Pretear R1 DVD 1 (Eps 1-4) ja 2-4 (yht. koko sarja)

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Pretear R1 DVD 1 (Eps 1-4) ja 2-4 (yht. koko sarja)

Viesti Kirjoittaja kyuu » La Tammi 17, 2004 04:48

Pioneer LDC / ADV Films (julkaisu USA:ssa)
Virallinen englanninkielinen www-sivusto osoitteessa www.preteardvd.com

ikäsuositus ja varoitus
Ensimmäisen levyn perusteella sanoisin 13, tosin ei tässä mielestäni mitään ”haitallista” materiaalia ole, varmaankin voisi moni kymmenvuotiaskin katsoa.

Toisekseen, arvostelija tunnustautuu tämän teoksen edustaman genren ystäväksi. Jos et pidä tämäntyyppisestä animesta, on lähes sanottua ettet pidä tästä yksittäisestä teoksestakaan. Eli toisin sanoen – M-Arkku, pelasta itsesi kun vielä voit.

sitä itseään
Älkäämme huijatko itseämme hetkeäkään – Pretear on aitoa mahou sohjoa. Eli taikatytöillä varustettua shoujo-animea, tarkoittaen kotimaassaan tytöille suunnattua teosta. Termin tuntijalle tämä selventää paljon, muiden se on koettava. Itse asiassa alkuasetelmassa oli aivan pelottavan monta yhtenäisyyttä Fushigi Yugin kanssa. FY oli kuitenkin jotain jota kutsumme hinauseepokseksi, joka jatkui, jatkui ja jatkui. Pretear puolestaan on 13 epidosia pitkä, eli neljäsosan verran FY:tä.

Luvassa on siis ihmissuhteita, teini-ikäisten tyttöjen ihastuksia ja vihastuksia, äärimmäisen kauniita mieshenkilöitä ja päähenkilötytön hallitsemia taikavoimia. Tosin, kuinka yllättävää, hänellä ei olekaan näistä oikein mitään tietoa ja kokemusta, ja tässä kohtaa nuo kauniit bishounen-pojat tulevat esille.

(tässä kohtaa arvostelun kirjoittaja veti syvään henkeä ja joi puoli litraa vettä. lopputuloksena äänet pakottivat jatkamaan)

sitä itseään, mutta
Nyt kun teos on rinnastettu sujuvasti lähes äärettömään määrään saman kategorian teoksia, voinemme varmaan pistää lapun luukulle ja palata television ääreen?

Ei sitten. Pretear noudattaa kyllä ehdottoman tarkkaan genren määritelmiä ja lähes jokainen klise tarjoillaan punaviinikastikkeessa, mutta ehkäpä juuri tässä on sarjan salaisuus. Kategoriansa parhaimmistoa lykitään jatkuvasti ilman turhia odotuksia ja katsoja saa juuri sitä mitä haluaakin. Juonen lisäksi myös pakolliset kaunispoika-hahmot on tehty juuri referenssien mukaan. He ovat (tottakai) äärimmäisen kauniita, kaikki erilaisia tiettyjen ehtojen mukaisesti, ja ennen kaikkea heitä on tarpeeksi monta, tällä kertaa seitsemän. Persoonallisuuksien eri ominaisuudet erottuvat selvästi mahdollistaen joka katsojalle oman suosikin valinnan.

Yllätyksellisyys tästä kaikesta tosin kärsii – Pretearin juoni on äärimmäisen ennalta-arvattava ainakin alkupäässä. Ehkäpä osasyynä on pieni episodimäärä, juonen isoimmat mutkat jäävät matkalle kun tarinaa pitäisi pukata eteenpäinkin rajatussa ajassa. Toisaalta tämä meno pitää katsojan varpaillaan, sillä vaikka tulevat tapahtumat voikin pitkälti arvata, niiden näkeminen on silti pienoinen elämys, jota toistetaan kiivaseen tahtiin.

mitä jäi käteen
Pretear on tämäntyyppisen animen ryhmässä loistava ja ensimmäisen levyn perusteella kisaa allekirjoittaneen mielestä jopa genren huippusijoista. Vetovoima oli niin kovaa, että DVD-kauppa sai välittömästi jatkotilauksen muista osista.

Paineet kasautuvat nyt levyille 2-4. Perästä kuuluu.
edit ja kuuluikin, ks. pari viestiä eteenpäin
Viimeksi muokannut kyuu, La Huhti 17, 2004 03:50. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Kyuu Eturautti - IRC:Kyuu @ irc.b2irc.net
Puheenjohtaja - Säätöyhteisö B2 ry
Varapuheenjohtaja - Tampere Kuplii ry
Valokuvaaja/roudari - Cosplay Finland Tour

Avatar
M-Arkku
Viestit: 278
Liittynyt: Su Tammi 19, 2003 20:12
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Vilkaisu: Pretear R1 DVD 1 (Eps 1-4)

Viesti Kirjoittaja M-Arkku » La Tammi 17, 2004 21:19

kyuu kirjoitti:Eli toisin sanoen – M-Arkku, pelasta itsesi kun vielä voit.
Hyvän aikaa olen ollut selvillä, mitä kauheuksia Pretear sisältää. Mutta lisämuistutukset harvoin menee hukkaan. 8)
Markku Mulari
Oulun SuurSensei

"When I dream, I want a pony."
- The Acts of Gord: The Book of Chronicles, Chapter XXI -

Avatar
EveAngel
Viestit: 58
Liittynyt: To Tammi 30, 2003 10:57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja EveAngel » Pe Tammi 23, 2004 02:07

Pretearia voi kaikille suositella, jotka sohjosta ja näteistä pojista pitävät. Sangen kliseistä mutta toimivaa sohjoa...

Itse aikoinaan hankin R3 levyinä singaporesta koko sarjan ja on kyllä kestänyt useammankin katselu kerran. Tätä tuli jopa näytettyä uutena vuotena ihmisille, pitivät.
"I may be synthetic, but I'm not stupid." -Bishop, Aliens

Avatar
kyuu
Säätäjä.
Viestit: 4679
Liittynyt: La Tammi 11, 2003 17:48
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kyuu » La Huhti 17, 2004 03:47

Ja sitten tuli vihdoinkin katseltua koko sarja. Itse asiassa ensin kakkoslevy, sitten tuli taukoa, mutta kolmosen jälkeen nelonen tuli aika lailla pakosta katsottava heti perään.

tyyli pitää
Tunnelma pysyy - ensimmäisen levyn arvostelu pätee hyvin pitkälle myös koko sarjaan. Olen entistä vakuuttuneempi siitä, että kyseessä on Fushigi Yugi josta on poistettu pahimmat elementit (ks. Miaka/Tamahome -kohtausten yliammunta) ja koko homma toteutettu 13 jaksossa. Pretearin kanssa ei ehdi tulemaan tylsää.

kliseiden tuhoama?
Lähes jokainen elementti ja kohtaus on kuin suoraan sohjoteosten muotin mukaan tehty. Taito lieneekin siinä mitkä elementit on valittu ja missä määrin niitä toteutetaan. On tiettyjä genren asioita joita melkein odotti tapahtuvan, mutta yllättyi positiivisesti niiden jäätyä pois. Tasapainon hakemiseen on selvästi käytetty aikaa.

valtavirtaa vastaan
Tätä en ole itsekään uskoa ja kiitänkin onneani etten ollut kuskina muiden pelatessa anime drinking gamea, tai olisi voinut mennä taksimatkaksi. Pretearin alkutunnusmusiikin sanat nimittäin sopivat lähes täydellisesti sarjaan, lainaten pykäliä juonesta. Vakavaa, ehkä vaarallista, mutta sen kanssa on elettävä. Alkutunnari saa kyllä myös normaaleja pisteitä, se on varsin toimiva kipale. Lopputunnari on sen sijaan "sitä tavallista" eikä sitä oikeastaan edes kuule ja hyvin pian tavaksi tulee ohi kelaaminen.

julkaisun laatu
Maininta "tyypillistä nykypäivän ADV:tä" kertoo monille kaiken tarpeellisen. Tekstitykset ovat laadukkaita, vain pari kirjoitusvihrettä löytyy, bonusmateriaaleja on jonkin verran ja levyhinta keskitasoa. Sekä äänen- että kuvanlaatu on hyvä ellei jopa loistava, bittivirtaa on käytetty selvästi keskivertoa enemmän. ADV sai aikoinaan aivan syystäkin surkean maineen DVD-julkaisijana, mutta on selvästi ottanut opikseen ja sijoittuu nykyään mielestäni parempaan keskikastiin.

pistepotti kainaloon
Loppuarvostelu on aika helppoa - jos genrestä ei pidä yhtään, ei pidä Pretearistakaan. Jos sohjo taas on sydäntä vähänkin lähellä, tässä olisi sitä parhaasta päästä. Pretear saa vaivoistaan Kyuun pinkin Power-hanskan.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa