Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Yleistä, tiettyihin tapahtumiin liittymätöntä keskustelua kaikille coneissa käymisestä kiinnostuneille.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
madu
Viestit: 1442
Liittynyt: To Elo 02, 2007 14:31
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Viesti Kirjoittaja madu » Ma Heinä 28, 2008 19:22

Animeconin suosituin yksittäinen ajanviettotapa tuntui olevan tuo Tampere-talon viereinen Sorsapuisto ja tästä tulikin mieleeni hupsu idea siitä, että mahtaisiko sellainen tapahtuma toimia, minkä ainoa päämäärä olisi olla tekosyy yleiseen hengaukseen?

Jos joku ilmoittaisi jotain tyyliin "Hei kaikki, Suomen isoin miitti paikassa x! Siellä on cosplaykilpailu, myyntipöytiä ja hyvin tilaa", riittäisikö se saamaan ihmisiä liikkeelle? Tuollaisessa tapahtumassa voisi nähdä kavereita toiselta puolelta maata, sinne voisi tehdä cosplaypuvun ja heittää sen niskaan, sieltä voisi ostaa kustantajien tuoreimmat mangat halpaan hintaan ja siellä voisi järjestää improvisoidut purjokulkueet ja Final Fantasy Fightit... eli kaikki samat asiat mitä enemmistö conikävijöistä tekee nytkin, sillä erolla että conin järjestäjien ei tarvitsisi käyttää valtavia määriä aikaa ja vaivaa siihen, että valmistellaan ohjelmaa mikä kuitenkin kiinnostaa vain marginaaliyleisöä.

En nyt oikeastaan keksi mitään muuta sanottavaa, joten pyydänkin vain ihan mielenkiinnosta (en ole järjestämässä tällaista, joku muu tietenkin voi mikäli näyttää että jengi voisikin viihtyä) näkemyksiä siitä, olisiko tuollainen tapahtuma sinne lähtemisen arvoinen ja voisiko sellaisesta ehkä maksaakin. Keskustelua!

Avatar
Samy
Viestit: 34
Liittynyt: Ti Loka 23, 2007 17:40
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Viesti Kirjoittaja Samy » Ma Heinä 28, 2008 19:46

Kyllähän tuo periaatteessa voisi onnistua, uskon. Mutta ihmiset tulevat yleensä, jos on suht. taattu että siellä on porukkaa. Jos on joku ihan uppo-outo nimi niin osanottomäärä voi jäädä vähäiseksi. Jos mä yhtäkkiä pistän pystyyn joku "Samycon", tuleeko sinne 10,000 ihmistä? Ei tod. Ehkä 2. :D Joten nimeä pitää olla että ihmiset tulee. Miten voit taata että "Suomen isoin miitti" jos ei tapahtumaa oo koskaan vedetty. :)

Ja Finncon/Animecon-nimen alta pitää mielestäni löytyä tulevaisuudessakin ohjelmaa -- jos tuollainen ohjelmaton con vedetään joskus, pitää sillä olla oma nimi, ja sit kompastutaan tuohon tuntemattomuuteen. Mut ehkä muutaman vuoden vetämällä alkaa mainetta kerääntyä ja kriittistä massaa...
Yurusenai! Ai to seigi no seeraa fuku bishoujo senshi, Seeraa Muun! Tsuki ni kawatte oshioki yo!
--
Favorite animes: Sailor Moon, Nausicaä, Neon Genesis Evangelion

Avatar
MrBrown
Viestit: 195
Liittynyt: Su Helmi 02, 2003 20:41

Re: Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Viesti Kirjoittaja MrBrown » Ma Heinä 28, 2008 19:58

Kyllä tämä minun mielestäni on mahdollista, jossakin muodossa.

Olennainen tekijä tässä on varmaan yleinen fiilis; miten kovasti ihmiset odottavat tapahtumaa, minkälainen tunnelma on paikan päällä. Isona osana tätä on myös tapahtuman "imago". Eli fiilistä ei välttämättä ole, jos tapahtuma on vaan "joku miitti", vaan koska se on (esim) Animecon. Vaikka sitten paikan päällä tapahtuisi enemmän tai vähemmän samoja asioita. Jonkinlainen järjestely siis pitää olla, mutta tarvitaan myös sitä tilaa ja joustavuutta, joka sallii sen hengailun ja extempore-sähläyksen. Olennainen osa olisi mielestäni myös, että tapahtuma olisi ilmainen.

Minä itse olen juuri sitä toista ryhmää, eli tykkään siitä kun puhutaan Kuivaa Asiaa. Näin puhtaasti kävijän näkökulmasta, en näe mitään syytä miksei näille kahdelle eri ryhmälle voisi järjestää erikseen tapahtumia. Kuivacon ja Riehuntacon vaikka. Tai Setäcon ja Teinicon. Oli nimi mikä tahansa, mielestäni tässä on selkeähkö jako. On toki ihmisiä jotka nauttivat molemmista, mutta mielestäni vähemmän kuin ihmisiä jotka pitävät vain toisesta.


Heittäisin ilmaan seuraavia kysymyksiä: Onko esim Anime/Finnoconin tapa järjestää coni oikeasti hyvä tapa? Tukevatko nämä kaksi eri conikävijä-tyyppiä jotenkin toisiaan järjestämisen kannalta?

Avatar
Darth Mauno
Wannabe
Viestit: 1043
Liittynyt: Ke Huhti 23, 2003 08:32
Paikkakunta: Turku

Re: Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Viesti Kirjoittaja Darth Mauno » Ma Heinä 28, 2008 21:40

Moisia kysymyksiä on itsekin tullut erinäisiä kertoja mietittyä ja näin Animeconin jäljiltä ne ovat pyörineet sattuneesta syystä taas melko paljon mielessä. Hieman on tullut hahmoteltuakin tällaisella konseptilla toimivaa tapahtumaa ja jos riittävästi ylimääräistä aikaa sattuisi olemaan, olisin varmaan jo moista pistämässä pystyynkin.
"Do not underestimate the power of the Dork Side"

Jakoavain
Turun keisari
Viestit: 307
Liittynyt: Ma Loka 18, 2004 22:07

Re: Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Viesti Kirjoittaja Jakoavain » Ma Heinä 28, 2008 23:33

Kaksipiippuinen juttu. Hengailuhan on tosiaan kivaa, mutta mielestäni pitemmän päälle käy tylsäksi. Tämän on myös huomannut henkilö, joka nämä letkajenkat sun muut vetää. Juttelin kys. ol. henkilön kanssa Animeconissa, ja hän totesi näiden "järjestyshäiriöiden" syntyvän vain sen takia koska ihmisillä on tylsää. Ehkäpä se ohjelma on sittenkin tärkeä?

Avatar
MrBrown
Viestit: 195
Liittynyt: Su Helmi 02, 2003 20:41

Re: Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Viesti Kirjoittaja MrBrown » Ma Heinä 28, 2008 23:45

Jakoavain kirjoitti:Kaksipiippuinen juttu. Hengailuhan on tosiaan kivaa, mutta mielestäni pitemmän päälle käy tylsäksi. Tämän on myös huomannut henkilö, joka nämä letkajenkat sun muut vetää. Juttelin kys. ol. henkilön kanssa Animeconissa, ja hän totesi näiden "järjestyshäiriöiden" syntyvän vain sen takia koska ihmisillä on tylsää. Ehkäpä se ohjelma on sittenkin tärkeä?
"Hengailuconissa" joku letkajenkan kaltainen juttuhan olisi ihan ohjelma siinä missä muutkin. Tämmöisiä extempore-jutskien syntymistä pitäisi tukea sellaisissa tilaisuuksissa. Järjestyshäiriöksi se syntyy vasta siinä vaiheessa kun siihen ei varauduta, tai pyritään tukemaan juttuja jotka on tuon kanssa ristiriidassa.

Ja ohjelmaahan aina tarvitaan; kyse on lähinnä minkä tyyppisestä.

Avatar
Lunic
Viestit: 21
Liittynyt: La Touko 19, 2007 20:55
Paikkakunta: Tampere

Re: Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Viesti Kirjoittaja Lunic » Ma Heinä 28, 2008 23:48

Tällaisia kysymyksiä herää kyllä helposti, kun otetaan huomioon eilinen Animecon ja etenkin animeconistien ikärakenne juuri tällä hetkellä. Mutta mitenkään ketään väheksymättä niin herää myös kysymys, että pitäisikö virallisen ohjelman vain muuttua kysyntää vastaavaksi? Jos enemmistö conilaisista on 12-15v. niin ehkäpä se Kuiva Asia ei herätä heissä kovin suuria intohimoja.

Kuten todettua, hankala olisi tyhjästä ruveta väsäämään "Suomen suurinta animemiittiä". Tampere-talolla erottui hyvin selvästi "Häröcon" ja "Kuivacon", toinen tapahtui pihalla, toinen sisätiloissa, myyntipöytiä lukuunottamatta. Ehkä tosiaan olisi tarpeen järjestää Hassucon ja Asiacon erikseen? Asiaconin osallistujamäärä voisi tosin jäädä pieneksi, mutta onko se välttämättä huono asia? Ehkä se kuitenkin vain monimutkaistaisi asioita ja synnyttäisi liikaa uusia ongelmia.

Itse viihdyin joka tapauksessa eilisenkin kaltaisessa conissa, eikä virallinen ohjelma aivan tyhjille saleille kuitenkaan tainnut pyöriä? Eräs ratkaisu olisi tietysti Finnconin ja Animeconin täydellinen eriyttäminen, joka saattaisi luultavasti vaatia Animeconin muuttumista maksulliseksi, joka ei sekään mikään mahdoton ajatus ole ja kyllä, olen tietoinen niistä kiemuroista, jonka takia kyseiset conit ovat ilmaisia.

Nyt taisi punainen lanka viestistä jäädä jonnekkin matkalle, mutta eniveis.

Avatar
Samy
Viestit: 34
Liittynyt: Ti Loka 23, 2007 17:40
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Viesti Kirjoittaja Samy » Ma Heinä 28, 2008 23:59

2006 kun olin, niin silloin ainakin kuulin uhkailua että Finncon ja Animecon eriytettäisiin Jyväskylän jälkeen; tämä ei selvästikään toteutunut, enkä tänä vuonna enää kuullut vastaavia huhupuheita. Ehkä nämä kaksi conia kasvavat yhteen lopullisesti. Radikaalisti erilaisiahan ne ovat, mutta tietystä näkökulmasta ehkä siltikin yhteensopivia -- anime/manga on ehkä näille 15-kesäisille sitä geek/nerd hommaa mikä meille 30-kesäisille on Star Wars ja Robocop. Eli ehkä samanmentaliteettisia ihmisiä, vaikka fanituksen kohteet onkin erit? Vai onko niin että tällä nuoremmalla ikäpolvella on jo mainstreamia, eikä enää geek/nerd hommaa? En ole ekspertti, parempi etten sano mitään.

Mutta sen verran voin sanoa että minun mielestäni eriyttäminen ei olisi välttämättä hyvä idea. Vaikka tunnunkin olevan conissa sukupuuttoon kuolevaa lajia (jee, kaks Star Trek cosplayeria ja viis miljoonaa Narutoa tjsp) ja tuntuu että kohta ei ole enää ollenkaan Finnconia vaan pelkkä Animecon, niin silti en haluaisi että "Asia" ja "Härö" hajautetaan eri coneiksi. Joskus mulla on sellainen fiilis että Asia huvittaa enemmän ja joskus Härö. 2006 vietin suurimman osan aikaa ohjelmissa. Tänä vuonna vietin suurimman osan aikaa puistoa kiertelemässä. Mun mielestä on erittäin hyvä että tämä vaihtoehto on olemassa. Että jos päättää tulla coniin, niin saa ITSE päättää haluaako syödä Asiaa vai Häröä, sen sijaan että se olisi valmiiksi päätetty sun puolesta.

Vaihtoehdot on hyviä. Jos joku haluaa Asiaa, sitä on saatavilla. Jos joku haluaa Häröä, sitä on saatavilla. En tiedä kummalla tavalla haluan viettää 2009, mutta uskon että suuri osa 2009 onnistumista tulee just siitä että kumpi mua sattuukin sinä vkonloppuna sitten huvittamaan, niin sitä löydän sit kans.
Yurusenai! Ai to seigi no seeraa fuku bishoujo senshi, Seeraa Muun! Tsuki ni kawatte oshioki yo!
--
Favorite animes: Sailor Moon, Nausicaä, Neon Genesis Evangelion

Avatar
AM
Viestit: 435
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2004 11:25
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Viesti Kirjoittaja AM » Ti Heinä 29, 2008 00:34

Coni ilman asiaohjelmaa olisi coni jonka jättäisin ehdottomasti väliin. Animeconissa kulutin molempina päivinä vähintään 4 tuntia istuen jossain salissa. Sorsapuistossakin tuli tosin käytyä, lähinnä ohimennen kun menin syömään. Onhan se hyvä, että on hiukan vapaamuotoisempaa sivuohjelmaa niille, jotka eivät jaksa istua kuuntelemassa luentoja, mutta pelkästä satunnaishäröilystä ei saa pidemmän päälle viihdyttävää ohjelmaa teki sen kuinka hienoissa vermeissä tahansa. Kuin rockfestarit ilman esiintymislavaa ja oluttelttaa.
Häröconin ongelmat ovat kuitenkin pääasiassa teknisia. Jos sää ei salli niin neljä tuntia fffightia vesisateessa kelpaa korkeintaan olympialajiksi ja sisätiloissa on turvallisuusmääräyksiä, joten tilojen saaminen voi olla hyvin vaikeaa jos yrittää vuokrata rakennusta perusteella "1000 ihmistä letkajenkkaamassa portaikossa".
Antti Myller - Joensuun Otakuiden rahastonhoitaja, tekniikka- ja jäsenvastaava - Kawaconin talousvastaava.
MyAnimelist, figut & last.fm.

Macau
Viestit: 35
Liittynyt: Ma Heinä 28, 2008 15:33

Re: Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Viesti Kirjoittaja Macau » Ti Heinä 29, 2008 00:46

Itse tuskin ihan heti lähtisin tapahtumaan, jossa ei ole tapahtumaa. Tähän mielipiteeseen tänään vaikuttaa aika lailla tuo Tampereen Animecon, joka oli ensimmäinen con, jossa en cossannut ketään. Silloin tuo virallinen ohjelma tuli erittäin arvokkaaksi, sillä kun ei cossaa/pukeudu japanivaikutteisesti/ole muuten vain erittäin fame, niin jäi paljon ylimääräistä aikaa leijumaan ilmoille kameroille poseerauksen sijaan :D.

Ja jos ohjelmiin/luentoihin/etc osallistuvat ovat suhteessa aika pieni marginaali tapahtuman kävijöistä, niin onko silloin järkeä erotella näitä asia - ja hengailutapahtumia tulevaisuudessa erilleen? En sitten tiedä, kuinka paljon pienemmäksi väeltään jäisi tämä Asiacon, jos Asia ja Hauskuus erotettaisi toisistaan, ja onko se hyvä vai huono Asian ja Hauskuuden kannalta, mutta minusta erottaminen ei oikein kuulosta järin hyvältä ajatukselta, esimerkiksi jos kumpaisenkin taloudellista tulevaisuutta ajattelisi. Kun esimerkiksi Animeconissa pyörii eri sukupolven porukkaa, niin ohjelmiin olisi hyvä saada ehkä myös näitä nuorempia ohjelman järjestäjiä tai muuten vain nuoremmillekin iskevää näkökulmaa. Helppo täältä näytön takaa on todellakin sanoa :D. Uskon kuitenkin, että 12-16-vuotiaita ja semmosia 30-vuotiaita kävijöitä olisi erittäin vaikea saada yleisesti osallistumaan samaan luentoon.

Mutta jos tällainen hengailu con järjestettäisi, niin ei se minusta ihan ohjelmaton voi olla, ehkä virallisesti ohjelmaton kyllä. Ohjelmattomaan coniinkin tarvittaisi näitä järjestäjiä, joilla olisi hauskoja ohjelmia ja porukan leikittämisideoita valmiina mietittynä hihassa.
Joo, mutta oikeastihan minä en tiedä aiheesta mitään.

Avatar
Lönkka
Fantasiapelit
Viestit: 825
Liittynyt: Ke Huhti 05, 2006 17:16
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Viesti Kirjoittaja Lönkka » Ti Heinä 29, 2008 11:15

Samy kirjoitti:Vaikka tunnunkin olevan conissa sukupuuttoon kuolevaa lajia (jee, kaks Star Trek cosplayeria ja viis miljoonaa Narutoa tjsp) ja tuntuu että kohta ei ole enää ollenkaan Finnconia vaan pelkkä Animecon, niin silti en haluaisi että "Asia" ja "Härö" hajautetaan eri coneiksi.
Se että vierailijoita saapuu Animeconiin enemmän kuin Finnconiin ei mielestäni todellakaan tarkoita sitä että Finncon olisi jollain lailla riippuvainen Animeconista. Käsitykseni mukaan Animeconin vieraat eivät kuitenkaan juuri käy "kuivissa" Finnconin ohjelmanumeroissa. Ja kannattaa myös muistaa että Finnconin ei ohjelmaa ei kyllä perinteisesti ole voinut luonnehtia mitenkään kuivakaksi, päinvastoin. Tai ainakin näin oli aikoinaan kun itsekin olin vielä noita järkkäämässä.

Finnconit ovat pyörineet jo 80-luvulta ja keränneet tuhansien vieraiden yleisön. Mahdollisen eriyttämisen en usko haittaavan Finnconia millään lailla ja merkittävin muutos lienee se että Finnconin logistiikka helpottuisi koska ei tarvita niin julmetun paljon isompia tiloja Animeconilaisia varten.

Minulle on aivan sama mitä conien yhteistyön kanssa käy jatkossa, mutat sen tiedän että mikäli eriyttäminen tapahtuu niin Fanzun myyntipöytää ei tulla mitä todennäköisemmin näkemään Finnconissa, mutta Animecon onkin ihan eri asia...


Niin, ja kannattaa muistaa että "kuivakka" (no ei todellakaan!) scifilehti Tähtivaeltaja on työntänyt mangaa ja animea ihmisten kurkusta alas jo 80-90 lukujen taitteesta saakka eikä ole sitä vieläkään lopettanut.

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Viesti Kirjoittaja jtn » Ti Heinä 29, 2008 11:21

Voin olla tässä asiassa väärässäkin, mutta ymmärtääkseni rakkaiden länsinaapureidemme järjestämä Uppcon on aika pitkälti juuri tätä. Ei (asia)ohjelmaa, mutta kaikkee kivaa hengausjuttua ja siihen liittyvää sitäkin enemmän. Joku Uppconissa joskus käynyt voinee vahvistaa/korjata käsitykseni.
- Jussi Nikander

Avatar
Zarander
Viestit: 36
Liittynyt: Ma Heinä 28, 2008 13:45
Paikkakunta: Turku

Re: Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Viesti Kirjoittaja Zarander » Ti Heinä 29, 2008 13:35

Happy Skull kirjoitti: Mutta jos tällainen hengailu con järjestettäisi, niin ei se minusta ihan ohjelmaton voi olla, ehkä virallisesti ohjelmaton kyllä. Ohjelmattomaan coniinkin tarvittaisi näitä järjestäjiä, joilla olisi hauskoja ohjelmia ja porukan leikittämisideoita valmiina mietittynä hihassa.
Joo, mutta oikeastihan minä en tiedä aiheesta mitään.
On totta, että useat hetken päähänpistosta järjestetyt jutut jossain Sorsapuiston reunalla tuntuivat olevan niitä hauskimpia, ehkä osaksi siksi, että ne eivät olleet aikaan sidottuja vaan niihin osallistui, jos sattui olemaan sillä hetkellä kyseisessä paikassa. Kenties tulevissa coneissa voisi olla jotain käveleviä tapahtumienvetäjiä, tyyliin joitain liivillisiä järkkäreitä tms, jotka järjestäisivät milloin missäkin cosplay-shakkia, fffighteja ja muita conien yleistapahtumia? Silloin coni olisi ehkä virallisesti ohjelmaton, mutta silti joku olisi aina selvästi vetämässä tapahtumaa eikä tulisi sellaista kaaoksenomaista "hei kuka tässä nyt selittää tämän?"-tilanteita, joita aina tämmösissä boredness prevention -tilanteissa tuntuu olevan :D
AM kirjoitti:Jos sää ei salli niin neljä tuntia fffightia vesisateessa kelpaa korkeintaan olympialajiksi ja sisätiloissa on turvallisuusmääräyksiä, joten tilojen saaminen voi olla hyvin vaikeaa jos yrittää vuokrata rakennusta perusteella "1000 ihmistä letkajenkkaamassa portaikossa".
Minulla ei ole mitään hajua siitä, millä perusteilla conien tiloja yleensä saadaan järkättyä, mutta luulenpa, että se ei ole ollut mitään tyyliin "hei, meille tulee 5000 innokasta nuorta viettämään viikonlopun tiloihinne tehden asioita, joista ette ole ikinä kuullukaan, asuissa, joita ette ole tiennytkään olevan olemassa"... Vaikka nyt ohjelman tarvetta on vaikea perustella sen vaikutuksella suurien tilojen saatavuuteen, on sillä varmasti painoarvoa asiaa päättäville elimille esiteltäessä. Toiseksi on hyvä aina antaa mahdollisuus kumpaankin ohjelmaan - jatkuvaan sisällä istumiseen puutuu, mutta ei ulkonakaan loputtomasti tehtävää riitä (varsinkaan jos siellä sataa nyrkin kokoisia rakeita)..

KRO
Viestit: 18
Liittynyt: Ke Syys 19, 2007 13:30
Paikkakunta: Tampere

Re: Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Viesti Kirjoittaja KRO » Ti Heinä 29, 2008 16:45

Conijärjestäjän näkökulmasta ja kun on juuri tuo iso itse järjestetty coni takana (ja alkaa vähitellen palailla elävien kirjoihin) voisin väittää, että ohjelmaton coni voi olla oikeasti sellainen, johon ei tiloja niin helposti saa. Yksi iso osa siitä, miksi tuollainen mahtava tila, jossa oli jopa käytävillä ilmastointi (vaikkakin väkimäärän takia ehkä paikoitellen hieman ylikuormittettu), oli se että meillä oli oikeasti sitä "vakavaakin" ohjelmaa ja kunniavieraita, jotka esimerkiksi lisäsivät median kiinnostusta ja saivat niin tilan vuokraajat kuin mediankin ottamaan tapahtuman vakavasti sen sijaan, että olisivat uutisoineet puiston olevan täynnä hörhöjä, jotka varmasti vaikuttavat vain negatiivisesti nuoriin ja noin. Uskon vahvasti, että kunniavieraiden saaminen paikalle coniin, jossa ei ole mitään ohjelmaa, on käytännössä kohtuullisen mahdotonta. En epäile, etteikö sellaisiakin vieraita löydy, mutta tietääkseni Animeconin kunniavieraata pitivät nimenomaan siit "kuivasta" ohjelmasta.

Tasapuolisuuden nimissä yritimme järjestää myös Animeconiin niin sitä kuivaa kuin sitä kosteaakin..eikunsiis hölmöäkin ohjelmaa. Mm. FF-fightit, Cosplayt, AMV, Deittiohjelma edustivat sitä hassuttelua ja toisaalta paneelikeskustelut ja esitelmät sitten sitä "kuivaa" puolta. Samoin on aina ollut myös Finnconin puolella, vaikka nuo "hassutteluohjelmat" eivät olekaan koskaan olleet ihan samalla tavalla suosittuja kuin vaikkapa Cosplay eikä varsinkaan ulkoisesti niin näkyviä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että molempien conien puolella on väkeä, jota kiinnostaa vakavahenkinen ohjelma ja on väkeä, jota kiinnostaa se hassuttelu ja on väkeä, jota kiinnostaa molemmat. Ja myös niin, että ne, joita kiinnostaa ensin vain hassutteluohjelmat, saattaa kiinnostua vakavahenkisemmistäkin jutuista, kun se oikea aihe sattuu eteen. Itse olen nuorempana pitänyt Finnconeissa niistä enemmän kevyemmistä ohjelmista ja sittemmin alkanut pitää enemmän niistä oikeasti kriittisistä paneeleista ja noin. Mielestäni ohjelman vakavahenkisyys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ohjelman pitäisi olla kuiva. Esim. Muumi-paneelissa keskusteltiin sosiaalisesta perheestä ja ties mistä vakavahenkisesti, mutta ei ryppyotsaisesti kuitenkaan :)

Tämän vuoden conista en myöskään tekisi kovin karkeaa jakoa Finnconin ja Animeconin ohjelman välille, koska meillä oli useitakin ohjelmanumeroita, jotka liittyivät molempiin. Esimerkkinä vaikkapa Eeppinen Tampere vastaan Turku -paneeli, jossa oli kuitenkin molempia kaupunkeja edustamassa sekä scifisti että animisti. Samoin Cheryl Morganin Masquerades-ohjelma käsitteli sekä naamiaisia, että cosplayta, joista molemmista Cheryl tietää todella paljon, vaikka scifisti periaatteessa onkin. Samoin coniteasta hirmu iso osa ei oikein edustanut kumpaakaan puolta vaan kiinnostuksenkohteet olivat sekä scifin että animen ja mangan puolella, minä itse mukaanlukien. Ehkä juuri siksi en haluaisi, että tapahtumia erotetaan toisistaan.

Jos Animecon ja Finncon pidettäisiin erikseen, jatkaisin käymistä Finnconissa, Animeconista en ole niin varma, varsinkaan jos se olisi maksullinen. Huonoin ratkaisu noiden erottamisen kohdalla olisi järjestää ne samaan aikaan samassa kaupungissa mutta selkeästi eri paikoissa. Yhdessä järjestämisessä on voimaa, kuten tämän vuoden coni taas osoitti. Asiat eivät välttämättä näy ulospäin mutta asioiden tekeminen vain kerran kahden kerran sijaan helpottaa paljon. Samoin kontaktien hyödyntäminen auttoi molempia coneja huomattavasti. Finnconin järjestäminen pelkästään olisi helppoa ja mahdollista, sehän olisi vain paluu aikaan ennen Animeconia. Animeconin järjestäminen ilman Finnconia olisikin sitten toinen asia. Animecon on kasvanut vuosien varrella räjähdysmäisesti eikä loppua näy. Vaikka conia on järjestetty useammassa kaupungissa, tuon kokoisen conin järjestämisestä on kokemusta käytännössä vain todella pienellä porukalla ja niin pienellä porukalla ei tuollaista conia pysty kunnolla järjestämään. Ongelma tuntuu myös olevan se, että Suomessa sikiää coneja kuin sieniä sateella, mutta monikaan ei tunnu olevan halukas tulemaan mukaan järjestämään Animeconia. Scifisteillä on helpompaa, koska Suomessa on käytännössä vain yksi coni eikä enempää ole suunnitteilla. Tässäkin tilanteessa tietojen ja voimien yhdistäminen palvelee molempia coneja.

Itse en henkilökohtaisessti usko conikävijöiden eroavan toisistaan suuresti. Ropecon on pysynyt kohtuullisen samanlaisena vuosien varrella, vaikka cosplay ja anime ovat tulleet osaksi conia. Itse muistan käyneeni teini-ikäisenä (joskus 90-luvulla) Ropeconissa kavereideni kanssa. Sen jälkeen oli monen vuoden tauko ja kun muutama vuosi sitten olin taas conissa, mielestäni kaikki oli ennallaan. Ainoa muutos tuntui olevan se, että minusta tuntui conikävijöiden keski-iän laskeneen, kunnes tajusin että itse olin vain vanhentunut. Edellisen kerran conissa ollessani olin itse vain niin paljon lähempänä tuota keski-ikää :)

Kaiken kaikkiaan ohjelmaton miitti voisi toimia, mutta se vaatisi nimenomaan ulkotilan (sisätiloissa esim letkajenkan vetäminen voi oikeasti olla todella vaarallista, siksi mm. elefanttimarssi oli pakko keskeyttää sisätiloissa). Myyjien saaminen ulkotilaan voi olla mahdollista, siinä missä johonkin markkinoillekin, mutta telttojen hommaaminen vaatisi suhteita tai paljon rahaa. Myös järjestyshäiriöt ulkoilmatapahtumassa ovat erilaisia ja poliisin vaatimus järjestyksenvalvojien suhteen voi olla kovempi. Samoin isolle miitille tarvitaan maanomistajan lupa, vaikka kyseessä olisikin ns. julkinen paikka ja sen saaminen tuollaiselle voisi olla myös hankalaa. Olisi tosi siistiä, jos conin järjestäminen olisi niin helppoa, että kunhan varataan paikak ja odotetaan väen tulevan paikalle, mutta kirjallisten lupien ynnä muiden sopimusten tekeminen ei ole ihan niin yksinkertaista ja vaatii paljon työtä conitealta. Nämä ovat asioita, jotka eivät tavalliselle conikävijälle näy eikä niitä välttämättä tule ajatelleeksi ennen kuin on oikeasti itse hoitamassa niitä. Ilman ohjelmaakin conin järjestämisessä olisi paljon hommaa, ohjelman järjestäminen ei kuitenkaan ole se suurin homma ja jos tuon kaiken muun tekee niin eiköhän se siinä samalla mene ja aina on väkeä katsomassa kuitenkin :)

Avatar
Tuc-keksi
Viestit: 214
Liittynyt: Ke Syys 19, 2007 21:52
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tarvitaanko coniin ollenkaan virallista ohjelmaa?

Viesti Kirjoittaja Tuc-keksi » Ti Heinä 29, 2008 18:36

Porukkaa tulisi varmaan tämmötteisiinkin "ohjelmattomiin" coneihin mukaan ihan mukavasti. Itse asiassa minusta on tuntunut jo hyvän aikaa siltä, että kunhan siihen nimeen (tahi ainakin siihen selitykseen) laittaa taikasanan: "manga", "anime" tai "japanilainen (pop) kulttuuri, niin paikka tulee olemaan tupaten täynnä porukkaa.

Kuitenkin ohjelmaton coni olisi minulle aika tylsä tapaus, sillä nautin coneissa sekä ohjelmasta että yleisestä hengauksesta. Kuitenkin ohjelmanumeroissa tuli viime Aconissakin vietettyä paljon enemmän aikaa kuin muussa idlauksessa, joten ohjelmat ovat minulle aina suuri plussa. Tulisin ohjelmattomaan coniin vain jos se järjestettäisiin ihan vieressä, niin ei tarvitse pohtia matkustamisen perään. Tässähän on erona se, että tulen Animeconiin järjestetään se sitten missä tahansa, tai ainakin tämä on periaate.

Kemppi oli jälleen näkemisen arvoinen.
"Rose... wand... floating... superior... crystal... eternal... beautiful... flower... genocide!"
Katsotut animeyt

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleinen keskustelu tapahtumista”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 29 vierailijaa