastajille. Lähinnä itseä jäi harmittamaan teeman mukaisen ohjelman vähäisyys.

Toisekseen ohjelmaan suunniteltiin kolme teemaltaan erilaista päivää: perjantain piirtäjä- ja kirjoittajaosio, lauantain suuren yleisön ohjelmat (kävijäpiikin vuoksi) sekä sunnuntaille keskusteluja, paneeleja ja muuta puheohjelmaa. Tämä yritettiin toteuttaa siten, että otettiin huomioon ohjelmanpitäjien kokemustaso salin kokoa valittaessa - suurinta salia ei otettu käyttöön, jos näin toivottiin. Esimerkiksi cosplay-deitille kuitenkin valittiin suurin mahdollinen käytössä oleva sali, sillä Caribia oli jo alkukeväästä buukattu täyteen ohjelmaa :) AMV-näytöksen salin olisi kyllä todellakin voinut siirtää isompaan saliin, tämä oli selvä ajatusvirhe omalta kohdaltani.

Ohjelman pituuksissa kysyttiin ohjelmanpitäjien omaa ajantarvetta ja toimittiin sen mukaan. Uskokaa tai älkää, mutta useammassa näistä kesken jääneissä esityksissä mietimme keväällä, miten asiaa riittää täydeksi 45 minuutiksi! Kuitenkin selvästi huomattiin, että kun keskustelijoilta saa kielenkannat aukeamaan, puhetta riittää helpostikin. Ehkä siis asiaa tulee jatkaa seuraavissa tapahtumissa?

Omat plussani ja miinukseni, aloittaen niistä negatiivisista.

- Conia vaivasi krooninen työvoimapula. Varovaisen henkilökohtaisen arvion mukaan coniaamuna huomasimme, että ~40 % työvoimasta on jättämässä tulematta paikalle avustamaan. Tämä kasasi todella paljon ylimääräistä työtaakkaa paikalla olleille ahkerille vänkäreille ja ihmisiä jouduttiin sijoittamaan sinnekin, minne he eivät ideaalisesti olisi kuuluneet. Tämä johti seuraavaan asiaan:

- Informaation kulku takkuili. Harmillisesti ohjelmamuutoksia ei saatu välitettyä eteenpäin tehokkaasti, ja toisinaan ihmiset odottelivat väärään aikaan tai väärässä paikassa ohjelman alkua. Myös mainitut infopisteen henkilöt olivat tämän takia välillä ilman kunnollista perehdytystä :/

- Byrokratia esti tilojen parhaan mahdollisen käytön. Kuten aiemmin on jo mainittu, liikuntasali (Mori) olisi ollut loistava paikka sijoittaa kaikki myyntitoiminta yhteen paikkaan. Valitettavasti yliopisto ei innostunut tästä ideasta ollenkaan, ja myyntialue jouduttiin hajauttamaan sinne, minne meillä oli lupa sitä sijoittaa.

- Ohjelmien videotallennus jäi vähäiseksi. Alun perin tarkoitus oli tallentaa jokainen esitys ja striimata nämä nettiin, mutta järjestelyt kaatuivat viime metreillä eri tahojen kanssa.+ Suurilta väentungoksilta vältyttiin. Ainakin Edcariumin ja Publicumin alueella, jossa itse pääosin liikuin, ei ollut missään vaiheessa suuria pullonkauloja ja paikasta toiseen pääsi siirtymään ripeästi. Tässä suhteessa siis tilasuunnittelu oli onnistunut.

+ Tekniikka toimi hyvin. Tietooni ei tullut tapauksia, joissa ohjelma olisi alkanut myöhässä teknisten ongelmien takia. Toki pieniä haasteita oli mikrofonien kuuluvuuden ja läppäreiden liittämisen kanssa, mutta nämä saatiin kuntoon sopivasti ennen kello tasaa.

+ Ihmiset. Paikalla olleet vänkärit tekivät uskomattoman työn, ohjelmanpitäjien kanssa saatiin kaikki kuntoon ajoissa ja kävijät olivat säädöstä huolimatta iloisia ja ystävällisiä. Eräskin henkilö, jonka kanssa juttelin, oli tullut tapahtumaan varta vasten Turkista saakka katsomaan suomalaista animetapahtumaa - wau.Järjestäjäpuolella oli paikoittain kovaakin kiirettä ja säätämistä, mutta loppujen lopuksi tämä oli pitkään aikaan ensimmäinen con, joka loppui ikään kuin kesken ja aiheutti huomattavan haikeuden.

Kaikkiaan siis "tiskin toiselta puolelta" jäi hyvä maku suuhun ja suuri halu päästä seuraavaan tapahtumaan - siksi ilmoittauduinkin pikaisesti jo mukaan työskentelemään Traconiin. Nähdään siis siellä!

PS: Huomatkaa toki minun ja madu:n rakentelema animeohjelmaseminaari, jossa pureudutaan tarkemmin itse ohjelman järjestämiseen ja ohjelmavastaavana toimimiseen omien kokemusten kohdalta.

Avatar
LAKU
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Heinä 30, 2008 23:38

Re: Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Viesti Kirjoittaja LAKU » To Heinä 21, 2011 15:05

Tässä tarinaa meikäläisen conista

Itse olin ilmoittautunut vänkäriksi, mutta en siitä koskaan mitään kuittausta saanut tai muutakaan informaatiota. Perjantaina talsittuani hotellilta ensimmäistä kertaa conialueelle hakeuduin ensimmäiseksi infotiskille, josta haetun informaation avulla jo toisella yrittämällä onnistuin löytämään iskerin. Siellä sain lopulta selvitettyä, että minut oli todellakin merkattu osaksi työvoimaa, ja ensimmäinen työvuoronikin oli jo kätevästi mennyt ohitse, kun mitään muuta minulle ei perjantaille ollut merkattu kysyin tarvitaanko jollekkin pisteelle avustusta. Päädyin sitten myymään con-paitoja ja vapauttamaan sieltä työvuorostaan neitoset, jotka reaktiosta päätelleet olivat pikkuhiljaa alkaneet kypsyä vuoronsa pituuteen.

Lauantaille minut oli merkattu alkoholittomiin iltabileisiin, jonne en voinut osallistua, koska olin ilmoittautunut alkoholillisten naamiaiskilpailuun. Lauantai aamuna marssin taas pääkallopaikalle tarkistamaan tarvitaanko jossakin apukäsiä. Tällä kertaa suuntasin educadiumin infoon ja narikkaan koheltamaan tietämättä mitään kummankaan toiminnasta, jossa viljelinkin mielelläni asiakaspalvelun lempilausahdustani: -"en mä tiedä, mä oon vain töissä täällä." josta huolimatta saatiin informaatiota kysyjille useimmissa tapauksissa viimeistään pienen kaivamisen jälkeen. Kun tämä touhu alkoi lopulta väsyttämään hetken huutelu radiopuhelimeen toi vihdoin uutta verta paikalle. Yritin kipata seuraajalleni kaiken sen tiedon mitä siihen mennessä infosähläämisessä olin ehtinyt oppia, toivottavasti niistä oli edes jotain hyötyä. (ja että artikulointini siinä vaiheessa oli edes jollain tasolla ymmärrettävää)

Seuraavaksi olikin vuorossa etsiä päivän ensimäinen ateria, tämä suunnitelma tosin kaatui kuin päädyin pelitestaamaan uutta Iron Sky -lautapeliä, joka osoittautui varsin mainioksi. siihen perään kaverini pitämä puheohjelma samaisesta elokuvasta venytti ruoan saantiani entisestään. Vielä kun ravintolassa jouduimme odottamaan annosten saantia yli 45-minuuttia, alkoi pikkuhiljaa olla jo kiire iltabileisiin Kårenille. Paikalle saavuin tasan 21:00, josta suorilta ajamaan parta ja vaihtamaan naamiaisasu päälle. Itse kilpailu osoittautui varsin hauskaksi ohjelmaksi, vaikka päädyinkin lavalle ensimmäisenä, eikä minulla ollut hajuakaan miten siellä pitäisi toimia, onneksi ihmiset osasivat ottaa asuni huumorilla, ja kanssa kilpailijat olivat loistavia. Kisojen jälkeen kulutin loppuillan pääosin tanssilattialla, joten omalta kohdaltani iltabileet eivät ehtineet olla tylsät.

Sunnuntaille mulle oli merkattu pitkä tovi lusittavaa kauppakorkean narikassa, ennen tätä vuoroa kävin kuitenkin lämmittelemässä edun vastaavassa auttamassa aamukaaoksessa. Kaksi neitosta oli eksynyt väärään narikkaan kauppiksen puolelle, mikä helpotti ja lisäsi kummasti oman vuoroni viihtyvyyttä. Yllättävän lyhyen yliajan jälkeen pääsin vuorostani kaupungille hoitamaan muutaman asian. Sieltä palattuani auttelin tarpeen mukaan tavaroiden roudaamisessa iskeriin ja sieltä pois, kunnes oli aika siirtyä dead dogiin, jossa pääsin leikkimään pyromaania saunan lämmityksen ja grillin sytytyksen muodossa.

Avatar
Hachiroku
Viestit: 160
Liittynyt: Ma Heinä 07, 2003 16:25
Paikkakunta: Helsinki

Re: Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Viesti Kirjoittaja Hachiroku » To Heinä 21, 2011 15:24

Koska epäkohtia on jo listattu varsin paljon, en koe tarvetta enää toistaa niitä, mutta ajattelin kuitenkin listata hiukan omia havaintojani ja tunnelmia tapahtumasta. Toki kokonaiskuva on hiukan puutteellinen, koska olin paikalla vain lauantaina, mutta jotain pientä kommentoitavaa silti löytyy aina.

Oleellisin asia on tietenkin tapahtumapaikka, joka tänä(kin) vuonna on selkeästi jakanut mielipiteitä, yleisen näkemyksen kallistuessa hiukan sen näkemyksen puoleen, että se oli liian hajanainen. Toki se on jo mainittu, että Turun vaihtoehdot ovat rajalliset ja toisaalta taas yliopisto asetti omat rajoitteensa varsinkin tapahtuman kaupalliselle puolelle. Seurauksena tästä oli kuitenkin ainakin minun mielestäni se, että tapahtuman tunnelma ei ollut aivan sellainen, mihin olen aikaisemmissa Finncon Animeconeissa ja Traconeissa tottunut. Osaltaan siihen olisi voinut kuitenkin ehkä vaikuttaa tilasuunnittelulla. Esimerkiksi tapahtuman taiteellinen sisältö taidekujineen ja muine myyntipöytineen oli harmillisesti hajautettu eri puolille tapahtuma-aluetta. Mielestäni siinä asiassa ei olisi tarvinnut tehdä jakoa fandomien välille (jos nyt yleensäkään siltojen polttamisesta on mitään hyötyä).

Lisäksi tapahtuma-alueen opasteet olisivat ehkä kaivanneet hiukan lisää huomiota, vaikkakin itse löysin kaiken etsimäni helposti, mutta ymmärrän, jos joiltakin jäi jotain näkemättä. Hyvä puoli tapahtumapaikassa oli se, että erilaisia ruoka- ja juomapisteitä näytti olevan runsaasti, koska ne olivat kiinteä osa tapahtumapaikkaa.

Tapahtuman tiedotus jätti hiukan toivomisen varaa. Vänkärien vähäisen informoinnin, sekavan ohjelmalehden ja myöhäisen ohjelman julkistuksen lisäksi mielestäni oli hiukan harmillista, että nykyään niin suosittuja sosiaalisia medioita ei hyödynnetty erityisen tehokkaasti, vaikka tapahtumalle olikin perustettu profiilit ainakin Facebookiin ja Twitteriin. Varsinkin Twitterin osalta tiedotus jäi melko niukaksi eikä vastannut mielestäni aivan Twitterin ideaa. Kun katsoin tapahtuman Twitter-profiilia tapahtumalauantaina, edellinen päivitys oli tapahtunut torstaina. Twitterin kautta olisi voinut tiedottaa kaikenlaista pientä ja valottaa ehkä hiukan kulissientakaistakin toimintaa.

Varsinaista ohjelmista, joita kävin seuraamassa, ei jäänyt pahaa sanottavaa. No, Jari Lehtinen ilmeisesti joutui hiukan soveltamaan, koska luvattua haastattelijaa ei paikalle ilmaantunut, mutta vanhan tekijän juttuja oli silti (taas) hauskaa kuunnella. Erinomaista oli myös se, että salien tekniikka toimi moitteettomasti, mitä nyt tuollaiselta paikalta täytyykin edellyttää.

Ei siis ehkä paras con-kokemukseni, mutta lauantaista jäi kuitenkin hyvä mieli, koska ohjelma oli hyvää, ja sitä olin sinne mennytkin seuraamaan.
Who Dares Wins!

Avatar
Sieg
Viestit: 5
Liittynyt: To Heinä 21, 2011 16:46

Re: Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Viesti Kirjoittaja Sieg » To Heinä 21, 2011 17:08

kuvia

En ole kamalan tarkkaan jaksanut edellisten viestejä lukea, mutta kaikki epäkohdat cossikisan lavan pienestä koosta, vänkäreiden vähyydestä ja conialueen hajonneisuudesta, joka ei noin sadesäällä ollut kovinkaan hyvä juttu, tulikin jo mainittua niissä harvoissa viesteissä, joita vilkaisin. Oikeastaan tällainen hieman hajallaan oleva alue olisi voinut olla jopa kiva, jos sää olisi ollut toisenlainen.

Olin yllättynyt perjantaina coniin saapuessani, kuinka paljon cossaajia oli jo paikalla, odotin hiljaisempaa perjantaita mutta suurin osa conista ottamistani kuvista on juuri perjantailta, johtuen tietenkin myös liikkumisen helppoudesta perjantain yksinkertaisemmassa puvussa.

Kokonaisuudessaan con oli ihan ok kokemus. Kävin ensimmäistä kertaa iltabileissä mutta luikahdin melko pian Kårenista alaikäisten bileisiin. Kuulin kuitenkin, että Kårenissakin olisi päässyt tanssimaan jos olisi raahautunut paikalle hieman myöhemmin.

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Re: Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Viesti Kirjoittaja jtn » To Heinä 21, 2011 21:25

niidel kirjoitti:Haluaisitko vähän avata sitä, että mikä tässä sitten meni pieleen - eikö Salaista Kaikkeuden arkistoa sitten avattu turkulaisille, eivätkö nämä kysyneet, eikö sitä edes tarjottu, vai mikä tässä oli? Koska kuulostaahan se nyt hieman hassulta, että tapahtuman järjestämisestä on loistavat dokumentaatiot, mutta mitään ei sitten kuitenkaan käytetä.
Tuskinpa missään mitään conin tekemisen pientä punaista kirjaa - tai suurta mustaa raamattua - on. Tai jos on, niin en ainakaan itse ole vielä riittävän syvälle conintekemisen mysteereihin perehtynyt, että minulle oltaisiin moisen teoksen olemassaoloa tahi olinpaikkaa paljastettu. Luulenpa Ipan tässä ennemminkin viitanneen nimenomaan siihen kaikkeen tietotaitoon ja kokemukseen, jota Finnconia tekiessä on eri tahoille on kertynyt. Eli väitän, että tuosta olemassaolevasta tiedosta suurin osa on nimenomaan hiljaista tietoa erinäisten Finncon ry:n piirissä toimivien henkilöiden päässä.

Tiästä, niidel, sitä samaa tietoa mistä desulaisetkin silmät kiiluen ammensivat kesällä 08 Tampere-talon takahuoneessa?

Kun en ole Turun conin tekoon osallistunut millään tavoin, en osaa sanoa mikä meni perseelleen. Kaksi hyvää(?) arvausta mulla kuitenkin on.

Ensinnäkin, Turun coniteassa ei ilmeisesti ollut kuin yksi aikaisemmin conia suuremmassa määrin värkännyt ihminen; hän hoiti kunniavieraat. Ja oli miten hyvät ohjeet tahansa, coninteossa on aika paljon juttuja jotka oman kokemukseni mukaan on vaan itse koettava ennen kuin ne osaa ottaa huomioon. Sen verran on kaiken maailman pikkujuttuja, jotka voi tehdä monella tapaa väärin. Eli kyseessä saattoipi hyvinkin olla tekijöiden kokemattomuus, jota tapahtuman massiivinen koko vain korosti.

Toiseksi, voi hyvinkin olla, että sitten kun coninteko oli kiireisimmillään ja sitä kokemusta olisi eniten tarvittu, kukaan ei vaan ehtinyt/jaksanut/muistanut/tajunnut/halunnut kysyä. Putkinäkö, kiire, ja itsepäisyys tuntuvat olevan aika laajalle levinneitä paheita.

Mutjoo, spekulointia kaikki tyynni.

Muokkausninja muokkaa:

Vuoden 2003 Finnconin jälkeen ilmeisestikin laadittiin jonkinmoinen Finncon-kansio, jonka tarkoitus oli toimia coninteon käsikirjana. Kuulin kyseisen kansion olemassaolosta nyt ensimmäisen kerran, ja olen kuitenkin kolmesti toiminut yhteisconin tekemisessä mukana. Eli joko kansion tekeminen silloin vuosia sitten jäi aikomukseksi, tai sitten se unohtui jo aikapäiviä sitten jonkun kaapin pohjalle pölyttymään.
Viimeksi muokannut jtn, Pe Heinä 22, 2011 08:53. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
- Jussi Nikander

Avatar
Grandpa Cthulhu
Viestit: 19
Liittynyt: To Tammi 30, 2003 03:51
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Finncon-Animecon 2011 jälkipuinti

Viesti Kirjoittaja Grandpa Cthulhu » To Heinä 21, 2011 21:38

Ehkä sitä conien tekemiseen osallistuneena tulee tarkasteltua asioita aina kriittisesti mutta siitäkin huolimatta tuntui että tämän vuoden Finncon-Animeconissa oli poikkeuksellisen paljon säätöä. Oli selkeästi havaittavissa että tiedonkulku työvoiman ja conitean välillä ei toiminut lainkaan, infotiski ikävä kyllä varmaan kärsi tästä eniten sillä ohjelmamuutoksista ei ainakaan kauppakorkean infotiskillä olleita vänkäreitä kuulemman tiedotettu lainkaan.

Virheistä myös oppii joten seuraavan kerran kun joku con taas suuntaan Turkuun niin eiköhän sieltä löydy taas vähän osaavampaa väkeä ja tarvittaessa sitten osataan myös pyytää apua.

Tiedotusongelmista ja ohjelmasäädöistä huolimatta niin conissa tuli silti viihdyttyä. Conin aikana aika menikin käytännössä puheohjelmissa istuessa kun ei sitä enää jaksa pelkästään hengaillakaan, sitä vartenhan ne iltabileet on. Kaikki ohjelma mitä tuli käytyä katsomassa, Virtuaalitodellisuus animessa-esitelmä ainoastaan Animeconin puolelta, oli suurimmaksi osaksi onnistunutta.

Jos jaksaa niin tarkempaa analyysiä/kuvausta conista ja ohjelmista saa lukea blogin puolelta. Tosin koska tekstit ovat venähtäneet eeppisen pitkiksi niin sunnuntaita käsittelevät tekstit ilmestyvät heti kun työkiireiltä ehtii =)

Ensi vuonna varmasti Tampereella Finnconissa asiat sujuvat taas jouhevammin kun on karaistuneita conveteraaneja järjestämässä ja toivottavasti Kuopiossa Animeconkin järjestyy mallikkaasti.
"That is not dead which can eternal lie. And with strange aeons even death may die."

Blogi: Lonkeropiirakka

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Conit ja festarit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 35 vierailijaa