Sivu 1/1

sempai vai senpai ?

Lähetetty: To Helmi 03, 2011 22:50
Kirjoittaja SMILE2ME
Olen vähän nyt ulkona, kun joskus näen joittenkin laittavan senpai ja toisten sempai ? Onko sillä jotain väliä kumpaa käyttää ?

Re: sempai vai senpai ?

Lähetetty: To Helmi 03, 2011 22:55
Kirjoittaja Hijiri
Molemmat ovat oikein, sanan japaninkielinen muoto on senpai, mutta se äännetään "sempai"na.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sempai

Re: sempai vai senpai ?

Lähetetty: Pe Helmi 04, 2011 17:25
Kirjoittaja NuttyNuti
^ Samaa mieltä. Jos käännetään suoraan kana-kirjoituksesta (eli tavukirjoituksesta) romajiksi, se on senpai. Kuitenkin tuossa ännä lausutaan ämmänä, koska ännän jälkeen on p-kirjain (sama muunnos tapahtuisi myös b- ja m-kirjainten edellä). Vastaava sana on kanpai/kampai eli kippis. Sekä ännälliset että ämmälliset muodot ovat oikein, mutta käsittääkseni Suomessa suositaan ämmällistä muotoa, koska se vastaa lausuntatapaa paremmin.

Japanissa on muitakin äänteitä, jotka lausutaan vähän eri tavalla kuin mitä romajisoidaan. Esimerkiksi "ei" lausutaan "ee" (esim. "sensei" -> "sensee"), elleivät e ja i ole eri kanjeissa, ja tuttu tapaus on myös pitkä "oo"-äänne: romajisaatio on "ou", mutta jenkit tykkäävät laittaa vain "o", monet wikit suosivat muotoa "ō" ja lausunta on ihan vain "oo". Eipä ihme, että esimerkiksi suomennetussa Naruto-sarjassa nukketeerimme Kankuroo on saanut foorumeilla vastaansa tulta ja tulikiveä "väärästä" kirjoitusmuodosta, vaikka tosiasiassa nimi on yhtä oikein kuin totutummat versiot Kankurou, Kankuro ja Kankurō.

Tarkemmin aiheesta täällä.

Re: sempai vai senpai ?

Lähetetty: Pe Helmi 04, 2011 17:38
Kirjoittaja SMILE2ME
aa kiitos avusta ! :)

Re: sempai vai senpai ?

Lähetetty: La Maalis 26, 2011 16:10
Kirjoittaja vmv-81
NuttyNuti kirjoitti:ja tuttu tapaus on myös pitkä "oo"-äänne: romajisaatio on "ou", mutta jenkit tykkäävät laittaa vain "o", monet wikit suosivat muotoa "ō" ja lausunta on ihan vain "oo".
Joissakin yhteyksissä olen nähnyt myös muodon "oh", esim. Kankuroh.

Re: sempai vai senpai ?

Lähetetty: La Maalis 26, 2011 16:25
Kirjoittaja NuttyNuti
^ Ah, totta! "Oh" taitaa olla suosituimpia jenkkien romajisointeja, sillä "oh" lausutaan jenkeittäin lähelle oikeaa lausuntamuotoa eli "oota". Ainakin minun muistini mukaan jenkeissä Fruits Basketin Tooru on vallan Tohru.

Re: sempai vai senpai ?

Lähetetty: Ti Kesä 05, 2012 15:10
Kirjoittaja 96Neko
Ite oon oppinu käyttämään liitettä/ sanaa senpai... Mut kyllä molemmat on ihan oikein; jokainen käyttäköön omaa tapaansa!

Re: sempai vai senpai ?

Lähetetty: To Joulu 05, 2013 16:33
Kirjoittaja theMoominAk
Kirjotetaan "senpai",mutta lausutaan "sempai",koska ennen "p"tä "n" sanotaan "m" - kirjaimena :3

Re: sempai vai senpai ?

Lähetetty: To Helmi 19, 2015 20:42
Kirjoittaja Mioo
Japaninopettajani sanoi että "yksittäisen" n-kirjaimen (eli tavu jossa ei vokaalia mukana) ääntämisessä japanilaiset eivät erottele onko ん-äänne n vai m. Hän itse sanoo sen jotenkin jännästi välimuotona. Vaihteleehan kirjainten ääntöasu äänneympäristön mukaan suomessakin: esim. "onpa" -> puhekielessä "ompa".