Tracon II Cosplay - ideaketju

Yleistä keskustelua cosplaysta ja Cosplay Finlandin toiminnasta

Valvojat: Animeunionin Foorumiaktiivit, Cosplay Finland / Ylläpito

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Tracon II Cosplay - ideaketju

Viesti Kirjoittaja kyuu » Ma Elo 21, 2006 20:37

Animeconin jälkeen, tuntui hyvältä idealta pistää tällainen ihan erillinen viestiketju.

On puhuttu, että Traconissa olisi puku- ja parikilpailu. Paremmat tilat on luvattu ja pitäisi olla ok. Yleisöäänestys oli tarkoitus järjestää.

Mitä muuta? Miten? Miten ei? Mikä meni Animeconissa huonosti? Mitä ei ole vielä tehty?

Koska AC IV vei kaikki mehut, Traconin kisan yksityiskohdat ovat avoimia.

Avatar
Petri
Viestit: 116
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 00:15
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Tracon II Cosplay - ideaketju

Viesti Kirjoittaja Petri » Ma Elo 21, 2006 20:50

kyuu kirjoitti: Mitä muuta? Miten? Miten ei? Mikä meni Animeconissa huonosti? Mitä ei ole vielä tehty?
Osan näistä raapustinkin jo äänestyslomakkeeseen:

Kilpailijan kuva, hahmon kuva, ja numero videotykillä kankaalle. Puvun arvioiminen on mahdotonta, jos ei ole nähnyt esikuvaa. Äänestysnumero ehti mennä puheena ohi muutaman kerran, kun numeroita hypittiin yli ja pukuun kiinnitetty numero oli ties missä kainalossa.

Kameramiehet pois pomppimasta tuomariston ja yleisön edestä, erillisen kuvaussession voi järjestää kisaa ennen mangapäivien tai ropeconin tyyliin. Samalla saadaan studiolaatuiset kuvat kilpailua varten.

Kilpailijat pidemmäksi aikaa lavalle, nytkin jäi aikaa reilusti yli vaikka osanottajia oli paljon.

Yksilöesittäytymisen jälkeen kilpailijat pienemmissä ryhmissä lavalle, jos halutaan tasavertaisuutta tuomariston edessä. 5 sekunnin vilaus ja sen jälkeen takariviin ei ole kovin reilua.
"You can't have egg, bacon, spam and sausage without the spam."

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Ma Elo 21, 2006 21:02

Ennakkokuvat itse asiassa otettiin Animeconissa (kuten Kemissä ja Mangapäivänä) ennen kisaa, tällä kertaa jopa usean kuvaajan voimin. Mutta se ei muuta sitä tosiasiaa että n+1 muuta mediatahoa oli myös paikalla eturivissä salamivalojensa kanssa. Toki medialle voisi antaa tiettyjä toiveita, etteivät häiritsisi yleisön nautintoa. Korvan taakse.

Hahmon alkuperäinen kuva on lähinnä copyright-asioiden takia vaikea toteuttaa. Lisäksi se nostaisi kynnystä, koska osallistujalla pitäisi olla skanneri käytössä, jos ei ole koneelta tullut alkuperäinen kuva. Kuva kyllä auttaisi todella paljon.

Mietinpä ääneen - entä jos hahmon kuvaa pyytäisi vapaaehtoisena tietona? Olisiko tilanne epätasainen kun osalle olisi kuva ja osalle ei? Tämä siis olettaen että copyright-sotkusta selviäisi, se tarvitsee kyllä oman vänkärinsä.

Kisaajan kuvan saaminen slideshow:hun tuolla varoajalla voi olla työlästä. Lähinnä siksi, että kuvaus on juuri ennen kisaa. Pakkokin olla, että Traconissa ehtii ottaa kuvat, järjestää kisan ja laskea äänet. Kuvauksen ja kisan alun välillä olisi vain minuutteja aikaa väsätä slideshow:hun kisaajan kuva sekaan. Olisiko tähän jotain teknistä ciccaa mistä en ole tietoinen? Vai olisikohan vain niin että laitetaan videokamera kuvaamaan lavaa ja siitä suora kuva ruudulle? Tätä harkittiin Animeconissa, olisi ollut liian kallis toteuttaa. Traconissa voisi onnistua, tosin silloin ei saisi numeroa tai hahmon kuvaa.

Yksi mitä olen miettinyt Traconiin on läjä lappusia yleisiin tiloihin, jossa on listattu kaikki kisaajat (nimi tai nick), kisanumero, hahmo ja sarja. Olisiko siitä apua? Profiilijärjestelmästä periaatteessa tuollaisen saisi melko kivuttomasti ulos.

ansuku
Viestit: 2
Liittynyt: Ke Heinä 05, 2006 18:06

Viesti Kirjoittaja ansuku » Ma Elo 21, 2006 21:17

Mikäli Traconiin ollaan järjestämässä kaksi erillistä kisaa (yksin ja pareittain), ehdotan että yksi henkilö saa osallistua vain toiseen näistä. Näin useampi henkilö voi saada sen riemukkaan voiton tunteen joka voittaneille on suodaan.

Toivottavasti myös Animecon - palaute- ja keskusteluketju:ssa mainitsemani asiat huomioidaan, eli että kunniamaininnat olisi kiva antaa aloittelija-porukalla ja itse palkinnot niille parhaille puvuille.

Ja ihana kuulla että Traconissa olisi paremmat tilat, se olisi tosi yay.<3

Avatar
Asagi
Viestit: 466
Liittynyt: Ke Syys 28, 2005 14:40

Viesti Kirjoittaja Asagi » Ma Elo 21, 2006 21:24

jos ei hahmon mallikuvaa saa näyttää julkisesti, niin jos edes tuomarit saisi kuvat käyttöönsä? Oliko Kuopiossa näin? Joku iso paperi siellä ainakin liikkui backstagella jossa oli kilpailijoiden lähettämiä mallikuvia.

Ja jos ihan_oikeasti saisi jotain kategoriaa näihin osallistujiin. Sitä en osaa sanoa että minkälaista, mutta jotakin.

Ai niin. Ja peili odotushuoneessa olisi aina plussaa ettei tarvitse peilata ikkunasta o_o

Avatar
Willa
Viestit: 200
Liittynyt: Ke Loka 06, 2004 12:18
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Willa » Ma Elo 21, 2006 21:27

Asagi kirjoitti:jos ei hahmon mallikuvaa saa näyttää julkisesti, niin jos edes tuomarit saisi kuvat käyttöönsä? Oliko Kuopiossa näin? Joku iso paperi siellä ainakin liikkui backstagella jossa oli kilpailijoiden lähettämiä mallikuvia.
Juu, Nekoconissa tuomareille tehtiin todella tyylikäs(tm) kuvakollaasi, josta löytyivät melkein kaikki hahmot. Tässä tulee tietysti se ongelma eteen, ettei kaikista hahmoista ole kuvaa järjestäjille annettu/kuvaa ei pystytä antamaan esim. jos kyseessä on jonkin tyylisuunnan mukaisesti pukeutunut henkilö. Referenssikuva on teoriassa aivan loistava ajatus, mutta toteutus välillä sitten jotain aivan muuta.

Avatar
Asagi
Viestit: 466
Liittynyt: Ke Syys 28, 2005 14:40

Viesti Kirjoittaja Asagi » Ma Elo 21, 2006 21:32

Willa kirjoitti:Tässä tulee tietysti se ongelma eteen, ettei kaikista hahmoista ole kuvaa järjestäjille annettu/kuvaa ei pystytä antamaan esim. jos kyseessä on jonkin tyylisuunnan mukaisesti pukeutunut henkilö
jos en nyt ihan väärin muista niin jossakin oli että j-rock cossaajille olisi Traconissa oma osasto (jos olen väärässä niin korjatkaa) Myös originaalihahmoille/katumuodille voisi olla se oma, koska näitä nyt on jokseenkin hankala verrata olemassa oleviin hahmoihin

Avatar
Rimppu
Viestit: 432
Liittynyt: Ke Tammi 07, 2004 22:12
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rimppu » Ma Elo 21, 2006 21:41

Willa kirjoitti:... jos kyseessä on jonkin tyylisuunnan mukaisesti pukeutunut henkilö.
Ja tämä palauttaa taas mieleeni sen, että erilaiset katumuodin ilmentymät ovat täysin tarpeettomia cosplay-kilpailuissa. J-rokkareiden cosplayaamisen vielä sulatan, mutta nämä geneeriset goottilolitat ja j-rock-"henkiset" olennot ovat mielestäni cosplay-käsitteen (tai ainakin kilpailujen) ulkopuolella.
Kuten Asagi sanoikin, ovat originaalit/katumuotiviritelmät niin vapaasti tulkittavia, että niitä on mahdoton verrata tunnetun referenssin pohjalta toteutettuihin pukuihin.

Avatar
ynne
Viestit: 195
Liittynyt: Ma Huhti 28, 2003 13:33
Paikkakunta: Vantaa-Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ynne » Ma Elo 21, 2006 22:01

Asagi kirjoitti:Myös originaalihahmoille/katumuodille voisi olla se oma, koska näitä nyt on jokseenkin hankala verrata olemassa oleviin hahmoihin
Näin juuri, tai no originaalit voi kyllä imo lukea ns. "oikeisiin hahmoihin" jos niistä on sopivan paljon (kuva-)informaatiota olemassa, mutta kyllä kilpailu menee mielestäni cosplay-kisasta yleiseksi pukukisaksi jos siihen hyväksytään mukaan kaikenmaailman kimono-, loli- yms viritelmät (ei-tiettyä-hahmoa-jäljittelevät asut). Henkilökohtaisesti en näe esim. muotiasuilla sijaa cosplaykisassa.

En nyt ihan tiedä onko vielä tarvetta erillisille aloittelija- ja osaava-kategorioille, kun niiden määritteleminen voi olla hankalaa, mutta voisihan sitä jakaa esimerkiksi kunniamainintoja parhaasta propista, ompelujäljestä, stailaamisesta, IC-olemisesta, jne.

Referenssikuvan tarjoaminen cosplayattavasta hahmosta kuuluu mielestäni asiaan, päätyi kuva sitten valkokankaalle kaikkien nähtäväksi tai vain monisteena tuomareille. Kyllä mielestäni tuomarien tulisi tietää, mitä eri osia asuun kuuluu, jotta sitä voi kunnolla arvostella -- onhan mahdollista että lavalle astuu todella upean näköinen puku jota cossaaja kantaa hyvin, mutta tuomari ei tunne hahmoa/sarjaa eikä näinollen huomaa asusta puuttuvaa sille kuitenkin oleellista nippeliä.

Hmm, ja tulipahan mieleen että pitäisi saada jokin rangaistusbadge jota tuputtaa kaikille jrock-cosplayaajille joilla on omg!tissit.

JareJare
Viestit: 67
Liittynyt: Ke Maalis 23, 2005 22:57

Viesti Kirjoittaja JareJare » Ma Elo 21, 2006 22:04

Animeconin pukuloiston miinuspuoli oli, että tuomareiden urakka oli selvästi liian hankala. SUorastaan uskomattoman taidokkaita pukuja jäi ilman minkäänlaista huomiota, vaikka olisivat varmasti ansainneet enemmän. Mahdollinen idea voisi olla jonkinlainen karsinta. Tällöin saataisiin mahdolliset voittajat takaisin lavalle vielä tuomarien pähkäiltäviksi. Mangapäivän 10 parasta toimi kerrassaan upeasti, mutta tuomarien äänien lisäksi voisi olla myös samanlainen yleisöäänestys kuin nekoconissa. Tunnin paussi kisan ja voittajien välillä ei olisi ollenkaan huono asia.

Avatar
Bello
Viestit: 7
Liittynyt: Pe Touko 13, 2005 21:18
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Bello » Ma Elo 21, 2006 22:08

Hahmojen kuvat voisi olla arvostettavia. Niin myös paricosplay ja ehkä myös erilliset sarjat pitempään harrastaneille ja aloittelijoille tai jotain sinne päin. u.u Enempää en nyt ala säätämään koska sänky kutsuu...
Viimeksi muokannut Bello, Ma Elo 21, 2006 22:18. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
"Päättömät Muumipapat jäivät seisomaan katseiden ristituleen orvon ja hylätyn näköisinä."

Avatar
niidel
Viestit: 287
Liittynyt: Ma Syys 19, 2005 01:04
Paikkakunta: Helsinki / Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja niidel » Ma Elo 21, 2006 22:08

Kyuu:

Err. Noita referenssikuviahan oli Kirsikankukkaconissa Turussa, siis että hahmosta pistettiin videotykillä kuva valkokankaalle tai muulle sellaiselle. Ainakaan minun korviini ei ole kuulunut, että joku Lex Karpela Party Van olisi tullut ja hakenut Kirsikankukkaconin järjestäjät Turun käräjäoikeuteen... Kuvan laitto taisi olla vapaaehtoista... kai? Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä millaisen kuvan tyyppi laittaisi kun cosplayaisi 4chanin anonymousta.

Tuo "kamera kuvaa heppua ja sitten heijastetaan valkokankaalle"-temppu tehtiin ainakin Nekoconissa. En tiedä sitten kuinka paljon siitä kiitosta järjestäjille ja tekniikalle ja kuinka paljon Kuopion Musiikkitalolle...

Noita lappusia yleisissä tiloissa oli myös Nekoconissa. Mielestäni homma toimi hyvin. Toisaalta Animeconissa homma ei olisi välttämättä toiminut, tai sitten äänestyspaikkoja olisi pitänyt olla monta - mutta Traconiin tuo voi sopia erinomaisesti, koska siellä ei (ainakaan viime vuonna ei ollut) ole niin paljoa väkeä. Eli ihan jees idea.

JF-
Viestit: 25
Liittynyt: Ma Loka 24, 2005 01:05
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tracon II Cosplay - ideaketju

Viesti Kirjoittaja JF- » Ma Elo 21, 2006 22:17

Petri kirjoitti:
Kameramiehet pois pomppimasta tuomariston ja yleisön edestä, erillisen kuvaussession voi järjestää kisaa ennen mangapäivien tai ropeconin tyyliin. Samalla saadaan studiolaatuiset kuvat kilpailua varten.
Vaikka erillisen kuvaussession voikin järjestää(jossa on kyllä hyvä ottaa posekuvia) se vaatii tilan ja vähän enemmän asinamukaisia välineitä että kuvasta tulisi hyvä, lisäksi on-stage kuvat ovat paljon parempaa(ja täysin erilaista) materiaalia.
Paasitornissa ainakin päälava oli sen verran korkea, että jos ei tahtonut hirveää alakulmaa tai puolta lavaa mukaan, joutui seisomaan, ja tuomariston viedessä edestä rivin olivat muut rivit sen verran sivussa ettei sieltä kunnon kuvaa saa(toinen laita oli vielä sen verran puhekopin takana ettei sieltä kunnolla lavalle nähnyt). Tilanne vähän sama kuin muotinäytöksillä, niissäkin on pressiä ja katsojia.
Studiolaatuisten kuvien pukkaaminen esitykseen pistää aika ison kiireen, kun siihen hommaan voi vierähtää tunti jos toinenkin, varsinkin jos ne pitää saada vielä diaesitykseen.
Mediakäytäntöä voisi myös vähän selkeyttää, itselle ainakin jäänyt epäselväksi saako mediapassin vain jonkun virallisen median edustajat vai kunnon kuvaajatkin, kunnon kuvat kuitenkin otetaan läheltä lavaa.

Avatar
Petri
Viestit: 116
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 00:15
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Tracon II Cosplay - ideaketju

Viesti Kirjoittaja Petri » Ma Elo 21, 2006 22:53

Skut kirjoitti: Studiolaatuisten kuvien pukkaaminen esitykseen pistää aika ison kiireen, kun siihen hommaan voi vierähtää tunti jos toinenkin, varsinkin jos ne pitää saada vielä diaesitykseen.
"Studiolaatuisella" tarkoitin lähinnä vähänkään osaavamman kuvaajan kohtuullisessa valaistuksessa ottamia kuvia (tasoa mangapäivät tai ropecon), vastakohtana itse kotona digipokkarilla napattu kuva.
Skut kirjoitti: Tilanne vähän sama kuin muotinäytöksillä, niissäkin on pressiä ja katsojia.
Niin, tässä voidaankin pohtia, kumpi on cosplaykisassa tärkeämpää: satunnaisen valokuvausharrastajan ottamat taltioinnit, vai se, että tuomarit ja yleisöjury voivat arvostella puvut ilman häiriöitä?

Yksittäisenä tekijänä tämä ei ole kovin suuri ongelma, mutta aiemmin mainitsemani asiat yhdessä saivat aikaan sen, että en yksinkertaisesti pystynyt arvostelemaan noin puolia puvuista täyspainoisesti yleisöjuryssä. Suosituksia kehtasin antaa vain niille, jotka olin nähnyt aiemmin conissa, ja joita osasin verrata alkuperäiseen esikuvaansa, ja joiden numerot satuin vielä muistamaan.
Viimeksi muokannut Petri, Ti Elo 22, 2006 00:11. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
"You can't have egg, bacon, spam and sausage without the spam."

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » Ma Elo 21, 2006 23:28

En tiedä, miten Kuopiossa copyright-asiat selvitettiin. En osaa kommentoida siihen referenssiin. Lähtökohta ei kuitenkaan saisi olla "ei Karpelaa kiinnosta näin pieni juttu" vaan "tehdään se oikein". Ongelma on sellainen, josta pääsee kyllä yli. Se vaatii vaan vähän työtä.

Erillinen kuvaussessio siis järjestetään Traconissakin, mutta vain virallisille kuvaajille. Samassa tilassa on myös kisan opastus ja kisailijoille mahdollisuus rauhoittua. Viralliset kuvat ainakin CF Tourissa julkaistaan melko liberaalein ehdoin. Niitä saa käyttää yksinkertaisella sähköpostiluvalla myös kaupallisissa julkaisuissa. Joskus ennakkolupaa ei edes tarvita.


On muuten hitsin kiva juttu että juuri tänään pari uutta persoonaa ilmoitti kiinnostuksensa auttaa Traconin järjestelyissä, nyt kun tekemistä selvästikin on löytynyt. Vielä kun tajuaisivat minkälaiseen soppaan hyppäsivät... mutta ei spoilata sitä heille vielä, jookosta?

Viestiketju Lukittu

Palaa sivulle “Cosplay Finland”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa