Yleistä / Usein kysyttyjä kysymyksiä / Lue tämä ensin!

Yleistä keskustelua cosplaysta ja Cosplay Finlandin toiminnasta

Valvojat: Animeunionin Foorumiaktiivit, Cosplay Finland / Ylläpito

Avatar
Darth Mauno
Wannabe
Viestit: 1043
Liittynyt: Ke Huhti 23, 2003 08:32
Paikkakunta: Turku

Yleistä / Usein kysyttyjä kysymyksiä / Lue tämä ensin!

Viesti Kirjoittaja Darth Mauno » La Heinä 03, 2004 10:42

Tämä on Cosplay Finlandin foorumialue. Alueella voi keskustella kaikesta cosplayhin liittyvästä, mutta se on tarkoitettu ennen kaikkea Cosplay Finlandin tiedotus- ja yhteydenpitokanavaksi. Cosplay Finland on suomalaisten cosplay-harrastajien yhteisö, jonka tarkoituksena on tuoda tietoa cosplayn harrastamisesta sekä kaikesta siihen liittyvästä ja yhdistää suomalaisia alan harrastajia. Tarkempaa tietoa Cosplay Finlandista löytyy tältä foorumilta sekä WWW-sivuiltamme.

Miten Cosplay Finlandiin voi liittyä?

Cosplay Finlandin jäseneksi pääsee helpoiten täyttämällä WWW-sivuiltamme löytyvän liittymislomakkeen. Yhteisömme jäseneksi liittyminen on ilmaista eikä se velvoita sinua mihinkään. Jäseniksemme ovat tervetulleita kaikki cosplaysta kiinnostuneet iästä tai asuinpaikasta riippumatta.

Kuinka aloittaa cosplay-harrastus? / Mistä saan itselleni cosplay-asun?

Cosplay-harrastuksen aloittamiseen ei sinänsä vaadita paljoakaan. Hyvät aloitusohjeet löytää mm. Jani Achrénin cosplay-oppaasta. Cosplay-puvun voi tietysti teetättää ompelijalla, jos on valmis maksamaan kohtalaisen suuren summan rahaa, mutta halvempi ja hauskempi tapa on valmistaa puku itse. Suomessa ei (ainakaan vielä) myydä cosplay-asuja, ellei sitten joku cosplay-harrastaja tahdo myydä vanhaa asuaan. Kirpputorit ja UFFit ovat hyviä paikkoja löytää halpoja vaatteita, joita voi sitten muokata enemmän aiotun puvun kaltaiseksi, ellei ompelutaito ole niin hyvin hallussa, että saisi puvun itse valmistettua kankaista asti. Tekemällä tietysti oppii, ja onkin suotavaa, että ainakin yrittää saada jotain itse tehtyä, koska seuraavalla kerralla se on jo paljon helpompaa. Kangaskaupoista löytyviä kaavoja hyödyntämällä saa jo paljon aikaan. Eli alussa kannattaa valita helppoja pukuja, ja sitten taidon ja kokemuksen karttuessa siirtyä vaikeampiin pukuihin. Tietysti on myös hyvä idea kysellä ympäriinsä, josko tuttavat tahi sukulaiset voisivat auttaa ompeluprojekteissa, jos heillä sellaisia taitoja on.

Kuinka valmistaa puku X?

Cosplayattavaa hahmoa valitessa kannattaa miettiä puvun vaikeus suhteutettuna omiin taitoihin. Mieti, miten hahmon puku on "oikeasti" rakennettu, ja kuinka sen voisi itse toteuttaa. Vaikean puvun työstäminen nollapisteestä on todella työlästä, ellei ole aavistustakaan, miten pukua voisi lähteä tekemään. Jos puvun kuitenkin tekee kokonaan itse, eikä kokemusta ole paljoakaan, kannattaa suunnistaa lähimpään kangaskauppaan erilaisia kankaita hypistelemään. Myyjiltä kannattaa myös kysyä eri kankaiden käyttötarkoituksista, miten ne laskeutuvat tai joustavat ja kannattaako niitä käyttää johonkin tiettyyn vaatekappaleeseen. Myöskin kaavoja kannattaa myyjiltä kysellä, ellei niitä sitten löydä esimerkiksi kirjastoista Burda- ja muista käsityölehdistä. Muiden cosplayaajien pukuja kannattaa myös tutkia valokuvista ideoiden saamikseksi, esimerkiksi Cosplay.comissa on laajat kuvagalleriat, joissa voi hakea kuvia esimerkiksi hahmon nimellä ja Cosplay Finlandin WWW-sivuilta löytyy muiden cosplayereiden laatimia pukuohjeita. Apua on myös suotavaa pyytää esimerkiksi äidiltään tai käsitöiden opettajalta.

Minä en halua alkaa ommella, mistä voisin siis saada/ostaa cosplay-puvun?

Valmiita cosplay-pukuja ei mikään kauppa Suomessa myy. Jos sinulla on paljon rahaa ja aikaa sekä luottokortti, voit yrittää tilata esimerkiksi Cosmatesista tai Cospasta. Ebaysta löytää myös joskus cosplay-pukuja, samoin kuin puljun suomalaisversiosta eli Huuto.netistä. Ompelijattaret tekevät mittatilaustöinä mitä vaan kunhan hinnasta sovitaan. Mikäli sinulla on kaveri, joka on cosplayannut jotain hahmoa jota sinä nyt haluat cossata, mikään ei estä ruinaamasta pukua lainaan.

Apua! En löydä kuvia hahmosta!

Aivan ensimmäiseksi mene Googlen kuvahakuun. Kirjoita hakukenttään haluamasi hahmon nimi. Lisää perään vielä sana cosplay saadaksesi kuvia muista cosplayaajista, jotka ovat cossanneet kyseistä hahmoa. Huomioi oikeinkirjoitus, ja jotkut nimet saatetaan kirjoittaa usealla eri tavalla. (Esimerkiksi Inu Yasha, Inuyasha ja Inu-Yasha.) Ellei Googlen kuvahaku auta, kokeile etsiä Googlen web-haulla esimerkiksi "sarjan nimi" ja gallery. (Esimerkiksi "Full Metal Alchemist" gallery).

Tarvitsen kaavoja pukuani varten!

Suoranaisia cosplay-kaavoja ei ole olemassakaan. Kaavojen löytäminen vaatii kenttätyötä, eli mene lähimpään kangaskauppaan (oli se kuinka pieni tahansa) ja katsele kaavakirjoja. Etsi niin kauan kunnes löydät jotain mikä olisi edes suurinpiirtein lähellä sitä vaatekappaletta, minkä aiot tehdä. Käytä luovuuttasi ja kysy myyjiltä apua.

Yleistä / Muita vihjeitä tämän foorumin käyttöön:

- otsikoi aiheesi mahdollisimman tarkasti.
Väärin: Apua!!1!! Oikein: Apua ruusunappien löytämisessä
- selaa ensin foorumi läpi ennen kuin luot uuden aiheen. Käytä foorumin Haku-toimintoa.
- älä hermostu, jos et saa vastausta viiden minuutin sisään.
- pitäydy aiheessa.
Väärin: ok, kiitti avusta ruusunappien kanssa! ja hei, tuli vielä mieleen että tietäiskö joku miten kannattais tehdä sellanen mukiteline?? Oikein: Hae ensin foorumeilta onko mukitelineestä jo aihetta, jos ei ole, luo uusi aihe.
- käytä selvää suomen kieltä. Annat itsestäsi tyhmän kuvan jos et osaa äidinkieltäsi.

Palaa sivulle “Cosplay Finland”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa