Manga-tyyliä oppikirjoissa?

Tälle alueelle voit tehdä äänestyksiä, alueella toimivat muuten samat perussäännöt kuin Yleinen Keskustelu -alueella.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Haluaisitko oppikirjojen kuvituksen olevan manga-tyylinen?

Ehdottomasti!
36
18%
Kyllä se minulle kävisi.
58
29%
Ihan sama minulle.
46
23%
Ei kiitos.
39
20%
Ei missään nimessä!
19
10%
Joku muu (tarkenna viestissäsi).
2
1%
 
Ääniä yhteensä: 200

Avatar
Eemeri
Viestit: 56
Liittynyt: Su Syys 17, 2006 13:43
Paikkakunta: Salo

Manga-tyyliä oppikirjoissa?

Viesti Kirjoittaja Eemeri » Ti Heinä 10, 2007 09:36

Olisiko sinusta mukavaa käyttää oppikirjoja, jotka olisi kuvitettu manga-tyylisesti (ei kuitenkaan välttämättä mustavalkoisena)?

Minulle se ainakin sopisi! :D
Olisin ollut varmaan paljon innostuneempi opiskelusta, jos oppimateriaali ei olisi ollut niin neutraalin näköinen/piirustustaidottomien kuvittama.


Ehkä vielä jonakin päivänä...
"アニメ と 漫画、 毎朝、 毎晩。"
"No pain, no gain."
"Kaikki lasketaan..."

Avatar
Meya
Viestit: 317
Liittynyt: To Syys 18, 2003 11:47
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Meya » Ti Heinä 10, 2007 10:59

Vastasin, että ihan sama mulle. Meillä kun tentteihin tulevat kirjat ovat jo tiiliskiven kokoisia, kuvattomia ja hyperkuivia. =p *määh* Peruskoulunkin kirjat olivat kuvituksistaan huolimatta kyllä aika kuivia...tai niin ainakin muistelen. Ja veikkaisin, että sellaisina ne pysyvätkin tuomiopäivään asti. Sitten joskus munkin lapset saavat kärsiä niistä ja tippailla niiden ääressä. XD (en tietenkään ole yhtään vahingoniloinen) *kjähhääh*
Puputossuinen zombie

Avatar
DragonBall
Viestit: 160
Liittynyt: Ti Joulu 14, 2004 00:08
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja DragonBall » Ti Heinä 10, 2007 11:11

Hieman ehkä aiheeseen liittyen; meillä oli lukion ruotsin 1. kurssin kirjassa iso kuva DBZ:sta, jossa oli kaikki päähenkilöt. Vieressä oli tehtävä, jossa kerrottiin kahdesta pojasta, jotka on joitain vuosia harrastanut mangaa ja piirrellyt manga -tyylillä. Tehtävässä täytyi täyttää puuttuvia sanoja ja saa arvata sen seittemän kertaa osasinko tehtävää. :P
Viimeksi muokannut DragonBall, Ti Heinä 10, 2007 16:38. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Olke
Viestit: 274
Liittynyt: Ti Kesä 12, 2007 21:36

Viesti Kirjoittaja Olke » Ti Heinä 10, 2007 11:14

Riippuu vähän kirjasta. Matikka ja kielet ovat ainoita aineita, joihin sopii piirretty kuvitus. Kielistä mangatyylinen kuvitus sopisi lähinnä japanin kielen oppikirjoihin (mitä järkeä on tuupata esim. englannin oppikirjoihin jonkin ihan toisen maan kulttuuria?). Matematiikan kirjojen kuvitusta en edes katsele. Niissä kirjoissa on tärkeämpiäkin asioita. Muissa aineissa sitten valokuvat tai mahdollisimman realistisesti piirretyt kuvat toimivat mangatyylistä kuvitusta paremmin.

Avatar
wice
Viestit: 293
Liittynyt: Ma Elo 04, 2003 13:49
Paikkakunta: Espoo

Re: Manga-tyyliä oppikirjoissa?

Viesti Kirjoittaja wice » Ti Heinä 10, 2007 12:27

Veikkaisin, että ala-asteen (alakoulu vai mikä se nykyisin on) oppikirjoihin voisi varmaan laittaa, sitä vanhemmat ehkä kokevat ne lapsellisiksi tai oppimateriaalin auktoriteettia alentaviksi. Paitsi tietenkin he, jotka kokevat, että Oppimisen Tulee Olla Hauskaa. Itte olen ainakin liian vakavamielinen hyväksyäkseni moisia. :(

Kielissä ainakin voisi käyttää, samaten terveystiedossa. ("Tämä tässä on Kintarou. Kintaroulla on tippuri. Ai, ai, Kintarou!") Periaatteessa oikeastaan mihin tahansa oppikirjaan voi toki tunkea sarjakuvahahmoja tyyliin "Opetellaan yhdessä derivoimaan, onii-chan! <3", mutta jotenkin... ei.

Avatar
isokana
Viestit: 1121
Liittynyt: Su Joulu 12, 2004 18:08
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja isokana » Ti Heinä 10, 2007 12:50

Olen tässä aamupäivän fantasioinnut, kuinka paljon kiinnostavampi Polymer Electrolyte Reviews olisi, jos siinä seikkailisi söpö Sakura-chan kuvaajien joukossa.

Ehkä ei siis mihinkään ylemmän tason oppikirjoihin. Peruskouluun... haluammeko tosiaan, että tulevat sukupolvet tulevat liittämään mangan esimerkiksi ah-niin-kiinnostavaan ruotsin/historian/matikan/uskonnon opiskeluun? Tässä tapauksessa ennustaisin Suomen anime- ja mangakulttuurin nopeaa kuolemaa.

Siis jotkut hämärät muistikuvat omista peruskouluajoista tahtovat sanoa, että kuvituksella ollut mitään väliä, kun ne sanalistat ja vuosiluvut piti kuitenkin opetella ulkoa. Sakura-chania olisi unohtunut korkeintaan tuijottamaan ja menettänyt tehokasta lukuaikaa.
MyAnimeList
Friends? If you're talking about henchmen, I've got lots of those.
I wanted to mess with your mind a bit. Sorry.

Avatar
VampireNaomi
Viestit: 452
Liittynyt: To Tammi 05, 2006 21:04
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja VampireNaomi » Ti Heinä 10, 2007 14:18

Vastasin ihan sama, vaikka toisaalta joutuisin tulevana englannin- ja saksanopettajana sitten elämään näiden mangaoppikirjojen kanssa. Isokanalla on ihan hyvä pointti siitä, että manga saattaa sitten joidenkin mielissä assosioitua aina siihen omaan inhokkiaineeseen.

Paljon mieluummin motivoin tulevia oppilaitani esim. työntämällä kunnon englanninkielisen mangan käteen kuin hymyilemällä tekopirteästi ja tokaisemalla, että eikö olekin tämä englannin opiskelu kivaa, kun kirjoissakin on noin kivoja kuvia.
Avatarini liittyy aina siihen animeen, jota tällä hetkellä katson. [Srapped Princess 2/24]
Anime- ja mangablogini

Avatar
Eemeri
Viestit: 56
Liittynyt: Su Syys 17, 2006 13:43
Paikkakunta: Salo

Viesti Kirjoittaja Eemeri » Ti Heinä 10, 2007 14:23

:lol: Hehheh.
Noh, jos ei nyt kuitenkaan mihinkään ylioppilaiksi valmistuvien kirjoihin mitään pieniä chibi-hahmoja...

Vaikka nyt onkin kyseessä näinkin äärimmäisen teoreettinen asia, niin järki käteen siinäkin. Eli, tietenkin tuottajat voisivat suunnata tiettyjä kuvituksia niille sopiville ikäluokille.

Edit:
VampireNaomi kirjoitti: ...työntämällä kunnon englanninkielisen mangan käteen kuin hymyilemällä tekopirteästi ja tokaisemalla, että eikö olekin tämä englannin opiskelu kivaa, kun kirjoissakin on noin kivoja kuvia.
Hei, tuossahan on ideaa! Pitääkin ehdottaa englannin opettajalle joku kerta. :mrgreen:
"アニメ と 漫画、 毎朝、 毎晩。"
"No pain, no gain."
"Kaikki lasketaan..."

Avatar
Mokkun
Viestit: 23
Liittynyt: Ma Kesä 25, 2007 22:27

Viesti Kirjoittaja Mokkun » Ti Heinä 10, 2007 16:19

Meidän 8.lk:n Äikän kirjassa oli Ranmasta ja muista (en nyt muista mistä) kuvia ja sen aiheisia tehtäviä sekä tietotekstejä animeen/mangaan...

Ei ne jutut ollu mitenkään antosia semmosia yleispäteviä semmosille jotka ei tiiä mitään mistään! :D

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Ti Heinä 10, 2007 16:29

Ideana kyllä, lopputuloksena ehkä. Ja nimenomaan peruskoulutasolle. On tullut yhden jos toisenkin opettajan kanssa aiheesta juteltua.

Opettaminen on vaativa laji - yksi iso osa sitä on saada oppilaat kiinnostumaan aiheesta. Tästä on nähty monia humoristisia esimerkkejä vuosien varrella ja itse kukin muistamme varmaan monenmoisia maskotteja oppikirjoistamme. Niinkuin se kana tjsp jonka nokka on auki parempaan päin matemagiikan kirjassa.

Mutta sitten tulee se kiva sana nimeltä prosessi. Ideasta valmiiseen ja laajalti käytössä olevaan oppikirjaan on hyvinkin kymmenen vuoden matka. Siksi trendien mukaan ottaminen on aina hieman riskaapelia. En usko sinänsä että manga katoaa joten varovainen mukana pitäminen voisi toimia.

Poikkeuksiahan on. Kuten yllä jo huomasimme, poikkeustapauksissa muutamankin vuoden sisään voidaan saada jotain piristävää sekaan joka on toki hyväksi. Mutta on harva koulu jolla on esim. varaa uusia kirjoja kovin tiuhaan jolloin on säkäpeliä kenelle tuore ja "trendikäs" teos osuu. Rahan lisäksi kyseessä on koulun päätöksentekoprosessi.

Avatar
NoJopas
Viestit: 158
Liittynyt: La Syys 30, 2006 10:13
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja NoJopas » Ti Heinä 10, 2007 18:32

Riippuu aineesta ja aiheesta. Joku matikka nyt on aika neutraali, tai fysiikka, mutta olisi älytöntä nähdä mangahtavia hahmoja jossain historian tai uskonnon kirjoissa. Minun mielestäni. Ainakin mun silmiini sattui kun kirjakaupassa näin kirjan, joka muistaakseni kertoi viikingeistä mutta piirrokset olivat (matkittu) Japanin maalta.

Kannatan suomalaisten kuvittajien käyttöä suomalaisten oppikirjojen kuvittajina, ja minusta on kivempi nähdä kuvittajilla omaa, persoonallista tyyliä kuin oppimalla opeteltua mangameininkiä. Vaikutteitahan saa toki ottaa, mutta omaa näkemystä kehiin.

Avatar
Smurfkage
Viestit: 21
Liittynyt: Pe Joulu 07, 2007 22:00
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Smurfkage » Pe Helmi 29, 2008 23:21

Vastasin: Ihan sama minulle. Oishan se kiva kun niissä kirjoissa ois jotain sellaisia "mangatyylisiä" kuvia, mutta ei siitä niin paljon iloa olisi.

Ja ne perus yksinkerttaset kuvat on sillä lailla perempia, että jos joka kuva olisi jotain mangataideteoksia niin eihän siihen tekstiin voisi keskittyä kun jäisi niitä kuvia töllöttämään.

Avatar
silverynova
Viestit: 104
Liittynyt: To Marras 01, 2007 15:12
Paikkakunta: Kokko L.A.

Viesti Kirjoittaja silverynova » Pe Helmi 29, 2008 23:52

Omasta mielestäni oppikirjojen kuvia voisi kyllä kohentaa. Sen huomaa lapsikin kuinka paljon niihinkin on nykyään "panostettu" :roll: Siis eihän niiden tarkoitus ole olla mitään taidekirjoja mutta minua ärsyttää semmoiset sutaistut kuvat.

Niin ja siihen itse kysymykseen vastasin että ei kiitos. Minusta manga-kuvat sopisivat ehkä japaninkielenkirjoihin mutta mitä niitä nyt matikaneepokseen tai historiankirjaan.

Avatar
zany
Viestit: 339
Liittynyt: La Heinä 22, 2006 11:56

Viesti Kirjoittaja zany » La Maalis 01, 2008 12:07

vastasin "kyllä se minulle kävisi"

Mutta ajatelkaa nyt hyvät ihmiset niitäkin jotka vihaavat mangaa ja animea! Haluaisivatko he? Enpä usko. Ei siitä mitään tulisi. Tietenkin jos kaikki manga ja anime "hullut" laitettaisiin samaan kouluun,niin ehkä sitten... Ei muuten.
Forever love, Forever dream
afureru omoi dake ga
hageshiku setsunaku jikan wo umetsukusu
Oh! Tell me why
All I see is blue in my heartDA || Animewatcher

Avatar
SAKITO
Viestit: 22
Liittynyt: Ti Elo 14, 2007 16:27

Viesti Kirjoittaja SAKITO » Ti Maalis 11, 2008 17:27

Olisihan se ihan kiva, mutta eiköhän pidetä oppikirjat ihan vain oppikirjoina ja harrastukset harrastuksina. Mitäköhän sitten ne ei niin mangasta pitävät sanoisivat? - Ei tule kuuloonkaan. Itsekin tunnen aika monta tyyppiä, jotka vihaavat mangaa yli kaiken, joille se olisi viimeinen tikki.

Eikä oppikirjoja ole tarkoitettu miksikään taidekirjoiksi. Mutta ei sitä koskaan tiedä, vaikka tulevaisuudessa lapsemme saisivat katsella mangaukkoja oppikirjoissaan.

Tulisi kaikesta huolimatta aika rahastusmainen vaikutelma.
:roll:

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Gallupit ja kyselyt”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa