Sivu 1/1

Tekijänoikeuslaki

Lähetetty: Ke Heinä 24, 2013 18:16
Kirjoittaja Michi~chan
Vanhempani kielsivät minulta AMV:iden tekemisen koska se on kuulemma laitonta tekijänoikeuslakiin vedoten. Voisiko joku kertoa ja perustella minulle pitääkö tämä paikkansa vai ovatko vanhempani vaan tyhmiä kieltäessään tyttäreltään intohimonsa? >____<'''
Kiitos jo etukäteen!

Re: Tekijänoikeuslaki

Lähetetty: Ma Syys 16, 2013 19:45
Kirjoittaja Mete
Moro,

Mitä luultavammin tämä asia on mietityttänyt monia AMV:n tekijöitä myös itseäni.
Jos ajattelemme asiaa ihan perusteista, niin kyllä, se on tavalla tai toisella tekijänoikeuksien rikkomista. Tähän on myös toinen puoli ja se on, että ME emme myy heidän teoksiaan eteenpäin, eli emme saa rahaa heidän työstään.

Itse käytän ja moni, moni, moni muu käyttää alla olevaa tekstiä videoissaan.


**NOTE: This AMV is made with non-profit or does not represent another company. I do not own the copyrights to the "video clips" or the "music" in the video!

'Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for 'fair use' for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use'

Re: Tekijänoikeuslaki

Lähetetty: Ti Syys 17, 2013 21:25
Kirjoittaja FoxJones
Michi~chan kirjoitti:Vanhempani kielsivät minulta AMV:iden tekemisen koska se on kuulemma laitonta tekijänoikeuslakiin vedoten. Voisiko joku kertoa ja perustella minulle pitääkö tämä paikkansa vai ovatko vanhempani vaan tyhmiä kieltäessään tyttäreltään intohimonsa? >____<'''
Kiitos jo etukäteen!
Kyllä AMV:t on laittomia, sori, mutta vanhenpasi toki ovat lähinnä ylisuojelevaisia. Voi lohduttautua että todennäköisyys sille että näistä joutuisi edesvastuuseen on kuitenkin hyvin vähäinen. Suuri osa näistä animen ja musiikinkin tuottajista käsittävät että kyseessä on fanien tuottamaa ilmaista mainontaa! Joku raja pitää rikkoutua selkeästi että ne vaivautuvat puuttumaan heille loppupeleissä myönteiseen asiaan. Tällainen on ensisijaisesti se että jos saisit itse siitä rahallista hyötyä. (Toinen tunnettu tapaus on kun joku uuno menee ottamaan yhteyttä johonkin musiikkiyhtiöön mainiten että tällainen AMV jossa on teidän musabiisi on hieno! -> Tieto tällaisen videon olemassaolosta meni virallisiin teihin -> niiden oli pakko reakoida tähän -> animemusicvideos.org ei saa enää pitää servereillä videoita jossa on tiettyjen yhtyeiden musiikkia)
Suosittelen välttämään kotimaisia artisteja, ovat satapata kertaa riskialttiimpia tällaisiin :)

Voisit ehkä yrittää selittää vanhemmillesi että animemusavideoiden tekeminen omaksi huvikseen kotiseinien sisäpuolella ei ole mitään suurta rikollistoimintaa. Koittaa neuvotella jotain rajoja että tuotoksia voi kotona näyttää kavereille, mutta ei esim. ladata youtubeen.

Re: Tekijänoikeuslaki

Lähetetty: Ke Syys 18, 2013 20:35
Kirjoittaja SkyWay
Wikipediasta, Suomen puolelta "Suomen lainsäädäntö ei tunne tätä kohtuullisen käytön (fair use) periaatetta. Sen sijaan meillä tunnetaan sitaattioikeus, yksityiskäyttöoikeus sekä erityisesti opetukseen liittyviä poikkeussääntöjä (kuten teosten esittämisoikeus opetuksessa)."

Vanhempasi ovat ylisuojelevia tässä asiassa, mutta eivät myöskään täysin väärässä. AMVt ja niiden kaltaiset tuotannot joissa käytetään osia videoista, kappaleista tai yhdistetään kaksi toisiinsa kuulumatonta tuotetta keskenään säilyttäen tuotokset kokonaisina (One Piecen OP animaatio + KPop kappale) samalla luoden jotain uutta kuuluvat hyvin harmaaseen alueeseen tekijänoikeuslainsäädäntöä, minkä ansiosta Amerikkaan on kehittynyt kyseinen Fair use käytäntö. Fair use ei ole yksiselitteinen tai millään muotoa taikaratkaisu, vaan riippuu aina tapauksesta missä sitä yritetään käyttää. Painotan tässä niinkuin ylhäällä luki, Suomessa ei tätä käytäntöä ole. Suomessa ollaan PALJON pahempia tässä asiassa.

Käytännössä (ja kokemuksen puolelta puhun koska testattu on) jos pistät Youtubeen videon, missä on tekijänoikeuden kannalta kyseenalaista materiaalia sinulle ei tulla ovella koputtelemaan ja kyselemään, vaan Youtube joko tunnistaa automaattisesti suojatun materiaalin ja poistaa sen videostasi (musiikki) tai tekijänoikeuden haltija, yleensä lakimiesosastohommeli, löytää videosi, tekee valituksen Googlen Youtuben asiakaspalveluun mistä aiheutuu sinun videollesi sen lukitseminen ja sinulle annetaan mahdollisuus todistaa oikeutesi käyttää videossa olevaa materiaalia. Jos ja kun et sitä pysty todistamaan (jos valituksen on tehnyt tekijänoikeuden haltija et todennäköisesti voi asialle mitään) videosi poistetaan palvelusta ja käyttäjätilillesi tulee varoitus. Tarpeeksi monta varoitusta ja tilisi suljetaan lopullisesti.

Tämä kaikki ei kuitenkaan ole leikin asia. Varsinkin jos olet alaikäinen on vanhempiesi huoli ymmärrettävää eikä sitä vastaan kannata tapella, Teosto on Suomessa osoittanut olevansa täysin reaalimaailmasta erillään oleva kasa idiootteja joten sitä on syytäkin pelätä näissä asioissa :|