Cosplay = pukuompelu

Cosplayn sisimmän olemuksen pohdinnat ja kaikki muut yleisluontoiset cosplay-aiheiset keskustelut, joille ei ole omaa aluetta.

Valvoja: Cosplay.fi / Ylläpito

Avatar
Nezumi-chan
Viestit: 511
Liittynyt: La Loka 30, 2004 08:59
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Re: Cosplay = pukuompelu

Viesti Kirjoittaja Nezumi-chan » Ke Marras 25, 2009 20:15

Minä ja Charlie olemme sitä mieltä että otsikossa mainittu yhtälö on epätosi. Asun kokoaminen + maskeeraus + esiintyminen + hahmomukainen käyttäytyminen = cosplay lienee lähempänä totuutta.

Materiaalivalinnoilla, tekniikoilla tai kasvottomien apulaisten määrälle ei harrastuksessa - kilpatasollakaan - ole väliä. Pääasia on että lopputulos näyttää hyvältä. Ja taas tarkoitetaan niin sitä puvun kantoa kuin itse pukuakin. Hienoinkin puku muuttuu laimeaksi ilmeettömällä poseerauksella ja päinvastoin. Homma toimii ehkä 40/60 jaolla, kumman suuntaan, se riippuu cosplayaajasta.

Joku täällä verrasti cosplayn mielummin elokuvataiteeseen kuin teatteriin, mikä mielestäni on aivan absurdia - varsinkin jos puhutaan kisaamisesta. Suurinosa ihmisistä kun näkee puvun vain 10-50 metrin päästä. Tämän takia miettisin ehkä tekotapoja, esiintymistä ja materiaaleja niiden näkyvyyden/näyttävyyden kuin aitouden kannalta, mikäli kyseessä olisi kisapuku. Vuoden 2009 Worl Cosplay Summitin voittajien PVC-puvut riittänevät argumentiksi tähän.
Sen sijaan Photoshoottia varten tehtyjen pukujen täytyy kestää artistiset olantakaa kuvakulmat, joten päättelemätön kauluksen sauma pomppaa silmille hyväresosista kuvista pahasti.

Cosplay ja kisaaminen on tällä hetkellä erittäin harmaata ja kiihkeitä mielipiteitä aiheuttava alue. Valmispuvun ostamista katsotaan kuin ruttoa, mutta H&M ostettujen vaatteiden modaaminen on ihan OK. Samoin siskon/äidin/tyttöystävän/mummon tekemällä puvulla voi ihan hyvin kisata. Myöskin ammattiompelijan käyttö on sallittua. Cosplay ei siis mitenkään voi olla pelkkää pukuompelua, muuten palkinnot saisivat pukujen oikeat ompelijat - eli lähes jokaisesta palkinnosta menisi ainakin pieni osa lapsille Kiinaan.

Tämän rantin tarkoitus ei kuitenkaan ole millään lailla pistee ales pukuompelua - hyvin tehty puku kun on yksi onnistuneen cosplayn saloista. Mielestäni on vain äärimmäisen typerää tapella materiaalien ja tekniikojen oikeellisuudesta kun referenssinä täysin fantasiapohjaiset sarjat. Rose of Vesailles asuissa antaisin toki plussaa mitä lähemmäs oikeita 1700-luvun lopun pukuompelutekniikoita ja -materiaaleja pääsisi. Mutta jos niiden renesanssipukujen kantaja on mechapilotti niin tehkööt hameensa vaikka siitä paperista, kunhan asu näyttää hyvältä muutaman metrin päästä. Täydellisenä esimerkkinä D.Gray-manin kakkosuniformu. Suurinosa sanoo että hienoimmat tehdään jonkinsortin tekonahasta (oikea on kallista) ja koristellaan sitten koristenauhalla (onko edes oikea termi). Ensinnäkin 1800-luvulla ei minkäänsortin militaryuniformut olleet nahasta (edes keinosellaisesta). Toiseksi olette koskaan nähneet missään nahasta tehtyjä vaatteita, joissa on nauhakoristeet... Kyllä ne prätkätakkien vauhtiraidat vaan on jonkinsortin maalia, ei satiininauhaa. Silti lähimmäksi tuota kuvaa pääsee juuri tällaisella yhdistelmällä. Eikä tämäkään versio ole yhtään hullumpi (tekonahkaa, kangasmaalia, pellavaa, jotain-tekokuitu-trenssitakkiainesta, miinuksella oleva pankkitili ja rutkasti luovuutta.)

Omasta mielestäni paras tuomariviisikko olisikin seuraavanlainen: Pukuekspertti, joka ymmärtää ompelun teknisen puolen päälle ja näkee johtuvat asun "virheet" osaamisen vai jaksamisen puutteesta. Craftaaja, joku joka ymmärtää maalien ja materiaalejen päälle ja osaa arvostaa taidokkaasti sheidattua proppimiekkaa. Esiintyjä, joku joka antaa arvoa lavakarismalle, temmolle ja koreogarfille. Otaku, eli henkilö joka oikeasti tuntee kaikki hahmot ja sarjat esitysten takana - tai on vähintäänkin valmis syventymään niihin etukäteen - näin saamme arvostelijan myös autenttisuudelle. Kunniavieras, jotteivat äänet menisi tasan ^_^

Vielä kerran haluan kuitenkin painottaa sitä, että varsinkin kisa-asujen täytyy, riippumatta materiaaleista tai tekniikoista, näyttää hyvältä. Silittämätön puuvilla näyttää jopa 10 metrin päähän kovin rujolta - ja silti näitä on nähnyt cosplaykisojen finaalissa asti. Samoin kun on nähty huonoryhtisiä mutrunaamoja, jotka pysähtyy X:n kohdalle 2 sekunniksi ja ryntää pois - tätä ei helman helmikirjoilukaan pelasta.
Only dead fish go with the flow

DeviantArt
Team108 - Suomen Suikoden Cosplayaajat
Conikuva galleria 2006-->

Avatar
Mangarinkeli
Viestit: 137
Liittynyt: Ke Joulu 28, 2005 19:34
Paikkakunta: Riihimäki

Re: Cosplay = pukuompelu

Viesti Kirjoittaja Mangarinkeli » Su Marras 29, 2009 00:06

Totta kai puvun yksityiskohdat voi tehdä maalaamalla tai muilla vippaskonsteilla, jos sen tekee hyvin.
Let's make living art.

Avatar
Hui
Viestit: 26
Liittynyt: Ma Loka 30, 2006 14:10

Re: Cosplay = pukuompelu

Viesti Kirjoittaja Hui » Su Marras 29, 2009 00:34

Nezumi-chan kirjoitti:Joku täällä verrasti cosplayn mielummin elokuvataiteeseen kuin teatteriin, mikä mielestäni on aivan absurdia - varsinkin jos puhutaan kisaamisesta. Suurinosa ihmisistä kun näkee puvun vain 10-50 metrin päästä. Tämän takia miettisin ehkä tekotapoja, esiintymistä ja materiaaleja niiden näkyvyyden/näyttävyyden kuin aitouden kannalta, mikäli kyseessä olisi kisapuku. Vuoden 2009 Worl Cosplay Summitin voittajien PVC-puvut riittänevät argumentiksi tähän.
Oli pakko tarttua tähän, kun jäi häiritsemään - joku minua enemmän Suomen kisoista tietävä saa valaista ja korjata niin halutessaan, jos olen täysin hakoteillä. Olen kuitenkin aina elänyt käsityksessä, että kisoissa nimen omaan on tuomarit sitä varten, että edes joku näkisi asut läheltä. Nykyisiin tuomarointitrendeihin kuuluu, että tuomarit tapaavat jokaisen kisaajan takahuoneessa ennen lavatilannetta ja niin näkevät puvun lähietäisyydeltä, sisäsaumojen tutkimisestakin on vitsailtu. Ellei kyseessä ole yleisöäänestyskisa, väitän siis, että siltä, miltä puku näyttää metrin etäisyydeltä ja lähempääkin, on iso painoarvo kisoissa. Tikkaukset kuntoon ja muistakaa silittää saumat!

WCS:stä sen verran, että jos jollakulla vielä on täällä sellainen käsitys, että WCS on asukisa ja samanlainen skaba kuin Suomen conien cosplaykilpailut, korjatkoon näkökantansa heti. WCS on olemassa, koska japanilaiset haluavat tehdä hauskaa TV-viihdettä. Kisapaikalla on vähemmän yleisöä kuin suomalaisen perusconin cosplaykilpailussa ja tuomaristo painottaa kahta asiaa: 1) oliko esityksesi hauska + mielenkiintoinen 2) oletko japanilainen. Japanin joukkue nimittäin sijoittuu aina ;D WCS:ään ei etsitä niinkään todella hyviä puvuntekijöitä kuin jotain, joka viihdyttää japanilaista yleisöä 3 minuutin ajan. Japanin voittavalla joukkueella oli myös folioaseet, joka minusta on vielä pahempi nyyppämoka kuin pvc-asu...

Avatar
Nezumi-chan
Viestit: 511
Liittynyt: La Loka 30, 2004 08:59
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Re: Cosplay = pukuompelu

Viesti Kirjoittaja Nezumi-chan » Su Marras 29, 2009 03:37

Hui kirjoitti:Oli pakko tarttua tähän, kun jäi häiritsemään - joku minua enemmän Suomen kisoista tietävä saa valaista ja korjata niin halutessaan, jos olen täysin hakoteillä. Olen kuitenkin aina elänyt käsityksessä, että kisoissa nimen omaan on tuomarit sitä varten, että edes joku näkisi asut läheltä. Nykyisiin tuomarointitrendeihin kuuluu, että tuomarit tapaavat jokaisen kisaajan takahuoneessa ennen lavatilannetta ja niin näkevät puvun lähietäisyydeltä, sisäsaumojen tutkimisestakin on vitsailtu.
Mikäli näin asia tosiaan on, oikein kärjistettynä cosplay kisat voisi siirtää lavalta kokonaan pois takahuoneeseen pelkästään tuomareiden pällisteltäväksi. Jos siis pelkällä puvulla ja sen toteutustavoilla on väliä, mihin yleisöä ylipäätään tarvitaan? Ei kun oikeasti vakavasti ottaen. Jos cosplayaajan työpanos tapahtuu kotona ja arviointi takahuoneessa, minkä hemputin takia he astelevat enään lavalla, jos sillä ei ole mitään merkitystä?

WCS:stä en tuota kaikkea tiennyt, kiitos informaatio pätkästä sen suhteen. Ehkäpä Suomen cosplaykilpailu skenen pitäisi tässä vaiheessa katsoa peiliin ja miettiä miksi kisamme eroavat WCS:stä niin paljon (tämä muuten lienee se syy miksi WCS-karsinnoissa on niin vähän väkeä)? Miksi kisojemme voittajat valitaan ennen kisaa takahuoneessa ja yleisölle jää pelkkä muotinäytös? Koska sitähän se yksilökisaaminen tässä tapauksessa on. Pelkkä muotinäytös. Miksi siis kutsua lehmää hevoseksi. Ja mikäli joku on sitä mieltä, että kyllä sillä lavaesiintymisellä on silti väliä vaikka takahuoneessa ne tikkaukset ensin tarkistetaankin, miettiköön seuraavaa: Jos tuomari takahuoneessa on löytänyt jo sen puvullisesti kisajoukon kirkkaimman helmen, välittääkö hän enään lavatilanteessa siitä, että esitys on keskinkertainen? Tuomareiden ei pitäisi olla missään tekemisissä kisaajien kanssa ennen itse kisaa. Muuten he muuttuvat automaattisesti puolueellisiksi. Jos tämä tikkien tarkastus on pakko tehdä, se täytyisi ehdottomasti tehdä jälkeenpäin. Näin estettäisiin edes hieman ennakkosuosikkien syntymistä.

Ja vielä tuohon WCS:ään. En tiedä minkäväristen lasien läpi pitäisi tässä maailmaa katsoa, jotta uskoisin WCS:n sijoitusten riippuvan silmien muodosta. Eiköhän se syy ole nimittäin ihan sama kuin miksi Kanada sijoittuu aina Jääkiekon MM-kisoissa. Missään muualla kuin Japanissa tuskin voi kadulta kävellä kauppaan, joka ansaitsee elantonsa modaamalla peruukkeja. Japani nyt vaan sattuu olemaan se cosplayn synnyinmaa ja esiintyminen kulkee siellä DNA:ssa. Aivan samalla tavalla kuin parhaimmat jenkkifutispelaajat nyt vain sattuvat pelaamaan Jenkeissä. Ja koska suomen käsityöperinteet näyttävät olevan syväjuuriset, tarvinnee tästä lähtien ryhtyä referoimaan Cosplaysta puhuttaessa cosPLAYhin. Ihan vain ettei tämä ihana harrastus kuivahda pelkäksi pukuompeluksi. Ja mikäli kisamme pysyvät edelleen muotinäytöksinä, täytyy lehmää alkaa kutsua oikeasti lehmäksi ja keksiä pesäpallo uudestaan.

*muoks. yöunien jälkeen pää täynnä lisää hianoja pointteja, joten jatketaan löpisemistä*
Only dead fish go with the flow

DeviantArt
Team108 - Suomen Suikoden Cosplayaajat
Conikuva galleria 2006-->

Avatar
adreena
Viestit: 167
Liittynyt: Ma Touko 08, 2006 16:58
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Cosplay = pukuompelu

Viesti Kirjoittaja adreena » Su Marras 29, 2009 18:27

Voi huoh.
Nezumi-chan kirjoitti:Jos tuomari takahuoneessa on löytänyt jo sen puvullisesti kisajoukon kirkkaimman helmen, välittääkö hän enään lavatilanteessa siitä, että esitys on keskinkertainen? Tuomareiden ei pitäisi olla missään tekemisissä kisaajien kanssa ennen itse kisaa. Muuten he muuttuvat automaattisesti puolueellisiksi. Jos tämä tikkien tarkastus on pakko tehdä, se täytyisi ehdottomasti tehdä jälkeenpäin. Näin estettäisiin edes hieman ennakkosuosikkien syntymistä.
Tuomarit eivät myöskään ole putkiaivoja jotka eivät kykene muuttamaan mielipidettään. Omalle tuomarointiuralleni on sattunut montakin tapausta jossa kisaajan ns. pisteet ovat laskeneet ankean lavaesiintymisen vuoksi. Lisäksi, on monella tapaa hankalaa siirtää tuomarointi lavaosuuden jälkeen, koska muuten kisa venyy kisaajien osalta älyttömän pitkäksi, kisaajat lähtevät livohkaan, tuomarit tarvitsevat entistä enemmän aikaa päätöksentekoon jne jne jne. Tuomarointi ennen lavaosuutta sujuu helposti sillä kaikki kisaajat eivät ole jonottamassa tuomarointiin samaan aikaan koska osa vielä pukee/meikkaa/pissaa, ja näin vältetään se tuskastuttava jonottaminen, jota joutuu jo muutenkin harrastamaan.
Samalla tavalla kuin tuomarointi ennen lavaosuutta tämän teorian mukaan laittaa painotuksen puvuntekotaidoille, tuomarointi esiintymisen jälkeen laittaisi painotuksen esiintymiselle, ja näin voisi syntyä lavaosuuden perusteella ennakkosuosikkeja, jotka vetäisivät lavalla hyvin huonosti tehdyssä puvussa. Pitäisikö sitten hylätä koko tuomarointi, ja regressoitua takaisin siihen aikaan kun tuomarointia ei ollut, ja sitten valitettiin kun rumat puvut voitti koska tuomareilla ei ollut hajuakaan siitä miltä se näytti läheltä?
Nezumi-chan kirjoitti:Japani nyt vaan sattuu olemaan se cosplayn synnyinmaa
Forrest J. Ackerman ja Myrtle R. Jones pyörivät vimmatusti haudoissaan ja Nov Takahashi nauraa partaansa.
Todellisuuspakoa ompeluhuoneessa (cosplay-blogi)
World Cosplay Summit 2009 Team Finland blog

Om bhûr bhuvah svah tat savitur varçnyam bhargô dçvasya dhîmahi dhiyô yô nah pracôdayât

Avatar
Biitti
Viestit: 147
Liittynyt: Ma Elo 04, 2008 15:20
Paikkakunta: Tampere

Re: Cosplay = pukuompelu

Viesti Kirjoittaja Biitti » Ma Marras 30, 2009 01:39

Tässä voisin toki ilmaista oman mielipiteeni, kun olen jo mielenkiinnolla seurannut keskustelua.

Esiintyjäihmisenä ymmärrän kaikki nämä puheet eläytymisestä ja sen tärkeydestä, mutta en itse lähtisi suosimaan niitä kuitenkaan ompelun ylitse. Kun kyseessä on hahmolta näyttäminen, on kyse kuitenkin myös siitä että puku näyttää siltä miltä pitääkin. Tähän kuuluu myös hyvä ompelustyö. Hyvä puku + oikea eläytyminen = loistavaa cosplayta. (tämänhän voisi jakaa vaikka kuinka moneen osaan, sillä peruukit, propit ja lisätilpehöörit ovat sitten asia erikseen...) Allekirjoittanut antaa yleensä pikkuvirheet anteeksi jos esiintyminen ja poset ovat kohdallaan, mutta se onkin oma preferenssini.

Keskustelu muistaakseni lähti kuitenkin liikkeelle siitä, että pohdittiin onko oikein arvostella jotakin materiaalivalintaa tai tekotapaa, koska se ei ole ns. "korrekti". Tällainen epäkorrektius voitaisiin tulkata myös joko a) "helpolla pääsemiseksi" tai b) "tavaksi joka ei ekana juolahda mieleen", miten kukin itse haluaa.
Olen nimittäin törmännyt tällaiseen arvosteluun itsekin. Jos joku kaveri on selittänyt kangasvalintojaan, olen kohotellut kulmiani koska kuvailut eivät kuulosta ihan sellaiselta, mitä itse olisin ajatellut kyseiseen asuun. Lopputulos on sitten saattanut osoittautua kuitenkin ihan hyväksi. Monesti olen myös joutunut muuttamaan omia valintojani, koska en ole ajatellut "eimitäänkiiltäväätaijoustavaaeikävarsinkaanlakanakangasta" boksin ulkopuolelle.

Sivuhuomautuksena tästä asiasta jännän mielestäni tekee se, että tällaisia ennakkoluuloja ja arvosteluja kuulee juuri nimenomaan kankaista. Propeista puhuttaessa puolestaan tuumataan yleensä ylistää kekseliääksi kun pykää hyperaseen äärimmäisen epämääräisistä eineksistä. Hulluille ideoille taputetaan seisaaltaan mitä tulee proppeihin, mutta jos ommellessa yrittää poiketa "oikeaoppiselta" tieltä, nyrpistellään nenää.
Ja nämähän ovat siis ihan omia kokemuksia, ihan omien arvostelujenkin pohjalta. Myönnän itsekin ajattelevani näin, vaikka sen lopettaminen helpottaisi kangasostoksia huomattavasti.


Mitä taas tulee siihen, onko kuvio maalattu vai kirjailtu, ymmärrän kyllä jos tuomaristo arvostaa enemmän kirjailua kuin maalausta. Kirjonta ja mahdollisimman realistisella tavalla (niin paljon kuin se on siis mahdollista 2D-hahmojen pukujen teossa...) tekeminen on arvostettavaa, se näyttää että pukuun on nähty vaivaa. En sano, etteikö jollekulle kuvion maalaaminen voisi tuottaa itkua ja hampaiden kiristystä, mutta oletusarvoisesti kirjonta on vaikeampaa kuin maalaus. Elämä on kovaa, ostakaamme siis kypärät.

Tuomariston on ihan oikeutettua katsoa, miten hyvin puku on ommeltu. En usko, että tuomaristo olisi niin päätöntä että ajattelisi vain niitä suoria saumoja, pistäisi tummat lasit päähänsä ja nukkuisi itse koko kisan ajan. En usko, että mikään asu voittaisi koko kisaa pelkästään sen takia, että yksi juttu on ihan törkeän hienosti tehty, yleensä sen voittaa paras kokonaisuus. Ja asukokonaisuuteen yleensä kuuluvat vaatekappaleen lisäksi myös propit, tilpehöörit, peruukki ja se kuuluisa asenne. Joillakuilla paketti vain sattuu olemaan paremmin kasassa kuin muilla. Pukekaamme nyt ostamamme kypärät päähämme.

Avatar
Nezumi-chan
Viestit: 511
Liittynyt: La Loka 30, 2004 08:59
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Re: Cosplay = pukuompelu

Viesti Kirjoittaja Nezumi-chan » Ma Marras 30, 2009 02:20

adreena kirjoitti:
Nezumi-chan kirjoitti:Japani nyt vaan sattuu olemaan se cosplayn synnyinmaa
Forrest J. Ackerman ja Myrtle R. Jones pyörivät vimmatusti haudoissaan ja Nov Takahashi nauraa partaansa.
Ja taas tuli huomattua että ennen maratonia kannattaisi opetella kävelemään. Kiitos sivistyspaukusta. Omat kosketukseni cosplayhin ovat ensimmäiset viisi vuotta olleet japan only ja koska nimi on englanti-japani lainasana sekä se kuva (ollaan tällä kertaa varovaisempia - en ole siis tilastoja tutkinut) että japani on cosplayn kultainen maa niin harrastaja-, tapahtuma-, yleisyys- kun välinemääriltään, saivat meikäläisen unohtamaan paljon arvostamani taustatutkimuksen. Toisaalta, foorumikirjoitukset ovat oma kaninkoloni aivoja enempi vaativasta kertomakirjallisuudesta, joten vääriä faktoja tulee esiintymään jatkossakin...
Only dead fish go with the flow

DeviantArt
Team108 - Suomen Suikoden Cosplayaajat
Conikuva galleria 2006-->

Unikkokissa
Viestit: 2
Liittynyt: Su Joulu 11, 2016 03:40

Re: Cosplay = pukuompelu

Viesti Kirjoittaja Unikkokissa » Su Joulu 11, 2016 03:54

Heissan!
Tykkään aiheesta ja olen nyt jonkun verran osallistunut kisoihin pahvista/eva foamita rakennettuihin panssariasuihin.
Sama se miten hienolta näyttävät koska häviö tulee aina :D
Sitä ei ole ommeltu joten siitä tulee aina kritiittiä.
Armori kun yleensä ei ommella ylle mut ok.
Menin kanssa kisaamaan ihan itse tehdyllä asullani mutta siitä valitettiin etten ostanu kalliimpaa kangasta mutta softiksesta tehdyt osat olivat ok.
Eli jos teet asuusi jotain pientä vaikka pahvista jne.se käy mutta koko asu on liikaa.
Tai ainakaan tuomarit eivät osaa siihen reagoida.
Olen kanssa huomannu silloin kun en ole kisannut mutta avustanut,että jotkut tuomarit ovat puolueellisia.
"Tykkään tästä hahmosta joten paljon pisteitä sille" ja "en tykkää tosta vaikka muuten on todella hyvin tehty" tai "en tykänny luonteesta" ovat tutun kuuloisia lauseita.
Parhain mitä näin oli se kun tuomari antoi tyypin voittaa kun tunsi tyypin,rakasti hahmoa vaikka asu oli muuten ostettu ja tyyppi sen myönsikin.

Muuuutta! En meinaa että meno olisi aina tälläistä.
Nyt kerron vain parista hassusta ikävästä(yleensä ollu vaan positiivisia kokemuksia)

Itseäni harmittaa ettei tuomarit vaan osaa reagoida siihen jos tehdään jotain muuta kuin ommeltua asua.
Tai se että ammattilaiset kisaa muita vastaan..ei tunnu sellainen kovin reilulta.musta alan opiskelijoiden pitäisi kisata keskenään ja muiden sit omassa osassa.
Vähän kuin aloittelijat ja kokeneet.
Sama kuin ammattikokki ja tavallinen pulliainen kisaisi ruuanlaitosta..varmasti tulee samaa tulosta..
Mutta tykkään että tämä keskustelu on synnyttänyt edes jonkinlaista huomiota :D
Itse en vaan jaksa enää kisata,ei multa löydy aikaa,rahaa ja taitoa kisailla ammattilaisia vastaan.(erityisesti aikaa)

Unikkokissa
Viestit: 2
Liittynyt: Su Joulu 11, 2016 03:40

Re: Cosplay = pukuompelu

Viesti Kirjoittaja Unikkokissa » Su Joulu 11, 2016 03:59

By the way cosplay ei syntyny japanissa vaan jenkeissä.
Star trek fanit aloittivat sen ja japani vaihtoi sille nimen cosplay.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen cosplay-keskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 25 vierailijaa