Blade of the Immortal -manga

Tiettyä anime- ja/tai manganimikettä koskevaa kohdistetumpaa keskustelua.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

hiikura7
Viestit: 10
Liittynyt: Pe Maalis 17, 2006 17:49
Paikkakunta: Hämeenlinna

Blade of the Immortal -manga

Viesti Kirjoittaja hiikura7 » Su Loka 14, 2012 17:07

Luonpa uuden säikeen otsikon nimiselle mangasarjalle. Tässä säikeessä tulen aina joskus pohdiskelemaan (ja muutkin ovat tervetulleita) kyseisen mangasarjan piirteitä, nousuja ja laskuja. Koska sarja on niinkin pitkä kuin on, ja ulottuvuuksia ja lähestymistapoja on vaikka kuinka, en yritä käsitellä aihetta yhdellä kertaa kovin kattavasti.

Mukana on juonipaljastuksia.

Sarja on ilmestynyt vuodesta 1994 lähtien, ja englanniksi on ilmestynyt tähän mennessä kaikkiaan 25 albumia. Pituutta siis riittää, ja niin tarinankerronnan tyyli kuin piirrostapakin on muuttunut hivenen ajan saatossa. Juonesta voi olla montaa mieltä, toisaalta juoni on ihan kelvollinen, toisaalta se ei riitä selittämään, miksi sarja on pysynyt suosittuna kaikki nämä vuodet. Hiroaki Samuran taide on mangan keskuudessa ihan omaa luokkaansa realistisuudessaan ja tyylikkyyydessään, ja se soveltuu hyvin sekä suvantokohtien että hillittömän veristen taisteluiden kuvaamiseen. Kumman kuvaajana mangaka on parempi, hankala sanoa. Juoni pitää puolestaan otteessaan, mutta liikoja ei kannata juonelta odottaa. Henkilökuvaus on useimmiten hyvää, ja ihan tavalliset ihmiset kuvataan usein yhtä lailla toimivina ja tuntevina ihmisinä kuin keskushenkilötkin. Tarinassa on usein kaihoisa, surullinen ja alakuloinen tunnelma, ja traagiset kohtalot ovat yleisiä. Monikin tarinan ihan sympaattinen tai muuten mukava ja mielenkiintoinen hahmo kuolee juonen kuluessa, ja yksiselitteisen läpeensä pahoja henkilöitä ei löydy montaa. Ja he jotka löytyvät, näille löytyvät vastineensa nykyaikanakin, sotarikollisista, julmista murhamiehistä ja seksuaalirikollisista. Ihmiskuvaus onkin todenmukaista, ja yliluonnolliset elementit on pidetty varsin vähäisinä.

Tästä kaikesta voisi luulla, että tarina etenisi aina järkevästi ja johdonmukaisesti. Ei ole aina näin. Useampikin albumi on tuhlautunut aivan tarpeettomaan pitkitykseen ja kahinointiin, mm. vankilajaksot ja erityisesti Shiraa käsittelevät albumit. Samaten Shiran puhdas sadismi on sellaista, joka kääntää usein vatsaa, ja toivookin, että tämä hahmo pääsisi viimein päiviltä. Myös Itto-Ryon hiljattainen massiivinen hyökkäys shogunin linnaan on jotain niin epäuskottavaa ja veristä meuhkaamista, että jotain rajaa. Hyökkäyksen uskottavuutta pudottaa mm. kohtaus, jossa Anotsu yhdellä ainoalla iskulla sivaltaa vartioston komentajien päät poikki, näiden ehtimättä tehdä elettäkään. Ja näitä miehiä ei edes yllätetä. Ja kyseiset komentajat ovat parhaista parhaita. Aiemmin kokeneet samurait ja muut isot kihot ovat olleet sarjassa iso juttu, nyt heillä pyyhittiin lattiaa ihan turhaan. Vielä kun koko operaatio oli täysin tarkoitukseton keskisormen heiluttelu shogunille ja virkavallalle, ilman erityistä syytä. Tätä hyökkäyksen ja teurastuksen tarkoituksettomuutta ihmettelee suu auki yksi samuraitten johtajistakin, ilman hyvää vastausta. Huonoin albumi sarjassa pitkiin aikoihin.

Paljon turhaa pitkitystä sarjassa on ollut, ja onneksi sarja onkin päättymässä vielä "lähiaikoina", parin vuoden sisään. Hiroaki Samura on kieltämättä hitaan piirtäjän maineessa. Heikkoinekin kohtineen sarja on silti parempi kuin useimmat muut manga-sarjat, ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Jos ei halua maksaa itseään kipeäksi, niin sarjakuva löytyy kokonaisuudessaan Spectrum Nexus-sivuilta. Tekstitykset ja käännökset ovat kyllä huonompia kuin albumeissa, mutta tarinasta pysyy kärryillä.

Hiroaki Samura on luonut tämän jättisarjan ohella myös muita mangoja ja tarinoita, ja ainakin Ohikkoshi-niminen albumi vetää vertoja Blade of the Immortal-sarjalle. Jos joihinkin sarjoihin kannattaa rahaa nykypäivänä sijoittaa, niin Samuran sarjat ovat sellaisia, Nausicaän ja Battle Angel Alitan ohella. Ja onhan niitä hyviä sarjoja paljon muitakin, mutta onnettoman huonoja ja turhia tekeleitä on myös ihan riittämiin.

Blade of the Immortal-sarjasta on tehty myös animesarja ja yksi pieni romaanintapainen, mutta niitä en vielä arvioi, kun en ole niihin tutustunut.

Avatar
Gintoki
Viestit: 365
Liittynyt: Pe Heinä 23, 2010 11:01
Paikkakunta: Helsinki, Gensokyo

Re: Blade of the Immortal -manga

Viesti Kirjoittaja Gintoki » Ma Loka 15, 2012 09:38

Meikälle BOTI on SE samuraisarja, joka herätti perverssin mielenkiinnon katanoihin ja tuohon aikakauteen. Vasta monta vuotta tuon aloittamisen jälkeen tuli nää Lone Wolf and Cubit, Samurai Executionerit ja Rurouni Kenshin. Bladeahan tulee about kerran vuodessa ja yks alppari kiskoo lompakosta sen sinisen setelin verran, eli menee aikalailla kirjaston kautta lukemiseksi. Juuri täl hetkellä oon ekana varauslistalla Helmet-järjestelmän ainoosta kappaleesta kirjaa 25. Hesan divareista oon nykiny itelleni 7 ekaa kirjaa aika pilkkahintaan.

Mahtava sarja, aivan silmittömän upea.
Terveellisen fanituksen rajat ylittänyt OtakuOlento

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Anime- ja mangasarjat sekä elokuvat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 24 vierailijaa