Emma

Keskustelua Sangatsu Mangan julkaisuista. Kysy, kommentoi, kiitä, kritisoi, kinua... Sangatsun toimitus vastailee parhaansa mukaan.

Valvojat: Animeunionin Foorumiaktiivit, Sangatsu Manga / Ylläpito

Avatar
Tsubasa
Viestit: 631
Liittynyt: Pe Loka 24, 2003 19:05
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tsubasa » La Kesä 09, 2007 17:05

Käväisin ns. alan liikkeessä selailemassa CMX:n englanninkielistä Emmaa, joka on edennyt vasta kolmanteen osaansa. Mielipiteeni näiden kahden eri julkaisun eroista selkeytyivät hyvin: englanninkielisen painoksen painolaatu voittaa suomalaisen 1-0. Ei moirén moiréa missään. Lisäksi olen nyt täysin varma siitä, että CMX:n karhea kansikartonki toistaa Morin kansitaiteen paremmin. Parhaimmissa tapauksissa näyttää jopa siltä kuin kuva olisi vesiväreilty suoraan kanteen.

Käännöksien puolesta olen ehdottomasti tyytyväisempi suomennokseen. Kohteliaisuuspäätteet eivät sovi ollenkaan brittiläiseen miljööseen, mikä auttaakin huomaamaan sen miten erilaisille lähtökohdille manganenglannintaminen perustuu. Jos on valittava "Kelly-sanin" ja "Kelly-rouvan" välillä ei valinta ole kovin vaikea...

Translitterointi on tämän sarjan kohdalla ollut kiistakapulana useammassakin maassa. Henkkoht olen sitä mieltä, että Morin uuden isäntäperheen sukunimeksi kynäilemä katakanarimpsu kuulostaa paremmalta Möldersiksi kuin Meredithiksi tulkittuna, mikä se sitten on alkujaan ollutkaan... Tosin on ikävää, että Suomessa joudutaan tyytymään Jounseen kun englantia lukevat saavat ihan rehellisesti Jonesin.

Jounsehan esiintyi kuvissakin, eikös, ja sitä ei sen vuoksi voinut jättää huomiotta? Niin näytti esiintyvän Joneskin; neljännen osan puhelinluettelossa. (Siinä "Willamin" vieressä.) Miksi epätodennäköinen translitteraatio painaa päätöstä tehdessä vaa'assa enemmän kuin todennäköinen? Hyväksyttäisiin jo se että Mori ei hallitse latinalaisia aakkosia ja tekee siksi virheitä, jotka olisi suomennettaessa mahdollista korjata. Huoh.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että sarjan suomenkielinen tuotanto olisi mielestäni huonoa. Kuten epäilemättä tulette ensi viikolla huomaamaan.

Avatar
avalkama
Sangatsu Manga
Viestit: 878
Liittynyt: Ti Joulu 16, 2003 16:45
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja avalkama » La Kesä 09, 2007 17:45

Heps. Pikavastaus, kun satuin tässä pyörimään...

Ikävä kyllä Jones luettelossa jäi huomaamatta. Siksi ainut havainto oli Jounse, jota sitten hampaita kiristellen seurattiin. Lähtökohtaisesti korjailua ei harrasteta. Tosin ruotsissa olivat muuttaneet jopa Kelly-rouvan (vai oliko se miehensä) hautakiveen sukunimen...

Olisikohan briteillä kyvykkäämpi skannausväki kuin meillä? Kun ei tuota materiaalia saatu alkuperäisenä, syystä tai toisesta.

Antti-setä
Sangatsuman
Jep.

Avatar
Tsubasa
Viestit: 631
Liittynyt: Pe Loka 24, 2003 19:05
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tsubasa » La Kesä 09, 2007 18:14

Uusintapainosta odotellessa...

Avatar
isokana
Viestit: 1121
Liittynyt: Su Joulu 12, 2004 18:08
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja isokana » To Kesä 21, 2007 20:30

Pistäydyin vain huomauttamaan, että Emman kappaleet 34 ja 35 veivät jalat altani. Onneksi luin sitä sängyssä ennen unen tuloa ja vältyin mustelmilta. Pahaksi onneksi olin sen verran innoissani siitä, että Nukkumatti viivästyi. Seuraava voinee spoilata herkimpiä, joten pistetään lainauksiin:
spoileri kirjoitti:Luku 34 on hiljaisuudessaan mestarillisesti kerrottu. Kirjeenvaihdon alettua Williamin kanssa arkielämä siirtyy taustalle. Mitä siellä tapahtuu, mistä siellä keskustellaan, sillä ei ole mitään merkitystä. Kaikki pyörii kirjeiden lukemisen ja kirjoittamisen ympärillä. Ajan hidastuminen sivulla 124 tärkeän lauseen syntyessä on sarjakuvan kerrontaa parhaimmillaan. Tunteiden palo kasvaa kirje kirjeeltä ja luvussa 35 räjähtää todella. 20 vuotta viktoriaanista pidättyväisyyttä katoaa siinä sekunnin murto-osassa, kun Emma Williamin näkee. Mikä tahansa moderniin maailmaan liittyvä rakkauden tunnustus saa ponnistella tosissaan, että pääsisi edes lähelle sitä fiilistä, jonka sain kun Emma juoksi koko talonväen edestä pihalle Williamia vastaan.
Muutenkin Emman tilanne alkaa kiristymään mukavasti ja sarja lunastamaan lupauksiaan. Fantastista, sanois joku.

BTW. Kansimateriaali oli näköjään vaihtunut kiiltävämpään. Todella tyylikkään näköiset ja hienot värit. Toivottavasti samanlaiset ovat luvassa loppuihinkin.
Viimeksi muokannut isokana, Pe Kesä 22, 2007 12:37. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
MyAnimeList
Friends? If you're talking about henchmen, I've got lots of those.
I wanted to mess with your mind a bit. Sorry.

Avatar
Drasa
Viestit: 170
Liittynyt: Su Elo 27, 2006 23:55
Paikkakunta: Helsingin Neuvostoliitto

Viesti Kirjoittaja Drasa » To Kesä 21, 2007 22:40

Joo, Emma on kyllä ehdottomasti lunastanut paikan parhaimpien suomenkielisten mangajulkaisujen joukossa. (samaan sakkiin kuuluvat muuten GUNNM ja One Piece, jos minulta kysytään!) Sarja käynnistyi suht. hitaasti mutta kun sitä tarpeeksi lämmiteltiin, niin millaiseen vauhtiin se kiihtyikään! Voin epärehellisettömästi myöntää että Emma on paras rakkausdraamamanga minkä olen lukenut. (Asiaa tietysti auttaa se, ettei näitä ole hirveästi kertynyt) Tarinan kuljetus soljuu sopivan verkkaista, mutta erinomaista tunnelmaa luovaa tahtia. Viktoriaanisen tunnelman vangitseva taide ja sarjakuvakerronta loistavat. Jees.

Itseenikin iski juuri tuo
Williaminsyleilyynjuoksemis
-kohtaus. Jotkut ne vaan osaa.

Edit: Laurel: Anteeksi, spoilerisuojakenttä nostettu.
Viimeksi muokannut Drasa, La Kesä 23, 2007 20:33. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Sang Drake

Avatar
Laurel
Viestit: 789
Liittynyt: La Tammi 08, 2005 03:23
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Laurel » Pe Kesä 22, 2007 12:44

Drasa, sbroilerit piiloon, kiitos.

Mori on oivaltanut yhden keskeisen asian tarinankerrontatavassa - nautiskelun. Hän antaa juonen soljua eteenpäin verkkaisena virtana ja seesteisenä vireenä sallien lukijansa hengittää ja nauttia lukemastaan. Tarina lupaa täyttymystä aina seuraavalla sivulla koskaan sitä oikeasti antamatta, jolloin lukija oppii arvostamaan jokaista pienintäkin romanttista elettä. Jane Austen on tällaisesta tyylistä tunnettu (allekirjoittaneelle ainakin), vaikkakin hänen tarinanlopetuksensa ovat olleet surullisen usein varsin antikliimaksisia.

Itse olen netissä samoillesani tainnut törmätä Emman loppuun, ja mikäli kyse tosiaan oli viimeisen kirjan loppukohtauksesta, niin Mori teki kyllä harvinaisen tylyt Austenit. Toivon koko sydämeni hartaudesta, että näin loistava sarja ei kokisi moista epätyydyttävää ja mitätöntä loppua. Vaikkakin Wikipediassa komeilee tieto, että Mori ei lopettanut Emmaa seitsemänteen osaansa, vaan jatkoi ainakin yhden osan verran. Kahdeksaskin tankoobon sijoittuu Emma-universumiin, muttei ole yhtä voimakkaasti kytköksissä enää vain nimikkohenkilöönsä. Puppua? Jos ei, niin kai Sangatsu julkaisee myös kahdeksannen osan?

Avatar
avalkama
Sangatsu Manga
Viestit: 878
Liittynyt: Ti Joulu 16, 2003 16:45
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja avalkama » Pe Kesä 22, 2007 15:55

Emman loppuun lukeneena sanoisin, että... ok, suojaukset. Tosin mitään olennaista tapahtumista en paljasta, mutta ne, jotka eivät halua tietää niin mitää, ovat turvemmassa.
Loppu teki kyllä selväksi suhteen kohtalon (ainakin toistaiseksi), mutta se ei vienyt asioita loppuun. Paljon jäi kesken ja osittain myös avoimeksi. (Juu, nämä ovat hiukan eri asia.) Sikäli lopetus oli minun mielestäni hyvä. Ei yli-imelä eikä toisaalta "taiteellisen" traaginen.
Luulisin, että pelkkä viimeisten sivujen näkeminen ilman aiempien tapahtumien tuntemusta antaa hiukan kenoisen kuvan.

Emman jatko-osa tai pari on olemassa/tulossa. Niissä kuulemma kerrotaan lyhyitä tarinoita sarjassa esiintyneiden eri henkilöiden vaiheista. Saan jossain vaiheessa agentilta kappaleen, toivottavasti, ja pohditaan jatkoa sitten.

Muuten, viimeinen osa tarjoaa aiempaa selvästi enemmän
alastomuutta. Naisia nakuilemassa, sivukaupalla.
Antti-setä
Sangatsuman

JK. Kuka ruoja muutti fonttini hassuksi!?
Edit: Foorumi on joskus ruoja ja kiusaa olioita. Mutta huoli pois korjasin fontin epähassuksi - Furinji
Jep.

Avatar
Laurel
Viestit: 789
Liittynyt: La Tammi 08, 2005 03:23
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Laurel » Pe Kesä 22, 2007 16:05

avalkama kirjoitti:Luulisin, että pelkkä viimeisten sivujen näkeminen ilman aiempien tapahtumien tuntemusta antaa hiukan kenoisen kuvan.
Tarkoitus ei ollut "spoilaantua" ilman tuntemusta sarjan aiemmista vaiheista. Olin juuri reilu vuosi sitten nähnyt Emman animaatioversion ensimmäisen tuotantokauden lopun, ja elin siinä uskossa, että koko shaitti päättyi siihen. Närkästyin kovin ja halusin verrata animeloppua mangaloppuun, koska halusin tietää, oliko loppu tosiaan niin kepoinen. Eihän se ollutkaan niin, mutta lopun loppu jätti sekin kyllä toivomisen varaan.

Shinba
Viestit: 31
Liittynyt: Su Heinä 23, 2006 20:29
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Shinba » To Heinä 26, 2007 21:09

Missä viipyy kutonen?! ;(

Avatar
avalkama
Sangatsu Manga
Viestit: 878
Liittynyt: Ti Joulu 16, 2003 16:45
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja avalkama » To Heinä 26, 2007 21:46

Ilmestyypi elokuussa, kuten universumin iankaikkisten lakien mukaan kuuluukin.

A-s
Sm
Jep.

Krigsi
Viestit: 28
Liittynyt: Ma Touko 23, 2005 19:47
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Krigsi » Pe Heinä 27, 2007 15:21

avalkama kirjoitti:Ilmestyypi elokuussa, kuten universumin iankaikkisten lakien mukaan kuuluukin.
Oho. Joko olen loman johdosta menettänyt totaalisesti ajantajuni ja on jo elokuu tai sitten joku on rohjennut rikkonut em. universumin iankaikkisia lakeja.

Kansityylin muutos iskee kyllä aika pahasti silmään. Liekö tämä sitten tehokeino viestittämään tarinan synkkenemisestä loppua kohti(?). Katsellaan ja lueskellaan.

Avatar
avalkama
Sangatsu Manga
Viestit: 878
Liittynyt: Ti Joulu 16, 2003 16:45
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja avalkama » Pe Heinä 27, 2007 17:01

Rautakirja näköjään uskaltaa. Pitää laittaa asiasta meiliä Ylemmälle Taholle.

A-s
Sm
Jep.

Avatar
Hokuto
Viestit: 108
Liittynyt: Su Heinä 15, 2007 19:41
Paikkakunta: Kaarina

Viesti Kirjoittaja Hokuto » Ke Syys 26, 2007 07:37

Koskas muuten Emma 7 ilmestyy ja ilmestyvätkö ne Emman mahdolliset jatko-osat myös Suomessa?

Avatar
Tsubasa
Viestit: 631
Liittynyt: Pe Loka 24, 2003 19:05
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tsubasa » Ma Loka 08, 2007 15:43

Tuoltahan tuo viimeinen osa humpsahti. Hieman enemmän draamaa tältä lopetukselta olisi voinut toivoa, mutta käyhän se näinkin.

Avatar
Laurel
Viestit: 789
Liittynyt: La Tammi 08, 2005 03:23
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Laurel » Ma Loka 08, 2007 15:53

Tsubasa kirjoitti:Tuoltahan tuo viimeinen osa humpsahti. Hieman enemmän draamaa tältä lopetukselta olisi voinut toivoa, mutta käyhän se näinkin.
Joo, melko antikliimaksinen loppunäytös oli. Kenties tilanteen pelastaa seitsemännen osan jälkeen tulevat osat (joita näyttää ilmestyneen jo kaksi kappaletta), vaikkakin pääkohdistus ei enää ole Emmassa ja Williammissa.

Seuraavaksi sitten nuo jatko-osat ja Shirley, eikös jookos, Sangatsu? *blink blink* Tai muuten Suomen markkinoille jää viktoriaanisen draamasarjan kokoinen aukko.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Sangatsu Manga”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa