Nausicaä Of The Valley Of The Wind: Watercolor Impressions

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
isokana
Viestit: 1121
Liittynyt: Su Joulu 12, 2004 18:08
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Nausicaä Of The Valley Of The Wind: Watercolor Impressions

Viesti Kirjoittaja isokana » Su Marras 18, 2007 17:19

Nausikaa oli ensimmäinen manga, joka iski minuun kunnolla. Oikeastaan niin kovaa, että kahdeksan vuotta tutustumisen jälkeen pidän sitä yhä parhaana koskaan tehtynä mangana. Hyvin lähellä myös parasta koskaan tehtyä sarjakuvaa. Hayao Miyazaki on mestari tarinankerronnasta formaatista riippumatta. Netissä olen silloin tällöin törmännyt varsin hienoihin värikuviin Nausikaasta ja huokaillut niiden perään. Nyt Viz on tehnyt kulttuuriteon ja julkaissut Miyazakin piirtämät Nausikaa-aiheiset vesivärityöt yhdessä kirjassa: The Art Of Nausicaä Of The Valley Of The Wind: Watercolor Impressions. Se kuuluu Vizin Ghibli Library -sarjaan, jossa on aikaisemmin julkaistu muita Ghiblin elokuviin liittyviä taidekirjoja. Kirja on suora käännös japaninkielisestä painoksesta vuodelta 1996.

Kun taidekirjan ottaa paketista pois, ensimmäisenä huomaa, että se näyttää hyvältä. Kova kannet, suuri koko, paperikannet... tämän voisi pistää vaikka Jörn Donnerin kirjahyllyyn. Paperikannet ovat pääosin valkoiset. Etukantta koristaa nimen lisäksi pieni versio yhdestä Nausikaa-kuvasta. Kokonaisuus näyttää tyylikkäältä ja pelkistetyltä. Varsinaiset kannet eivät erityisen hienot: niihin on tungettu Animage-lehden Nausikaa-aiheisia kansikuvia ja kokonaisuus näyttää ahtaalta ja sekavalta. Onneksi ovat piilossa. Sisältä paljastuu laadukasta ja paksua paperia, jolla värikuvat näyttävät hienoilta. Kiiltävyysaste on sopiva niin, ettei valo katoa mattapintaan eikä heijastu häiritsevästi lukiessa.

Kirjan aloittaa noin 90-sivuinen osio, johon kerätty Miyazakin mangaa varten tekemät kuvitukset, lähinnä siis lehtien ja kirjojen kansia. Lyhyesti sanottuna kuvat näyttävät upeilta. Miyazakin tarkka piirrosjälki, Nausikaan rikas maailma ja sankarin itsensä luonne pääsevät täysiin oikeuksiinsa suurista kuvista. Kuviin liittyvät Miyazakin kommentit ovat lähinnä huvittavia. Suurin osa niistä koostuu Miyazakin valituksesta siitä, kuinka hän ei pidä kuvasta, kuinka vaikea se oli piirtää tai kuinka hän ei muista mitään siitä. Joistakin kuvista irtoaa kuitenkin mielenkiintoisempia kommentteja, kuten se kuinka Miyazaki ei pitänyt hymyilevän Nausikaan piirtämisestä. Oli myös mukava huomata, että oma suosikkikuva Nausikaasta kuuluu myös tekijän suosikkeihin. Kuvista on myös kerrottu mahdollinen nimi, koko sekä ensimmäinen ja myöhemmät julkaisut. Osion lopussa on vielä muutama sivu mustavalkoisia piirroksia mangasta.

Toinen osio koostuu piirroksista Nausikaa-elokuvaa varten (~50 sivua). Nämä koostuvat lähinnä Miyazakin tekemiä mallikuvia Nausikaan hahmoista ja maailmasta, joita käytettiin välittämään ohjaajan visio muulle tuotantoryhmälle. Elokuvan alkutekstien taustalla pyörivä seinämaalaus saa erityisesti sivutilaa: ensiksi näytetään luonnokset kaikista kuvista, myös niistä jotka eivät elokuvaan asti päässeet, ja sitten viimeistellyt maalaukset. Miyazakin kommentit tässä osiossa ovat yleisempiä eivätkä keskity yksittäisiin kuviin. Kun kommentteja ei ole tarvinut väkisin keksiä jokaiseen kuvaan, tuntuvat nämä huomattavasti informatiivisemmilta kuin mangakuvitusten kohdalla. Ehkäpä myös Miyazakin rakkaus elokuvaan on poikinut parempia kommentteja.

Taideosuuden jälkeen seuraa muutama sivu Miyazakin haastattelua, jossa hän kertoo Nausikaan lähteistä ja siitä luomisprosessista, joka johti tarinan lopulliseen versioon. Haastattelun jälkeen löytyy kymmeniä sivuja kuvia ja luonnoksia näistä varhaisista versioista. Tämä on ehdottomasti mielenkiintoisin osa kirjasta. On kiintoisaa saada tietää, että Nausikaan tarina lähti liikkeelle niinkin kaukaa kuin Richard Corbenin sarjakuvasta Rowlf. Muutaman Corbenin sarjan lukeneena mies ei ihan heti olisi tullut mieleen, jos Miyazakiin liittyviä tekijöitä olisi pitänyt listata. Kehittyvistä kuvista on mukava bongailla tuttuja elementtejä, jotka kehittyvät hiljalleen tuttuihin muotohin, tai yksityiskohtia ja teemoja, jotka ovat ilmestyneet Miyazakin myöhempiin töihin. Haastattelun yhteydessä huomasin, että sivun 151 lopusta on jäänyt ainakin yksi rivi tekstiä uupumaan. Muutamassa muussa netin arvostelussa ei näkynyt mainintaa puutteesta, joten vika saattaa olla pelkästään tässä kappaleessa.

[EDIT]Muutkin ovat huomanneet puuttuvan rivin, joten taitaa olla vikaa koko painoksessa. Japanilaisesta painoksesta vertaamalla koko lauseen sisältö olisi suunnilleen: "For example, I think that the character Count Cagliostro is, from the perspective of that age in Europe, absolutely a homosexual." Kiitokset Paul Mayerille käännöksestä (Miyazaki Mailing List).[/EDIT]

Kirjan lopussa on vielä muutama sivu sekalaisia kuvituksia, kuten nimikirjoitettuja luonnoksia, animaatiokalvoja ja kuvitettuja anteeksipyyntöjä mangan julkaisutaukojen takia sekä alkuperäisen mangan julkaisuaikataulu.

Kirjassa yhdistyvät upea taide ja mielenkiintoiset faktat Nausikaan synnystä tekevät siitä pakkohankinnan Nausikaa-faneille ja vakavasti harkittava myös muuten Ghiblistä ja Miyazakista innostuneille. 330 väripiirrosta Nausikaasta ja 190 luonnosta sitä edeltävistä vaiheista irtoavat kirjan mukana helposti ja suhteellisen halvalla. Kirjan kuvallinen anti on jaettu onnistuneesti kolmeen osioon, joista ensimmäinen keskittyy upeimman taiteen esittelyyn, toinen maailman kuvaukseen ja kolmas kehitykseen. Tästä johtuen lukukokemuksesta jää tasapainoinen olo. Ainoa suurempi puute on itse mangan ja elokuvan tekemisen kuvailun puute. Nausikaan johtaneet vaiheet taustoitetaan hyvin, mutta olisi ollut mielenkiintoista tietää myös itse tekemisprosessista. Mutta sen ei kannata antaa häiritä liikaa, sillä kyseessähän on kuitenkin taidekirja, jonka on keskittynyt kuvallisen annin välittämiseen. Ja siinä se onnistuu mainiosti.

Kuva
Hayao Miyazaki
208 sivua
Viz Media LLC
Englanninkielinen
ISBN-10: 1421514990
ISBN-13: 9781421514994
OVH $34.99
MyAnimeList
Friends? If you're talking about henchmen, I've got lots of those.
I wanted to mess with your mind a bit. Sorry.

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa