RG Veda [manga]

Yleisön tuottamat arvostelut animesta ja mangasta. Luethan alueen säännöt erityisen tarkkaan ennen arvostelun kirjoittamista.

Valvoja: Animeunionin Foorumiaktiivit

Avatar
maakopla
Viestit: 133
Liittynyt: Su Maalis 12, 2006 01:38
Paikkakunta: Turku
Viesti:

RG Veda [manga]

Viesti Kirjoittaja maakopla » La Syys 01, 2007 00:02

Kuva
Luettu osat 1-10
Pituus: 10 osaa
Ilmestynyt: 1990 – 1996
Manga-ka: Clamp
Lisenssoinut: Tokyopop
Alkuperäinen julkaisija: Shinshokan
Ikäsuositus: 13+
Anime: 2 OVA jaksoa
Genre: fantasia, shoujo, draama, toiminta, seikkailu

Juoni: 300 vuotta sitten Taishaku-ten nousi taisteluun Tentaita taivaan hallitsijaa vastaan tappaen tämän raasti. Tasihaku.tenin noustua valtaan alkoi verinen kausi, kokonaisia kansoja tapettiin eikä Taishaku-ten tuntenut armoa ketään kohtaan. Mutta oli ennustus, että 6 tähteä nousee taisteluun paha hallitsijaa vastaan. Ennustuksessa kerrottiin kuolleen Ashura-o:n sodan jumalan pojasta, joka nukkui salaperäisessä metsässä ja tämän herättyä pitkästä unestaan kohtalon pyörä lähtisi käyntiin. Hän, joka herättäisi pojan unesta oli Yasha-o. Hän herättäisi pojan unesta ja suojelisi tätä kohtalon tiellä, vaikka tietäisi, että saisi surmansa pojan käsistä. Niin tapahtui. Yasha-o:n kansa sai surmansa, kaikki kuolivat sillä niin oli ennustettu mutta Yasha-o ei hylännyt Ashuraa vaan he yhdessä lähtivät kulkemaan ennustettua polkua kohti taivasten palatsia, kohti julmaa Tasihaku-teniä. Matkalla he kohtasivat 6 tähteä, jokaisella oli syy tulla mukaan.

"Six stars will strike the earth. You're the dark star that goes against heaven. Your journey begins when you find the child of a vanished race. I cannot see if the child is good or evil, but I know only this child can spin the wheel of heaven's destiny..."

Arvostelu: RG Veda on tyypillistä CLAMP:ia. Sen henkeäsalpaavan kaunis taide, mukaansa tempaava juoni ja lukuista salaisuudet koukuttavat toden teolla. Varsinkin loppua kohden taide muuttuu mainittavan kauniiksi, on oikein ilo käännellä sivuja. Meininki on väkivaltaista, kuolemaa on paljon ja se on raakaa. Tarina muistuttaa hieman X/1999 sarjaa sillä siinäkin on kyse ennustuksesta, tuhosta ja valitusta joukosta niin ja sekin on raakaa. Ketään ei säästellä, oli sitten paha tai hyvä. Kuolema on väistämätön.

Juoni on hyvä. Se ei ole mikään kummallinen. Yasha-o täyttää ennustuksen ja yhdessä Ashuran kanssa lähtee etsimään kuutta tähteä. Matka on raskas, pelottava, verinen ja kuolemaa täynnä. Mutta kuten CLAMP:in tapaan kuuluu monenlaisia tunteita on paljon ilmassa. Jälleen on esillä suurta kaiken muun voittavaa rakkautta. He ovat valmiita uhraaman kaiken, aivan kaiken vain sen yhden tärkeän henkilön vuoksi. On lojaaliutta, ihmisiä/jumalia jotka pitävät lupauksensa vaikka se tarkoittaisi henkensä antamista. On kostoa, valtavaa vihaa joka on purettava, jotta elämä olisi jälleen mielekästä. On epätoivoa, on lupauksia joita ei voitu pitää koska elämä ilman sitä rakasta ei enää ole mikään elämä. On kaipuuta, epäymmärrystä, halua tuntea äidin rakkautta, jota ei koskaan saanut. On häpeää siitä, ettei pystynyt puolustamaan itselleen tärkeää henkilöä. On paljon kyyneliä, itsensä soimaamista, pelkoa, ahdinkoa ja suurta tuskaa. Tarina etenee dramaattisesti mutta reippaasti. Turhaan ei jäädä paikoilleen tallaamaan vaan matkan on jatkuttava.

Taistelukohtauksia on paljon mutta ne on pidetty varsin lyhyinä. Yleensä toinen vastustajista voittaa toisen ylivoimaisesti. Mutta eipä tarinassa taistelu olekaan pääasia vaikka koko juoni siihen nojaa. Pääosassa on taistelu itseään ja tunteitaan vastaan. Taistelu tuskaa vastaan, kyyneliä ja epätoivoa vastaan. RG Vedaan on piilotettu monia moraalisia opetuksia ja todisteita siitä, mitä tapahtuu kun pahan ja hyvän raja on häilyvä. Pahat ovat pahoja mutta heilläkin on jokin syy siihen. Kukaan ei ole paha vain ollakseen, kukaan ei tapa mielikseen. On paljon todisteita siitä, että toisen rakkaus voi tosiaan pelastaa pahasta pulasta eikä itsensä soimaaminen ikinä auta. Joskus kuolema voi olla ihan turhakin ja ennen kaikkea kohtaloa ei voi muuttaa. Kohtalosta puhutaan paljon, kuinka kohtalon pyörä on lähtenyt pyörimään eikä kukaan voi siihen vaikuttaa. Ennustukset toteutuvat yksi kerrallaan eikä edes kaikkein voimakkain taho voi sitä pyörää pysäyttää.

Hahmot ovat mielekkäitä. He ovat kaikki omalaatuisia mutta hyvin yksinkertaisia. Suurin osa heistä jää jopa jotenkin ohuiksi, pintapuolisiksi. Toisaalta verratessa pokkareiden määrää lukuisien hahmojen määrään ei olisi edes ollut mahdollista syventää heitä sen enempää. Varsinkin suurin osa pahiksista jää vain nimellisiksi kauniisti piirretyiksi kuoriksi. Maisemakin on karua mutta onneksi eritysefektit ja hahmot ovat niin kauniita, ettei maisemia edes ehdi tarkkailla. Nimet ovat myös omalaatuisia.

Juoni toistaa itseään jonkin verran. Mielestäni se on jopa Clampin tapa edetä. Alussa mainittu ennustus hyppää esiin monta kertaa. Ja lukuisien kuolemien jälkeen Ashura yhä itkee, syyttäen itseään samoilla sanoilla. Aina vaan jaksetaan jankuttaa siitä tärkeästä henkilöstä (kuin Chobitissa ikään) ja puhua rakkaudesta. Tarina on haudan vakava ja tyylikäs. Onneksi mukaan mahtuu hieman huumoria mutta se on hyvin pientä ja satunnaista eikä tarjoa vastapainoa kaikelle sille dramaatikalle. Heikkohermoiset älköön avatko edes ensimmäistä kirjaa, ruumiita ja verta on ylen määrin tarjolla. Väkivaltaisuudella ei kuitenkaan mässäillä vaan sillä yritetään näyttää miten kurjaa ja kamalaa elämä voi olla. Kun näkee kuoleman alkaa yhtäkkiä sääliä hietä kaikkia ja tuntea pientä tuskan kipinää sydämessään. Myös viittauksia shounen ja shoujo ai:hin on ylen määrin. Mutta koko tarinan aja pysytellään kuitenkin vain sanoissa ja kevyissä kosketuksissa joten eipä asiaa välttämättä edes huomaa.

Mukaansatempaava, raaka mutta mielekäs tarina pitää mielenkiintoa yllä koko sarjan ajan. Alku on hieman tahmeaa mutta kyllä se siitä lähtee ja vauhdilla. Loppua kannattaa odottaa sillä salaisuuksia viljellään jälleen kerran aivan viimeiseen pokkariin asti.

+ Taide
+ Salaperäisyys
+ Juoni
+ Syvällinen
- Ohuet hahmot
- Liian lyhyt (kö?)
- Toistaa itseään

4/5
Look at the sky, it´s so beautiful!

Leffa- ja manga-arvsoteluja

Palaa sivulle “Arvostelut”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa