Fanipalvelu

Keskustelua pintaa syvemmältä.

Valvojat: Animeunionin Foorumiaktiivit, Arcadia-aktiivit

Avatar
madu
Viestit: 1442
Liittynyt: To Elo 02, 2007 14:31
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Fanipalvelu

Viesti Kirjoittaja madu » Ti Helmi 05, 2008 14:12

Jätinpä tuon otsikon tarkoituksella neutraaliksi, mutta itse viestissä en siihen pysty. Luvassa siis pienimuotoinen internet-rant yhdestä animen kirouksista joka kantaa kansainvälisesti nimeä "fanservice". Sitä on tietenkin montaa muotoa, mutta ranttini keskittyy enimmäkseen siihen animessa yleisimpään, eli seksuaaliseen fanserviceen joka ilmenee pantsujen ja kylpylävierailuiden muodossa.

Olen pienen pääni sisällä valitellut asiaa ihan vaan keskenäni suunnilleen siitä lähtien kun nassikkana ekan kerran luin Love Hinaa, mutta tämä viesti sai minut avautumaan ihan julkisestikin, eli siis tämä lause:
Rujo kirjoitti:Esim Ikkitousen Dragon Destinyä ei tuskin olisi tullut katsottua yhtä jaksoa enempää ellei pantsut olisi vilahdelleet joka välissä.
Allekirjoittaneella jäi Ikkitousenit siihen ykkösjaksoon eikä varmaan tule pahemmin tulevaisuudessakaan tuijoteltua juuri tuosta samasta syystä. Ikkitousen on tietenkin kärjistetty esimerkki, enkä pelkän "fanipalvelun" vuoksi ole sen lisäksi lopettanut kuin yhden toisen sarjan katsomisen (Zero no Tsukaiman kakkoskausi), mutta siitä päästäänkin pointtiini.

Fanipalvelussa ei ole mitään pahaa jos se on ihan vaan lisänä kaikkeen muuhun. Joo, onhan se kiva kattoa kun tytöt (tai vaihtoehtoisesti pojat perspektiivistä riippuen, mutta allekirjoittaneen kohdalla tytöt) nakuilee ja pussailee keskenään, MUTTA. Vain niin pitkään kun fanipalvelua ei käytetä sen oikean sisällön korvaamiseen. Ihan vaan esimerkkinä voisi heittää vaikkapa Moyashimonin jälkimmäisen puolikkaan - fanipalvelua riittää ja paljon, mutta homma toimii koska hahmoista on rakennettu mielenkiintoisia ja vitsit rakentuvat hahmojen eivätkä pelkästään seksin varaan. Päinvastoin taas tuon Ikkitousenin ykkösjakson perusteella tuntui siltä, että hahmot ovat olemassa yksinkertaisesti siksi, että niitä voi käyttää fanipalvelutilanteissa.

Muutenkin tuntuu trendiltä (uudelta trendiltä? En tiedä kun en ole klassikkoihin perehtynyt, todennäköisesti ei? Korjatkaa jos olen väärässä) että joka sarjaan pitää tunkea se pakollinen ranta/onsenjakso ihan just because, joissa toistetaan aina ne ihan samat vitsit. "Hällä väliä KUNHAN NÄKYY TISSEJÄ" tuntuu olevan valitettavan yleinen mentaliteetti, mikä taas johtaakin lumipalloefektiin - taidan olla aika yksin näkemykseni kanssa, joten animentuottajat panostavat aina vaan enemmän fanipalveluun, ja nykyään onkin jo paljon sarjoja joissa kaikki sisältö on korvattu fanipalvelulla, ja siitä on tullut sarjan koko pointti. Tämä taas tarkoittaa vähemmän resursseja ja ohjelma-aikaa sarjoille jotka oikeasti tarjoavat jotain (nyt kaikkien elitistitutkat pärähtää käyntiin, mutta en vaan voi sille mitään että pidän sarjoja joissa on juoni ihan oikeasti parempina kuin sarjoja missä ei ole muuta kuin mukahauskoja mahdollisimman paljon nakuilua sisältäviä tilanteita), mikä ei ole missään mielessä hyvä asia.

No joo, siinä taisi olla tarpeeksi avautumista tällä kertaa. Haluaisin ihan oikeasti tietää olenko aivan yksin näkökantani kanssa. Pelastaako pantsut huonon sarjan? Kaipa samassa ketjussa voisi analysoida myös sitä toista nousevaa fanipalvelun muotoa - viittaukset, cameot sunmuut joihin keskittyviä sarjoja on nykyään myös varsin paljon, mutta itse en ainakaan jaksa lähteä kirjoittamaan niistä mitään just nyt.

Plaah, en ole muutenkaan kovin hyvä ilmaisemaan itseäni ja/tai muodostamaan koherentteja lauseita (+ hiljainen iltapäivä lounaan jälkeen töissä ei ainakaan paranna kielioppiani) mutta toivottavasti viestistä saa ainakin jotain selvää.

Keskustelkaa.

Avatar
Olke
Viestit: 274
Liittynyt: Ti Kesä 12, 2007 21:36

Viesti Kirjoittaja Olke » Ti Helmi 05, 2008 17:20

Suhtautumiseni fanipalveluun taitaa useimmiten riippua lähinnä siitä, mitä odotan sarjalta. Otetaan nyt esimerkiksi vaikka Rosario + Vampire ja They Are My Noble Masters. Rosario + Vampirea en viitsinyt kahta jaksoa enempää katsoa. Kyseinen mangakin jäi kerran kesken juuri typerän fanipalvelun ja pakotetun rakkausdraaman takia, kunnes sitten sain tietää, että myöhemmin meno muuttuu toimintapainotteisemmaksi. Animea tosin tuskin katsoisin, vaikka touhu muuttuisikin vähintään yhtä hyväksi kuin mangassa. Siihen kuitenkin jäisi animen typerä lepakko typerine kommentteineen, typerine äänineen ja muine typeryyksineen. Samoin animessa minua häiritsee käsittämättömän paljon ne typerät huulet, jotka ilmestyvät ruutuun joka helvetin kerta, typerän ääniefektin kera, kun Moka imee Tsukunen verta. Sen typeryyden ajattelukin on niin typerää, että se saa minut kirjoittamaan typerältä kuulostavaa tekstiä.

Sitten They Are My Noble Masters. Eli Kimiaru. Tämähän on pelkkää fanserviceä koko roska, kuten nimestäkin voi päätellä. Silti se jaksaa jossain määrin viihdyttää minua. Sarjan vitseille en ole nauranut kertaakaan. Tuskin edes hymähtänyt. Tähän tosin vaikuttaa se, etten edes odottanut tältä sarjalta muuta kuin fanipalvelua. Tilanne olisi todennäköisesti aivan erinäköinen, jos olisin odottanut tältä jonkin sortin vakavaa ihmissuhdedraamaa tai jotain vastaavaa. Tosin enpä minä tätä sarjaa ikinä laittaisi millekään top-listalleni.

Minua fanipalvelu ei hirveästi häiritse niin kauan kuin sen kanssa käytetään järkeä. Tämä siis niiden sarjojen kohdalla, joita en katso nimenomaan fanipalvelun vuoksi. Ja järjen käyttö ei minun kohdallani välttämättä tarkoita sitä, että fanserviceä ei ole lainkaan tai on hyvin vähän. Minun puolestani animen kaikki hahmot saavat loikkia ympäriinsä vaikka alasti, kunhan sille löytyy jokin järkevä syy. Moyashimonin fanipalvelu ei häirinnyt lainkaan, juuri madun mainitsemista syistä. Monien romanttisten komedioiden "lol random tuulenpuuska ja pikkuhousut"-tyylinen fanservice taas häiritsee. Zero no Tsukaiman toista kautta en katsonut loppuun saakka. Zero no Tsukaima onkin hyvä esimerkki siitä, kun fanservice menee varsinaisen juonen edelle. Tai ainakin sen käsityksen olen saanut, ettei toisella kaudella ollut juonesta paljon tietoakaan.

Madun mainitsema toinen fanipalvelun muoto taas on minusta sen verran jees, etten oikein saa siitä tekstiä aikaan, kun ei kerran ole juuri mitään valittamista. Tosin Lucky Starissa olisi saatu kuitenkin ehkä hieman rajoittaa niiden Haruhi-viittausten määrää. Hayate no Gotokun 39. jaksossa taas repeilin koko ajan. Jaksohan oli siis yhtä Gurren Lagann-parodiaa. Oli siellä seassa tosin myös EVAa ja varmaan jotain muitakin semmoisia sarjoja. Muistaakseni se oli tuo 39. jakso.

haplo
Viestit: 410
Liittynyt: Ti Helmi 20, 2007 16:47
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja haplo » Ke Helmi 06, 2008 12:08

Enpä tuota animea juuri katso, mutta mangahyllystä löytyy jotain, josta voidaan kai puhua fanipalvelunakin. Ensimmäisenä tulevat mieleen I"s ja Ai Yori Aoshi.

Edellä mainittua on tullut luettua kymmenen osaa viidestätoista, ja täytyy sanoa että paljaan pinnan vilauttelu ja muu vastaava on toteutettu sarjassa hyvin. Mitä muutakaan voi odottaa kuin tällaista, jos kyseessä on japanilaisesta teinipojasta kertova sarja yhdistettynä tämän naisseikkailuihin? Mutta se, että sarja on osattu koota kasaan hyvin (tahi loistavasti) on jo jotain hienoa. Vähäpukeiset henkilöt eivät haittaa lainkaan, koska siinähän koko sarjan vitsi piilee. Ja se vitse toimii, kiitokset Katsuran. Aika ajoin on toki nähtävissä sarjaan hieman väkisin ympätyn oloisia kohtauksia, mutta fanservice ei pantsuineen ole tässä se mikä on lisätty (sitähän on jo muutenkin) mutta pari juonenkäännettä on mukana joilla sarjaan saadaan pituutta. Jos ne jätettäisiin pois, olisi sarja vieläkin parempi.

Pantsut eivät siis pelasta huonoa sarjaa, mutta voivat lisätä jopa hyvän sarjan viihteellisyyttä asiaan liittyessään. Esimerkiksi Ragnarökin volumessa kahdeksan (?) oli mukana kylpyläkohtaus joka jätti minut huuli pyöreänä katsomaan sivuja. Miksi täällä tällainen on mukana kun koko sarja oli siihen mennessä kuitenkin suht vähäistä pinnan vilauttelua? Toki naisten asusteet oli perinteisen fantasiasarjakuvan mukaisesti niukahkot, mutta siitä huolimatta se yllätti. Koitin löytää syytä mokomalle, ja päädyin siihen että tekijä, Myung Jin Lee, olisi yrittänyt saada sarjaan hieman ironiaa juurikin edellä mainitun vuoksi. Ainakin naishenkilöiden puheista voisi niin päätellä, vaikka varmastikaan moni teinipoika ei näin ajattelekaan...

Loppuun vielä ihmettelen tässä ääneen, miksi kummassa pidän Ai Yori Aoshista. Fanipalvelun määrä on suunnaton, mutta silti jokin sarjassa saa minut silloin tällöin hankkimaan täydennystä. Se ei johdu (uskoakseni :wink: ) paljaasta pinnasta, vaan jokin päähenkilöissä suurista ryntäistä huolimatta saa minut otteeseensa. Ja eihän sarjan alussa, ja alussa vasta olen, juuri edes tapahdu mitään!

No, eipäs tuossa asiaa juuri ollut. Samoin kuin edellinen kirjoittaja, olen sitä mieltä että hahmot saavat hyppiä vaikka täysin alastomina mikäli sille on hyvät syynsä. Näin esimerkiksi eräässä Suomessakin julkaistussa seinenmangassa on eräs hyvin kaunis kohtaus, eikä se rakennu pelkästään paljaalle pinnalle.

Avatar
madu
Viestit: 1442
Liittynyt: To Elo 02, 2007 14:31
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja madu » Ke Helmi 06, 2008 12:39

haplo kirjoitti:Samoin kuin edellinen kirjoittaja, olen sitä mieltä että hahmot saavat hyppiä vaikka täysin alastomina mikäli sille on hyvät syynsä.
Tuo toimiikin hyvänä aasinsiltana yhteen pointtiin jonka unohdin alkuviestistä kokonaan - katsojan aliarvioimisen. Ainakin itselleni tulee fanipalvelukohtauksista valitettavan usein päällimmäisenä mieleen että "kuvitteleeko ne tosiaan että kun katson animea ajattelen mieluummin munilla kuin aivoillani". Uskon että hormooneillaankin ajattelevaa porukkaa on, mutta en mielelläni assosioisi itseäni heihin millään tavalla, joten geneerisestä sisällöttömästä fanipalvelukohtauksesta jää usein vaan tyhmä olo.

Päinvastoin sitten esimerkiksi tapaus Spice and Wolf - naispääosa viettää 90% ensimmäisen jakson ruutuajastaan alasti, mutta koska vaatteiden puutteeseen on täysin looginen syy (hölmöltähän se tuntuisi että sudelle ilmestyisi mekko kun se muttuu ihmiseksi) ja homma hoidetaan hyvällä maulla (pitkät hiukset ja neutraalit kuvakulmat), alastomuus ei ole missään mielessä häiritsevää eikä siitä tule ensimmäisenä mieleen että sen olisi tarkoitus olla ykkössyy sarjan katsomiseen (vaikka se ehkä vähän onkin, mutta ei kerrota sitä julkisesti :wink: ).

Heitto - voiko käsitettä "taiteellinen alastomuus" soveltaa animeen (mangaan varmaan voisikin mutta kun en sitä harrasta, anime taas on se meinstriimimpi ja kaupallisempi media joten kysytään siitä) enää ollenkaan vai ollaanko tultu siihen pisteeseen että kaikki alastomuus on mukana vain ja ainoastaan katsojalukujen kasvattamisen vuoksi?

Avatar
Guildenstern
Viestit: 230
Liittynyt: La Syys 02, 2006 18:49

Viesti Kirjoittaja Guildenstern » Ke Helmi 06, 2008 13:32

Olen varmaan joko turtunut animen fan servicelle tai sitten vaan muuten alapäällään ajatteleva yksilö, mutta minua itsetarkoituksellisen överiksi vedetyt alushousukuvakulmat tai vastaavat jaksavat vain huvittaa kerta toisensa jälkeen. Välillä on yksinkertaisesti mukava vääntää aivot pois päältä ja nauraa hölmöyksille, eikä aikuiselle ihmiselle seksuaalisuus ole sen kummempi tabu huumorinaiheena kuin mikään muukaan.
Ei sellaisesta osaa pahastua, tai pitää mitenkään henk. koht. aliarvioivana.

Fanipalvelukin on taitolaji. Parhaimmillaan se on itseironinen tunnustus siitä, ettei tarina ota itseään liian vakavasti ja myöntää roolinsa katsojien viihdyttämisessä (tjeu. Moetan, Mai-Hime, Full Metal Panic).

Fanipalvelu epäonnistuu silloin, kun se sisällytetään tilanteisiin, joihin se ei yksinkertaisesti sovi, ja toteutuessaan turmelee koko kohtauksen tunnelman. Toimintasarjan viimeisessä jaksossa tapahtuvan kaksintaistelun alkaessa toisen osapuolen hameen alta vilkkuvat raitapöksyt rikkovat jännitteen ja vievät tehokkaasti uskottavuuden niin hahmoilta kuin koko tilanteeltakin.
En onneksi ole vielä koskaan törmännyt animeen tai mangaan, joka olisi onnistunut mokaamaan tässä suhteessa.

Tietysti pääsääntöisesti pidän vakavammista sarjoista, joissa fan serviceä ei tarvitsisi olla ollenkaan, mutta kuten aina, vaihtelu virkistää.

Avatar
Krypfto
Viestit: 369
Liittynyt: To Marras 02, 2006 14:23
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Krypfto » Ke Helmi 06, 2008 19:45

Pääsääntöisestihän fanipalvelu kytkeytyy hiukan siihen mitä Tusinaviihde-ketjussa jo sivuttiinkin; periaatteessa voisi kuulostaa hyvältä ohjenuoralta että "Fanipalvelu toimii kun se on sisällön lisäksi, ei sisällön sijaan", mutta jos ei teokselta ole mitään varsinaista sisältöä lähtenyt alun perinkään hakemaan, niin ei kai se silkasta fanipalvelusta nauttiminen mikään synti ole.

Tämä siis fanipalvelusta yleiskäsitteenä.

Mutta sitten kun siirrytään tänne tissiperseosastolle... Joo ei helvetti. Minussa on sen verran feministiä, että jokaisen pantsujen vilautuksen myötä todennäköisyys sarjan katsomisen lopettamiselle ja moralistisen tuohtumuksen syntymiselle kasvaa eksponentiaalisesti (Sayonara Zetsubou Sensei on jotenkin onnistunut pysymään katsottavien listalla, kenties lähinnä fanipalvelun äärimmäisen itseironisesta luonteesta johtuen). Älkää käsittäkö väärin, minulla ei ole teoriassa mitään seksikkäitä hahmoja vastaan, olivat he sitten mies- tai naispuolisia... mutta miten tämä seksikkyys sitten käytännössä toteutuu onkin jo kokonaan toinen asia. Miehen seksikkyys on voimakkuutta, kyvykkyyttä, viriiliyttä, naisen seksikkyys puolestaan (ainakin moé-estetiikan mukaan) lapsenomaisuutta, kömpelyyttä, avuttomuutta. Mies tekee, naiselle tehdään. Olisi varsin mielenkiintoista valita vino pino animesarjoja joista löytyy paljasta mies- tai naispintaa, ja vertailla kohtausten kuvakulmia, hahmojen ruumiinkieltä ja tapahtumien kontekstia.
madu kirjoitti:Heitto - voiko käsitettä "taiteellinen alastomuus" soveltaa animeen (mangaan varmaan voisikin mutta kun en sitä harrasta, anime taas on se meinstriimimpi ja kaupallisempi media joten kysytään siitä) enää ollenkaan vai ollaanko tultu siihen pisteeseen että kaikki alastomuus on mukana vain ja ainoastaan katsojalukujen kasvattamisen vuoksi?
Hyvä kysymys. Rohkenen väittää, että "taiteellinen alastomuus" on ainakin periaatteessa mahdollista, mutta koska kaikessahan on pohjimmiltaan kyse seksistä - taiteessakin - eivät taiteellinen alastomuus ja fanipalvelualastomuus ole täysin toisensa poissulkevia käsitteitä. Osa vastuusta on kai myös katsojalla; tarpeeksi likaisella mielikuvituksella kaikkein taiteellisinkin ihmisruumiin kuvaus muuttuu hyvin helposti silkaksi pehmopornoksi.
Yhteiskunnan vihollinen numero !!!
Illuminated realization number one: You are the only light there is for yourself, my friend.

Avatar
Tsubasa
Viestit: 631
Liittynyt: Pe Loka 24, 2003 19:05
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Fanipalvelu.

Viesti Kirjoittaja Tsubasa » Ke Helmi 06, 2008 20:34

madu kirjoitti:Fanipalvelussa ei ole mitään pahaa jos se on ihan vaan lisänä kaikkeen muuhun. Joo, onhan se kiva kattoa kun tytöt (tai vaihtoehtoisesti pojat perspektiivistä riippuen, mutta allekirjoittaneen kohdalla tytöt) nakuilee ja pussailee keskenään, MUTTA. Vain niin pitkään kun fanipalvelua ei käytetä sen oikean sisällön korvaamiseen.
Ah, mutta eihän se silloin ole enää määritelmällisesti fanipalvelua - se on teoksen varsinainen sisältö. Fanipalvelun määritelmäänhän kuuluu, että se on nimenomaan varsinaisen sisällön kannalta merkityksetöntä kuorrutusta. Olen käyttänyt esimerkkinä Satoshi Urushiharan Ragnarock Cityä ennenkin; se nyt vain sattuu sijoittumaan kaupunkiin jossa valtaosa väestöstä on naisia ja jossa rinnat peittäviä vaatteita pidetään epämuodikkaina. Sama pätee myös vaikkapa Tenjho Tengeen: jos joku kustantaja olisi niin tyhmä että sensuroisi siitä pois kaikki tissit ja perseet niin eihän sitä ostaisi kukaan. Onneksi kukaan.. köh köh...

Hyvä esimerkki voisi olla vaikkapa Umisho. Sitä katsoessa tulee monesti mieleen, että sen vitsit eivät olisi lainkaan niin hauskoja jos ne eivät olisi ecchejä; ne ovat ecchivitsejä. Näin ollen service ei ole lisättyä vaan olennainen osa huumorin rakennetta.

Asiahan on tietysti kokonaan eri, jos animesovitus pilataan lisäämällä siihen asiaankuulumatonta serviceä tai muutetaan teoksen sisällön sävyä puolessa välissä. Mutta eihän kukaan valita siitäkään että pornossa on seksiä, eihän?

Avatar
_Tata
Viestit: 502
Liittynyt: Ke Tammi 29, 2003 01:10
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja _Tata » To Helmi 07, 2008 02:20

Omaperäisesti komppailen edellisiä kirjoittajia ja jaan samoja näkemyksiä. Omasta mielestäni fan service on hyvä mauste mutta huonosti täyttävä ruokalaji. Etenkin näin vanhempana/enemmän pätkiä nähneenä liiallisen tarkoituksellisen fan servicen käyttö lopettaa kiinnostuksen sarjaan melko tehokkaasti. Hyviä esimerkkejä tälläisistä sarjoista on vaikkapa pikkuhoususarjat Agent Aika ja Najica.

Sinänsä näissä sarjoissa ei ole mitään pahaa, jos ne rehellisesti ovat ecchi-sarjoja ja niitä katsoessa tietää mitä on tulossa. Enemmänkin itse inhoan sarjoja, joissa tämä ecchin määrä saattaa vaihdella hyvinkin paljon jaksosta riippuen. Tälläiset sarjat tuntuvat melkein huijauksella - muistaakseni juuri Green greenin katsominen itseltä lopahti tämän takia.

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja jtn » To Helmi 07, 2008 10:57

_Tata kirjoitti:Etenkin näin vanhempana/enemmän pätkiä nähneenä liiallisen tarkoituksellisen fan servicen käyttö lopettaa kiinnostuksen sarjaan melko tehokkaasti. Hyviä esimerkkejä tälläisistä sarjoista on vaikkapa pikkuhoususarjat Agent Aika ja Najica.
Rohkenen olla eri mieltä näiden Studio Fantasian mestariteosten suhteen. Aika ja Najica perustuvat vain ja ainoastaan yhden asian ympärille: tarinan sankarina häärivät lumivalkoiset puuvillapikkuhousut. Kaikki muu ympärillä on kuorrutusta, jonka tarkoituksena on mahdollistaa lumivalkoisten puuvillapikkuhousujen näyttäminen mahdollisimman suurissa määrissä mahdollisimman monien nuorten, muodokkaiden naisten päällä. Najicassa on tämän lisäksi myös (melkein onnistunut) juoni, joka tosin välillä meinaa peittää lumivalkoiset puuvillapikkuhousut alleen. Mikä on sääli.

Niin, siis...

Aika ja Najica ovat mielestäni hyviä esimerkkejä sarjoista, jotka on rakennettu nimenomaan fanipalvelun ympärille, ja joiden koko idea on mahdollistaa tietyn tyyppisen fanipalvelun maksimointi. Se, miksi pikkuhousut on valittu, lienee vain tekijöiden tiedossa. Tämä luonnollisesti johtaa tilanteeseen, jossa sarjat ovat aikamoisen tylsiä, jos niiltä erehtyy odottamaan mitään muuta kuin pikkuhousuja. Sen sijaan, jos jotain Aikaa rupeaa katsomaan "anna patsuja, nyt!"-asenteella, se on sopivankokoisina, riittävän etäälle toisistaan hajotettuina annoksina välillä äärimmäisen hauska kokemus. Tekijät nimittäin ovat selkeästi miettineet päänsä puhki, miten saada tungettua mahdollisimman suuri määrä pantsuja mahdollisimman pieneen tilaan. Aikaa puhtaampaa aivojen nollausta ei ole olemassa. Mikäli sarjasta yrittää saada mitään muuta irti, ei voi kuin pettyä.

Minä pidän Agent Aikasta. Ja pidän myös Godannarista, jossa puolestaan keskitytään maitorauhasten ja JUMALAISTEN JÄTTIROBOTTIEN kuvaamiseen. Onnistunut fanipalvelu on onnistunutta fanipalvelua. Kun tekijöillä on selkeästikin ollut hauskaa sarjaa tehdessään on yhtä kieroutuneella katsojalla yleensä hauskaa sitä katsoessaan.
- Jussi Nikander

Avatar
Mary Leathert
Viestit: 189
Liittynyt: Ti Maalis 16, 2004 21:45
Paikkakunta: Pori/Tampere

Viesti Kirjoittaja Mary Leathert » To Helmi 07, 2008 13:29

Tähän alkuun tunnustan olevani naispuolinen ja miehistä pitävä.

Edellämainitun vuoksi nämä yleisimmät fanipalvelun muodot (alusvaatteiden vilauttelu, paljastavat vaatteet+isot rinnat jne.) eivät oikein kiinnosta. Eihän poikiakaan saa houkuteltua katsomaan jotain sarjaa lupaamalla näyttää siinä puolialastomia miehiä. Ei ainkakaan yleensä, luulisin.
Minun kohdallani homma meneekin niin, että jos sarja keskittyy pelkästään miehille suunnattuun fanipalveluun, se jää väliin. Jos sitä nyt jonkin verran on, sen sietää ja sarjan saattaa katsoa, mutta jokainen tarpeeton pantsunvilautus tms. nostaa kynnystä jatkaa. Tarpeettomaksi katson esim. kuvakulman valinnan jonnekin nilkan tasolle, kun se voisi olla muuallakin.

Onko sitten olemassa naisille suunnattua fanipalvelua? Onhan sitä, mutta sitä ei tule niin ajateltua, koska se on yleensä hienovaraisempaa ja sitä on vähemmän. Esim. mieshahmot ilman paitaa tai vaikka yaoi-vihjailut, jos sellainen kiinnostaa (minua kiinnostaa).
Erona ehkä on se, että sarjassa, jossa on hyvännäköisiä miehiä (eli minun kohdallani niitä bishejä) myös naiset ovat hyvännäköisiä. Eivät välttämättä isorintaisia ja minihameisia, mutteivät rumiakaan tai ihan mitäänsanomattomia. Kun taas sarjoissa, jotka keskittyvät siihen pantsujen vilautteluun, miehet ovat joko rumia, tylsiä tai mahdollisimman vähän ruudussa. Se vähentää entisestään kiinnostusta kyseisten sarjojen seuraamiseen.

Olenkin useasti ystäville sanonut, että jos löytyisi sarja, jossa niin miehet kuin naisetkin ovat tasapuolisesti vähissä vaatteissa, se naisten vaatteiden vähyys ei häiritsisi lainkaan niin paljoa, kuin se häiritsee silloin, kun miehillä on vaikkapa kokohaarniskat, joiden alta ei näy kuin pää ja naisten versiossa vastaavasta onkin sitten leikattu sopivasti aukko rintojen yläpuolelle ja jalkaosa todennäköisesti puuttuu vallan. Tämä ilmiö on huomattavissa kovin monissa peleissä, joissa voi valita hahmokseen miehen tai naisen. Naisella on aina vähemmän vaatetta.
Oli todella piristävää, kun yhdessä piirrustusoppaassa (tekijä ilmeisesti nainen) oli edellisen kaltainen maininta. Sen sisältö oli suunnilleen, että tekijän puolesta naisten uniformuissa voi hyvin olla aukko rintojen paikkeilla, jos miehillä on vastaava takamuksessa. Kyllä, kannatan ehdottomasti.

Yhteenvetona:yltiöpäinen miehille suunnattu fanipalvelu tympii, sen sietäisi, jos naisille tehtäisiin yhtä paljon. Mutta, olemme edelleen ilmeisesti vähemmistö, joten täytyy odotella.
"I saw so many things/but like a dream/always losing me/in a cloud" "Heaven's Not Enough", Yoko Kanno

leathert.tumblr.com Random reblogging.

Avatar
madu
Viestit: 1442
Liittynyt: To Elo 02, 2007 14:31
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja madu » To Helmi 07, 2008 14:13

Mary Leathert kirjoitti:Onko sitten olemassa naisille suunnattua fanipalvelua? Onhan sitä, mutta sitä ei tule niin ajateltua, koska se on yleensä hienovaraisempaa ja sitä on vähemmän. Esim. mieshahmot ilman paitaa tai vaikka yaoi-vihjailut, jos sellainen kiinnostaa (minua kiinnostaa).
Hyviä pointteja, tartun tähän, koska on ihan pakko.

Toimivan kompromissin löytäminen on mahdollista! Otetaan tapaus Minami-ke käsittelyyn - ok, slice-of-life -sarja kolmesta keskenään asuvasta tytöstä, joten miehille suunnattu fanipalvelu on jo oletusarvoista, ja vähän alle 20 jakson aikana ollaankin ehditty käymään rannalla ja kylpylässä ja pidetty pyjamabileet. Sarjasta löytyy kuitenkin myös HOSAKA, joka saleen tarjoaa silmänruokaa ja viihdykettä tytöille, ja taas meille "sarjan oikealle kohderyhmälle", ujoille hiljaisille otakupojille tarjoaa JUMALAISEN ESIMERKIN jollaiseksi haluaa muttua sitten kun "kasvaa isoksi". Hosakan ääriheterous yhdistettynä fabiin ulkonäköön ja pakonomaiseen tarpeeseen riisua paita tilanteessa kuin tilanteessa toimii ja tarjoaa hyvät naurut pojille ja nosebleedit tytöille (paitsi jos poika kärsii heikosta seksuaalisesta identiteetistä ja pelkää muuttuvansa homoksi heti kun telkkarissa vilahtaa vähänkään vähäpukeinen kundi). Tasa-arvo kunniaan ja lisää Hosakaa ruuduillemme, kiitos!

Muutenkin tytöille suunnattu palvelu tuntuu olevan nousussa viimeaikoina, Gurren-Lagannissa esimerkiksi riitti kuolattavaa molempien sukupuolien edustajille, Death Notessa oli se jalkahieronta, Genshiken kakkosen viitosjakso oli periaatteessa pelkkää jaijoilua, ja kaikkien noiden sarjojen pääkohderyhmä on kuitenkin pojat/miehet.

ps.
Mary Leathert kirjoitti:Eihän poikiakaan saa houkuteltua katsomaan jotain sarjaa lupaamalla näyttää siinä puolialastomia miehiä.
Vuosituhannen miehisin elokuva 300
Vuosituhannen miehisin bändi Manowar

Molemmat erittäin suosittuja kundien keskuudessa.

Avatar
Tsubasa
Viestit: 631
Liittynyt: Pe Loka 24, 2003 19:05
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tsubasa » To Helmi 07, 2008 18:29

madu kirjoitti:Death Notessa oli se jalkahieronta
...ja käsiraudat; shounensarjoissahan yaoi-aimai on 90-luvulta alkaen ollut oletusarvoista. Mitä homompaa meininki on sitä enemmän tytöillä on ihkutettavaa, ja pojat voivat blokata kaiken psyykkisesti ja väittää sitä miehekkääksi ja veljelliseksi ja kaikeksi muuksi maskuliiniseksi. Ja Gainaxkin on tosiaan päässyt aimain makuun viime aikoina - suuttuikohan Simon siitä että Yoko pussasi Kaminaa vai siitä että Kamina pussasi Yokoa, hmm~

Onhan tytöille esim. käänteishaaremisarjoja, mutta jostain syystä - ehkä siksi että tytöt pitävät tökeröä serviceä vastenmielisempänä kuin pojat - service vain on niissäkin yleensä hillitympää kuin se aidan takaa löytyvä jatkuva pantsuilu.

Avatar
Kunimura
Viestit: 301
Liittynyt: Ti Marras 21, 2006 18:47
Paikkakunta: Karkkila

Viesti Kirjoittaja Kunimura » Ke Touko 28, 2008 20:46

Huomasin kerran Ichigo Mashimaroa lukiessani että siinähän vilahtelee lolien pantsuja ties kuinka usein. Tajusin silloin kuinka turtunut olen kaikelle fan servicelle. En enää kiinnitä siihen juuri huomiota ellei erikseen kuuluteta "Hei, me näytetään kohta pantsut/tissit!" eikä se silloinkaan hirveästi kiinnosta.

Viimeisimmät fan service animet joita olen katsonut ovat G-On Riders ja Dragonaut - The Resonance -. Jälkimmäistä en ole seurrannut enää vähään aikaan, koska parin jakson jälkeen kaikki mitä sarjalla oli tarjota (tissit ja perseet) oli jo nähty pariin kertaan edestä ja takaa. Oli siinä joku jounikin, mutta sen voi summata sanalla: kura.

G-On Riders taas on ihan oikea fan service anime, mutta epäonnistuu silti. Sarjan idea on se että kaikilla hahmoilla on silmälasit. Kuulostaa varmasti hyvältä jos on silmälasi-fetishi niin kuin minulla, mutta ei toimi käytännössä. Sarjan juoni on tylsä ja parin jakson jälkeen niitä silmälaseja ei enää edes huomaa. Tämä pätee kaikkeen fan serviceen; se ei toimi jos sitä on liikaa ja siitä tekee itsestäänselvyyden.

Sen sijaan Eiken, joka on pelkkää fan serviceä toimi ja jaksoi viihdyttää koko sarjan ajan. Toisaalta sitä on vain kaksi jaksoa ja veikkaan että paljon enempi ei enää viehättäisikään. Miksi sitten Eiken toimi siinä missä monet muut fan service sarjat eivät? Kaikessa yksinkertaisuudessaan siksi, että Eiken on niin liioiteltu, että se ei enää ole fan serviceä vaan parodia kaikesta mahdollisesta seksuaalisesta fan servicestä. Naishahmojen rintavarustus on valtava, yksi hahmoista syö vähän väliä suklaalla kuorrutettuja banaaneja ja ekassa jaksossa on kohtaus jossa mennään alas vesiliukumäkeä, mutta siinä onkin veden sijasta valkeaa ja tahmeaa yogurttia!

Eiken oli minusta loistava kokonaisuus siksi, että vaikka koko sarja oli toisaalta pelkkää fan serviceä, se oli vedetty niin överiksi että sarjaa katsoessa nauratti lähes tauotta.

Minulla ei pidemmän päälle ole mitään fan serviceä vastaan eikä se sinäänsä häiritse, mutta sen pitää olla ihan helkkarin hyvää että siitä jaksaa oikeasti kiinnostua, jos ko. teoksella ei ole muuta tarjottavaa. Jos minun tekee spontaanisti mieli nähdä tissit, en etsi rohtoa animekokoelmastani vaan suunnistaan Interverkkoon etsimään apua pulaan ja sieltähän sitä yleensä löytyykin.

Eli fanservice on ihan hyvä lisuke animeen ja mangaan, muttei tarpeeksi hyvä että siitä saisi yksinään mitään aikaan. Poikkeuksiakin on, mutta hyvin vähän.

Avatar
Pavez
Viestit: 531
Liittynyt: Ke Loka 18, 2006 13:48
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Fanipalvelu.

Viesti Kirjoittaja Pavez » Ti Kesä 24, 2008 10:52

madu kirjoitti:Ainakin itselleni tulee fanipalvelukohtauksista valitettavan usein päällimmäisenä mieleen että "kuvitteleeko ne tosiaan että kun katson animea ajattelen mieluummin munilla kuin aivoillani". Uskon että hormooneillaankin ajattelevaa porukkaa on, mutta en mielelläni assosioisi itseäni heihin millään tavalla, joten geneerisestä sisällöttömästä fanipalvelukohtauksesta jää usein vaan tyhmä olo.
Juuri näin. Tunnen ehkä jopa hieman myötähäpeää sarjan tekijöitä ja heidän säälittävyyttään kohtaan. Jos haluatte katsojia, tehkää hyvä sarja.

Parempi lisänä, mutta huono sisältönä; loistomauste ja paska ruoka jne. Samoilla linjoilla täälläkin. Fanipalvelu on parasta silloin, kun sitä on harvoin ja se on hyvin toteutettua. Jos se vielä sen lisäksi jotenkin saadaan liitettyä itse tarinaan, ilman sitä(tarinaa) huonontamatta, ollaan oikeilla jäljillä.

Mutta jos sitten mennään Tsubasan ja ns. virallisen määritelmän mukaan, muuttuu näkökulma hieman. Jos otetaan vain sellainen, joka ei liity tarinaan ollenkaan ja on sarjassa vain ja ainoastaan irrallisena fanipalveluksena, on siinä aika vähän pointtia. Toki se voi edelleen olla ihan nautittavaa jos ensimmäiset kaksi kriteeriäni(harvoin ja hyvin toteutettu) toteutuvat.

Myös minä olen katsonut sekä They Are My Noble Mastersin ja Rosario+Vampiren. Tai no, jätin Rosarion jossain neljännen jakson kohdalla kun pää yksinkertaisesti hajosi atomeiksi. En vaan kestänyt sitä pantsubullshittiä enää. Tämä on sitä kehnoa fanipalvelua. They Are My Noble Masters ei missään nimessä ollut hyvä sarja, mutta jaksoin sentään loppuun saakka. Tämä johtui siitä, että ainakin osa hommasta oli hyvin toteutettua(oikeastaan pari kohtausta oli ehkä parasta fanipalvelua pitkään aikaan), eikä sarja ottanut itseään(tai katsojaa) liian vakavasti.

Ja nyt sitten vaikeimman pohdinnan aiheen pariin: Fanipalvelun subjektiivisuus ja määrittely.

Joillekin se on sitä, että näytetään paljasta pintaa. Joillekin paljaan pinnan täytyy olla täysin tarinaan liittymätöntä. Entäs jos kyseessä on komedia, jossa hommasta haetaan naurut? Mutta vaikka siitä haetaankin naurut, eikö se silti voi olla fanipalvelua? Zetsubou Senseistä löytyy parikin kohtausta, jotka on kyllä vedetty ironian voimin kovasti sinne tajunnan tuolle puolen, mutta silti tämän näytön edessä ainakin podettiin nosebleedia, vaikka nauroin myös ylivedetylle ironialle. Tällainen kohtaus, jolla on kaksoismerkitys, on muuten niiden hyvien komedioiden merkkejä. Ja entäs kun homma selvästi liittyy tarinaan, mutta on äärimmäisen epäselvää, onko homma vedetty enemmän överiksi kuin olisi tarvinnut?

Itse en fanipalvelua pistä sinne "tarinaan liittymätön"-kategoriaan, sillä vaikka se sarjan sisältönä onkin, voi se edelleen olla ylimääräistä "fanien palvelua"(en kohta enää itsekään tajua mitä kirjoitan). Clannadin Ryou x Nagisa kohtaus liittyi tarinaan tavallaan, sillä olihan kyseessä komediadraama. Silti väittäisin, että kyllä se kohtaus siellä vähän ylimääräisenä oli, eikä hommaa oltu ainakaan pelkkää komediaa silmällä pitäen tehty. Sen jälkeen tuli tietenkin Kyou urheiluvarastossa, joka räjäytti pankin ja laadukkaan fanipalvelukomedian määritelmän.

*muoks*
Ensimmäinen viestini Arcadian jalossa valtakunnassa. Jee! *tapu tapu*

Avatar
J
Viestit: 258
Liittynyt: Ke Syys 21, 2005 18:15
Paikkakunta: Helsinki

Re: Fanipalvelu.

Viesti Kirjoittaja J » Ti Heinä 15, 2008 20:01

Noniih, voisi olla aika ensimmaiselle viestille taalla Arcadian puollella, ja sitten itse asiaan.

Niin, fanipalvelusta.. Eihän siinä mitään vikaa ole kunhan se ei ole se ainoa asia mitä sarjassa tarjotaan. Varmaan uppoaa tiettyihin massoihin tuon fanipalvelun tarjoaminen sarjan ainoana houkuttimena ja mikäs siinä jos tykkää.

Mutta näin yleisesti ottaen on vähän vaikea itselläni niellä sarjaa jossa vilahtaa pantsut jokaisessa taistelussa ja tytöltä räjähtää vaatteet taistelun aikana. Mielestäni hyvänä esimerkkinä kuinka epäonnistutaan tekemään sarja jossa on fanipalvelua, on Ikkitousen.
Ikkitousenissahan olisi ollut erittäin hyvät mahdollisuudet luoda kunnon juoni jossa sitten olisi ollut ripaus fanipalvelua, mutta sarja epäonnistuu täydellisesti näiden kahden osan suhteissa.
Jostain syystä ovat päättäneet painostaa ainoastaan fanipalveluun ja se vähäinen juoni mitä sarjassa voi olla menee ohi kuin keskiyön pikajuna tai sitten se on täysin olematon. Ei näin.

Toinen samaan kategoriaan tipahtaa Kanokon.
Spoiler: Kanokon
Koko sarjan aikana Chizuru yrittää saada Koutan omakseen. Kovasti siellä hierotaan toisiaan, kylvetään yhdessä, halitaan ja taas jotain pikkutuhmaa. Sitten kuvaan astuu toinen tyttö, joka on myös ihastunut Koutaan. Nyt fanipalvelua on tuplasti. Loppujen lopuksihan Chizuru sitten hyväksyy tämän toisen tytön suhteen Koutaan ja siinähän sitten on kolmen kimppakiva. Eli, sarjan aikana tyttö yrittää päästä eroon toisesta ja samalla haluaa kuulla "I love you" sanat pojalta. Viimeisessä jaksossa tyttö kuule haluamansa sanat ja samalla heitetään piut paut muulle tapahtuneelle.
Kummassakin yllä mainituissa tapauksissa sarjassa juoni korvataan fanipalvelulla ja muulle sanotaan bye bye. Tämähän voi johtaa ajatukseen että ei ole kirjoittajilla tarpeeksi kokemusta tai esim. itseluottamusta jos pitää juoni korvata fanipalvelulla. Vai ollaanko tässä sitten vain rahan perässä? Vanhat ja niin nuoret miehen alut tuskin haluavat juonta, mutta pantsuja ja koulutyttöjä D-kupin rinnoilla jotka taistelevat toisia nuoria tyttöjä vastaan joilla on aivan yhtä suuri rintavarustus. Unohtamatta sitä kuinka kummallakin tytöllä pieni osa vaatetusta räjähtää jokaisen Ki-iskun jälkeen.


Niin kuin jo mainittu, fanipalvelu on taitolaji.
Pitkäaikainen stalkkeri

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arcadia”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa