BD = Blu-ray Disc -video

Keskustelua aiheen vierestä

Valvoja: Offtopic-aktiivit

Avatar
Matti
Viestit: 602
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 20:42

BD = Blu-ray Disc -video

Viesti Kirjoittaja Matti » Ma Huhti 23, 2012 21:57

BD-videolevyt maksavat huomattavasti enemmän kuin DVD-levyt. Ongelmiakin on. Joten kannattaako maksaa?

Olen hankkinut vasta kaksi BD-videolevyä joista toinen on anime. Hiljattain hankittu anime-BD ei aluksi toiminut kannettavassani. Kerron nyt yksityiskohtaisesti miksi BD-videolevyt eivät toimi ja miten ne saa toimimaan. Monet BD-videolevyt on suojattu AACS-salauksella. Se on salausmenetelmä, jolla levyn sisältö "lukitaan", ja "avaamiseen" tarvitaan sopiva "avain". Jos videokuvaa ei ala näkyä, niin mediaohjelmassa ei ole avaamiseen tarvittavaa oikeanlaista salausavainta. Ratkaisu on yksinkertaisesti ohjelman päivittäminen. Jos video ei vieläkään ala näkyä, niin tietokoneella voi kokeilla eri mediaohjelmaa. BD-soittimen kanssa voi vain päivittää ohjelman ja toivoa parasta. Suositussa VLC Media Playerissa ei vielä ole AACS-salausavaimia, joten sillä ei voi katsoa mitään AACS-salattua videota (salaamattomat pitäisi näkyä).

Lisäksi levyllä voi olla käytössä aluekoodaus, joka on soitto-ohjelmassa säädettävä levyä vastaavaksi. DVD-aluekoodi tallennetaan aseman omaan muistiin (Flash, EEPROM, tms.), mutta BD-aluekoodi tallennetaan kiintolevylle/SSD-asemalle mediaohjelman asetuksiin. Aluekoodin vaihtokerrat voi silti olla rajalliset. HP MediaSmart:lla aluekoodi voidaan vaihtaa 4 tai 5 kertaa. En tiedä mikä on tapaus kun tietokoneessa on useampia BD-asemia: tallennetaanko BD-aluekoodi jokaiselle asemalle erikseen vai ei? Onko kellään kokemusta?

Ehkä ärsyttävin piirre HD-videossa (BD, HD-DVD, maksulliset TV-kanavat) on HDCP. Tämä on laitteistotason salausmenetelmä, jolla voidaan estää HD-videokuvan näkyminen. Jos jokin HD-videon näyttämiseen käytettävä laite (BD-soitin, vahvistin, näyttölaite...) ei täytä HDCP-määritystä, niin videokuva piirretään näytölle heikommalla resoluutiolla (960x540p). HDCP ei ole käytössä kaikissa BD-videolevyissä, mutta pitäkää se silti mielessä kun ostatte teräväpiirtolaitteistoa.

HD-videon esittäminen vaatii rankkaa suorituskykyä. Yli 2 vuotta sitten maksoin BD-asemalla ja Turion II P520 -prosessorilla varustetusta kannettavasta 998 €. Suorituskyky on BD-videolle ihan riittävä. Mutta älä edes yritä tökätä ulkoista BD-asemaa 400 €uron kannettavaan.

Ja vastatakseni alussa esittämääni kysymykseen: kallis laitteisto PELKÄSTÄÄN HD-videon katsomiseen ei ole kovin järkevä sijoitus. Mutta kun lisäksi on tarkoitus pelata rankkoja pelejä (Crysis, Mass Effect), niin ei ole mitään syytä ostaa yli 1000 €uron muskelitietokonetta ilman BD-asemaa. PlayStation 3 on yhä hyvä valinta myös BD-videota varten. Erillinen BD-soitin, AV-vahvistin, videotykki, tuhansia maksava surround-kaiutinsetti... Halvemmat vaihtoehdot jättävät enemmän rahaa BD-levyihin.

ComSR
Viestit: 274
Liittynyt: To Maalis 11, 2010 18:07

Re: BD = Blu-ray Disc -video

Viesti Kirjoittaja ComSR » To Huhti 26, 2012 23:18

Matti kirjoitti:En tiedä mikä on tapaus kun tietokoneessa on useampia BD-asemia: tallennetaanko BD-aluekoodi jokaiselle asemalle erikseen vai ei? Onko kellään kokemusta?
HD-videon esittäminen vaatii rankkaa suorituskykyä. Yli 2 vuotta sitten maksoin BD-asemalla ja Turion II P520 -prosessorilla varustetusta kannettavasta 998 €. Suorituskyky on BD-videolle ihan riittävä. Mutta älä edes yritä tökätä ulkoista BD-asemaa 400 €uron kannettavaan.
Tietokoneissa BD:n aluekoodi on soitinohjelmakohtainen.
Kyllä nykyään 400 eurolla saa BD-kykyisen uuden kannettavan. AMD:lla ainakin toimii. Pistät vaan kaveriksi 60€:n sisäisen Blu-ray-aseman ja se kiinni kannettavaan eSATAp:n kautta. USB:n kautta saattaa tökkiä.
Time never betrays dreams. But on the flip side, dreams must not betray time.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kakkubuffetti”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 20 vierailijaa