Sayonara zetsubou sensei

Tiettyä anime- ja/tai manganimikettä koskevaa kohdistetumpaa keskustelua.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Drasa
Viestit: 170
Liittynyt: Su Elo 27, 2006 23:55
Paikkakunta: Helsingin Neuvostoliitto

Sayonara zetsubou sensei

Viesti Kirjoittaja Drasa » Pe Elo 03, 2007 20:48

Vajaa kuukausi on japanissa ilmestynyt sarjaa nimeltä さよなら絶望先生 eli Sayonara zetsubou sensei. Sarjan on tuottanut SHAFT ja ohjannut Shinbou Akiyuki (*köh* Hidamari Sketch *köh*) Drasa-edit: Kiitos modeille :D. Totta tosiaan, unohtui mainita että sarjahan perustuu Kumeta Koujin samannimiseen mangaan, joka voitti tänä vuonna 31. Kodansha manga awardinkin. Joo.

Sarjaa aloittaessa ensimmäisenä nenän eteen tulee omalaatuisella piirrostyylillä tehty kohtaus, jossa mies yrittää hirttää itsensä puistossa. Onneksi paikalle sattuu lukiolaistyttö, joka pelastaa miehen roikkumalla hänessä niin että hirttoköysi katkeaa. Mies, joka osoittautuu epätoivoisimmaksi raukaksi mitä maa päällään kantaa, osoittautuu myös tytön, joka on ylioptimistiselta asenteeltaan miehen täydellinen vastakohta, opettajaksi lukiossa. Näin saa alkunsa (ehkä...) tämän vuoden yksi hittisarjoista. Katsotaan mitä tulee, sarja on vielä varhaisessa vaiheessa.

Sarjan visuaalinen tyyli kolahti heti ekassa jaksossa, samoin jossain määrin omaperäinen tunnelma. Tästä rohkaistuneena katsoin seuraavankin, ja se oli se, joka räjäytti potin. Jos taso säilyy sellaisena, mikä se oli kolmen ensimmäisen jakson perusteella, sarja on loistava.

Kyseessä on siis komedia, jossa höylätään hupia stereotyyppisistä ja vähemmän stereotyyppisistä hahmoista oikein särmällä terällä, ja luodaan rauhallista, slice-of-lifemäistä tilannekomiikkaa =D. Erityisen pahasti tuli repeiltyä kakkosjakson stalkkeriketjulle. (Ja mitä hittoa muuten, oliks kolmosjaksossa Dragon Ball -fuusioitumistanssi? Intertekstuaalisuus on yleistymään päin oleva trendi näemmä...)

Odotan innolla jatkoa :D.

Sarjan perustiedot:
http://www.animenewsnetwork.com/encyclo ... hp?id=7767
http://en.wikipedia.org/wiki/Sayonara_Z ... %8D_Sensei
moderaattorin huom: Ja muistetaan myös manga:
http://www.animenewsnetwork.com.au/ency ... hp?id=7491
Viimeksi muokannut Drasa, Pe Elo 03, 2007 21:24. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
Sang Drake

Avatar
K8Skies
Viestit: 1169
Liittynyt: Pe Loka 07, 2005 13:21
Paikkakunta: Koti missä sydän.

Viesti Kirjoittaja K8Skies » Pe Elo 03, 2007 21:16

Mangaa unohtamatta. Manga kun on ehkä edelleen se parempi osapuoli tässäkin. Tosin ANN on kaikin tavoin tässäkin tapauksessa hanurista, eikä se tiedä mangasta mitään...

Muuten sarjasta... Ahaha, eipä tästä voi kauheasti sanoa. Manga on piirostyylillään ja överiksi vedetyllä tyylillä yksinkertaisesti satiirinen ekoista ruuduista lähtien. Miten yhden tyypin ympärille voi kerääntyä noin monta muuta hullua, ja miten siitä saadaan noin hyvää juttua, kun koko konsepti on jo ideana älytön. Tällä hetkellä 9 volaa japanissa pukattu ulos ja meno ei laannu millään. Olen ollut täysin koukussa ensimmäisestä chapterista lähtien.

Anime on myöskin erittäin mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Sarjan visuaalinen tyyli on mangan tavoin yksinkertainen ja kaunis, ainoana erona on, että tyyli on viety vieläkin överimmäksi. Ja huomattavasti kauniimmaksikin, sanoisin. Musiikki ja äänet yleensä ovat myös oikein hyviä, överiys on hyve tässäkin. Juoni... On. Ainakin jossain kaukana.

Yhteenvetona: Tässä ei ole oikeastaan pientäkään järjen hiventä, mutta hemmetin hauska, kaunis ja satiirinen musta draamakomedia onnistuu kokonaisuutena täydellisesti. Niin mangana kuin animekin. Jopa NHK:n masennus kalpenee tämän rinnalla. It's a string of stalkers...
Viimeksi muokannut K8Skies, Pe Elo 03, 2007 21:24. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Oh, I didn't have to take everything off.
Kappa-sans fell asleep while basking in the sun.

|Nagasarete Airantou 4ever| |Life Is.|
|Bungaku Shojo^| |Kure-nai...| |Rurumo♥|

Avatar
Kunimura
Viestit: 301
Liittynyt: Ti Marras 21, 2006 18:47
Paikkakunta: Karkkila

Viesti Kirjoittaja Kunimura » Pe Elo 03, 2007 21:21

SHAFT! Täytyykö enää muuta sanoa laadun takaamiseksi? Ai täytyy vai? No hyvä on, sanotaan: SHAFT!

SHAFT on yksi niistä harvoista studiosta joiden animeja seuraan ihan vain sen takia että ne on nimenomaan sen tietyn studion tekemiä. Visuaalinen tyyli on todella omaperäinen, huumori toimivaa ja hahmot nerokkaan yksinkertaisia. Ehdottomasti paras kesän aikana alkaneista animeista ja helposti yksi vuoden parhaista.

Ja vaikka hahmot ovatkin todella pelkistettyjä ja tavanomaisen näköisiä, niissä on kaikissa tietynlaista viehätysvoimaa joka vetoaa katsojaan. Hyviä hahmoja on niin paljon etten edes viitsi pohtia suosikkia.

Ainoa mikä harmittaa on se että sarjaa tulee ilmeisesti vain 12 jaksoa. Näin nerokasta sarjaa voisi kyllä jatkaa minusta paljon pidempään. Tahdon jo nyt toisen kauden!

Avatar
Krypfto
Viestit: 369
Liittynyt: To Marras 02, 2006 14:23
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Krypfto » Pe Elo 03, 2007 22:26

Huomaa kyllä, että samaa sakkia on ollut tätä animeversiota puuhastelemassa kuin maanmainiota Pani Poni Dashia aikoinaan - ja siis muutenkin kuin niistä liitutaulun päättömyyksistä. PPD:n alkuanimaatioissa oli taiteellinen temppuilu paikoitellen lähes päätähuimaavaa, ja samankaltaista kivaa kikkailua ja loistavaa leikittelyä löytyy paikoitellen Sayonara Zetsubou Senseissäkin. Jo siitä pelkästään pisteitä.

Ja kuvittelinko vainen, vai todettiinko ykkösjaksossa liitutaulun päättömyyksien olevan itse mangatekijän käsialaa? Jos en vain kuvitellut, huomaan tuntevani merkillistä sympatiaa arvon taiteilijaa kohtaan; jos itse olisin raapustellut hassua sarjakuvaa itsemurhahakuisesta opettajasta ja sitten pääsisi aukomaan päätään animaatioversion liitutaululle, voisi oma jälki olla hyvinkin samankaltaista absurdia, surrealistista, hypertekstuaalista hölynpölyä. Eräänlainen sukulaissieluisuuden tunne siis, kai. Siitäkin pisteitä. Jakson 3 moe-pora aiheutti allekirjoittaneessa lähes järjenvastaisia nauruntirskahduksia.

Pisteitä jaan myös siitä, että animehan on yllättävänkin usein suorastaan hiton hauska. No joo, kaikkien tyttöjen ihastuminen Itoshikiin aiheuttaa haaremihötön karvaan jälkimaun, mutta jos se siirretään syrjään niin laatunaurujahan tästä saa irti. NHK ni Youkoson teemat ja parhaat puolet (kuvittelenko pelkästään, vai onko alkubiisin laulaja sama kuin NHK:n ekassa loppubiisissä?) yhdistettynä Pani Poni Dashin metodeihin ja tyyliin - kyllä tätä katsoo oikein mielellään.
Yhteiskunnan vihollinen numero !!!
Illuminated realization number one: You are the only light there is for yourself, my friend.

Avatar
Drasa
Viestit: 170
Liittynyt: Su Elo 27, 2006 23:55
Paikkakunta: Helsingin Neuvostoliitto

Viesti Kirjoittaja Drasa » Pe Elo 03, 2007 23:11

Krypfto kirjoitti:kuvittelenko pelkästään, vai onko alkubiisin laulaja sama kuin NHK:n ekassa loppubiisissä?
Itsekin kiinnitin huomiota tähän :D. NHK:n eka loppubiisi iski minuun; vaikka se ei ehkä kokonaisuudessaan kauneudellaan häikäissyt, biisin intro oli musiikkia korville (hoh, mitäpä muutakaan, kun on musiikista kyse) ja teema ja sanoitus sopi sarjaan täydellisesti. Kun Sayonara zetsubou sensein alkubiisi kajahti korviini niin... hohoo. Pakkohan sen on olla sama. Bureburebureburebure. Yhdistävä tekijä on henkilö nimeltä Ootsuki Kenji.
Sang Drake

Avatar
madu
Viestit: 1442
Liittynyt: To Elo 02, 2007 14:31
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja madu » La Elo 04, 2007 02:47

Olen itsekkin jonkun verran antanut sarjalle huomiota, tosin ensimmäistäkään jaksoa en ole vielä kerennyt katsoa, niin hirveän paljon kaikkea muutakin meneillään että uuden aloittamiseen on korkea kynnys. Ehkäpä tämä viestiketju voisikin olla se virike, jotta vilkaisisin nuo pari ensimmäistä jaksoa lävitse.

Avatar
isokana
Viestit: 1121
Liittynyt: Su Joulu 12, 2004 18:08
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja isokana » Su Elo 05, 2007 01:30

Kutaleen taulutekstit, ne on taas täällä... Marisin jo Pani Poni Dashin kohdalla siitä, kuinka ne vievät huomion mennessään ja vaikka treenauduin PPD:n aikana vähän parammaksi niiden ohittamisessa, vieläkin huomaan missaavani vuorosanoja niiden takia. En muista lähdettä, mutta joku osa nettiä sanoi taulutekstien olevan jonkun manga-assistentin kirjoittamia.

Muuten sarja vaikuttaa positiivisen hilpeältä. NHK tulee tosiaan mieleen alkubiisistä (kun siinä lausutaan "ningen", tuli automaattinen heureka-elämys) ja tunnelmasta, mutta rakenteellisesti tämä sarja on paljon satunnaisempi kuin tasaisesti hahmojen vetämänä edennyt NHK. Toivotaan vaan, että sarjassa innostutaan menemään yhä syvemmälle mustan huumorin syövereihin, kolmosjakson lopussa ollut "They're kind to little children" oli jo puhdasta voittoa tällä saralla. Nelosjaksossa tulee ilmeisesti uudet alkugrafiikat, jotka vaikuttavat myös kiinnostavilta.

Lyhyt kesto ei sinänsä ole minulle huono uutinen. SHAFTin täyspitkillä sarjoilla (PPD, Tsukuyomi) on ollut pahana tapana väsyttää minut puolivälin kohdalla, joten 12 osaa saattaa olla optimi meikäläiselle.
MyAnimeList
Friends? If you're talking about henchmen, I've got lots of those.
I wanted to mess with your mind a bit. Sorry.

Avatar
Hecchan
Viestit: 212
Liittynyt: Pe Maalis 03, 2006 16:54
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Hecchan » Su Elo 05, 2007 18:45

Jees, olin tästä kuullut kehuja eräältä kaveriltani ja ajattelin sitten vilkaista sarjaa. Koukkuun jäi heti. Musta huumori iskee ja piirtotyyli on yksinkertaisuudessaan todella kaunista. Alkutunnarista tuli mieleen Itsevaltiaiden laulut, ja vaikken ko. biiseistä pidäkään oli tämä mukavan erilaista kuunneltavaa verrattuna normianimetunnareihin : ))
Sarjan hahmot ovat ihanan häröjä ja etenkin tuo kakkosjakson stalkkerityttö sai aikaan pysähtyneitä huvittuneisuushiljaisuuksia. Liitutaulutekstien jatkuva vaihtuminen on mielestäni uskomattoman viihdyttävää : D *"Getting a cavity in Finland means you're held back a year in school"*
Tästä pidän.

Avatar
Janzki
Viestit: 146
Liittynyt: Su Elo 03, 2003 20:54

Viesti Kirjoittaja Janzki » Su Elo 05, 2007 22:15

Kiitos jonkun joka täällä foorumeilla postasi sen Finland-screencapin, olen täysin koukuttunut myöskin. Toivottavasti tämä nähdään dvd:lläkin joskus.
Piroriparopirirora

Avatar
isokana
Viestit: 1121
Liittynyt: Su Joulu 12, 2004 18:08
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja isokana » Ma Elo 06, 2007 17:47

Episoodi 4. Herranjestas. (Osakaa lainatakseni.) Jos aiemmat jaksot olivat olleet hyviä, tämä räjäytti pankin täydellisesti. Aivan loistavan kieroutunutta käsittelyä niin kotiväkivallan kuin Internet-häiriköinnin osalta ("The Internet has left me in despair", tuttu tunne). Ja sen alkuvideon aiheuttamien mielikuvien häiriintyneisyys on jossain asteikon ulkopuolella. Onkohan herra Opettajalla kohta oikea syy vetää itsensä hirteen? ;)
MyAnimeList
Friends? If you're talking about henchmen, I've got lots of those.
I wanted to mess with your mind a bit. Sorry.

Avatar
Huhtis
Viestit: 41
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 20:43

Viesti Kirjoittaja Huhtis » Ma Elo 06, 2007 21:56

Joo, meinasin jo luovuttaa ekan jakson kohdalla mutta onneksi katsoin toisen jakson. Täyttä kultaa!
nyt olen katsonut 4 jaksoa ja taso on pysynyt.
Erityisesti mielen kiinnittää kaikki jännät pienet yksityiskohdat; kokoajan vaihtuvat tekstit taululla ja luokassa ja sen äijän kuvan jonka näkee vaikka siinä kellossa, niille saa kyllä repeillä ja reilusti. Animaatiotakin on erittäin mukava katsoa ja tunnusmusiikki on tosi kivankuuloinen.

Suosittelen!
Pierce the heavens with your Union Flag!

Jakoavain
Turun keisari
Viestit: 307
Liittynyt: Ma Loka 18, 2004 22:07

Viesti Kirjoittaja Jakoavain » La Elo 18, 2007 01:16

Samperin Drasa. Kerkesit tehdä jo ketjun.

Noh, sarja on aivan loistava, hahmot nerokkaita, ja huumori kukkii omalla karulla tavallaan. Mieleen jäi erityisesti Kaere Kimura ja hänen kahdenlaiset persoonallisuutensa.

Nyt voisi sitten vetää ittensä narun jatkoksi, kun tuo samperin mies meni kerkeämään ennen minua.

Avatar
SanChiBar
Viestit: 73
Liittynyt: To Helmi 15, 2007 20:10
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja SanChiBar » La Elo 18, 2007 20:54

tuon Finland screencapin kautta minäkin tämän löysin, tulee nyt sitten yksi (ja suurta huvitusta aiheuttaen) hekoteltua muistellessa "perheväkivaltaa" ja puolen tatamin asumuksia...
私は宿命的に日陰者である

Avatar
Drasa
Viestit: 170
Liittynyt: Su Elo 27, 2006 23:55
Paikkakunta: Helsingin Neuvostoliitto

Viesti Kirjoittaja Drasa » Su Elo 19, 2007 19:42

Loistava meininki jatkuu. Alkulaulu on muuttunut jo viime jaksosta ihan hillittömäksi :D. Repesin ääneen, kun Itoshiki-sensei näytti huuhtoutuneen olemattomiin. Jotenkin aavistin sen. (Vaikka juttu ei sitten ollutkaan niin)

Lisäksi loppulaulussa näkynyttä teurastushahmoa on tullut odotettua. Pohjustus hahmon tuloon oli ainakin loistava. Hienosti käytettiin jaksossa aiemmin ollutta ideaa hyväksi uutta settiä lupaillen.
Sang Drake

Avatar
Minnake
Viestit: 124
Liittynyt: Pe Huhti 20, 2007 07:21
Paikkakunta: Kerava
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Minnake » Ke Elo 22, 2007 22:52

Minulla oli jotenkin sellainen mielikuva että kirjoitin tähän topiciin jo, mutta ei väkisin.
On tämä Sayonara Zetsubou Sensei kyllä sellainen sarja että ansaitsisikin kirjoittamiseni vaikka ihan kahdesti.

Nyt viiden jakson jälkeen olen aika hyvin myynyt palan sieluani Sayonara zetsubou senseille. Tuo viides jakso oli juuri se puutuva niitti minun kohdallani.
Unlucky Channel.
Some fanservise.
Outoa huumoria. Toimivaa huumoria. Suorastaan ovelaa huumoria.

Sarjan visuaalinen anti on iskenyt myös minuunkin. Heti ensimmäisen jakson openingin kanssa olin ihan WOAAAH. Nuo openingit muutenkin ovat ihan älyttömän mahtavia. Janoan tuota sarjaa lisää jo pelkästään niiden takia.
Mutta ei nyt ihan kuitenkaan niin loistokkaaksi tuo visuaalinen tyyli vedä, että ohittaisi tähänastisen suosikkini Mononoken, joka on varsin uusi sarja myöskin.
Sayonara zetsubou sensei on toimivaa, loistavaa, kaunista yksinkertaisuutta, mutta kuitenkin Mononoken riisipaperilookki vie toistaiseksi ensimmäisen sijan.
Mutta kuitenkin Sayonara zetubou senseistä minun graafisen suunnittelun opiskelijan silmäni pitävät. Pitävät hyvin paljon.

Lisäksi kaikki nuo viittaukset muihin sarjoihin ovat varsin mielekästä bongailtavaa, eikä kaikkea välttämättä ensi katsomalta ehdi tajuta. Etenkään liitutaululta.
Herranjesta.
Lucky Star, Dragon Ballin fusion dance, Tengen Toppa Gurren Lagann, ja ties mitkä muut mitä olen missannut kun en tunne sarjoja.
Kuten Drasa ilmaisi, mitä hittoa?
Mistä tämä kaikki oikein sikiää?

/me wants MOAR.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Anime- ja mangasarjat sekä elokuvat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 17 vierailijaa