Argumentteja yaoin "puolesta"?

Kunhan aihe jotenkin läheltä liippaa yaoita tai shounen ai:ta, sana on täällä melkoisen vapaa.

Valvoja: Yaoi.fi / aktiivit

Avatar
SaturdayNight
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Helmi 23, 2007 00:32

Argumentteja yaoin "puolesta"?

Viesti Kirjoittaja SaturdayNight » La Helmi 24, 2007 19:37

Omasta viestistäni inhokkiasiat -ketjuun minulle tuli mieleen ihan erillinen keskustelunaihe, johon toivoisin kontribuutiota muilta foorumin jäseniltä, eli:

Eräs ystäväni on koko yaoista, shounen ai:sta ja slashista yleisesti tietämänsä ajan ollut vahvasti niitä vastaan. Edellämainitut termit herättävät hänessä lähinnä suuria negoja sekä vastenmielisyyttä. Mistään homofoobisuudesta ei kuitenkaan ole kyse, sillä muuten ko. henkilö on vahvasti seksuaalivähemmistöjen tasa-arvon kannattaja sekä aina ensimmäisenä puolustamassa em. oikeuksia. Kysyttäessä hänen yaoi-vihansa syitä on esiin tullut sellaisia asioita kuten "en ymmärrä, miksi ihmisten täytyy aina väkipakolla parittaa jokaikinen vastaantuleva mies" tai "yaoitytöt ovat hysteerisiä 13-vuotiaita, joille esimerkiksi laatua tärkeämpää on, että jossain teoksessa suutelee kaksi poikaa". Näistä olenkin vetänyt sellaisia johtopäätöksiä, että hänen yaoi-negansa liittyvätkin enemmin yaoi-fandomiin kuin itse käsitteeseen. En kuitenkaan ole kyennyt osoittamaan hänelle niitä paljon puhuttuja "hyviä teoksia" tai muuta "uskottavaa, hyvällä maulla tehtyä slashia" sillä yllätys yllätys, en oikeastaan itsekään ole vastaaviin paljolti törmännyt (vaikka ns itseironinen faghag varmaan olenkin).

Kysynkin siis, miten vakuuttaa periaatteessa vastaanottavalle ihmiselle, että on a) olemassa varteenotettavaa slashia/yaoita/laita-oma-termi-tähän sekä b) koko fandom ei koostu näistä paljonpuhutuista "omg ne katso toisiinsa, ne on salee homoja!!!" -mentaliteetilla riehuvista teineistä? Itseäni hän ei tietysti vastaavaan kategorisoi, sillä olen "harrastukseni" puolesta suht pienieleinen, enkä tunkemassa homopornoa joka ovesta ja ikkunasta (tai aukosta, ehem).

Eli millaisia esimerkkejä antaisitte, millaisia argumentteja nousee esiin "yaoin puolesta"? Koska kyse tosiaan ei ole homofoobisuudesta/ahdasmielisyydestä eri seksuaalisuuksia kohtaan, on kyseessä henkilö, jolla ei myöskään ole jo valmiita asennevammoja esimerkiksi slashia kohtaan sen alkuasetelman vuoksi - kaikki hänen 'ennakko-asenteensa' ovat siis syntyneet eri yaoin olomuotoja vierestä seuraamalla.

Ajatuksia?

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » La Helmi 24, 2007 20:37

Itse en kovin vahvasti halua yleensä argumentoida viihteen eri muotojen puolesta tai vastaan. Ne ovat niin kovasti makuasioita että toisen ihmisen päähän ei vaan saa omia arvoja upotettua.

Toki, jos kyseessä on geneerisempi dissaus toisten ihmisten mielipiteitä kohtaan, sanoisin että ongelma on jossain muussa kun yaoissa.

Toisaalta myös, fandomit eivät aina näytä kovin selkeältä ulospäin. Onhan tässäkin maassa jo ryhmä ihmisiä, jotka eivät suostu katsomaan Narutoa koska kyseisen sarjan fanittajat vetävät välillä aika railakkaasti överiksi. Moinen luo trendikästä periaatevastarintaa - ehkäpä tässä kohtaa on kyse samanlaisesta? Jos näin, anna olla - lisäargumentit vaan ruokkivat asennetta.

Avatar
starscream
Viestit: 695
Liittynyt: Su Syys 07, 2003 21:03
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Argumentteja yaoin "puolesta"?

Viesti Kirjoittaja starscream » Su Helmi 25, 2007 00:49

SaturdayNight kirjoitti:olenkin vetänyt sellaisia johtopäätöksiä, että hänen yaoi-negansa liittyvätkin enemmin yaoi-fandomiin kuin itse käsitteeseen. En kuitenkaan ole kyennyt osoittamaan hänelle niitä paljon puhuttuja "hyviä teoksia" tai muuta "uskottavaa, hyvällä maulla tehtyä slashia" sillä yllätys yllätys, en oikeastaan itsekään ole vastaaviin paljolti törmännyt
Itse yrittäisin tuota lähestymistapaa, että tarjoaisin kaverille tutustuttavaksi jotain hyvää mistä itse pidän (jos et pidä mistään, niin herää kysymys että mistä sitten pitäisit, oletko etsinyt tarpeeksi, tai miksi edes välität). Vaikka et onnistuisikaan ihmekäännyttämään kaveriasi, niin ainakin tämä saisi jonkinlaisen ei-pelkästään-ennakkoluuloihin perustuvan kuvan yaoista, josta voisi taas tarvittaessa jatkaa hienovaraista aivopesua eteenpäin.

Olen itse onnistunut ainakin animella/mangalla käännyttämisessä, en niinkään yaoilla. Jälkimmäisen kanssa se on jotenkin erityisen vaikeaakin, koska kaverini ovat rajoittuneita joko netin tai kielitaidon suhteen. Kaikkein helpointa olisi lyödä se vuoden paras yaoimanga käteen, mutta minkäs teet kun kirja puuttuu tai se on japaniksi. Ja jotkut nyt eivät ylipäänsä ole kiinnostuneita ihmissuhde-, romanttisesta ja/tai eroottisesta fiktiosta.

Fandomiin kohdistuvia ennakkoluuloja voisi yrittää lievittää tutustuttamalla kaveriasi itsesi lisäksi muihin harrastajiin netissä tai livenä, mutta no, lainaten kyuun esimerkkiä, itse en olisi esim. kauhean kiinnostunut lukemaan narutofoorumia, vaikka ainakin yhden järkevältä vaikuttavan fanin tiedänkin. Näytä itse hyvää esimerkkiä. Tai anna olla. Tai tappele likaisesti; eivät kaikki kaverisikaan harrastukset ja niiden parissa pyörivät ihmiset voi olla niin järkeviä.
SaturdayNight kirjoitti:Eli millaisia esimerkkejä antaisitte, millaisia argumentteja nousee esiin "yaoin puolesta"?
En tiedä kelpaako argumentiksi eikä tarvitsekaan, mutta miksi lähes kaikki länsimainen homoseksuaalisuutta käsittelevä viihde on niin tylsää ja ankeaa aidseineen, kaappeineen ja onnettomista rakkauksista aiheutuvine itsemurhineen (tai parhaimmissa tapauksessa komediaa kliseisistä stereotyypeistä?). Jos aihe kuitenkin kiinnostaa, on päiväunelmointi yaoin merkeissä paljon hauskempaa.

Ei jaksa enempää näin myöhään, joten lainaan itseäni tuolta parin sivun ja vuoden takaa:
starscream kirjoitti:Minuun vetoavat mm. eskapismi, romantiikka, erotiikka, epäsovinnaiset ihmissuhteet (mutta samalla se, että samaa sukupuolta olevien suhteista ei nosteta haloota -> homoseksuaalisuuden normalisointi), perinteisen romanttisen hömpän kliseiden puuttuminen (vaikka ne korvautuvatkin sitten vastaavasti yaoi-kliseillä), ja kieltämättä ne kauniit pojat. En sanoisi, että kaikki yaoi on automaattisesti muuta mangaa/animea parempaa, mutta kyllä monet yaoi-mangakat saavat aikaan oikeasti mielenkiintoisia hahmoja, koskettavia suhteita ja juonikuvioita niiden välille, sekä kaunista taidetta.

Avatar
Yatsura-sama
Viestit: 281
Liittynyt: Ma Loka 31, 2005 11:36
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Yatsura-sama » Su Helmi 25, 2007 02:29

Tunkisin henkilölle pari nimeltämainitsematonta(koska osaatte varmaankin päätellä mitkä ne on jos luette aikaisempia viestejäni) animea, mangaa kouraan käsken katsoa/lukea läpi ainakin kolmekertaa ja sitten läjäytän KUNNOLLISTA yaoita silmille(ei mitn helvatun 2 jakson pituista jossa ollaan vedetty yliäyräiden hemmetin poikakouluineen, bisheineen tai raiskauksineen. Taikka sitten sukisyota). Sitten kysyn: Mikä tässä on huonoa?

Juu tuo saattaisi toimia, jos haluaa päästä yksinkertaisin keinoin ongelmasta. Mutta en tietenkään suosittele tuota keinoa.

On ikävä kyllä totta, että fandom tuotteet mm, ficit ja fanartit ovat suurimmakseen osaksi aika rasittavia. Yksi syy miksi vältän mm. ficcejä jossa pääparina esiintyy Harry ja Draco. Koska jostain syystä en pysty luomaan heitä yhteen. Tai pystyn. Itseasiassa en ole törmännyt vielä mihinkään teokseen, oli kyseessä animea tai sitten vaikka salkkarit, jossa en keksisi mitään paritusta. Jos hei alan vääntämään ihan tylsyyden puitteissa raamattu- ja tehotyttö-yaoita mielessäni(Siis lähinnä mahdollistamaan missä kohdassa ja ketkä), vaikka suurimmaksi osaksi en siedä juuri kyseisiä "Ne puhu toisilleen, ne on pari."-ajatuksia.
Vaikka onnistun parittamaan melkein jokaisesta animesta/mangasta jotkut, en näe siinä mitään mielenkiintoista, elleivät ne kaksi oikeasti vaikuta parilta. Hyvä esimerkki SasuNaru.. En tajua.

Mutta riittää fandomin manaaminen. Ficit voivat olla peräti hyviäkin, vaikka olisikin inhokki paritus. Kirjoittajan on täytynyt vain osata löytää jokin keino saada nämä kaksi yhteen, ihan järkevillä perusteluilla.
Tämän vuoksi kannattaa selata useita erivaihtoehtoja. Pettymyksiä tulee, ja useita, mutta kyllä sieltä niitä aarteitakin löytyy ^,_^

Ja toinen ikävä juttu, että Länsimaalaiset vetävät kaikki homojutut aika huumorilla läpi. On toki niitä poikkeuksia näissäkin :D riippuu toki. Mikä on kenenkin mieleen.

Eli siis. Yaoi on paskaa jos se tehdään paskasti, mutta yaoi on upeaa jos se tehdään upeasti.
Sen vuoksi, ehkä kannattaakin koittaa pikkuhiljaa ja aivan huomaamattomasti vaihtaa kyseisen henkilön animesarjoja sellaisiksi, jossa on vihjailua, tai ehkä kenties joku oikea pari sivuhenkilöinä? Tai sitten vetää eteen sitä hienoa yaoita! (en mainitse mitään nimellä, sillä jokaisella on omat mielipitensä)
Yksi syy miksi voin katsoa Narutoa on se, että koitan olla välittämästä kaikista parituksista mitä juuri kyseiset 13-vee tytöt heruttaa.
Ei saa antaa fandomin pilata kaikkea! Ensin katsotaan sarja, sitten fanitetaan.

tulipas viesti. Anteeksi jos et saanut tyydyttäviä vastauksia.
"I am great warrior! Not some variety of flower!...YAY! Its crossdressing time <3"

"..Sure"

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen yaoi-keskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa