Sivu 1/3

Suomalainen cosplayskene netissä - mitä se vielä kaipaa?

Lähetetty: Pe Elo 20, 2010 20:42
Kirjoittaja Hoothoot
En tiedä olenko aivan turhaan huolissani suomalaisen cosplayskenen hajanaisuudesta, mutta minusta aihe pitää nostaa tapetille ja kuunnella KAIKKIEN (myös sinun, sinun ja sinun!) mielipiteitä asian tiimoilta.

Vuosina 2003-2007 meillä cosplayereillä oli kommunikointikanavana Anikin Cosplay Finlandin oma alue ja 2005 perustettu IRC-gallerian yhteisö. Sittemmin tuo Cosplay Finlandin alue kuoli ja kuopattiin (koska se ei toiminut kunnolla) ja siirryttiin tähän foorumimuotoon, joka on ollut sekä erillisalueena että nykyisessä muodossaan näkyvissä Ankin keskustelualueiden yhteydessä. Ohella toki harrastajien omat foorumit, tällä hetkellä kuollut Suomi-/cgl/, IRC-galleria, DeviantArt, Cos.com/Cosspace/ACP/CosplayIsland/Cure/Cosplaylab, Sangatsu Mangan ja Animelehden foorumit ja nyt kasvavassa määrin ihmisten omat cosplayblogit.

Iso ongelma (vai onko se ongelma?) tällä hetkellä onkin, että cosplayereille ei ole yhteistä paikkaa, johon postata pukujaan, päivityksiään puvuista, kysymyksiä ja vastauksia pukujen tekoon liittyen ja keskustelua harrastuksesta yleensä, vaan kaikki on hajautettu ympäri nettiä. Tämä taas ei yhdistä yhtään harrastajaporukkaa, jolla todennäköisesti kuitenkin olisi tarve olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa (vai onko?)

Haluaisinkin kysyä, onko tällainen hajanaisuus hyvä juttu vai olisiko harrastajilla intoa/kiinnostusta lähteä toteuttamaan jotain muuta, esimerkiksi Suomen omaa Cosplay.fi:tä, joka olisi Cosplay.comin tapainen suuri nettisivu, jolta löytyisi gallerimahdollisuus, kommentointimahdollisuus, foorumit, tapahtumalistaus ja mahdollisuus myös blogin pitämiseen (ja toki linkitys ja feedit sivuston ulkopuolisiin cosplayblogeihin). Ongelmana on toki tekijät (löytyykö cosplayereistä hyvää koodaajaa, joka osaisi toimivat sivut kasata? Innokkaita valvojia? Sisältöä tuottavia henkilöitä? Cosplay.fi-osoitteen saaminen tuskin on ongelma) ja toki se, että olisiko sivulle käyttäjiä/pystyisikö suomalainen cosplayskene keskittymään yhdelle sivustolle?

Kaikki kommentit, tarjoukset auttaa, mielipiteet (positiiviset ja negatiiviset), ehdotukset ja pohdinnat tarpeellisuudesta olisivat ehdottoman tervetulleita. Riittääkö meille nykyinen malli vai halutaanko jotain muuta, vain harrastajat voivat sen päättää!

Ps. Paririvinen kiinnostuksen ilmaisukin riittää!

Re: Suomalainen cosplayskene netissä - mitä se vielä kaipaa?

Lähetetty: Pe Elo 20, 2010 23:00
Kirjoittaja Thalionkalwen
Tuo Cosplay.fi -idea kuulostaa hyvältä. Olenkin joskus miettinyt moisen sivun olemassaoloa, kun tuntuu ettei löydä/tavoita ihmisiä mistään. Harmi, vain että juuri alkanut metalliartesaanikoulutukseni vie lähes kaiken ajan (ainakin arkisin).

Re: Suomalainen cosplayskene netissä - mitä se vielä kaipaa?

Lähetetty: La Elo 21, 2010 20:58
Kirjoittaja Wemppa
Minuakin kiinnostaisi jonkinlainen suomalaisten oma nimenomaan cosplayhin keskittyvä yhteisö. Jollakin cosplay-foorumilla olin mukana pari vuotta takaperin, mutta se kuoli epäaktiivisuuteen varsin pian (kenties mainostuksen puutteen takia ja siksi, että pelkkä foorumi vastasi aika paljon tätä Anikin keskustelualuetta...). Cos.comista tulee joka tapauksessa silloin tällöin selailtua suomalaisten pukuja.

En itse ole kovin kummoinen koodaaja, mutta ymmärrän perus-html:ää ja minulla on kokemusta kotisivujen ylläpidosta, joten jos jonkinlaista apua tarvitaan esimerkiksi tekstien kirjoittamiseen/valvomiseen/muuhun vähän pienempään hommaan, voisin olla vapaaehtoinen. :>

Re: Suomalainen cosplayskene netissä - mitä se vielä kaipaa?

Lähetetty: Su Elo 22, 2010 07:58
Kirjoittaja Scarface
Cosplay.fi -tyyppinen yhteisö olisi ihan unelma, sillä ainakin minä alan vähitellen jo turhautua siihen, kun suomalaiset pukuilijat ovat hajallaan ympäri internetiä. Irc-galleriasta on ainakin ihan turha yrittää etsiä kuvia kerta ne on luokiteltu tai jätetty luokittelematta vähän miten sattuu.

Tykkäisin myös hirmuisesti siitä, että foorumien lisäksi harrastajilla olisi tosiaankin mahdollisuus omien pukujen ja kuvien esillelaittamiseen. Tietenkin voisi kysyä, että miksi lähteä luomaan toista cosplay.comia, kun iso osa suomalaisista cosplayaajista kyseisellä sivustolla jo on, mutta mielestäni cos.com ei välttämättä palvele suomalaisen cosplayskenen yhtenäisyyttä ja yhteishenkeä parhaimmalla mahdollisella tavalla. Cosplay.fi:n kaltaisen yhteisön toimivuuden ehdoton edellytys olisi tietenkin se, että sivuston olemassaolo tulisi tutuksi mahdollisimman monelle harrastajalle - tämän tosin luulisi hoituvan sinnikkäällä ja pitkäjänteisellä mainostuksella.

Tykkään siis Hoothootin ideasta ihan kympillä ja jos joskus tällainen sivusto päätetään interwebsiin luoda, niin voin kykyjeni mukaan tehdä jotain asian edistämiseksi. :> Koodaukseen minusta ei ole, mutta sisällöntuotto ynnä muut pikku nakit voisivat onnistua.

Re: Suomalainen cosplayskene netissä - mitä se vielä kaipaa?

Lähetetty: Ke Syys 01, 2010 20:23
Kirjoittaja Miru-Chan
Minua ainakin kiinnostaisi erittäin paljon tällainen suomalaisten oma cosplay sivusto. En itse ole liittynyt cos.com sivustolle(kun pelottaa jos ne syö elävältä tämän aloittelevan pukuilijan Dx ), mutta tiedän kumminkin millainen se on.
En ikävä kyllä ole hyvä koodaamisessa, mutta jos jtn tulee mieleen, niin auttelisin tässä hankkeessa taitojeni mukaan. ;3

Re: Suomalainen cosplayskene netissä - mitä se vielä kaipaa?

Lähetetty: To Syys 02, 2010 14:53
Kirjoittaja Kioko_
Kyllä tuollainen ihan suomalaisia varten tehty sivu kiinnostaisi. Saisi edes jotain kuvaa suomalaisten cosplayaamisen yleistasosta. Tosin ei voida olettaa että kaikki sinne liittyisi mutta kuitenkin...
Itse ainakin käyttäisin.

Re: Suomalainen cosplayskene netissä - mitä se vielä kaipaa?

Lähetetty: To Syys 02, 2010 16:48
Kirjoittaja HyuGarona
Jos cosplay.fi toteutettaisiin, sen voisi samantien liittää anikiin (sillä turhaan sitä laittaa erikseenkään koska se aiheuttaisi juuri mainittua hajanaisuutta), ja poistaa/integroida muita anikin osia (käyttääkö kukaan osto-opasta, media-arkistoa ja badge generaattoria?).

Ja jos tätä ideaa lähtee kehittämään, niin arvostaisin myös jonkinnäköistä sivu-ominaisuutta jolla näkisi kaikki cosplayblogilinkit yhdessä paikassa - tämä saattaisi myös lisätä kuuluvuutta blogeille :). Tässä vaiheessa blogeja ei ole vielä niin montaa etteikö kaikkia löytyisi, mutta tälläiset pienet asiat varmasti osoittautuisivat hyödyllisiksi tulevaisuudessa! ^^
Nyt kun oli puhetta blogilinkeistä, niin animewatcherin ylläpitäjillä ei taida olla mitään yhteistyötä muiden sivujen kanssa, vai onko? Tässä myös yksi asia jota voisi kehittää.

Löytyy varmasti paljon osaavampiakin tyyppejä, mutta voin auttaa vähäisillä html, php, joomla taidoillani jos on tarvis.

Re: Suomalainen cosplayskene netissä - mitä se vielä kaipaa?

Lähetetty: La Syys 04, 2010 14:48
Kirjoittaja madu
HyuGarona kirjoitti:Ja jos tätä ideaa lähtee kehittämään, niin arvostaisin myös jonkinnäköistä sivu-ominaisuutta jolla näkisi kaikki cosplayblogilinkit yhdessä paikassa - tämä saattaisi myös lisätä kuuluvuutta blogeille :). Tässä vaiheessa blogeja ei ole vielä niin montaa etteikö kaikkia löytyisi, mutta tälläiset pienet asiat varmasti osoittautuisivat hyödyllisiksi tulevaisuudessa! ^^
Tuollainen itse asiassa on olemassa jo ja löytyy osoitteesta http://ani.mu (kerää tosin kaikkien animeaiheisten blogien päivitykset eikä vain cosplaysellaisia).

Re: Suomalainen cosplayskene netissä - mitä se vielä kaipaa?

Lähetetty: Ti Syys 07, 2010 10:20
Kirjoittaja Nezumi-chan
Kannatetaan ehdottomasti!
Anikin cosplay.fi on erittäin hyvä keskustelu- ja tietofoorumi. Foorumeiden iso miinus on kuitenkin se, että tietoa hakiessa täytyy lukea 15 sivua tekstiä lävitse ennen kuin tietää, löytyykö hakemansa tieto foorumista vai pitääkö se kysyä itse. Varsinainen sivusto on sitä paitsi paljon neutraalimpi, kuin foorumi. Foorumeissa on aina vähän sellainen "oma porukka"-sävy ja ne saavat hirveän helposti "no ne on semmosia"-leiman.

Eli ehdottomasti oma cosplay.fi sivusto, jossa ensisijaisesti käyttäjäkohtainen galleria (ja hahmo+sarja kohtainen search.) Cosplay.comin galleria on esimerkki siitä, kuinka monimutkaisesti homman voi tehdä, mutta mielestäni esim. Irc-gallerian tai petsien tyylisellä generaattorilla cosplaygalleria voisi toimia jos käyttäjän profiilissa olisi "root"-kuvat eli kuva jokaisesta käyttäjän asusta ja sitten kansioissa mahdollisesti erilliskuvat miljoonista photoshooteista. Noihin root kuviin voitaisiin ohjeistaa ihmiset kirjoittamaan nimeksi sarja+hahmon nimi, jolloin searchin ohjelmoinnin koskemaan vaan roottikansoita veisin vähemmän kapasiteettia (en siis ole mikään koodari vaan ihan maalaisjärjellä näitä heittelen) Itse asiassa jos Petsien pohja olisi ostettavissa, voisi se soveltua tarpeisiimme aika hyvin. Korvataan vain lemmikit cosplay-hahmoilla :D

Toinen erittäin tärkeä osa on tietty se asia-info. Netti on toki pullollaan jos jonkinmoista tutoriaalia, mutta varsinkin merkkitermistö tuottaa ongelmia. Ja koska onnistunutta asua on turha alkaa tekemään uusiksi, osa tutoriaaleista voi hyvinkin olla linkkejä cosplayereiden kotisivuille yms. niiden täytyy vaan löytyä sekaisin cosplay.fin sivujen omien ohjeiden. Ilmoitetaan vaikka jollain symbolilla, että ohje on ulkopuolinen linkki, niin menee viidenkympin peruukin värjäyksestä pilalle menemisen huudot oikeaan osoitteeseen.

Sosiaalinenfoorumi cosplay.fissä pitää olla tarkkaan mietitty. Lähinnä kysyä voiko anikin cosplay.fi ja cosplay.fin foorumi elää yhdessä ja jos voi miksi/miten.

Re: Suomalainen cosplayskene netissä - mitä se vielä kaipaa?

Lähetetty: Ti Syys 07, 2010 11:34
Kirjoittaja Hoothoot
Kiitos kaikille vastanneille ideoista ja avuntarjouksista. Niitä olisi hienoa hyödyntää, mutta tällä hetkellä näyttää vähän siltä, että suomalainen cosplayskene ei ole valmis tällaiseen sivustoon. 45 ihmistä on tällä hetkellä ilmoittanut käyttävänsä cosplay.fitä, jos sellainen tulisi, mutta niin pienen väkijoukon ollessa kiinnostunut, on melkoisen turha lähteä kasaamaan toimivaa sivustoa. Sisältöä tuskin riittäisi.

Ei kuitenkaan haudata ideaa vielä. Kysykää kavereiden kiinnostusta ja ohjatkaa heidätkin tänne kertomaan mielipiteensä. Fakta kuitenkin on, että jos edes 100-200 ihmistä kiinnostuu ja haluaisi jopa käyttääkin, idea on paljon järkevämpi kuin se, että kasataan sivu viidellekymmenelle käyttäjälle.

Re: Suomalainen cosplayskene netissä - mitä se vielä kaipaa?

Lähetetty: Ti Syys 07, 2010 14:25
Kirjoittaja Avalonicia
Cosplay.fi, kyllä kiitos. Vaikka anikin foorumit ovat (ajoittain) hyvin informatiivisia ja erilaiset galleriat, sekä suomalaiset että ulkomaalaiset, käteviä kuvien esillelaittoon, olisi huomattavan paljon kätevämpää jos kaikki saisi yhteen osoitteseen. Moniin myös liittyy pienempiä tai isompia ongelmia, esimerkiksi itselläni Cos.com ei vain yksinkertaisesti toimi niin kuin sen pitäisi. Cosplay.fi-yhteisöä siis kannatetaan ja käytettäisiin täältäkin päin.

Toivottavasti kiinnostusta löytyy enemmänkin ja joskus tälläinen sivusto löytyy. Olisin itse valmis myös auttamaan sivuston hoidossa/valvomisessa ja muissa pikkujutuissa, jos idea saa tulta alleen.

Re: Suomalainen cosplayskene netissä - mitä se vielä kaipaa?

Lähetetty: Ti Syys 07, 2010 21:55
Kirjoittaja saino
- Jos 50 tätä foorumia lukevaa ja (vastaamaan vaivautuvaa!) on kiinnostunut, on kiinnostuneita toki paljon lisää muissa netin cosplay-yhteisöissä ja jopa sellaisten ihmisten parissa, jotka eivät (vielä) käytä mitään 'cosplaymediaa'.

...Minä en pessimistinä usko että projektille löydetään koodaajaa/maksajaa/adminia/päivittäjiä koskaan tarpeeksi... mutta jos jollain on aikaa ja halua taistella näitä cosplay.fi:lle, idea olisi aivan valtavan hyvä. Käyttäisin varmasti.

Re: Suomalainen cosplayskene netissä - mitä se vielä kaipaa?

Lähetetty: Ti Syys 07, 2010 22:44
Kirjoittaja Shieva
Taas yksi tällainen, joka haluaisi auttaa, mutta ei välttämättä osaa, ilmoittautuu. Olis sikakiva lähtee tekemään (koodaamaan/muuten) tällasta projektia ja intoakin saattais olla, mutta en usko että taitoja löytyy. Ehkä kahen vuoden päästä, jos tästä koulusta on mitään hyötyä, tilanne on eri.

Mutta tollanen sivusto ois kyllä tosi kiva. Kannatan.

Re: Suomalainen cosplayskene netissä - mitä se vielä kaipaa?

Lähetetty: To Syys 09, 2010 21:28
Kirjoittaja nukkelapsi
Cosplay.fi on mainio idea. Olen vähän enemmän tai vähemmän aktiivisesti mukana tuolla cosplay.comissa, ja ihan hyvö sivustohan se on paitsi että se on liian iso, moderaattorit tuntuvat nukkuvan ja ihmiset eivät lue ohjeistuksia. Joten jos tulee olemaan cosplay.fi, moderoinnin on oltava tiukkaa, mahdollisen foorumin osuuden järkevä ja tiivis kokonaisuus jossa säännöt ovat selvät, ja jossa haussa löytyy myös ne puvut joita etsikin, eikä jotain aivan ihmeellistä. Hommahan kaatuu itsensä päälle jos ihmisiltä loppuu kiinnostus ja sivusto tuntuu vain bugittavan.

Voisin lukea itseni mukaan cosplay.fi:n kannattajiin, ja voin tarvittaessa auttaa sivuston kanssa. Hieman html- tietoutta löytyy.

Re: Suomalainen cosplayskene netissä - mitä se vielä kaipaa?

Lähetetty: Pe Syys 10, 2010 12:33
Kirjoittaja Pupp3
Tämähän kuulostaa hyvältä.
Itselläni on/oli käyttis cosplay.comissa ja olen hyvin pettynyt siihen sivuun viime aikoina, sillä en nykyisin pysty tekemään siellä yhtään mitää (jostakin syystä). Joten olisin erittäin iloinen jos tulisi tälläinen sivusto :D