Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Keskustelua aiheen vierestä

Valvoja: Offtopic-aktiivit

Avatar
Aura
Viestit: 91
Liittynyt: Su Huhti 05, 2009 13:56

Re: Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Viesti Kirjoittaja Aura » Ma Maalis 14, 2011 15:38

Syy miksi Japanin tilanne järkyttää enemmän kuin esimerkiksi Haiti on kai siinä, että Japani on tuntuu olevan jotenkin henkisesti lähempänä.

Mitä kaukaisemmalta asiat tuntuvat, sitä vähemmän ne koskettavat tunnetasolla. Siksi esimerkiksi ilmoitus "1000 ihmistä kuollut maanjäristyksessä" ei aiheuta kummoista tunnereaktiota, niin kauan kun kyseessä on kasvoton luku. Kun lehdessä näytetään kuvia tapahtumapaikalta, se koskettaa jo enemmän. Ja kun haastatellaa paikallista joka itkien kertoo menettäneensä kotinsa ja perheensä, se aiheuttaa jo ison tunnereaktion, vaikkei ihmistä tuntisikaan. Lehdet käyttävät tätä paljon hyväkseen.

Niin, ja lisäksi Haitin ja Chilen tapauksissa ei ollut uhkaa ydintuhosta, johon ihmiset suhtautuvat suurella pelolla vaikka se ei yltäisikään Suomeen asti. Siinä on mukana myös yleinen pelko ydinvoimaa kohtaan: voisiko tämä tapahtua uudestaan ja lähempänä?

Mitä taas suomalaisten märehtimiseen tulee, luonnollisesti ensin uutisoidaan siitä onko oman maan kansalaisia paikalla, koska se kiinnostaa Suomessa asuvia ihmisiä. Lisäksi monet eivät saa heti yhteyttä omaisiinsa, jolloin tieto siitä että kaikki suomalaiset on tavoitettu ja ovat kunnossa huojentaa suuresti. Muuten lehdissä märehditään asioita juuri ylempänä mainitusta syystä: katastrofit ja traagiset ihmiskohtalot myyvät. Suomalaisilta on varmasti helpompi saada haastatteluja, ja lisäksi siinä on ehkä takana sitä ajattelua että suomalaiset ovat "samaa porukkaa" ja halutaan haastatella niitä jotka "meidän porukasta" olivat paikalla ja selvisivät.

Avatar
misner
Viestit: 35
Liittynyt: Pe Marras 19, 2010 14:36
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Viesti Kirjoittaja misner » Ma Maalis 14, 2011 22:31

Pakko myöntää että kuullessani maanjäristyksestä ja tsunamista tuli heti ensimmäisenä mieleen anime "Tokyo Magnitude 8.0" joka siis on dokumentaarinen anime siitä, mitä tapahtuisi jos Japaniin iskisi 8.0 richterin maanjäristys.

Joka tapauksessa. En pysty oikein käsittämään miten moni ihminen on kuollut, luvut ovat niin suuria ja se kaikki tuntuu tapahtuvan niin kaukana. Vaikka olen nähnyt monia valokuvia, videoaineistoa jne. niin silti jaksaa ihmetyttää että vaikka miten vankaksi rakentaisi talonsa, niin luontoäidin mahti vaan on niin suuri.

Olen myös huomannut miten jotkut amerikkalaiset ovat kirjoitelleet internetiin miten tämä on "karman laki" ja Japani maksaa nyt Pearl Harborin pommituksista. Siis voi jestas. Mitä ihmettä tuollaisten ihmisten mielissä liikkuu? He selvästi täysin ovat unohtaneet Hiroshiman ja Nagasakin.

Avatar
Ciel
Viestit: 19
Liittynyt: Ti Heinä 27, 2010 01:58
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Viesti Kirjoittaja Ciel » Ma Maalis 14, 2011 23:11

Kiutzu kirjoitti: Olenko muuten ainoa, jota ihmetyttää se, että esim. tänään Iltalehden lööpit huusivat: ''Suomalaiset hävityksen keskellä''? Ymmärrän jos tuttuja on katastrofialueella, mutta eikö tuollaiset onnettomuudet ole aivan yhtä kauheita riippumatta siitä, minkä maalaisia ihmiset ovat?
Minuakin ihmetyttää tämä. Mutta tietenkin omaisilla on suuri huoli, jos oma perheenjäsen/tuttu/tms. on sattunut olemaan juuri tuolla katastrofialueella onnettomuuden sattuessa.
Olisi silti ihan kiva, jos saisi lukea aiheesta paikallisten näkökulmasta, sillä siellä kuitenkin monet ihmiset ovat täysin tyhjän päällä oman kodin tuhouduttua.

Esimerkiksi täällä on lueteltuna mangakoita ja seiyuuita, joiden tiedetään olevan kunnossa.

Anteeksi, jos tekstistä tuli hiukka sekavaa. Väsyneenä ei pitäisi ikinä kirjoittaa forumeille :P .

Avatar
Riyoko
Viestit: 165
Liittynyt: Ti Loka 27, 2009 16:39
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Viesti Kirjoittaja Riyoko » Ma Maalis 14, 2011 23:18

misner kirjoitti:Pakko myöntää että kuullessani maanjäristyksestä ja tsunamista tuli heti ensimmäisenä mieleen anime "Tokyo Magnitude 8.0" joka siis on dokumentaarinen anime siitä, mitä tapahtuisi jos Japaniin iskisi 8.0 richterin maanjäristys.
Itse katsoin kyseisen animen juuri noin viikkoa ennen tapahtunutta ja sen takia on ollut kauheaa katsella nyt tapahtumia ihan oikeassa elämässä. Tapahtumat ovat melkein suoraan animesta ja tunteet olivat jo siinä pinnassa.

Kaikkein eniten itseäni shokeeraa satelliittikuvat mitä jollain sivustolla näkyy. Siinä on rannikkokylistä kuvia ennen tsunamia ja sen jälkeen. Ihan järkyttävää tuhoa on saanut vesi aikaan. Ihan koko kylä näyttää hävinneen niin ettei sitä ennen ollutkaan.

Avatar
Aura
Viestit: 91
Liittynyt: Su Huhti 05, 2009 13:56

Re: Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Viesti Kirjoittaja Aura » Ma Maalis 14, 2011 23:42

Ciel kirjoitti: Olisi silti ihan kiva, jos saisi lukea aiheesta paikallisten näkökulmasta, sillä siellä kuitenkin monet ihmiset ovat täysin tyhjän päällä oman kodin tuhouduttua.
Onhan uutisissa ollut myös paikallisten kommentteja, ainakin itse olen törmännyt yhtä lailla japanilaisten kommentteihin kuin suomalaistenkin. Myös paikallisten kärsimyksiä on puitu. (Japanilaiset epätoivoisia, katso kuvat!)

Nettikeskustelut tällaisten jälkeen ovat kyllä sellaista tavaraa että huh huh... Muistuttaa siitä ettei mikään ole muuttunut. Ihmiset ovat yhä taikauskoisia. No, ainahan on eletty "nykyaikaa", eikä me nykyaikana mitenkään epäloogisesti käyttäydytä... toisin kuin ennen...

Avatar
Lleech
Viestit: 19
Liittynyt: Ke Loka 29, 2008 16:48

Re: Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Viesti Kirjoittaja Lleech » Ti Maalis 15, 2011 01:15

Olenko muuten ainoa, jota ihmetyttää se, että esim. tänään Iltalehden lööpit huusivat: ''Suomalaiset hävityksen keskellä''? Ymmärrän jos tuttuja on katastrofialueella, mutta eikö tuollaiset onnettomuudet ole aivan yhtä kauheita riippumatta siitä, minkä maalaisia ihmiset ovat?
Totta kai suomalainen media ottaa ensiksi käteen sen että suomileijonat on varmasti kunnossa. Suuren kansan korviin kuuluu jos perisuomalainen on pulassa, mutta jos puhutaan japanilaisista, niin asia on aivan eri.

Koetappas ottaa huomioon tulevaisuudessa nykypäivän median yleinen sanoma tapaturmista sun muista, katso/kuuntele ihan huviksesi kuinka monta huolenaihetta suomalaisista mediasta löydät vaikka ulkomaan asioista olisikin kyse. Tänäänkin Suomipopilla huolehdittiin niistä suomalaisista siellä Japanin maassa.

Avatar
VampireNaomi
Viestit: 469
Liittynyt: To Tammi 05, 2006 21:04
Paikkakunta: Espoo

Re: Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Viesti Kirjoittaja VampireNaomi » Ti Maalis 15, 2011 01:29

Noiden Pearl Harbor -kommenttien lisäksi silmään ovat pistäneet joidenkin ihmisten huoli siitä, että tuleeko joku mangan uusi luku nyt katastrofin takia myöhässä. Ei elämä, miten joillakin ihmisillä on perspektiivi vinossa.
Avatarini liittyy aina siihen animeen, jota tällä hetkellä katson. [Noein 7/24]
Anime- ja mangablogini

Avatar
Hijiri
Viestit: 375
Liittynyt: Su Tammi 18, 2004 21:46
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Viesti Kirjoittaja Hijiri » Ti Maalis 15, 2011 09:53

VampireNaomi kirjoitti:Noiden Pearl Harbor -kommenttien lisäksi silmään ovat pistäneet joidenkin ihmisten huoli siitä, että tuleeko joku mangan uusi luku nyt katastrofin takia myöhässä. Ei elämä, miten joillakin ihmisillä on perspektiivi vinossa.
Komppaan. Yhdessä kommentissa joku murehti sitä, että mitä jos Prince of Tennis-mangan tekijälle tai sarjasta tehtyjen musikaalien tuottajalle tapahtuu jotain, manga ja musikaalit loppuvat siihen. Kyllähän sekä Tenipuri-manga että siitä tehdyt musikaalit ovat itsellenikin tärkeitä, mutta ei kyllä todellakaan tulisi ensimmäisenä mieleen ajatella, että "yhyy, entäs manga ja musikaalit? ;-;"..
"Don't sweat it. It'll work out somehow." -Tatara Totsuka
Hijiri @ AnimePlanet
Hijiri @ MyAnimeList

Avatar
NuttyNuti
Viestit: 302
Liittynyt: Su Marras 22, 2009 14:39
Viesti:

Re: Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Viesti Kirjoittaja NuttyNuti » Ti Maalis 15, 2011 10:29

Minunkin mielestäni manga- ja anime-sarjojen loppumisesta yksinomaan huolehtiminen on vinksahtanutta, mutta toisaalta joillekin (kenties monille?) ihmisille läheisin asia Japanista on juuri nuo sarjat - varsinkin heille, joilla ei ole henkilökohtaisia tuttavia Japanissa. Itsellänikin (jolla ei ole tuttavia Japanissa) on ollut ydinvoimajuttujen ohella huoli juuri noista mangantekijöistä, vaikka kauhistelen noin yleisestikin ihmisten kuolemia ja radioaktiivista vuotoa. Vuosien varrella nuo mangakat ovat nimittäin tulleet jotenkin läheisiksi, varsinkin ne, jotka mangapokkarien ohessa kertoilevat kuulumisiaan ja sarjansa synnystä (parhaimpana esimerkkinä kenties Eichiro Oda, joka onneksi on kunnossa). Kurjaa on myös se, että potkaisee kesken sarjan tekemisen tyhjää... joskus itsellenikin tulee kummitteleva ajatus siitä, että mitä jos kuukahdan kesken tarinasarjani kirjoittamisen. Ugh.
"Maailmamme ei ole lahja vanhemmiltamme vaan lainassa lapsiltamme."
-- Intiaanien sananlasku

Avatar
escape_rope
Viestit: 692
Liittynyt: La Joulu 08, 2007 22:02
Paikkakunta: Joensuu

Re: Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Viesti Kirjoittaja escape_rope » Ti Maalis 15, 2011 11:36

Ei minusta ole vinksahtunutta olla huolissaan omien suosikkisarjojen kohtalosta ja ihmisistä, jotka niiden eteen tekevät töitä. Olisi kamalan harmillista, jos jokin tunnettu ja suosittu sarja jäisi kesken sen vuoksi, että tekijälle sattuisi jotakin. Minusta se olisi niin suuri sääli sitä tarinaa kohtaan ja niitä ihmisiä, jotka suuresti sarjaa rakastavat ja fanittavat. Toisin sanoen ymmärrän kyllä fanien huolen ja itsekin noita listauksia viikonloppuna eri sivuilta luin. Mangachapterien ja animejaksojen viivästyminen ei taas saisi harmittaa ketään tässä tilanteessa, märehtemistä niiden perään en ymmärrä. Kyllähän se sarja sitten joskus jatkuu.
Oikeastaan en edes tajunnut aluksi, että mangakat sun muut olisivat voineet kuolla myös. Ensimmäisenä mielessäni oli vain japanilaiset tuttuni ja soitinkin pian kaverilleni oliko heistä kuulunut mitään, olivatko he kunnossa, entä heidän perheensä yms. Anime ja manga -asiat tulivat mieleen huomattavasti myöhemmin, vaikka ne minulle hyvin tärkeitä ovatkin.

Enkä voi kyllä uskoa kuinka moni on saanut surmansa tämän luonnonkatastrofin takia. Kun luin ensimmäisiä juttuja perjantaina, luulin tsunamia melko pieneksi ja vaarattomammaksi. Nyt kun selailee kuvia ja lukee uutisia tajuaa, miten suurta tuhoa järistys on aiheuttanut. Kauhea määrä ihmisiä kateissa ja kuollut. Kodin ovat maan tasalla ja sitten vielä nuo ydinvoimalaongelmat.

haplo
Viestit: 410
Liittynyt: Ti Helmi 20, 2007 16:47
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Viesti Kirjoittaja haplo » Ti Maalis 15, 2011 13:34

Toivon varsinkin japanilaisten takia että tilanne normalisoituisi siinä määrin että mangakat ja animaattorit pääsevät jatkamaan työtään ilman ylimääräisiä häiriöitä. Se kertoisi jo itsessään tilanteen parantuneen mutta sen lisäksi toisi toipuvaan maahan jotain tuttua ja turvallista. Jos siitä yhdellekään henkilölle olisi apua palata arkeen, se on hyvä asia.

Ainakin mangakat vaikuttavat halukkailta jatkamaan työtään, tietenkin. Erilaisia tervehdyksiä ja osanottoja ovat ilmeisesti piirtäneet, samoin jokin dojinshi-kokoelmakin mainittiin jossain uutisessa asian tiimoilta.

Avatar
Chiharu
Viestit: 243
Liittynyt: Su Helmi 17, 2008 18:26
Viesti:

Re: Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Viesti Kirjoittaja Chiharu » Ti Maalis 15, 2011 14:25

Pakko kompata hibineä siinä, ettei minullekaan ihan ensimmäiseksi tullut mieleen että joku mangaka tai seiyuu olisi saattanut kuolla järistyksessä. Havahduin asiaan vasta sitten kun täältä alkoi pukkaamaan listaa, pakkohan se oli siinä vaiheessa tarkistaa.

Itse en varmaan vieläkään ole käsittänyt japanilaisten hädän suuruutta. Japani tuntuu olevan jotenkin kaukana, ja varsinkin kun nyt on länsimaistunut teollisuusvaltio kyseessä niin fakta tuhojen suuruudesta on vielä vaikeampi sulattaa. Helpompihan tilanne on toki Japanissa korjata kuin Haitilla, mutta silti niin kuin joku mainitsi, Japani tuntuu olevan henkisesti vähän lähempänä. Varsinkin jos on tutustunut kulttuuriin mangan ja animen kautta.

Näin offtopiccina tajusin muuten että haluan toimittajaksi katastrofialueille. Olen aina halunnut toimittajaksi, mutta en ole päässyt vielä päätökseen millaista työtä haluan toimittajana tehdä, muuta kuin että haluan olla ulkomaan uutisia tekemässä. Katastrofialueilla saisi olla oikeasti hyödyksi, ja välittää tietoa ihmisten hädästä. On muuten superofftopic, mutta halusinpa jakaa tämän hienon oivallukseni jossain. XD

Avatar
Shoe
Viestit: 278
Liittynyt: Su Heinä 05, 2009 01:55

Re: Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Viesti Kirjoittaja Shoe » Ti Maalis 15, 2011 20:06

Itselläni meni viikonloppu ja osittain arkikin pilalle katastrofin myötä, kun kuvittelen, miltä japanilaisista oikein tuntuu tuon kaiken keskellä. Itse asiassa koko asia ahdistaa minua aivan kauheasti. Joka päivä sitä kyttää uutisista, että tilanne olisi parempaan päin, mutta ihan vartissa tuo tilanne ei kyllä helpotu paljoa.

Avatar
Aura
Viestit: 91
Liittynyt: Su Huhti 05, 2009 13:56

Re: Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Viesti Kirjoittaja Aura » Ti Maalis 15, 2011 20:42

Jos uutiset alkavat liikaa ahdistaa, kannattaa niistä pitää taukoa ja puuhailla jotain muuta. Missään nimessä koneen ääressä ei pidä istua kyttäämässä viiden minuutin välein onko tullut jotain uutta. Se ei auta ketään ja huonontaa omaa oloa.

Informaatiotulvan ongelmat on tuotu esiin myös tiedotusvälineissä: http://yle.fi/alueet/tampere/2011/03/ja ... origin=rss

Avatar
Tolkkiz
Viestit: 195
Liittynyt: Ma Tammi 21, 2008 05:39
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jopa 10 metrin tsunamiaalto Japanissa

Viesti Kirjoittaja Tolkkiz » Ti Maalis 15, 2011 21:57

Karu hommahan se on, mutta kyllä tää koskettaa paljon kovempaa, kun esim joku Haiti, jonka suunnilleen unohti heti uutislähetyksen jälkeen, kun nyt taas päivittelen uutissivuja vähintään 15min välein... Kehitys/köyhien maiden ihmisiä ei vaan tunne omikseen siinä missä kehittyneitä ja Japani hulluun tietysti iskee tää katastrofi vielä 10 x kovempaa, kun perus tyyppiin.

Muutenkin sattu just kivaan aikaan, kun tässä olis vuosien odotuksen jälkeen enää 2kk aikaa japanin reissuun... Ihan loppusuoralla sitten tällasta tapahtuu, vetää kyllä mielen tosi matalaks :( . Toistasiks on kuitenkin kova usko vielä siihen, että matka onnistuu 2kk päästä...

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kakkubuffetti”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 23 vierailijaa