Vegas + Photoshop?

Keskustelu AMV:ihin liittyvästä teknisestä puolesta. Vinkit, vihjeet, kokemukset ja toki myös kysymykset voi lähettää tälle alueelle.

Valvoja: AMV.fi / Ylläpito

Avatar
Tonishi
Viestit: 11
Liittynyt: Ma Huhti 21, 2008 18:35
Paikkakunta: Lahti

Vegas + Photoshop?

Viesti Kirjoittaja Tonishi » Pe Elo 22, 2008 20:37

Hmh, tuli tässä mieleen, kun tosiaan moooonet käyttävät photoshoppia ja vegasia/premiereä yhdessä amveja tehdessään...

Itseä on tosiaan askarruttanut, miten photoshoppia nyt hyödynnetään videonmuokkauksessa? Otetaan tajuton läjä screenshotteja? Vai onko joku muu mahdollisuus saada photoshopilla muokattua kohtausta kuin miljoonalla screenshotilla? : o Jotka sitten muokataan yksitellen ja tehdään animaatioksi? : o
Happiness is a great thing.

Avatar
Mazappi
Viestit: 34
Liittynyt: La Touko 26, 2007 00:34

Re: Vegas + Photoshop?

Viesti Kirjoittaja Mazappi » Pe Elo 22, 2008 22:14

Itsehän olen niin amatööri etten ole koskaan moista tehnyt, joten en nyt osaa mitään varsinaisia neuvoja antaa. Mutta käsittääkseni juuri silleen että photoshopilla muokkataan framet, jotka sitten yhdistetään animaatioksi taas. Teoriassa noin, käytännön joutuu joku osaavampi neuvomaan jos et itse löydä ohjeita/kokeile.

Avatar
MKtsudo
Viestit: 50
Liittynyt: Su Loka 28, 2007 15:20
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Vegas + Photoshop?

Viesti Kirjoittaja MKtsudo » La Elo 23, 2008 00:36

FoxJoneshan on listannut erään toimenpiteen yhteyteen pari ovelaa keinoa, joissa Photoshopista (tai me kovat jätkäthän käytämme GIMPiä) on hyötyä: tekstitysten ja/tai ylimääräisen moskan poistaminen halutusta kohtauksesta. Tietenkin molemmat toimenpiteet voi editoida kuva kuvalta kuvamuokkausohjelman puolella (jota kokemuksesta en suosittele suoritettavan ainakaan Paintilla), mutta on järkevämpää ja yleensä riittävää, kun siistii yhden framen ja viskaa sen sitten koko videon päälle editointisoftassa, edellyttäen todellakin, ettei kuva alapuolella liiku minnekään.

Tietenkin myös erilaiset maskit, olivat ne sitten vihreitä neliöitä mustalla (vastaa jokseenkin cookie cutteria Vegasissa), irtonaisiä päitä tai videossa pyöriviä tähtiä, ovat yleensä vähintäänkin haastavia tehdä suoraan editointisoftassa (ja kukaan ei halua nähdä Movie Makerin automaatio-tähtisiirtymää), joten välikädeksi otetaan kuvamuokkausohjelma. Tähänhän kelpaa jopa Paint, jos muistaa tallentaa kuvat bittikarttana tai png:nä, Photoshopilla ja GIMPillä onnistuu myös psd, joista minkään ei pitäisi takkuilla useimmissa tapauksissa. Jpg ei ole oikein ystävällinen sen könttiin tallentavan toimintamallin perusteella editoinnissa, gif kuvissakin voi tulla jotain värivirheitä. Jos tykkää, voi leikkiä alfa-kanavillakin, mutta sitä vartenhan on green screen-ominaisuus, joka tekee läpinäkyväksi valitun värin, ainaskin Vegasissa/Premieressä. Eli tehdään haluttu kuvio, tallenetaan se ja viedään editointiohjelmaan. Kuvaa voi sitten liikutella videon päällä miten sattuu ja jos videoraitoja on useampia, voi tässä kohtaa hieman jopa leikitellä päällekkäisyyksillä... Valmiina "luovan" maskinkäytön voi saada näyttämään jotakuinkin tämän tapaiselta.

Itse ainakin vihaan syvästi Vegasin croppingia eli kohteen leikkaamista irti kuvasta. Omassa Altru Oksyssäni minä siis valmistelin Rein naamat GIMPissä ja toin vasta sitten Vegasiin. Tämä ei kuitenkaan ole välttämättömyys vaan lähinnä makukysymys.
Tonishi kirjoitti:Jotka sitten muokataan yksitellen ja tehdään animaatioksi?
Mahdollinen tapahan tuokin, että otetaan kuvia/kuvaleikkeitä ja niitä sitten liikutellaan videossa luoden omaa animaatiota. Epäilen kuitenkin, että tätä kovinkaan moni tekisi, ja jos tekee, se tehdään AE:llä tai jollain 3d-mallinnusohjelmalla nykyään.

Tietenkin käyttömahdollisuuksia on monia, varmasti sellaisiakin, joista emme ole voineet edes kuvitella. Voi esimerkiksi taiteilla lumisadetta videoonsa, tai jos kaipaa jotain maalisudilla "videon esiin maalaamista", voi tehdä jonkin näköisiä läpinäkyviä polkuja, joita pitkin kuljettaa peittävää maskia, jolloin video tulee esiin vähitellen. Hyvin paljon silti esim. Vegas ja Premiere antavat liikkumatilaa, eikä normaalissa käytössä varsinaisesti kuvamanipuolintia edes aina tarvitse. Onhan se silti lisämauste ja hyvä taito editoinnissa tms.

Ja sitten asiantuntijat paikalle! Äkkiä!
Hah.

Avatar
Zelenia
Viestit: 62
Liittynyt: Ke Marras 08, 2006 21:45
Paikkakunta: Espoo

Re: Vegas + Photoshop?

Viesti Kirjoittaja Zelenia » Su Elo 24, 2008 13:24

Screenshotteihin ei ainakaan kannata turvautua. Se veisi aivan järjettömästi aikaa. Ainakin VirtualDubMo:ssa pystyy tallentamaan videot suoraan frameiksi bittikartta/.png -muotoon.

Amatööri minäkin, mutta kyllä Photoshop + Vegas komboa on tullut jonkin verran käytettyä, mutta ei todellakaan mihinkään massiivisiin tajunnanräjäytysefekteihin. Lähinnä pientä "hienosäätöä" ja korjailua. Yhdessä Hellsing-AMV:ssa muutin esimerkiksi Serasin silmät sinisiksi väkivallattomissa kohtauksissa. Toisessa videossa halusin säilyttää taustaliikkeen, mutta hiljentää puhuvan hahmon. Niinpä liimasin hahmolle uuden suun.
AE:ssa homma onnistuisi tietenkin paljon nopeammin, mutta kun kaikilta ei löydy ylimääräistä tonnia takataskusta... Frame kerraallaan photarissa ja takaisin animaatioksi Vegasissa. ;) Hidasta, mutta toimii.
Tämä ei kuitenkaan ole välttämättömyys vaan lähinnä makukysymys.
Vegasin pan/crop työkaluissa on se paha vika, että maskit tuntuvat välillä elävän omaa elämäänsä ja siirtyvän mielivaltaisesti pidemmissä kohtauksissa, vaikka lukitsisi jokaisen "markerin" (ne ihmeen salmiakkikuviot, joiden nimeä en saa päähäni). Vika kyllä voi olla minussakin. :s Tosin aika usein kuulee harrastelijoiden suusta "Pan/Crop tool is not frame-accurate!". Pitää alkaa totutella photarin rajaustyökaluun...

Avatar
MKtsudo
Viestit: 50
Liittynyt: Su Loka 28, 2007 15:20
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Vegas + Photoshop?

Viesti Kirjoittaja MKtsudo » Su Elo 24, 2008 19:55

Zelenia kirjoitti:
MKtsudo kirjoitti:Tämä ei kuitenkaan ole välttämättömyys vaan lähinnä makukysymys.
Vegasin pan/crop työkaluissa on se paha vika, että maskit tuntuvat välillä elävän omaa elämäänsä ja siirtyvän mielivaltaisesti pidemmissä kohtauksissa, vaikka lukitsisi jokaisen "markerin" (ne ihmeen salmiakkikuviot, joiden nimeä en saa päähäni). Vika kyllä voi olla minussakin. :s Tosin aika usein kuulee harrastelijoiden suusta "Pan/Crop tool is not frame-accurate!". Pitää alkaa totutella photarin rajaustyökaluun...
Tästähän on tapeltu animemusicvideos.orgin foorumeilla jonkin verran. Itse ainakin olen lopulta tullut siihen käsitykseen, että Vegasin asetuksista saisi jotenkin säädettyä softan frame-accurateksi tai vähintäänkin lähelle sitä, mutta koska en toiminnolla siltikään mitään tekisi, en ole jaksanut tutustua ko. optioon tai väitteen totensapitävyyteen.

Ja tiedän, harvemmin kenelläkään tulee mieleenkään tehdä itse mitään efektejä Photoshopilla jos ja kun siihen on helpompikin keino olemassa. Tuo viimeinen kappaleeni kuitattaneen sitten ironisessa mielessä ^_^
Hah.

Avatar
FoxJones
Viestit: 826
Liittynyt: To Helmi 27, 2003 13:08
Paikkakunta: Lieto

Re: Vegas + Photoshop?

Viesti Kirjoittaja FoxJones » La Elo 30, 2008 20:32

Tuo frame-by-frame photoshoppaussäätö on sen luokan masokismia että minäkään en sellaiseen ryhdy. (eli siis tämä että editoidaan jotain kuva kerrallaan ja yhdistetään niistä animaatio)

Photoshoppailua (tai allekirjoittaneen tapauksessa paintshoppornoilua) tulee käytettyä yksittäisten kuvien muokkaamiseen, jotka sitten videoeditorin kanssa yhdistetään videokuvaan. Paras esimerkki tästäkin allekirjoittaneen tuotannosta on AnimuConissa näyttämäni Captain's Shooting Company jossa käytin tuota aika urakalla. (esim. taulu seinällä, hautakivi ja tottakai osan ilmalaivastosta taivaalta kadottaminen)
[22:27:47] <@Kyuu> Sivis: sun tarvii kuvailla yleisölle amv:iden poikkitaiteellisuuden merkitystä
[22:29:18] <@Sivis> "amv:n teko on vähä ku ois .. taiteellista.. poikittain.. siellä"

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “AMV-tekniikka”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija