(rajua)Anime kritiikkiä

Kunhan aihe jotenkin läheltä liippaa yaoita tai shounen ai:ta, sana on täällä melkoisen vapaa.

Valvoja: Yaoi.fi / aktiivit

X-1
Viestit: 5
Liittynyt: Su Huhti 10, 2005 06:14

(rajua)Anime kritiikkiä

Viesti Kirjoittaja X-1 » Su Huhti 10, 2005 06:50

Itse en ole tottapuhuen Animea kovin paljoa katsonut. Niistä sarjoista joita olen, olen huomannut välillä "hassuja" yhteensattumia.

Mielestäni esim Ranma 1/2 kuvaa joko trans tai biseksuaalin elämää. Kyseinen tosiseikka on tietenkin katalasti naamioitu valepukuun. Tottapuhuen en tiedä Ranmasta kovinkaan paljon muuta, kuin että hän on hyvin omahyväinen nuori kamppailulajiharrastaja, joka kuitenkin muuttuu tytöksi aina kun hänet kastaa veteen. Ehkä oikeammin tässä pitäisi puhua siitä että hän HALUAA muuttua tytöksi, mutta se on tietenkin "salattu" tai katalasti kätketty.

Toinen sarja mikä tulee mieleen(en tottapuhuen paljoa Animea katsele)on Beyblade, jossa suunnilleen puolet sarjasta kuluu siinä että pojat lääppivät toisiaan, eikä tämä mielestäni ole mitään liioittelua. Kain homoseksuaalisuus vaikuttaa olevan vielä aivan erityisesti korostutettu, mutta jos Max ei ole homo, niin sitten minun täytyy kyllä olla sokea :twisted: Useissa sarjoissa tällaiset "vinkit" ovat hyvin yleisiä. Vai onko kyseessä sitten kulttuurierot? Mielestäni suurimmassa osassa Animea ollaan niin "ei-Japanilaisia" kuin vain olla ja voi! Harva Anime hahmo edes näyttää todella Japanilaiselta. Hahmot ehkä kaikista eniten kuvastavat tekijöiden fantasioita ja odotuksia. Olen myös ajatellut, ettei "klaissessa" Animessa ehkä olla voitu edes käsitellä "normaalia" heteroseksuaalisuutta koska se oli vielä joitain vuosia sitten niin tabu. Se ehkä tavallaan selittää miksi vielä 80-90 luvuilla kaikki lasten piirretyt olivat niin täynnä steroideja käyttäviä miehiä(ja naisia) :lol:

Itse kapiaisin Animeen ja piirrettyihin enemmän realistisuutta seksin suhteen. Nykyäänhän kaikkea sitäpaitsi myydään seksillä. Juonetkin voisivat olla mielenkiintoisempia ja ennenkaikkea realistisempia. Jotenkin vain ärsyttää se, että harva Anime juoni mitenkään sivua nykyaikaa tai maailmaa. Yli puolet sijoittuu fantasia maailmaan jossa pääosaa esittää joko 14-vuotias fantasiaulottuvuuteen joutuva tyttö koulupuvussa, tai sitten poikajoukkio joka "mukamas" metsästää jotain tyttöä. Nämä kaverit ovat kyllä hyvän maun tuolla puolen. Voisivat ihan yhtä hyvin alkaa muksimaan toisiaan :wink: Olisi kiva katsoa Anime sarja, jossa sivuttaisiin tavallisten Japanilaisnuorten arkea koulupaineineen, esi-seksuaalisine kokeiluineen ja itsemurhayrityksineenkin. Joku digimon on esim kerta kaikkiaan säälittävän epärealistinen ja törkeän överi Yaoi. Yamaton olisi kannattanut vain reilusti mennä naimisiin Taichin kanssa, ja Daisuke olisi vaikka voinut tulla kolmanneksi pyöräksi, kun eihän sille raukalle kuitenkaan tyttöä löytynyt. En tiedä mistä nämä nuoret, super-sporttiset pojat oikein tulevat, mutta tietääkseni Japanissa edes tuon ikäiset pojat EIVÄT käydä mitään lentäjän laseja otsallaan! Daisuken epätoivoisen yritykset Hikarin saamiseksi(vaikka tämä on SELVÄSTI jo varattu)oikeastaan korostavat enemmän kuin mikään muu pojan todellista luonnetta, joka tulee lopullisesti julki, kun poika sitten RUSAHTAA Keniin oikein kunnolla, vaikkei Ken tunnu toisaalta jakavankaan tunnetta. Itse olin joskus kauan kauan sitten(nyt 17-v) Anime Fani, mutta nyt tuntuu, kuin koko hommasta menisi hohto. Juonet haikailevat yhä fantasiamaailmoihin, vaikka hyviä aikeita löytyisi varmasti myös oikeasta elämästä. Erityisen suurta Anime roskaa ovat mielestäni Gundam sarjat, erityisesti Gundam Wing ja Gundam Seed! Reilua tällaissa sarjoissa olisi, jos pojat alkaisivat suosiolla lääppiä toisiaan kunnolla, niin saisi ainakin jotain jolla shokata katsojaa. Ehkä sitä juuri kaipaisin jossain Anime sarjassa tai vaikkapa ihan Salatuissa elämissäkin. Joku saisi ihan toden teolla JÄRKYTTÄÄ, kun ei nuo sarjat mitenkään vedä vertoja oman elämän kokemuksiin! Pitäisköhän vain suosiolla kasvaa aikuiseksi ja jättää piirretyt leikkipojat ja Barbiet lopullisesti lapsuus-laatikkoon(ja viedä laatikko sitten kirpputorille :wink: )?

X-1
Viestit: 5
Liittynyt: Su Huhti 10, 2005 06:14

Viettelevät Furryt ja muut Yaoi maskotit

Viesti Kirjoittaja X-1 » Su Huhti 10, 2005 07:06

Tuli sitten vielä mieleen, että joissain sarjoissa kuten esim kuuluisassa "Hopeanuolessa" tietty homoseksuaalisuus on suorastaan ylikorostettua! Koirien jatkuva "kamppailu" ehkä oikeammin on vain jonkinlaisen alkeellisen homoseksuaalisuusriitin peittelemistä, puhumattakaan sitten jostain ylettömästä lihasten pullistelusta(vertaa esim Ben) Toinen samanlainen sarjaa tuntuu olevan Dragon Ball Z, jossa pääosassa on ehdoton lihasten pullistelu, joka jättää yaoissa jonkun Sailor Moonin reilusti taakseen! Joissain sarjoissa(kute esim DN Angel)on sitten hahmoja, jotka melkeinpä on valjastettu viettelemään katsoja ruudun ääreen. Viattoman "veitikkamaiset" pojat on rakennettu viimeistä yksityiskohtaa myöten niin söpöksi että, ja viettävät yli puolet sarjasta "kavereita" lääppien, melkein toisen puolen "pahiksia" vastaan tapellen, ja sitten siihen jää semmoinen 9% aikaa, jona sitten "kosiskellaan" tyttöystävää(pohditaan että kuinka sille sanoisi että;"haluatko kanssani leffaan?")En tiedä olenko julma, mutta jos tuota nyt vartaisi Suomalaisten teinien elämään, niin eipä tuo kovin "heterolta" vaikuttaisi. Suurin osa pojista on semmoisia yleisön VIETTELIJÖITÄ että :twisted:

Avatar
leonichan
Viestit: 454
Liittynyt: Ma Maalis 10, 2003 03:21
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja leonichan » Su Huhti 10, 2005 14:44

Ja Mullan alla- sarjan henkilöthän ovat kaikki hyvin selkeästi nekrofiilejä. Duh. Tuollaisia teorioitahan voi kehittää vaikka millä mitoin, vain mielikuvitus on rajana. Ei se silti tee niistä totta.

Tosin olit oikeassa siinä, että hahmoista tehdään myyviä, sillä ei bisnesmaailma pyöri Pyhän Hengen voimalla. Se on minkä tahansa tuotannon idea, että pitää saada voittoa, ei pelkästään television. Leipurit leipoo herkullisen näköisiä leipiä, että ne menee kaupaksi ja tulee voittoa, räätäli ompelee siistejä ja laadukkaita pukuja, että asiakas tulee uudelleen ja suosittelee muillekin ja tulee voittoa. Raha maailmaa pyörittää, näin on.
leonichan - Saradan... joku. Se kuka saa nakittaa muut tekemään kaikkea <3

"The Boy's High School Love Situation is Comparatively Often"

Avatar
starscream
Viestit: 695
Liittynyt: Su Syys 07, 2003 21:03
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja starscream » Su Huhti 10, 2005 19:52

...Trolli? o__O

Kyllähän sitä näkee helposti homoeroottisia salaliittoja, varsinkin jos niitä haluaa nähdä.
X-1 kirjoitti:Olen myös ajatellut, ettei "klaissessa" Animessa ehkä olla voitu edes käsitellä "normaalia" heteroseksuaalisuutta koska se oli vielä joitain vuosia sitten niin tabu.
Entä esim. Maison Ikkoku? 80-luvulta peräisin oleva romanttinen komedia, ja jos se ei käsittele "normaalia" heteroseksuaalisuutta niin ei sitten mikään. Toki siitäkin muutama pakollinen homoseksuaalisuuteen liittyvä viittaus löytyy ("you mean you peep at men, too?" -> kaboom-efekti). En menisi myöskään väittämään, että mikään seksuaalisuus olisi Japanissa suuri tabu. Ehkä seksistä ei puhuta päivällispöydässä, mutta kyllä japanilainen suhtautuminen seksuaalisuuteen tuntuu varsin rennolta verrattuna vaikkapa amerikkalaiseen (tissi vilahti superbowlissa! traumoja! kohutaanpa siitä koko vuosi!), ja maassa on sellaiset aikusviihdemarkkinat että täytyyhän niitä kuluttajiakin olla.
X-1 kirjoitti:Itse kapiaisin Animeen ja piirrettyihin enemmän realistisuutta seksin suhteen.
Minäkin. Paitsi toisaalta realistisessa seksissä ei ole oikeastaan mitään kovin mielenkiintoista näkemistä tai lukemista. Riippuu asiayhteydestä.
X-1 kirjoitti:Juonetkin voisivat olla mielenkiintoisempia ja ennenkaikkea realistisempia. Jotenkin vain ärsyttää se, että harva Anime juoni mitenkään sivua nykyaikaa tai maailmaa. Yli puolet sijoittuu fantasia maailmaan jossa pääosaa esittää joko 14-vuotias fantasiaulottuvuuteen joutuva tyttö koulupuvussa... [snip] ...Olisi kiva katsoa Anime sarja, jossa sivuttaisiin tavallisten Japanilaisnuorten arkea koulupaineineen, esi-seksuaalisine kokeiluineen ja itsemurhayrityksineenkin.
Yhtä lailla fantasiahöttöviihdettä tehdään länsimaissakin, ja kyllä fantasiatarinoissakin voidaan käsitellä joitain oikeitakin ongelmia ja teemoja (perhe- ja kaverisuhteet, ensirakkaudet, ulkopuolisuus, yksinäisyys, sota jne.).

Suosittelen lukemaan mangaa, ehkä siltä puolelta löytyy enemmän etsimiäsi teemoja. Confidential Confessions ja X-Day voisivat olla lähellä sitä mitä etsit (en ole itse lukenut kumpaakaan), tai ihmissuhdesarjojen puolelta jo mainittu Maison Ikkoku, Boys Over Flowers, Hot Gimmick ja Kare Kano. Eivät ehkä kaikki niin realistisia (kuka meistä oikeasti on julkkis tai eliittikoulun oppilas), mutta sijoittuvat ns. arkeen ja vieläpä etupäässä heteroseksuaaliseen sellaiseen. Itse kyllä harrastan animea ja mangaa viihteeksi ja ajan kuluksi, eikä realistisuudella ole sinänsä minulle aina niin väliä.

Avatar
Aoneko
Viestit: 41
Liittynyt: Su Tammi 23, 2005 21:13
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Aoneko » Su Huhti 10, 2005 22:04

Pieni feministimediatutkija nosti minussa päätään, joten haluan kommentoida erästä seikkaa silläkin uhalla, että kyseessä on trolli eikä tosissaan oleva henkilö.
X-1 kirjoitti:Joissain sarjoissa(kute esim DN Angel)on sitten hahmoja, jotka melkeinpä on valjastettu viettelemään katsoja ruudun ääreen. Viattoman "veitikkamaiset" pojat on rakennettu viimeistä yksityiskohtaa myöten niin söpöksi että, ja viettävät yli puolet sarjasta "kavereita" lääppien [...] En tiedä olenko julma, mutta jos tuota nyt vartaisi Suomalaisten teinien elämään, niin eipä tuo kovin "heterolta" vaikuttaisi. Suurin osa pojista on semmoisia yleisön VIETTELIJÖITÄ
Ensinnäkin, kuten leonichan huomautti, suuri osa animesta ja mangasta on kaupallista ja voittoa tavoittelevaa, joten hahmoista tehdään tietoisesti mahdollisimman vetoavia. Tässä ei pitäisi olla sinällään mitään ihmeellistä, eikä se ole edes poikkeuksellisen epärealistista kun vertailun vuoksi tarkastelee USA:laisia televisiosarjoja, joissa henkilöhahmot ovat lähes poikkeuksetta hoikkia ja treenattuja vaikka enemmistö USA:n kansalaisista kärsii vähintäänkin lievästä ylipainosta. Sanoisin lisäksi, että etenkin länsimaisesta näkökulmasta katsottuna oikeatkin japanilaiset nuorukaiset näyttävät viattoman veitikkamaisilta ja "niin söpöiltä, että".

Toiseksi - ja tämä on se mielenkiintoni herättänyt seikka - mikä nimenomaan siinä on niin hämmentävää tai vastenmielistä, että poikahahmot ovat "veitikkamaisia" ja "viettelevät" yleisöä ruudun eteen? En ole kenenkään koskaan kuullut arvostelevan animea siitä syystä, että useat sarjat ovat pullollaan söpöjä vaaleanpunaiseen pitsiin puettuja tyttöhahmoja, jotka keikistelevät ja kikattavat (oletettavasti etenkin mies-)katsojien iloksi. Törmäsinkö elävään esimerkkiin siitä syvään juurtuneesta länsimaisesta stereotypiasta, jonka mukaan mies vahvana ja maskuliinisena olentona ei voi eikä saa olla viettelevä, muiden katseiden kohteeksi "alistuva" objekti? Ja että tällaiseen asemaan asettuva mies on automaattisesti muita heikompi (sekä naisellisempi, sillä jostain kumman syystä viettely kuuluu feminiinisyyteen mutta ei maskuliinisuuteen) ja tämän takia vapaasti tulkittavissa homoseksuaaliksi. Aivan kuin heteroseksuaalinen mies, esimerkiksi heteroseksuaalinen suomalainen teinipoika, ei voisi ulkonäöllään ja olemuksellaan vietellä ketään. Tai aivan kuin kauniiksi kuvattu poikahahmo olisi sen epärealistisempi kuin kauniiksi kuvattu tyttöhahmokaan - harva oikea nainen on yhtä esteettinen kuin realistisinkaan animetyttö.

Kolmanneksi, en ole aivan vakuuttunut siitä, että DNAngelin miespuoliset hahmot todella viettäisivät puolet tarina-ajasta toisiaan "lääppien"... En tiennytkään, että DNAngel on yaoi-sarja! ^_~ Vakavasti puhuen, totta kai esimerkiksi DNAngelista löytyy viittauksia "poikarakkauteen", mutta entäs sitten? Tekeekö se sarjasta jotenkin huonomman? Mikäli et sitä vielä huomannut, hyvä X-1, tämä on kuitenkin Yaoi.fi:n keskustelualue - jos useimmat keskustelijat täällä jostakin innostuvat niin kauniista homoseksuaaleista miehistä, mikä tekee animesarjojen kritisoimisen sillä perusteella, että niissä on yaoita, varsin turhaksi. Kritiikkisi saattaisi saada laajempaa kannatusta Animeunionin foorumin puolella...

(Mieleni tekisi lisäksi kainosti kysäistä, X-1, oletko ehkä parhaillaan kamppailemassa oman seksuaali-identiteettisi kanssa, sillä tunnut näkevän silmiinpistävää homoseksuaalisuutta sielläkin, missä paatuneet yaoi-fanitkin vain toivovat sitä näkevänsä. ^_~ Olisipa minullakin yhtä vilkas mielikuvitus...)
"What's wrong with running away from reality if reality sucks?"

X-1
Viestit: 5
Liittynyt: Su Huhti 10, 2005 06:14

Viesti Kirjoittaja X-1 » Ma Huhti 11, 2005 06:09

Itse uskon ettei tuollaista Animea enää tehdä. Taitaa jäädä jonnekin 80-90-lukujen puolelle. "Vanha Anime" vetelee 2000-luvulla ehdottomasti viimeisiään!

Tulevaisuudessa käytetään entistä enemmän digitaalisia tehosteita niin ettei enää tarvita Animea. Myös juonet ovat erillaisia. Mitä muutakaan Anime ja Manga pohjimmiltaan olivat kuin pakoa ahdistavasta 60-80 lukujen keskiluokkaisesta arjesta, ja sen osoittavat jo "päättömät" juonetkin. Minulla itselläni taitaa olla tuo Anime vaihe lopullisesti ohi. Joku täällä taisi kysyä mitä itse haluaisin? Haluaisin reilua sarjaa, jossa ei enää kainosteltaisi tai peiteltäisi. Vosisi vaikkapa olla joku draama, jonka lopussa kaikki sitten sanottaisiin suoraan, ja poika saisi tyttönsä(tai sitten poikansa) Suomessa hieman ärsyttää kun täällä ei avointa homoseksuaalisuutta oikein tunnu löytyvän mistään paitsi "Sillä silmällä" sarjasta. On kyllä sellainen junttimaa että :x No, onneksi monikulttuurisuus vähitellen muuttaa Suomeakin. Eiköhän noista aiheista suostuta lopulta puhumaan :wink: Kumminkin, ehkä olisi aika sanoa bishone pojille ja söpöllle "viettelevälle" Animelle hyvästit, koska sen aika on jo ohi. Onneksi hyvä viihde ei ikinä kuole. Se elää sydämmissämme, ja palaa aina takaisin, tosin hieman erillaisena :cry:

Avatar
Charha
Viestit: 306
Liittynyt: Pe Kesä 04, 2004 21:09
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Charha » Ma Huhti 11, 2005 13:18

X-1 kirjoitti:Suomessa hieman ärsyttää kun täällä ei avointa homoseksuaalisuutta oikein tunnu löytyvän mistään paitsi "Sillä silmällä" sarjasta.
Kyseinen sarja todellakin rehvastelee avoimella homoseksuaalisuudella. Mutta kuinka monet gayt oikeasti ovat stylistejä tai kampaajia, jotka kävelevät pikkurillit pystyssä ja halaavat toisiaan?

Taas nähdään, miten telkkari syöttää stereotypioita. Ihan kuin normaalissa suomalaisessa homossa (jonka seksuaalista suuntautumista harvemmin näkee päälle päin) olisi jotain pelottavampaa, kuin sellaisessa tapauksessa, joka varoittaa suuntautumisestaan jo kaukaa joko yleisellä kiekumisella tai vaaleanpunaisella takilla...

Oikea homoseksuaalisuus on loppujen lopuksi todella kaukana yaoista. En minä ainakaan haluaisi seurata jonkun tylsän nelikymppisen homoparin yksityiselämää. En ainakaan, ellei niillä olisi veitsenterävät sivuprofiilit, ellei toinen olisi demoni ja toinen taistelisi mafiaa vastaan katana kourassa... Sen lisäksi niillä pitäisi vielä olla hyvät kropat ja tatskoja siellä täällä.
X-1 kirjoitti:Onneksi hyvä viihde ei ikinä kuole. Se elää sydämmissämme, ja palaa aina takaisin, tosin hieman erillaisena.
Sydämissä se ehkä vielä asuukin, mutta jos television avaa, niin ohjelmatarjonta on nykyään luokkaa: "haluatko paaviksi/presidentiksi/pornotähdeksi/palkkamurhaajaksi?" Nyt eletään toisinaan hyvinkin alatyylistä reality-tv:n kulta-aikaa. Häiritsevää on se, että ihmisten sukupuolesta tehdään niin suuri numero. Lähestytäänkö tässä todella sukupuolisten suuntautumisten tasa-arvoa, jos homot tai sukupuolta osittain vaihtaneet ihmiset pääsevät telkkariin ainoastaan puijatakseen pahaa-aavistamatonta heterolaumaa? :?
It's not the size, it's how much you use it.

Avatar
starscream
Viestit: 695
Liittynyt: Su Syys 07, 2003 21:03
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja starscream » Ma Huhti 11, 2005 15:35

X-1 kirjoitti:Suomessa hieman ärsyttää kun täällä ei avointa homoseksuaalisuutta oikein tunnu löytyvän mistään paitsi "Sillä silmällä" sarjasta.
Television tarjoama maailmankuva on lopulta aika yksipuolinen, kun tiedon on oltava mahdollisimman myyvää ja kaikille sopivaa. Vaihtoehtoista näkökulmaa löytynee esim. Setan Z-lehdestä (jonka uusin numero näytti tosin sekin myyvän Sillä silmällä -otsikolla).

Ja mistä sen tietää vaikka seuraava kadulla vastaan tuleva mies sattuisi olemaan [avoimestikin] homoseksuaali, ei se välttämättä näy päälle päin, kuten Charhakin jo sanoi. Vaikka ei olisikaan ns. kaapissa, seksuaalinen suuntautuminen lienee kuitenkin useimmille sen verran yksityisasia tai tärkeysjärjestyksessä toissijaista, että ennemmin esittelee itsensä tyyliin "hei olen Pekka ja olen opiskelija" kuin "hei olen Pekka ja olen muuten homo".
X-1 kirjoitti:Kumminkin, ehkä olisi aika sanoa bishone pojille ja söpöllle "viettelevälle" Animelle hyvästit, koska sen aika on jo ohi.
Enpä tiedä, olen ollut huomaavinani entistä enemmän anime-sarjoja jotka myyvät pelkästään kauniilla pojilla ilman varsinaista juonta (esim. Meine Liebe). Itse arvelisin, että bishounen/yaoi-animea on vaan tulossa lisää lähiaikoina. Ei ole pakko katsoa, mutta ei myöskään tarvitse yrittää estää toisia katsomasta.

Avatar
leonichan
Viestit: 454
Liittynyt: Ma Maalis 10, 2003 03:21
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja leonichan » Ma Huhti 11, 2005 16:18

X-1 kirjoitti:Kumminkin, ehkä olisi aika sanoa bishone pojille ja söpöllle "viettelevälle" Animelle hyvästit, koska sen aika on jo ohi.
Eh? En minä näe merkkejä tuollaisesta missään. Perusteles hieman, miksi se aika on jo ohi? Ei mikään ole ohi, niin kauan kun ihmiset pitävät siitä. Sinua yksin ei lasketa koko maailman väestöksi, joten kysele hieman ympäriinsä, ennen kuin alat laukomaan nauloja arkkuun.
leonichan - Saradan... joku. Se kuka saa nakittaa muut tekemään kaikkea <3

"The Boy's High School Love Situation is Comparatively Often"

X-1
Viestit: 5
Liittynyt: Su Huhti 10, 2005 06:14

Viesti Kirjoittaja X-1 » Ti Huhti 12, 2005 19:35

Yksi vapaa-ajan harrastuksistani on historian lukeminen ja olen huomannut, että kaikelle on aina aikansa ja paikkansa. Niin myös Animelle.

Me käsittelemme Animea ehkä liiaksi vain Animaationa, mutta entä Animen todellinen sielu, mitä se sitten on?

Vain jotain, jonka aito Japanilainen voisi ymmärtää. Kahden maailman, menneen Japanin ja uuden, toisen maailmansodan jälkeisen "länsimaistuneen" Japanin väliin jäänyt ennenkaikkea psyykkinen maailma.

En ole tottapuhuen ikinä käynyt Japanissa, mutta ehkä juuri ulkopuolisuuteni tekee minusta hyvän tuomarin. Uskon, että Japani on 90-luvulta lähtien ollut entistä enemmän "länsimaalainen" mikä ei suinkaan tarkoita(enää)esim USA:n orjallista matkimista. Nykyisessä Japanissa olisi tottapuhuen paljon enemmän aiheita kunnon leffoille ja sarjoille. Anime ja sen ajan muut tv-sarjat ja leffat ammensivat miltei aina aiheensa menneisyydestä. Tottapuhuen useat Animen ovat juoneltaan hyvin kehnoja. Mangoissakin juonet ovat usein aivan älyttömiä ja aivan liian vertauskuvallisia, ammentaen jostain kaukaisesta, vuosisataisesta fedoaalisesta menneisyydestä.

Animelle niinkuin meidän sukupolvemme sen tuntee ei enää ole tilausta. Yksi syy on uusi digitaaliteknologia. Vielä 10-vuotta sitten digitaaliset erikoistehosteet olivat totisesti uusinta uutta ja hyvin hyvin kalliita! Vielä 90-luvullakaan kaikilla ei yksinkertaisesti ollut varaa käyttää niitä, ja jopa "isotkin" elokuvat olivat usein täynnä animaatioita.

Nykyään me olemme kokemassa eräänlaisen "digitaalisen vallankumouksen" Digitehosteet ovat nyt kylliksi halpoja ja monipuolisia jotta niitä voi käyttää huoletta elokuvissa ja jopa heikoilla budjeteille tehdyissä tv-sarjoissa.

Toinen syy muutoksen on myös kulttuurimuutos. Animet valmistettiin aikana jolloin Japanikin yhä oli hyvin pitkälle kehittyvä maaseutumaa. Nykyjapani on urbaani maa, jossa on kasvanut aivan uusi sukupolvi. He eivät tottapuhuen kaipaa mitään fantasiapiirrettyjä, koska heille löytyy sopivasti tekemistä ja aiheita vaikka 1000-sivuisiin novelliinkin ihan omasta takaa. Itse uskon, että Japanilainen kulttuuri vielä kokee suuren(viimeisen?)renesanssin. Japanilaiset ovat ehkä vuosisatojen pitkän tutkiskelun jälkeen viimein tajunneet keitä he oikeasti ovat. Väitän, että jopa yksilön mielenterveydelle on hyvin tärkeää ymmärtää, kuka hän oikeasti on. Se lisää mielenvakautta, ja rikastuttaa mielestäni kyllä kulttuuriakin paljon enemmän kuin vain se, että otetaan jostain toisesta maasta tuhansia, ehkä jopa miljoonia ihmisiä, jotka lopulta eivät kaiken urbaanin sekamelskan keskeltä itsekään muista, keitä hekin oikeastaan ovat. Seurauksena on sellainen ilmiö kuin "identtitenttikriisi" Minuutta yritetään korvata esim seksillä ja väkivalalla. Sellainen ei mielestäni kyllä ole ollenkaan oikeaa kulttuuria. Näin on ollut aiemmin mutta nyt uskon, että monet monet ihmiset, myös Japanilaiset ovat alkaneet ymmärtää, keitä he pohjimmiltaan ovat. Sitä ei loppujen lopuksi ole kovin vaikeaa tajuta. Me kaikki olemme osa tätä suurta universumia ja maailmaa, mutta on silti tärkeää käsittää, kuka sinä olet ja missä sinä olet osana!

Mielestäni Anime on oikeastaan eräänlaista siististi piirrettyä "epäkulttuuria" Niissä 15-vuotiaat teinitytöt seikkailevat hameet repeillen jossain fantasiaulottuvuudessa tai sitten söpöt pojat iskevät jatkuvasti silmää toisilleen. Tämä ei tottapuhuen ole kulttuuria. Se on ihmisten fantasioita(myös seksuaalisia)joita tukemaan on ympätty usein joku ontto juoni vähän niinkuin videopeleissä. Pakoa ahdistavasta keskiluokan arjesta. Mielestäni varsinkin nykytekniikan avulla ihan tavallisista sarjoista saa paljon paremman ja monipuolisemman. Kiitos internetin ei ehkä edes tarvita mangojakaan ollenkaan.

Tämä siis vain on minun mielipiteeni. En usko, että Animelle oikeasti riittää kohdeyleisöä. Yaoi ja Hentai ovat tietenkin ihan eri juttu. Rajulle pornolle riittää aina kuluttajia mutta tosi-Anime on mielestäni jo kuollut ja kuopattu. Se tulee korvaantumaan jollain paljon paremmalla, näin siis ainakin uskon :roll:

Avatar
Charha
Viestit: 306
Liittynyt: Pe Kesä 04, 2004 21:09
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Charha » Ti Huhti 12, 2005 20:41

*yrittää etsiä punaista lankaa*

Öhöm... Jos väittäisin kotipaikkani animeseuran jäsenille, että anime on menneen talven lumia, niin minut varmaankin ripustettaisiin korvista seinille. Ei japanilainen animaatio ole mihinkään katoamassa. Se korkeintaan muuttaa muotoaan. Kysyntää varmasti löytyy, jos ei Japanista, niin sitten muualta.

On aika korkealentoista ruveta yleensäkään spekuloimaan, että onko animella "sielua"... Eikö riitä, että sitä katsotaan?

En puutu japani-renessanssin syväluotaukseen sen enempää - japanilaisten tulevaisuussukupolvien identiteettikriisi tuskin vaikuttaa mitenkään siihen, että me haluamme vastaisuudeessakin jokapäiväisen yaoi-annoksemme. Minulle on ihan sama, miten yaoi toteutetaan. Vaikka koko Japanin saarivaltio yhtäkkiä havahtuisi heteroksi ja kieltäisi söpöjen poikien silmäniskut, naisten makuun sopivaa poikapornoa tuotettaisiin jossain muualla. Minä ainakin olen ottanut asiakseni tuottaa sitä... tavalla tai toisella. :)

Edit: ääh, tuolla on yhdessä vyyhdissä niin paljon asiaa, mihin haluaisin ottaa kantaa... "epäkulttuuria"? Kulttuurihistorian opiskelijana haluan saada kyllä vielä tähänkin sanan väliin. Korkeaotsaiseksi korkeakulttuuriksi repeileviä hameita voi tuskin kutsua, mutta se jos mikä on populaarikulttuuria (...ja populaarikulttuuriahan on tituleerattu nykyajan korkeakulttuuriksi).
It's not the size, it's how much you use it.

Avatar
Aoneko
Viestit: 41
Liittynyt: Su Tammi 23, 2005 21:13
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Aoneko » Ti Huhti 12, 2005 21:51

Aivan kuten Charhakin, yritin (melko turhaan) etsiä X-1:n viestin punaista lankaa... ^^' Rehellisyyden nimissä on myös sanottava, että X-1:n argumentaatio on niin epämääräistä ja heittelehtivää, että pohjaa kunnon keskustelulle on hänen viesteistään vaikea löytää. Tämä keskustelu on lisäksi siirtynyt suurimmaksi osaksi pois Yaoi.fi:n varsinaisesta aihepiiristä (ja olisi alunperinkin kuulunut enemmän Animeunionin yleisen foorumin puolelle), mutta jatketaan nyt sitten kumminkin.
X-1 kirjoitti:Me käsittelemme Animea ehkä liiaksi vain Animaationa, mutta entä Animen todellinen sielu, mitä se sitten on?
Mielenkiintoinen kysymys, johon olisin mielelläni kuullut myös vastausehdotuksen. Vastaukseksi ei voi riittää, että animen (joka muuten kirjoitetaan pienellä) todellisen sielun voi ymmärtää vain japanilainen (myös pienellä ^_~). Mitä edes tarkoitat käsitteellä "todellinen sielu"? Yhtä hyvin voitaisiin kysyä, mikä on kirjallisuuden tai elokuvien todellinen sielu, tai animaation yleensä. Totta on, että anime on siitä erikoinen populaariviihteen (ja miksei taiteenkin, nämä käsitteet kun ovat varsin heiluvia) muoto, että sen tekeminen rajautuu yhden kansakunnan yksinoikeudeksi, mutta mielestäni on perustelematonta olettaa, että anime poikkeaisi muusta animaatiosta niin paljon, että sillä olisi jonkinlainen erityisluonne, joka olisi vain japanilaisten ymmärrettävissä. Onhan anime täynnä sellaisia viittauksia japanilaiseen kulttuuriin, joita esimerkiksi suomalaisen voi olla vaikea ymmärtää ilman tuntemusta Japanin kulttuurista, mutta vieraankin kulttuurin elementtejä voi oppia tuntemaan ja tulkitsemaan.
X-1 kirjoitti:Uskon, että Japani on 90-luvulta lähtien ollut entistä enemmän "länsimaalainen" mikä ei suinkaan tarkoita(enää)esim USA:n orjallista matkimista. Nykyisessä Japanissa olisi tottapuhuen paljon enemmän aiheita kunnon leffoille ja sarjoille. Anime ja sen ajan muut tv-sarjat ja leffat ammensivat miltei aina aiheensa menneisyydestä. Tottapuhuen useat Animen ovat juoneltaan hyvin kehnoja. Mangoissakin juonet ovat usein aivan älyttömiä ja aivan liian vertauskuvallisia, ammentaen jostain kaukaisesta, vuosisataisesta fedoaalisesta menneisyydestä. [...] Animet valmistettiin aikana jolloin Japanikin yhä oli hyvin pitkälle kehittyvä maaseutumaa. Nykyjapani on urbaani maa, jossa on kasvanut aivan uusi sukupolvi. He eivät tottapuhuen kaipaa mitään fantasiapiirrettyjä, koska heille löytyy sopivasti tekemistä ja aiheita vaikka 1000-sivuisiin novelliinkin ihan omasta takaa.
Japanin länsimaalaistuminen tuskin on tapahtunut yllättäen 90-luvulta alkaen, eikä länsimaalaistumisessa ole mitään uskomista, se on fakta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että japanilaiset olisivat länsimaalaisia tapoja ja ajatuksia omaksuessaan kokonaan hylänneet oman historiansa ja kulttuurinsa, eikä koko väestö suinkaan elä kiihkeän urbaania kaupunkilaiselämää. Suurin osa animesta on sitä paitsi tehty 80-90-luvuilla, jolloin Japanin ei enää todellakaan voi sanoa olleen maaseutumaa, vaan se oli lähes yhtä urbaani kuin nykyäänkin. En sinuna menisi sanomaan koko Japanin urbaanin sukupolven puolesta, mitä he haluavat tai eivät; väittäisin, että "fantasiapiirretyt" tekevät yhä edelleen hyvin kauppansa kun miettii vaikka Fullmetal Alchemistin suosiota...

Japanilainen animaatio, elokuvat ja sarjakuvat eivät lisäksi suinkaan kaikki käsittele historiallisia aiheita, kuten tunnut luulevan; olen yllättynyt, että uskallat esittää tällaisia väitteitä, vaikka ensimmäisessä viestissäsi totesit, ettet ole paljon animea katsellut. Sinun näkemäsi anime ei vastaa kaikkea animea. Anime- ja mangasarjojen juonten kehnoudesta tai hyvyydestä voidaan olla toki monta mieltä, mutta tuonkaltainen yleistys on jo tyhmää. Miksi nykyisyyttä kuvaavat kulttuurintuotteet olisivat automaattisesti juoneltaan parempia kuin menneisyyttä, tulevaisuutta tai fantasiamaailmaa kuvaavat? Animesarjojen joukosta löytyy hyviä esimerkkejä mielikuvituksellisesta ja toimivasta nykyajan ja menneisyyden ja/tai fantasia- tai scifi-elementtien yhdistämisestä: esimerkkinä voin suositella sarjaa Serial Experiments Lain.
X-1 kirjoitti:Nykyään me olemme kokemassa eräänlaisen "digitaalisen vallankumouksen"
On totta, että digitaaliset tehosteet lisääntyvät koko ajan, sekä animessa että esimerkiksi USA:laisissa elokuvissa. Digitaalisuus on kuitenkin ollut piirretyissäkin arkipäivää jo niin kauan, ettei mielestäni animeksi ole voitu enää pitkään aikaan käsittää pelkästään perinteisiä, käsin piirrettyjä sarjoja tai elokuvia. Digitaalisuus itsessään ei siis voi syrjäyttää animea, sillä se on jo sulautettu arkipäiväiseksi osaksi animaatioiden tekemistä niin Japanissa kuin muuallakin.
X-1 kirjoitti:Japanilaiset ovat alkaneet ymmärtää, keitä he pohjimmiltaan ovat. Sitä ei loppujen lopuksi ole kovin vaikeaa tajuta.
Tämä on kaikki psykologian näkökulmasta toki mielenkiintoista, mutta miten ihmeessä se liittyy animeen? ô_o Ainakaan en ymmärrä, miten olettamasi japanilaisten kollektiivinen identiteettikriisi mitenkään liittyy animen tekemiseen, tai miten identiteettikriisin ratkaisu yllättäen tekisi animesta tarpeetonta (tai miten sellainen ratkaisu olisi ylipäätään mahdollinen). Olisiko niin, että jos kaikki kansakunnat ratkaisisivat omat identiteettikriisinsä, kaikenlainen kulttuurin (vai vain populaarikulttuurin, onko pelkästään se tulosta rikkonaisesta identiteetistä?) tekeminen loppuisi siihen paikkaan? Anteeksi, jos nauran.
X-1 kirjoitti:Kiitos internetin ei ehkä edes tarvita mangojakaan ollenkaan.
Ai mitäjaahäh? Tarkoitatko kenties, että nettisarjakuvat syrjäyttävät paperille painetun mangan? Kyllähän tätä digitalisoitumista on uumoiltu ihan länsimaisen kirjallisuudenkin osalta, mutta saanen huomauttaa, että japanilainen sarjakuva on japanilaista sarjakuvaa digitaalisessakin muodossa.
X-1 kirjoitti:Rajulle pornolle riittää aina kuluttajia mutta tosi-Anime on mielestäni jo kuollut ja kuopattu. Se tulee korvaantumaan jollain paljon paremmalla, näin siis ainakin uskon
Eivätkö eroottiset piirretyt yhtäkkiä olekaan animea? Ja minä kun luulin, että anime käsittää kaiken Japanissa tehdyn animaation (ja Japanissa kaiken animaation)... Hassu minä. Pornolle, oli se piirrettyä tai oikeaa, riittää varmasti kuluttajia niin kauan kuin pornoa tehdään, mutta sanoisin saman koskevan myös muita populaarikulttuurin tuotteita. Voihan olla, että tulevaisuudessa animaatiot syrjäyttää jokin uusi viihdemuoto, mutta mikä, sitä voidaan vain spekuloida. Olisin toki kiinnostunut kuulemaan, mikä on mielestäsi se "jokin paljon parempi", joka tulee korvaamaan animen, kuten sanoit. Mikä voisi olla animea parempaa? ^_~
"What's wrong with running away from reality if reality sucks?"

X-1
Viestit: 5
Liittynyt: Su Huhti 10, 2005 06:14

Viesti Kirjoittaja X-1 » Ke Huhti 13, 2005 08:23

On näemmä syytä taas yksinkertaistaa, siispä sama Suomeksi;

Anime loppuu, koska ei ole katsojia eikä kuluttajia. Digitaalitehosteilla saadaan sama tehtyä suunnilleen samaan hintaan "oikeisiin" elokuviin ja sarjoihin, joten ei tarvita mitään piirrettyjä tai kallista aikaa vievää animaatiota.

Lisäksi näissä "oikeissa" sarjoissa on uusi, rajumpi juoni, mm sitä "oikeaa"(tai digitaalista) paljasta pintaa. Anime ei enää ole "trendikästä" joten sillä ei myöskään ole kuluttajakuntaa. Ei mainostajia jotka suostuisivat rahoittamaan tai televisioyhtiöitä, jotka suostuisivat sitä päästämään levitettäväksi ohjelmistoonsa ,ehkä jotain pikku lasten teletappi krääsää lukuunottamatta. Ei mainostajia, rahoittajia, tuottajia, jne jne, EIKÄ KYLLIKSI yleisöä=ei ilmaa! Ei ilmaa=en saa henkeä, siispä kuolen pois :oops:

Avatar
Charha
Viestit: 306
Liittynyt: Pe Kesä 04, 2004 21:09
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Charha » Ke Huhti 13, 2005 13:46

Mielestäni on aika hullua väittää, ettei animella olisi katsojia... En sitten tiedä miten asia on sadan vuoden päästä, mutta ainakin tällä hetkellä anime on länsimaissakin todella kovassa huudossa. Lisää materiaalia tehdään koko ajan. Täytyy olla aika haka, jos haluaa pysyä ajan tasalla uusien animaatiosarjojen ja -elokuvien suhteen.

En usko, että anime digitalisoituu täysin. Jos näin kävisikin, muutos synnyttäisi ainakin jonkinlaisen vastareaktion. Sarjakuvat taas eivät varmasti katoa kauppojen hyllyltä, eivät ainakaan meidän elinaikanamme. Yhtä hyvin voisi pelätä, että kokakola katoaisi automaateista.

Ja vaikka pahin tapahtuisikin, yaoi ideana ei katoa mihinkään. Mihinkä se katoaisikaan, kun pandoran suloinen lipas jo kerran avattiin...
It's not the size, it's how much you use it.

Avatar
leonichan
Viestit: 454
Liittynyt: Ma Maalis 10, 2003 03:21
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja leonichan » Ke Huhti 13, 2005 17:43

X-1 kirjoitti:Anime loppuu, koska ei ole katsojia eikä kuluttajia.
Voisinpa ottaa ja kuolla nauruun, mutta olen vielä shokissa.
Digitaalitehosteilla saadaan sama tehtyä suunnilleen samaan hintaan "oikeisiin" elokuviin ja sarjoihin, joten ei tarvita mitään piirrettyjä tai kallista aikaa vievää animaatiota.
Jos animen katsojat haluaisivat katsoa tietokoneella tehtyä digitalextravaganzaa, niin kaiketi he sitä katsoisivat animen sijasta. Mutta sen sijaan he katsovat animea. Koska siinä vain on sitä jotain. Nättiä.

Jotenkin kummasti tuli mieleen eräs tietokoneilla tehty erikoistehostepaukku- floppi nimeltään The Spirits Within...
leonichan - Saradan... joku. Se kuka saa nakittaa muut tekemään kaikkea <3

"The Boy's High School Love Situation is Comparatively Often"

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen yaoi-keskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa