Yaoi/yuri/s-ai – Tapa pohtia ei-heteroutta?

Kunhan aihe jotenkin läheltä liippaa yaoita tai shounen ai:ta, sana on täällä melkoisen vapaa.

Valvoja: Yaoi.fi / aktiivit

Avatar
NuttyNuti
Viestit: 302
Liittynyt: Su Marras 22, 2009 14:39
Viesti:

Yaoi/yuri/s-ai – Tapa pohtia ei-heteroutta?

Viesti Kirjoittaja NuttyNuti » Ti Marras 16, 2010 08:43

Tuttavani, joka fanittaa tiettyjä ei-heteroparituksia, kannattaa homoseksuaalien oikeuksia ja on lesbo itsekin, nosti mielenkiintoisen puheenaiheen kun keskustelimme, onko maailmassa liikaa yaoita vai ei. Nyt hänen luvallaan kerron tästä aiheesta teillekin, ja toivon voivani kuulla teidän mielipiteitänne asiasta (teksti tehty minun ja hänen yhteistyönä).

Tuttavani mielestä samaa sukupuolta olevien hahmojen väliset rakkaussuhteet fanficeissä voivat toimia eräänlaisena homotabun murtumisen työstämisenä, kun nykyajan ihmiset koettavat tottua siihen – sehän on nykypäivänä kuuma puheenaihe. Kun homoutta näytetään sopivasti myös fanfictionissa, se voi auttaa ihmisiä ymmärtämään, etteivät homot ole mitään luonnonoikkuja vaan ihmisiä. Tuttavani ei pidä siitä ajattelutavasta, että jokainen median hahmo on hetero, ellei sarjassa toisin sanota. Hänen sanoin: ”Jos hahmo pitää todistaa homoksi ennen kuin siitä saa kirjoittaa fanficcejä tai piirtää fanitaidetta, joissa sillä on samaa sukupuolta oleva kumppani, pitäisikö kaikki hahmot samoin todistaa virallisesti heteroiksi ennenkuin niille saa antaa fanitöissä eri sukupuolta olevan kumppanin?” Varsinkin esimerkiksi shounen-mangassa hahmojen seksuaalista suuntautumisista ei yleensä anneta hirveästi näyttöä: esimerkiksi Neji Hyuugasta ei ole sarjan virallisessa materiaalissa kerrottu sen enempää pitääkö Neji naisista kuin että pitääkö miehistäkään, mutta se ei estä faneja arvailemasta. Lisäksi on olemassa valttikortti nimeltä biseksuaalisuus.

Mutta! Tuttuni mielestä homopareihin liittyvien fanitöiden ei tarvitsisi olla sama asia kuin se, että otetaan kaksi samaa sukupuolta olevaa hahmoa, tehdään toisesta seme ja toisesta uke ja laitetaan ne tekemään tuhmia pedissä – niin kuin homona olemiseseen ei muka liittyisi mitään muuta kuin se seksi. SE ei ole realistista vaan pikemminkin esineellistävää. Hän myös inhoaa suurinta osaa yaoi-fandomista siksi, että se kohtelee homoseksuaalisia suhteita lähinnä pelkkänä fetissinä ja vääristelevällä tavallaan kuvata niitä valjastaa ne tukemaan vanhentuneita, epätasa-arvoisia sukupuolirooleja, joilla ei toisaalta edes kehdata leimata heteroparituksia samassa määrin – ikäänkuin parisuhteet samaa sukupuolta olevien ihmisten kesken eivät ansaitsisi samaa kunnioitusta kuin heterosuhteet. Tämän vuoksi tuttavani ei ole halukas sanomaan itseään varsinaiseksi yaoi-faniksi.

Hän toivoo myös, että viihteessä olisi olemassa enemmän kuvauksia TERVEELLISISTÄ suhteista samaa sukupuolta olevien ihmisten välillä, esimerkillään näyttämässä nuorisolle, että homot eivät ole friikkejä, joiden rakkauselämäkin on jotain ihan kummallista ja pelottavaa, vaan ihmisiä, jotka rakastavat ja elävät oikeaa elämää oikeassa maailmassa siinä missä heterotkin. Tällaisia realistisia ja positiivisia kuvauksia voisi ja saisi hänestä nousta sieltä yaoi-fandomin keskeltäkin, sen sijaan, että vastuu jätetään originaalimatskua tuottaville ja odotetaan, että elokuvien, TV-sarjojen ja animeiden alkuperäiset luojat kirjoittavat hyviä ja samastuttavia virallisesti homo- ja biseksuaaleja hahmoja. Fandomissa kun on jo paljon ihmisiä, joilta löytyy kiinnostusta ei-heteroseksuaalisten suhteiden kuvaamiseen, vaikka suurimmalla osalla heistä toteutus ei tällä hetkellä olekaan laadukasta. Tuttuni on miettinyt, että voisiko sen sijaan, että inhoaa yaoi-fandomia sen huonojen piirteiden vuoksi muuttaa sitä fandomia oikeasti homomyönteisemmäksi. Nykyisellään suurin osa yaoi-fandomista on totta puhuen hyvin homovastaista, mutta ehkä enemmän ajattelemattomuuden kuin pahantahtoisuuden vuoksi. Voisiko siitä jopa saada apujoukon homojen oikeuksien puolustamiseen?

Elikkäs. Yaoi/yuri/shounen-ai/shoujo-ai tapana totuttautua ei-heteroseksuaalisuuteen ja edistää positiivista suhtautumista siihen tosielämässä, hyväksikäyttävän ja epäkunnioittavan lähestymistavan sijaan? Hmmm?

Keskustelua.
Viimeksi muokannut NuttyNuti, Ti Marras 16, 2010 20:56. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
"Maailmamme ei ole lahja vanhemmiltamme vaan lainassa lapsiltamme."
-- Intiaanien sananlasku

Avatar
Asagi
Viestit: 466
Liittynyt: Ke Syys 28, 2005 14:40

Re: Yaoi/yuri/s-ai – Tapa pohtia ei-heteroutta?

Viesti Kirjoittaja Asagi » Ti Marras 16, 2010 16:11

Tuttavani mielestä samaa sukupuolta olevien hahmojen väliset rakkaussuhteet fanficeissä voivat toimia eräänlaisena homotabun murtumisen työstämisenä, kun nykyajan ihmiset koettavat tottua siihen – sehän on nykypäivänä kuuma puheenaihe. Kun homoutta näytetään sopivasti myös fanfictionissa, se voi auttaa ihmisiä ymmärtämään, etteivät homot ole mitään luonnonoikkuja vaan ihmisiä.
Tjaa... Fanfictionia minun käsitykseni mukaan hakeutuvat lukemaan ihan tietyntyyppiset ihmiset ja erilaisilla tarkoitusperillä. Yaoin suhteen vielä enemmän sen takia että päästäisiin lukemaan itse actionia jolloinka ei ole edes väliä että onko mitään realismipohjaa, kunhan vaan väännetään. Fanfictionia tehokkaampi tapa olisi ujuttaa niitä (realistisia) tapauksia ihan siihen alkuperäiseen tekstiin itseensä. Sinänsä hyvä pointti muuten.

Tällaisia realistisia ja positiivisia kuvauksia voisi ja saisi hänestä nousta sieltä yaoi-fandomin keskeltäkin, sen sijaan, että vastuu jätetään originaalimatskua tuottaville ja odotetaan, että elokuvien, TV-sarjojen ja animeiden alkuperäiset luojat kirjoittavat hyviä ja samastuttavia virallisesti homo- ja biseksuaaleja hahmoja.
Osalla yaoifaneissa, ihan niissä aikuisissakin istuu kovassa se mielikuva että homosuhteet ovat juuri sellaisia kuin mitä ne yaoissa ovat. Olen ihan omakätisesti moneen kertaan saanut melkein hakata ihmisten päähän että ei, seme/uke ei ole olemassa oikeassa elämässä ja vastauksena vaan tulee "no eihän sitä voi varmaksi tietää". Kerran eräs kaverikin kommentoi että taasko sinä käyt sitä turhaa sotaa niiden yaoiteinien kanssa... :roll: Jos faktapohja on kovin hatara tai pahimmassa tapauksessa ihan päin mäntyä, laadukasta tekstiä on ihan turha odotella.

TV-sarjojen, olettaen että tässä viitataan länsimaisiin näyteltyihin, ja animen homot ja homosuhteet ovat jokseenkin eri asia. TV-sarjoissa homojen oleminen tuntuu yleensä olevan kiintiö joka pitää täyttää tai sitten vaihtoehtoisesti ovat mukana viihdearvonsa takia ja heille nauraminen on jopa suotavaa (tuoreimpana esimerkkinä jälkimmäiseen vaikkapa TVssä hiljattain olleet Åttå drinkero-mainokset).
Animessa taasen... hyvin harvassa tuntuvat olevan ne hahmot jotka _oikeasti_ edustavat GLBTI-kansaa. Ja mahdollisissa homosuhteiden näkymisessäkin pääasiana on yleensä juurikin se, että ovat mahdollisimman ällösöpöjä, viis kaikesta realistisuudesta. Toisinkuin näytellyissä sarjoissa, animessa "homo"kiintiö tuntuu olevan fanservicen takia.
Tuttuni on miettinyt, että voisiko sen sijaan, että inhoaa yaoi-fandomia sen huonojen piirteiden vuoksi muuttaa sitä fandomia oikeasti homomyönteisemmäksi. Nykyisellään suurin osa yaoi-fandomista on totta puhuen hyvin homovastaista, mutta ehkä enemmän ajattelemattomuuden kuin pahantahtoisuuden vuoksi. Voisiko siitä jopa saada apujoukon homojen oikeuksien puolustamiseen?
Kuten ylempänä jo vähän viittasin, yaoifandomin käsityksien muuttaminen on kovan työn ja tuskan takana, nimimerkillä Kokemusta on :B Koko genre tarvitsisi melkeinpä uudistuksia aiheen käsittelytapaansa jos sen pohjalta haluttaisiin muuttaa ihmisten mielipiteitä. Ja totta, harvoja yaoifaneja edes oikeasti kiinnostaa mitä on meneillään GLBTI asioiden suhteen (kuinkahan moni loppujenlopuksi edes tietää mikä kaikki on sallittua Suomessa).
Eräällä nimeltämainitsemattomalla foorumilla facepalmasin hyvinkin kovaa kun toisaalla selitettiin suu vaahdossa ja silmät kiiluen sitä kuinka vastaantulevista kahdesta pojasta mietitään "kumpi on seme ja kumpi uke" ja aletaan fantasioimaan samantien ja sitten taas myöhemmin raivotaan siitä kuinka gayparaatit pitäisi kieltää kokonaan. Tämä ristiriita on tiedostettu myös homojen keskuudessa ja yaoi genrenä sekä varsinkaan sen fanittajat eivät ole kovinkaan suuressa arvossa. Homot on kivoja paperilla, mutta oikeitten tapausten ihmisoikeudet sun muut ovat yksi ja sama.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen yaoi-keskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 15 vierailijaa