Eden - It's an Endless World

Tiettyä anime- ja/tai manganimikettä koskevaa kohdistetumpaa keskustelua.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Indio
Viestit: 154
Liittynyt: To Syys 01, 2005 13:52

Eden - It's an Endless World

Viesti Kirjoittaja Indio » Ke Heinä 04, 2007 21:22

Hiroki Endon pääteos Eden on ehkä yksi viime vuosien uraauurtavimpia mangasarjoja. Kyseessä on massiivinen teos, jossa filosofinen pohdiskelu, cyberpunk-teemat, postapokalyptinen sci-fi ja realistinen väkivalta kietoutuvat toisiinsa ja yhdessä vahvojen hahmojen avulla luovat eeppisen tarinan, jonka vertaista on vaikea löytää. Ainoastaan Katsuhiro Otomon vuosikymmenten takainen mestariteos Akira yltää samalle tasolle - ja monien mielestä Eden on jopa Akiraa parempi.

Eden on kuitenkin huhujen mukaan uhattuna (eikä Mustanaamio ole sitä nyt pelastamassa). Amerikkalainen Dark Horse Comics on kääntänyt tähän mennessä sarjan seitsemän ensimmäistä osaa englanniksi esimerkillisen laadukkaina julkaisuina, mutta ilmeisesti myyntiluvut ovat jääneet odotettua pienemmiksi. Dark Horsen ihmiset ovatkin vastikään vihjaisseet, että mikäli myynti pysyy pienenä, sarjan julkaisu saattaa loppua yhdeksännen kirjan jälkeen.

Miksi näin erinomainen sarja ei myy rapakon tuolla puolen, sitä voimme vain arvailla. Ehkä sarja on suunnattu liian selkeästi aikuisemmalle lukijakunnalle, eikä perusteinimassalle? Ehkä sarjan paikoitellen varsin kyseenalaistava suhtautuminen uskontoon on ollut tunnetusti sangen uskonnollisille jenkeille liikaa? Ehkä Endon pikkutarkan realistinen piirrostyyli ei miellytä kaikkia? Ehkä tavanomaisista manga-kliseistä poikkeaminen on yksinkertaisesti vieraannuttanut osan lukijoista? Tai kuten hyvä ystäväni sanoo, ehkä "Eden on vain liian hyvä".

Joka tapauksessa, englanninkielinen manga-maailma on vaarassa menettää erään parhaista teoksistaan. Eli jos etsit jotain syvällistä, monipuolista ja tavallisuudesta poikkeavaa, osta Eden. Nyt kun vielä voit. Samalla voit vaikuttaa jenkkifirmojen mielikuvaan siitä, kannattaako aikuisille suunnattua mangaa julkaista englanniksi lainkaan.

ANN: http://www.animenewsnetwork.com/encyclo ... hp?id=2157

Pari arvostelua sarjasta tai sen osista:
http://www.animeondvd.com/reviews2/mang ... _view=1523
http://www.animeondvd.com/reviews2/mang ... _view=1778
http://www.animeondvd.com/reviews2/mang ... _view=2046
http://www.animeondvd.com/reviews2/mang ... _view=2366
http://www.animeondvd.com/reviews2/mang ... _view=2668
http://www.animeondvd.com/reviews2/mang ... _view=2810
http://www.manganews.net/forums/showthread.php?t=2705

Avatar
isokana
Viestit: 1121
Liittynyt: Su Joulu 12, 2004 18:08
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja isokana » Ke Heinä 04, 2007 23:29

Olen laiska ja kopioin sen mitä toisessa ketjussa tästä totesin:

----
Ystävällismielisen tahon ansiosta olen nyt tutustunut Edenin viiteen ensimmäiseen osaan ja kehuihin on pakko yhtyä. Se imee mukaansa. Jotenkin hienoa, että lukiessa tulee mieleen neljä itsekin hienoa mangaa/animea eli Nausicaa, Ghost in the Shell, Narutaru ja Now and Then, Here and There. Nausicaa selkeästä ruutujaosta ja hallitusta kerronnasta, GitS kyborgeistä, Narutaru karusta väkivallasta ja NTHT välillä hyvin lohduttomasta tulevaisuudesta. Kun vaikutteet noista yhdistää varsin mielenkiintoiseen tarinaan, jonka kaikki puolet eivät vielä ehtineet paljastua, tiukkaan toimintaan ja äärimmäisen mukaviin henkilöihin, niin on kasassa maistuva paketti. On varsin hämmästyttävää, kuinka uudet hahmot tuntuvat jo parin sivun jälkeen sellaisilta, että heitä haluaa seurata pidemmänkin aikaa.

Endon tarkkaa kuvitus vastaa myös mieltymyksiäni. Varsin pienillä graafisilla jipoilla hahmojen asenteet vaihtuvat kuin yö ja päivä. Ei tarvita chibejä tai vastaavia radikaaleja keinoja huumorin luomiseen. Tietty "ulosterealistisuus" tuo myös oman makunsa (ja hajunsa) mukanaan. Täyshalvauspotilaan pyörätuolissa on reikä tarvittavassa kohdassa ja kun porukka lähtee taistelemaan, käsiraudoitetulle vangille annetaan kanisteri vessaksi. Nuo eivät ole isoja asioita, mutta ne ja monet muut yksityiskohdat pistävät helposti silmään ("oho, tuota ei yleensä huomioida") ja saavat hahmot vaikuttamaan paljon ihmismäisemmiltä ja maailman toimivalta.

Ja lisätään vielä OH SHI- kerroin eli hommat eivät läheskään aina mene niin kuin niiden toivoisi menevän, vaan Endo pistää porukkaa jauhelihaksi ja jäljelle jäävät joutuvat tekemään ikäviä mutta tarpeellisia päätöksiä.

Hyvää settiä siis, suosittelen. Kunhan pokkarit eivät päättyisi niin pahoihin cliffhangereihin kuin esimerkiksi tuo viitososa jää. Ugh...
----

Mitään lisättävää tuohon ei oikeastaan ole, sillä olen yhä viidennessä pokkarissa. Lähinnä olen odottanut, että niitä ilmestyisi lisää noiden karmeiden cliffhangereiden takia, mutta tuo Dark Horsen vihjaus pelästytti sen verran, että seuraavalla kauppareissulla on pakko kaapata ne mukaansa.


EDIT:
Ilmeisesti wanha kunnon netti vääristi hiukan tiedonvälitystä tuon lopetusuhan suhteen ja Dark Horsen edustaja kertoo kyseessä olleen vain yhden DH:n työntekijän toive siitä, että yksi hänen lempisarjoistaan saisi enemmän huomiota.
http://www.darkhorse.com/boards/viewtop ... 450#159450

Tästä huolimatta: ostakaa Edeniä, ihan itsenne takia.
MyAnimeList
Friends? If you're talking about henchmen, I've got lots of those.
I wanted to mess with your mind a bit. Sorry.

Avatar
Indio
Viestit: 154
Liittynyt: To Syys 01, 2005 13:52

Viesti Kirjoittaja Indio » Ke Heinä 18, 2007 20:01

isokana kirjoitti:EDIT:
Ilmeisesti wanha kunnon netti vääristi hiukan tiedonvälitystä tuon lopetusuhan suhteen ja Dark Horsen edustaja kertoo kyseessä olleen vain yhden DH:n työntekijän toive siitä, että yksi hänen lempisarjoistaan saisi enemmän huomiota.
http://www.darkhorse.com/boards/viewtop ... 450#159450

Tästä huolimatta: ostakaa Edeniä, ihan itsenne takia.
Jep, onneksi tässä oli ilmeisesti pelkkä väärinkäsitys kyseessä. Silti, tuohon Isokanan viimeiseen kehotukseen on helppo yhtyä - vaikket ostaisi mitään muuta mangaa koskaan, Edenin ostaminen kannattaa aina (kuten Jörkka sanoisi).

Avatar
sinivalas23
Viestit: 29
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 00:37

Viesti Kirjoittaja sinivalas23 » Ke Heinä 18, 2007 22:54

Voin yhtyä edellisiin kirjoittajiin. Eden on todella addiktoivaa postapokalyptista meininkiä, ja siitä mukavaa vaihtelua että siinä ei angstata turhasta kuten tyttöystävistä (kovin paljoa) vaan oikeista aiheista. Ja kun väkivaltaa harjoitetaan (sitä tapahtuu melko paljon ja siihen oikeasti kuoleekin aika moni, eikä vaan katoa taustalla kehittämään uusia juonia), sille on yleensä myös perusteltu syy eikä vaan lämpimikseen räiskitä.

Avatar
Trilkk
Viestit: 202
Liittynyt: Su Helmi 09, 2003 12:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Trilkk » Ke Helmi 06, 2008 05:06

isokana kirjoitti:EDIT:
Ilmeisesti wanha kunnon netti vääristi hiukan tiedonvälitystä tuon lopetusuhan suhteen ja Dark Horsen edustaja kertoo kyseessä olleen vain yhden DH:n työntekijän toive siitä, että yksi hänen lempisarjoistaan saisi enemmän huomiota.
http://www.darkhorse.com/boards/viewtop ... 450#159450
Tästä huolimatta: ostakaa Edeniä, ihan itsenne takia.
Ystävällismielinen taho ilmoittaa ostaneensa jo ennen sinua. Voisin myös yhtyä säikeessä ilmenevään hehkutukseen, mutta se on tarpeetonta, sillä pointti on varmaan tullut jo selväksi.

Sen sijaan kokisin asiakseni huomauttaa, että Dark Horse on sittemmin julkaissut paitsi Edenin, myös Endon lyhyttarinakokoelmat. Nimenomaan näistä kokoelmista ensimmäisen aikoinaan luin skanneina ennen (muistaakseni) itse Edeniin tutustumista. Pienempää ja kokeellisempaa tavaraa, mutta kyllä sarjakuvanovelleistakin jo näkee että Endo osaa asiansa. Löytyy kirjakaupoista nimellä Tanpenshu, ja kannattaa ehdottomasti napata mukaan. Osiakin on vain kaksi, joten ei tule edes kalliiksi (tosin kohdeyleisö taitaa olla aikuiset työssäkäyvät miehet, mikä vähentää tämän merkityksellisyyttä).

Ja jos saa spekuloida, koska Dark Horse nyt kunnostautuu julkaisemalla Oikeasti Hyvää Sarjakuvaa, voimme elää toivossa, että Narutaru saa joskus toisen mahdollisuuden.

Avatar
Indio
Viestit: 154
Liittynyt: To Syys 01, 2005 13:52

Viesti Kirjoittaja Indio » To Helmi 07, 2008 01:12

Trilkk kirjoitti:Sen sijaan kokisin asiakseni huomauttaa, että Dark Horse on sittemmin julkaissut paitsi Edenin, myös Endon lyhyttarinakokoelmat. Nimenomaan näistä kokoelmista ensimmäisen aikoinaan luin skanneina ennen (muistaakseni) itse Edeniin tutustumista. Pienempää ja kokeellisempaa tavaraa, mutta kyllä sarjakuvanovelleistakin jo näkee että Endo osaa asiansa. Löytyy kirjakaupoista nimellä Tanpenshu, ja kannattaa ehdottomasti napata mukaan. Osiakin on vain kaksi, joten ei tule edes kalliiksi (tosin kohdeyleisö taitaa olla aikuiset työssäkäyvät miehet, mikä vähentää tämän merkityksellisyyttä).
Totta turiset, Tanpenshu on täyttä rautaa ja Endo osaa kirjoittaa niin parikymmensivuisia lyhäreitä kuin tuhansien sivujen eepoksiakin. Aika monethan tuntuvat nostavan Tanpenshun jopa Edenin yläpuolelle! Itse olen vähän kahden vaiheilla: toisaalta rakastan Endon omakohtaisuutta ja yhteiskunnallisten aiheiden käsittelyä Tanpenshussa, toisaalta jään silti kaipaamaan Edenin henkilöhahmojen syvyyttä ja tarinan massiivista skaalaa. Juuri tuon jälkimmäisen vuoksi Eden on kuitenkin varsin raskasta luettavaa ja vaatii melkoista keskittymistä, eikä täten esimerkiksi vanhoja numeroita tule helposti luettua uudestaan uusimman ilmestymistä odotellessa (numero 10 julkaistaan siis keväällä!); kun taas huomaan yllättävän usein poimivani jomman kumman Tanpenshun volumen käteeni ja lukevani sieltä jonkin senhetkiseen mielentilaani sopivan tarinan, jälleen kerran. Kevyt ei ole sana, jonka liittäisin Endon tuotantoon missään nimessä, mutta Edeniin verrattuna Tanpenshu on kuitenkin pienemmän annoskokonsa ansiosta selvästi helpompaa luettavaa (vaikkei välttämättä lainkaan sen helpompaa sulateltavaa).

Vaan mitäpä noita vertailemaan, niin kauan kuin sekä Eden että Tanpenshu ovat saatavilla valitsen molemmat. Dark Horselle kiitokset siitä, että jaksavat julkaista Endon tuotantoa heikoista myyntiluvuista huolimatta; painon ja käännöksen laatukin on ollut mielestäni ainakin tähän asti erinomaista. Erikoismaininta takakannen jälkisanoista Endolta itseltään, taustoittavat hyvin sitä ajatusmaailmaa, mitä miehen työ ilmentää.

Narutarun uusintajulkaisun mahdollisuuksista en uskalla arvailla mitään. Toivoa kuitenkin aina sopii.

Avatar
sinivalas23
Viestit: 29
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 00:37

Viesti Kirjoittaja sinivalas23 » La Helmi 09, 2008 12:37

Kun juuri sai itsensä ajan tasalle Edenissä ja tämäkin threadi oli taas etusivulla, niin on vielä pakko hehkuttaa sitä, kuinka sarja ei jää jumittamaan yhteen aikaan, maailmantilanteeseen tai henkilökaartiin kuten jotkin muut 10000-sivuiset eepokset, vaan taustalla oleva maailma muuttuu ja päähenkilöiden vaikutus sen tapahtumiin on lopulta aika epäsuora jos mikään. Myöskin henkilökaarti uusiutuu, ja toisaalta vanhat, vuosien takaiset ja lähes unohdetut jutut palaavat joskus läpsimään vanhoja päähenkilöitä turskalla.

Jos nyt kuitenkin jostain pitää valittaa, niin jos joku vähemmän olennainen henkilö hankkiutuu tekemisiin enemmän olennaisen kanssa, se on turhan selkeä Death Flag edelliselle. Endou taitaa hieman kuitata tästä itsekin, kun... (lievä spoiler volumeen 17)
poika joka on perheensä kanssa ollut ylittämässä rajaa perheensä kanssa Khanin ja Kenjin seurassa kutsuu heitä "kuoleman enkeleiksi" ja juoksee pois, kun rajavartijat ovat lopulta ampuneet koko muun perheen.

Avatar
isokana
Viestit: 1121
Liittynyt: Su Joulu 12, 2004 18:08
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja isokana » La Helmi 09, 2008 13:33

vuori kirjoitti:Kun juuri sai itsensä ajan tasalle Edenissä ja tämäkin threadi oli taas etusivulla, niin on vielä pakko hehkuttaa sitä, kuinka sarja ei jää jumittamaan yhteen aikaan, maailmantilanteeseen tai henkilökaartiin kuten jotkin muut 10000-sivuiset eepokset, vaan taustalla oleva maailma muuttuu ja päähenkilöiden vaikutus sen tapahtumiin on lopulta aika epäsuora jos mikään. Myöskin henkilökaarti uusiutuu, ja toisaalta vanhat, vuosien takaiset ja lähes unohdetut jutut palaavat joskus läpsimään vanhoja päähenkilöitä turskalla.
Tämä oli hyvä kuulla. Luin vähän aikaa sitten yhdeksännen osan ja ehdin jo harmittelemaan, että nyt Endo hajoitti tiiviin tarinankerronnan ja alkaa seuraamaan n:ää eri joukkoa ympäri maailman, eikä mikään niistä sitten edistyisi ripeästi. Oikeastaan tarinan tahti hiljeni jo viidennen osan paikkeilla, mutta tapahtumien suora liittyminen toisiinsa ei tehnyt siitä niin huomattavaa. Mutta jos tässä aletaan punomaan maailmanlaajuista verkkoa, jossa vaikutukset välittyvät yllättävästi henkilöltä toiselle, niin mikä ettei.

Ja ettei jäisi epäselväksi: en tosiaankaan pitänyt yhdeksättä osaa huonona. Päinvastoin, uudet hahmot olivat kiinnostavia, vanhat heiluivat lupaavasti taustalla ja skenaario oli mielenkiintoinen.

Dark Horsen tahti vähän huolestuttaa tosin. Ovat 10. osan ilmestymispäivän (7.5.2008) perusteella nostaneet ilmestymisvälin 3 kuukaudesta 6:een. Japanissahan noita näyttää tulevan noin seitsemän kuukauden välein, joten tahdin hidastuminen oli odotettavissa. Mutta olisihan tuossa vielä kymmenkunta osaa kääntämättä...

EDIT: Kirveen terä heiluu muttei vielä putoa.
MyAnimeList
Friends? If you're talking about henchmen, I've got lots of those.
I wanted to mess with your mind a bit. Sorry.

Avatar
mmmmm
Viestit: 118
Liittynyt: Ma Kesä 19, 2006 17:51
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Eden - It's an Endless World

Viesti Kirjoittaja mmmmm » La Heinä 05, 2008 01:51

No niin, uuden foorumin kätevien uusien toimintojen kokeilemisen jälkeen saadaan tämäkin oikealle paikalle.

Eli, niille jotka eivät vielä tienneet, niin Edenin vol.11 julkaisuajankohdaksi on määritetty 4. helmikuuta vuonna 2009. Eivät siis DHlla todellakaan taida sen suuremmin kiirettä pitää tuon julkaisun kanssa. Japanissahan sarja ollaan saatu jo loppuun, joten mahdollisesti tällä tahdilla päästään sitten eläkepäivinä tuo viimeisinkin osa lukemaan.

Hyvä kuitenkin että edes julkaisevat, onhan tässä melko löysässä hirressä jo riiputtukin.

Lähde http://www.darkhorse.com/boards/viewtopic.php?t=13772

Vielä olisi tosin hyvät saumat vaihtaa Titan booksien versioon, näyttävät kuitenkin hieman nopeammin tavaraa ulos pistävän.

Avatar
sinivalas23
Viestit: 29
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 00:37

Re: Eden - It's an Endless World

Viesti Kirjoittaja sinivalas23 » Su Heinä 06, 2008 23:58

Sinnehän se loppui, nyyh. Kaikki hyvät kualee ekana, ensin meni Yokohama Kaidashi Kikou ja sitten tämä ja korviketta ei näy )-: Viimeinen chapter oli siis 127 ja viimeinen kirja on oleva 18, ilmestyy 23.7. jaappanissa jos joku alkuperäiskielistä seuraa.

aurea
Viestit: 180
Liittynyt: Su Touko 04, 2008 23:02
Paikkakunta: Oulu

Re: Eden - It's an Endless World

Viesti Kirjoittaja aurea » Ti Loka 07, 2008 17:05

Tämä sarja sisältänyt varsin mieltä avaavaa pohdintaa uskontojen merkityksestä ihmisille (erityisesti uskontojen merkityksen eroista köyhissä ja rikkaissa maissa elävien välillä), sekä itsenäisyydestä, terrorismista, poliitikasta, maailman välttämättömästä julmuudesta elämän säilymisen kannalta ja niin edelleen.
Vaikkapa:
Spoiler: v 9
Eräskin poliitikko sarjassa totesi, että mitä tulee itsenäisyyttä havitteleviin väestöryhmiin ja siihen miten he tarvitsisivat länsimaiden tuen että he voisivat saavuttaa sen (ja huomiota haetaan terrorismilla), niin niinhän se on, että useimmille meistä jo vapaissa hyvinvointivaltioissa eläville turvallinen kuluttaja elämämme on tärkeämpää <- huomasin puolen sekunnin itsetutkiskelun jälkeen tämän olevan totta ainakin omalla kohdalla. Eipä ole hirveästi ennen tämän lukemista tullut näitä mietittyä, ja vaikkei mikään tässä sisälläni ole muuttunut, niin mielenkiintoinen huomio joka tapauksessa - jos siis tästä mitään ymmärsin. :P
Kyllähän tuo terroristi tilanne näyttäisi olleen tarpeellinen Kenjin kasvun kannalta, sen lisäksi että oli mielenkiintoinen "sivujuoni". Ja Kenjin puukonheilutusta katselee kyllä mielellään.
Taide ja tarina harvinaisen upeaa tavaraa, ja näkee että kaikki on viimeisen päälle suunniteltu ja tehty niin lukee enemmän kuin mielellään. Ja erittäin mukavaa, että pienessäkin roolissa olevien hahmojen menneisyyteen ja motiiveihin paneudutaan usein pintaa syvemmälle, lisää maailman ja henkilöiden uskottavuutta tuntuvasti.
Endon puolirealistinen, kaunis tyyli piirtää hahmot (jopa rumatkin hahmot näyttävät hyviltä) sopii hyvin yhteen ääriväkivallan kanssa ja taustat, kyborgit, kontrasti sekä toiminnan kuvaus on lievästi sanoen upeaa. Selkeää, siistiä ja erittäin yksityiskohtaista jälkeä.
Kansitaidekin on melkein jokaisessa osassa hienoa jälkeä, Endolla on kaiken muun lisäksi myös hyvä värisilmä.

Olen kai toistellut (ja toistelen) vähän muita, mutta selkeästi sarjakuvaa paremmasta päästä. Tai niin kuin jotkut nykyään sanoisi: EPIC WIN.
Kai tässä jotain huonoakin on, mutta tuntuisi aika pikkumaiselta niitä vikoja lähteä kaivamaan.

Spoiler: v 15
Manan kuolema tuli aika yllärinä, jäin siinä pään irtoamista tuijottamaan vähän aikaa "Häh? Siis oikeasti?" -mielentilassa. Kohta on vielä niin loistavasti piirretty ja dramatisoitu, että vain lisäsi sen julmuuskerrointa.
Mutta jäi hän kuitenkin eloon, jossain mielessä, lievensi hiukan kostonhimoa.

Avatar
MrBrown
Viestit: 195
Liittynyt: Su Helmi 02, 2003 20:41

Re: Eden - It's an Endless World

Viesti Kirjoittaja MrBrown » Ke Loka 08, 2008 12:08

Kun tätä nyt ihkutetaan tän verran, niin pakkohan se on sanoa muutama negatiivinen asia.

Luin sarjan loppuun tuossa joitain viikkoja sitten, ja sarjasta jäi lopulta hyvin sekava kuva. Tarina poukkoili minne sattuu, henkilöstä ja asetelmasta toiseen. Ensiksi näyttää tulevan jotain Mad Max -tyylistä postapokalyptistä survivalia, sitten mennäänkin cyberpunkkiin, ja kohta ollaan etelä-amerikkalaisessa mafia-jännärissä. mitähäh. Eliah taitaa juuri ja juuri olla tarinan päähenkilö, koska hän esiintyy ainakin puolet alpoista... mutta sitten loppuratkaisulla ei ole enää mitään tekemistä hänen kanssaan. mitähäh. Tarinasta ei myöskään oikein käy ilmi, mitä tekijä yrittää sanoa. Kyllähän lopussa on selkeä Idea... mutta kun suurimmalla osalla edellä tapahtuneesta ei ole paljoakaan tekemistä sen kanssa.

Mangasta jäi semmoinen tunne, että ensimmäinen chapteri oli tehty aivan erilainen tarina mielessä, ja sitten kustantaja oli sanonut, "no niin, teepäs tästä 15+ alppaa!", ja kaikki uusiksi.

Ison plussan annan kuitenkin siitä, että tämmöisessä ihmisyyttä ja olemassaoloa pohtivassa tarinassa ei langeta siihen "on jees olla ihminen!" -päätökseen, jota näkee B-luokan kamassa.

Loppuarvio: Parhaista huonoimpia.

Avatar
Indio
Viestit: 154
Liittynyt: To Syys 01, 2005 13:52

Re: Eden - It's an Endless World

Viesti Kirjoittaja Indio » Ke Loka 08, 2008 13:34

MrBrown kirjoitti:Kun tätä nyt ihkutetaan tän verran, niin pakkohan se on sanoa muutama negatiivinen asia.

Luin sarjan loppuun tuossa joitain viikkoja sitten, ja sarjasta jäi lopulta hyvin sekava kuva. Tarina poukkoili minne sattuu, henkilöstä ja asetelmasta toiseen. Ensiksi näyttää tulevan jotain Mad Max -tyylistä postapokalyptistä survivalia, sitten mennäänkin cyberpunkkiin, ja kohta ollaan etelä-amerikkalaisessa mafia-jännärissä. mitähäh. Eliah taitaa juuri ja juuri olla tarinan päähenkilö, koska hän esiintyy ainakin puolet alpoista... mutta sitten loppuratkaisulla ei ole enää mitään tekemistä hänen kanssaan. mitähäh. Tarinasta ei myöskään oikein käy ilmi, mitä tekijä yrittää sanoa. Kyllähän lopussa on selkeä Idea... mutta kun suurimmalla osalla edellä tapahtuneesta ei ole paljoakaan tekemistä sen kanssa.

Mangasta jäi semmoinen tunne, että ensimmäinen chapteri oli tehty aivan erilainen tarina mielessä, ja sitten kustantaja oli sanonut, "no niin, teepäs tästä 15+ alppaa!", ja kaikki uusiksi.

Ison plussan annan kuitenkin siitä, että tämmöisessä ihmisyyttä ja olemassaoloa pohtivassa tarinassa ei langeta siihen "on jees olla ihminen!" -päätökseen, jota näkee B-luokan kamassa.

Loppuarvio: Parhaista huonoimpia.
Mielenkiintoista lukea myös kriittisempiä arvioita - tosin joudun toteamaan, että olen vahvasti eri mieltä muutamasta pointistasi.

Myönnettäköön kuitenkin ensiksi, että Eden ei todellakaan oli niitä tiukimmin yhden tarinan, henkilön tai tapahtuman ympärille kirjoitettuja sarjoja, vaan kuten sarjan alaotsikkokin "It's an Endless Wolrd" antaa ymmärtää, hakee Endo aiheesta toiseen rönsyilevällä kirjoituksellaan kattavaa kuvaa koko maailmasta, ei yhdestäkään yksittäisestä ihmisestä. Tämä käy tosin mielestäni hyvin selkeästi ilmi jo sarjan ensimmäisestä luvusta (toisin kuin väität), ja viimeistään Endon saatesanat ensimmäisen kirjan lopussa paljastavat, että hän on alusta lähtien pyrkinyt johonkin "suurempaan". Ken kaipaa kompaktimpaa tarinankerrontaa tutustukoon Endon Tanpenshuun, jossa hän osoittaa hallitsevansa myös tiiviiden lyhyttarinoiden kirjoittamisen. Vaan kuten olen jo aiemmin todennut, itselleni Eden maistuu juuri tuon valtavan skaalansa ja ensemble castin ansiosta.

Mitä taas tulee väitteeseesi siitä, ettei sarjan tapahtumilla ole tekemistä toistensa kanssa, olen täysin eri mieltä. Vaikka yksittäiset juonenpätkät eivät välttämättä aina linkitykään saumattomasti toisiinsa, on koko tarinan taustalla pyörivä maailma niin vahvasti läsnä kaikissa tapahtumissa, että sarjan temaattinen jatkumo pysyy mielestäni hyvin yhtenäisenä. Closure viruksen aiheuttamat muutokset maailman poliittiseen tasapainoon ja siitä seuraavat uudet sosiaaliset, taloudelliset ja teknologiset ongelmat/ratkaisut nivoutuvat kaikkiin sarjan tapahtumiin tavalla tai toisella. Tekijän sanoma ei kenties ole helpoimmin tulkittavissa, muttei se tarkoita, etteikö kyseistä sanomaa olisi lainkaan olemassa - vaan kuten koko Eden, on Endon sanomakin hyvin moniulotteinen ja yksinkertaistamaton. Eden ei ole missään nimessä tarkoitettu "helpoksi luettavaksi", vaan hämmentyneisyys ja kysymysten asettelu lukijan mielessä ovat osa lukukokemusta.

Edelliseen liittyen minun on pakko kysyä: luitko sarjan japaniksi vai scanlationeina? Jälkimmäisistä sanottakoon, että lukemani scanlationit olivat (esim. Dark Horsen käännökseen verrattuna) paitsi paikoitellen kömpelösti englanniksi käännettyjä, myös rakenteellisesti vajaita: monia merkityksellisiä yksityiskohtia oli jätetty syystä tai toisesta pois, tai niitä oli käsittämättömästi pelkistetty - lopputuloksena oli ikään kuin "kevennetty" action-versio Edenistä, josta puuttuivat nimenomaat tarinan syvemmät ja temaattisemmat pointit. Mikäli arviosi perustuu tällaiseen "Eden for dummies" -versioon, en yhtään ihmettele, että sarjan punainen lanka on hukkunut jossain vaiheessa. En tiedä, onko sarjasta useita scanlationeita, mutta ainakaan niitä lukemiani en suosittele kenellekään.

Avatar
MrBrown
Viestit: 195
Liittynyt: Su Helmi 02, 2003 20:41

Re: Eden - It's an Endless World

Viesti Kirjoittaja MrBrown » Ke Loka 08, 2008 14:31

@Indio:

Japaniksi luin.

Ymmärrän kyllä mitä tekijä yrittää tehdä, kuvaamalla eri ihmisiä, mutta tuo ei minusta onnistu. Eden oikeasti toimisi paremmin, jos siinä olisi oikea Ensemble cast; mutta Eliahiin keskitytään ihan liikaa, että kunnollinen ensemble syntyisi. Tämä kosahtaa varsinkin loppupuolella, jossa lähes kaikki muut hahmot puuhaavat globaalien ongelmien parissa, kun taas Eliah henkilökohtaisten ongelmiensa. Jos tarina olisi johdateltu kertomalla yksittäisiä tarinoita eri ihmisistä/paikoista/tapahtumista, jotka sitten yhdessä ilmentävät globaaleja tapahtumia, olisi se toiminut paljon paremmin. Mutta nyt jutussa on 2 osaa, Eliahin henkilökohtaiset jutut, ja globaalit tapahtumat, eikä lukijana oikein tiedä onko Eliahin tarinan tarkoitus ilmentää globaaleja tapahtumia, vai globaalien tapahtumien tarkoitus pohjustaa Eliahin tarinaa.


Niin joo, ja Kenji on ihan liian supermies!

Avatar
madu
Viestit: 1442
Liittynyt: To Elo 02, 2007 14:31
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Eden - It's an Endless World

Viesti Kirjoittaja madu » Ti Loka 27, 2009 20:24

Edenistä en uskalla vielä tässä vaiheessa, 11 kirjaa luettuna, sanoa juuri mitään - se on välillä herkkä ja vaikuttava, välillä ällöttävä ja tuskainen lukea, välillä tarina tuntuu karkaavan käsistä kokonaan ja joskus meno on niin mielenkiintoista ettei pokkarista malttaisi päätää millään irti. Lähinnä toivon että tarinasta saa paremmin otteen kunhan enemmän osia ilmestyy englanniksi, koska luettuani nuo ensimmäiset yksitoista puolitoista kertaa olen vielä aika hukassa. Erittäin voimakkaista henkilöhahmoista ja upeasta taiteesta kuitenkin pisteet Endolle.

Mutta. Sain juuri luettua molemmat Tanpenshu-novellikokoelmat ja ne palauttivatkin uskoni slice-of-life -genreen, näemmä laji toimii vaikka päähenkilöinä ei olisikaan loleja syömässä kakkua tai soittamassa kitaraa. Avaustarina The Crows, The Girl, and the Yakuza asetti aika makean tunnelman ja novellitarinankerronta sopi tollaseen pätkään todella hyvin, aika Reservoirdogsmaiset vibat itse asiassa. For Those Of Us Who Don't Believe In God oli taas aika toisenlaista slais-of-laiffia, ja oli aika huvittavaa huomata miten voimakkaasti hahmojen tunteisiin pääsee mukaan jo 70 sivun tarinankehityksen aikana. High School Girl 2000 oli aika abstrakti tuotos mutta tykkäsin, ja Platform oli tarinankerronnaltaan varsin mielenkiintoinen - pitkä lyhyttarina? Jakuzadramatiikka on pienissä määrin joka tapauksessa ihan hyvää viihdettä. Lopun Boys Don't Cry:lla oli erittäin pienestä sivumäärästään huolimatta erittäin suuri lol wut-kerroin.

Endo näyttäisi olevan siinä mielessä harvinaislaatuinen mangaka että siinä missä useiden piirtäjien jälki muuttuu todella paljon ajan kanssa, Endo on osannut piirtää erittäin hyvin jo 13 vuotta sitten ja tyylin kehitys on tarkoittanut lähinnä yksityiskohtaisempaa skifinäpräystä ja tarkempia taustoja.

Novellimuotoista mangaa olisi kiva lukea enemmänkin, tiedä sitten onko Endon Tanpenshun lisäksi edes olemassa juuri yhtään enempää lyhyttarinoita jotka eivät olisi pelkkää pornoa.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Anime- ja mangasarjat sekä elokuvat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 14 vierailijaa