Tatakau Shisho: The Book of Bantorra

Tiettyä anime- ja/tai manganimikettä koskevaa kohdistetumpaa keskustelua.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
isokana
Viestit: 1121
Liittynyt: Su Joulu 12, 2004 18:08
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Tatakau Shisho: The Book of Bantorra

Viesti Kirjoittaja isokana » Ke Marras 03, 2010 01:11

Kirjastonhoitajia on monenlaisia: yhdet auttaa tiedonhaussa, toiset laittaa kirjoja hyllyyn, kolmannet kuuntelee ajatuksiasi ja neljännet viskoo pikkukiviä panssarin läpi. Jep, hyödyllisiä ovat.

Tatakau Shisho esittelee meille maailman, jossa ihmiset muuttuvat kuoleman jälkeen kivitauluiksi, joita koskemalla voi kokea kyseisen henkilön muistot. Näitä läpysköitä pitää järjestyksessä Bantorran kirjasto: muinaisen jumalan perustama instituutio, jonka palveluksessa on monenlaisia erikoistaitoja omaavia henkilöitä. Nämä taidot harvemmin liittyvät Deweyn desimaaleihin, koska työhön päästäkseen pitää päihittää kaikennäköisiä hirviöitä, joita maanalaisissa hyllystöissä liikkuu. Pitäähän työpäivästä selvitä hengissä. Sarja seurailee kirjastolaisten elämää ja heidän taisteluaan salaperäistä Jumalan armoon hukkuvien kirkkoa vastaan.

Kuten selostuksesta voi ehkä päätellä, mielikuvitukselliset ideat ovat vahvassa roolissa. Heti ensimmäisestä jaksosta tuli sellainen olo, että haluan vain tietää lisää eri ryhmittymien motiiveista sekä maailman rakenteesta ja toiminnasta. Tarina jakaantuu useisiin kaariin, joissa on yleensä pari tarkemmin käsiteltyä päähenkilöä. Samalla kun tiedonjyväsiä suuremmista kuvioista tiputellaan ja kokonaiskuva rakentuu, päästään myös sisälle päähenkilökatraan sielunelämään. Nämä yksittäiset tarinat ovat ikään kuin mysteereitä, joiden aukeamista seuraa malttamattomasti. Tämä onkin sarjan tarinankerronnan vahva puoli. Yksittäisten tarinoiden liittäminen koherentiksi kokonaisuudeksi yskii hiukan, kun tunnelmat ja aiheet heiluvat päästä toiseen ja käänteentekeviä yllätyksiä satelee puolelta ja toiselta. Lopussa on kuitenkin tyytyväinen olo, kun hämäryydet on selvitetty.

Muuten viimeiset jaksot ovat sarjan heikointa antia. Kerronta on tiivistetty äärimmilleen ja massiiviset jutut seuraavat toisiaan ilman hengähdystaukoja. Logiikkaa loppurähinöistä saa hakea. Mutta sarjan aikana hahmot olivat käyneet sen verran rakkaiksi, että senkin kesti, kunhan vain näki heidän kohtalonsa. Sarja ei ole erityisen kiltti heille tai katsojalle. Yksi varsin upea hetki oli, kun jakso alkoi ja parin sekunnin kuluttua tajusi että jotain pielessä, sekunnin kymmenesosan jälkeen mikä oli pielessä, pari minuuttia ajatteli ettei ne oikeasti voineet tehdä noin sille tyypille ja lopulta tajuta että prkl tekivät kuitenkin.

Hahmoista löytyy kaikenlaisia hiihtäjiä ja persoonallisuudet on yllättäen vedetty äärilaitoihin niin, että konflikteja syntyy. Unohtumattomin on varajohtaja Hamyuts Meseta. Kaikilla on mielipide hänestä: rakastettu, vihattu, sadistinen jäärä, rento laiskuri, ovela pelinainen... kaikki arviot osuvat kohdalleen ja ovat pielessä. Muita muistettavia tapauksia ovat oikeamielinen taistelija Volken McMarney, jonka mielipiteet harvoin sopivat yhteen varajohtajan kanssa ja söpö maailmanparantaja Nolote Maruchie, jonka nyrkit puhuvat kovaa ja sydän halaa kaikkia. Mainitsinko muuten, että hahmojen nimet ovat pimeitä? Jälleen yksi hieno yksityiskohta maailmaan.

Pistin tämän ketjun pystyyn, kun MALin listojen mukaan suosio ei ollut huimaa. Pudotusprosenttikin on aika suuri. Tatakau Shishota voikin kuvailla hiomattomaksi jalokiveksi: jos tarinan suuret linjat olisi saatu sopimaan yhteen paremmin, niin kokonaisuus olisi voinut yltää jonnekin Baccanon tasolle. Nyt osat ovat suurempia kuin summansa ja saattavat karkoittaa satunnaisen katsojan. Siitä huolimatta sarjaa oli nautinto katsoa ja koko ajan oli sellainen raikas tunnelma, kun ei oikein voinut ennustaa, minnepäin sarja menee, mikä suuruudenhullu idea tulee seuraavaksi ja mikä luuranko löytyy kenenkin kaapista.

Suosittelen ehdottomasti.

Tietoja:
ANN
Wikipedia
MyAnimeList
Friends? If you're talking about henchmen, I've got lots of those.
I wanted to mess with your mind a bit. Sorry.

Palaa sivulle “Anime- ja mangasarjat sekä elokuvat”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Majestic-12 [Bot] ja 44 vierailijaa