Tyttörakkaus animessa

Keskustelua yurista ja shoujo-aista.

Valvoja: Yuri / aktiivit

Avatar
Teh_Rei
Viestit: 326
Liittynyt: Ke Heinä 14, 2004 21:54

Tyttörakkaus animessa

Viesti Kirjoittaja Teh_Rei » Pe Loka 19, 2007 00:14

Tässä vähän täytettä boardille, että saataisiin keskustelu liikkeelle.

Tyttörakkaus-teemat ovat nykyanimessa ehkä jonkinasteisessa nousujohteessa. Moni, etenkin myöhäisillan otakummalle väelle suunnattu sarja sivuaa jollain tavalla tyttörakkaus-teemaa. Yleensä tuo tapahtuu TV-animeissa piiloviittauksien kautta.
Esimerkkinä uudemmista teoksista Lyrical Nanoha ja MariMite ovat muodostuneet jonkinlaisiksi merkkipaaluiksi (jopa kulttiteoksiksi) tällä saralla keräten ilmiömäisen suosion ja vahvan fanikannan joka osoittaa, että tällaiselle aiheelle on tilausta ja markkinarakoa.

Tähän ketjuun voi laittaa esimerkiksi esimerkkejä, näkökantoja ja mielipiteitä kyseisen tyylisuunnan animesta ja näkökulmaa tyttörakkaudesta japanilaisessa populaarikulttuurissa ihan yleisellä tasolla.
REILUKERHO - Hurray for YURI!

Avatar
Krypfto
Viestit: 369
Liittynyt: To Marras 02, 2006 14:23
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Krypfto » Pe Loka 19, 2007 08:21

Nousujohteessa saattaa kenties olla, mutta keskimäärin 9,9 tapausta kymmenestä voi sijoittaa johonkin seuraavista kategorioista:

- Fanien ylivilkkaan mielikuvituksen tietoinen tai tiedostamaton ruokkiminen

- Yksipuolinen angstaus tai komedia jonkun sivuhahmon suunnalta

- BAD END

- Joku outo juonikommervenkki jolla saadaan "selitettyä" tai "oikeutettua" se tyttörakkaus, koska ei kai kukaan tyttö oikeasti ihan noin vaan vapaaehtoisesti rakastuisi tyttöön :roll:

Tiivistäen voitaneen todeta, että "Japan haet lesbians".

Post Scriptum: Kas perhanaa, tänne tämmöinenkin keskustelualue ilmestynyt. Onnea matkaan vaan.
Yhteiskunnan vihollinen numero !!!
Illuminated realization number one: You are the only light there is for yourself, my friend.

Avatar
rie
Viestit: 83
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 17:33

Viesti Kirjoittaja rie » Pe Loka 19, 2007 09:12

Onneksi oli Utena ja Sailor Moon jo kauan sitten.

Tuntuu että yuri-parituksetkin toimivat parhaiten sarjoissa, joissa ne eivät ole ainoa sisältö tai fan serviceä.

Avatar
Krypfto
Viestit: 369
Liittynyt: To Marras 02, 2006 14:23
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Krypfto » Pe Loka 19, 2007 10:41

taruti kirjoitti:Tuntuu että yuri-parituksetkin toimivat parhaiten sarjoissa, joissa ne eivät ole ainoa sisältö tai fan serviceä.
Tämä nyt ei mitenkään rajoitu pelkästään yuri-parituksiin, vaan on ihan yleispätevä paritustieteellinen totuus. Jos tarinan pääasiallinen sisältö on "Hei katsokaa, kaksi nättiä tyttöä!", "Hei katsokaa, kaksi nättiä poikaa!", "Hei katsokaa, tämä poika saa nätin tytön!" tai "Hei katsokaa, tämä tyttö saa nätin pojan!" eikä hahmoille anneta tilaa kasvaa omiksi itsenäisiksi olennoikseen, niin kakkaahan siitä seuraa.
Yhteiskunnan vihollinen numero !!!
Illuminated realization number one: You are the only light there is for yourself, my friend.

Avatar
Teh_Rei
Viestit: 326
Liittynyt: Ke Heinä 14, 2004 21:54

Viesti Kirjoittaja Teh_Rei » Pe Loka 19, 2007 17:58

Krypfto kirjoitti: "Hei katsokaa, kaksi nättiä tyttöä!", "Hei katsokaa, kaksi nättiä poikaa!"
Surullinen totuus lienee, että valtaosa parituksista syntyy juuri ylläkuvaillulla tavalla...

Pointtina, että paritus tosiaankin syntyy yleensä HC-fanin ylivilkkaassa mielikuvituksessa. Tyyliin: toi on tollanen ja tää on taas tällanen... kuinka IhQ hyvä pari nuista tulisikaan! Ja tätä markkinarakoa toki animen kaltaisessa ylikaupallisessa ja superlaskelmoidussa viihdemuodossa hyödynnetään!
Peruspakollinen uke/seme, tai GL:n kyseessä ollessa neko/tachi -asetelma kun pohjaksi otetaan niin saadaan koko BL/GL -fanituskulttuurin sisältö?
taruti kirjoitti:Tuntuu että yuri-parituksetkin toimivat parhaiten sarjoissa, joissa ne eivät ole ainoa sisältö tai fan serviceä.
Paritus minunkin mielestäni toimii parhaiten hienovaraisena vihjailuna, joka jättää hahmoille "omaa tilaa" eikä muodostu sarjan kantavaksi voimaksi ,vaan katsoja saa itse irstaassa mielikuvituksessaan tehdä omat johtopäätöksensä tilanteesta ja hahmojen syvimmistä tunteista toisiaan kohtaan. Limainen fanservice kuuluukin ehkä enemmän h-materiaalin puolelle kuin TV-animeen. (Ja perus pantsuecchistähän en tykkää yhtään!)

Joopajoo.. josko kytkisin tän ylianalyyttisyysmoodini pois kohtapuoleen?!
REILUKERHO - Hurray for YURI!

Avatar
Krypfto
Viestit: 369
Liittynyt: To Marras 02, 2006 14:23
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Krypfto » Pe Loka 19, 2007 18:46

"Hienovarainen vihjailu" on allekirjoittaneen mielestä ihan pyllystä. Rohkeasti vaan kaapista ulos, perhana. Vai eikö tekijöillä uskallus riitä? "Hienovaraisessa vihjailussa" kun on juuri nimenomaan kyse tuosta ylikaupallisuudesta ja superlaskelmoinnillisuudesta: halutaan, että yuri-fanit ostavat tuotteen, mutta ei haluta menettää sitäkään yleisöä, joka yuria vierastaa. Kyseessä on vain yksi fanservicen muoto.

Aiempi pointtini oli nimenomaan se, että jos tuo rakkaussuhde (tai siihen päätyminen) muodostaa tarinan pääasiallisen sisällön, ja yksi tai molemmat suhteen osapuolista ovat äärimmilleen idealisoituja tai fetisoituja, niin ei siitä yleensä mitään mainittavan hyvää tarinaa saa aikaiseksi. Päähenkilöt tulevat määritellyiksi pelkästään suhteessa toisiinsa, vailla minkäänlaista todellista persoonallisuutta tai yksilöllisyyttä. Sen sijaan, että kyseessä olisi kuvaus kahdesta henkilöhahmosta ja heidän rakastumisesta toisiinsa, on kyseessä rakastumisen kuvaus johon on vain noukittu kaksi sielutonta nukkea lukemaan ääneen vuorosanojaan. Ja kaiken lisäksi nukkevalikoima on käsittämättömän pieni (uke ja seme, neko ja tachi, tyttö ja poika).

Positiiviseksi vastaesimerkiksi nostaisin äskettäisen Lovely Complex -animen, joka sisälsi parasta heteroilua mitä olen animessa pitkään aikaan nähnyt. Tarinassahan oli toki kyse pääasiassa Koizumin ja Otanin saattamisesta yhteen - mutta heille molemmille oli annettu ihastuttavan räiskyvät persoonallisuudet ja roppakaupalla yksilöllisyyttä. Oli lähdetty liikkeelle hahmoista itsestään, ja romantiikka seurasi perässä täysin luonnostaan. Kaiken lisäksi taustalla hääri iki-ihastuttava parivaljakko Nobu & Nakao, jotka kaikkia kaavoja rikkoen olivat kimpassa jo sarjan alkaessa. Ei siinä ollut mitään hienovaraista vihjailua tai limaista fanserviceä; he rakastivat toisiaan, he olivat yhdessä, ja he olivat käsittämättömän upeita. Jotain samankaltaista kun vielä jonain päivänä näkisi tällä homoseksuaalisemmallakin rintamalla. (Ei mutta, olihan Strawberry Panicissä Kaname ja Momomi...)
Pointtina, että paritus tosiaankin syntyy yleensä HC-fanin ylivilkkaassa mielikuvituksessa. Tyyliin: toi on tollanen ja tää on taas tällanen... kuinka IhQ hyvä pari nuista tulisikaan!
On faniparituksia ja sitten on faniparituksia. HC-fanin ylivilkas mielikuvitus muodostaa parituksen ja kerää sille jotain äärimmäisen köyhää todistusaineistoa alkuperäismateriaalista joka kuitenkin muka todistaa totuuden aukottomasti, ja kaikki jotka ovat eri mieltä ovat vääräuskoisia. Tavallinen fani voi tavallisen vilkkaassa mielikuvituksessaan huomata, että jos otetaan jotkut kaksi hahmoa ja lyödään heidät yhteen, tuloksena voisi olla hyvinkin mielenkiintoista henkilökemiaa, vaikkei moinen voisikaan ikinä tulla toteen alkuperäismateriaalissa. Näistä ensimmäinen on Huono Asia, toinen puolestaan Hieno Asia.
Yhteiskunnan vihollinen numero !!!
Illuminated realization number one: You are the only light there is for yourself, my friend.

Avatar
Teh_Rei
Viestit: 326
Liittynyt: Ke Heinä 14, 2004 21:54

Viesti Kirjoittaja Teh_Rei » La Loka 20, 2007 05:33

Tekijöillä ei vissiinkään (ainakaan vielä) riitä rohkeus muuhun kuin hienovaraiseen vihjailuun nimenomaan tuon superlaskelmoivan jokaiselle-jotain-muttei-kenellekään-kaikkea -mentaliteetin johdosta ja seurauksena ilmenee tuota "yuri-vivahteista fanserviceä".

Ja kuten mainittu: perinteinen japanilainen perhekeskeinen suhtautuminen ei oikein anna tilaa tyttörakkaudelle; se ei ole ns. 'hyvä juttu' -- pojilla ehkäpä tässä(kin) asiassa helpommat mahdollisuudet toteuttaa itseänsä.

Mielestäni se on ihan hyvä juttu, että asioita jätetään jonkin verran katsojan mielikuvituksen varaan; täten sarja herättää mielestäni enemmän tunteita ja ajatuksia kuin "liian suora toiminta". Esim Lyrical Nanoha mielestäni toteuttaa tämän tyylillä, vaikka onkin pohjimmiltaan "loliconotakufanserviceä" -- Ystävyyden ja rakkauden välinen raja on usein veteen piirretty. Ehkä jos/kun GL fandom kasvaa BL-fandomin kokoluokkiin (jos koskaan) voimme nähdä enemmän suoran toiminnan tyttörakkautta.

Elitisti minussa luulee, ja jopa toivoo, ettei GL-fandom koskaan kasvaa BL-fandomin mittasuhteisiin erinäisten inhimillisten realiteettien takia, joihin en nyt tässä enempää perehdy ettei mene liiaksi ohi aiheen.

Ja hieno rakkaustarina on hieno, oli sitten kyseessä millainen pari tahansa. Onhan se hienoista tarinoista kautta aikain ja myös reaalimaailmastakin huomattu, että parhaat rakkaustarinat syntyvät kahdesta tavallisesta ihmisestä, heidän kemioidensa kohtaamisesta, epätavallisissa olosuhteissa. Toteutuspuoli määrää onko tarina hyvä tai huono.

Vaan vähän ajatuksentynkää taas...
REILUKERHO - Hurray for YURI!

Avatar
Indio
Viestit: 154
Liittynyt: To Syys 01, 2005 13:52

Viesti Kirjoittaja Indio » Su Loka 21, 2007 00:27

Mielenkiintoinen aihe. Tuotakoon tässä esille myös se "tavallisempi" heteromiesnäkökanta.

Itse en piittaa tippaakaan romantiikka-keskeisyydestä animessani, enkä jaksa katsoa hienoakaan rakkaustarinaa, ellei sillä ole tarjota jotain täysin muuta "koukkua" ihmissuhdetouhujen ohella (esimerkiksi KareKano on katsottavissa ainoastaan loistavan ohjauksen, kuvien rytmityksen ja enemmän tai vähemmän hienovaraisten budjetinsäästö-animaatiokikkailujen takia - sarjan sisältö itsessään on mielestäni täyttä tuubaa). Lähes joka sarjaan väkisin ympätyt parinmuodostukset ohitan tavallisesti tyystin; ja mikäli ne vievät liikaa aikaa ruudulla, käyn jääkaapilla.

Vaan kaikki yuri-touhu on, klassisen heteromies-stereotyypin mukaisesti, mielestäni automaattisesti pelkkää plussaa. Sillä, onko kyseessä hienovarainen vihjailu vai räikeä fanservice, ei loppujen lopuksi ole paljoa merkitystä. Niin kauan kuin sarjasta saa polttoainetta lesbofantasioihin, sitä katsoo kyllä (vaikken kyllä ainakaan vielä ole hankkinut yhtään sarjaa pelkästään yurin toivossa). Voinen olettaa, etten todellakaan ole ainoa näin ajatteleva.

Tämä selittää muutamia seikkoja vallitsevassa anime-tarjonnassa: Siinä missä yaoi myy pelkästään sillä, että poikarakkaus kiinnostaa tyttöjä, ei silkka romanttinen yuri saavuta vastaavaa suosiota poikien keskuudessa. Vaan kun lisätään mihin tahansa shounen/seinen animeen pieninkin ripaus yuria, lisää se sarjan suosiota välittömästi. Olisiko esimerkiksi Noir (tai sen myöhemmät kloonit) saavuttanut vastaavaa fanipohjaa nuorten miesten keskuudessa, mikäli sen päähenkilöt eivät olisi olleet nuoria naisia, jotka mielikuvituksen likaisissa sokkeloissa saattoivat tehdä mitä vain jaksojen välillä? Tuskinpa vain.

Noirissa on kuitenkin paljon muutakin sisältöä kuin lähes olematon seksuaalinen lataus päähenkilöiden välillä. Vertaa tätä suosituimpiin yaoista vihjaileviin sarjoihin ja huomaat, että vähintään puolessa verrokeista sarjan ainoa sisältö ja kantava voima on nimenomaan se poikarakkaus.

Pointtini: Koska puhdas tyttörakkaus animessa kiinnostaa vain pienen pientä marginaalia, se tuskin koskaan saavuttaa sellaista asemaa kuin poikarakkaus tällä hetkellä. Yuri animessa on ja pysyy siellä hienovaraisen vihjailun ja epämääräisen fanservicen välimaastossa, koska se toimii (lue=myy) sellaisenaan.

Avatar
Arshes Nei
Viestit: 10
Liittynyt: Ke Joulu 03, 2008 07:30
Paikkakunta: Metallicana

Re: Tyttörakkaus animessa

Viesti Kirjoittaja Arshes Nei » Su Joulu 14, 2008 01:57

shoujo sarhoissa tapahtuva yuri on täysin normaalia, jossain H tai shounen sarjoissa lähinnä faservice tasolla hikkikomori pojille japanissa.

yuri naisten tekemänöä tytöille on mistä itse pidän, kaikki hentai sarjat jotka pitävät "shoujo-ai"ta sisällään herättävät lähinnä migreeniä älyttömyydellään (kai niitä voisi luokitella huumorin piikkiin eikä romanttisena tarinana)

hyvia yuri sarjoja:

Simoun
Strawberry Panic
Otoboku (vaikka päähenkilö onkin futanari tai bishounen jos animeen on uskomista)

hyviä sarjoja jossa yuria on mutta ilman sen exploitaatiota:

Bublegum crisis 2040
Claymore

..on niitä varmaan satoja muitakin, nämä vain koskettivat eniten minua ^_^
アーシェス・ネイ

"Burning in the depths of the pits of darkness,
"let the fires of hell take you!
"Let the fires become my sword
"and strike you down! Venom!"

Avatar
yukito
Viestit: 308
Liittynyt: Ma Loka 01, 2007 16:06
Paikkakunta: Pori

Re: Tyttörakkaus animessa

Viesti Kirjoittaja yukito » Su Joulu 14, 2008 18:09

Arshes Nei kirjoitti:shoujo sarhoissa tapahtuva yuri on täysin normaalia, jossain H tai shounen sarjoissa lähinnä faservice tasolla hikkikomori pojille japanissa.
Siis väitätkö, että ecchi ja shounen sarjojen yuri-fanservice on tarkoitettu lähinnä hikikomoreille? On ihan pakko kysyä tätä, koska tekstisi oli niin epäselvästi kirjoitettu, että en ole varma mitä tarkoitit. Ihan selvennyksen vuoksi lainaan wikipediaa tähän väliin: "Hikikomori (引き篭り) on japanilainen termi, jolla viitataan sosiaalisesta elämästä vetäytyviin henkilöihin ja kyseiseen vetäytymisilmiöön." Toisinsanoen hikikomorit ovat ihmisiä, jotka jättäytyvät tyystin yhteiskunnan ulkopuolelle, eivätkä esim. poistu asunnostaan. Voin hatarasti kuvitella jonkun todellisuudesta irtautuneen kukkahattutädin ajattelevan, että ecchi-sarjaa katsova mies on niin säälittävä tapaus, että kyseessä on oltava hikikomori, mutta shounen menee jo lopullisesti yli hilseen. Jos shounenissa on yuri-fanservicea, niin se on kyllä tarkoitettu ihan tavallisille teini-ikäisille ja vähän nuoremmillekin pojille. Shounen sarjoissa tosin on huomattavasti useammin yaoi-fanservicea fujosheille.
Arshes Nei kirjoitti:yuri naisten tekemänöä tytöille on mistä itse pidän, kaikki hentai sarjat jotka pitävät "shoujo-ai"ta sisällään herättävät lähinnä migreeniä älyttömyydellään (kai niitä voisi luokitella huumorin piikkiin eikä romanttisena tarinana)
Jos sinusta pornon tarkoitus on tarjota romanttisia tarinoita, niin saatat olla liian nuori katsomaan hentaita.

Avatar
Arshes Nei
Viestit: 10
Liittynyt: Ke Joulu 03, 2008 07:30
Paikkakunta: Metallicana

Re: Tyttörakkaus animessa

Viesti Kirjoittaja Arshes Nei » Su Joulu 14, 2008 18:16

shounen "yuri" eli niin sanottu "shoujo-ai" on lähinnä eristäytyneille opiskelijapojille tarkoitettua Hentaita (tai fanservicea)

ja tekstini ei ollut epäselvä, en vain olettanut ettei kaikki ymmärrä japanilaisen kulttuurin ja termien nuansseja

Shoujo animessa tapahtuva yuri on romantiikkaa

-toivottavasti selvensi asiaa
アーシェス・ネイ

"Burning in the depths of the pits of darkness,
"let the fires of hell take you!
"Let the fires become my sword
"and strike you down! Venom!"

Avatar
yukito
Viestit: 308
Liittynyt: Ma Loka 01, 2007 16:06
Paikkakunta: Pori

Re: Tyttörakkaus animessa

Viesti Kirjoittaja yukito » Su Joulu 14, 2008 20:30

Arshes Nei kirjoitti:shounen "yuri" eli niin sanottu "shoujo-ai" on lähinnä eristäytyneille opiskelijapojille tarkoitettua Hentaita (tai fanservicea)

ja tekstini ei ollut epäselvä, en vain olettanut ettei kaikki ymmärrä japanilaisen kulttuurin ja termien nuansseja

Shoujo animessa tapahtuva yuri on romantiikkaa

-toivottavasti selvensi asiaa
Olet ymmärtänyt termin "shoujo-ai" väärin. Sitä käytetään vain länsimaissa (se siis ei ole japanilainen termi) puhuttaessa sellaisesta yurista, joka keskittyy lähinnä romantiikkaan ja suhteen henkiseen puoleen. Yksikään hentai tai fanservice sarja ei missään nimessä kuulu tähän kategoriaan. Japanissa taas puhutaan yurista ja girl's love:sta, mutta näiden termien merkityksessä tai käyttötarkoituksessa ei ole juurikaan eroa.

Yuri-aiheisia shounen sarjoja on mm. sinun luettelemistasi "hyvistä yuri sarjoista" Strawberry Panic ja Otoboku (joka on muuten alunperin erogame), sekä vaikka Kashimashi, Stray Little Devil, Hayate x Blade ja Blue Drop. Ainakaan näissä sarjoissa en näe mitää selvää merkkiä siitä, että ne olisi sittenkin kehitetty juuri yhteiskunnasta eristäytyneille hikikomoreille. :roll:

Avatar
Arshes Nei
Viestit: 10
Liittynyt: Ke Joulu 03, 2008 07:30
Paikkakunta: Metallicana

Re: Tyttörakkaus animessa

Viesti Kirjoittaja Arshes Nei » Su Joulu 14, 2008 21:14

tuntuu että suomenkielikin on liian vaikeaa joillekkin

nuo kyseiset sarjat jota mainitsit ovan niitä jota sanoin YURI SARJOIKSI, jota siis JAPANISSA TYTÖT KASOVAT

********************************************

sarjoja jotka ovan tehtyjä JAPANILAISILLE POJILLE ja pitävät sisäällään fanservicea ja kahden tytön suhteita ovan yleensä juuri HIKKIKOMORIen suosimia

ja jos et vieläkään ymmärrä, niin en voi auttaa
アーシェス・ネイ

"Burning in the depths of the pits of darkness,
"let the fires of hell take you!
"Let the fires become my sword
"and strike you down! Venom!"

Avatar
yukito
Viestit: 308
Liittynyt: Ma Loka 01, 2007 16:06
Paikkakunta: Pori

Re: Tyttörakkaus animessa

Viesti Kirjoittaja yukito » Su Joulu 14, 2008 22:37

Arshes Nei kirjoitti:nuo kyseiset sarjat jota mainitsit ovan niitä jota sanoin YURI SARJOIKSI, jota siis JAPANISSA TYTÖT KASOVAT
Alkaa mennä jo hiukan turhaksi tämä vääntö, mutta voin vinkkinä kertoa, että nuo kaikki kyseiset mangat tai sarjojen manga-versiot ovat alunperin ilmestyneet lehdissä Dengeki Daioh, Dengeki G's tai Dengeki Comic Gao. Nämä lehdet ja niissä ilmestyvät sarjat ovat suunnattu teini-ikäisille pojille. :)

Avatar
Arshes Nei
Viestit: 10
Liittynyt: Ke Joulu 03, 2008 07:30
Paikkakunta: Metallicana

Re: Tyttörakkaus animessa

Viesti Kirjoittaja Arshes Nei » Su Joulu 14, 2008 23:39

kai jotku kasoo animea lehdistä, itse kuitenkin katson sitä televisiosta

puhuttiin ANIMEsta ei MANGAsta.

ihan näin vaan asioiden selvitykseksi foorumissa: Tyttörakkaus animessa

kyllä olet oikeassa siinä että osa sarjoista ilmestyi mangana, tai light novellina bishoujo aiheisissa lehdissä mutta tässä käsiteltiin animea ei mangaa, ei nevelleja, eikä muutakaan (cosplay, drama cd, live action etc)

jos haittaa niin paljon että japanilaiset tytät pitävät näistä animeista, niin se on sitten jonkun oma ongelma
アーシェス・ネイ

"Burning in the depths of the pits of darkness,
"let the fires of hell take you!
"Let the fires become my sword
"and strike you down! Venom!"

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yuri-keskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa