The Melancholy of Haruhi Suzumiya

Tiettyä anime- ja/tai manganimikettä koskevaa kohdistetumpaa keskustelua.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Alpha Omega
Viestit: 63
Liittynyt: La Huhti 08, 2006 20:21

Viesti Kirjoittaja Alpha Omega » La Elo 04, 2007 22:26

Rakastan Haruhia. Heti ensimmäinen jakso osui ja upposi ja siitä lähtien olenkin tunnustautunut Haruismin kannattajaksi. Tämä se vain jaksaa viihdyttää useamman uusintakierroksen ja enemmän.
Molemmat limited edition -boksit on tullut hankittua ja kolmas lähtee tilaukseen heti kun ilmestyy.
Toista kautta odotellaan maltillisesti kuten yleensä. Minulla ei hirveästi ole tapana hypettää mitään tulevaa, oli sitten millainen messias tulossa. Eipähän ole pelkoa, että pettyisi. Esim. juuri Haruhista tai vaikka Higurashista en tiennyt _yhtään mitään_ ennen kuin laitoin ensimmäisen osan pyörimään. Ehkäpä sen vuoksi ne iskivätkin niin lujaa jalat alta.

Avatar
Tsubasa
Viestit: 631
Liittynyt: Pe Loka 24, 2003 19:05
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tsubasa » La Elo 04, 2007 23:05

Mietitäänpä, mitä kakkoskaudessa tulee olemaan. Koska Bamboo Leaf Rhapsody on mukana sitä tulevat olemaan myös The Vanishment of Haruhi Suzumiya kokonaisuudessaan (moe-Yuki!), Snow Mountain Syndrome (jossa viitataan edelliseen... sensuelli-Mikuru!) ja siten myös edellisen tarinaa jatkava Where Did The Cat Go?; kenties myös Endless Eight aikamatkateeman täydentämiseksi. Eiköhän noista jo aika näppärän tarinan saa kehrättyä...

Jänniä muuten nämä epäilykset. Ei Haruhi juonta tarvitse - Haruhi on Haruhi; yksittäisiä tarinoita, joista osa on pitempiä ja osa lyhyempiä. Ja kun KyoAni kerran onnistui jo ensimmäisessä kaudessa emuloimaan ranobejen tapahtumat keskusteluntarkasti miksipä fanit kakkoskauteenkaan pettyisivät.
Viimeksi muokannut Tsubasa, Ke Joulu 19, 2007 03:47. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Avatar
isokana
Viestit: 1121
Liittynyt: Su Joulu 12, 2004 18:08
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja isokana » Su Elo 05, 2007 01:18

Tsubasa kirjoitti:Jänniä muuten nämä epäilykset. Ei Haruhi juonta tarvitse - Haruhi on Haruhi; yksittäisiä tarinoita, joista osa on pitempiä ja osa lyhyempiä. Ja kun KyoAni kerran onnistui jo ensimmäisessä kaudessa emuloimaan ranobejen tapahtumat keskusteluntarkasti miksipä fanit kakkoskauteenkaan pettyisivät.
Nähdäkseni pettymys voi tulla lähinnä kahdesta lähteestä:
a) Ihmiset ovat jo nähneet, mitä KyoAni pystyy tekemään. Jos he näkevät saman uudestaan, tulos saattaa olla hieno, mutta ensimmäisen kauden OMGWTF-tää-on-jotain-uutta tunne jää puuttumaan ja olo hieman pettynyt.
b) Suurempi määrä ihmisiä on lukenut romaanit (ranobe siis, lisää termejä termipankkiin), joten esille tulevat asiat eivät ole uusia. Vaikka animaatio tuo uutta sisältöä samaan tarinaan, harvemmin samojen käänteiden seuraaminen toistamiseen on yhtä vaikuttavaa kuin ensi kerralla. Fiilis jälleen hiukan matalampi kuin ensimmäisellä kaudella ja lievä pettymys kummittelee jälleen korvissa.

Yksittäiset tarinat ovat jees, kunhan ei mennä taas pilkkomaan ja sekoittamaan niitä (se ensimmäisen kauden cliffhanger-pidennys oli kaikessa turhuudessaan karmaiseva), varsinkin kun nuo mahdollisesti mukaan tulevat osiot vaikuttavat jo itsessään mielenkiintoisilta. Jatkuvuudella voi leikkiä kiehtovasti (Boogiepop), mutta jos lopussa paljastuu, että ainoa syy sille oli tarinan rakenteen huono sopivuus 14 jakson kaudelle, ainakin minä olen kohtuullisen pettynyt.
MyAnimeList
Friends? If you're talking about henchmen, I've got lots of those.
I wanted to mess with your mind a bit. Sorry.

Avatar
finnleo
Viestit: 695
Liittynyt: Ti Maalis 23, 2004 19:27
Paikkakunta: Vilppilä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja finnleo » Su Elo 05, 2007 07:41

Oikeastaan kyotolla on yhä yksi valtti hihassansa, eli Tanigawa Naguru itse. Täytyy muistaa että nagaru tuli kirjoittamaan Someday in the rain jakson kässärin pelkästään animea varten. Joten voi olettaa että jotain täysin uuttakin tullaan näkemään toisella kaudella.

Toki täytyy myös muistaa studion kyky lihaistaa lähdetekstiä, esimerkkinä Live a live, jonka mieleenpainuvin kohtaus (ehkäpä koko ensimmäisessä kaudessa) on hoidettu kirjassa melkeinpä muutamalla latteahkolla lauseella.

Kronologiahyppelyä tullaan taatusti harrastamaan uudessa kaudessakin, mutta tämähän kuuluu asiaan, eihän Nagarukaan hirveammin asioita vuosikertomuksen keskellä hoitanut tiukkaa aikajanaa noudattaen, joka toi oman mausteensa lukuelämykseen. Esimerkikkinä Suzumiya Haruhin häviäminen kirjan aiheuttamat päätelmät saattavat saada lukijan epäilemään kyonin lopputuloksia, ja sitten tuleekin seuraavan kirjan Päättymätön elokuu jakso joka taas tuo lukijalle ajatuksen, "Kappas, sehän saatto sittenkin tuosta johtua."
Kuten itse olen jo toisaalla sanonut, tämä hyppely myös auttaa pitämään tiettyjä asioita piilossa hieman pitempään. Rasittavaa vulcanilaiselle menttaliteetille ehkä, mutta pitääkö sitä kaikkea ylianalysoida aina...

Mutta jokatapauksessa Kyotollahan oli muistaakseni aluksi aikomus tehdä haruhista 24-26 jaksoinen sarja, ja alkutunnarissakin käyttiin Noizin illustraatiota kahdeksannesta kirjasta, (Tämä illustraatio kolahtaa jostain syystä asiayhteydessä vähän turhankin paljon), eli voi olettaa tuosta että tarkoitus oli alunpitäen höyrytä kirjojen ensimmäisen tarinavuoden loppuun asti. Mistä sitten päätös tarinan pätkäisyyn oli johtunut, mutta seurauksena kuten isokana jo mainitsi, yllätysmomentti on menetetty kirjoihin siirtyneitten fanien joukossa.

Mutta täytyy muistaa että sarjan kirjat ovat tässä kertakäyttöhyödykemaailmassa suurimmalta osalta verratain vanhoja. Joten voi olettaa että suurinta osaa anime-katsojakunnasta ei lukeminen niinkään kiinnosta. Kun eihän sarja kirjamuodossa mitään suurta aaltoa aiheuttanut aikoinaan, sekä Makoto Mizunon manga-version epäonnistuminen lakaistiin maton alle melko huomaamattomasti kuitenkin.

Mutta ysi (ja kymppi) kirjassahan tiukan kronologian ystävät saavat kuulemma todella päänvaivaa itsellensä....
Viimeksi muokannut finnleo, Su Elo 05, 2007 11:59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

AoiNeko

Viesti Kirjoittaja AoiNeko » Su Elo 05, 2007 11:57

Itse ei nyt jaksa liittyä muuhun keskusteluun, joten kerrotaan nyt omaa mielipidettä vain kun kaksi kertaa sarjan kuitenkin olen katsonut.

Myönnetään, että ensimmäinen kertani kun sarjaa katsoin oli lievästi sanottuna utopistinen. Sarja oli sekava ja omituinen, mutta rakastin niin sitä piirrustustyyliä ja ideaa joten katsoin sen innolla loppuun - outouden laitoin animen piikkiin, että se tahtoi olla erinlainen. Hahmot tunkeutuivat sydämmeeni ja silloin ei ainakaan iskenyt silmään mitään pahempia mokia.

Toisen kerran sarjan käteen saatuani olin luukku auki - jaksot olivat erijärjestyksessä kuin aikaisemmat katsomani. Silloin tajusin, että joku oli pelleillyt kustannuksellani ja sarja oli siksi ollut omituinen kun jaksot olivat olleet sunmutikassa järjestykseen laitettuja. Silloin paloi pinna, mutta onnellisena katsoin sarjan toisen kerran ja sain paremman kuvan siitä. Hahmot olivat omia itsejään ja sain tietää mitä esperkin tarkoitti.

Sarja ainakin minun kohdallani iski ja silloin kovaa, vaikka nyt en olekkaan vähään aikaan sarjaa katsonut. Itse pidän kovasti juuri tuollaisista uudenlaisista jutuista. Sarjaa vielä kun katsoin keväällä joskus, en uskonut siitä edes tulevan tälläinen buumi kuin se nykyään on. Kaikkea sitä, mutta se on kyllä paikkansa ansainnutkin.

Uuh, pakko päästä tätä kattomaan taas pian. <3 Niin kivan lyhyt sarja.

Avatar
Tsubasa
Viestit: 631
Liittynyt: Pe Loka 24, 2003 19:05
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tsubasa » Su Elo 05, 2007 15:35

finnleo kirjoitti:Toki täytyy myös muistaa studion kyky lihaistaa lähdetekstiä, esimerkkinä Live a live, jonka mieleenpainuvin kohtaus (ehkäpä koko ensimmäisessä kaudessa) on hoidettu kirjassa melkeinpä muutamalla latteahkolla lauseella.
Plus esitysjärjestyksessä kymmenennen jakson taistelukohtaus, joka ei alkuperäistekstissä ollut läheskään yhtä vetävä. Visuaalisten tehosteiden ja parin ylimääräisen hypyn lisääminen teki siitä yksinkertaisesti loistavaa actionia.
finnleo kirjoitti:Mutta jokatapauksessa Kyotollahan oli muistaakseni aluksi aikomus tehdä haruhista 24-26 jaksoinen sarja, ja alkutunnarissakin käyttiin Noizin illustraatiota kahdeksannesta kirjasta
Ja lopputunnarissa myös; siinähän on kuvia niin leffan kuvauksista, joulujuhlasta kuin dojikkona oloa harjoittelevasta Mikurustakin. Mutta tarkoittaako tämä sitä, että kolmatta kautta ei sitten enää tule? Hmm...

Avatar
finnleo
Viestit: 695
Liittynyt: Ti Maalis 23, 2004 19:27
Paikkakunta: Vilppilä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja finnleo » Su Elo 05, 2007 16:32

Tsubasa kirjoitti:Mutta tarkoittaako tämä sitä, että kolmatta kautta ei sitten enää tule? Hmm...
Kolmas kausi voi hyvinkin tulla, mutta ei ainakaan muutamaan vuoteen. Kyonin ja Haruhin toinen kouluvuosi kun tuntuu olevan logistinen painajainen jopa kirjailijalleen, ja kymmenes kirja onkin "mysteerisesti" lykätty tuonnemaksi julkaisuksi. Tämä kirjojen uusi vuosi todellakin tuo moninkertaisen vaikeusasteen seurannalle.

Tavallaan tässäkin tuntuu studio tekevän virheen työntämällä Clannad ensi vuodelle (ainakin jos ami-ami verkkokaupan figyyrikuvauksia on uskominen). Joten mikäli Lucky starin jälkeen todellakin Haruhin toinen kausi putkahtaa, on ajoitus toisaalta tietenkin hyvä kun rauta on vielä lämmin, mutta huono kun lähdemateriaali varmaankin otetaan lähes täysin kiinni, ennenkuin tulevasta on mitään järkeviä takeita.

Tämän jälkeen sitten varmaan ihmetellään joka toinen vuosi ilmestyvillä elokuva / OVA yms (tyyliin Initial D) sekoiluilla ilmeisesti.

Avatar
isokana
Viestit: 1121
Liittynyt: Su Joulu 12, 2004 18:08
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja isokana » Su Elo 05, 2007 18:58

finnleo kirjoitti: Kuten itse olen jo toisaalla sanonut, tämä hyppely myös auttaa pitämään tiettyjä asioita piilossa hieman pitempään. Rasittavaa vulcanilaiselle menttaliteetille ehkä, mutta pitääkö sitä kaikkea ylianalysoida aina...
Spock <3 ;)
Mutta en nyt käsittänyt kommenttiasi ylianalysoinnista. Jos sarja ei ole itsestäänselvää lineaarista menoa, sehän vasta kutsuukin katsojaa analysoimaan jokaista yksityiskohtaa ja viittausta. KyoAni suorastaan pyysi, että analysoikaa tätä kuoliaaksi.

Jonkinlaista leikittelyä ajan kanssa on kuitenkin ilmeisesti tulossa ja mitä yritin finnleon ja Tsubasan kommenttien rivien välistä lukea, se vaikuttaa huomattavasti kiinnostavammalta ja tarkoituksenmukaisemmalta kuin ensimmäinen kauden hyppely. Johtunee siitä, että se on todella mukana tarinassa eikä yhden romaanin ja yksittäisten jaksojen sekoituksen tuloksena. Toivottavasti jaksot ovat sitten tiukemmin toisiinsa liittyviä, jolloin kokonaisuuden kanssa ei ole yhtä pahasti eksyksissä kuin ensimmäisellä kaudella. Ja tuskin onkaan jo sen perusteella, että perusta on jo tiedossa ja sille on helpompi rakentaa omassa mielessä tulevat kuviot. Vaikka päätelmät olisivatkin vääriä.
finnleo kirjoitti:Joten voi olettaa että suurinta osaa anime-katsojakunnasta ei lukeminen niinkään kiinnosta. Kun eihän sarja kirjamuodossa mitään suurta aaltoa aiheuttanut aikoinaan, sekä Makoto Mizunon manga-version epäonnistuminen lakaistiin maton alle melko huomaamattomasti kuitenkin.
On tosin vähän eri asia animefanin motivoida itseään lukemaan jotain tuntematonta Haruhi-romaania vuonna X kuin romaania siitä Haruhista vuonna 2007. Olisipa tästäkin jotain tilastoa olemassa. Ei ketään kiinnostaisi tehdä gradua aiheesta "Otakujen lukutottumukset ja animen vaikutus siihen"? :)
MyAnimeList
Friends? If you're talking about henchmen, I've got lots of those.
I wanted to mess with your mind a bit. Sorry.

Avatar
madu
Viestit: 1442
Liittynyt: To Elo 02, 2007 14:31
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja madu » Su Elo 05, 2007 19:19

isokana kirjoitti:Ei ketään kiinnostaisi tehdä gradua aiheesta "Otakujen lukutottumukset ja animen vaikutus siihen"? :)
Pikkasen pyörittelin kirjastossa Dan Simmonsin Hyperionia käsissäni kun Yuki siitä niin tykkäsi, mutta en vielä ole saanut aikaiseksi lukea sitä :wink:

Avatar
finnleo
Viestit: 695
Liittynyt: Ti Maalis 23, 2004 19:27
Paikkakunta: Vilppilä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja finnleo » Su Elo 05, 2007 20:02

isokana kirjoitti: On tosin vähän eri asia animefanin motivoida itseään lukemaan jotain tuntematonta Haruhi-romaania vuonna X kuin romaania siitä Haruhista vuonna 2007. Olisipa tästäkin jotain tilastoa olemassa. Ei ketään kiinnostaisi tehdä gradua aiheesta "Otakujen lukutottumukset ja animen vaikutus siihen"? :)
(mild offtopic)
Noh, jos tämänhetkistä amazo.japanin myyntikärkeä kirjoissa katsoo niin pientä pään raapimista aiheuttaa tuokin. Ilmeisesti nämä ovat kai oletettavasti ainakin muutaman kuukauden listauksia silti koska sijoilla 25000+ on listattu Gunparade March kirjojen ensimmäinen 03/07 julkaistu, ja jo lopetettu osa, johon palataan tässä hetken päästä)

Haruhin kirjat 1, 2 ja 3 löytyvät lokerosta 75-100. Jotenkin tiedostettu juttu. loput kirjat keikkuvat sijoilla 100-225

eräänlaisena kuriositeettinä näitten edelle menee Triggerheart Exelica taidekirja sijalla 56.

Sitten löytyykin 49 sijalta omasta mielestäni täälläpäin maailmaa jo kauan sitten kuopattu Gunparade Marchin kirjaversion kolmas ennakkovaraus.

Zero no Tsukaiman kirjat keikkuvat sijojen 300-800 välillä.

Ja yllärinä onkin Shakugan no shanan uusimman kirjan ennakkovaraus, joka on sijalla kolme. ja loput kirjat keikkuvat Top-kahdentuhannen alapäässä.

toisaalta myönnettäköön samaan hengenvetoon että kyseisen puljun myyntilistauksien toiminta on ainakin itsellenni melkoista salatiedettä.

Muoks, ottaen huomioon että tuo listaus on kaikista mahdollisista kirjoista mitä amazon.jp myy, äkkipäiden arvellen voisi sanoa sarjan myyvän yhä kyllä keskivertoa paremmin. Joskin "suurta väkeä" kiinnostavampiakin tapauksia on. Tilastos siis amazonin kaikista kirjoista, hari potaat mukaanlukien.
(/mild offtopic)

Avatar
isokana
Viestit: 1121
Liittynyt: Su Joulu 12, 2004 18:08
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja isokana » Su Elo 12, 2007 14:59

isokana kirjoitti:Ei ketään kiinnostaisi tehdä gradua aiheesta "Otakujen lukutottumukset ja animen vaikutus siihen"? :)
Komento takaisin, ei tarvitse tehdä. Sopivasti Lucky Starin jaksot 17 ja 18 pureutuivat tähän kysymykseen ja kuten Konatan reaktioista voimme päätellä, niin ei, otakut eivät lue kirjoja. Edes kevytromaaneja. Ja koska tämä fakta tuli ilmi animessa, ei sen todenperäisyyttä tule epäillä.

Itse asiaan liittyen vaikuttaa siltä, että Haruhin kakkoskautta saa odotella ensin vuoden puolelle, sillä Moonphase ilmoittaa Clannadin alkavan lokakuussa.
MyAnimeList
Friends? If you're talking about henchmen, I've got lots of those.
I wanted to mess with your mind a bit. Sorry.

Avatar
madu
Viestit: 1442
Liittynyt: To Elo 02, 2007 14:31
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja madu » Ti Elo 21, 2007 09:46

Comiketissä julkaistiin varsin viihdyttävä, koukuttava ja turhauttavan vaikea Haruhi-teemainen doujinpeli, Suzumiya Haruhi no Chourantou, suosittelen. Hauska 3d-mättö, mistä saa aika paljon irti vaikkei kuuriimuja osaisikaan tulkita. Sisältää joitain hauskoja yksityiskohtia, esim. hahmoilla on sellanen super-muoto (Haruhilla puputyttö, Yukilla noita etc.) niin Itsukin super on pelkät uimahousut, erikoisaseena kentältä löytyy megafooni mihin voi huutaa ja tehdä kantamadamagea niin Yukin tötteröstä kuuluukin vaan iso "......" ja kaikkea muuta kivaa.

Kuva

Avatar
Bitten
Viestit: 160
Liittynyt: Ke Syys 28, 2005 13:47

Viesti Kirjoittaja Bitten » Ti Elo 21, 2007 21:29

Haruhi oli aika erikoinen katseluelämys. Ei yhtä outo kuin FLCL, mutta outo kuitenkin, en välttämättä pidä liiasta outoudesta. Oli sarja kuitenkin ihan mukavaa katsottavaa, animointitiimi oli hoitanut hommansa todella hyvin ja tarinakin oli ihan kiinnostava(vaikkakin väärässä järjestyksessä :/ ).

Haruhin manga oli jonkinsortin pettymys animen jälkeen. Enää ei ollut komeaa piirrosjälkeä, vaan se oli aika karkeasti piirretty. Tarina eteni aika nopeasti, mutta oli sitä ihan mukava seurata, mutta en ole varma, jatkanko enää sen lukemista ensimmäisen osan jälkeen.

Avatar
hako
Viestit: 2
Liittynyt: To Elo 23, 2007 20:39

Viesti Kirjoittaja hako » Pe Elo 24, 2007 20:55

Todella hyvä anime. Ensin ajattelin että ei mikään niin suosittu ole ikinä maineensa veroinen, mutta haruhi oli.(ei yhtään yleistetty käsitys 8D) Alku ja loppu musiikit olivat vetäviä ja itse sarja oli oikein hienosti tehty. Pidän.
(mangasta en tiedä mitään D: )
- e r r o r -

Avatar
madu
Viestit: 1442
Liittynyt: To Elo 02, 2007 14:31
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja madu » Su Syys 09, 2007 17:34

Jaa, sain tuon ysiromaanin luetuksi, ja meininki olikin aika erilaista, kuin mihin olen Haruhissa tottunut. Kirja myöskin sisälsi vain yhden pitkän tarinan mikä peräti jäi kesken (to be continued in volume 10).. saas nähä mitä siinä sitten käy.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Anime- ja mangasarjat sekä elokuvat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 62 vierailijaa