Vuosituhannen kaksintaistelu - moe vastaan GAR

Tälle alueelle voit tehdä äänestyksiä, alueella toimivat muuten samat perussäännöt kuin Yleinen Keskustelu -alueella.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

No?

Moe
27
41%
GAR
20
30%
Molemmat menee
17
26%
Joku muu (tarkenna viestissäsi)
2
3%
 
Ääniä yhteensä: 66

Avatar
madu
Viestit: 1442
Liittynyt: To Elo 02, 2007 14:31
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Vuosituhannen kaksintaistelu - moe vastaan GAR

Viesti Kirjoittaja madu » Ti Marras 06, 2007 23:06

Viime vuosina animerintama on selvästi jakautunut kahtia, ja rintamat kantavat nimiä "moe" ja "GAR".

Mitä se sitten tarkoittaa?

Ne ovat musta ja valkoinen. Hyvä ja paha. Yin ja yang. Mars ja venus. Termit ovat erittäin moninaisia, sisältävät paljon vivahteita eri asioista, ja ovat enemmänkin sellaisia "tiedät kyllä kun näet"-juttuja, kuin sellaisia, mitkä olisi helppo selittää, mutta yritetään!

Moe (vaiht. eht. kirj. asu "moé", korostamaan lausumista, ei siis sama kuin Simpsoneiden baarinpitäjä) on termi, joka tarkoittaa rakkautta kaikkea söpöä ja suloista kohtaan. Vaikka tämä arvostus yleensä kohdistuukin johonkin naispuoliseen, siihen harvemmin liittyy mitään seksuaalista latausta, joten niin pojat kuin tytötkin voivat tunnustautua moe-faniksi. No, tuo määritelmä oli suht helppo. Vaikea kysymys on kuitenkin tämä Lucky Starissakin pohdittu "What are aspects of moe?", eli mitä tämä söpö ja suloinen nyt oikein on? Asian perinteisessä merkityksessähän kaikki nuoruuteen, naiiviuteen ja viattomuuteen liittyvät asiat ovat aika söpöjä, mutta myös muunlaiset hahmot voivat aiheuttaa moe-reaktioita, esim käytös joka ei tunnu sopivan hahmon luonteeseen, tyyliin Sakaki ja kissat / pehmolelut. No joo, vaikea selittää, mutta kyllä moe-fiilikset huomaa kun ne tulee. Yleinen interjektio tällaisessa tilanteessa on "SO MOE I'M GOING TO DIE!", jonka allaolevassa kuvassa demonstroi Tohno Shiki. Moe:a löytää helposti esimerkiksi melkein kaikista Kyoto Animationin sarjoista.

Kuva

Tohno Shiki taas toimiikin aasinsiltana siihen toiseen vaihtoehtoon, GARiin. GARin etymologia on moe:a huomattavasti selvempi ja helpompi tulkita - "sana" on alunperin lyhenne lausumasta "gay for Archer". Karnaalinen homoseksuaalinen halu tuota Fate/Stay-Nightin sankaria kohtaan on kuitenkin unohtunut termin yleistyessä, ja nykyään sitä käytetään sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta piittaamatta. Sana kuvaakin siis ketä tahansa EEPPISELLÄ TAVALLA MIEHEKÄSTÄ henkilöä (ei välttämättä mies). Esimerkkeinä tästä toimivat tuo termin alkuperäinen kohde Archer, joka hurmaa kaikki miehekkään kylmäpäisellä asenteella, siisteillä kledjuilla ja LOPUTTOMILLA MIEKOILLA OU JEE! Viimeaikojen suurin sankari on tietenkin LORDI KAMINA, jonka lasit pelkästään pystyvät muuttamaan melkein kenet tahansa tosi GARiksi. GAR voi olla myös henkisellä tasolla ilman yhtään miekkoja, tästä loistavana esimerkkinä Akagi Shigeru, NERO JOKA PUTOSI PIMEYTEEN, mies joka pystyy totaalisesti HAJOTTAMAAN vastustajansa mielen mahjong-pelissä. EEPPISEEN GAR:iuteen liittyy melkein poikkeuksetta myös EEPPINEN KUOLEMA, jonka jälkeen GAR-fani vuodattaa MIEHEKKÄITÄ KYYNELEITÄ. Mikäli ei vielä käynyt selväksi, GAR on tosi MAHTAVAA ja EEPPISTÄ, ja se vain voimistuu kun KÄYTETÄÄN CAPS LOCKKIA.

GAR ja moe ovat eksklusiivisia käsitteitä, ja täysin toisensa poissulkevia. Tämä on Pyhä Totuus, ja siitä ei riidellä. Jokainen valitsee toisen polun, ja seuraa sitä elämänsä loppuun asti. Jos kyseisellä hetkellä fanituksen alla olevassa sarjassa ilmenee molempia aspekteja, toinen jätetään täysin huomiotta ja keskitytään vain siihen toiseen. Omaa suosikkia puolustetaan henkeen ja vereen - jos tykkää moe:sta haukutaan Niitä Toisia homoiksi kun ne tykkää katsoa äijiä tappelemassa, ja jos tykkää GARista haukutaan Niitä Toisia homoiksi kun ne tykkää katsoa tyttömäisiä asioita. Piste.

Panokset on asetettu ja sota on valmis alkamaan. Valitse puolesi, perustele valintasi jos siltä tuntuu, nimeä suosikkihahmosi lempirintamaltasi (taas ne perustelut olisi ihan jees), kyseenalaista ja kritisoi Niitä Toisia (tosin hyvän maun ja netiketin rajoissa), auta ja korjaa termien määrittelyssä, jne jne!

Henkilökohtaisesti allekirjoitan moe:n 100%! Valitsin puoleni joskus keväällä, kun meininki /a/:lla oli sellaista, että piti digata *joko* Lucky Staria *tai* Gurren-Lagannia, ja Lucky Starilla mentiin, ja useiden kuukausienkin jälkeen kanta pitää edelleen voimakkaasti! Muutamia syrjähyppyjä on tietenkin tullut tehtyä, päällimmäisenä Akagin ja Kaijin suuntaan, mutta olen moe-mies henkeen ja vereen.

Moderaattori: Äänestysvaihtoehtoihin lisätty neutraali vaihtoehto.

Vastalause! Eeppiseen kaksintaisteluun ei mahdu neutraaliutta eikä jotain muuta - jos ei puoltaan osaa valita, jättää sitten äänestämättä! :wink: No joo, kyllä ne siellä saa olla ihan Hyvien Tapojen ja Poliittisen Korrektiuden vuoksi, ja sitäpaitsi en itse äänestysvaihtoehtoja enää edes pääse sorkkimaan :)
Viimeksi muokannut madu, Ke Marras 07, 2007 10:49. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Cyb
Viestit: 180
Liittynyt: Ke Loka 13, 2004 21:08
Paikkakunta: Forssa

Viesti Kirjoittaja Cyb » Ti Marras 06, 2007 23:18

GAR
Mecha-fanille luonnollinen valinta. Mikään ei vain voita sitä eeppisen taistelun aiheuttamaa tunnetta, ei edes se moen aiheuttama "warm, fuzzy feeling".
Ja kaikista GARein hahmo on tietysti ZERO, Megaman Zero-pelisarjasta.
SchützTaffel

Avatar
Rontti
Viestit: 182
Liittynyt: Ke Huhti 26, 2006 03:48
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Rontti » Ti Marras 06, 2007 23:20

No herranjestas GAR tietysti,kunnon eeppinen uhrautuvuus Archerin tyyliin iskee aina,jokapaikassa ja iankaikkisesti.
Moemössöily sopii vain tiettyyn mielentilaan ja ei oikein pelaa itsekseen :|

Avatar
K8Skies
Viestit: 1169
Liittynyt: Pe Loka 07, 2005 13:21
Paikkakunta: Koti missä sydän.

Viesti Kirjoittaja K8Skies » Ti Marras 06, 2007 23:26

Eii. Haluan vaihtoehdon "kumpikin".

Mutta, silti sanoisin moe, koska GAR on sen verran harvinaisempaa. Vain aika ajoin esiin putkahtaa itselleni todella varteenotettavaa GARiutta, kun taas moea pyörii jaloissa jatkuvasti ja aina. Tosin vaikka viime aikoina GAR tulee esiin jo liiankin usein ja liian pienestä, niin silti se tietyissä harvoissa tapauksissa iskee enemmän kuin triljoona moea. Kai sitä on vaan niin tottunut moeen, että se on vakiuttanut paikkansa jo lähes itsestäänselvyytenä.

En silti äänestä. Olen muka-puolueeton.

//edit. argh. jo 900 viestiä turhaa pulinaa.
Oh, I didn't have to take everything off.
Kappa-sans fell asleep while basking in the sun.

|Nagasarete Airantou 4ever| |Life Is.|
|Bungaku Shojo^| |Kure-nai...| |Rurumo♥|

Avatar
Pavez
Viestit: 531
Liittynyt: Ke Loka 18, 2006 13:48
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pavez » Ti Marras 06, 2007 23:57

Molemmat menee. Tosin jos en olisi katsonut Kaminaa ja Lagann Impactia tässä vähän aikaa sitten, olisin äänestänyt pelkästään moé(miten yksi sarja voikin olla niin vaikuttava?).

2/3 moé ja 1/3 GAR...

..tai jotain sinne päin.

Avatar
Krypfto
Viestit: 369
Liittynyt: To Marras 02, 2006 14:23
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Krypfto » Ti Marras 06, 2007 23:59

Se, mikä useimmille ihmisille on oikein moe, vaikuttaa minusta yleensä omituiselta, tuskastuttavan tylsältä, vähän seksistiseltä, tai pahimmillaan karmaisevalta ("Hyvänen aika, ei henkisesti alikehittynyttä ihmislasta saisi tuolla tavalla heitteille jättää!"). En minä kykene ottamaan Aika-Avaruus-Hallintoviraston supersotilasta vakavasti, jos sillä on minihame, pehmeä ääni, ja hiuksissa isot rusetit.

Kun taas puolestaan isketään GAR pöytään, niin sisimpäni huutaa kurkku suorana "SO MOE I'M GOING TO DIE!" Mene ja tiedä sitten.

Moen tai GARin sijaan pohjimmiltaan suosin räkäisesti nauravaa, yliampuvaa ja kaoottista mielipuolisuutta jossa ei ole mitään GARin urheutta, maskuliinisuutta ja rohkeutta saatika moen passiivista söpöilyä, vaan se on silkkaa suuruudenhulluutta, itsekeskeisyyttä ja huonolla maulla koreilua. Akio Ohtorin, Kaname Kenjoun, Ladd Russon, Miu Matsuokan ja Neuro Nougamin kaltaiset hahmot yleensä löytävät tiensä helpoiten suosikkilistoilleni.
Yhteiskunnan vihollinen numero !!!
Illuminated realization number one: You are the only light there is for yourself, my friend.

Avatar
isokana
Viestit: 1121
Liittynyt: Su Joulu 12, 2004 18:08
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja isokana » Ke Marras 07, 2007 00:06

Miksi tyytyä yhteen, kun voi saada molemmat? Minulla on molempien ryhmien vahvuudet eikä yhtään niiden heikkouksista. Paitsi jatkuva jano. Jano, joka houkuttaa minut yhä uusien anime- ja mangasarjojen luokse, olivat ne sitten aurinkoisia söpöilyjä tai miehisiä mättöjä. He kutsuvat minua Genrentarpojaksi.

Eli en pysty sanomaan juuta enkä jaata. Molemmat ryhmät vetoavat niihin eläimellisiin vaistoihin, jotka aivokuoren alla majailevat. Lisäksi ilmiöt liittyvät toisiinsa: kun katsoo moea, saa GAR-fiiliksiä siitä, kuinka voisi miehisenä miehenä suojella moe-kohdetta ja GARia katsoessa tuntee itsensä ihan moe-olioksi, kun ajattelee sitä loistavaa miehisyyden esikuvaa, jota pikkusiskomaisen ihailevasti tuijottaa.

Mutta tiedän toki, miten puolueettomilla sodissa käy, joten ihan varmuuden vuoksi Japani-kontekstissa valitsen puolekseni moen, koska GARia saa länsiviihteestäkin (Jack Bauer <3 ). Länsi-moe taas on lähes olematonta (kai, en ainakaan ole siihen törmännyt).
MyAnimeList
Friends? If you're talking about henchmen, I've got lots of those.
I wanted to mess with your mind a bit. Sorry.

Avatar
Bitten
Viestit: 160
Liittynyt: Ke Syys 28, 2005 13:47

Viesti Kirjoittaja Bitten » Ke Marras 07, 2007 10:44

Moe.

Guts on ihan kiva mutta se on hyvä vaan, kun se pysyy siellä mangan sivuilla. Lucky Starin Kagamia ja kumppaneita taas on niin mukava seurata, että ihan ihmetyttää.

Mechat osaa tehdä mitä tahansa, mutta en minä niin välitä isoista peltikasoista. Rutistettavan moe-hahmon näkeminen taas pelastaa minun päiväni ^^

Avatar
Guildenstern
Viestit: 230
Liittynyt: La Syys 02, 2006 18:49

Viesti Kirjoittaja Guildenstern » Ke Marras 07, 2007 13:32

Aloitusviesti on silkkaa f/a/ggotismia. Moe ja GAR eivät ole mitenkään toisensa poissulkevia käsitteitä. Ei todellakaan! Ne ovat molemmat erittäin olennaisia (ja pakollisia) elementtejä hyvässä tarinassa.
Vertaat niitä Yiniin ja Yangiin, muttet kuitenkaan tiedosta sitä tosiasiaa, että koko universumi koostuu noista voimista, jotka ovat tasapainossa keskenään! Molemmat ovat välttämättömiä elämän mielekkyyden kannalta! Toisen korostaminen toisen kustannuksella johtaa maailmankaikkauden kaaokseen.
Siksi minulla ei ole muuta mahdollisuutta kuin ojentaa tälle ketjulle EPIC FAIL-leima. Tietäjä.

(Edit: Vastaukseni on siis "molemmat menee", jollette oivaltaneet.)
Viimeksi muokannut Guildenstern, Ke Marras 07, 2007 14:50. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
madu
Viestit: 1442
Liittynyt: To Elo 02, 2007 14:31
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja madu » Ke Marras 07, 2007 13:59

Pöh! Tasapainoisessa elämässä, oli se sitten moen ja GARin tahi vasen- ja oikeakätisyyden täydellinen balanssi, ei ole mitään jännittävää eikä mielenkiintoista. Mitä voimakkaammilla kontrasteilla maailmansa maalaa, sitä voimakkaampia kokemuksia se tarjoaa. "Sopivasti molempia" on KOMPROMISSI, ja kompromissi tarkoittaa melkein samaa asiaa kuin HÄVIÄMINEN, ainakin tosi GAR-miehen sanakirjassa!

No ei, tarkoituksena on siis ihan vaan empiirinen tutkimus siitä, että kummantyylinen huttu on oikeasti suositumpaa (ja siksi en tuota neutraalia äänestysvaihtoehtoa hallunutkaan laittaa), mutta koska asia herättää voimakkaita tunteita, aloitusviestikin piti muotoilla niitä heijastavaksi, you know.

Avatar
Krypfto
Viestit: 369
Liittynyt: To Marras 02, 2006 14:23
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Krypfto » Ke Marras 07, 2007 16:35

Guildenstern kirjoitti:Vertaat niitä Yiniin ja Yangiin, muttet kuitenkaan tiedosta sitä tosiasiaa, että koko universumi koostuu noista voimista, jotka ovat tasapainossa keskenään! Molemmat ovat välttämättömiä elämän mielekkyyden kannalta! Toisen korostaminen toisen kustannuksella johtaa maailmankaikkauden kaaokseen.
Ah-hah! Mutta sinähän vain korostat järjestystä kaaoksen kustannuksella! Ei sellainenkaan peli kovin pitkälle vetele!
Yhteiskunnan vihollinen numero !!!
Illuminated realization number one: You are the only light there is for yourself, my friend.

Avatar
Kunimura
Viestit: 301
Liittynyt: Ti Marras 21, 2006 18:47
Paikkakunta: Karkkila

Viesti Kirjoittaja Kunimura » Ke Marras 07, 2007 16:36

Oikeastaan tykkään molemmista, moesta ja GARista. Äänestin kuitenkin moea, koska sen valitsisin jos voisin saada vain toisen.

Mutta entäpä noita kahta pienempi kolmas suunstaus, FABULOUS? Minusta sekin on ihan fantsu juttu.
Krypfto kirjoitti:En minä kykene ottamaan Aika-Avaruus-Hallintoviraston supersotilasta vakavasti, jos sillä on minihame, pehmeä ääni, ja hiuksissa isot rusetit.
Kuuluuko moe muka ottaa vakavasti? Kuuluuko anime ja manga yleensä ottaa vakavasti? Minulle moe-anime on semmoista hömppää viihdettä, joka kuvastaa moe-otakujen unelmaa täydellisestä maailmasta. Onhan toki olemassa vakavaakin moea, mutta moen kaupallistumisen jälkeen 99,999% kaikesta moe-animesta on nimenomaan jotain random otakufanitus-animea, kuten Lucky Star jne.

Sitäpaitsi, nykyanimeissa moe tarkoittaa ennemmin sitä, että tehdään viehättäviä hahmoja ns. moe-estetiikan koodien mukaan, eikä sitä että tehdään hahmoja joihin katsoja rakastuu koko sydämellään. Niin se vaan on että aina kun joku keksii jotain hienoa, perässä seuraa miljoona huonoa kopioa. Se aika milloin moesta tulee vain yksi fanservicen osa-alue on lähellä. Vai onko se aika jo koittanut?

Onneksi mangan puolella on edelleen vapaammat kädet ja moea tehdään edelleen myös ilman kaupallisia paineita.

Ja vielä yksi seikka joka kaikkien moettajien kannattaa muistaa: "Moe on puhtaimillaan silloin kun se on katsojan päässä eikä videolla".
Guildenstern kirjoitti:Moe ja GAR eivät ole mitenkään toisensa poissulkevia käsitteitä.
Samaa mieltä, mutta hyvin harvoin tulee vastaan hahmo joka on yhtä paljon sekä moe että GAR. Esim. Revy on aika GAR, mutta silti sopivan moe.

Avatar
Bitten
Viestit: 160
Liittynyt: Ke Syys 28, 2005 13:47

Viesti Kirjoittaja Bitten » Ke Marras 07, 2007 18:06

Kunimura kirjoitti:Onhan toki olemassa vakavaakin moea, mutta moen kaupallistumisen jälkeen 99,999% kaikesta moe-animesta on nimenomaan jotain random otakufanitus-animea, kuten Lucky Star jne.
Tuosta Lucky Starista voi olla niin montaa mieltä, että on pakko sanoa, kuinka huono tuo sinun esimerkkisi on. Anime-sarjana Lucky Starissa ei ole juurikaan vikoja (Asenne ratkaisee! LS pitää tuntea, ei vain katsoa) ja moena se on oikein hyvä lajinsa edustaja.

Avatar
K8Skies
Viestit: 1169
Liittynyt: Pe Loka 07, 2005 13:21
Paikkakunta: Koti missä sydän.

Viesti Kirjoittaja K8Skies » Ke Marras 07, 2007 18:17

Bitten kirjoitti:
Kunimura kirjoitti:Onhan toki olemassa vakavaakin moea, mutta moen kaupallistumisen jälkeen 99,999% kaikesta moe-animesta on nimenomaan jotain random otakufanitus-animea, kuten Lucky Star jne.
Tuosta Lucky Starista voi olla niin montaa mieltä, että on pakko sanoa, kuinka huono tuo sinun esimerkkisi on. Anime-sarjana Lucky Starissa ei ole juurikaan vikoja (Asenne ratkaisee! LS pitää tuntea, ei vain katsoa) ja moena se on oikein hyvä lajinsa edustaja.
Asenne ratkaisee, mutta Lucky Starissahan ei tunnetusti ole tosiaan kyse siitä, onko se loppujen lopuksi hyvä vai ei, vaan siitä että miljoonapäinen OnnenTähti-moe-fanijoukko hakkaa kaikki, jotka pystyvät näkemään kaiken LSfanitus-hömpän takaa oikeasti sen vain varsin keskinkertaisen sarjan. Moena se tosin on varsin hyvä lajinsa edustaja, koska siihen se taitaa olla juuri tarkoitettukin. Keräämään suuri joukko otakufaneja.
Oh, I didn't have to take everything off.
Kappa-sans fell asleep while basking in the sun.

|Nagasarete Airantou 4ever| |Life Is.|
|Bungaku Shojo^| |Kure-nai...| |Rurumo♥|

Avatar
Bitten
Viestit: 160
Liittynyt: Ke Syys 28, 2005 13:47

Viesti Kirjoittaja Bitten » Ke Marras 07, 2007 18:32

K8Skies kirjoitti:Asenne ratkaisee, mutta Lucky Starissahan ei tunnetusti ole tosiaan kyse siitä, onko se loppujen lopuksi hyvä vai ei, vaan siitä että miljoonapäinen OnnenTähti-moe-fanijoukko hakkaa kaikki, jotka pystyvät näkemään kaiken LSfanitus-hömpän takaa oikeasti sen vain varsin keskinkertaisen sarjan. Moena se tosin on varsin hyvä lajinsa edustaja, koska siihen se taitaa olla juuri tarkoitettukin. Keräämään suuri joukko otakufaneja.
Ja mikähän siinä Lucky Starissa sitten on niin keskinkertaista?

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Gallupit ja kyselyt”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa