Tunnista piraatti

Keskustelua Urumin toiminnasta: palautteet, kysymykset, tuotetoiveet sekä tapahtumat.

Valvojat: Urumi, Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Urumi
Urumi
Viestit: 521
Liittynyt: Su Heinä 02, 2006 21:02
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Tunnista piraatti

Viesti Kirjoittaja Urumi » Ma Huhti 27, 2009 22:26

Tätä on minulta kyselty erittäin paljon, joten laitetaanpa vihdoin esille. Kommentit ja kysymykset ovat erittäin tervetulleita.
Lista kirjoitettu seitsemän vuoden oheistuotekeräilijän ja kolmen vuoden anime-oheistuotteiden maahantuonnin & myynnin tuomalla kokemuksella.

Tunnista piraatti

Mikä on piraatti/piraattitavara?
Piraattitavaralla tarkoitetaan ei-lisensoitua tavaraa eli tavaroita, joiden valmistamiseen copyright-oikeuksien valmistajat eivät ole antaneet lupaa. Piratoidut tavarat voivat olla alkuperäisestä mallista tehtyjä kopioita tai vaihtoehtoisesti ”alkuperäisiä” töitä, joiden malli on otettu fan arteista tai vastaavista teoksista.

Mitä piraattitavaraa on olemassa?
Piraattitavaroita on olemassa kutakuinkin yhtä paljon kuin lisensoitujakin tavaroita. Yleisimpiä ovat kuitenkin pehmolelut, avaimenperät, kännykkäkorut, cosplay-asut ja -tarvikkeet, julisteet, CD:t, DVD:t ja figuurit. Myös muu helposti valmistettava pikkutavara on yleistä esim. pinssit, hiirimatot postikortit, pelikortit ja vihkot. Joissakin tapauksissa sarjasta on liikkeellä enemmän piratoitua tavaraa kuin aitoa. Esimerkiksi länsimaisesta Lassi ja Leevi -sarjakuvasta liikkuvat oheistuotteet ovat kaikki piratoituja, koska sarjan tekijä ei tahtonut kaupallistaa sarjaansa.
Kirjoista, taidekirjoista tai mangoista on harvoin liikkeellä piraattiversioita, koska niiden valmistaminen on kallista ja markkinointi hankalaa.

Miksi piraattitavaraa ei pidä ostaa?

1. Sinua on huijattu.
Piraattitavaroilla ei ole minkäänlaista keräilyarvoa eikä niitä saa myydä eteenpäin. Niiden valmistuskulut ovat vain murto-osa virallisten tuotteiden arvosta, mutta siitä huolimatta niitä myydään usein lähes samoihin hintoihin kuin virallisia tavaroita. Esimerkiksi piratoituja kangasjulisteita voi ostaa jopa 3 dollarin kappalehintaan.

2. Piraattitavarasta ei mene rahaa sarjan alkuperäisille valmistajille.
Toisin kuin lisensoiduista oheistuotteista, sarjojen tekijät eivät saa piraattitavaroista minkäänlaista korvausta. Päinvastoin, piratoidut tavarat laskevat alkuperäisten tuotteiden myyntiä. Tämä taas vie rahoja pois paitsi mangan/animen alkuperäisiltä luojilta myös itse manga/anime-teollisuudelta.

3. Piraattitavarat eivät ole ympäristö- tai ihmisystävällisiä.
Koska piraattitavaroiden valmistusta ei valvota, käytetään niiden valmistuksessa usein haitallisia aineita eikä ympäristölle aiheutetuista tuhoista välitetä. Myös lapsityövoiman käyttö ja ihmisoikeuksien polkeminen on yleistä. Piraattituotteissa lukee äärettömän harvoin valmistajamaata saati sitten valmistajaa, joten tuotteiden tekijöitä on mahdotonta saada kiinni teoistaan.
Monien oheistuotteiden valmistuksessa ja varastoinnissa käytetään myös tavaran ostajille haitallisia aineita: figuureiden maalaukseen voidaan käyttää lyijypitoisia maaleja ja varastointikustannusten pienentämiseksi pehmolelut ja cosplay-puvut voidaan suihkuttaa hyönteismyrkyillä.
Lisensoitujen tuotteiden valmistajat ovat taas kaikkien tiedossa ja näillä yhtiöillä on maine, jonka ne tahtovat säilyttää hyvänä, jonka seurauksena yhtiöt huomioivat ihmisoikeus- ja ympäristöasiat tehtaillaan. Lisäksi tunnetuilta yhtiöiltä voi myös vaatia näyttöä näistä asioista toisin kuin nimettömiltä piraattimyyjiltä.

4. Piraattitavaroiden myyminen on laitonta.
Piraattitavaroiden myyminen ja maahantuonti on laitonta. Jos tulli saa käsiinsä piratoituja tavaroita, sillä on täysi oikeus takavarikoida ja hävittää ne eikä ostaja saa tästä mitään korvausta.Myynnistä voi saada sakot.

5. Ei laatua.
Piraattitavarat ovat usein huonolaatuisia: pehmolelujen saumat ovat vinoja, käytetyt kankaat ovat huonoja. Figuurit taas naarmuuntuvat helposti ja maali saattaa yksinkertaisesti irrota. Maalausjälki voi olla muuten huonoa ja figuurin kasvonpiirteet epämuodostuneet. Huonolaatuinen maali voi myös haalistua todella nopeasti, jos figuuri joutuu suoraan auringonpaisteeseen. Jos figuureissa on irrotettavia/vaihdettavia osia, on mahdollista, että niitä ei voi irrottaa tai vaihtaa.
Pehmolelujen kangas voi olla kovaa tai muuten huonolaatuista. Myös pehmojen täytteiden laatu voi vaihdella ja täytteet eivät ole uusia.
Painotuotteissa (kortit, hiirimatot jne.) painojälki voi olla huonoa (pikselöityneitä tai ylivalottuneita tai liian tummia kuvia). Ylipäänsäkin kuvat on esim. skannattu suoraan taidekirjoista, otettu suoraan animesta/mangasta tai ne ovat fan artia.

Miten piraattitavaran voi tunnistaa?

1. Laatu
Piraattitavarat ovat usein huonolaatuisia. Katsele tavaroita nenän vartta pitkin ja jos tarjolla on kaksoiskappaleita, vertaile niitä keskenään. Aitojen tavaroiden laatu on tasainen eikä niissä pitäisi olla suuria eroja.
Katso myös liittyykö tuote mitenkään itse sarjaan. Ninja-aseet Haruhista, Death Notesta tai Fullmetal Alchemista eivät ole todennäköisiä lisenssituotteita.

2. Copyright-merkinnät
Käytännössä katsoen kaikissa oheistuotteissa on copyright-merkintä. Copyright-merkintä koostuu tavallisesti copyright –merkistä (©), alkuperäisen tekijän nimestä/nimikirjaimista (japanilaisissa tavaroissa kirjoitettu usein vain kanjeilla), valmistajasta ja valmistusmaasta. Joskus on myös valmistusvuosi. Usein tuotteista löytyy myös valmistajan tarra. Etsi firmojen nimiä (Bandai, VIZ, GE...) sekä logoja.
Jos tekijän tai valmistajan nimi on kirjoitettu länsimaisin aakkosin, varmista, että se on kirjoitettu oikein. Yleisesti ottaen jo pelkän ©-merkin* löytäminen tuotteesta ja sen pakkauksesta karsii monia piraattitavaroita pois.
*Ja tämän perässä tietysti joko ihan japaninkielistä tekstiä (jossa oletettavasti tekijä) tai valmistaja.

3. Pakkaus
Anime- ja manga-oheistuotteiden pakkaukset ovat usein hienoja ja näyttävän näköisiä. Tutki pakkaus läpi ja katso, että kuvat ovat kaikki samasta sarjasta kuin tuote itse. Huomioi myös se, että hahmolla on kuvissa oikeanväriset hiukset, silmät jne. Tärkeää on myös, että sarjan nimi löytyy myös alkuperäisenä logona eikä muunneltuna versiona.
Suhtaudu epäilyksellä, jos pakkauksen painojälki on huonoa, teksti on tärähtänyt aavistuksen tai kuvat figuureista ovat epätarkkoja. Myös sarjaan kuulumattomat chibi-hahmot ovat merkki piratoidusta tuotteesta. Fan artin käyttö pakkauksen koristeissa on myös merkki piraattitavarasta.

4. Valmistaja
Jos valmistajaa tai valmistajamaata ei lue tuotteessa, se on oletettavasti piraatti. Myös pelkkä ”Made in China” ilman muita merkintöjä on usein selkeä merkki piraattituotteesta. Huomaa kuitenkin, että lähes kaikki oheistuotteet valmistetaan Kiinassa eli pelkkä ”Made in China” ei tarkoita piraattituotetta.

5. Hinta
Lisensoidut oheistuotteet ovat monesti kalliita, kun taas piraatteja saa puoli-ilmaisella. Kannattaa kuitenkin huomioida, että myös piratoituja tavaroita voidaan myydä kalliimmilla hinnoilla ihan vain epäilyksien laskemiseksi (sekä suuremman katteen saamiseksi).

Huom! Väärin kirjoitettu hahmon, iskun tai vastaavan nimi ei ole varma merkki piratoidusta tuotteesta. Japanilaiset ymmärtävät englantia ja muita länsimaisia kieliä varsin huonosti, minkä seurauksena myös tällaiset pienet yksityiskohdat voidaan kirjoittaa väärin oheistuotepakkauksiin. Monilla nimillä on myös useampia mahdollisia kirjoitusasuja länsimaisin aakkosin (kuten englantilaisia ja suomalaisia mangakäännöksiä seuraamalla huomaa: Sesshoomaru/Sesshoumaru, Jambo/Jumbo, Freeza/Frieza...), joten yksi nimi ei välttämättä ole se oikea.
Sen sijaan valmistajan nimi tulee aina olla oikein kirjoitettu.

Mistä voin tietää, myykö kauppa piraattitavaroita vai ei?

1. Tutki tuotteita ja vertaile niitä keskenään. Onko mitään ”tuttuja” tuotteita (eli niitä, joiden tiedät varmasti olevan aitoja tai piratoituja)?
2. Tutki tuotekuvaukset. Onko tuotekuvauksissa mainittu valmistaja? Jos on, onko se tunnettu valmistaja tai valmistaako se ylipäänsä oheistuotteita? Onko tuotteita, joiden valmistajaa ei ole merkitty? Jos et tunnista valmistajaa, kirjoita sen nimi Googleen ja katso, mitä tulee vastaan.
Huom! Yhtiöstä Great Eastern Entertaiment käytetään usein lyhennettä GE.
3. Tutki sivun F.A.Q ja muut neuvontasivut. Koska oheistuotteista on liikkeellä paljon piraattitavaroita, ovat aitojen oheistuotteiden myyjät tavallisesti tietoisia tästä ja mainitsevat neuvontasivuillaan, että heidän kaikki tuotteensa ovat lisensoituja ja aitoja.
Vältä sivuja, jotka sanovat valmistavansa tuotteet itse tai tilaavansa ne suoraan valmistajilta Kiinasta. Nämä ovat ikävä kyllä usein piraattimyyjiä.
4. Kysy myyjältä tai asiakaspalvelulta asiasta. Tämä on suositeltava keino. Aitoja tavaroita myyvät kertovat tästä asiasta ilomielin ja voivat (ja osaavat!) vastata kysymyksiisi.
Piraattimyyjät voivat kieltää piraattitavaroiden myynnin, mutta eivät osaa vastata kysymyksiin tai jättävät vastaamatta. Toisaalta, piraattimyyjät voivat kertoa, jos he myyvät piratoituja tavaroita ja joskus voivat jopa kertoa, mitkä ovat aitoja ja mitkä eivät.
Tarpeeton on tarpeellisinta.
Urumi.fi - Chibicon.fi

Avatar
Ketsueki
Viestit: 37
Liittynyt: Su Helmi 13, 2011 13:54
Paikkakunta: Jalasjärvi

Re: Tunnista piraatti

Viesti Kirjoittaja Ketsueki » La Huhti 23, 2011 13:23

Hienoa kun tänne on laitettu ohjeita^^ mukavaa kun en oikein osaa tunnistaa piraatteja niin kiva kun joku näkee vaivan kirjoittaa ohjeita^^
Asiaa!!

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Urumi”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa