Naruto (manga)

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Bitten
Viestit: 160
Liittynyt: Ke Syys 28, 2005 13:47

Naruto (manga)

Viesti Kirjoittaja Bitten » Ke Helmi 20, 2008 18:29

Alunperin arvostelu on julkaistu Manga Fukushuussa.

Johdanto

Kuva

Suosittu shounen-manga, Naruto, on viimein saapunut Suomeenkin. Onko Naruto sitä samaa shounen-huttua, mitä niin moni muukin sarja on vai onko sillä jotain omiakin ideoita? Kenties vähän molempia.

Arvostelu

Mangaka: Masashi Kishimoto
Genret: Shounen, fantasia, seikkailu, toiminta, yliluonnollinen, huumori, draama
Naruto ANN:ssä: linkki
Luettu: 1. osa suomeksi, 3 seuraavaa englanniksi sekä myöhempiä osia ja lukuja
Ikäsuositus: Nuoret ja nuoret aikuiset

Naruto on niitä mangoja, joita joko todella vihataan tai joista todella pidetään. Tai ainakaan siinä välimaastossa oleskelevat eivät pidä juurikaan mekkalaa. Tämänkaltainen yhden mangan ympärille kehittynyt ilmiö on kuitenkin jo osoituksena Naruton suosiosta – sarjan tuntevat nekin, jotka eivät ole sitä lukeneet. Se, tuntevatko nämä Naruton vihaajat todella Naruton, onkin sitten ihan eri asia.

Naruto Uzumaki on nuori rasavilli ninjapoika, joka kerää huomiota keppostelemalla. Syy huomion kaipuuseen on selvä: Naruton sisään on vangittu demonikettu, joka aikoinaan tappoi monia Konohan ninjakylän asukkaita. Naruto ei itse vielä tarinan alussa tiedä tätä, eikä demonikettu ilmene Narutossa mitenkään. Ainakaan toistaiseksi.

Opittuaan kehittyneen monivarjokloonaustekniikan, Naruto pääsee ninjakokelaaksi Kakashi Hataken (kokenut, salaperäinen ninja) johtamaan ryhmään, johon kuuluvat Naruton lisäksi Sasuke Uchiha (traagisen menneisyyden omaava kuuluisan, mutta edesmenneen ninjaklaanin jäsen) ja Sakura Haruno (Sasukeen ihastunut itsenäinen teinityttö). Lukuisia muitakin hahmoja tullaan sarjan edetessä näkemään. Hahmot ovat yksi tämän sarjan vahvuuksista, sillä väriä heissä piisaa. Ja sitä väriä on myös Naruton maailmassa. Ninjateemaa ei ole koskaan käsitelty näin mielikuvitusrikkaasti (ninjakoulu, jättisammakot jne.)

Jo ensimmäisen osan ensimetreillä Naruto pääsee taistelemaan. Tämä sarjan oleellinen osa on toteutettu melko perinteisesti: vauhtia piisaa, mutta välillä pysähdytään juttelemaan. Hienosti ne taistelut on silti toteutettu mainiolla piirrosjäljellä varustettuna. Jotkut taistelut tuovat jopa tunteita pintaan. Muilta osin sarja osaa olla välillä hauska ja välillä vakava. Missään välissä sarja ei tunnu erityisen “pakotetulta”, vaan tarina etenee sulavasti eteenpäin.

Kuva

Juoni Narutossa ei ole ihan niin suoraviivainen kuin esim. One Piecessä. Vaikka juonen arkkeja (yhtenäinen tarina juonen sisällä) yhdistää “punainen lanka”, ne eivät ole mitään kaupungista toiseen matkaamista tai “Dragonballimaista” pomosta toiseen menemistä. Sarjan juoni tarjoaakin matkan varrella yllätyksiä ja juonenkäänteitä. Yksi näistä käänteistä on Naruton “toiseen osaan” hyppääminen. Naruton animessa tämä tapahtui nimittämällä tätä “toista osaa” Naruto: Shippuudeniksi. Jos Naruton animen taso on ollut Shippuudenissa hyvin alhainen alkuperäiseen Narutoon verrattuna (jos ei lasketa mukaan siinä välissä olleita fillereitä), manga vielä porskuttaa hyvin voimin ja juoni on edelleen jännittävää seurattavaa.

Välillä Naruto osaa kyllä olla turhan hidastempoinen. Varsinkin osa tappeluista tuntuu liian venytetyiltä. Onneksi sarja on kuitenkin sen verran kevyttä luettavaa, että eteenpäin jatkaminen ei ole vaikeaa. Narutoa voisi myös haukkua tyypillisistä shounen-kliseistä, kuten tappeluturnauksesta, Sasuken tavanomaisesta viileästä hahmosta, eikä juonikaan tarjoa kovin paljon uutta. Masashi Kishimoto on kuitenkin onnistunut tekemään Narutosta shounen-mangan, joka verrattaessa moneen muuhun shounen-mangaan, on paljon onnistuneempi ja valmiimman tuntuinen teos.

Naruton suomenkielinen painos on onnistunut. Vähän olen kuullut, että joidenkin pokkareissa on ollut pieniä mustejälkiä, mutta omassani en tämmöistä ongelmaa havainnut. Suomennosta pelättiin monien keskuudessa, mutta ihan onnistunut ja luonnollisen tuntuinen se on, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta: “monivarjokloonaus” ja muut jutsut (ninjatekniikat) ovat kieltämättä aika kökön kuuloisia suomennettuina. Suomentaja ilmeisesti pelkäsi kuitenkin liiallisia sivuhuomautuksia ja sanastoa, ja sen takia päätti kääntää jutsut. Ainakin suurimman osan niistä. Pieni miinus vielä kannessa olleesta alennustarrasta, jota oli vaikea ottaa pois ja sen paikalle jäi ilkeä jälki.

+Värikkäät hahmot ja maailma
+Juoni, joka ei sorru liialliseen lineaarisuuteen, vaan osaa olla ennalta-arvaamatonkin
+Vakava tarina ei pahemmin sorru naiiviuteen, toisin kuin monet muut shounen-mangat
+Ninjoja, tappeluja ja jutsuja!
-Ninjoja, tappeluja ja jutsuja (kliseitä!)
-Välillä turhan hidastempoinen

Pisteet (1-5): 4

Mitä mieltä sinä olet Sangatsu Mangan Naruto-julkaisusta?

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa