Toimintakertomuksen 2009 luonnos (lopullinen myöhemmin)

Tämä alue sisältää Turun Animeseura ry:n (TAS) toimintaan liittyvää keskustelua.

Valvojat: Animeunionin Foorumiaktiivit, TAS / Hallitus

Kateen
Viestit: 40
Liittynyt: Ma Heinä 14, 2008 19:31

Toimintakertomuksen 2009 luonnos (lopullinen myöhemmin)

Viesti Kirjoittaja Kateen » Ti Touko 11, 2010 01:15

Alla Turun Animeseuran toimintakertomus vuodelle 2009.
Toimitettu mm. TYY:lle - eli menee myös virallisten tahojen käyttöön.

---

Turun Animeseuran toimintakertomus vuodelle 2009

Hallitus
Vuoden 2009 Turun Animeseuran hallitus koostui seuraavista henkilöistä:
Riku Mikkonen puheenjohtaja
Jussi Kari varapuheenjohtaja kesäkuuhun asti
Henri Miettinen sihteeri
Heikki Aisala taloudenhoitaja
Mikko Uusitalo jäsenvastaava, varapuheenjohtaja kesäkuusta alkaen
Jani Haapsaari tiedottaja
Johanna Kunttu WWW- ja Animeunionivastaava
Mikael Lindström videoiltavastaava
Kati Oksanen toimisto- ja kirjastovastaava
Riikka Ylönen toimisto- ja kirjastovastaava

Kevät oli Turun Animeseuran hallituksen toiminnalle erittäin haastavaa aikaa, sillä puheenjohtajamme sairastui kohtuullisen vakavasti heti vuoden alussa ja koki parhaaksi jättäytyä puheenjohtajan tehtävistä maaliskuussa 2009. Kun lisäksi seuran varapuheenjohtaja oli estynyt pääkaupunkiseudulle siirtymisen takia, hallitus ei pystynyt kokoustamaan tehokkaasti loppukevään aikana.

Varapuheenjohtaja saatiin kuitenkin vaihdettua ja seuran toiminta pääsi jälleen rullaamaan kesäkuun alussa Kehittyvien Conien Suomi ry:n järjestämässä anime- ja mangatapahtumassa Desuconissa pidetyn kokouksen jälkeen.

Puheenjohtajan – vuoden 2008 taloudenhoitajan - sairaudesta johtuneiden poissaolojen takia uuden taloudenhoitajan perehdytys tehtäviin lykkääntyi.Tämä näkyy vuoden 2009 ensimmäisten laskujen maksun viivästymisenä. Muuten hallituksen jäseniä ohjattiin hyvin uusiin tehtäviinsä – jokaiselle näytettiin esimerkiksi kädestä pitäen toimiston päivystyskäytännöt edellisten hallituslaisten ohjaamina.

Jäsenistö
Vuoden lopussa seurallamme oli 58 varsinaista jäsentä ja tämän lisäksi 24 kannatusjäsentä. Varsinaisista jäsenistä 38 oli TYYn jäseniä. Jäsenmäärä oli hieman laskussa edellisiin vuosiin
verrattuna. Jokainen jäsen sai käyttöönsä jäsenkortin, jolle oli neuvoteltu jälleen vuonna 2009 huomattavia jäsenetuja monista turkulaisista liikkeistä, kuten 10 prosentin alennuksen yli 20 euron manga-ostoksista Fantasiapeleissä.

Jäseniä hankittiin osallistumalla TYYn järjestämiin alkusyksyn tapahtumiin kuten Ready, Study, Go Turku! –messuihin sekä TYYn avajaiskarnevaaleihin. Lisäksi Terrakodin toimisto piti 31.8.–2.9. avoimien ovien päivät , jolloin Terrakodilla oli jatkuva päivystys ja kahvitarjoilu.
Vuoden 2009 lopussa toteutettiin kattava jäsenkysely, jolla kartoitettiin jäsenistön kiinnostusta erilaisiin tapahtumiin sekä toiveita seuran tulevasta toiminnasta. Samalla kyseltiin, mitä pidettiin parhaimpina tiedotuskanavina. Tulosten perusteella tiedotuksessa parhaiten toimisivat seuran Aniki-foorumi, www-sivut sekä jäsenpostilista.

Vakituinen toiminta
Seuran vakituista toimintaa kuluneena vuonna olivat joka toinen perjantai järjestetyt videoillat sekä toimistollamme kahdesti viikossa yhdessä muiden Terrakodin seurojen kanssa pidetyt päivystykset.

Videoilloissa tutustuttiin monipuoleisesti eri genrejä ja aikakausia edustavaan animeen. Katsottava kokonaisuus kullekin kerralle valittiin joko teeman tai saatujen mielenkiintoisten ehdotusten perusteella. Tavoitteena oli seuran sääntöjen määrittelemän tarkoituksen mukaisesti avartaa jäsenistön käsitystä animen monipuolisuudesta ja näyttää myös sarjoja, jotka suotta ovat jääneet suuremman yleisön huomiotta.

Toimiston päivystyksissä jäsenistö pystyi esimerkiksi lukemaan uusimpia toimistolle saapuneita Anime- ja Japan Pop -lehtiä teekupposen kera, pelaamaan aasialaista Go-lautapeliä tai muuten vain viettämään aikaa samanhenkisessä seurassa. Lisäksi toimistolla ylläpidettiin pääosin lahjoituksin ja vapaakappalein kartutettua manga-kirjastoa.

Vuonna 2009 myös kokeiltiin kerran kuussa pidettäviä lauantain hengailutapahtumia, joissa syvennyttiin vaihtuvan teeman mukaan johonkin japanilaisen kulttuurin osa-alueeseen. Aiheina olivat esimerkiksi origamien taittelu, levyraati japanilaisista kappaleista ja cosplay-työpaja. Toimintaa ei kuitenkaan vielä onnistuttu vakinaistamaan.

Koska yhdistyksen kohderyhmä perinteisesti ei ole taipuvainen runsaaseen alkoholin käyttöön ja koska jäsenistömme ikähaarukka on laaja, pidämme suurinta osaa toiminnastamme, kuten päivystyksiä, videoiltoja ja hengailuiltoja, lähtökohtaisesti alkoholittomana.

Tiedottaminen
Seura kehitti vuonna 2009 tiedottamistaan erityisesti sähköisten medioiden osalta. Jäsenistön pääasiallinen informaatiokanava oli edelleen seuran sähköpostilista, mutta tämän lisäksi toiminnasta tiedotettiin seuran Facebook-ryhmässä, IRCissä, Irc-galleriassa, Aniki-foorumeilla osoitteessa http://forums.aniki.fi/ ja seuran www-sivuilla osoitteessa http://org.utu.fi/tyyala/tas/. Lisäksi seuran sivuille upotettiin Terrakoti-seurojen yhteinen Gmail-kalenteri, josta näkee reaaliaikaisesti eri seurojen kulloisenkin ohjelman. Lähiaikojen tapahtumista ja ajankohtaisista asioista tiedotettiin videoiltoihin päivitettävissä Powerpoint-esityksissä.

Lisäksi todettiin, että seuran www-sivut kaipaavat pikaista uudistamista ja joitakin päivityksiä saatiinkin aikaiseksi. Lopullinen uudistusprosessi jäi kuitenkin seuraavaan vuoteen.
Vuoden 2009 aikana otettiin myös käyttöön Terrakoti-seurojen tietoja ja tapahtumia yhteen kokoava tiedotusportaali www.terrakoti.net.

Koulutus
Uusi hallitus haki oppia yhdistystoiminnasta käymällä aktiivisesti TYYn järjestämissä koulutustilaisuuksissa helmi-huhtikuussa Turku-salissa ja Caloniassa, esimerkkeinä voidaan mainita tapahtumanjärjestäjä-, tiedottaja- sekä taloudenhoitajakoulutus. Seuran omiin käytäntöihin perehdyttiin hallituksen jäsenten välisellä koulutuksella. Tähän lisäapuna käytettiin aiemmin laadittuja testamentteja kunkin hallituslaisen toimenkuvasta.
Loka-joulukuussa seuraavan vuoden hallitus valmistautui tulevaan toimintaansa käymällä esimerkiksi TYYn puheenjohtajakoulutuksessa.

TYY-yhteistyön lisäksi osaamista syvennettiin omaksumalla samantyyppisiltä seuroilta, erityisesti Terrakodin seuroilta, hyväksi havaittuja vakiintuneita käytäntöjä myös Turun Animeseuran käyttöön.
Kokoukset

Hallituksen kokoukset pidettiin joka toisen viikon tiistaina Turun Animeseuran toimistolla Terrakodilla.

Seuran kevätkokous pidettiin 7.3.2009 Terrakodilla ja syyskokous 11.9.2009 samoin Terrakodilla.

Kokoukset ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Vuoden 2009 aikana hallituksen ulkopuolisten jäsenten osallistuminen hallituksen kokouksiin oli kuitenkin harmillisen alhainen; tilannetta koetetaan parantaa seuraavana vuonna.

Tapahtumat
Vuosi 2009 lähti käyntiin Turun anime- ja spekulatiivisen fiktion harrastajien yhteiskokouksella eli 24.1. pidetyillä Hörhöin kokoontumisajoilla. Tapahtuma virallinen osa pidettiin Turku-salissa, jossa keskusteltiin esimerkiksi Turun fandomin nykytilanteesta. Iltaa jatkettiin vapaamuotoisesta TYY:n saunalla, jossa tarjottiin talkoovoimin laitettua ruokaa sekä saunottiin kokousporukalla.

Turun Animeseuran toiminta ei pysähtynyt kesälläkään. Riehakkaan conikesän lomassa seuran toimistolla järjesttiin esimerkiksi läpi yön kestävä animenäytös.

Vuosi 2009 merkitsi myös vuonna 2011 Turussa järjestettävän Finncon-Animeconin suunnittelun aloittamista. Tapahtuma on Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä animen, scifin ja fantasian harrastajien convention. Suomen suurin alan vapaaehtoisvoimin harrastajien kesken järjestämä tapahtuma noin 10000 kävijällä. Turun Animeseura on yksi tapahtuman pääjärjestäjistä.

Turun Animeseura perustettiin vuoden 1999 lopussa, joten vuonna 2009 tuli kuluneeksi 10 vuotta seuran perustamisesta. Tämän kunniaksi järjestettiin syyskuun 19. päivänä seuran 10-vuotisjuhlat virkistäytymis- ja vapaa-ajanviettopaikka Rauhalassa. Juhliin osallistui noin 30 henkilöä. Vieraina oli seuran uusia ja vanhoja jäseniä, kuten seuran ensimmäisiä puheenjohtajia ja hallituslaisia. Todettiin, että tapahtuma oli erittäin onnistunut ja että vastaavia on syytä järjestää myöhemmin lisää.

Jo perinteeksi muodostuen seura järjesti syyskokousta edeltävänä päivänä vuoden ainoan leimallisesti alkoholipitoisen tapahtuman, Bartender-illan. Illan aiheena on samannimisen anime-sarjan jalanjälkiä seuraten valmistaa taidokkaita cocktaileja pukeutuen samalla juhlavasti. Tapahtuma oli jälleen toimiva ja tunnelmallinen kokonaisuus.

Vuoden viimeisenä suurena ponnistuksena järjestimme suomalaista anime-, manga- ja cosplayfandomia esittelevän näyttelyn ”Animea ja cossausta” yhdessä Turun kaupungin nuoristoimen kanssa Vanhan Suurtorin Ullakkogalleriassa 13.11.–13.12. Tapahtuma sai runsaasti medianäkyvyyttä, sillä näyttelystä tehtiin artikkeli Turun Sanomiin ja radiohaastattelu Yleisradioon. Näyttelyssä laskettiin käyneen yhteensä noin 1500 vierailijaa. Tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan Suomessa ja saikin huomiota esimerkiksi Suomen suosituimmassa animeaiheisessa foorumiportaalissa Anikissa. Näyttely poiki yhteydenottoja; vuodenvaihteessa seuraan otettiin yhteyttä Emil Cedercreutzin museosta uuden yhteistyöehdotuksen merkeissä.
Ullakkogallerian kohokohtana voitaneen mainita, että saimme näyttelyyn ennakkomaistiaisena kuuluisalta suomalaiselta mangataiteilijalta, Ms Mandulta, näytesivuja tulevasta Oblivion High -julkaisusta. Tapahtuman näyttelymateriaali otettiin talteen arkistointia ja mahdollisia tulevia näyttelyitä varten.

Vuoden lopussa järjestettiin seuran pikkujoulut, joissa katsottiin jouluaiheista animea ja tarjottiin puuroa ja mahdollisuus leipoa pipareita. Samalla jäsenistöltä kysyttiin toivomuksia tulevan toiminnan suhteen.
Yhteistyö ja edustus

Turun Animeseura päätti lähettää edustajansa Animeunion huippukokoukseen, joka pidettiin Tampereella 28.2.2009 ensimmäistä kertaa pitkän tauon jälkeen. Animeunioni on suomalaisten animeseurojen yhteistyökanava ja kattojärjestö, jonka jäsenyhdistys Turun Animeseura on. Huippukokouksessa suoraviivaistettiin kattojärjestön toimintaa ja poistettiin turhiksi huomattuja byrokraattisia käytäntöjä. Samassa yhteydessä pidettiin Herwannan Nykyaikain Teekkarein Animaatioiltamien eli HeNTAin vuosijuhlat. Seuran virallisena edustajana toimi Henri Miettinen.
Seuralta pyydettiin alkuvuodesta TV-haastattelun antamista Turku-TV:lle. Juttuja tehtiin kaksi ja ne julkaistiin huhtikuussa. Ensimmäisessä hallituksen aikaisempi puheenjohtaja Anna Stenman kertoi mangasta ja myöhemmässä Heikki Aisala cosplaysta harrastuksena. Haastattelun antamaa kuva erityisesti cosplaysta koettiin kuitenkin puutteelliseksi johtuen kohderyhmän aliarvioinnista ja haastattelijan vähättelevästä asenteesta harrastuksen vakavuuden suhteen.
Seuran hallitus kirjoitti huhtikuussa myös kaksi artikkelia Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen ainejärjestön Prometheuksen Ekho-lehteen animesta ja mangasta. Ensimmäisen jutun kirjoittivat Jussi Kari sekä Johanna Kunttu ja toisen Kati Oksanen.

Turun animeseuran jäsenet olivat mukana myymässä ja osallistumassa myös Suomen suurimpaan anime-, manga- ja spekulaativiseen fiktioon liittyvään tapahtumaan, vuoden 2009 Finncon-Animeconiin Helsingin Kaapelitehtaalla 10.-12.7. Tapahtumassa laskettiin käyneen noin 10 000 vierailijaa. Lisäksi seuralla oli edustajia muissa suurissa suomalaisissa anime-, manga- ja cosplay-aiheisissa coneissa, kuten keväällä järjestetyissä Traconissa ja Bakaconissa, kesällä järjestetyssä Desuconissa sekä syksyllä järjestetyissä Tsukiconissa ja Cosplay-gaalassa.
Vuoden lopulla saimme yhteydenoton japanilaiselta Turussakin esiintyneeltä jazz-muusikolta Hideyuki Shimalta. Mahdollisesta yhteistyöstä keskusteltiin ja samalla sovittiin, että henkilö tavataan hänen tullessaan seuraavan kerran Suomeen helmikuussa 2010.

Varainhankinta
Seuran pääasiallisena varainhankintatapana olivat tänäkin vuonna jäseniltä kerätyt jäsenmaksut, avustukset sekä toimistolla harjoittamamme kioskitoiminta. Talouskriisin vuoksi seuran saama toiminta-avustus jäi pieneksi ja seuran jäsenmäärä oli normaalia pienempi, joten varainhankinnassa oli harjoitettava erityistä luovuutta.
Helmikuussa seuran varallisuus ja toimintakyky heikkenivät huomattavasti, kun YO-talo A:n alayhdistyskäytävälle ja sen osana seuramme toimistolle murtauduttiin. Varkaat onnistuivat viemään saaliinaan videotykkimme, eikä tykkiä saatu koskaan takaisin. Uusien tai käytettyjen tykkien hinnat todettiin seuran nykyiselle talouden tilanteelle liian raskaiksi, ja hankintaa jouduttiin siirtämään tuleville vuosille. Pienenä lisätulonlähteenä saimme käytettäväksemme myyntipaikat keväällä järjestetyissä Conklaavissa sekä Vimmassa järjestetyssä Sarjakuvastin-tapahtumassa. Myyntipaikat jaettiin yhdessä Terrakodin naapuriseurojen – Turun Science Fiction Seuran, Turun tieteiskulttuurikabinetin ja Suomen Tieteiskirjoittajien – kanssa ja niissä myytiin seurojen omia tuotteiden, kuten pinssien ja haalarimerkkien lisäksi jonkin verran käyttämättömiksi jääneitä tai lahjoituksina saatuja manga-kirjojen ylimääräisosia.
Syksyllä saimme lisäksi pitää Turun messukeskuksessa järjestetyillä Turun kirjamessuilla Terrakodin naapuriseurojen ohessa mangakirpputoria. Valikoimamme oli messujen monipuolisimpia ja kävikin hyvin kaupaksi.

Seura myi muutama vuosi sitten painattamiaan haalarimerkkejä toimistollaan sekä erilaisissa tapahtumissa. Esimerkiksi Ready, Study, Go! Turku –messuilla haalarimerkkejä myytiin useita kymmeniä. Lisäksi kartoitettiin mahdollisuuksia painattaa seuralle pinssejä myyntitoiminnan laajentamiseksi. Varsinaiset tilaukset päätettiin jättää seuraavalle vuodelle.
Lisävarojen hankkimiseksi seura piti kahdet myyjäiset Jusleniassa syksyllä, 14.9. ja 2.11. Myyjäisistä saatu tuotto jäi hieman toivotusta, sillä myyjäispäivien varausruuhkien vuoksi saimme varattua itsellemme vain maanantaipäivät. Myyjäiset olivat kuitenkin hyvää harjoitusta tulevaa varten ja osoittivat niiden käyttökelpoisuuden varainhankinnassa.

Ympäristöasiat
Seura panosti myös kuluneena vuotena merkittävästi sähköiseen viestittämiseen. Näin painetun materiaalin määrä saatiin pidettyä minimissä muutamia tiedotuslehtisiä sekä kirjanpidon vaatimia tulosteita lukuun ottamatta.

Toimiston laaja astiasto takasi tänäkin vuonna sen, että jouduimme harvoin turvautumaan kertakäyttöastioihin. Merkittävää haasteellisuutta toimintaan toi kuitenkin alayhdistyskäytävän harmillisen usein täysin tukossa ollut tiskiallas.

Lisäksi seura vältti turhia materiaalihankintoja kierrättämällä muille tarpeettomaksi jäänyttä esineistöä, esimerkiksi huonekaluja tai käyttötavaraa

Palaa sivulle “Turun Animeseura ry”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa