Asura

Tiettyä anime- ja/tai manganimikettä koskevaa kohdistetumpaa keskustelua.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Porco Rosso
Viestit: 174
Liittynyt: Ke Tammi 20, 2010 19:08
Paikkakunta: Helsinki

Asura

Viesti Kirjoittaja Porco Rosso » La Huhti 06, 2013 13:32

Kuva
Synkkä, raaka, verinen, armoton ja lohduton kuvaavat tämän elokuvan tunnelmia parhaiten, mutta on tarinaan sisällytetty pieni toivonkipinäkin. Deittielokuvaksi valitsisin kuitenkin jonkun toisen leffan, tämän laittaisin katsottavaksi anime-konossöörien iltapuhteeseen.
Spoiler:
Eletään 1500-lukua eli sengoku-kauden alkuaikoja, ja meidät viedään äärettömän köyhään pikkukylään jossa kurjuuden keskelle syntyy myöhemmin Asuraksi nimetty poika joka jo syntyessään on joutua nälästä mielenhäiriöisen äitinsä syömäksi. Tästä nassikka selviää, mutta elää tämän jälkeen omin päin metsäpedon tavoin tappaen kirveellään sekä ihmisiä että eläimiä henkensä pitimiksi. Lyhyen onnen hetken tarjoaa se kun Wakasa-typykkä ottaa Asuran hoitaakseen, mutta tämäkin päättyy mustasukkaisuusdraamaan. Tästä huolimatta Asura yrittää myöhemmin auttaa nälästä heikkoa Wakasaa, mutta joutuu vain pakomatkalle perässään kyläläisten lynkkausjoukko. Talvella Wakasa kuolee, ja näin Asura menettää sen ainoan ihmisen jonka kanssa hän on keskustellut muutenkin kun kirveen kanssa. Aivan loppuminuuteilla näemme sitten nuoren Asura-pojan munkkina, joten kaiken kokemansa jälkeen hän kuitenkin on löytänyt itselleen paikan ihmisten keskuudessa. Tarinan opetus lieneekin se että rujoimmassakin raakalaisessa elää pieni inhimillisyyden kipinä, joka vaan joskus on erittäin syvällä ja vaatii kovia ponnisteluja että se saataisiin esille. Elokuvassahan Asuran tapaama buddhalainen munkki käytti tähän varsin julmaa konstia, mutta loppujen lopuksi ilmeisen onnistuneesti. Buddhalaisuus on muutenkin läsnä voimakkaasti: Asura on vihan hahmo, epäonninen uudelleensyntyminen.
Teknisesti elokuva on taustoiltaan kaikessa synkkyydessään upeaa työtä. Hahmot taas ovat CGI-pohjaisia mutta sen verran on tämä tekniikka vuosien varrella kehittynyt (ja Toei laittanut budjettiin jenejä) että tulos on nyt jopa aivan siedettävä. Vain muutamissa kohtauksissa hahmojen tietokone-alkuperä on nähtävissä, mutta silloinkaan vaikutelma ei ole täysin tyrmistyttävä.

Elokuva perustuu George Akiyaman 70-luvun alussa kirjailemaan samannimiseen mangaan, joka tunnetaan siitä että koska ensimmäinen luku sisälsi liian raakoja kohtauksia julkaisu heitettiin kaupoissa roskapönttöön osissa Japania.

Jossain määrin hauskaa on se että ohjaajana tässä elokuvassa on Keiichi Satō, jonka aikaisempiin saavutuksiin kuuluu mm hieman leppoisampi animesarja Tiger&Bunny - eipä juuri etäämpänä toisistaan voisi olla aihepiirit! Seiyū-joukko taas on pieni mutta sitäkin tähtitieteellisempi. Elokuvassahan suuren osan ajasta Asura ei puhu vaan ääntelee, ja tunteen välittäminen vain tällä tavalla ei onnistu keneltä vain - nimiroolissa loistaakin itse grande dame eli Masako Nozawa (76v), joka aloitti uransa vuonna 1963 sarjassa Tetsuwan Atomu (Astro Boy), eli juuri siinä sarjassa jota pidetään maailman ensimmäisenä modernina animesarjana. Parhaiten hänet tunnettanee kuitenkin sarjan Dragon Ball pääroolista (Goku). Wakasan roolissa taasen on eräs Megumi Hayashibara (Faye Valentine, Cowboy Bebop; Rei Ayanami, Neon Genesis Evangelion; Lina Inverse, Slayers). Heidän rinnallaan pikkutähtösiä ovat Kappei Yamaguchi (L, Death Note), papparais-moen esikuva Hiroaki Hirata (Kotetsu T. Kaburagi, Tiger&Bunny) ja Tesshō Genda (maailman eniten seiyū-rooleja kerännyt mies).

Arvosana: 3/5
_______________________________________
© Porco-setä - porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com
Blogissa Anime-arvostelut ~ Parhaat Animesarjat ~ Parhaat Anime-elokuvat -> ~★AnimePorsas★~

Palaa sivulle “Anime- ja mangasarjat sekä elokuvat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 23 vierailijaa