Arvostelujen uusi tuleminen

Tältä alueelta löydät keskustelualueiden yleiset ohjeet sekä Animeunionin tekniset tiedotteet. Palaute keskustelualueiden ja muun Animeunionin tekniikan toiminnasta tulisi osoittaa tälle alueelle.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Furinji
Viestit: 735
Liittynyt: To Loka 16, 2003 14:56
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Arvostelujen uusi tuleminen

Viesti Kirjoittaja Furinji » Ke Heinä 30, 2008 14:32

I came

Arvostelut-alue on ollut nyt lukossa foorumipäivityksestä saakka. Olette siis päässeet niitä lueskelemaan, mutta uusien kirjoittaminen ei ole ollut mahdollista. Nyt sitten lyödään tuokin alue kuntoon ja korjataan erinäisiä... kauneusvirheitä.

Tiivistettynä homma menee näin
1. Alueelta siivotaan kaikki tynkäarvostelut, tarpeettomien jorinoiden muodostamat arvostelut, täysin syömäkelvottomiksi vanhentuneet aiheet ja kunnollisista arvosteluista karsitaan vesurilla pois niiden perässä roikkuvat sarjaihkutukset ja sisällötön "keskustelu" sunmuutvastaavat.
2. Alueelle tulee rajattu kirjoitusoikeus. Eli arvosteluja pääsevät kyllä kirjoittamaan kaikki, kunhan ensin osoittavat kirjoitustaitonsa. Näin varmistetaan, että arvostelujen laatu nousee ja näin niistä on toivottavasti myös oikeasti iloa ja hyötyä lukijoilleen.

Jep nyt se sitten tapahtuu. Ideahan on jo vaikka kuinka vanha, mutta sen toteuttaminen on siirtynyt, koska erilaiset jännät ja iloiset perhetapahtumat ovat syöneet tehtäviin ajateltuja otuksia. Säädetään siis nytten sitten täten.

Ensimmäisen vaiheen kimpussa ollaan jo. Zeppeliinini tuhosi metsästä aamulla ensimmäiset parikymmentä ketjua. Raivaus jatkuu vielä. Ei siis tarvitse panikoida, että "voi luoja miten tuokin on siellä yhä?"

Nyt kaipailisin sitten käyttäjien panosta ehdotuksina erityisesti alueen ohjeistukseen.

Essimerkiksi:

Saman teoksen arvostelut kaikki yhteen ketjuun? / Arvostelija on kuningas ja laittaa oman ketjun omalle arvostelulleen, vaikka teoksesta olisi jo olemassa aikaisempi ketju? / Saman arvostelijan arvostelut yhteen ketjuun?

Entäs kun puhutaan eri julkaisijoiden versioista?

Millaisia ohjeita kommentointia varten pitäisi olla? "Mutta toisaalta..."-kommentteja? Kaikki on väärin?

Koeaika? Kuulostaa kohtalokkaalta? Ensi yönä on täysikuu?

Millaisia ominaisuuksia toivette itse arvosteluilta? Kouluarvosanoja? Hikitippoja? Kuvia? Linkkejä? Verta?

JA NIIN EDELLEEN kaikkea, mitä ikinä aiheesta keksittekin ehdottaa/sanoa/tms.

Lisäksi ajattelin, että Arvosteluja ei rajata pelkästään tiukasti animen/mangan ympärille, vaan itse ainakin mieluusti näkisin arvosteluja enemmän myös vaikkapa leffateattereihin eksyneistä japanilaisista leffoista, kirjaston nurkasta löytyneistä japanin matkaoppaista tai vaikkapa siitä todella typerästä telkkarista tulleesta leffasta, joka jostain perverssistä syystä sijoittui Japaniin. Ja muita vastaavia elämyksiä. Kommentoida saa tätäkin.

Saa riittää pohjustukseksi. Mikki seuraavalle.
Tämä on häikäilemätön mainos: Jinsei ry, Porin anime- ja mangaklubi
[17:52] <@Sivis> "I'm becoming Jinsei.. Jinsei" .. :|
_______________________
.Petteri//Furinji

Lauri_P
Viestit: 15
Liittynyt: To Syys 21, 2006 14:06
Paikkakunta: Helsinki

Re: Arvostelujen uusi tuleminen

Viesti Kirjoittaja Lauri_P » Ke Heinä 30, 2008 16:13

Furinji kirjoitti:Saman teoksen arvostelut kaikki yhteen ketjuun? / Arvostelija on kuningas ja laittaa oman ketjun omalle arvostelulleen, vaikka teoksesta olisi jo olemassa aikaisempi ketju? / Saman arvostelijan arvostelut yhteen ketjuun?

Entäs kun puhutaan eri julkaisijoiden versioista?
Mielestäni paras vaihtoehto on tuo ensimmäinen. Siitä näkee helposti, mitä mieltä ihmiset ovat teoksesta, sillä yksi arvostelu ei kerro kaikkea. Version voi mainita oman arvostelunsa alussa.

Esim.

Y (Tämä on siis teoksen nimi ja ketjun aihe)

"Luin julkaisija X:n mangan Y ja mielestäni..."

"Joo. Itsehän luin julkaisijan Z version ja se herätti tällaisia ajatuksia..."

"Olen lukenut kummankin julkaisijan version ja eikä niissä omasta mielestäni ole juurikaan eroa. Itse teoksesta haluaisin sanoa..."

Mitä turhaan luomaan sataa yhden viestin ketjua kun kaiken voisi löytää yhdestä ketjusta. Ei tässä sen enempää.

haplo
Viestit: 410
Liittynyt: Ti Helmi 20, 2007 16:47
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Arvostelujen uusi tuleminen

Viesti Kirjoittaja haplo » To Heinä 31, 2008 12:28

Kuten edellinenkin puhuja, kannatan saman teoksen arvostelujen löytymistä samasta ketjusta olipa julkaisija kuinka eri tahansa. Lisäksi nämä 'mutta toisaaltat' kuuluvat toki asiaan mikäli sitä asiaa on. Näen ainakin omalle kohdalle todennäköisemmältä että jos innostun arvosteluja lukemaan, tulee ennemmin kommentoitua jotain arvostelijan näkemystä kuin värkättyä omaa. Jos siis nyt on pakko suunsa aukaista.

Arvosteluilta toivon totta kai asiallista sisältöä, jonka perusteella uskaltaisin jopa lähteä ostopäätöksiä tekemään. Vieläkin kummittelee mielessäni Animelehden arvostelu, jossa Hiroshiman poika sai täydet 5/5 pistettä. No, sarjahan sen ansaitsee, mutta olisi mukavaa kuulla myös onko julkaisu sen arvoinen muuten - mitä se tässä tapauksessa ei ollut. Linkit, kuvat yms elävöittävät arvostelua kummasti, joten ne ovat aina plussaa. Itse näkisin mielelläni arvosteluissa mukana linkin arvostellun nimikkeen perustietoihin tai jopa jollekin sivustolle josta sen voi tilata tahi sitten julkaisijan omille sivuille joista saisin lisäinfoa kiinnostavaan arvioinnin kohteeseen. Tietenkään perustietoihin tähtäävää linkkiä ei tarvita, jos arvostelija on ne viitsinyt itse rustata.

Ja tietenkään arvosteluja ei tarvitse rajata animeen ja mangaan. Varsinkin japanilainen kirjallisuus ansaitsisi tulla tätä kautta esille, mikäli aiemmin puhuttu oma alue jäisikin homehtumaan käyttämättömänä.

Avatar
mmmmm
Viestit: 118
Liittynyt: Ma Kesä 19, 2006 17:51
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Arvostelujen uusi tuleminen

Viesti Kirjoittaja mmmmm » To Heinä 31, 2008 18:35

Ensiksi niistä kommenteista. Noh, pakkohan se on palautetta itse arvostelijallekin pistää, mielipiteistään että suorituksestaan - itseäänhän on aina kiva kehittää objektiivisen "ihan paska mee kotiis lololol" -arvioinnin pohjalta, mutta valoakin nopeammalla analyysillä pystyn väittämään, että saattaa itse arvostelijaltakin loppua into kesken, mikäli mitään palautetta toimistaan, niistä hyvistä kuin huonoistakin, ei tule. En nyt sillä, että aluetta sitten käytettäisi virtuaalimaailman Galsworthyjen toimesta samaan mitä Austin Powersistakin tuttua ruotsalaista ilmapumppuvehjettä, vaan yksinkertaisesti siksi, että tyhjyyteen on typerä huutaa.

Entäpä sitten menetelmät sen toteuttamiseen? Mainittakoon jälleen hyvänä esimerkkinä kvaak, jossa arvostelut ovat erikseen ja sitten siihen liittyvä kommentointiketju muualla, yleensä tosin linkitettynä arvosteluun. Tämähän tietysti on anikin toimintaperiaatteilla ehkä hieman ontuva ajatus, koska kvaakin ollessa nimenomaan sarjakuvaportaali, löytyy kyseiset arvostelut jo heti ensimmäiseltä sivulta ja niin tehtynä, että satunnainen sivullinenkin ja Internetin viidakkoon eksynytkin ne ymmärtäisi. Saattaisihan tällainen erillinen kommenttialue lisätä vain sekavuutta, toki, kun monessa paikassa sitten puhutaan samasta aiheesta ja mahdollisesti vielä yhtä aikaa, mutta näin ainakin itse arvostelut pystyisi siveästi erottamaan kaikesta siitä muusta floodiskeidasta, mitä täälläkin tsunamin nostattamien hyökyaaltojen jälkimainingeissa vielä esiintyy. Cowabungaa.

Kuitenkaan esim. erot julkaisujen välillä, ellei arvostelija(t) itse ole tätä halunnut painottaa, ovat mielestäni paremmin käsiteltävissä sarjan omassa ketjussa anime-ja mangasarjat alueella, eikä itse arvostelun jatkeena ylimäärisinä mielipideheittoina. Nykyinen (tai entinen) arvostelut -aluehan on käytännössä jälkikeskusteluineen vain vajavainen jatke tuolle anime ja mangalaudan muutenkin jo niin loistokkaan tasokkaalle esitelmöinnille ja sen kaltainen mielipiteenvaihto sopiikin sitten paremmin sinne. Toki, jos välttämättä haluaa vertaamaan eri julkaisijoiden painoksia toisiinsa ja sen kokee äärimmäisen tarpeelliseksi, luokoon hän uuden ja kauniimman arvostelun ja itkeköön siinä sielunsa tuskaa. Tämäpä tosin sitten tarkoittaa jokseenkin tarvetta hyvän laadun säilymiseen - itseäni nyt ei haittaa, vaikka ei ihan kaiken tieteen ja taiteen säntöjen mukaan mentäisikään, eihän sitä vielä osaa itsekään kirjoittaa, mutta kunhan tekstistä edes huomaisi yritystä olleen, ja edes joku voisi arvostelusta saada jotain irti. Näin Zedongin periaatteet jäisivät elämään myös tälläkin alueella.
se tyyppi siitä yhdestä toisesta Weissin sarjasta kirjoitti: Itse näkisin mielelläni arvosteluissa mukana linkin arvostellun nimikkeen perustietoihin tai jopa jollekin sivustolle josta sen voi tilata tahi sitten julkaisijan omille sivuille joista saisin lisäinfoa kiinnostavaan arvioinnin kohteeseen. Tietenkään perustietoihin tähtäävää linkkiä ei tarvita, jos arvostelija on ne viitsinyt itse rustata.
Nyt ehkä menee hieman ristiin niiden kukkien kanssa, mutta onko kyseessä edes mikään arvostelu, jos sen vertaa vaivaa ei ole viitsitty nähdä, että perustiedot ongittaisiin ja ne esitettäisiin. Kuten sanoin, melko vapaamielisiä voidaan olla, mutta jotkin reunaehdot ne on silti oltava. Tosin tämäkin tietysti tilanteen ja harkintakyvyn mukaan.
sama mies kirjoitti: Ja tietenkään arvosteluja ei tarvitse rajata animeen ja mangaan. Varsinkin japanilainen kirjallisuus ansaitsisi tulla tätä kautta esille, mikäli aiemmin puhuttu oma alue jäisikin homehtumaan käyttämättömänä.
Totta kai. Onhan siellä nytkin jo Lost in Translationin -arvostelu (starring Murray et Johansson) joten telkkarisarjat ja kirjat ovat nyt luonnollinen jatke sillekin.

Avatar
AM
Viestit: 436
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2004 11:25
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Arvostelujen uusi tuleminen

Viesti Kirjoittaja AM » Pe Elo 01, 2008 09:06

Vrykyli kirjoitti:Mainittakoon jälleen hyvänä esimerkkinä kvaak, jossa arvostelut ovat erikseen ja sitten siihen liittyvä kommentointiketju muualla, yleensä tosin linkitettynä arvosteluun. Tämähän tietysti on anikin toimintaperiaatteilla ehkä hieman ontuva ajatus...[nips] Saattaisihan tällainen erillinen kommenttialue lisätä vain sekavuutta
Uudelle alueelle tuskin olisi tarvetta vaan jatkokeskustelun voisi ohjata 'Anime- ja mangasarjat sekä elokuvat' alueella jo oleviin ketjuihin, jotka käsittelevät ko. teosta/sarjaa. Muistaakseni tälläisestä oli joskus puhetta jossain kokouksessa, mutta ei sitä kai koskaan toteutettu suuremmissa määrin.
Antti Myller - Joensuun Otakuiden rahastonhoitaja, tekniikka- ja jäsenvastaava - Kawaconin talousvastaava.
MyAnimelist, figut & last.fm.

Avatar
Lmmz
Otaking
Viestit: 521
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:34
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Arvostelujen uusi tuleminen

Viesti Kirjoittaja Lmmz » Ma Elo 04, 2008 02:59

Jos nyt oikeasti arvostelut-alueen varsinaisten arvostelujen tasoa saisi nostettua, niin mikäänhän (paitsi säätäjien laiskuus) ei estäisi sitä, että niitä voitaisiin nostaa ns. sisällöksi foorumin ulkopuolellekin - kuten nyt on osittain tehty http://www.animeunioni.org/ etusivulla tiedotusten kanssa (nokkelimmat lienevät huomanneet, että ne tulevat automaattisesti foorumin alueelta).

Tämä webbi nyt tosin ei ehkä olisi Animeunioni.org, vaan Aniki.fi, mutta ajatuksia voidaan silti heitellä ilmaan.

Muuten esitetyt ideat kuullostavat ihan hyviltä ja toteuttamiskelpoisilta, kunhan vain pidetään aktiivisesti huoli siitä, että kirjoittajia riittää ja toisaalta turhat kommentit siivotaan pois tiukalla kädellä.
Kosmos on laaja. | Tutturuu!

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Neuvonta ja tekniikka”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa