Revolutionary Girl Utena

Tiettyä anime- ja/tai manganimikettä koskevaa kohdistetumpaa keskustelua.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Rimppu
Viestit: 432
Liittynyt: Ke Tammi 07, 2004 22:12
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Revolutionary Girl Utena

Viesti Kirjoittaja Rimppu » Ke Heinä 04, 2007 14:01

Korjataanpa vääryydet, ja perustetaan tällekin sarjalle oma topikkinsa.

Perustiedot animesta, mangasta ja elokuvasta.

Revolutionary Girl Utena/Shoujo Kakumei Utena on sarja, jossa yksinkertainen idea yhdistettynä upeisiin henkilöhahmoihin, silmänruokaan, monimutkaisiin juonikuvioihin ja hämmentäviin filleri-jaksoihin räjäyttää tajunnan.

Sarja ei aukea yhdellä katsomiskerralla, eikä välttämättä toisellakaan. Jokainen katselukerta antaa jotain uutta, ja pyhä kolminaisuus, manga, anime ja elokuva, tukevat toisiaan ja selvittävät muiden osien hämärän peittoon jääneitä osa-alueita.

39 jakson TV-sarja perustuu viiden pokkarin mittaiseen mangaan, joten eräitä tarinan osia on luonnollisestikin muuteltu ja pitkitetty. Puhumattakaan niistä jo kertaalleen mainituista fillereistä, joilla ei ole yhtään mitään tekemistä kokonaisuuden kanssa, mutta jotka kaikessa omituisuudessaan osaavat olla pirun viihdyttäviä.

Elokuva, Adolescence of Utena/Adolescence Mokushirokusta on siitäkin olemassa mangaversio, mutta tässä tapauksessa eroavaisuuksia on enemmän.

Kaikki tässä sarjassa toimii. Musiikki, visuaalinen puoli, ohjaus, casting; kaikki on niin kohdallaan kuin olla ja osaa. Ja ainakin allekirjoittanut on kärsinyt hengitysvaikeuksista eräiden kohtausten vuoksi (kts. elokuva, taisteluareena, vettä, ruusuja), mikä kertoo yksinomaan siitä, miten vaikuttava tämä Teos on.

Keskustelkaamme.


Edit,
asiavirheet korjattu.
Viimeksi muokannut Rimppu, Ke Heinä 04, 2007 16:12. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

Avatar
Krypfto
Viestit: 369
Liittynyt: To Marras 02, 2006 14:23
Paikkakunta: Tampere

Re: Revolutionary Girl Utena

Viesti Kirjoittaja Krypfto » Ke Heinä 04, 2007 15:07

Rimppu kirjoitti:36 jakson TV-sarja perustuu viiden pokkarin mittaiseen mangaan, joten eräitä tarinan osia on luonnollisestikin muuteltu ja pitkitetty.

[...]

Elokuva, Adolescence of Utena/Adolescence Mokushiroku perustuu sekin mangaan, mutta elokuvan tapauksessa vapauksia on otettu enemmän.
Hurr! Obsessiivisen fanihenkilön hyökkäys! Ensinnäkin, niitä jaksojahan taisi olla 39 eikä 36. Toisekseen, se virallinen tarinahan taitaa mennä niin, että ohjaaja Kunihiko Ikuhara ja mangapiirtäjä Chiho Saito kehittelivät yhdessä tuon perusidean, jota kumpikin lähtivät tahollaan toteuttamaan. Lopuksi Ikuhara päätti vääntää ulos leffankin, josta Saito kynäili myös mangaversion. Joku minua vieläkin obsessiivisempi henkilö korjatkoon, jos tietää aiheesta enemmän.

Okei, sitten itse asiaan. Kuten tarkkanäköisimmät ovat saattaneet havaita, toimii avatar-kuvanani sarjan tunnuksenomainen ruusudesign, ja signaturestakin löytyy viittaus jos toinenkin eräisiin sarjan elementteihin. Allekirjoittaneen listoilla Revolutionary Girl Utena keikkuu ehdottomana suosikkianimena kautta aikain. Kuten Rimppu mainitsi, kaikki on niin käsittämättömän kohdallaan. Taiteelliset arvot yhdistettynä koukuttavaan tarinaan ja rakastettaviin hahmoihin, plus omaan estetiikantajuun vetoavat visuaalit ja musiikit - tästä ei paljon animaatio parane. (Vaikka oikeastaan juuri animaation osalta Utenassa olisi parantamisen varaa - sarja taidettin tehdä suorastaan rikollisen pienellä budjetilla.)

Kaikesta fanituksestani huolimatta en vielä ole mangaa tullut lukeneeksi. Kaiken kuulemani perusteella ei tosin minulla mikään kiirekään sen kanssa ole, niin karmaisevan oloisilta kaikki erot animeversion kanssa tuntuvat: Juri on hetero, Touga ei ole kusipää, Akio pukeutuu huonosti, eikä Nanamia näy kuin sivumennen jossain valokuvassa. Törkeää!

Tuolla viimeisellä kohdalla erityisesti on huomattavaa painoarvoa, sillä Nanami on yksi suosikkihahmoistani. Sen lisäksi, että kaikki parhaat ja kahjot fillerijaksot keskittyvät juuri häneen, on Nanami myös kaikesta näennäisyydestä idioottimaisuudestaan yksi niistä harvoista, jotka näkevät läpi Akion juonittelun. Muita suosikkihahmojani ovat Saionji, Mikage, Anthy, sekä Akio, joka on ehdottomasti kaikkien aikojen paras pahis missään mediassa. On huomattavan kunnioitettava saavutus näyttää julmalta ja seksikkäältä, kun päänahkaa komistaa mieletön hopeinen takatukka :P

Mistäs sitä sitten horisisi? Musiikeista. Shinkichi Mitsumunen perustaustamusat ovat toki oikein viihdyttävää ja menevää (parhaat kappaleet "Arasoi no Jouka e", "Shoujo Kakumei Overture" ja "Kessen - Beruzeburu no Oujou"), mutta kaiken huomion varastavat ihmehippi J.A. Seazerin kaksintaistelukappaleet psykedeelisine sanoituksineen. Biisit ymmärrettävästi jakavat mielipiteitä, mutta allekirjoittanut ei voi olla rakastamatta niitä. (Ja kas kummaa, iPod kävikin juuri sopivasti soittamaan biisiä "Watashi Banbatsu Hyaku Fushigi"!)

Mutta jos jätettäisiin tältä erää tähän, ei näin töissä viitsisi ylenpalttisesti aikaa kuluttaa näihin viesteihin. Mutta turha luullakaan, että pääsisitte minusta näin vähällä eroon! Minä palaan vielä! Mwahahahaaa!!!
Yhteiskunnan vihollinen numero !!!
Illuminated realization number one: You are the only light there is for yourself, my friend.

Avatar
AM
Viestit: 433
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2004 11:25
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Revolutionary Girl Utena

Viesti Kirjoittaja AM » Ke Heinä 04, 2007 21:44

Krypfto kirjoitti:...niin karmaisevan oloisilta kaikki erot animeversion kanssa tuntuvat: Juri on hetero, Touga ei ole kusipää, Akio pukeutuu huonosti, eikä Nanamia näy kuin sivumennen jossain valokuvassa.
Mutta vastapainona täyttä tyhjäkäyntiä ja kalvonkierrätystä olleet kymmenkunta jaksoa, eli mustan ruusun saaga, on mangassa vain yhden chapterin pituinen. Ja touga on edelleen kusipää...
Antti Myller - Joensuun Otakuiden rahastonhoitaja, tekniikka- ja jäsenvastaava - Kawaconin talousvastaava.
MyAnimelist, figut & last.fm.

Avatar
Krypfto
Viestit: 369
Liittynyt: To Marras 02, 2006 14:23
Paikkakunta: Tampere

Re: Revolutionary Girl Utena

Viesti Kirjoittaja Krypfto » To Heinä 05, 2007 13:15

AM kirjoitti:
Krypfto kirjoitti:...niin karmaisevan oloisilta kaikki erot animeversion kanssa tuntuvat: Juri on hetero, Touga ei ole kusipää, Akio pukeutuu huonosti, eikä Nanamia näy kuin sivumennen jossain valokuvassa.
Mutta vastapainona täyttä tyhjäkäyntiä ja kalvonkierrätystä olleet kymmenkunta jaksoa, eli mustan ruusun saaga, on mangassa vain yhden chapterin pituinen. Ja touga on edelleen kusipää...
Hah! Siinäpä vielä yksi naula lisää mangan arkkuun, sillä allekirjoittanut sattuu pitämään Mustan Ruusun saagasta aika mukavasti. Tyhjäkäyntisyytös on tässä asiayhteydessä täysin epäoleellinen, sillä jos sarjasta poistettaisiin kaikki pääjuoneen liittymätön, jäisi kokonaisuus hyvinkin laihaksi ja ohueksi. Mustan Ruusun jaksoissa tapahtuu kuitenkin ihan mukvasti hahmonkehitystä ynnä muuta pikkukivaa, ja Nemuro-keskeiset jaksot vilkkuvine käsineen ovat Utenaa parhaimmillaan. Ja vaikka kalvonkierrätys on eittämättä hyvinkin totta ja suurimmaksi osaksi keino säästää animaatiobudjetissa, on toisto yksi runouden perustekniikoista. Että silleen!
Yhteiskunnan vihollinen numero !!!
Illuminated realization number one: You are the only light there is for yourself, my friend.

Avatar
maakopla
Viestit: 133
Liittynyt: Su Maalis 12, 2006 01:38
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja maakopla » Ma Marras 19, 2007 15:55

Luin mangan joskus ammoisina aikoina. Pidin siitä kovastikin vaikka se jäi hieman epäselväksi. Se pikku apina oli mun lempparihahmo, se oli vaan niin söpö ja kaikki jutut mitä se teki oli naurettavia.

Animea en ole nähnyt mutta leffan hyvinin. Se oli aikamoista visuaalista nannaa xD Vaikka mangaan verrattuna juonellisesti melko heikko. Se loppu varsinkin oli aika yliampuva...
Look at the sky, it´s so beautiful!

Leffa- ja manga-arvsoteluja

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Anime- ja mangasarjat sekä elokuvat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa