Finncon 2010 Jyväskylässä

Keskustelu tulevista ja menneistä coneista, festareista ja muista valtakunnallisista animeharrastajien yleisötapahtumista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

KRO
Viestit: 18
Liittynyt: Ke Syys 19, 2007 13:30
Paikkakunta: Tampere

Finncon 2010 Jyväskylässä

Viesti Kirjoittaja KRO » Ma Kesä 28, 2010 12:40

Finncon 2010 järjestetään 16. - 18.7.2010 Jyväskylässä, vaikka tällä kertaa ilman Animeconia. Miksi sitten kirjoitan siitä Anikilla? Koska perinteisesti (jo ennen Animeconin syntyä) Finnconissa on aina ollut myös animeohjelmaa, ei pelkästään scifiä ja fantasiaa ja tämä tarkoittaa, että kiinnostusta myös täällä voisi olla.

Finnconin ohjelma on viimeistelyvaiheessa, ohjelman tarkkaa julkaispäivää en osaa sanoa, mutta kauaa tuskin täytyy enää odottaa. Ohjelmaan on kasattu erilaisia paneelikeskusteluja ja luentoja teemoilla juuret (Finncon 2010 virallinen teema), Suomi-SF 150 vuotta, musiikki sekä monia muita. Pääsymaksua Finnconiin ei tuttuun tapaan ole lainkaan. Finncon 2010 tullee olemaan pieni tapahtuma, johon odotetaan noin 3000 kävijää.

Finncon etsiikin tällä hetkellä työvoimaa ja erityisesti järjestyksenvalvojia. Jo kahden tunnin työskentelyllä saa palkkioiksi lounaan, vähintään neljän tunnin työskentely oikeuttaa staff-paitaan. Työtehtävät ovat kuten muissakin coneissa eli salivalvontaa, juoksevia asioita, tavaroiden kantamista, opastamista, neuvomista, jne. Järjestyksenvalvojia tarvitaan paitsi yleiseen järjestyksenpitämiseen niin myös mm. ikärajallisten ohjelmanumeroiden valvomiseen (näitä tulee olemaan muutama) sekä niin ikään opastamiseen niin sisällä kuin ulkonakin.

Mikäli olet tulossa Finnconiin Jyväskylään ja voisit tehdä muutamankin tunnin töitä, lähetä sähköpostia osoitteeseen tyovoima@2010.finncon.org . Erityisest JV-kortillista työvoimaa kaivataan, mutta kaikki työvoima otetaan avosylin vastaan! Liitäthän mukaan nimesi, yhteystietosi (email, puhelinnumero), ikä, mahdollinen majoitustarve conin aikana, aikaisempi talkookokemus, maininta jv- tai ea-kortista (jv-kortin numero ja hetu mukaan!), työtoiveet (mikäli osaat sanoa) sekä arvio kuinka monta tuntia voisit tehdä hommia (mikäli osaat sanoa).

Kysymyksiin työvoimasta ja siihen liittyvistä asioista vastaa Jaana Lehtonen osoitteessa tyovoima@2010.finncon.org . Lisätietoja Finnconista osoitteessa http://2010.finncon.org ja Finnconin työvoimasta osoitteessa http://2010.finncon.org/yhteystiedot/vankariksi/

Toivottavasti nähdään Finnconissa, vaikka toki sitä ennen tietty Traconissa! :)

Karoliina "KRO" Leikomaa
Finncon 2010 turvallisuusvastaava

Avatar
maxx
Viestit: 193
Liittynyt: Ti Heinä 10, 2007 00:29

Re: Finncon 2010 Jyväskylässä

Viesti Kirjoittaja maxx » Ma Kesä 28, 2010 14:48

Kuva

Ylläoleva yleisluontoinen linjaus esitettiin Finncon 2009 kaatajaisissa. Ei liene mikään salaisuus että animeharrastajat ovat perinteisesti olleet se välttämätön paha Finnconissa, joita on siedetty lähinnä sen takia että kävijämäärällä on hyvä lypsää tukiaisia. Ala-arvoinen anime- ja manga-aiheinen ohjelma ja vuodesta toiseen jatkunut lähes täysin välinpitämätön asenne Animeconia kohtaan on omalta osaltaan vakuuttanut animuharrastajat siitä että Finnconiin ei vaan yksinkertaisesti kannata lähteä päälle syljettäväksi. Kaapelitehtaan perhealueen "animusteilta pääsy kielletty" oli jo melkoisen karu veto.

Kiitti mutta ei kiitti, meille animeharrastajille on omia tapahtumia joissa ihmisiä ei katsota kieroon sen takia että tykkää cossata tai katsoa piirrettyjä. Uskoisin että scifiparrat ovat myös ihan tyytyväisiä ettei tarvitse "animelapsia" katsella pilaamassa vakavan kirjallisuustapahtuman imagoa.
Niksu - säätäjä-ässä metsässä

maxx@desucon.fi

Lucky D
Viestit: 12
Liittynyt: To Elo 16, 2007 12:13

Re: Finncon 2010 Jyväskylässä

Viesti Kirjoittaja Lucky D » Ma Kesä 28, 2010 23:01

maxx kirjoitti: Kiitti mutta ei kiitti, meille animeharrastajille on omia tapahtumia joissa ihmisiä ei katsota kieroon sen takia että tykkää cossata tai katsoa piirrettyjä. Uskoisin että scifiparrat ovat myös ihan tyytyväisiä ettei tarvitse "animelapsia" katsella pilaamassa vakavan kirjallisuustapahtuman imagoa.
Pffff.. :D
Mistä tämä katkeruus edelleen kumpuaa? Eikö kaikki ole jo sinun kannaltasi hyvin? (Enkä usko, että ketään on katsottu kieroon cossauksen tai piirrettyjen katselun takia. Silkka väentunku ja ikäerot varmasti aiheuttivat erimielisyydet)
Mistä sitten mangaharrastajille löytyy laadukasta mangaohjelmaa? Ei ainakaan tämän vuoden Desuconista tai Traconista. Eivät kai kaikki täällä vain välitä animesta? Minä en suuremmin innostu animesta, peleistä, cosplaysta, japanista ym. Jotkut vain sattuu, usko tai älä, tykkäämään enemmän mangasta ja siitä kertovasta "kuivasta" kirjallisuusohjelmasta. Toivonkin että finnconissa tulevaisuudessa keskitytään edelleenkin fantasia- ja scifikirjallisuuteen ja siinä samalla myös saman genren sarjakuviin.

Avatar
maxx
Viestit: 193
Liittynyt: Ti Heinä 10, 2007 00:29

Re: Finncon 2010 Jyväskylässä

Viesti Kirjoittaja maxx » Ma Kesä 28, 2010 23:52

Lucky D kirjoitti:ikäerot varmasti aiheuttivat erimielisyydet
Voin kuvitella kuinka palkitsevaa nuorelle mangaharrastajalle (käytin nyt vaihteeksi mangaharrastaja-nimikettä, tällä foorumilla jonne rekryilmoitus on lähetetty on kuitenkin noilla kahdella harrastajakunnalla lähes 100% konvergenssi) on ensin kuulla että on "liian nuori" Finnconin kävijäksi ja aiheuttaa vain erimielisyyksiä olemassaolollaan, case ylempänä, ja seuraavaksi houkutellaan mukaan tekemään tällaista tapahtumaa. Jos nuoret kävijät kerran aiheuttavat niin suurta ahdistusta niin olisiko aiheellista asettaa jonkin sortin ikäraja tapahtumalle?
Lucky D kirjoitti:Mistä sitten mangaharrastajille löytyy laadukasta mangaohjelmaa? Ei ainakaan tämän vuoden Desuconista tai Traconista.
Kannattaa ehdottomasti tsekata ensi viikonloppuna Traconissa Jussi Nikanderin rautaisella ammattitaidolla pitämät mangaohjelmat sekä Otto Sinisalon tilannepäivitys "viisi valhetta mangasta"-menestykseensä. Ohjelmien taso on varmasti upea, eikä Traconissa(kaan) ole tapana tinkiä ohjelman laadusta. Desuconissahan oli toki vieraana Kaiji -mangallaan Kodanshan mangapalkinnon voittanut piirtäjä Nobuyuki Fukumoto, jonka talkshown voi pian tsekkailla YouTubesta jos ei paikan päälle päässyt herran ohjelmaa seuraamaan. Kaikkein pätevin mangasta puhuja on kuitenkin mangapiirtäjä, joten siinä mielessä kunniavierasvalinta oli varmasti alan harrastajille mieleen. Toivottavasti sama linja jatkuu myös tulevaisuudessa, tässä maassa ei käy yhtään liikaa autenttisia mangapiirtäjiä kunniavieraina.
Niksu - säätäjä-ässä metsässä

maxx@desucon.fi

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Re: Finncon 2010 Jyväskylässä

Viesti Kirjoittaja jtn » Ti Kesä 29, 2010 10:36

maxx kirjoitti:Kannattaa ehdottomasti tsekata ensi viikonloppuna Traconissa Jussi Nikanderin rautaisella ammattitaidolla pitämät mangaohjelmat
Kiitos kehuista. :-)

Samaa rautaista (hah!) ammattitaitoa on muuten käytetty - ja oli tarkoitus käyttää tänäkin vuonna - myös Finnconin olemattoman, päähänpotkivan, dissaavan, alistavan, ja muutenkin kaikilla tavoilla animeharrastajan itsetuntoa murjovan animeohjelman toteuttamiseen. Valitettavasti oikea elämä päätti, että jyskyyn ei tänä vuonna ole asiaa.

Asian vierestä: en muuten ymmärrä miten kukaan voi enää nykyään edes kuvitella Finnconin olevan mikään kirjallisuustapahtuma muuten kuin kenties kunniavieraiden osalta. Sen verran paljon kaiken maailman tiede-tv-leffa-sarjis-animaatio-fandom-yms. juttua tapahtuman ohjelmistossa on ollut jo varmaan vuosikymmenen verran. Mutta moinen väittely lienee enemmän babeknabelin kuin anikin heiniä.
- Jussi Nikander

Avatar
Dyn
Viestit: 45
Liittynyt: La Elo 02, 2008 21:48

Re: Finncon 2010 Jyväskylässä

Viesti Kirjoittaja Dyn » To Heinä 01, 2010 21:18

Finnconin ohjelma julkaistu

Finncon 2010 tarjoaa runsaasti ohjelmaa viikonlopun aikana perjantaista sunnuntaihin. Teemoina ovat mm. juuret, kirjallisuus, kuvat, musiikki ja myytit. Luvassa on esitelmiä, keskusteluja, työpajoja ynnä muuta kiinnostavaa. Päätapahtumapaikkana on lauantaina ja sunnuntaina yliopiston päärakennus, mutta ohjelmaa ja oheistapahtumia on myös Kirjailijatalolla sekä yliopiston lähistöllä. Tutustu — ohjelmasta löytyy varmasti jokaiselle jotain!

Finncon järjestetään tänä vuonna Jyväskylässä 16.-18.7. http://2010.finncon.org

Lucky D
Viestit: 12
Liittynyt: To Elo 16, 2007 12:13

Re: Finncon 2010 Jyväskylässä

Viesti Kirjoittaja Lucky D » To Heinä 01, 2010 22:18

maxx kirjoitti:
Lucky D kirjoitti:ikäerot varmasti aiheuttivat erimielisyydet
Voin kuvitella kuinka palkitsevaa nuorelle mangaharrastajalle (käytin nyt vaihteeksi mangaharrastaja-nimikettä, tällä foorumilla jonne rekryilmoitus on lähetetty on kuitenkin noilla kahdella harrastajakunnalla lähes 100% konvergenssi) on ensin kuulla että on "liian nuori" Finnconin kävijäksi ja aiheuttaa vain erimielisyyksiä olemassaolollaan, case ylempänä, ja seuraavaksi houkutellaan mukaan tekemään tällaista tapahtumaa. Jos nuoret kävijät kerran aiheuttavat niin suurta ahdistusta niin olisiko aiheellista asettaa jonkin sortin ikäraja tapahtumalle?
Hetkinen, hetkinen, hetkinen! Nyt laitat minun arvelujani järjestäjien suuhun. Ainakaan minä en ole kuullut finnconin/animecon järjestäjien taholta valituksia kävijöistään. Ei ketään ole pakotettu järjestämään animeconia, ihan vapaaehtoisesti, ilman palkkaa sitä tekevät/tekivät. Seuraavana vuonna järjestetään Turussa animecon finnconin yhteydessä. Tänä vuonna ei (ymmärtääkseeni) resurseja ollut. Ihan ymmärrettävästi ei haluta järjestää suur-tapahtumaa. Miksei silti saisi olla anime tai manga ohjelmaa? Mitä vikaa on siinä että järjestäjät tekevät sellaista tapahtumaa kuin itse haluavat? Onko se sinulta pois? Loukkaako edelliste Animeconien "ala-arvoinen ohjelma" (tästä vielä myöhemmin) sinua niin paljon, että sen takia ryntäät sanomaan "Kiitti mutta ei kiitti" kuin koko animeharrastajien puolesta? Vieläpä ketjuun, jossa vain muistutetaan Finnconista ja rekrytoidaan Finnconiin tulevia muutamaksi tunniksi töihin. Käyttäydyt ihan niin kuin täältä ei kukaan olisi sinne lähdössä, tai saisi lähteä :roll:. Tulisiko sinun mielestäsi animeharrastajien boikotoida Finnconeja edellisten Animeconien perusteella?

Jos joiltain on tullut valituksia Animeconin kävijöistä, niin ne ovat luultavamminkin olleet Finnconin kävijöitä. Arvelullani siitä, että ikäero olisi aiheuttanut erimielisyydet, en tarkoittanut että kävijöiden ikä olisi liian nuori. Tarkoitin pikemminkin sukupolvien välistä eroa tai nyt tarkemmin ajatellen muutosvastarintaa. Myönnän, huonosti sanottu, mutta minkäs teet kun on hiukkasen tota lukihäiriötä. Toivottavasti tämä viesti nyt selventää kaiken sen mitä yritin lyhyesti edellisessä viestissä sanoa. Mutta kuitenkin.. Muutosvastarinta on täysin normaalia ihmisten toimintaa ja samoin on omille/oman ryhmänsä virheilleen sokeutuminen (lukekaa vaikka kirja Mistakes were made (but not by me): why we justify foolish beliefs, bad decisions, and hurtful acts). En epäile etteikö minullakin olisi virheellisiä käsityksiä asiasta. Niitä saa ihan mielellään ilmiantaa perustelujen kanssa. Sivuutan esimerkiksi sen että animeconia olisi roikotettu mukana pelkästään tukien takia, koska en usko sitä. Toisaalta en pidä animekansan koettuja vääryyksiä kovin vakavina (en ole edes selvillä mitä ne tarkallen katsottuna ovat), mutta otan ehkä liiankin vakavasti maxxin viestin, koska se on mielestäni törkeä, epäreilu ja riitaa haastava.
Lucky D kirjoitti:Mistä sitten mangaharrastajille löytyy laadukasta mangaohjelmaa? Ei ainakaan tämän vuoden Desuconista tai Traconista.
Tämä vasta huonosti sanottu olikin. Miten se jotenkin jäi tohon muotoon. Anteeksi. :oops:
EN ehdottomasti tarkoittanut sanoa että a) Desuconissa ja Traconissa ei olisi laadukasta ohjelmaa tai b)ettei niissä olisi ollenkaan mangaohjelmaa tai c) ettei mangaohjelma olisi laadukasta. Tarkoitin vain, että mangaohjelmaa on niin vähän, että jos ei muunlaisesta ohjelmasta tykkää, niin sitä miettii kannattaako mennä ollenkaan. Animeconin ohjelmia haukuttiin kai ala-arvoisiksi koska siellä oli niin vähän varsinaista animeohjelmaa, mutta kukaan ei ole erikseen luvannut desuconiin tai traconiin mangaohjelmaa, joten tarkoitukseni ei ollut myöskään valittaa siitä. Tarkoituksenani oli osoittaa kuinka hyvin asiat animeohjelman kannalta nyt ovat, eikä sen puolesta kannata enää valittaa.

Seuraava on täysin subjektiivista pohdintaa hyvästä ohjelmasta:

Kun tänään aloin oikein pohtia sitä minkälainen ohjelma olisi minun mielestäni laadukasta ja miksi mielestäni kirjallisuusohjelma olisi parempaa kuin muut, huomasin ettei kirjallisuusohjelma olekaan sen laadukkaampaa kuin muut ohjelmat. Jtn ihmetteli miksi pidän Finnconia kirjallisuustapahtumana ja se johtuu varmaankin tavasta käsitellä ohjelmien aiheita. Mitä ohjelmien kuvauksesta ja niistä ohjelmista joita olen itse nähnyt (finnconeissa 2008 ja 2009) voi päätellä on se, että ohjelmat tarjoavat yleisesti tarinoita, syvempää pohdintaa tai ns. sisäpiirin tietoa. En ole joutunut kauheesti pettymään, vaikka aihe olisikin ollut aiemmin outo. Vielä kun selaan finnconin vanhoja ohjelmia, tekisi mieli kuvausten perusteella nähdä melkein kaikki. Animeohjelmista on taas jäänyt enimmäkseen huonoja kokemuksia. Tietystikkään en voi sanoa mitään Desuconin tai Traconin ohjelmista, kun en ole kumassakaan koskaan käynyt. Useimpien ohjelmien kuvaukset vaan eivät herätä minkäänlaista mielenkiintoa. En nyt jaksa selittää miksi. Haluan nyt vain saada tämän viestin lähetettyä, kun se viime yönä jäi kesken. Anteeksi ehkä koko viestin ja varsinkin tämän viimeisen kappaleen sekavuus.

zayah
Viestit: 127
Liittynyt: Ma Elo 25, 2003 14:48
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Finncon 2010 Jyväskylässä

Viesti Kirjoittaja zayah » La Heinä 03, 2010 13:50

Dynin viestissä onkin ohjelmaan linkki. Suunnitteilla oli animeaiheista ohjelmaa useampikin tunti, mutta valitettavasti ne peruuntuivat, kuten jtn totesi.
Anime- ja manga-aiheista herkkua löytyy kuitenkin myyjien puolelta, ainakin Animeimport, Global Anime / AniPopGam ja Usagi tulevat ulkomailta asti, kotimaasta paikalle saapuvat Urumi ja Mikidetokyo.

Finnconin ohjelmalistassa tätä ei näe mutta Finnconin kanssa viikonloppuna pidettävän Wreck-A-Movien festareiden sivuilla on lista esitettävistä tuotannoista, mm. tällainen:
Tokio Baby - 15-year-old Saara is stuck at her parents' farm, and dreams of escaping to Animecon, a Japanese animation and comics festival. She is saved from dying of boredom by her imaginary friend Aiko, whose totally zenless anarchy makes the rift between Saara and her parents even bigger. (Wreckamovie fans might like to know that Tokio Baby is by Blind Spot Pictures, the co-producers of Iron Sky.)

muoks: eihän ne Fantasiapelit ole tulossa meille myymään, joten poistin. Fantsun liikehän on kuitenkin seuraavassa korttelissa conipaikasta katsoen :)
Viimeksi muokannut zayah, Ke Heinä 07, 2010 12:38. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Echramath
Viestit: 63
Liittynyt: Ma Heinä 28, 2008 19:34
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Finncon 2010 Jyväskylässä

Viesti Kirjoittaja Echramath » Ke Heinä 07, 2010 05:45

zayah kirjoitti: Anime- ja manga-aiheista herkkua löytyy kuitenkin myyjien puolelta, ainakin Animeimport, Global Anime / AniPopGam ja Usagi tulevat ulkomailta asti, kotimaasta paikalle saapuvat Urumi ja Mikidetokyo. Tietenkin Fantasiapelit ja monet muut tutut myyjät näidenkin lisäksi.
Rohkenen epäillä herkun määritelmää tässä kontekstissa, jotenkin epäilen, ettei basaarialueen japanitarjonta ainakaan muita tapahtumia kattavampi ole ja nykyäänhän saa kaikkea postimyynnistäkin. Tämän takia pelkkään myyntipuoleen ei varmaan kannata vedota, kun animeohjelmalle tällä kertaa kävi näin.

Ihan toinen juttu onkin se, että tällä ei ole mielestäni varsinaista merkitystä conin onnistumisen kannalta, kun asiallisen oloista ohjelmaa onkin ainakin ohjelmalehtisen perusteella saatu ihan kiitettäviä määriä. Finncon on tapahtuma, joka käsittelee scifiä, fantasiaa, kauhua ja kaikenlaista kummaa juttua kaikenmuotoisessa mediassa (kirjat, sarjakuvat, tv, elokuvat, pelit, oikea maailmakin) ja siinä sopassa Japani on kumminkin aika pieni, jos kohta merkittävä juttu.

Mitä ikäjakaumaan tulee, ilmeisen ihan selkeän (tosin pelkästän oman) mielipiteeni: on ensiarvoisen tärkeää, että tapahtumiin tulisi nuorempaakin väkeä jo sen kuuluisan jatkuvuuden takia takia, mutta ihan yhtä tärkeää on, että Finnconin kävijöiden ikäjakauma olisi edes suunnilleen tasainen eikä sisältäisi kauheaa piikkiä teini-ikäisten kohdalla. Semmoinen, se muuttaa tapahtuman luonnetta, ei voi mitään.

Kehoitan siis nimenomaisesti tutustumaan ohjelmaan, jos se kiinnostaa, tulkaa ihmeessä paikalle (jos kulttuurinkulutuksenne on pelkästään japsiosastoa niin ei teilläkään hyvin mene). Tapahtumaan on vapaa pääsy kaikille, jotka suostuvat noudattamaan järjestyssääntöjä. Hassuihin asuihin pukeutumista ei luultavasti asti ole kielletty. Sen sijaan tapahtuman luonne on (meistä tylsistä aikuisista johtuen) hillitympi eivätkä piirileikit, pusupiirit, halihyökkäykset, ffffffightit, yleinen kiljuminen tai vuvuzelat saa kanssaconistelijoilta yhtä lämmintä vastaanottoa.

Ylipäätään epäilen, että pelkästään cosplay-ohjelman totaalinen poissaolo (ja naamiaisiinkin on ikäraja, koska ne ovat anniskeluravintolassa) aiheuttaa sen tyyppistä luontaista nuoremman ja värikkäämän kävijäkunnan karsiutumista, että konflikteilta ja kyräilyltä vältetään. Näillä näkymin Suomessa olisi yksi spefitapahtuma, kaksi sarjakuvatapahtumaa, puolitoista roolipelitapahtumaa ja n + 1,5 japaniosaston kokoontumista vuodessa ja suunnilleen määritellyt ekologiset lokerot sekä osittain muttei kokonaan limittyvä järjestäjä- ja kävijäkunta.

Ensi vuonnahan tosiaan on se luultavasti/mahdollisesti viimeinen yhdistetty Finncon/Animecon, syynä ainakin Turun kulttuuripääkaupunkistatus ja paikallisten yliopistoseurojen suorastaan intiimit välit (TAS:illa ja Tutkallahan on yhteinen kerhotilakin). Sen sijaan mainittakoon, että vuoden 2012 ei fandom ole päässyt yhteisymmärrykseen Finncon-paikkakunnasta vaan asiasta pitää peräti äänestää. Facebookin perusteella ehdokkaita ovat Tampere, Helsinki, Espoo ja Kuu, mutta en päässyt ihan selvyyten ketkä kaikki näistä ovat mukana vakavissaan.

Avatar
madu
Viestit: 1442
Liittynyt: To Elo 02, 2007 14:31
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Finncon 2010 Jyväskylässä

Viesti Kirjoittaja madu » Ma Heinä 19, 2010 11:14

Tulipa tuolla käytyä, eikä coni nyt mitenkään perseestä ollut. Cosplaypukuja näkyi muutama (eli Tähtivaeltajan lupaukset rikottu!!1½) ja itsekin edustin ironisissa kissankorvissa, mutta muutoin kävijäkunta näytti olevan pitkälti hyvinsyöneitä skifistejä t-paidoin, shortsein ja repuin varustautuneena.

Puheohjelmaa riitti ja iso osa siitä oli aika mielenkiintoistakin, vaikken vakavahenkisen kirjallisuustapahtuman kohdeyleisöä ehkä olekaan kun viimeksi lukemastani kirjasta taitaa tulla pari vuotta täyteen kohtapuoliin (mutta se oli sentään dystooppista skifiä!).

Tapahtumapaikka oli viihtyisä, en ollut tuolla animeconissa käynytkään, mutta tilaa riitti hengittää koko ajan. Jostain olen kuullut 3500 hengen kävijäarvion, oman silmäni mukaan ehkä korkeintaan puolet tuosta, mutta toisaalta Finnconin laskutavan mukaan jos sama henkilö käy kumpanakin päivänä, hänet taidetaan laskea kahdeksi henkilöksi. Varsin mukava "pikkucon" siis. Olihan siellä se animeconikin mihin tuli osallistuttua, valitettavasti oma insinöörikoulutukseni on vähän väärällä osa-alueella joten joutui tyytymään kakkossijaan. Ohjelman lisäksi tuli tapailtua tuttuja ja ihmeteltyä myyntipöytien anteja - vähän kävi sääliksi kyllä noita animehilppeen myyjiä kun liikevaihto viikonlopun aikana oli varmaan korkeintaan muutamia satasia millä tuskin kuittaa edes matkakuluja. Kohtuuhintaista kamaa kuitenkin ja mahtuipa ainakin tutustumaan tuotteisiin kun ei ollut 500-kiloista ernumassaa joka pöydän edessä.

Naamiaisten meininki oli vähän eri kuin mihin olin animetapahtumista tottunut, mutta ihan viihdyttävää seurattavaa sekin, ja muutenkin yleisfiilis koko tapahtumasta oli sellanen melko mukava ja lämminhenkinen. Kävisin uudestaankin.

Avatar
Urumi
Urumi
Viestit: 521
Liittynyt: Su Heinä 02, 2006 21:02
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Re: Finncon 2010 Jyväskylässä

Viesti Kirjoittaja Urumi » Ma Heinä 19, 2010 12:00

^Pitää noista myyntipöydistä kommentoida, että ainakin minulta kysyttiin kahteen kertaan, että haluanko ihan varmasti tulla, kun tapahtumassa ei tule anime-faneja olemaan. (Ja tämän takia minun pöydässä olikin vain scifi-tavara myynnissä.)

Itse en ohjelmissa yllättäen ehtinyt käymään, mutta ihan viihtyisä con oli. Porukkaa olisin itse arvioinut olevan jotain 1500 ihmistä ja Jyväskylän yliopisto toimii hyvin tämän kokoisena con-paikkana. Siinä muutama vuosi sitten olleessa Animeconissa kun oli hieman ahdasta ja vähähappista. Erityisen mukavaksi paikan teki se, että ilmanvaihto toimi ja ettei aurinko paistanut suoraan rakennuksen ikkunoihin kuin aikaisin aamusta.
Tarpeeton on tarpeellisinta.
Urumi.fi - Chibicon.fi

Avatar
Teh_Rei
Viestit: 326
Liittynyt: Ke Heinä 14, 2004 21:54

Re: Finncon 2010 Jyväskylässä

Viesti Kirjoittaja Teh_Rei » To Heinä 22, 2010 15:51

Kyllähän sen ymmärtää, että nuo kaksi tapahtumaa alkavat ymmärrettävistä syistä eriytymään toisistaan. Mun mielestä asialla ei kuitenkaan tarvitse sen kummemmin raflata ja nokitella tai etsiä syyllisiä kumminkaan puolin. En ymmärrä miksi se on joltakulta animeharrastajalta pois jos suomessa on pelkästään scifiin ja fantsuun keskittyvä con? Eihän täällä valiteta Ropeconinkaan animeohjelman paskuudesta / puutteesta tai cossaajien vähyydestä?

Habituksestani näkee kilometrin päähän, että olen animeharrastaja, mutta enpä tämän vuoden Finnconissa (tai aikaisempienkaan vuosien) jostain syystä saanut mitään "paskaa niskaan" scifistien taholta. Olenhan kuitenkin myös scifiharrastaja (jopa sieltä vannoutuneemmasta päästä) vaikka se ei niin paljon ulospäin näy. Päin vastoin minulta on kysytty Finnconissa animesuosituksia scifiharrastajien toimesta ja onpa kaveripiirissänikin useampi scifiharrastaja eikä kenelläkään heistä ole mitään animea, tms. japanijuttuja vastaan (suurin osa heistä jopa itse harrastaa japanilaista viihdettä jossain määrin).

Tuon ikäsyrjintäasianhan voi kääntää toisinkin päin:
Voisiko joku animepiireissä sanoa, että joku on esim "liian vanha" joihinkin japaniharrastuksen muotoihin? Onko esim. aikuisen animefanin conittaessaan pitäydyttävä "kuivissa puheohjelmissa" musta paita ja farkut päällä jäpittämisessä ja muu harrastustoiminta jätettäköön suosiolla nuoremmille?

Omasta mielestäni on ehkä hyvä asia että tapahtumat pidetään tulevaisuudessa (2011 jälkeen) toistaiseksi erillään. Tämänkin ketjun kommenteista päätellen. Kävijäkunta näyttää olevan kuitenkin nykyään tapahtumissa toisistaan paljonkin eriytynyttä (vakava kirjallisuustapahtuma -vs- lasten cosplaykarnevaalit -debatti) ja kun muutenkin tapahtumien sisällöstä / luonteesta on näemmä paljonkin erimielisyyksiä...
Vaikkakin epäilemättä kaltaisiani yleisnörttejä, joita kiinnostaa sekä scifi että japaniviihde, vielä löytyykin -- ja jos-ja-kun nuo conit erotellaan tosistaan, niin ehtiipä sitten "kaikkiruokainen" seurata enemmän ohjelmaa ja tulee vähemmän päällekkäisyyksiä ja vaikeita valintoja kiinnostavien ohjelmien väliltä. Eikä tarvitse enää valittaa että scifisedät sortaa animelapsia ja animelapset pilaa kirjallisuustapahtuman kirkumisellaan -- kaikki voittavat!
jtn kirjoitti:Asian vierestä: en muuten ymmärrä miten kukaan voi enää nykyään edes kuvitella Finnconin olevan mikään kirjallisuustapahtuma muuten kuin kenties kunniavieraiden osalta.
Kumma kun minun käymässäni Finnconissa oli esimerkiksi useampi paneeli ja luento nimenomaan suomalaisen scifi-kirjallisuuden menneisyydestä, tulevaisuudesta ja nykyisyydestä. Ulkomaalaisesta kirjallisuudesta puhumattakaan.

Ja jos nyt jätetään katkeran elitistinen ränttäys&reivaus toisaalle ja mainitaan että tämä tykkäsi vuoden 2010 lähes animettomasta Finnconista. Animeharrastustani varten on tässä maassa monta conia mutta scifiä varten vaan se yksi!

Scifiernu- ja animefani ei nyt enää jaksa tätä enempää tästä, vaan painuu tästä sänkyyn Touhou -pehmolelujen keskelle parantelemaan vyöhykesairautta ja lukemaan Reynoldsin Terminal Worldia.
REILUKERHO - Hurray for YURI!

Avatar
Minorea
Viestit: 185
Liittynyt: Su Elo 20, 2006 21:51
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Finncon 2010 Jyväskylässä

Viesti Kirjoittaja Minorea » To Heinä 22, 2010 18:41

No, pakko sanoa että vaikka vahvasti kuulun tuohon animekansaan ja myönnän cosplayaavani ahkerasti, niin pakko sanoa että Finncon oli pettymys animeharrastajien takia!

Meteliä, kikatusta, ei käytöstapoja, huutoa.... vaikka heitä oli vähemmistö, ehkä 10% niin kyllä otti päähän. En ihymettele yhtään että scifi-ihmiset jotka yleensä ovat vanhempaa väkeä, eivät jaksa tuota. En minäkään jaksanut ja pettymys oli suuri. Tämän takia juuri mangaharrastajista saadaan huono mielikuva. Pari mukanani ollutta kaveria eivät olleet koskaan otakuihin törmänneet kun olivat vanhempaa väkeä ja kyllä aika nenäänsä nyrpistäen kysyivät, olenko samanlainen tapahtumissa. Pakko sanoa, että toivon todella, että en ole.

Mutta toiseen aiheeseen, vaikka en scifi-fanaatikko ole (en itse asiassa edes scifistä pidä) niin tapahtuma oli minusta mukava ja pari luentoakin kävin kuuntelemassa vaikka yritinkin siellä nukahtaa. En luennon tason takia vaan yöunien takia, minulle 4-5h yössä on liian vähän. Mm. kävin eurooppalaista miekkailua kuuntelemassa sekä kokeilemassa miekkailua. Pakko sanoa että oli niin positiivinen kokemus, että kävin kysymässä heitä Kosuun ja ajattelin mennä peruskurssille syksyllä.

Kanssa nyt jos myyntipöytiä katsoo, niin mangapöydät olivat iso ylläri mutta itse asiassa hyvinkin positiivinen. Koska paikalla ei ollut paljon kyseisestä aihealueesta kiinnostunutta porukkaa, pöytiä oli tilaa kiertää ja taso oli aivan toista maata kuin animeaiheconeissa. Mukaan lähti montakin figuuria kalliilla hinnalla, mutta halvemmalla kuin mitä esim. traconista olisi saanut huonompikuntoisesta krääsästä. Ostin siis lähinnä käsintehtyjä/maalattuja figuja ja kävin myös kuolaamassa Urumin lohikäärmeitä. Vielä joku päivä...

Sen verran voisin miinusta antaa, että ei oikein meidän porukan mieleen iskostunut miksi, oi miksi järjestyksenvalvojien pitää halailla toisiaan? Ei omalla kohdalla käy mielessä työvuorossa ollessa ja varsinkin kun mukana on sitten ihminen joka vastaavanlaista tekee työkseen niin ymmärrän kyllä närkästyksen jos ihan tällainen normi jv-kortin omaava tyllerö nyhväisee tuollaisesta. Tätä näkyi hyvinkin paljon ja pakko sanoa että omalla kohdalla jv:iden luotettavuus karisee vaikka aikuisia ihmisiä ovatkin. Ehkä siksi juuri odottaisin heiltä myös asiallista käyttäytymistä.

Muuten mitään negatiivista ei olekaan tästä, ensimmäinen kertani Finnconissa, mutta en usko että viimeinen.
KasakuxKosupure - Kun cosplay vie voiton

Avatar
Echramath
Viestit: 63
Liittynyt: Ma Heinä 28, 2008 19:34
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Finncon 2010 Jyväskylässä

Viesti Kirjoittaja Echramath » Pe Heinä 23, 2010 05:12

Minorea kirjoitti:Ei omalla kohdalla käy mielessä työvuorossa ollessa ja varsinkin kun mukana on sitten ihminen joka vastaavanlaista tekee työkseen niin ymmärrän kyllä närkästyksen jos ihan tällainen normi jv-kortin omaava tyllerö nyhväisee tuollaisesta.
Eh, varmaankaan en rouvan kanssa syyllistynyt moiseen, puhumattakaan että olisimme yhtään Mitjaa silitelleet päästä. En nyt ihan osaa tulkita ylläolevaa lausetta (vaikka olenkin toiminut onlinejulkaisun toimittajana ja sain sentään siivottavakseni kaikenlaista tekstiä), mutta onkohan sana "työkseen" avainsana? Finnconista voinen paljastaa sen verran, ettei meillä kaikilla ollut jv-korttia, vaan oli käytetty hyväksi poliisin mahdollisuutta hyväksyä tilapäiseksi jv:ksi ihan muita henkilöitä.

Ylipäätään epäilen, että pelkästään stoalaisella käytöksellä (sen lisäksi tarvittaisiin ainakin oikeaa kokoa olevat liivit...) saa hirvittävässä määrin lisää auktoriteettia joukossa selvinpäin olevia aikuisia ihmisiä, joista valtaosa on vähintään hyvänpäivän tuttuja joka allekirjoittaneen tai "taisteluparin" kanssa. Ravitsemusliikkeet ja rokkifestarit täynnään juopuvaa yleisöä ovat tietysti asia erikseen ja ne saavatkin minun puolestani jäädä ammattilaisten heiniksi.

Etukäteen en oikein osannut kuvitella, minkälaisia järjestyshäiriöitä olisi luvassa – toki potentiaalisia uhkia käytiin läpi, mutta kaikki tuntuivat kohtalaisen kaukaa haetuilta. Tämän jälkeen olikin vähemmän yllättävää, että mitään kummallista ei tapahtunut, kävijät olivat asiallisesti eikä ilmennyt edes ihmisten massana aiheuttamia ei-toivottuja ilmiöitä kuten tukkeutuneita kulkuväyliä. Kokonaisuutena sopii pohtia missä määrin tilanne minkäänlaisten turvallisuusnäkökohtien kannalta edes eroaa yliopiston normaalista arkipäivästä lukukauden aikana.
Kumma kun minun käymässäni Finnconissa oli esimerkiksi useampi paneeli ja luento nimenomaan suomalaisen scifi-kirjallisuuden menneisyydestä, tulevaisuudesta ja nykyisyydestä. Ulkomaalaisesta kirjallisuudesta puhumattakaan.
Se johtuu tietysti juhlavuodesta, muina vuosina voi olla erilaisia painotuksia.

Suomalainen scifiskene on tietysti vanhastaan ollut painotuotevetoista jo senkin takia, että pitkälle 90-luvulle asti se nyt oli se media, jota yritykset saattoivat maahantuoda ja julkaista. Televisiossa näytettiin scifisarjoja vähän (tutustukaa Star Trekin historiaan Suomessa) ja videolaki haittasi kaiken mielenkiintoisen levitystä. Ja kuten jossain on varmaan mainittukin, nimenomaan kirjailijat ja mahdollisesti sarjakuvantekijät ovat niitä, jotka ovat saaneet jotakin relevanttia aikaan, ovat mielenkiintoisia vieraita ja suostuvat tulemaan paikalle pelkkien korvattujen matkojen ja majoituksen hinnalla.

Sinu
Viestit: 67
Liittynyt: Ma Heinä 28, 2008 13:53

Re: Finncon 2010 Jyväskylässä

Viesti Kirjoittaja Sinu » Pe Heinä 23, 2010 16:04

Koska tämä Animeconin ja Finnconin kädenvääntö on kärjistynyt jo monessa mielessä aika pelottavaksi, löimme ystäväni kanssa pienen vedon. Uskallatko pukuilla Finnconissa? Itse olin pukeutunut molempina päivinä tapahtuman teeman mukaisesti. Tosin painotukseni oli fantasiassa, joka tuntui olevan hyvin häilyvä teema tänä vuonna. (Ymmärrän että se johtui juhlavuodesta, mutta pitipä mainita...)
Yksikään äärikonservatistiseksi luokiteltu 'setä' ei tullut valittamaan ja minuun suhtauduttiin muutenkin hyvin. Lauantai oli mahtava päivä! Aseluento demoineen vei mennessään ja naamiaiset olivat hauskat. (Keskimaan tuntematon soturi oli häikäisevän upea! Tuollaista pukua ei ole saanut ihailla edes cosplay-painoitteisissa coneissa..)

Sunnuntaina menin sitten katsomaan myös sen manga-aiheisen ohdelman, joka sitten pistikin vähän mietityttämään. Takanani istui henkilö, joka kommentoi koko ajan siitä kuin tyhmiä me animelaiset olemme koska tulimme Finnconiin vain sen yhden ohdelman takia jonka oli tarkoitettu muutenkin pilkkaamaan animea ja mangaa. Mangaohdelman takia tilanne tuntui kärjistyvän katsomossa. Ennen ohdelman alkua ympärillemme alkoi kertyä animeväkeä koska olimme selvästi heikäläisiä koska 'cossasimme'. Se alkoi ahdistaa pidemmän päälle. Ohdelmassa ei ollut mitään vikaa, se oli itseasiassa todella hauskaa katsottavaa, vain yleisössä mätti. Olin iloinen kun sain jättää moisen yleisön taakseni ja siirtyä seuraavaan ohdelmaan laulelemaan.

On oikeastaan hieman pelottavaa tunnustaa, että tuo kahden conin yhteiselon haamu kummitteli conissa. Itse kun ei haluaisi mustamaalata kumpaakaan osapuolta, muttei myöskään kaunistella asioita. Tuo 'animekansa pilasi conini' kolahti siksi että koin kuuluvani siihen pukuilun takia. Samoin kuin tuo 'scifi-ihmiset vihaavat meitä' kolahtaa koska itse sain heiltä oikein hyvän ja lämpimän vastaanoton. Meidän kaltaiset, jotka harrastamme sekä animea/mangaa/japania että scifiä/fantasiaa/kauhua, ovat kaikista kriittisimpiä tämän 'vastakkainasettelun' suhteen.
Kiitos kuitenkin hyvästä conista ja ohdelmasta!
Hides my true shape, like Dorian Gray.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Conit ja festarit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 43 vierailijaa