Planetes vol 1-2

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Planetes vol 1-2

Viesti Kirjoittaja Lunael » Su Helmi 08, 2004 15:10

On vuosi 2075, ja ihmiskunta on vihdoin tunkeutunut avaruuteen, niin kiertoradalla oleville asemille kuin kuun kaivos- ja tukikohtakaupunkeihinkin. Jossain kiertoradalla kelluu Toy Box, kolmen avaruuden roskakuskin antiikkinen ja välillä käsiin hajoava alus miehistöineen, johon kuuluvat suuria unelmia hautova Hachimaki, Toy Boxin nikotiiniaddikti pilotti Fee ja menneisyydestään kovin hiljainen Yuri. He puhdistavat kiertorataa sinne päässeestä jätteestä, kuten vanhoista satelliiteista jotka osuessaan johonkin voisivat aiheuttaa suuren katastrofin.

Makoto Yukimuran mangaa Planetes, jota on tähän mennessä julkaistu englanniksi kahden kirjan verran Tokyopopin kautta voisi kuvailla duunariscifiksi. Se ponnistaa realistiselta pohjalta, mutta pääpaino ei ole scifillä ja tekniikalla vaan henkilödraamalla. Uskottava ja toimiva scifimiljöö on vain hyvä peruskivi jolle sarjan tärkeämmät asiat rakennetaan. Planetesin taustalla pyörii selvä juoni vaikka se koostuukin selkeästi yksittäisistä episodeista, Hachimakin ollessa se tarinan tärkein päähenkilö jonka ympärille suurin osa luvuista rakentuu.

Planetes on erittäin hyvä manga. Sen hahmot ovat persoonallisia, hauskoja ja uskottavia, aina päähenkilöistä luvuissa vilahtaviin sivuhenkilöihin, ja juonissa on niin yllättävyyttä kuin hienoa inhimillistä lämpöäkin. Näin Ranma ½:n suomennoksien lueskelun jälkeen erityisen ihanaa on se ettei status quo säily Planetesissa kovin pitkään, vaan Yukimura uskaltaa tehdä isoja ratkaisuja eikä hahmojen elämäntilanne pysy välttämättä kovin pitkään samalla, rauhallisella tasolla.

Piirrostyylinsä puolesta Planetes miellyttää ainakin omaa silmää. Yukimuran kynänjälki on tarkkaa ja ilmeikästä, ja Tokyopopin julkaisu on laadultaan hyvä, normaaliin nykytapaan peilaamattomana tehty. Planetesin mangaa uskallan kyllä suositella jokaiselle jota avaruus tapahtumapaikkana kiinnostaa, ja jolle henkilöihin keskittyvä kuvaus maistuu.

Planetesista on muuten olemassa huhupuheiden mukaan aivan julmetun hyvä anime. Tämä on todellakin vihje.

-Juha
Viimeksi muokannut Lunael, Ke Touko 19, 2004 03:27. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Avatar
Boardi
Viestit: 41
Liittynyt: Ma Tammi 27, 2003 23:32
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Boardi » Ma Helmi 16, 2004 10:09

Planetes on erittäin hyvä manga.

Planetes-mangan kaksi ensimmäistä osaa lukeneena olen taipuvainen samansuuntaiseen hehkuttamiseen. Vuoden 2075 kohdalla ihmiskunta on siis päässyt avaruuteen, kuussa on pysyvää asutusta ja kauemmaksikin ollaan menemässä. Planetesissa seurataan avaruusromua keräävän roskakuskimiehistön tarinaa.

Ensimmäinen osa koostuu novellimaisista kertomuksista, joissa eri päähenkilöiden taustoja valotetaan pikkuhiljaa. Tarinat tekevät kirjan päähenkilöistä todellisen tuntuisia ja kunnon scifi-tarinoiden tapaan sense of wonder on tärkeä osa tarinaa. Tarina kuitenkin laajenee käsittelemään miehistön lisäksi hieman sen aikaista yhteiskuntaa. Kaunista tarinaa ja kirjan pystyi lukemaan yhdeltä istumalta.

Kakkoskirja keskittyykin enemmän nuoren kunnianhimoisen Hachimakin vaiheisiin, hänen liikkuessaan tärkeiden kysymysten aiheuttaman hämmennyksen parissa. Valintoja on tehtävä, vaikka kuinka kipeää ne tekisivätkin. Nyt mukana on myös ykköskirjassa nähdyt yhteiskunnalliset tekijät huomattavasti merkittävämmässä osassa, joka tuo omalta osaltaan tarinaan syvyyttä.
Toisen kirjan sisältö eroaa hieman ensimmäisen kirjan tarjonnasta ja voi hämmentää lukijaa hetkeksi. Planetesin kakkoskirja jää harmillisella tavalla kesken ja kolmatta osaa ei ole vielä näkynyt Tokyopopin listoilla, joten hirveäksi odotteluksi tämä taas jää... :D

Asiaan palataan varmasti kolmannen osan ilmestyttyä.


- Lasse/Boardi

PS. Jos joku on nuorempana lukenut Patrick Mooren kirjoittamaa Scott Saunders-sarjaa, voin suositella Planetesia lämpimästi. Molemmissa sarjoissa on paljon yhtäläisyyksiä.

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ma Kesä 14, 2004 17:49

Kolmas volume ilmestyi vihdoin, neljännen ilmestymisajaksi Tokyopop antaa ensi marraskuun. Tahti on siis hidas, mutta syy lienee ihan siinäkin että sarjan Japanin ilmestymistahdissa aletaan olla jossain määrin kiinni.

Planetesin taso ei kolmannessakaan kirjassa laske, vaikka fokus vähän muuttuukin. Kirja nimittäin keskittyy täysin uskottavaan ja hyvään ihmissuhdekuvaukseen. En valita.

-Juha

Avatar
vermes
Viestit: 173
Liittynyt: Su Maalis 30, 2003 11:06
Paikkakunta: Kiukainen
Viesti:

Viesti Kirjoittaja vermes » Ma Kesä 14, 2004 18:25

Se on muuten Planetes Volume 4: Part 1
http://www.tokyopop.com/dbpage.php?page ... uctid=2574

Japanilainen kansi:
http://images-jp.amazon.com/images/P/40 ... ZZZZZZ.jpg
Onko toi nimi venäjäksi?
and now for something completely different
http://infamyinfamy.tumblr.com/
http://axolotleatsouls.tumblr.com/
Törkeä, mutta tärkeä

Avatar
Kensuke
Viestit: 368
Liittynyt: Ti Touko 18, 2004 09:09
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Kensuke » Ma Kesä 14, 2004 20:05

vermes kirjoitti:Japanilainen kansi:
http://images-jp.amazon.com/images/P/40 ... ZZZZZZ.jpg
Onko toi nimi venäjäksi?
Näyttää kovasti kreikalta.

Avatar
Paul Eye
Viestit: 28
Liittynyt: To Tammi 01, 2004 00:29
Paikkakunta: Helsinki

Re: Planetes vol 1-2

Viesti Kirjoittaja Paul Eye » Ma Kesä 14, 2004 22:00

Lunael kirjoitti:Planetesista on muuten olemassa huhupuheiden mukaan aivan julmetun hyvä anime. Tämä on todellakin vihje.
10 osaa on kyseistä anime tullut suorastaan...*köh*...kuolattua. Jos taso pysyy yhtä korkealla jäljellä olevien 16 jakson ajan, on tässä varmaa top-10 materiaalia. Ja kerrankin on tajuttu että avaruudessa ei ääniä kuulu. Realismi ja uskottavuus (lukuunottamatta yhtä jaksoa...) on tässä animessa kyllä kutakuinkin niin kohdallan kuin vain olla ja voi. Kerrankin teknologiapuhetta joka ei kuulosta aivan tuulesta temmatulta. Ja kyllä ne avaruuskävelyosuudet pistävät viipyilevässä hiljaisuudessaan ainakin meikäläisen jonkinlaiseen meditaatiota vastaavaan tilaan
...ja mainittakoon vielä tämäkin: onhan se Ai Tanabe vaan niin mahdottoman ihana :D
Kensuke kirjoitti:Näyttää kovasti kreikalta.
Jep, kreikkaa on.

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Re: Planetes vol 1-2

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ma Kesä 14, 2004 22:41

Paul Eye kirjoitti:10 osaa on kyseistä anime tullut suorastaan...*köh*...kuolattua. Jos taso pysyy yhtä korkealla jäljellä olevien 16 jakson ajan, on tässä varmaa top-10 materiaalia. Ja kerrankin on tajuttu että avaruudessa ei ääniä kuulu.
Huhutaan että taso pysyy. Huhutaan myös, että joidenkin mielestä taso jopa nousee.
...ja mainittakoon vielä tämäkin: onhan se Ai Tanabe vaan niin mahdottoman ihana :D
Tanabe on aika mielenkiintoinen tapaus. Ehkä selkein luonne-ero animen ja mangan välillä on juuri Tanabessa. Huhutaan että anime-Tanabe on idealistisempi, ehkä joka naiivimpi kuin mangan Tanabe. Huhutaan myös että animessa Tanaben ja Hachimakin suhdetta ehditään tavallaan kehittää rauhallisemmin, pidemmin ja eri tavoilla.

Kaikenkaikkiaan, pikkulinnut ovat kertoneet että animen ja mangan suhde on Planetesin kohdalla hienosti toteutettu - molemmat ovat itsenäisiä, omilla jaloillaan seisovia tarinoita, animen lainatessa mangaa joskus suoraan, joskus yllättävillä tavoilla, joskus piristävästi muutellen.

Lisensoisi vaan joku vielä Planetesin. Omalta kohdalta en äkkiseltään keksi toista tuoretta sarjaa, ainakaan viime vuodelta, joka olisi selkeämmin pakko-ostos.

-Juha

Avatar
_Tata
Viestit: 502
Liittynyt: Ke Tammi 29, 2003 01:10
Paikkakunta: Tampere

Re: Planetes vol 1-2

Viesti Kirjoittaja _Tata » Ma Kesä 14, 2004 22:58

Lunael kirjoitti: Huhutaan että taso pysyy. Huhutaan myös, että joidenkin mielestä taso jopa nousee.
Vahvistan huhut. Kun päästään "viikon romu" - syndroomasta eroon, niin sarjasta alkaa löytyä jopa mielenkiintoa.
Paul Eye kirjoitti:...ja mainittakoon vielä tämäkin: onhan se Ai Tanabe vaan niin mahdottoman ihana :D
Tälle olisin toivonut tuskallista kuolemaa heti ensimmäisestä jaksosta lähtien. Jotenkin vain tämä hahmo ei sopinut animeen. Mielipideasiat on mielipideasioita ja enempiä perusteluja on spoilaamisen takia vähän hankala kirjoitella.

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » La Heinä 31, 2004 22:40

Tulihan se sieltä. Bandai ilmoitti Otakonissa lisensoineensa Planetesin.

Totean vain hillitystä että JUMALAUTA JES MAHTAVAA! Olen tätä uutista odottanut siitä lähtien kun Planetesin pari ensimmäistä jaksoa katsoin ja totesin että sarjassa todellakin on lupausta. Planetes on vuoden 2003 kovin anime, ja toistaiseksi yksi vuosikymmenen parhaista, toivokaamme että se saa arvoisensa DVD-julkaisun myös jenkeissä.

-Juha

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ti Maalis 08, 2005 11:03

Ja kalenteriin merkittäköön 14.6.2005. Ensimmäinen levy ilmestyy Bandailta silloin. Miellyttävästi näyttäisi sarja ilmestyvän kuudella levyllä.

-Juha

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja jtn » Ti Maalis 08, 2005 11:15

Mainittakoon lisäksi, että ekan levyn ekstroihin kuuluu NASAn kiertorataromuyksikön haastattelu ja muuta oikeasti mielenkiintoiselta kuulostavaa matskua.
- Jussi Nikander

Avatar
Trilkk
Viestit: 202
Liittynyt: Su Helmi 09, 2003 12:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Planetes vol 1-2

Viesti Kirjoittaja Trilkk » Ti Maalis 08, 2005 13:04

Lunael kirjoitti:Huhutaan että anime-Tanabe on idealistisempi, ehkä joka naiivimpi kuin mangan Tanabe. Huhutaan myös että animessa Tanaben ja Hachimakin suhdetta ehditään tavallaan kehittää rauhallisemmin, pidemmin ja eri tavoilla.

Kaikenkaikkiaan, pikkulinnut ovat kertoneet että animen ja mangan suhde on Planetesin kohdalla hienosti toteutettu - molemmat ovat itsenäisiä, omilla jaloillaan seisovia tarinoita, animen lainatessa mangaa joskus suoraan, joskus yllättävillä tavoilla, joskus piristävästi muutellen.
Planetes on merkkitapaus. Ensi silmäyksellä sitä luulee että kyseessä on viimeinkin se oikea scifianime jossa avaruudessa ei kuulu ääniä, avaruusalukset liikkuvat newtonin lakien mukaan ja säteily aiheuttaa syöpää. Mieliala ei voi kuin koheta kun huomaa että kyseessä on oikeastikin pahuksen hyvin kerrottua ihmissuhdedraamaa viimisen päälle realismien oppien mukaan. Arvostin kovasti.

Voin myös vahvistaa kuulleeni omakohtaisesti tosi paljon HUHUJA siitä, että Planetesin mangan ja animen suhde on todellakin ainutlaatuinen. Ne kertovat teoriassa saman tarinan, mutta eri tavoilla ja pikkuasioita muokaten niin. Näit kumman tahansa, kannattaa katsastaa toinenkin. Kerrankin anime ei ole karsittu versio mangasta tai manga animen suosion pohjalta tehtyä roskaa - kun kerran tehdään toinen versio niin sitten kanssa tehdään kokonaan toinen versio, vapailla käsillä ja kunnolla.

HUHUT sanovat että katsokaa.

Avatar
Acolyte
Viestit: 339
Liittynyt: La Helmi 01, 2003 12:10
Paikkakunta: Kemi

Viesti Kirjoittaja Acolyte » Ke Maalis 09, 2005 15:33

Muistan kuinka animen nähneenä koko idea kiehtoi, mutta se kaikki hukkui sen pyhän keskinkertaisuuden, joka anime-versiota vaivaa, alle. Tympeine hahmoineen ja ääninäyttelijöideen sarja ei kauheasti säväyttänyt, mutta kuitenkin manga tarttui käteeni.

Olin kuin atomipommi olisi räjähtänyt pääni yläpuolella. Mangana sarja on huomattavasti parempi ja toimivampi. Hahmot tuntuvat aidommilta, juoni etenee paremmalla tahdilla ja painopiste on paljon mielenkiintoisemmassa osuudessa tarinaa.

Aivan fantastinen manga, jollaista toivoisi olevan enemmänkin tarjolla.
"It's a morally corrupt hypocrisy fuckfest of a world we live in" CorvusCorax

Yosk
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Touko 10, 2005 12:56

Viesti Kirjoittaja Yosk » Ke Touko 11, 2005 15:15

Planetes on yksi kaikkien aikojen suosikki sarjakuviani, ehtaa top 10 kamaa. Odottelen mielenkiinnolla miten käy Yukimuran uudelle Vinland Sagalle. Kuulemma mukaan hyvää voi odottaa, olen itse kyllä vähän skeptinen, mutta eihän viikinkien kansa voi mennä mokaan.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa