Last Exile - First Move (vol 1, R1)

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Last Exile - First Move (vol 1, R1)

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ke Joulu 03, 2003 07:55

Kuva

Varsin positiivisten ennakkokehujen kannustamana innostuin tilaamaan aikalailla sokkona Gonzon tämänvuotisen 26-osaisen Last Exilen uunituoreen ensimmäisen R1 DVD-julkaisun, joka sisältää sarjan ensimmäiset neljä jaksoa. Jos alku antaa mitään osviittaa, kirves ei iskeytynyt kiveen.

Nuoret sisarukset Claes ja Lavie työskentelevät lentokonelähetteinä maailmassa, jossa valtavat ilmalaiva-armadat ottavat mittaa toisistaan sadan vuoden takaisten laivastojen tapaan, ja kaiken takana vaikuttaa ainakin toistaiseksi salaperäinen Kilta, joka säätelee senkin ketkä saavat sotia ja millä säännöillä. Toimitettuaan viestin keskelle kahden valtion välistä ilmataistelua, jossa he törmäävät myös kesken kaiken paikalle saapuvaan salaperäiseen Silvana-ilmalaivaan, he saavat pian sattuman oikusta uuden tehtävän - toimittaa nuori Al-tyttö samaiselle Silvanalle, takaa-ajajat perässään...

Ensimmäisenä Last Exilestä paistaa nyt ainakin DVD-muodossa läpi se, kuinka hillittömän kaunis sarja on. Gonzon käsialaa on myös muutaman vuoden takainen Blue Submarine No.6, jossa tietokonegrafiikkaa käytettiin jo todella paljon osana animaatiota. Sama jatkuu Last Exilessä, suurimpana erona lähinnä se ettei tietokonegrafiikka ainakaan omaan silmääni ole yhtä usein kliinistä tai pahaa kontrastia perinteisen animaation kanssa aiheuttavaa kuin Blue Submarinessa. Last Exile ottaa kaiken irti tietokoneiden käytöstä, pilvien yläpuolella käytävät tykistösodat ovat upeaa katsottavaa.

Toiseksi iskee silmään maailman suunnittelu ja rikkaus. Last Exilen uskallan ihan kiltisti karsinoida siihen ryhmään jota scifin puolella kutsutaan steampunkiksi. Ilmalaivojen sotilaiden musketit ovat höyrykäyttöisiä, ilmalaivat tuntuvat ja näyttävät valtavilta mekaanisilta kolosseilta, ja noin ylipäätään kaiken design on nuhjuista mutta toimivaa. Pienet lentokoneet, kuten Claesin ja Lavien kone, ovat suunnittelultaan kuin lentämisen alkuaikojen laitteita, tyylikkäitä ja ajattomia. Pelkän visuaalisuuden lisäksi maailmassa vaikuttaa todellakin olevan aineksia siihen 26 jaksoon, neljän ensimmäisen aikana ehditään lähinnä läväyttää reagenssit pöydälle muttei vielä kummoisia keitoksia tehdä.

Neljän ensimmäisen jakson aikana juoni kulkee kauniisti ja jouhevasti, niin pää- kuin sivuhenkilöidenkin ollessa uskottavia ja mukavia seurata. Ehkä suosikkini on temperamenttinen Lavie (tosin lieneekö vaikutusta sillä että hän on myös pirtsakka punapää), mutta varmaan monta tarinan kannalta keskeistä henkilöä on vielä tarkemmin esittelemättä.

Musiikin ja äänimaailman suhteen on vaikea pelkällä televisiolla ilman kunnon äänentoistoa sanoa mitään suurempaa. Musiikit lainailevat omaan korvaan selvimmin irlantilaisia äänimaisemia, siis kansanmusiikin suunnasta. Olettaisin tilanteen olevan sama kuin Blue Submarinessa - ääniinkin on panostettu, ja taistelut ovat melkoista jytinää kunnon laitteistolla.

Last Exile iski. Neljän ensimmäisen jakson perusteella se on paras näkemistäni tämän vuoden animesarjoista, ja veikkauksena heitän että kun vuoden päästä viimeistään sarjan loppuun näen, ei se kovin alhaalla "parhaat koskaan" -listallani pyöri. Maailman tyylikkyys, juonen lupaavuus ja upea visuaalisuus saa minut heittämään melkein samantien loppusarjan preorderiin.

Geneonin eli entisen Pioneerin DVD-julkaisu on hyvää normaalitasoa. Sarjan levymäärän on kerrottu olevan seitsemän, missä on omaan makuuni ehkä yksi liikaa, mutta laadusta puhuttaessa tuskin sen takia jättäisin ostamatta. Varmaankin kolmella ensimmäisellä levyllä neljä jaksoa, lopuilla kolme.

Noin omaan silmään ensimmäisen DVD:n kuvallinen laatu on virheetön, enkä kertakuuntelulla kuullut ongelmia äänissä tai huomannut virheitä tekstityksessä. Mutta huomatkaa, en ole kultakorva tai hopeasilmä, saati sitten japanin asiantuntija. Levyllä on ääniraidat japaniksi ja englanniksi (DD 2.0 molemmat) ja kuva on anamorfinen widescreen. Ekstroina mukana perinteiset krediitittömät ja japanilaiset openingit, promootiotraileri ja Geneonin muun matskun mainostrailereita, ja ehkä konkreettisempana ekstrana ihan kiva taidegalleria päähenkilöistä ja lentoveneistä, ja sarjan yhden suunnittelijan Mahiro Maedan haastattelu.

En oikein pysty kuin suosittelemaan Last Exileä. Sen verran lujaa se itsellä nappasi. Suurin harmi tällä hetkellä taitaakin olla se, että kakkoslevyn julkaisu on vasta helmikuun alussa...

-Juha

Avatar
Hecatonchires
Viestit: 38
Liittynyt: La Loka 11, 2003 20:36
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Hecatonchires » Ke Tammi 07, 2004 20:33

Joo, itse olen sarjan fansubbeina katsellut ja täytyy sanoa että se on yksi parhaista sarjoista koskaan. Lähtee liikkeelle vähän hitaasti, mutta muutaman jakson jälkeen olin koukussa. Sarja vain paranee loppua kohti ja suosittelen että kaikki herkemmät henkilöt varaavat nenäliinoja katselun ajaksi. Varokaa etenkin jaksoa 23 ja eritoten sen loppua...

http://halo-productions.com/LastExile/ <--- Tuossa kaikille kiinnostuneille sarjalle omistettu erittäin hyvä fanisivu. Spoilereita on, mutta niitä on helppo välttää, kun ei lue katsomattomien jaksojen juonia. tai fanficejä. Tai tutki liian tarkkaan terminologiaa. No, on siellä jotain spoilerivapaatakin tavaraa...
Animecon V:n päävastaava ja Tsukiain sihteeri jo neljättä vuotta
--------------------------------
Alcohol and calculus don't mix; don't drink and derive.

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » To Helmi 12, 2004 23:22

Kakkoslevy (jaksot 5-8) tuli DVD Pacificilta, katsottu ja hyväksi todettu. Kyllä tuo sarja tulee hyllyyn kerättyä. Ihan samalla tavalla ei kakkoslevy tykittänyt kuin ensimmäinen, levyllä keskityttiin selkeästi uusien hahmojen esittelyyn enemmän kuin juonen avaamiseen ja eteenpäin viemiseen. Kahdeksan jakson jälkeen katsojalla on lähinnä edessään pirun rikas maailman, ja toivottavasti kovat odotukset ja toiveet sen suhteen että niistä otetaan irti mahdollisimman paljon.

Ilmalaivat ovat ihania. Ja leijuvat kasinokaupungit.

-Juha

Cir
Viestit: 526
Liittynyt: To Loka 23, 2003 10:31
Paikkakunta: Helsinki (Ikaalisissakin näkee.. tosin aika harvakseltaan nykyään)

Viesti Kirjoittaja Cir » Ma Helmi 16, 2004 10:29

Fansubeina minäkin olen tämän sarjan jo kertaalleen katsonut, ja kyllä oli sen verran nautittava kokemus, että eiköhän tuo hyllyyn ihan DVD-muodossakin ilmesty.

Sen verran vain kommenttia, että sarjan maailma on todellakin niin uskomattoman rikas ja monipuolinen, että yhdellä ainoalla katsomiskerralla aivan liian paljon tuntuu jäävän huomaamatta. Tämä on ehdottomasti niitä sarjoja jotka paranevat useampaan kertaan katsottuina.

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Pe Kesä 04, 2004 01:12

Last Exilen kolmas levy (jaksot 9-12) katsottu. Jos toinen levy oli lähinnä uusien hahmojen esittelyä ja taustan rakentamista, kolmas levy olikin sitten taas silkkaa asiaa. Juoni kulkee ja vääntö on hurjaa, ja neloslevyä on ikävä. Onneksi se ilmestyy viikon sisään.

Last Exilen ehkä paras puoli tähän asti on ollut sen visuaalisuus. Se on yksinkertaisesti kauneimpia animeita jota vastaan on tullut, CGI yhdistyy normaaliin animaatioon perhanan toimivasti. Last Exilen ilmataistelut ovat sanalla sanoen upeaa katsottavaa. Kun oikeastaan kaikki muukin sarjassa on vähintään tyydyttävässä kunnossa, eihän tästä voi kuin nauttia.

-Juha

Avatar
Zatoichi
Viestit: 132
Liittynyt: Pe Heinä 30, 2004 13:39
Paikkakunta: Seinäjoki

Viesti Kirjoittaja Zatoichi » Ma Marras 01, 2004 15:19

Oon kattonu Last Exilen ekan levyn, ja jäi kyllä niin jännään paikkaan, että tilaisin heti lisää, jos olisi rahaa...mut kun ei ole :cry: .Hyvältä näyttää ainakin tässä vaiheessa, ja ilmeisesti vaan paranee...Taistelut on hienoja, ja henkilöt kiinnostavia...No, pitää kituuttaa seuraavaan tilipäivään asti... :(
In Satan we trust.

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ma Marras 01, 2004 15:42

Viimeistä eli seitsemättä levyä odottelen tässä itse, kuudes eli Queen Delphine tuli katsottua viime viikolla. Kolme jaksoa siis sarjaa jäljellä.

Ehkä puran sydäntäni enemmän kun sarja on nähty kokonaan, mutta vähän tuntuu Last Exilekin kärsivän Gonzo-taudista. Sarja on vähemmän kuin osiensa summa. Range Muratan suunnittelu niin hahmojen kuin muunkin suhteen on priimaa, CGI hivelee silmiä, hahmot toimivat, maailma on perhanan hieno, mutta juonenkuljetus ei etene niin sulavasti kuin sen soisi, tai sido edellä mainittuja juttuja yhteen sellaiseksi mestariteokseksi johon olisi kaiken järjen mukaan ollut mahdollisuus.

Hyvä sarja Last Exile joka tapauksessa on.

-Juha

Avatar
Ravey
Viestit: 17
Liittynyt: Ti Helmi 08, 2005 23:28
Paikkakunta: Ähtäri
Viesti:

Re: Last Exile - First Move (vol 1, R1)

Viesti Kirjoittaja Ravey » Ke Helmi 09, 2005 17:38

"Nuoret sisarukset Claes ja Lavie työskentelevät.."

Anteeksi, mutta minun on pakko korjata, että Claes ja Lavie EIVÄT ole sisaruksia! Vaikka ovatkin eläneet koko elämänsä saman katon alla.
Laviella on oma isä ja Lavien äiti kuoli synnytyksessä.

Ei siis mikään ihme, että heitä voisi luulla sisaruksiksi, koska ovat saman ikäisiä ja niin läheisiä. Mutta tuli sekin nyt sitten korjattua! :D

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ke Helmi 09, 2005 22:19

Jooh, eivätpä ne ole. Ekan neljän jakson perusteella sellaisen kuvan vaan helposti sai. :)

Vähän kahden vaiheilla vielä, pitäisikö kirjoittaa tähän ketjuun koko sarjan arvio, vai lytätä komeasti alkanut mutta loppua kohti läsähtänyt tapaus erillisessä ketjussa.

-Juha

Avatar
Ravey
Viestit: 17
Liittynyt: Ti Helmi 08, 2005 23:28
Paikkakunta: Ähtäri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ravey » To Helmi 10, 2005 18:04

Itse tykkään tästä sarjasta todella paljon! Aihe on mielestäni omaperäinen ja mielenkiintoinen. Ei mitään ns. ylimääräistä hömpötystä (en nyt oikein itsekään tiedä, että mitä tolla tarkoitan..). Henkilöt ovat kauniisti piirretty ja toteutettu.

Tuossa lyhyt arvostelu.. Ehkä olisi pitänyt olla pitempi, mutta mikään sana ei pysty kuvailemaan Last Exileä: ei edes kaikki maailman sanat yhteensä, niin hyvä se mielestäni on. Tämä on sarja joka todella kolahti ja vei sydämeni mennessään!

Ja tämä on siis MINUN mielipiteeni..! :)

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » To Helmi 10, 2005 18:35

Juu, mielipiteitähän nämä.

Ja huonoista puolistaan huolimatta Last Exile on minusta lopulta kuitenkin hyvä sarja.

-Juha

Avatar
Lohku
Viestit: 85
Liittynyt: Su Tammi 16, 2005 23:12
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Lohku » Ma Syys 12, 2005 19:18

Last Exile sinänsä on kiehtova projekti. Kuten jo alkuperäinen arvostelija asiasta huomautti on tietokonegrafiikkaa paljon, muttei se pistä pahasti silmään. Itse yleinen sävy koko sarjassa on suhteellisen utuinen. Tätä en tarkoita pahassa mielessä, vaan sarjan väritys on hieman harmaahtava ja haalea, mikä antaa syvyyttä tapahtumille. Tämä luo myös hyvän konstraktin erillaisten tapahtuma paikkojen välille. Kun pilvissä ja sisätiloissa on suht väritöntä ja utuista on joissain paikoissa todellakin vehreää ja valoista. Tämä on oiva tehokeino kuvastamaan Last Exilen maailman kokemaa epätoivoa ja rappiota.

Toinen hyvin käytetty tehokeino on sarjan musiikit. Itse pidin niistä kovasti ja olen harkinnut josko hankkisin saatavilla olevat ostit. Sarjan musiikkien tyyli suunta vaihtelee kappaleittain. Osat musiikit ovat kuin suoraan keskiaikaisista tavernoista/juhlista toiset taas ovat hyvinkin moderneja. Musiikkien käyttö on suuniteltu myös tarkasti tilaanteen mukaan ja niillä on pystytty luomaan hyvin tunnelmaa yhdessä värien käytön kanssa.

Mitä itse tarinaan ja henkilöihin tulee niin sanoisin, että Last Exile yllättää katsojana siitä kuinka hyvin tarina rakennetaan. Vaikka lentokone teema ei ole kovin yleinen on sisältö suhteellisen perinteistä tavaraa. Juonessakaan ei ole hirveän erikoisia käännöskohtia, joita ei osaisi odottaa. Joissain paikoin juoni tuntuu jopa hieman hitaalta ja väkinäiseltä. Myös hahmot ovat suhteellisen perinteisiä miltei stereotyyppisiä hahmoja. Molemmat ongelmat korjataan tekijöiden taiteellisella näkemyksellä siitä miten tilanteet luodaan ja tunnelma pidetän yllä ja kirjoittajan selvästi vankalla kokemuksella asioiden luomisessa. Hahmojen ja juonen stereotypisyys ei haittaa, koska molemmat ovat loppuun asti hiottuja ja toteutus on tehty huolella.

Allekirjoittanut suosittelee katsottavaksi.

Jälkikäteen liitetty huomautus: Ja hankin ne soundtrackit suosittelee.
Viimeksi muokannut Lohku, Ti Syys 27, 2005 19:52. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Clamp is true art - Lohku

Avatar
Lunael
Viestit: 434
Liittynyt: Ti Tammi 28, 2003 17:10
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Lunael » Ma Syys 12, 2005 19:30

Lohku kirjoitti:Toinen hyvin käytetty tehokeino on sarjan musiikit. Itse pidin niistä kovasti ja olen harkinnut josko hankkisin saatavilla olevat ostit. Sarjan musiikkien tyyli suunta vaihtelee kappaleittain. Osat musiikit ovat kuin suoraan keskiaikaisista tavernoista/juhlista toiset taas ovat hyvinkin moderneja. Musiikkien käyttö on suuniteltu myös tarkasti tilaanteen mukaan ja niillä on pystytty luomaan hyvin tunnelmaa yhdessä värien käytön kanssa.
Dolce Triaden (henkilö? bändi? mikähitto?) musat on kieltämättä todella hyvät. Nuo kaksi soundtrackia ovat olleet kuuntelussa, erittäin toimivaa kamaa myö sarjan ulkopuolella. Suosittelen kyllä.
Hahmojen ja juonen stereotypisyys ei haittaa, koska molemmat ovat loppuun asti hiottuja ja toteutus on tehty huolella.
Hahmot ovat kyllä mainioita, mutta kyllä muutamasta hahmosta revitty lauantaimakkaran hintainen draama vähän kävi kyrsimään lopussa. Parempaankin olisi ollut aineksia.

-Juha

Avatar
Nanahara Shuya
Viestit: 91
Liittynyt: Su Syys 25, 2005 13:44
Paikkakunta: valkeaksoki & tampere

Viesti Kirjoittaja Nanahara Shuya » Ma Syys 26, 2005 23:34

no tästä sarjasta voin sanoa vain että.... olin risteylyllä päivän matkaksi tukholmaan ja siellä sit kävelin ja chillasin minkä ehin (chillasin... MIKÄ SANA xD) ja sitten huomasin jossain päin keskustaa (älä kyssy missä, olin eksyksissä... sehän rimmas) oli jonkinlainen anime/mange painotteinen kauppa jossa myytiin kaikenlaisia anime dvd:itä ja manga pokkareita. ostin sieltä tämän last exile dvd:n ja innoissani sitten kotiin päästyäni aloin sitä katselemaan... katsoin ensimmäisen jakson ja olin täysin pihalla..... katsoin toisen jakson ja aloin päästä juoneen kiinni.. vilkaisin kantta ja huomasin että siinä luki episodes 5-8... olin ostanu väärän dvd:n!!!!! (ei ihme että olin pihalla!!!) harmitti ihan pirusti enkä sit vielä katsonut loppuun.. kyllä hyvä oli tuo mit siitä katsoin,mutta en halunnut mennä eteenpäin ennenkuin saisin ne kaikki ensimmäisetkin ostettua!! nyt olen metsästänyt sitä ensimmäistä dvd:tä jo noin kuukauden tampereelta eikä oo tullu vastaan...:S

mutta se mitä näin oli hyvää ja kaipaan lisää..:S toivottavasti löydän pian sen ensimmäisen dvd:n *huokaa* :roll:
Yhtäkkiä ovi aukeaa naksahtaen ja hoitotäti tuo kärryssä ruokaa. Kaikki välineet, millä syön ovat muovisia. Muovisia, turvallisia käyttää. Sisimmässäni hymyilen, mutta se ei ole ilon hymyä. Se on sellaista hymyä, jonka vuoksi olen täällä.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa