Erot länsi- ja itämaisten välillä

Keskustelua japanilaisista peleistä, kattaen esimerkiksi konsoli-, tietokone-, kortti- ja lautapelit.

Valvoja: Pelit-aktiivit

Avatar
nukkelapsi
Viestit: 227
Liittynyt: To Marras 22, 2007 23:00
Paikkakunta: Espoo

Erot länsi- ja itämaisten välillä

Viesti Kirjoittaja nukkelapsi » Pe Loka 02, 2009 18:39

Olen huomannut että länsi- ja itämaisten pelien välillä on välillä todella radikaalejakin eroja, ja pelien sävyt ovat todella erilaisia toisiinsa verrattuna. Tämä on tietenkin täyttä stereotypiointia, sillä poikkeuksiakin löytyy jos niitä jaksaa etsiä. Mutta pointtini onkin, tuleeko eri paikoista jotain tiettyä asiaa painottavia pelejä?

Pikkuveljeltäni tuli melko värikästä kommenttia siitä kuinka "Japsipeleissä on liian pitkät ja epäselvät juonet ja länsimaisissa vaan ammutaan kaikki mikä liikkuu." Onko väitteellä perää?

Entä onko länsi- ja itämailla jotain tiettyjä omia genreä jotka toistuvat koko ajan? Entä mistä tulee enemmän monipuolisempaa pelivalikoimaa? Onko länsimainen pelivalikoima sitä yhtä ja samaa urheilua ja ampumista, ja itämainen sitten taas vain pelkkää Final Fantasya ja muita sen kaavoihin kangistuvaa?
Cosplay-ryhmä Rintamasuunnan Youtube-kanava.

Avatar
madu
Viestit: 1442
Liittynyt: To Elo 02, 2007 14:31
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Erot länsi- ja itämaisten välillä

Viesti Kirjoittaja madu » Pe Loka 02, 2009 19:21

Kyllähän ero länsi- ja itämaisten pelien välillä on valtava, ja tälleen länsimaisten pelien parissa kasvaneena muutamat kosketukset japanilaisiin peleihin mitä kutsutaan "roolipeleiksi" vaikuttavat ainakin täysiltä vitseiltä Black Islen mestariteosten rinnalla (mutta tosiaan kokemukseni japsipeleistä ovat *hyvin* rajoitetut, FF7 & 8, parit Pokemonit ja joku Fire Emblem). Kriittisin ero tässä lienee alustassa - länsimaiset roolipelit tehdään PC:lle ja tietokoneen ruudulle saa mahdutettua konsoliin/TV-ruutuun verrattuna paljon enemmän tekstiä = juonta mikä taas ainakin mielestäni on se keskeinen juttu mikä tekee roolipelin (Planescape Tormentin käsikirjoituksessa on 800,000 sanaa, pikagooglauksen perusteella Taru Sormusten Herrassa on 300,000...).

Japanissahan PC:lle julkaistaan Touhoun ja muiden doujinpelien lisäksi oikeastaan pelkästään visual noveleita, ja kaikki "varsinaiset" pelit ovat konsolijulkaisuja, mikä tosiaan on ykkössyy siihen että itseltä on japsipelit jääneet täysin väliin kun hyllystä löytyy konsoleita nolla kappaletta (no, alakerrassa olisi Wii mutta sille ei ole mitään kiinnostavia nimikkeitä). Nyt tämän weeabooharrastuksen myötä kumminkin olen tutustunut muutamaan visual noveliin, ja jotkut niistä onnistuvat pääsemään melko lähelle Black Islen tuotoksien parhautta, Tsukihime ja Umineko no Naku Koro Ni ainakin ovat varsin mainioita. Debaatin arvoista tietenkin on, pitäisikö visual novelit laskea varsinaisiksi peleiksi vai ovatko ne enemmän kuitenkin staattista mediaa animen, mangan ja proosan rinnalla.

First-person shooter-genre taitaa melkein Metroid Primeä lukuunottamatta olla myös täysin länsimainen juttu, ja tuostakin alalajista tulee kyllä mieleen ainakin yksi nimike mikä tylyttää erittäin ison osan itämaisesta viihteestä - Deus Ex. Planescapen ja Falloutin ohella varmasti parhaita pelejä mihin olen ikinä törmännyt, Deus Ex onnistuu ikääntyneestä teknologiastaan huolimatta kertomaan käsittämättömän kutkuttavan salaliittojuonen loistavilla pelimekaniikoilla höystettynä.

Tuo pelien ikääntyminen ja ulkonäkö yleensäkin on kuitenkin yksi juttu missä japanilaiset vetävät ehdottomasti pidemmän korren. Vaihdos 2d-grafiikoista 3d:hen oli tietenkin erittäin karu kummallakin rintamalla, sekä vanhalla 2d-ajalla että pitkän matkaa 3d-aikaa Japanilaiset pelit olivat todella paljon kauniimpia. Nykyään lännessäkin ollaan päästy jo teknisesti hyvin lähelle fotorealismia ja erot ovat lähinnä taiteellisia, mutta kyllähän noi animutytöt kuitenkin on kivempaa katseltavaa kuin länsipelien karskit tylyttäjät.

Mutta joo, molemmista suunnista maailmaa löytyy varmasti teoksia jotka tarjoavat erittäin seisauttavia kokemuksia. Tälleen PC:n kanssa kasvaneena suosittelisin länsipelien lyhyenä oppimääränä juuri nuo aiemmin mainitut Planescape: Tormentin, Falloutin ja Deus Exän, vapaavalintaisen Blizzardin pelin ja vaikkapa hieman aliarvostetumman klassikon Vampire the Masquarade: Bloodlinesin.

Avatar
Smobey
Viestit: 80
Liittynyt: Su Joulu 09, 2007 21:28
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Erot länsi- ja itämaisten välillä

Viesti Kirjoittaja Smobey » Ke Loka 07, 2009 21:29

First-person shooter-genre taitaa melkein Metroid Primeä lukuunottamatta olla myös täysin länsimainen juttu
Hei hei, Metroid Prime oli ihan rehellinen jenkkipeli, vaikka studio olikin Nintendon omistama.

Oma huomio: huvittavasti nykyään länsimaissa yritetään tehdä omaperäisiä, innovatiivisia ja vaikeammin lähestyttäviä pelejä. Vielä wanhoihin aikoihinhan asia oli aivan päinvastoin.
Hail Eris!

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Pelit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa