Taruolennot ja sellaset...

Tälle alueelle voit tehdä äänestyksiä, alueella toimivat muuten samat perussäännöt kuin Yleinen Keskustelu -alueella.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Uskotko taruihin?

Kyllä
126
34%
En
70
19%
Jonki verran
177
47%
 
Ääniä yhteensä: 373

Avatar
NybeKat
Viestit: 163
Liittynyt: Ke Helmi 12, 2003 10:10
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja NybeKat » Pe Maalis 21, 2003 22:14

Sefie kirjoitti:Taruolennot? Hmm... Uskominen on kivaa, ei siinä mitään... Mutta en nyt laittaisi henkeäni pantiksi siitä, että seuraava poika, jota halaan muuttuu eläimeksi. ^_^
:shock: No eihän kaikki fruits basketissakaa muutu :( ku ei kaikki oo samanlaisii!!!!!!

Sori... huono päivä ^^; *katto vähän aikaa sit FB15* snif ;__;

Avatar
Hanashi-chan
Viestit: 43
Liittynyt: Ma Maalis 17, 2003 14:51
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Hanashi-chan » Ma Maalis 24, 2003 14:13

Tulipa vain tässä tällainen yksityiskohta mieleeni, jos jotakuta kiinnostaa, kun on ollut puhetta tarustojen ja myyttien siirtymisestä mangaan ja animeen... Oh My Goddessin kolme jumalatarta Urd, Belldandy ja Skuld on nimetty Eddan jumalrunojen (vanha skandinaavinen jumaltarusto) kolmen ajan jumalattaren mukaan. Urd, menneisyyden jumalatar, Verdandi, nykyisyyden jumalatar, Skuld, tulevaisuuden jumalatar. Belldandyn nimen kirjoitusasun erilaisuuteen löytyy helposti selitys. Verdandi translitteroituna katakanoille on be-ru-da-n-di. Kun siitä on Jenkkilässä tehty takaisin-translitteraatio, on se vääntynyt Belldandyksi. :)

Ja tiedetään, tiedetään, aina löytyy niitä, joille tuo oli jo "vanha juttu", mutta on varmasti monia, jotka eivät tuota ole ainakaan huomanneet, vaikka tietäisivätkin molemmat, sekä sarjan että taruston, joten kenties ainakin jollekin tuo pieni tiedonmuru tuo iloa. :P

P.S
HUPPISTA... :oops: En ollutkaan ensimmäinen joka tuosta jo täällä puhui... :oops: Nooh... eikös se mennytkin niin, että kertaus on opintojen äiti? :P *miksei tässä foorumissa voi poistaa viestejä... muminaa jupinaa... noh, ensikerralla muistan lukea tarkemmin kaikki viestit ennen kuin lähden kynäilemään uusia...* :oops:
Viimeksi muokannut Hanashi-chan, Ma Maalis 24, 2003 20:03. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kouryuu, envelop me with thy black wings and carry me into nothingness, grant me thine kiss of oblivion.

Menneiden aikojen titteleitä:
YAMAn puheenjohtaja vuosina 2002-2004
YAMAn Virallinen Isosisko Oneesan
Animecon IV ohjelmavastaava

Avatar
Shinanai
Viestit: 87
Liittynyt: To Tammi 30, 2003 21:14
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Shinanai » Ma Maalis 24, 2003 18:28

Itse uskon taruolentoihin joskus vähän enemmän ja joskus vähän vähemmän... en kuitenkaan ikinä sulje niiden olemassaolon mahdollisuutta pois, ja pidän erityisesti animesarjoista jossa on jonkunlaista mytologiaa/tarustoa/uskonnollista kamaa niiden taustalla.

Minua kiehtoo kaikkea laidasta laitaan, ihan kunnon jumalolentotarustosta (esim. Ghiblin leffoista mainittakoon Henkien Kätkemä ja Mononoke Hime) maagisiin koulutyttöihin ja Fruits Baskettiin. Ja vakaasti uskon että vielä itsekin joskus saan ne haluamani kissankorvat tai siivet... :)

Avatar
Biiru
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Helmi 04, 2003 15:21
Paikkakunta: ikaalinen/helsinki

^nau

Viesti Kirjoittaja Biiru » Ti Maalis 25, 2003 12:31

ja kyllä minusta tuo nausicaä:n hahmottelema tuleivaisuuskuva vaikuttaa liiankin todennäköiseltä. ainakin minusta...

tai ehkä olen vain liian fanaattinen nausicaä fani

Avatar
Chihiro
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Helmi 28, 2003 10:27
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Chihiro » Ke Maalis 26, 2003 15:15

Sivis kirjoitti:
P-Chan kirjoitti:Kyl mä kai... ainakin Näkkiin... puri meitsiä kerran uimassa jalkaan...!
Näkki piili kaivossa, ja jos meni liian lähelle niin se nappas kaivoon! ;)
Kyllä se Näkki lähinnä joissa ja järvissä asui. Tuosta kaivosta en ole kuullut mutta aijon tarkastaa.
Näkkiin liittyy monenlaisia uskomuksia, mutta tietääkseni yleisimmät ovat, että se pyydysti erityisesti lapsia (joten he eivät saaneet mennä yksin uimaan, kuulostaa vanhenpien kannalta aika kätevältä pelottelukeinolta :wink: ) ja että se soitti viulua. Oli joitain temppuja, joiden avulla Näkin sai opettamaan itselleen kaikki viulunsoiton salat. Tällä tavalla taitonsa hankkineista pelimanneista on tarinoita enemmänkin.

Avatar
Chihiro
Viestit: 3
Liittynyt: Pe Helmi 28, 2003 10:27
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Chihiro » Ke Maalis 26, 2003 15:56

Minä nyt vastasin jo tuohon Näkkijuttuun mutta kyllä minulta muutenkin juttua löytyy.

Folk-lorea ja mytologioita on tullut luettua jos jonkinlaista ja kuten tässä keskustelussa on jo todettu, yhtäläisyyksiä löytyy ympäri maailmaa. Esimerkiksi tarina köyhästä tytöstä, joka asuu äitipuolen ja tämän tyttären kanssa (ja jonka puhuessa suusta yleensä syystä tai toisesta putoilee esim. kultarahoja kun sisarpuolen suusta sen sijaan putoilee vaikkapa rupisammakoita) toistuu maasta toiseen. Seuraavaksi tietysti tulee prinssi, joka rakastuu tyttöön ja niin tästä tulee aikanaan kuningatar. Äiti- ja sisarpuoli ovat kateellisia ja tytön saatua ensimmäisen lapsensa he onnistuvat laittamaan sisaren tytön paikalle. Tyttö sen sijaan muuttuu joksikin linnuksi (usein vesilinnuksi) ja lentää tiehensä. Aikanaan prinssi saa tietää asiasta ja tarinassa on onnellinen loppu - paitsi tietysti äitipuolelle ja tämän tyttärelle. Tarinan elementit vaihtelevat tietenkin hieman, mutta olen henkilökohtaisesti lukenut yli viisi erilaista versiota eri puolilta maailmaa.
Tämä oli vain *pieni* esimerkki.

Animesta ja mangasta löytyy paljon viittauksia vanhoihin kansantaruihin ja mytologioihin - ainakin jos tietää mitä etsii. Jo monesti mainitut Mononoke Hime ja Sen to Chihiro no Kamikakushi ovat hyviä esimerkkejä animeista, joissa on käytetty hyväksi vanhoja japanilaisia uskomuksia ja taruolentoja. Myös esimerkiksi Takahashi Rumikon sarjakuvissa olen törmännyt moniin viittauksiin ja lainauksiin, jotka on usein laitettu nykyajan raameihin. Ah, Megami-sama ei myöskään ole ainoa anime/manga joka pohjaa Eddaan, nyt suoralta kädeltä tulee mieleen ainakin Valkyrie Profile (ei kannata lukea ellei ole kiinnostunut erityisesti mangoista, joissa on pohjoismaista mytologiaa).

Animessa ja mangassa on kuitenkin paljon virheellistä tietoa, sillä yleensä tarinat on leikelty ja liimailtu uuteen, paremmin juoneen sopivaan muotoon. Pitäkää siis varanne ja lukekaa tunnollisesti jumaltarustonne ja kansansatunne. :wink:


Muuten, niille joita kiinnostaa, Miyazakin Nausicaän nimi tulee Odyseiassa esiintyneeltä faiaakki-prinsessalts ja elokuvan prinsessa on sekoitus tästä ja eräästä Heian-kaudelta peräisin olevan tarinan "prinsessasta, joka rakasti hyönteisiä". :)

Avatar
NybeKat
Viestit: 163
Liittynyt: Ke Helmi 12, 2003 10:10
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja NybeKat » Ke Maalis 26, 2003 16:24

Heh, toiki tuttu tarina...siis toi tyttö joka tuo rikkautta ja pääsee linnaan ja muuttuu linnuks jne... mutta oon kai kuullu siitä vaa yhen version... tai siis lukenu, ku olin päiväkodissa töissä.. sitä luin siis eskareille (niinku jotain muitaki satuja) mutta luinpa siel itsekseen muitaki kirjoja välillä :roll: heh

Kiva kyllä lukea millasia tarinoita teille tulee mieleen ^__^
*kiittää kaikkia tähän mennessä vastanneita*

Avatar
M-Arkku
Viestit: 278
Liittynyt: Su Tammi 19, 2003 20:12
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja M-Arkku » Ke Maalis 26, 2003 17:19

Chihiro kirjoitti: Valkyrie Profile (ei kannata lukea ellei ole kiinnostunut erityisesti mangoista, joissa on pohjoismaista mytologiaa).
Pohjoismaista mytologiaa käyttää myös Myung Jin Lee sarjassaan Ragnarök, kuten nimestäkin voi jo päätellä. Korealaistahan tuo on, mutta suosittua Japanissa, muutenkin korealainen sarjakuva saanut hyvin jalansijaa nousevan auringon maassa. Toinen hieno sarja Koreasta on Min-Woo Hyungin Priest, jossa leikitellään kristillisillä uskomuksilla ja tavoilla, tätä joku kyselikin aiemmin tässä samassa threadissa, unohtui vain silloin. Molemmat sarjakuvat ovat Tokyopopin halppissettiä.
Markku Mulari
Oulun SuurSensei

"When I dream, I want a pony."
- The Acts of Gord: The Book of Chronicles, Chapter XXI -

Avatar
Amoeba
Viestit: 38
Liittynyt: Su Tammi 19, 2003 18:55
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Amoeba » Pe Maalis 28, 2003 01:32

Chihiro kirjoitti:Ah, Megami-sama ei myöskään ole ainoa anime/manga joka pohjaa Eddaan, nyt suoralta kädeltä tulee mieleen ainakin Valkyrie Profile (ei kannata lukea ellei ole kiinnostunut erityisesti mangoista, joissa on pohjoismaista mytologiaa).
Tuosta tuli mieleeni yksi itseäni ihan jonkun verran miellyttänyt nettimanga, nimittäin (MAINOS) Sparkling Generation Valkyrie Yuuki, jossa on käytetty kohtalaisen voimakkaasti norjalaista mytologiaa.
Chihiro kirjoitti:Animessa ja mangassa on kuitenkin paljon virheellistä tietoa, sillä yleensä tarinat on leikelty ja liimailtu uuteen, paremmin juoneen sopivaan muotoon. Pitäkää siis varanne ja lukekaa tunnollisesti jumaltarustonne ja kansansatunne. :wink:
Jooh, itse en ole kauhean paljoa eri mytologioihin tutustunut, mutta kyllä joskus huomaa juttuja, jotka eivät vain kuullosta tarustoihin sopivalta. Enimmäkseen taitavat olla pehmennyksiä alkuperäisistä, kohtalaisen... mmh, raa'oista teemoista. :P

Avatar
FoxJones
Viestit: 826
Liittynyt: To Helmi 27, 2003 13:08
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja FoxJones » Pe Maalis 28, 2003 13:36

Ja sitten on näitä animeita jotka ottavat lähinnä vain nimistöä, koska ne kuullostaa vinkeeltä. Esim. Ufo Princess Valkyrie. Avaruusprincessa planeetta Valhallasta. Ihan kiva sarja, mutta tuo nimistön käyttö aiheuttaa sekavaa hihittelyä. :roll:
[22:27:47] <@Kyuu> Sivis: sun tarvii kuvailla yleisölle amv:iden poikkitaiteellisuuden merkitystä
[22:29:18] <@Sivis> "amv:n teko on vähä ku ois .. taiteellista.. poikittain.. siellä"

Avatar
Lonkerohattu
Viestit: 148
Liittynyt: To Touko 22, 2003 00:00
Paikkakunta: Helsinki

Se suurin paradoksi.

Viesti Kirjoittaja Lonkerohattu » To Touko 22, 2003 13:21

Ehdottomasti brahman, maailmansielu aka maailmankaikkeus, miksi sitä halutaan kutsua. Täysin persoonaton paradoksi, joka on samaan aikaan kuollut ja elävä, kaikkialla ja ei missään, olemassa ja olematon. Mukavaa samanaikaista aivojen nyrjäyttelyä ja jumppaa samaan aikaan siis.

Tosin tämän piirtäminen voi olla astetta vaikeampaa, tosin valkoinen tai musta paperi kelpaavat sellaisenaan. :D
Minua ei päästetä edes taivaan portin lähettyville, helvetistä minut potkittiin jo pois ja olen aivan liian sekaisin saavuttaakseni nirvanan. Elämäni on kuitenkin ihanaa, koska pääsiäispupu palkkasi minut tappamaan joulupukin.

Avatar
Lonkerohattu
Viestit: 148
Liittynyt: To Touko 22, 2003 00:00
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Lonkerohattu » To Touko 22, 2003 13:34

FoxJones kirjoitti:Ja sitten on näitä animeita jotka ottavat lähinnä vain nimistöä, koska ne kuullostaa vinkeeltä. Esim. Ufo Princess Valkyrie. Avaruusprincessa planeetta Valhallasta. Ihan kiva sarja, mutta tuo nimistön käyttö aiheuttaa sekavaa hihittelyä. :roll:
Kun se rajoittuisikin tuohon. Kyllähän myyttinen nimi kuulostaa hienolta laitteessa, joka saattaakin tehdä aivan päinvastaista kuin taruolento käsityksenä.

Ja kyllähän se länsimaalaisiltakin onnistuu, kun vähän aikaa sitten vastaan tuli taas yksi esimerkki aasilaisten kirjoitusmerkkien väärinkäytöstä, joka oli eräs t-paita, jossa oli kaunis maisema "itämainen" maisema, jonka oikeassa yläreunassa oli merkki "Akui", eli pahantoisuus, ilkeys jne. :)
Minua ei päästetä edes taivaan portin lähettyville, helvetistä minut potkittiin jo pois ja olen aivan liian sekaisin saavuttaakseni nirvanan. Elämäni on kuitenkin ihanaa, koska pääsiäispupu palkkasi minut tappamaan joulupukin.

Avatar
Harakka
Viestit: 4
Liittynyt: Ma Elo 11, 2003 20:12
Paikkakunta: Kouvola

Luontoäiti. Suurin pelko. Jaiks.

Viesti Kirjoittaja Harakka » Ma Elo 11, 2003 21:29

Tähän on hyvä& yksi vastaus:
Mononoke Hime.
Luonto on henkiä täynnä ja eläimet jumalia.
Rakastan sitä elokuvaa niin kovasti.
Isoveli lähti juuri Hollantiin opiskelemaan ja pakkasi versioni mukaansa vahingossa *noooouhuuuuh*
Rakas Mononokeni kelluu tällähetkellä ilmassa lentokoneen ruuman keskellä...agh. Vieroitusoireita.

Mutta minusta elokuva kuvaa niin kauniisti luonnon maagisuutta ja jumalallisuutta, että se pelottaa.
Rauha ja julmuus joka on niin luonnollisen voimallista. Jumalallista. Kaikki niin monimuotoista yksinkertaisuutensa keskellä. Idea siitä että jokainen kivi tai puunjuuri hengähtää elämästä astuessasi sille...no. Ainakin minun niskakarvani se saa pystyyn.

Kunnia &Voima luonnonhengille.
Metsä takaisin susille *g*
"I don´t like cheese balls, they stare at people, you know...."

Avatar
Meya
Viestit: 317
Liittynyt: To Syys 18, 2003 11:47
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Demon

Viesti Kirjoittaja Meya » Pe Syys 26, 2003 13:28

Minua kiinoostavat ehkä eniten demonit ja vampyyrit. Kaikista kiinnostunein olen kuitenkin ehkä aaveista...tai no asioista jotka liittyvät kuoleman jälkeiseen olotilaan (orbit yms.)

Tietoa vaan on kirjoissa liian vähän...

iyu
Viestit: 69
Liittynyt: Pe Helmi 14, 2003 14:19
Paikkakunta: ulvila
Viesti:

Vampyyrit tms.

Viesti Kirjoittaja iyu » Ke Loka 01, 2003 12:18

Hmh.. miksei kukaan ole puinut vampyyrejä sen enempää. Uskaltaisin melkein väittää, että vampyyri teemahan on animessa ja mangassa hyvin, hyvin suosittu. Ja täytyy myöntää, että itsekkin tuota teemaa rakastan. Onhan meillä vampire princess miyu, vampire yui + muuta sarjasta tuleet epäsikiöt, vampire game, the vampire dahlia, the wanderer, hellsing, arcana, hitsuji no uta ja lukuisat muut mitä ei juuri nyt tule mieleen + mitä en tiedä. Jokin niissä usein hennoissa kauniissa shoujo tyyppisissä hahmoissa jotka viettelevätkin sinut ikuiseen kadotukseen vain kiehtoo.

Oletteko muuten huomanneet, että ainakin japanissa on suhteellisen avoin suhden "tuonpuoleiseen elämään" ja henkimaailmaan. Esim totorossakin lapset ovat innoissaan kun talossa kummitteleen. Ja tuo on toistunut myös monessa muussa joita en nyt taas saa nimiä mieleeni. Yksi selitys tuohon avoimuuteen taruja ja henkijuttuja kohtaan kai on se että Japania ei olla miekat kädessä käännytetty kristinuskoon ja samalla uskoteltu että heidän kulttuurinsa ja tarustonsa on saatanasta.

Tarut on hienoja ja minun onkin tässä pitänyt alkaa omatoimisesti opiskelemaan hieman enemmän pohjoismaiden ja suomen mystiikkasta ja tarustosta, mutta en ole saanut vielä tehtyä aloitetta :(

Avalon...
...faraway isle of legend...
...of apple groves...
...and mist...
Avalon...
When will that day come?
Avalon...
Isle of faery...
...where heroes go...
Avalon..

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Gallupit ja kyselyt”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 14 vierailijaa