Sivu 1/2

Anikin kuva-arkisto kuvat.aniki.fi

Lähetetty: La Helmi 13, 2010 00:13
Kirjoittaja Siikakala
Ajattelin hieman valottaa tätä hämärää palvelua... Olen nimeltäni Miika Ojamo, tottelen myös nickiä Siikakala ja olen varmaankin jo monelle tuttu näky conien kuvauspisteeltä.

Vastaan Anikin kuva-arkiston, kuvat.aniki.fi ylläpitämisestä. Tämä viesti kertoo hieman siitä, mistä tässä sivustossa on kyse.

Mitä

Kuva-arkisto on valokuva-arkisto, johon kerätään animeyhteisöä kiinnostavista tapahtumista kuvia. Valtaosa näistä on eri coneissa ja muissa yleisötapahtumissa otettuja kuvia, mutta julkaisemme myös paikallisyhdistysten ottamia kuvia.

Miksi

Ennen kaikkea kysymys on muistojen säilyttämisestä. Vuosien tämän harrastuksen parissa on ollut monenmoista tapahtumaa, ihmistä, ohjelmaa ja yllätystä, joita on mukava muistella pitkän ajan päästä.

Lisäetu on harrastuksen markkinoinnin näkökulma. Monet julkaistut kuvat ovat laadullisesti riittäviä lehtijulkaisuun ja monet kuvaajat sallivat erilaisin ehdoin kuviensa käytön myös muulle medialle. Kuvaajilla on luonnollisesti mahdollisuus myös pyytää kaupallisilta tahoilta korvaus kuvien edelleenkäytöstä. Lehtijuttuja tehtäessä kuvilla on yleensä hurja kiire ja niiden löytyminen yhdestä paikasta parantaa mahdollisuuksia saada artikkeliin hyvälaatuinen kuvitus. Hyvä medianäkyvyys on omiaan edistämään harrastusta monista näkökulmista.

Miten

Kuva-arkiston kuvat ovat useiden eri kuvaajien toimittamia, eli mitään ns. hovikuvaajia ei ole. Kuka tahansa kuvia ottanut voi lähettää kuvia arkistoon FTP-ohjelman avulla. Tunnuksia voit pyytää allekirjoittaneelta sähköpostitse tai yksityisviestillä.

Kun saat FTP-tunnukset, toimi näin.
1. Tee FTP-palvelimelle hakemisto tai hakemistoja kuvillesi. Hyvä hakemiston nimi sisältää kuvaajan nimen ja aiheen, vaikkapa maija_meikalainen_animecon
2. Voit tehdä alihakemistoja eri kuva-aiheiden mukaan, tyyliin cosplay, yleiskuvat, yms.
3. Siirrä kuvat palvelimelle mieluiten täydellä tarkkuudella. Automatiikka huolehtii eri kokoisten pikkukuvien tekemisestä. Kokorajaa ei ole.
4. Kun olet siirtänyt kuvat, lähetä sähköpostilla tai yksityisviestillä kuviesi julkaisuehdot. Nämä näkyvät kuvien katsojille kuvakansion otsikossa. Voit katsoa mallia sivuston aiemmin julkaistuista kansioista. Seuraavassa kappaleessa on myös muutama esimerkki.

Käyttöoikeuksista

Kuva-arkistoon lähetettyjen kuvien käyttöoikeudet omistaa täysimääräisesti kuvaaja. Kuvaaja myös määrittää tarkalleen millä ehdoin kuvat julkaistaan ja millä tavoin niitä saa käyttää edelleen. Ohessa on muutama esimerkki edelleenkäytön ehdoista. Kuviesi edelleenkäyttöehdot voivat myös olla jotain muuta, eli näitä ehdotuksia ei ole pakko soveltaa.

No copyright
- Kaikki voivat käyttää kuvia vapaasti haluamallaan tavalla.

Edelleenkäyttö sallittua, kunhan kuvaajan nimi näkyy
- Edelleenkäyttö sallittua, kunhan kuvaaja noteerataan julkaisun yhteydessä.
- Tähän voi toki vielä lisätä toiveen, että edelleenkäytöstä ilmoitetaan vaikkapa sähköpostilla.

Kuvien edelleenkäyttö sallittua, mutta siitä pyydetään ilmoittamaan...
- Kuvien edelleenkäyttäjän tulisi ottaa yhteyttä perässä ilmoitettuihin yhteystietoihin (sähköposti, puhelin, tjsp)

Kuvien kaupallista edelleenkäyttöä varten ota yhteyttä...
- Lehti yms. julkaisuja varten tulee ottaa yhteyttä ennen kuvien edelleenkäyttöä.
- Ei-kaupallinen käyttö (kotisivut, irc-galleria yms) on sallittua ilman eri ilmoitusta
- On suositeltavaa ilmoittaa puhelinnumeronsa tässä yhteydessä, sillä monesti kuvia tarvitaan todella pienellä varoitusajalla.

Hyviä malleja julkaisuehdoiksi löydät myös Creative Commonsin lisenssilistalta.

Kysymyksiä ja vastauksia

K: Ovatko kuvani palvelussa hyvässä tallessa?
V: Epäkaupallisena palveluna mitään sitovaa lupausta tästä ei voida antaa, mutta kuvien säilyttäminen on ensiarvoisen tärkeää meille. Kuvat tallennetaan varmennetuille levyjärjestelmille ja varmuuskopioita tehdään joka yö kahdelle eri varapalvelimelle eri paikkakunnille. Kuvia on lähetetty palveluun vuodesta 2002 lähtien ja kaikki tähän asti julkaistut kuvat ovat yhä hyvässä tallessa.

K: Voinko julkaista kuvani myös muualla?
V: Tottakai, julkaisu Anikin kuva-arkistossa ei rajoita mitään käyttöoikeuksiasi. Kuvien omistusoikeus säilyy täysimääräisesti kuvaajalla.

K: Voinko pyytää korvausta kuvieni edelleenkäytöstä?
V: Kaupallisesta edelleenkäytöstä kyllä, joskin kuva-arkisto tai sen ylläpitäjät eivät toimi tässä asiassa osapuolena. Muista ilmoittaa yhteystietosi käyttöehdoissa ja huolehdi asian sopimisesta itse edelleenkäytön tekevän tahon kanssa.

K: Voinko käyttää kuva-arkistoa järjestämäni conin kuvien virallisena julkaisupaikkana?
V: Kyllä voit. Jos haluat tätä varten erityisjärjestelyjä, ota yhteyttä.

K: Mitenkä coneissa toimiva cosplay-kuvauspalvelu liittyy kuva-arkistoon?
V: Kuva-arkisto toimii ensisijaisena julkaisukanavana cosplay-kuvauspalvelussa otetuille kuville.

K: Paljonko kuva-arkistossa on kuvia?
V: Tätä kirjoittaessa (12.2.2010) kuvia on 20 482 kappaletta, vieden tilaa yhteensä 40 gigatavua. Huomaathan, että osa kuvista ei ole näkyvillä julkisesti.

K: Entäpä videotiedostot?
V: Mikäli sinulla on isokokoisia videotiedostoja, ne voi julkaista Anikin media-arkistossa. Toimintatapa on pitkälti yllämainittua vastaava.

K: Miten saan kiinni sivuston ylläpitäjän?
V: Keskustelualueiden yksityisviestillä, sähköpostitse osoitteesta kuvat ÄT aniki PISTE fi, puhelimitse numerosta 040 7456 004 tai tulemalla nykimään hihasta kuvauspisteellä conissa.

Re: Anikin kuva-arkisto ja sen ylläpitäjä esittäytyy

Lähetetty: La Touko 29, 2010 15:06
Kirjoittaja tt
Oli puhetta Kitoconin jälkeen että facebookki voisi laittaa vastaavan yleisen kuvasivuston coneista.
Ja tälläinen tuli luotua: http://www.facebook.com/pages/Finnish-C ... 9061065779
Tervetuloa kaikkien cossaajien tuttustumaan ja jakamaan kuvia.
Vähän vielä alkuvaiheissa, mutta eiköhän tässä kohta muodostu ihan oikean muotoonkin.

Taustalla siis Manga Cafen väki, eikä tarkoitus mitenkään "kilpailla", vaan tarjota vastaavaa sosiallisenmedian muodossa.

Re: Anikin kuva-arkisto ja sen ylläpitäjä esittäytyy

Lähetetty: Pe Heinä 16, 2010 00:35
Kirjoittaja Siikakala
Kuvauspalvelun studiokuvien käsittely ja julkaisu on viime aikoina viivästynyt terveydellisistä syistä. Kuvia käsitellään ikäjärjestyksessä - vanhin ensin - ja käsittelyjono purkautunee seuraavien parin viikon aikana. Jonossa on vielä Desuconin sunnuntain sekä Traconin molempien päivien kuvia.

Kuvauspalvelun järjestäjät pahoittelevat viivästystä. Tilanteen toistumista jatkossa pyritään välttämään tuuraajajärjestelyin.

Re: Anikin kuva-arkisto ja sen ylläpitäjä esittäytyy

Lähetetty: La Elo 07, 2010 11:09
Kirjoittaja Ashura
Heeip, kattelin noita Traconin sunnuntain kuvia, ja siellä ei ainakaan vielä ole kuvia joita kävin otattamassa, ovatko milloin tulossa? :)

Re: Anikin kuva-arkisto ja sen ylläpitäjä esittäytyy

Lähetetty: La Elo 07, 2010 17:42
Kirjoittaja AanZku
traconin kuvauspalvelun kuvista...

terveydelliset syyt kyllä tajuaa... eihän sille voi mitään. Mutta conista on jo yli kuukausi, ja alan pikkuhiljaa epäröimään, onko kuvia tulossa ollenkaan... toivon kuitenkin, että tulevat viikon sisään, jos ovat tullakseen. Koulujen alettua ei ole enää pahemmin aikaa hääräillä kuvien kanssa ><

Re: Anikin kuva-arkisto ja sen ylläpitäjä esittäytyy

Lähetetty: Ti Elo 24, 2010 18:17
Kirjoittaja mikieru
Desuconin sunnuntai kuvista,

missä ne oikein viipyvät? Minkälaisita terveydellisistä syistä tässä oikein puhutaan kun kestää näin pitkään? Conistahan on jo yli 2 kuukautta!
Onko niitä kuvia tulossa vai ei?

Re: Anikin kuva-arkisto ja sen ylläpitäjä esittäytyy

Lähetetty: Ke Elo 25, 2010 10:52
Kirjoittaja AanZku
Kuvia ei vieläkään näy. Jollei niitä ole tulossa, haluan ainakin selityksen, miksei. Ei kukaan voi sairastaa lähes kahta kuukautta ilman, että voi lähettää jonkun muun hoitamaan kesken jääneen homman. Onko kuvaaja kuollut tai jotain? Jos on tapahtunut jokin isompi moka (virus tuhonnut koko kuvavaraston tms.) sanokaa se suoraan, ettei tarvitse kuvia odotella rurhaan!

Re: Anikin kuva-arkisto ja sen ylläpitäjä esittäytyy

Lähetetty: Ke Elo 25, 2010 20:55
Kirjoittaja Ashura
Hei, ihan turha ruveta repimään pelihousujaan siitä, että täysin vapaaehtoisesti ja ilman palkkiota (näin olen ymmärtänyt) otettuja kuvia ei näy. Kyllä ne tulevat sieltä ennemmin tai myöhemmin, ja kuvaaja varmasti selittää kyllä sitten.

Yhä kuvia odotellen. :)

Re: Anikin kuva-arkisto ja sen ylläpitäjä esittäytyy

Lähetetty: Ke Marras 10, 2010 16:39
Kirjoittaja Demoniruhtinas
Kysyttekö kuvatuilta saako näitä kuvia laittaa nettiin?

Re: Anikin kuva-arkisto ja sen ylläpitäjä esittäytyy

Lähetetty: Ke Marras 10, 2010 22:44
Kirjoittaja kyuu
Vocaloid-fan kirjoitti:Kysyttekö kuvatuilta saako näitä kuvia laittaa nettiin?
Katsotaanpa osaisinko vastata yleisluontoisesti. Osassa coneja jotkut käytännöt voivat toki olla erilaisia. Anikin kuva-arkisto on julkaisukanava, eikä siis itse järjestä valokuvauksia tai ota kantaa siihen miten kuvia tapahtumissa otetaan.

Cosplay-kuvauspisteen kuvien tapauksessa kuvauspisteen vieressä on infolappu, jossa ilmoitetaan että kuvauspisteen kuvat tulevat nettiin.

Muissa tapauksissa käytetään maalaisjärkeä:
1. Yksittäisestä henkilöstä kuvaa otettaessa toki kysytään lupaa ensin.
2. Yleiskuvista tapahtumapaikalla ei lupaa ole edes käytännössä mahdollista pyytää, jos siis kuvassa on mahdollisesti suurikin määrä ihmisiä.
3. Tapahtumien ohjelmanumeroiden järjestäjistä voidaan ottaa kuvia, kuten myös esim. kilpailujen osallistujista. Cosplayn tapauksessa tästä onkin yleensä ennakkovaroitus kilpailun ilmoittautumisen yhteydessä.

Nyt tulevana viikonloppuna Vapriikissa on pieni poikkeus kuvauspisteellä. Siellä on erillinen lupalappu, jos haluaa osallistua Omakuva puhuu -työpajaan. Tällöin Museokeskus Vapriikki voi laittaa kuvan esille ja palkkiona tästä kuvattava saa oman kuvansa myös paperilla. Vastaavan luonteisia poikkeuksia on aina välillä, mutta näistä tiedotetaan toki paikoilla.

Toki kuva-arkiston ylläpitäjä poistaa aina kuvan asianomaisen pyynnöstä. Pyynnön voi lähettää Siikakalalle yksityisviestinä täällä tai kuvat(ät)aniki(piste)fi sähköpostiosoitteeseen.

Re: Anikin kuva-arkisto ja sen ylläpitäjä esittäytyy

Lähetetty: Su Marras 14, 2010 23:38
Kirjoittaja kyuu
Kiitos Hoothootilta tulleen idean ja Siikakalan lämminhenkisen nyökkäyksen, lisäsin hieman kategorioita http://kuvat.aniki.fi/ pääsivulle.

Kaikki ennen vuotta 2010 tapahtuneet tapahtumat ovat nyt vuosikategorioissa. Idea on, että jatkossa aina joskus vuoden puolivälin tienoilla laitetaan edellinen vuosi kategorioihin ja siten pienennetään etusivun mittaa.

Nyt siis vuosikategorioissa on vuodet 2004-2009. Etusivu vaikuttaa melko paljon keveämmältä. Laitoin kategorioiden kuvauksiin kaikki tapahtumat mitä sen alta löytyy.

Re: Anikin kuva-arkisto ja sen ylläpitäjä esittäytyy

Lähetetty: Su Huhti 08, 2012 23:09
Kirjoittaja mihoto
Ihan nuubina kyselen, eikö tää kuvauspalvelu maksa mitään ? :o

Re: Anikin kuva-arkisto ja sen ylläpitäjä esittäytyy

Lähetetty: Ma Huhti 09, 2012 17:36
Kirjoittaja Siikakala
mihoto kirjoitti:Ihan nuubina kyselen, eikö tää kuvauspalvelu maksa mitään ?
Tarkennan sen verran että kuva-arkisto (jota tämä lanka koskee) ei liity muulla tavalla kuvauspalveluun kuin siten, että kuvauspalvelun kuvat julkaistaan pääasiassa sen kautta.

Mutta vastauksena kysymykseesi: Kyllä, se on täysin ilmainen :)

Re: Anikin kuva-arkisto ja sen ylläpitäjä esittäytyy

Lähetetty: Ti Syys 11, 2012 23:39
Kirjoittaja Rakuen91
olisi kiva jos kuvaus palvelun kuvat saataisiin sinne tracon 7:sta. itse ainakin haluaisin nähdä tuttujenio kuvat.

Re: Anikin kuva-arkisto ja sen ylläpitäjä esittäytyy

Lähetetty: Ke Syys 12, 2012 19:24
Kirjoittaja Ew-san
Rakuen91 kirjoitti:olisi kiva jos kuvaus palvelun kuvat saataisiin sinne tracon 7:sta. itse ainakin haluaisin nähdä tuttujenio kuvat.
Itse näin Tracon 7:ssa kuvanneena, haluaisin valaista hieman paria asiaa;
Hyvin moni muukin haluaisi varmasti nähdä jo kuvat. Niin omat kuvansa, kuin tuttujen kuvat.
Mutta kuvien palvelimelle laittaminen ei käy sormia napsauttamalla, eikä myöskään niin, että ne lataa koneelle ja siirtää palvelimelle suoraan.

Joka ikinen kuva pitää ensin käsitellä ja kuvia saattaa hyvinkin olla yli 1500, joten se ei käy käden käänteessä.
Tällä kertaa kävi myös niin, että koska itse olin ensimmäistä kertaa kuvaajana, Ylivänkärimme suostui muokkaamaan minunkin ottamat kuvat, jotta ne saataisiin nopeammin Anikiin, joten hänellä on ollut tuplamääräinen, ellei jopa triplamääräinen työ Tracon 7-tapahtuman osalta, koska hän kuvasi ja muokkasi myös kisaajien sekä Välähdys-kisan kuvat.

Eli lyhyesti; Malttia hyvät ihmiset. Olemme sanoneet, että kuvat ilmestyvät tämän viikon aikana Anikiin, mutta se ei tarkoita kahta päivää, koska se aika menee pelkästään jo kuvien käsittelyyn ja siirtämiseen.
Pyydämme ajattelemaan hieman; sillä me kuvauspisteen väki olemme myös ihmisiä.

Kiitos kaunis. :3