Yotsuba&! - Lapsuuden riemua

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Bitten
Viestit: 160
Liittynyt: Ke Syys 28, 2005 13:47

Yotsuba&! - Lapsuuden riemua

Viesti Kirjoittaja Bitten » Su Loka 07, 2007 20:52

Tämä arvostelu on alunperin julkaistu täällä.

Johdanto

Yotsuba&! on Azumanga Daiohin tekijän, Kiyohiko Azuman, uudempi manga. Yotsuba&! kertoo nuoresta Yotsubasta, joka isänsä kanssa muuttaa uuteen naapurustoon. Mangassa on riemastuttavia tarinoita tavallisesta elämästä, Yotsuban omalaatuisesta näkökulmasta katsottuna.

Arvostelu

Mangaka: Kiyohiko Azuma
Genret: Huumori, elämä (slice of life)
Yotsuba&! ANN:ssä: linkki
Luettu: 1 osa
Ikäsuositus: Lapset ja sitä vanhemmat

Yotsuba, nuori tyttö, joka omaa hämärän menneisyyden, josta ei turhaan paljasteta liikoja, muuttaa adoptioisänsä kanssa uuteen naapurustoon. Uusina naapureina heillä on kolme Yotsubaa vanhempaa tyttöä äitinsä kanssa. Yotsuba, mangan keskushahmo, on vielä naiivi pikkulapsi, joka ei edes tiedä mikä on keinu. Uteliaana hän tutustuu joka luvussa uusiin, ihmeellisiin asioihin, kuten ilmastointilaitteeseen ja heinäsirkan metsästykseen.

Ensinnäkin täytyy sanoa, että Yotsuba&! (Yotsuba to=Yotsuba ja) on hulvaton: Yotsuban tapa katsella maailmaa ja hänen mainiot reaktionsa uusiin asioihin ovat lähes järkyttävän hauskaa katsottavaa. Yotsuba ei ole mikään tavallinen lapsi. Siinä missä muut lapset nauttisivat ilmastointilaitteen suomasta raikkaidesta, Yotsuba osoittaa laitteen käyttäjää syyttävällä sormella ja kutsuu häntä maailman viholliseksi. Voisi sanoa, että Yotsuba on lapsuuden riemun ja uteliaisuuden ruumiillistuma. Ja se vielä potenssiin kymmenen.

Vaikka Yotsuban tapa katsoa maailmaa on äärettömän naiivi, voi siitä kenties oppia jotain itsekin. Eikös sitä aina puhuta kuinka ihmiset kaipaavat takaisin lapsuuteen ja kuinka lapsen maailmankatsomuksessa olisi aikuisellakin paljon opittavaa? “Viisaus on ihmettelemistä” sanotaan joskus filosofiassa ja Yotsuba on ihmettelemisen mestari. Yotsuban touhuja seuratessa voi tulla jopa nostalginen olo, jos näkee yhtään omaa lapsuuttaan Yotsuban seikkailuissa.

Yotsuba&!:n hahmot eivät Yotsubaa lukuunottamatta ole välttämättä yhtä ikimuistettavia kuin Kiyohiko Azuman Azumanga Daiohissa, mutta sitä korvaa Yotsuba&!:n tarinankerronta: Toisin kuin Azumanga Daioh, Yotsuba&! ei ole strippimanga, vaan “tavallinen” manga. Tämä mahdollistaa hiukan syvällisemmät tarinat ja hahmoissakin on tietynlaista syvyyttä, jota voi nähdä ainakin siinä, että heistä paljastuu välillä uusiakin puolia. Sakaki oli aina Sakaki Azumanga Daiohissa, mutta kuka olisi osannut arvata, että jättiläismäinen Jumbo on haka heinäsirkkojen pyydystämisessä.

Yotsuba&!:ssa ei turhaa draamaa väännetä, vaan mangassa keskitytään täysin arkipäiväisiin tapahtumiin, joista Yotsuba aina löytää jotain läpensä riemukasta tai joskus jopa paheksuttavaa. Yotsuba&! on äärettömän hauska ja elämänmakuinen manga, kuten Azumanga Daiohkin, mutta tekee sen omalla mainiolla tyylillään. Tämä manga palauttaa masentuneet kaamoksestaan ja kuolleetkin haudoistaan.

+Lapsuuden tietämättömyys ja riemu kunniaan!
+Arki ei ole enää entisellään Yotsuba&!:n jälkeen
+Yotsuba on suurine hymyine yksi kaikkien aikojen sympaattisimmista ja suloisimmista hahmoista
+Yksinkertaisesti hauska

Pisteet(1-5): 5

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa