RahXephon

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

RahXephon

Viesti Kirjoittaja Lunael » Su Tammi 04, 2004 07:02

Fanitetaanpa sitten sitä parasta viimeaikoina katsottua eli RahXephonia tarkemmin. Lala?

17-vuotiaan lukiolaispoika Ayaton elämä muuttuu totaalisesti kun tavallisena päivänä Tokion keskustassa jostain ilmestyy lentokoneiden parvi, joka hyökkää kaupunkia vasta asein. Hävityksen keskellä Ayato törmää häntä etsiviin pukumiehiin jotka vuotavat sinistä verta, salaperäiseen keltamekkoiseen Mishima-tyttöön jonka hän tuntuu tuntevan entuudestaan, ja naiseen joka kertoo näyttävänsä hänelle "totuuden maailmasta", maailmasta joka on Ayatolle aina ollut 23 miljoonan asukkaan Tokio, ainoa paikka joka on säästynyt joltain koko muun maailman tuhonneelta tapahtumalta.

26-osaista vuoden 2002 RahXephonia katsoessa tuntuu harvinaisen selvältä minnepäin tekijät ovat kumartaneet. Sarjan voisi tiivistää lauseeseen "kuten Neon Genesis Evangelion, mutta parempi". Mechatoimintaa joka ei ole täysin suoraviivaista, jonka juoni vaatii pureskelua ja jossa paino on ehkä enemmän ihmisten välisillä suhteilla kuin sillä varsinaisella mätöllä, ja joka pelaa toimivasti niin viittauksilla myytteihin ja mytologioihin kuin monilla kysymyksillä joihin ei välttämättä vastauksia saada. Taidepaskalla kuorrutettua mättöä siis, tai mätöllä maustettua taidepaskaa.

RahXephonin vahvuus on siinä kuinka nätisti se välttää ainakin omalta osaltani Neon Genesis Evangelionin suurimmat sudenkuopat. Siinä ei ole oikeastaan yhtään filler-jaksoa jota voisi kuvailla "keskiketteräksi toiminnaksi", suurta juonta viedään eteenpäin koko ajan. Ayatolla on päähenkilönä ihan eritavalla selkärankaan kuin jatkuvasti vinkuvalla angsti-Shinjillä. Kun mecha-taistelua on, se on toteutettu noin kaltaiseni mecha-allergikon kannalta hivenen siedettävämmin kuin NGE:ssä, mecha ei mätä vihulaisia palasiksi kuten keskiverrossa karateleffassa. Minkäänlaisia tuotannon ongelmista johtuvia näkyviä ja häiritseviä säästelyitä animaatiossa ei ole.

Kuten sanottu, ihan juonenkin osalta on ihan selvää että RahXephon on kiltisti sanottuna Neon Genesis Evangelionin kopio. Tai no, puhuisin kopion sijaan kehitysversiosta, jossa on korjattu esikoisen käytössä ilmenneitä vikoja ja hiottu kulmia tasaisemmiksi. Yhtäläisyysmerkkejä voi vetää läjittäin: TERRA = NERV, Barbem = SEELE, Haruka = Misato, Quon = Rei, Dolemit = Enkelit, jne.

Yhtäkaikki, RahXephon toimii. Sen kanssa tulee aina niin positiivinen "pakko katsoa" -tunne - muistaakseni tarkoituksena oli aluksi tyypittää pari ensimmäistä jaksoa, mutta sain revittyä itseni irti ruudun äärestä kait seitsemän jälkeen. Juoni tarjoaa yllätyksiä ja hyvää toimintaa, melko uskottavia ihmissuhteita ja juonitteluja, eikä oikeastaan mitään hirveän valmiiksi purtuna. Päätään joutuu käyttämään, monella tavalla RahXephon psykopaska tuntuu NGE:n vastaavaa vähemmän päälleliimatulta ja maustemaiselta "huomatkaa minut, en ole tavallista toimintaa" -kyltiltä.

RahXephon on tarjolla kokonaan nyt joulukuussa päätökseen saadulla R1-julkaisulla, ja kolmannessa levyssä menevällä britti-R2-julkaisulla. Molemmat julkaisut ADV:n kautta. Sarja on jaettu käsittääkseni hieman epätyypillisesti, jaksomäärät levyillä ovat 5-4-3-4-3-4-3.

****½, ostoskamaa

-Juha

jtn
Viestit: 712
Liittynyt: La Helmi 15, 2003 15:51
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja jtn » Ti Tammi 06, 2004 14:29

26-osaista vuoden 2002 RahXephonia katsoessa tuntuu harvinaisen selvältä minnepäin tekijät ovat kumartaneet. Sarjan voisi tiivistää lauseeseen "kuten Neon Genesis Evangelion, mutta parempi".
Tahi sitten huono, halpa kopio, riippuen näkökannasta. Itse jaksoin katsoa kai viisi tai kuusi jaksoa Otakujen videoilloissa ennen kuin kyllästyin sarjaan lopullisesti.

Ehkä olen vain muuttunut huomattavasti kriittisemmäksi sitten Evangelionin, mutta RahXephonia katsoessani se vähä katsomisnautinto, mitä sarjasta olisi voinut saada, hukkui ylenpalttisesti alleviivattujen, typerien kohtausten alle. Naurettavat kryptiset kommentit ja huonosti toteutettu tapa, jolla katsojalle yritettiin kertoa, että sarjassa on pintaa syvemmällä Suuri Mysteeri, suorastaan etoivat.

Siinä missä Evagelion avautui vähitellen, eikä mysteerien olemassaoloakaan ensimmäisellä katsomiskerralla tajunnut ennen kuin oli nähnyt useamman jakson, RahXephon lyö alusta asti lekalla päähän kuinka syvällinen ja salaperäinen se yrittää olla.

Kaiken keskinkertaisuuden kruunaa se, kuinka selkeä 1:1 kopio Evangelionista RahXephon tuntui olevan. Kyllähän anime jatkuvasti lainaa ideoita ja piirteitä aiemmista sarjoista, mutta RahXephonin kaikki ideat tuntuivat olevan Evasta, eikä sekoitukseen oltu lisätty mitään. Dual Paraller Trouble Adventure, toinen selkeä Evaklooni, oli sentään hauska ja itseironinen. RahXephon oli vain puuduttava.
- Jussi Nikander

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ti Tammi 06, 2004 14:50

Riippuu tosiaan näkökannasta, minulla NGE rasittaa joka katselukerralla enemmän ja enemmän, RahXephon iski aika täysillä.

Mielipiteitähän nämä. Minusta se kryptinen paskanjauhanta vain toi tunnelmaa, jos nyt ei ihan oikeaa substanssia, ja tunnelma on se tärkein.

Jos nyt jätetään se kryptinen paska ja "hei minä olen enemmän kuin tavallinen animesarja" -vakuuttelu pois, niin senkin unohtaen RahXephonissa on loppuvaiheessa muutama äärimmäisen toimiva ja hieno jakso, ihan pelkän draaman puolesta.

-Juha

Avatar
Oniichar
Viestit: 65
Liittynyt: Pe Tammi 31, 2003 22:45
Paikkakunta: Nokia

Viesti Kirjoittaja Oniichar » Ti Tammi 06, 2004 15:58

Tottahan se on mitä jtn totesi, että Rahxephon on aika kopio NGE:stä. Ihan okra anime, omasta mielestäni parempi kuin NGE ^^
"I don`t want to admit it... The mistake caused by our youth."
-Akai suisei no Char Aznable

Avatar
Daer
Viestit: 42
Liittynyt: Ti Maalis 02, 2004 12:58
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Daer » Ti Maalis 02, 2004 13:40

Itse katselin 3 ensimmäistä osaa Rahxephonista noin vuosi sitten ja ainoa asia joka jäi mieleen oli todella ruman näkiset alukset/mechat vai mitä lienevätkään... Muuten se taisi olla ihan mielenkiintoinen...
"YAMEte yoshite sawaranaide BABY
IYAyo DAMEyo aseranaide BABY"

"Tonzura koite"

Avatar
Elostirion
Viestit: 14
Liittynyt: Su Huhti 18, 2004 16:12
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja Elostirion » Pe Touko 28, 2004 17:03

Vaikka ikivanha threadi onkin, on minunkin silti pakko sanoa että RahXephon on paras katsomistani ~40 animesarjasta, ja lyö laudalta melkein kaikki lempielokuvanikin. Uskomattoman hienon kokonaisuuden ovat tekijät saaneet kasaan, tarpeeksi hyvän jotta kaikenmaailman pikkuviat jäävät huomiotta, toisin kuin esim. "arkkivihollis"-NGE:ssä.

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » La Heinä 09, 2005 18:50

Ei muuten hirveän paljon kustanna RahXephon Complete Collection tällä hetkellä.

http://www.dvdpacific.com/item.asp?ID=660780

-Juha

Avatar
Acolyte
Viestit: 339
Liittynyt: La Helmi 01, 2003 12:10
Paikkakunta: Kemi

Viesti Kirjoittaja Acolyte » Su Heinä 10, 2005 16:24

Sopivasti juuri kun sain omani hankittua irtopainoksina. :cry:

Rahxephon on kyllä upea sarja. Harmittaa vain ne lukuisat yhtäläisyydet NGE:hen. Osa niistä on melko törkeitäkin, myönnetään. Ja tämä johtaa auttamattomasti siihen että joku näkee sarjan "pelkkänä NGE-kloonina" ja on täten automaagisesti ja auttamattomasti paska. Kyllähän ne itseänikin hivenen vaivasi, mutta pidin Raksusta enemmän kuin NGE:stä.
"It's a morally corrupt hypocrisy fuckfest of a world we live in" CorvusCorax

Avatar
Sandalphon
Viestit: 165
Liittynyt: Ti Kesä 07, 2005 16:39
Paikkakunta: Nkku/Pori

Viesti Kirjoittaja Sandalphon » Ma Heinä 11, 2005 17:48

Suurena NGE fanina pitäisi varmaan ostaa tuo sarja ihan mielenkiinnosta, kun ei tosiaankaan ole kallis... Ei se NGE:tä tule ylittämään, sillä onhan se nyt helppo tehdä anime, kun lähes kaikki aiheet on suoraan kopioitavissa, muttei minulla todellakaan ole tätä kohtaan enää niin negatiivisia fiilinkejä, kuin jokin aika sitten... Kai tuokin lähiaikoina saattaa hyllyyn pamahtaa... Onko siinä Collectionissa muuten kaikki tarvittava, vai sisältääkö tämäkin saaga jotain pakko-ostettavia elokuvia lopuksi???
"Jos Helvetti on täynnä Saatana joutuu seisomaan..." -Yup

Avatar
NetDiver
Viestit: 117
Liittynyt: Ke Touko 12, 2004 11:23
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja NetDiver » Ma Heinä 11, 2005 18:57

Sandalphon kirjoitti:Onko siinä Collectionissa muuten kaikki tarvittava, vai sisältääkö tämäkin saaga jotain pakko-ostettavia elokuvia lopuksi???
Lunaelin mainitsema Collection sisältää kaikki tv-sarjan 26 jaksoa. Koko tarina kerrotaan siinä. RahXephonista on myös elokuvasovitus, mutta se ei ole millään lailla samanlainen (lue: pakollinen katsoa) kuin esim. End of Evangelion NGE:ssä. Elokuvan teemana on enemmän Ayaton ja Harukan suhde, paljon henkilökaartia on pudotettu pois ja tiettyjä tapahtumia on muutettu kokonaan, jotta elokuvasta saataisiin kokonaisuus. Itse pidän tv-sarjaa parempana kokonaisuutena.

RahXephon niitä mechasarjoja, joissa pääviehätys ei edes ole mechoissa ja ne tuntuvatkin hieman välttämättömältä pahalta. Mielestäni hahmot olisivat yhtä hyvin voineen lennellä vaikka lentokoneilla. RahXephonin mielenkiintoisuus, ainakin minulla, piileekin sen henkilöhahmojen suhteissa ja erinomaisessa juonirakenteessa. Ayaton ja Harukan suhde saa aivan uutta potkua toisella katselukerralla, kun aikaisemmin melkein merkityksettömät kohtaukset muuttavat merkitystään lähes täysin. RahXephon on niitä sarjoja joita on mukava katsoa tietyin väliajoin uudestaan. Vaikka yhtäläisyyksiä NGE:iin on useita, RahXephonissa on tarpeeksi omaa purtavaa ja en itse menisi suoraan rinnastamaan tätä sarjaa Evangelioniin.
" Only the past is impossible to change."
http://www.huuto.net/fi/showlist.php3?seller=ville2501

Avatar
whispering
Viestit: 372
Liittynyt: Pe Huhti 04, 2003 20:16
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja whispering » Ma Heinä 11, 2005 19:05

NetDiver kirjoitti:RahXephonista on myös elokuvasovitus (...) Elokuvan teemana on enemmän Ayaton ja Harukan suhde, paljon henkilökaartia on pudotettu pois ja tiettyjä tapahtumia on muutettu kokonaan, jotta elokuvasta saataisiin kokonaisuus.
Ite pidin sitä "täydentävänä" elokuvana, joissa joihinkin yksittäisiin tapahtumiin paneuduttiin tarkemmin kuin sarjassa. Emmä kyllä muista että siinä jotain kohtia olis kokonaan muutettu? Eri perspektiivistä niitä näytettiin, joitain tapahtumia enemmän ja syvällisemmin, mutta kuitenkin niin että ne (sarja ja elokuva) muodostaa yhdessä kokonaisuuden, eikä ole niinkään yksittäisiä. Tosin mulla on voinu jäädä huomaamatta joitain asioita, kun olen ne vasta kerran kattonu :)
Your just jealous because the voices talk to me.

Avatar
Sandalphon
Viestit: 165
Liittynyt: Ti Kesä 07, 2005 16:39
Paikkakunta: Nkku/Pori

Viesti Kirjoittaja Sandalphon » Ti Heinä 12, 2005 00:21

Anteeksi offtopic, mutta pakko kysäistä... Elikkäs olen vahvasti harkinnut hankkia RahXephonin, mutta niin myös Berserkinkin. Kysyisin siis muiden mielipiteitä siitä, että olisiko RahXephon kenties jopa parempi vaihtoehto. Tiedän, että nämä ovat mielipidekysymyksiä, mutta juuri mielipiteen minä kaipaankin. Voiko siis (kuitenkin hyväksi todettua) RahXephonia edes verrata Berserkiin, vai pitäisikö tuo kysymys laittaa jopa toisinpäin? Rahaa kun minulla ei ole ostaa jokaista mielenkiintoista sarjaa...
"Jos Helvetti on täynnä Saatana joutuu seisomaan..." -Yup

Avatar
Muey
Viestit: 143
Liittynyt: Ma Huhti 12, 2004 00:05
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Muey » Ti Heinä 12, 2005 01:09

whispering kirjoitti: Ite pidin sitä "täydentävänä" elokuvana, joissa joihinkin yksittäisiin tapahtumiin paneuduttiin tarkemmin kuin sarjassa. Emmä kyllä muista että siinä jotain kohtia olis kokonaan muutettu?
Kyllä siinä on muutettu jo ihan olellisia asioita. Esim. hahmojen (sukulais)suhteita, motiiveja, personallisuuksiakin osittain. Sen lisäksi siis että elokuva käytännössä nihraa muutaman sivuhahmon melkein kokonaan.

Eli on niissä sen verran eroja että niitä voi selkeästi pitää eri versiona/adaptiona samasta tarinarungosta. Mutta kyllä nuo kuitenkin yhteen kuuluvat ja toisiaan täydentävät, vaikkeivät periaatteessa samaan tarinajatkumoon kuulukkaan. Ja leffa jättänee suht hätäisen fiiliksen suuhun jos ei sitä TV-versiota ole taustalla.

Niin, ja jos joku aikoo Rahxephonia katsoa, niin älkää herra jumala aloittako siitä leffasta. Spoilaa TV-sarjan pari juttua jotka varmasti harmittaa aika rankasti, mutta toisin päin (TV->leffa) hommalla ei ole niin paljon väliä.
Sandalphon kirjoitti:Voiko siis (kuitenkin hyväksi todettua) RahXephonia edes verrata Berserkiin
Omenoita ja persikoita olet nyt vertaamassa.

Ainoa suoraan verrattavissa oleva asia lienee on sarjojen tekninen taso, jossa Rahxephon pesee lattiaa Berskerkin kanssa. Niin, ja siinä että Rahxephonissa on Oikea Loppu (TM), ja ihan kelvollinen sellainen, kun taas Berserk tunnetaan yhtenä näistä katsojien odotusten raiskaajista mitä 'loppu'kliimaksiin tulee.


Itse laittaisin vaakakuppiin mieltymykset, ja katsoisin kumpi sarja vastaa niitä paremmin? kuulostaako Eeppinen antisankarin kantama verifantasiamättö paremmalta, vaiko haljaatko mielummin karkinkauniin Apokalyptisen Mecha-animen(TM) ryydittämään ihmissuhde- ja mysteeriviidakkoon?
片手で仲間を、もう片手で私を掴んでおけばいい

Avatar
Sandalphon
Viestit: 165
Liittynyt: Ti Kesä 07, 2005 16:39
Paikkakunta: Nkku/Pori

Viesti Kirjoittaja Sandalphon » Ti Heinä 12, 2005 01:47

Muey kirjoitti:
Sandalphon kirjoitti:Voiko siis (kuitenkin hyväksi todettua) RahXephonia edes verrata Berserkiin
Omenoita ja persikoita olet nyt vertaamassa.

Ainoa suoraan verrattavissa oleva asia lienee on sarjojen tekninen taso, jossa Rahxephon pesee lattiaa Berskerkin kanssa. Niin, ja siinä että Rahxephonissa on Oikea Loppu (TM), ja ihan kelvollinen sellainen, kun taas Berserk tunnetaan yhtenä näistä katsojien odotusten raiskaajista mitä 'loppu'kliimaksiin tulee.


Itse laittaisin vaakakuppiin mieltymykset, ja katsoisin kumpi sarja vastaa niitä paremmin? kuulostaako Eeppinen antisankarin kantama verifantasiamättö paremmalta, vaiko haljaatko mielummin karkinkauniin Apokalyptisen Mecha-animen(TM) ryydittämään ihmissuhde- ja mysteeriviidakkoon?
Njoo, tiedän kyllä, että tuo oli aika "typerähkö" kysymys, muttakun siitä Berserkistä innoostuin ekan mangan luettuani... Kyllä se on sitten kai se RahXephon, jonka tilaan sillä Evangelion kolahti minuun kovaa, todella kovaa...

Tuli vain mieleeni, että onko RahXephonissa juonellisesti paljonkin yhtäläisyyksiä Evan kanssa, eli voisinko Evan nähneenä tietää tästä jotain juonikäänteitä etukäteen? Spoilaantuminen on meinaan todella ikävää, sillä Evan kohdalla olin spoilannut itseäni hieman ja se kyllä latisti tunnelmaa. Eli onko tässäkin sieluja mechoissa ja sensemmoisia Evaideoita?
"Jos Helvetti on täynnä Saatana joutuu seisomaan..." -Yup

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ti Heinä 12, 2005 02:19

Sandalphon kirjoitti: Tuli vain mieleeni, että onko RahXephonissa juonellisesti paljonkin yhtäläisyyksiä Evan kanssa, eli voisinko Evan nähneenä tietää tästä jotain juonikäänteitä etukäteen? Spoilaantuminen on meinaan todella ikävää, sillä Evan kohdalla olin spoilannut itseäni hieman ja se kyllä latisti tunnelmaa. Eli onko tässäkin sieluja mechoissa ja sensemmoisia Evaideoita?
Jotain juttuja saattaa nähdä vähän ennalta. Tietyt ihan selkeät yhtäläisyysmerkit vetää juttujen välille samalla kun ne näkee. Mutta ylläreitäkin tulee.

-Juha

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa