Tekijänoikeuslaki eduskunnan hyväksyttävänä!

Animeuutisia, tiedotteita ja ajankohtaista Suomesta ja maailmalta. Tuoreimmat otsikot löydät myös Animeunionin kotisivulta osoitteesta http://www.animeunioni.org

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Usagi Yojimbo
Viestit: 15
Liittynyt: Ma Huhti 25, 2005 18:17

Viesti Kirjoittaja Usagi Yojimbo » Ti Syys 13, 2005 18:31

kyuu kirjoitti:Ei paljoa paranna nuo riehumisen esimerkit uutisen alaosassa - nuo ovat vastapuolelle niin loistavia apuvälineitä että hävettää oikein. Kuinka paljon nk. järjen puolustajat aikovat auttaa levyteollisuuden lobbareita vielä työssään, eivätkö he pärjää omin avuinkin jo aika hyvin?
Niin... toisaalta uutinen on tehty erittäin yksipuolisesti. Sen sijaan että siinä keskityttäisiin uuden lakiehdotuksen epäkohtiin tai lainattaisiin jotain sitä asiallisesti vastustanutta tahoa (esim. J.J. Kasvi), siinä keskitytään näyttämään lain vastustajat mahdollisimman huonossa valossa. Jo pelkästään ostikon sanavalinnat ("hirmustutti nörttikansan") on erittäin leimaava ja asiaton. Kieltämättä ylireagoivat teinit tekevät tuollaisesta uutisoinnista tuskallisen helppoa, riehumisella ei varmasti voiteta yhtään mitään.

Neva: Hienoa, että jotkut ajavat hyvää asiaa myös vakavasti otettavalla tavalla.

Mielestäni kannattaisi ottaa yhteyttä näiden vaaravyöhykkeellä olevien yritysten omistajiin ja kysyä, haluavatko he itse puhua lakiehdotusta vastaan. Mielenkiintoa yrittäjiltä luulisi löytyvän, ovathan esim. Fennica vahvasti keskittyneitä juuri jenkeistä tulevien kirjojen/sarjakuvien maahantuontiin. Myös elokuvien puolella löytyy näitä R1/R3/R4-levyistä melko riippuvaisia kauppoja. Yrittäjien omat kommentit lain vaikutuksesta heidän liiketoimintaansa antaisivat vetoomuksille uskottavuutta ja laista päättäville ymmärryksen siitä, ettei kyse ole pelkästä teoriasta.

EDIT. yksi ihmettelyn aihe tuolta Nevan linkkaamalta sivulta löytyi:
ETA-alueen ulkopuolelta tulevien tavaroiden levittäminen kielletään ilman alkuperäisen oikeudenhaltijan lupaa
-Monet kirjakaupat mm. Akateeminen ja Suomalainen rikkovat tätä (vaikkakin pääsevät oletettavasti isoina liikkeinä kuin koira veräjästä)
Tässä on hieman outo olettamus. Laki ei ole vielä edes voimassa, joten miten Akateeminen & Suomalainen voivat rikkoa sitä jo nyt? Jos tarkoitus on puhua ajasta lain jälkeen, niin ei ole asiallista olettaa, että joku suuri firma kuitenkin rikkoo lakia ja vielä pääsee siitä "kuin koira veräjästä."
Viimeksi muokannut Usagi Yojimbo, Ke Syys 14, 2005 16:52. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
"If a man and his wife opposes us, they will die... and even if a Buddha stands in our way, he, too, shall die!"
- Lone Wolf & Cub: Baby Cart in Peril (1972)

Avatar
Neva
Viestit: 114
Liittynyt: Ma Tammi 13, 2003 12:13
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Neva » Ti Syys 13, 2005 18:47

MAYn puheenjohtaja Topi kirjoitti myös varsin asiallista tekstiä edustajille.

Kansanedustajapalautteita on taas rapsahdellut lisää:
Markus Mustajärvi kirjoitti:Äänestin ensimmäisen käsittelyn yhteydessä kolmen muutosesityksen puolesta:
Kasvi, Ojansuu/Valpas ja Särkiniemi (jumalanpalvelus).

Jos suuren valiokunnan jälkeen ei tule tarpeellisia muutoksia, josta on tullut erinomaisen paljon ja asiallista palautetta, äänestän hylkäämisen puolesta.

Tämä on asetelma.

Kiitos palautteesta.

T: Markus
Rosa Meriläinen kirjoitti:Kiitos viestistäsi, olen keskustellut lain ongelmakohdista kollegani Jyrki Kasvin kanssa.

ystävällisesti,
Rosa Meriläinen
Joni Nevalainen
Otakutin wanhaparta (PJ 2002)
Pikaviestimet alla, Email: jneva@POISTAmbnet.fi.INVALID

Oikeuden, rakkauden ja ruuan puolesta!

Avatar
Usagi Yojimbo
Viestit: 15
Liittynyt: Ma Huhti 25, 2005 18:17

Viesti Kirjoittaja Usagi Yojimbo » Ti Syys 13, 2005 18:57

Neva kirjoitti:MAYn puheenjohtaja Topi kirjoitti myös varsin asiallista tekstiä edustajille.
Kenelle kaikille tuo teksti oikein on lähetetty? Onko teksti jonkun omistamaa, vai saako sitä levittää vapaasti? Mielestäni tuossa esitetään erinomaisen kansantajuisesti lain pahimmat virheet, joten jos joku on lähettämässä juttuvinkkejä sanomalehdille tms, niin tuo kannataa pistää mukaan, tekstin kirjoittajan luvalla siis. Selkeäsanaisuus ja ymmärrettävyys ovat päivän sanat. Todennäköisesti päättäjissä on paljon vanhempaa väkeä, jotka eivät yksinkertaisesti ymmärrä lain käytännössä aiheuttamia ongelmia. Tuossa ne selitetään hyvin yksinkertaisesti ja esimerkkien kanssa.
"If a man and his wife opposes us, they will die... and even if a Buddha stands in our way, he, too, shall die!"
- Lone Wolf & Cub: Baby Cart in Peril (1972)

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Ti Syys 13, 2005 19:56

Heitetään pöydälle jotain.

Apple myy kyllä paljon soittimiaan mutta niillehän tuolla ei ole väliä, koska haluavat että ihmiset soittavat ipodeillaan itunesista verkon kautta ostettua poppia.

Sitten on semmoinen pikkufirma kun Creative Labs, joka myy Suomessa aivan hullunlailla MP3-soittimia. Se on hiton iso bisnes enkä usko että heillä on halua menettää rahoja tai saada toiminnalleen laittomuuden varjoa.

Fennica Comicsin tyyppiset pienet yritykset ovat tärkeitä referenssejä ja etenkin meille harrastajille sydäntä kovin lähellä, mutta Massa on se joka liikkuu. Jälleen kerran, ei kivaa mutta fakta.

Avatar
Neva
Viestit: 114
Liittynyt: Ma Tammi 13, 2003 12:13
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Neva » Ti Syys 13, 2005 19:57

[18:36] <alatopi> http://personal.inet.fi/koti/toosi/t/xxx/huomioita.txt <<-- kirjoitin tämmöisen luonnostelman lähettääkseni kansanedustajille. Siitä voi pienellä vaivalla saada myös lehtiin mielipidekirjoituksen. Sitä saa kommentoida (en ole täysin varma tulkintojeni oikeellisuudesta) ja myös käyttää hyväkseen muuten. Kommentit tyylistä yms. mieluummin privana.

Eli Topi Toosin kirjoittamaa tekstiä.

Palautteista on saapunut nyt myös ensimmäinen "nuijitaan pitkään valmisteltu laki läpi vaikka väkisin" kanta:
Esa Lahtela kirjoitti:Koko laki pitäis toisessa käsittelyssä kaataa !
Jan Vapaavuori kirjoitti:Hyvä vastaanottaja,

Olet lähestynyt minua ajankohtaisen tekijänoikeuslain eduskuntakäsittelyn tiimoilta. Olen pitänyt kunnia-asiana, että vastaan kuhunkin palautteeseen henkilökohtaisesti. Tässä tapauksessa palautetta on tullut niin valtavasti,että joudun tekemän poikkeuksen ja lähettämään saman vastauksen kaikille, vaikka lähettämissänne viesteissä on puututtu osin eri seikkoihin. Pahoittelen samalla sitä, etten voi ottaa kantaa kaikkiin esittämiinne kysymyksiin. Otankin jatkossa kantaa lähinnä lain jatkokäsittelyyn täällä eduskunnassa. Asiaa on käsitelty eduskunnassa sivistysvaliokunnassa, joka oli useimmista myös viimepäivinä esille nousseista asioista yksimielinen. Hyvällä syyllä voi kysyä, onko valiokunta (ainakaan kokonaisuudessaan) ollut riittävän hyvin perillä asioista, onko se mahdollisesti vieraantunut elävästä elämästä ja ennen kaikkea onko se ollut liiaksi tekijänoikeuksien haltijoiden edustajien vietävissä. Tosiasia tosin on, että myös palautteen piirissä on ollut joukko väärinkäsityksiä, josta parlamentaarista järjestelmää tuntemattomia ei kuitenkaan voi syyttää. Se, että asia eteni niin riidattomasti valiokunnassa lienee kuitenkin pääsyy tämän hetken suurelle hämmennykselle.

Eduskunnan täysistunnossa äänestettiin perjantaina asiasta. On hyvä huomata, ettei lähellekään kaikista esittämistänne huolista edes äänestetty, koska niistä ei tehty muutosesityksiä. J. Kasvin huomiota herättänyt muutosesityskin koski vain yhtä erilliskysymystä. Onni onnettomuudessa oli, että eduskunta äänesti nurin valiokunnan jumalanpalvelusmusiiikkia koskeneen esityksen, koska muuten lakia ei olisi lainkaan lähetetty suureen valiokuntaan ja koko laki olisi junan lailla mennyt eteenpäin alkuperäisessä muodossaan.

Olen tänään selvittänyt, että suuri valiokunta voi ottaa lain kokonaisuudessaan käsittelyyn eikä sen tarvitse pitäytyä pelkästään jumalanpalveluskysymykseen. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajistossa on tänään keskusteltu mahdollisuudesta saada asia aluksi pöydälle suuressa valiokunnassa ja tämän jälkeen avata siitä asiantuntijakuuleminen uudelleen. Olemme alustavasti keskustelleet siitä, että minä tekisin ko. esityksen valiokunnassa (ellei joku muu ehdi ensin).

Mitä itse asiaan tulee, se ei suinkaan ole yksinkertainen. Kyse on sekä käyttäjien/kuluttajien näkökulmasta että tekijänoikeuksien asianmukaisesta turvaamisesta. On selvää että näillä molemmilla on merkitystä ja että näiden välille pitäisi löytää järkevä ja kestävä tasapaino. Toiseksi pitää kirkkaasti selvittää, mitä EU:n direktiivi meiltä ihan oikeasti edellyttää. Kaikkein tärkeintä kuitenkin olisi että kukin kansanedustaja ainakin tietäisi mitä hän on päättämässä.

Tekijänoikeuslaissa on kyse isosta perusuudistuksesta. On varsin selvää, ettei koko lakia voi hylätä tai laittaa uudelleen valmisteluun, mikä on tärkeää mutta myös rehellistä myöntää. Tämän takia nyt olisikin tärkeintä löytää kriittisimmät kipupisteet eli ne kohdat, joihin ainakin kaivattaisiin muutosta. Saadun laajan palautteen perusteella uskon, että tästä on varsin selkeä näkemys. Samalla on varmistettava, että lain vaikutuksia - hyväksyttiinpä se missä muodossa tahansa - seurataan tarkoin ja että mahdollisiin ongelmiin puututaan ripeästi. On erittäin poikkeuksellista, että eduskunta ryhtyisi peukaloimaan hallituksen esitystä, josta valiokunta on vieläpä antanut yksimielisen mietinnön. Tosiasia on, että ennuste on heikko tässäkin tapauksessa. Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta.

Yst.terv.

Jan Vapaavuori
kansanedustaja
Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja

00102 Eduskunta
puh: (09) 432 3130 ja 050 511 3130
jan.vapaavuori@eduskunta.fi
Miapetra Kumpula kirjoitti:Hyvä Joni

Kiitos viestistänne.

Koska pyydät eduskuntaa toimimaan tekijänoikeuslain käsittelyssä vielä näin myöhäisessä vaiheessa, haluan kertoa eduskunnan työjärjestyksestä seuraavaa:

Lähetekeskustelun jälkeen hallituksen esitystä eli esitettyä käsitellään useassa valiokunnassa, joissa kuunnellaan asiantuntijoita. Koko käsittelyn aikana valiokunnan kaikilla jäsenillä on mahdollisuus esittää asiantuntijoita kuultavaksi.

Esimerkiksi Effi on ollut kuultavana eduskunnan pohjaesityksen eli mietinnön valmistelleessa sivistysvaliokunnassa. Järjestöjen etu on se,että heitä on helppo kutsua kuultavaksi. Näin asiantuntemus ja tieto sekä näkemykset tulevat selkeästi valiokunnan käyttöön, kymmeniin tai satoihin sähköposteihin perehtyminen muutaman päivän sisällä on mahdotonta.

Viestissäsi esiinnostamista asioista ei ymmärtääkseni aivan niin suurta ongelmaa, kuin mitä kuvailit, valiokuntakäsittelyssä asiantuntijakuulemisissa tullut esille.

Olen vakuuttunut, että mikäli päättömyyksiä lakiin on sen voimaan tullessa jäänyt, niitä voidaan aina korjata uuden hallituksen esityksen pohjalta kohtuullisen nopealla aikataululla. Olisi hyvä, että juridinen ja tekninen osaaminen ymmärtäisivät toisiaan. Poliittinen päätös on puuttua netissä tähän asti luvatta ilmaiseksi kulkeviin tekijänoikeuksilla suojattuihin lähteisiin tekemällä niiden käyttö ei-hyväksyttäväksi.

Hyvää syksyä!
PS: mikään laki ei ole ikuinen eikä kiveen hakattu.

Miapetra Kumpula
kansanedustaja, sd, Vaasa
Joni Nevalainen
Otakutin wanhaparta (PJ 2002)
Pikaviestimet alla, Email: jneva@POISTAmbnet.fi.INVALID

Oikeuden, rakkauden ja ruuan puolesta!

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja jtn » Ti Syys 13, 2005 22:09

Eduskunta harkitsee, tulisiko laki ottaa uudelleen harkintaan.

Helsingin Sanomien tuoreet-palstalta löytyy tätä kirjoitettaessa juttu asiasta. Jutun voinee lukea hesarin sivuilta päivän, pari.

http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/ ... 1980938246
- Jussi Nikander

Avatar
Neva
Viestit: 114
Liittynyt: Ma Tammi 13, 2003 12:13
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Neva » Ke Syys 14, 2005 09:09

Aamuun mennessä postiin oli rapsahtanut toinenkin "myönteinen" kanta:
Raija Vahasalo kirjoitti:Tässä OPM:n tiedote, sillä tekijänoikeudesta tullut vääriä tulkintoja. Sitä paitsi uusissa levyissä on suojaus vain noin 1%:lla. Omaan käyttöön siis voi kopioita ottaa, siitä ei uuden lain mukaan rangaista, vaikka direktiivi sen ykstuumaan kieltääkin.

Terv.

Raija Vahasalo

====

AINEISTON KOPIOINTI YKSITYISEEN KÄYTTÖÖN EDELLEEN SALLITTUA

- TEKNISTEN SUOJAUSTEN KIERTÄMINEN KOPIOINTIA VARTEN KIELLETTYÄ

Tekijänoikeuslain muutosesityksestä on eduskunnan täysistuntokäsittelyn jälkeen esitetty julkisuudessa erilaisia arvioita. Erityisesti mahdollisuudesta tehdä esimerkiksi cd-levystä kopio omaan käyttöön on syytä esittää seuraavat tarkennukset:


Teknisten suojausten purkamisen kieltävä säännös perustuu tietoyhteiskunnan tekijänoikeuksia sääntelevään EU-direktiiviin ja kansainvälisiin sopimuksiin.


Lainmuutoksen jälkeen cd-levyn tai muun tallenteen kopioinnin estävää teknistä suojausta ei saa murtaa kopiointia varten. Sen sijaan teknisen suojauksen saisi kiertää tallenteella olevan elokuvan tai musiikin katselemiseksi tai kuuntelemiseksi. Jos suojauksen kuitenkin murtaa ja kopioi tallenteen omaa yksityistä käyttöä varten, teko ei uuden lain mukaan olisi rangaistava. Kopioidun teoksen oikeudenhaltija voi tässä tapauksessa vaatia korvauksen tai hyvityksen kopioinnista, jos teko tulee hänen tietoonsa. Voidaan arvioida, että vain hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa näin voisi tapahtua.


Musiikkia ja muuta aineistoa voi lainmuutoksen jälkeen edelleen kopioida levyltä toiselle tallennusvälineelle omaa yksityistä käyttöä varten, jos levyn suojana ei ole käytetty teknisiä suojauksia tai jos suojaukset sallivat kopioinnin toiselle tallennusvälineelle.


Musiikin kopiointi on mahdollista myös siinä tapauksessa, että kuluttaja hankkii fyysisen cd-levyn sijasta musiikin verkkopalvelusta sähköisessä muodossa. Tällöin hän voi ostaa yhdessä aineiston kanssa tarvitsemansa tekijänoikeudet.
YleX:n foorumeilla on ollut myös ihan ansiokasta analyysiä aiheesta.

(edit) rivitys -Neva
(edit2) YleX linkki -Neva
Joni Nevalainen
Otakutin wanhaparta (PJ 2002)
Pikaviestimet alla, Email: jneva@POISTAmbnet.fi.INVALID

Oikeuden, rakkauden ja ruuan puolesta!

Jacen
Viestit: 10
Liittynyt: Ma Helmi 24, 2003 10:10
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jacen » Ke Syys 14, 2005 12:41

Raija Vahasalo kirjoitti:Tässä OPM:n tiedote, sillä tekijänoikeudesta tullut vääriä tulkintoja. Sitä paitsi uusissa levyissä on suojaus vain noin 1%:lla. Omaan käyttöön siis voi kopioita ottaa, siitä ei uuden lain mukaan rangaista, vaikka direktiivi sen ykstuumaan kieltääkin.
Eli directiivi kieltää, mutta ei ole rangaistavaa - vielä. Eikö ole helpompi muuttaa jokin kielletty asia myös rangaistavaksi myöhemmin?
Raija Vahasalo kirjoitti:Lainmuutoksen jälkeen cd-levyn tai muun tallenteen kopioinnin estävää teknistä suojausta ei saa murtaa kopiointia varten. Sen sijaan teknisen suojauksen saisi kiertää tallenteella olevan elokuvan tai musiikin katselemiseksi tai kuuntelemiseksi. Jos suojauksen kuitenkin murtaa ja kopioi tallenteen omaa yksityistä käyttöä varten, teko ei uuden lain mukaan olisi rangaistava. Kopioidun teoksen oikeudenhaltija voi tässä tapauksessa vaatia korvauksen tai hyvityksen kopioinnista, jos teko tulee hänen tietoonsa. Voidaan arvioida, että vain hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa näin voisi tapahtua.
Hmmm... Ei saa murtaa, mutta jos murtaa ei rangaista. Mitä nyt isot mediayhtiöt ja oikeuksia hallitsevat järjestöt voivat vaatia korvauksia. Ja ovatkohan korvaukset samaa luokkaa mitä RIAA on pyydellyt ennen kuin ovat suostuneet vain muutamien tuhansien dollareiden "komporomissiin".

Muutenkin tehdä laki ja sanoa että rikkokaa sitä sillä valtio ei rankaise kuulostaa typerältä? Jos sanktioita ei tule niin miksi edes tehdä laki. Aivan kuin tehtäisiin lakia vain lain vuoksi eikä siksi että lakia tarvitaan. Tosin tämä laki avaa korvaushaaste porsaanreiän. Ja oikeasti uutisia seuraamalla voi havaita että taivas on vain rajana niissä summissa. Ennemmin maksaisin sakot kuin elän loppuelämän velkaloukussa mediajäteille ja -järjestöille.

Lisäksi laki jota rikkoo väkisin vääristää vain kuvaa muista laeista. Jos yhtä saa rikkoa (ja siihen jopa kehoitetaan), niin miksi sitten ei saisi rikkoa muita lakeja?
Life is strange and so am I...

Mikko aka Jacen

Krigsi
Viestit: 28
Liittynyt: Ma Touko 23, 2005 19:47
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Krigsi » Ke Syys 14, 2005 16:44

Raija Vahasalo kirjoitti:Jos suojauksen kuitenkin murtaa ja kopioi tallenteen omaa yksityistä käyttöä varten, teko ei uuden lain mukaan olisi rangaistava. Kopioidun teoksen oikeudenhaltija voi tässä tapauksessa vaatia korvauksen tai hyvityksen kopioinnista, jos teko tulee hänen tietoonsa. Voidaan arvioida, että vain hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa näin voisi tapahtua.
Mielenkiintoinen tulkinta. Jos et jää kiinni, saat rikkoa lakia ilman sanktioita. "Voidaan arvioida, että vain poikkeuksellisissa olosuhteissa joku voisi jäädä kiinni." :roll:

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Ke Syys 14, 2005 20:54

Sinänsä surullista että ensin pitää tehdä huonosti ilmaistu laki ja sitten sopia epävirallisesti että jos sitä nyt ei noudatettaisikaan olosuhteissa z silloin kun kukat kasvaa ja potentiaalinen rikoksentekijä on harras kristitty.

Mielestäni aika huolestuttavaa että tuollaisia mietintöjä pitää edes lähteä tekemään. Kertoo siitä että pohjatyö on mennyt stadiin ja pahasti.

(metsää on jo tarpeeksi haukuttu. stadin vuoro olla ilkeän metaforan osa)

Avatar
whispering
Viestit: 372
Liittynyt: Pe Huhti 04, 2003 20:16
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja whispering » Ke Syys 14, 2005 22:49

Toisaalta jokainen tietää miksi laki pitää rynnöä läpi mahdollisimman pian. Ongelma on kasvanut liian isoksi että sitä voisi enään katsoa läpi sormien. Jos totta puhutaan, en usko että kukaan moraalisesti syytön tulee kärsimään tämän uuden lain takia. Itteä huolestuttaa vaan se, mitä porsaan reikiä jätetään sinne roikkumaan tuleville fundamentaalisille kapitalisteille.
Your just jealous because the voices talk to me.

Avatar
Fredo
Viestit: 143
Liittynyt: To Helmi 19, 2004 14:14
Paikkakunta: LAHTI
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Fredo » To Syys 15, 2005 12:21

whispering kirjoitti:en usko että kukaan moraalisesti syytön tulee kärsimään tämän uuden lain takia.
Eikö tosiaan?? ellet meinaa "en ole koskaan tehnyt mitään väärää" kannalta

no ehkä sitten eta-alueen ulkopuolisten tuotteiden välittäjät sekä kyseisten teosten kuluttajat tuntevat itsensä moraalisesti syyllisiksi.

Eivätkös esimerkiksi Eta-alueen ulkopuolisten tuotteiden jälleenmyyjät ole kärsijöitä, kuten myös ne jotka hyödyntävät kyseisiä välittäjiä.
Ei muuta kuin polttohautaus myymättä jääneille tuotteille, sekä kuinka moni jälleenmyyjä enään loppuvaiheessa ottaa enään uutta erää tavaroita, koska pelkäävät etteivät kerkeä niitä enään myymään ennen lain voimaan astumista, tai sitten joutuvat jatkamaan myyntiä laittomasti.

saattavat olla ulkomaiset isot tekijänoikeuksien haltijat ihmeissään, kun suomesta alkaa tulemaan isot määrät pyyntöjä

"Anteeksi, mutta voisitteko ystävällisesti allekirjoittaa luvan, joka antaa minulle ja yhtiölleni oikeuden välittää ja jälleenmyydä kyseistä teosta, koska maani laki edellyttää kyseisen todistuksen. kiitos."

"no jos hinnasta sovitaan, niin mikäettei"

kyllä tuosta laista joutuu ainenkin tällä taholla kärsimään myös monet itsensä moraaliseksi syyttömäksi tuntevat henkilöt. Kaikki eivät lataile musiikkejaan ja elokuviaan laittomasti.

jotain mun piti vielä sanoa, mutta unohdin mitä :?
-Jouni Ahtiainen- Go Student Exchange
http://www.gostudentexchange.com/

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » To Syys 15, 2005 18:25

Vaikka animeyhteisön suuresti rakastama poliittinen taho heittelikin taas bensaa liekkeihin tapansa mukaan, tässä kannattaa muistaa että ennakkotapaukset vasta tekevät totuuden.

Näin ollen whispering on mielestäni kovin oikeassa. Koska kaiken conspiracy theory -ajattelun jälkeenkään en jaksa uskoa että aidosta teoksesta rehellisesti rahansa maksava henkilö voisi päätyä syytetyksi.

Mutta mene ja tiedä. Toki huolellinen ennakkosuunnittelu ja hitusen pienempi korruption aste olisivat auttaneet siihen ettei näitä spekulointeja tarvisi tehdä. Mutta kun tässä ollaan, turha on mennyttä murehtia.

Avatar
Darth Mauno
Wannabe
Viestit: 1043
Liittynyt: Ke Huhti 23, 2003 08:32
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Darth Mauno » To Syys 15, 2005 19:16

Fredo kirjoitti:Eivätkös esimerkiksi Eta-alueen ulkopuolisten tuotteiden jälleenmyyjät ole kärsijöitä, kuten myös ne jotka hyödyntävät kyseisiä välittäjiä.
Ei muuta kuin polttohautaus myymättä jääneille tuotteille, sekä kuinka moni jälleenmyyjä enään loppuvaiheessa ottaa enään uutta erää tavaroita, koska pelkäävät etteivät kerkeä niitä enään myymään ennen lain voimaan astumista, tai sitten joutuvat jatkamaan myyntiä laittomasti.
Perusteetonta propagandaa ja harhaluulojen levittämistä. Suomessa lait eivät juuri tule taannehtivasti voimaan, etenkään sellaiset, jotka rajoittavat tai haittaavat ihmisten toimintaa, joten ajatus olemassaolevien varastojen hävityspakosta on nähdäkseni lähinnä mielikuvituksen tuotetta.

Uusia eriäkin kuvittelisin jälleenmyyjien vielä tilailevan, liikkeenharjoittajilla ei kumminkaan yleisesti ole tapana tuottavaa toimintaa lopettaa ennen kuin viranomaistaholta tulee selkeä kielto. Ja kuten Kyuu totesi, lopullinen totuus siitä, mikä on laitonta ja mikä ei, muodostuu vasta ennakkotapausten myötä.
Fredo kirjoitti:saattavat olla ulkomaiset isot tekijänoikeuksien haltijat ihmeissään, kun suomesta alkaa tulemaan isot määrät pyyntöjä
Ottaen huomioon, että tuon lainkohdan taustalla on ilmeisesti EU-direktiivi, ei ihmettelyä kyllä mitenkään välttämättä synny - kotiläksynsä tehneet firmat ovat varmastikin tuosta uudesta rajoituksesta selvillä ja mahdollisesti jopa sopeutumassa siihen. Tästä on itse asiassa merkkejä anime- ja manga-alan osalta nähtävissäkin, sillä VIZ ilmoitti juuri perustavansa tytäryhtiön Euroopan markkinoita varten ja Tokyopopilla moinen on jo ennestään.
"Do not underestimate the power of the Dork Side"

Avatar
Neva
Viestit: 114
Liittynyt: Ma Tammi 13, 2003 12:13
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Neva » To Syys 15, 2005 19:33

Päivän saalis:
Kaarina Dromberg kirjoitti:Hyvä Joni Nevalainen,

Kiitos viestistänne. Tekijänoikeuslakia koskeneen palautteen määrä yllätti todella. Valitettavasti palaute tuli todella myöhään. Sivistysvaliokunnan mietintö valmistui jo kesäkuussa, mutta suurin osa saamistani viesteistä tuli vasta äänestyspäivän aamuna, edellisenä iltana ja vielä äänestyksen jälkeenkin. Olisi ollut hyvä saada palautetta jo valiokuntakäsittelyn aikana. Käsittelimme lakia kuitenkin yli vuoden.

Mitä tulee kieltoon kopiosuojausten murtamisesta, niin se pohjautuu tietoyhteiskunnan tekijänoikeuksia sääntelevään EU-direktiiviin. Lakiehdotuksen mukaan kopioinnin estävää teknistä suojausta ei saa kiertää (tai murtaa), jotta voisi valmistaa kopion teoksesta. Jos suojauksen kiertää ja valmistaa kopion yksityistä käyttöään varten, ei tästä kuitenkaan rangaista (ts. henkilöä ei rangaista tekijänoikeusrikkomuksesta). Henkilö voi joutua korvaus- ja hyvitysvelvolliseksi, jos teko tulee ilmi ja oikeudenhaltijan tietoisuuteen.

Henkilö voi:
a) hankkia kopiosuojaamatonta aineistoa ja kopioida sen eri tallennusvälineille,

b) hankkia musiikin verkkopalveluista; tällöin hän voi ostaa tarvitsemansa kopiointioikeudet, tai c) hankkia sellaista teknisin toimenpitein suojattua aineistoa, jonka kopioiminen toiselle tallennusvälineelle on mahdollistettu.

Enemmistö nykyisistä levyistä on täysin suojaamatonta. Suojauksia on noin 5-10 %:ssa levyjä, eikä osuus kasva, koska monet yhtiöt odottavat uusien suojaustekniikoiden tuloa, jotka sallivat muutaman kopion ottamisen. Ongelma ei liene niin suuri, kuin julkisesti on annettu ymmärtää, ja poistunee lähiaikoina.


Nettikaupoista voi ostaa MP3-soittimiin suoraan sopivaa musiikkia. Kuluttaja pystyy siis käyttämään MP3-soitintaan liki kaikkien omien levyjensä kopiointiin, valtaosaan ja yhä kasvavaan määrään uusiin levyihin ja netistä ostamalla.

Tekijänoikeuslain 19 §, jonka mukaan unionin ulkopuolelta hankittua teosta ei saa luovuttaa edelleen, perustuu myös direktiiviin. Suomi ja muun muassa sivistysvaliokunta on vastustanut tällaista raukeamista, mutta asia on EU:ssa hyväksytty, joten valiokunnan oli asia hyväksyttävä. Periaatteessa siis esimerkiksi Yhdysvalloista tuotua kirjaa tai äänilevyä ei saa kansainvälisten kauppasopimusten nojalla myydä edelleen esimerkiksi antikvariaatissa. Käytännössä on vaikea osoittaa, mistä alun perin tuote on hankittu ja siten ei pitäisi olla suuri tosiasiallinen ongelma.

Laki on tänään vielä suuren valiokunnan käsittelyssä. Siellä on vielä mahdollista tehdä muutoksia.

Parhain terveisin,
Kaarina Dromberg
Sari Sarkomaa kirjoitti:Arvoisa vastaanottaja,

kiitos viestistä tekijänoikeuslakiin liittyen. Palautetta ja viestejä asiasta on tullut todella runsaasti. Kokoomus halusi avata keskustelun lain yksityiskohdista uudestaan.

Laki on nyt eduskunnan suuressa valiokunnassa ja se muun muassa selvittää, ovatko uuteen lakiin otetut määräykset kopiointisuojasta kohtuuttomia ja voisiko niitä lieventää. On hyvä, että asia selvitetään.

Teen osaltani työtä sen eteen, että laki uudelleen arvioidaan ja perustellut toimenpiteet saadaan tehdyksi ennen lain lopullista hyväksymistä.

Ystävällisin terveisin,
Sari Sarkomaa
Kansanedustaja / Member of Parliament
Kansallinen Kokoomus / The National Coalition Party
FIN-00102 EDUSKUNTA

Tel. +358 9 432 3033, +358 50 511 3033
Fax +358 9 432 2844
sari.sarkomaa (at) eduskunta.fi
www.sarisarkomaa.net
Arja Alho kirjoitti:Moi Joni!

Kyllähän laki voimaan tulee mutta siihen voi aina tehdä vastaisuudessakin muutosesityksiä. Valitettavasti vain tekijänoikeusjärjestöt olivat kovasti liikkeellä ja käyttäjät vasta nyt kun on oikeastaan liian myöhäistä. Ohessa vastaukseni erittäin monelle yhteydenottajalle:

Olen ollut käsittelemässä tekijänoikeuslainsäädäntöä perustuslakivaliokunnassa. Olen siellä yrittänyt painottaa sekä tekijöiden että kuluttajien oikeuksien tasapainon löytämistä. Puheenvuoroni lain 1.käsittelyssä on löydettävissä netistä.

Mielestäni tekijänoikeuksia ei saa venyttää liian pitkälle. Ei ole oikein kriminalisoida omaan käyttöön tarkoitettujen tuotteiden kopiomista tai siirtämistä eri muotoon. Kuluttajalla ei mielestäni liioin voi olla vastuuta piraattituotteen tunnistamisesta. Tekijänoikeuksia ei saa venyttää opetustilanteisiin, rajoittamaan tutkimusta, ei edes eri uskontokuntien oikeuteen palvella jumalaansa. Eikä erityisesti oikeuteen hankkia tietoa netistä saati käyttää tuotetta omiin tarkoituksiin. Tämä ei ole varastamista kuten tekijänoikeusjärjestöt ovat asiaa lobatessaan ilmaisseet.Perustuslakivaliokunta lausui monta tärkeää näkökohtaa juuri kohtuullistamisesta. Sivistysvaliokunta on kuitenkin nähnyt asiat osin toisin.

Valitettavasti en usko, että merkittäviä muutoksia enää saadaa aikaan lainsäädännössä. Mielestäni on kuitenkin hyvin tärkeätä, että tekijänoikeuslainsäädäntöä jatkuvasti kehitetään ja että vastaisuudessa myös kuluttajien oikeuksia painotetaan. Tästä tulen pitämään huolta ja olen iloinen, että niin monet ovat ottaneet yhteyttä vihdoinkin myös kuluttajien oikeuksien turvaamiseksi. Soittaja tarvitsee soppansa mutta nyt on mediateollisuus tehnyt tekijöistä torppareita.

terveisin ja kiitoksin hyvistä huomiosta

Arja Alho
kansanedustaja
Terhi Peltokorpi kirjoitti:Hei!

Kiitos viestistäsi. Olen saanut viime torstaista lähtien kohta kaksisataa yhteydenottoa tekijänoikeuslakiuudistuksesta ja lähes jokainen niistä koskee nimenomaan cd-levyjen kopiointia.

Olemme varsin ikävässä tilanteessa ja mahdollisuutemme toimia toisin ovat olemattomat. Tällä kertaa voimme syyttää EU-direktiiviä lakiehdotuksesta. Suomi yritti taistella toisenlaisen esityksen puolesta ja äänestyttikin asiasta, mutta hävisi ja nyt joudumme valitettavasti noudattamaan muiden maiden tahtoa ja harmoinisoimaan direktiivin vaatimukset omaan lainsäädäntöömme. Lainsäädännön muuttaminen olisi pitänyt tehdä direktiivin mukaiseksi jo pari vuotta sitten viimeistään, mutta asiaa on saatu venytettyä Suomessa tähän asti.

Lähes kaikki EU-maat ovat jo harmonisoineet direktiivin vaatimukset omaan lainsäädäntöönsä. Jos emme harmonisoi direktiiviä, joudumme Eu-tuomioistuimeen ja tulemme saamaan sakot. Muunlaiselle lain muotoilulle ei tunnu olevan mahdollisuutta.

Olen selvittänyt asiaa viikon aikana erittäin paljon ja tässä muutama asiaa (lähinnä kopiointia) selvittävä viesti opetusministeriöstä ja tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta. Nämä viestit toisaalta hälventävät toivottavasti pelkoja lakiehdotusta kohtaan. Lain vaikutuksia tullaan seuraamaan opetusministeriössä erittäin tarkkaan ja muutoksiin ryhdytään jos niihin on tarvetta.

Ystävällisin terveisin
Terhi Peltokorpi


Hallitusneuvos Jorma Waldén Opetusministeriöstä kirjoittaa:

Direktiivi:
- Säännös pohjautuu tietoyhteiskunnan tekijänoikeuksia sääntelevään direktiiviin.
- Lätökohta direktiivissä on, että teknisten toimenpiteiden kiertäminen on aina kiellettyä (lukuunottamatta salausteknikoita koskevaa tutkimusta)

Lakiehdotus:
- Kopioinnin estävää teknistä suojausta ei saa kiertää (tai murtaa), jotta voisi valmistaa kopion teoksesta.
- Jos suojauksen kiertää ja valmistaa kopion yksityistä käyttöä varten, ei tästä kuitenkaan rangaista (ts. henkilöä ei rangaista tekijänoikeusrikkomuksesta)
- Henkilö voi joutua korvaus- ja hyvitysvelvolliseksi, jos teko tulee ilmi ja oikeudenhaltijan tietoisuuteen.

Henkilö voi
a) hankkia kopiosuojaamatonta aineistoa ja kopioida sen eri tallennusvälineille
b) hankkia musiikkia verkkopalveluista; tällöin hän voi ostaa tarvitsemansa kopiointioikeudet tai
c) hankkia sellaista teknisin toimenpitein suojattua aineistoa, jonka kopioiminen toiselle tallennusvälineelle on mahdollistettu.

- Jos murtaa kopiosuojauksen ja kopioi omaan yksityiseen käyttöönsä, teosta ei rangaista.Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta:


*Faktatietoa uuden tekijänoikeuslain vaikutuksesta kotikopiointiin*
**
/Tekijänoikeuslain uudistuksen vaikutuksesta yksityiseen kotikopiointiin on nuorten keskuuteen levitetty hyvin vääriä tietoja. Haluaisin ohessa oikaista joitakin kaikkein hurjimmista väitteistä: /
*
Poistaako uusi tekijänoikeuslaki kansalaisen nykyisen oikeuden yksityiseen kotikopiointiin?*

Ei poista. Kansalaisilla on jatkossakin oikeus tehdä ostamistaan tai tuttavalta tai kirjastosta lainaamistaan äänilevystä muutamia kopioita yksityiskäyttöönsä. Laki asettaa kopioinnille ehdoksi vain sen, että lähde on laillinen kuten edelläluetellut lähteet ovat.

*Mihin perustuvat väitteet, että uusi laki estäisi jotenkin kotikopiointia?*

Vaihtoehtoja on kolme:

· Näin väittävä henkilö ei tunne lakia

· Näin väittävä henkilö ei ole tullut ajatelleeksi, että muutakin kuin netistä imuroituja piraatteja voisi kopioida (eli ei osaa ostaa levyä tai lainata sitä kaverilta)

· Näin väittävä henkilö ajattelee sitä, että uusi laki asettaa yleisen lain suojan digi-ajan lukoille eli teknisille suojauksille. Näillä suojauksilla voidaan rajoittaa tuotteen kopiointia.

*Mikä on tällainen tekninen suojaus?*

Tekninen suojaus on digitaaliajan lukko. Lukoilla ei ole merkitystä, jos laki sallii niiden rikkomisen. Esimerkiksi musiikin, elokuvien, tietokonepelien ja e-kirjojen verkkokauppa olisi mahdotonta, ellei digitaalista aineistoa voisi lukita niin, että sen saa vain maksamalla.
Siinä ei ole mitään uutta, että tavaraa luovutetaan erilaisin ehdoin kuluttajalle. Esimerkiksi videovuokraamo vaatii vuokravideon takaisin, kun vuokra-aika on päättynyt. Kuluttajalla ei yleensä katsota olevan oikeutta vaatia enempää, kuin sen mistä on maksanut.

Tietoyhteiskunnassa nämä suojaukset ovat välttämättömiä. Jotta esim."videoita voi vuokrata" netistä, on niihin voitava asentaa tekninen suojaus, joka rajoittaa joko katseluajan tai -määrät. Jotta musiikkia kannattaa myydä netissä, on se voitava suojata sillä tavalla, ettei se valu heti piraattitiedostoina nettijakeluun jne.

Fyysisten tallenteiden osalta uusi laki antaa kuluttajalle erityissuojaa normaalin kuluttajansuojan lisäksi. Niistä suojauksen saa purkaa, jos se jostain syystä estäisi tallenteen laillisen kuuntelun tai katselun.

*Onko totta, että uudet tekniset suojaukset eivät estä vaan rajoittavat kopiointia?*

Kyllä. Vain ns. ensimmäisen polven kopiosuojaukset estävät sen kokonaan. Siksi esimerkiksi Suomen Sony-BMG ei nyt käytä niitä, vaan odottaa toisen sukupolven suojausten markkinoille tuloa ensi vuonna.Nämä uudet suojaukset sallivat muutaman kopion ottamisen.

*Mikä on MP3-tallentimen omistajan tilanne nyt ja tulevaisuudessa? *

Valtaenemmistö nykyisestä levykannasta on täysin suojaamatonta,suojauksia on nykyisin käytössä alle 1 %:ssa uutuuslevyjä eikä osuus kasva, koska monet yhtiöt odottelevat uusien suojaustekniikoiden tuloa. Uudet sallivat muutaman kopion ottamisen. Ongelma on siis pieni ja poistuva, ottaen huomioon että nettikaupoistakin voi ostaa MP3-tallentimeen suoraan sopivaa musiikkia. Kuluttaja pystyy siis käyttämään MP3-tallennintaan liki kaikkien omien levyjensä kopiointiin, valtaosaan ja yhä kasvavaan määrään uusiin levyihin ja netistä ostamalla.
EFFi on myös vastannut Gramex-propagandaan.

(edit) EFFilinkki -Neva
Joni Nevalainen
Otakutin wanhaparta (PJ 2002)
Pikaviestimet alla, Email: jneva@POISTAmbnet.fi.INVALID

Oikeuden, rakkauden ja ruuan puolesta!

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Uutiset”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa