Gon -pienen dinosauruksen urotyöt

Tiettyä anime- ja/tai manganimikettä koskevaa kohdistetumpaa keskustelua.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

hiikura7
Viestit: 10
Liittynyt: Pe Maalis 17, 2006 17:49
Paikkakunta: Hämeenlinna

Gon -pienen dinosauruksen urotyöt

Viesti Kirjoittaja hiikura7 » La Marras 03, 2012 17:08

Onpa tullut sitten tutustuttua tähänkin sarjaan, tai pikemminkin sarjan ensimmäiseen suomeksi julkaistuun kirjaan. Sivuja pokkarissa on noin puolentoista sataa, eli ei mahdottomia mittoja. Varsinaista pidempää tarinaa Gon-dinosauruksen seikkailuissa tuskin onkaan, tai ainakaan sellaista ei edes kaipaa. Kirja koostuu siis itsenäisistä pätkistä, joissa Gon, pieni dinosauruksen poikanen, kohtaa monenlaisia eläimiä. Ihan hellyyttävistä ja sympaattisista kohtaamisista ei ole useinkaan kyse, sillä pieni dinosaurus on koostaan huolimatta sisukas, äkäinen ja ajoittain hivenen julmakin. Netistä löytyy toki paljon kuvia, joissa Gon istuskelee herttaisesti toisten eläinten vierellä, mutta tarinoissa on kyllä ankaraa taistelua selviytymisestä, eri lajien reviireistä ja nokkimisjärjestyksestä. Realismia onkin aika tavalla, mitä tulee eläinten kuvaamiseen. On saalislajeja ja saalistajia ja sääliä ei luonnossa juurikaan esiinny. Gon ei myöskään toimi minään hyväntekijänä, vaan hänkin ajattelee ennen kaikkea omalla vatsallaan. Realismia syö paikoin hyvin ankara liioittelu, Gon kykenee tilanteen mukaan viskomaan vaikeuksitta niin hirviä, karhuja kuin valtavia tukkejakin. Kaikki tarinat eivät mene näin äärimmäisyyksiin, mutta tekijä käyttää liioittelua aina tarpeen vaatiessa. Piirrosjälki on realistista ja laadukasta, ja eri eläimet ovat hyvin näköisiä. Parasta kuvitusta, mitä olen hetkeen nähnyt manga-sarjakuvissa. Puhetta ei ole, mikä on hyvä ja onnistunut ratkaisu. Ihan perheen kaikkein pienimmille ei sarjakuva välttämättä sovellu ajoittaisen väkivaltaisuutensa vuoksi, mm. kirjan lopussa punailves saa Gonilta ja maakotkilta niin kovaa kyytiä, että kissaystäviä saattaisi häiritä. Muutoin, oikein suositeltava kirja. Tähän sarjaan perehtyy mielellään paremminkin.

Avatar
Mukku
Viestit: 11
Liittynyt: Ma Touko 06, 2013 20:02
Viesti:

Re: Gon -pienen dinosauruksen urotyöt

Viesti Kirjoittaja Mukku » Ma Syys 16, 2013 21:44

On suorastaan epäreilua, ettei GONin kaltainen nerokas manga ole saanut tämän enempää suosiota! Itse pidin erityisesti tästä, ettei mangassa ollut ollenkaan tekstiä vaan tarinaa luettiin kuvien perusteella: haasteellista mutta mielenkiintoinen ratkaisu. GONin tarinat ovat myös vaihtelevia, väliin mahtuu huumoria kuin melankolisiakin aiheita. Mangat ovat isoja ja hyvälaatuisia kuvien osalta, joten niitä on helppo lukea.

Itseltäni puuttuu välistä mangat 2-4, joten mielipiteeni asetan näiden lukemieni julkaisujen varaan. Toisaalta odotin GONilta yhtä yhtenäistä tarinaa, eikä tällaisia lyhyitä pätkiä eri aiheilla. Aihe on mielenkiintoinen valinta tekijältä, mutta taitaa asettaa myös jonkinlaiset rajat sille, kuinka paljon näillä rajoitteilla pystyy luomaan toisistaan eroavia tarinoita pienestä kiukkuisesta dinosauruksesta. Osassa kieltämättä tuntui hieman saman toistoa olevan, joten sarjan lyhyys on mielestäni ihan hyvä. Liikaa pitkitetty ei myöskään olisi hyvä. Nämä tarinat olivat sopivan pituisia sellaisenaan.

Avatar
Klayman
Viestit: 25
Liittynyt: Su Marras 03, 2013 17:02
Paikkakunta: Kajaani

Re: Gon -pienen dinosauruksen urotyöt

Viesti Kirjoittaja Klayman » Su Marras 03, 2013 17:31

Gon on kyllä yksi parhaimpia sarjoja, joita on tullut koskaan "luettua".
Pidin eritoten huumorista ja piirrosjälki, kuten mainitsit, on erittäin laadukasta.
Harmillista, että sarja jäi niin lyhyeksi. Jäi niin ankea olo, kun sain tuon lukaistuksi ensimmäistä kertaa.

Onko kenelläkään kokemusta siitä lähivuosina esitetystä CG-animaatiosarjasta?

Avatar
Lunalina
Viestit: 89
Liittynyt: Pe Joulu 09, 2011 12:42

Re: Gon -pienen dinosauruksen urotyöt

Viesti Kirjoittaja Lunalina » Su Marras 03, 2013 21:11

Gon on mielestäni aivan ihana sarja.
Se on erilainen ja erottuu massasta pelkästään sillä, että siinä ei ole tekstejä (eli käännösongelmia ei ole). Loistava tehokaino korostaa hahmojen tekemisiä ja ympäristön tapahtumia.

Piirrosjälki on laadukasta ja realistista. Olen nähnyt harvoin noin taidokasta kuvistusta mangassa. Eri eläimet eivät näytä samalta.

Konsepti, jossa dinosaurus yrittää selvitä nykyaikaisessa luonnontilassa, herättää mielenkiinnon ja houkuttaa lukemaan. Ja kun on lukenut ekan luvun, huomaa sarjan olevan niin hyvä, että sitä ei voi lopettaa kesken. Ainakin näin kävi minulle :wink:

Minulla on nyt vain Finnconista ostettu ensimmäinen osa. Aion tosin hankkia kaikki osat ja laittaa ne mangahyllyyn näytille ja luettavaksi.
"The past won't be changed, but we can change the future!"
-Karin, Kamichama Karin Chu

"Bring it on, shorty!"
-Spyro, Spyro 2: Gateway to Glimmer

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Anime- ja mangasarjat sekä elokuvat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 48 vierailijaa