Sivu 1/1

Rave

Lähetetty: La Elo 18, 2007 18:51
Kirjoittaja Bitten
Huom!
Animeunionin sääntöjen mukaan spoilerit, eli tiedot, jotka selviävät vain mangaa lukemalla, ovat valkoisella tekstillä kirjoitetut. Mistään iloa pilaavista spoilereista ei kuitenkaan ole kyse, vaan jos haluaa saada tästä arvostelusta kaiken irti, kannattaa nekin lukea.


Johdanto

Rave kertoo Haru-nimisestä pojasta, joka saa tietää olevansa Rave-mestari ja ainoa, joka voi vastustaa pahaa Dark Bringiä. Dark Bringiä, eli paholaisen kiveä ja maailmaa terrorisoivaa Demon Card-järjestöä vastaan taistellessaan Harulla on aseenaan Rave, valon pyhä kivi. Kuulostaako juonikuvio tutulta? Jos ei, niin ihmettelen, sillä Rave on perusshounenia sieltä mielikuviteksettomimmasta päästä.

Arvostelu

Mangaka: Hiro Mashima
Genre: Shounen, fantasia, seikkailu
Englanninkielinen nimitys: Rave Master
Rave ANN:ssä: linkki
Luettu: 2 osaa

Rave alkaa, kun eräällä rauhallisella saarella asuva poika, Haru löytää merestä otuksen, joka muistuttaa hiukan lumiukon ja koiran yhdistelmää. Otus on Plue, Rave-mestari, joka voi löytää pyhät Rave-kivet. Tämän Haru saa tietää, kun tapaa Kensei Shiban, vanhuksen, joka aikoinaan voitti Dark Bringin ja lopetti pitkään kestäneen sodan. Nyt hänen entinen tehtävänsä on langennut Harulle, joka päättää jättää kotisaarensa tuhotakseen Dark Bringin. Matkan varrella Haru kohtaa ainakin Elien, nuoren tytön, jolle ampuma-aseet ovat hyvinkin tuttuja.

Rave rakentuu elementeistä, joita on shounen-mangassa moneen kertaan jo nähty, eikä se näitä elementtejä edes yritä käyttää uudella tavalla. Raven henkilökaarti on nähty moneen kertaan eri mangoissa, vain eri nimillä ja ulkonäöillä. Raven piirrostyyli on ainakin näin sarjan alussa hyvin amatöörimäistä ja tuo mieleen enemmänkin pseudomangan, kuin japanilaisen mangan. Tarinan lähtökohta ei jätä kovin paljon tilaa luovuudelle, vaan luultavasti tarinan varrella kohdataan vain eri voimilla varustettuja vihulaisia, jotka Haru kumppaneineen sitten voittavat ja pääsevät jatkamaan taas matkaansa.

Rave on silti kovine puutteineenkin ihan luettavaa perusviihdettä shounenin ystäville. Meno on vauhdikasta ja sitä riittää, ei Ravea lukiessa välttämättä tule tylsistymään. Hiro Mashiman seuraava manga, Fairy Tail saattaakin jo olla shounenin ystäville hiukan iloisempi yllätys, jos Raven palaute vain on ollut oikeaa.

-Kliseinen juoni
-Piirrosjälki amatöörimäisen oloista

Pisteet(1-5): 2

Alunperin julkaistu: linkki
Huom! Minä olen tämän arvostelun alkuperäinenkin kirjoittaja.

Lähetetty: Pe Elo 24, 2007 16:18
Kirjoittaja kabukizm382
Jos rave sarja sinusta on niin huono, niin miksi sitten luet sitä?? :?

Lähetetty: Pe Elo 24, 2007 16:23
Kirjoittaja Tagawari
Nämähän ovat arvosteluja, hyvä että saadaan vähän kriittistä tekstiä. Arvostelujen ei PIDÄ olla sarjaa hehkuttavia, jos katsot esim. elokuva-arvosteluja, niin ihmetteletkö silloinkin että ''miksi noi edes kattoo noita elokuvia kerta ei näytä edes pitävän niistä''? Hän arvosteli sarjan Rave ja sillä selvä.

Lähetetty: Pe Elo 24, 2007 16:26
Kirjoittaja Bitten
^Amano^ kirjoitti:Jos rave sarja sinusta on niin huono, niin miksi sitten luet sitä?? :?
Kyllä minä yleensä kokeilen niitä suomenkielisiä sarjoja, jotka saattavat olla minun makuuni sopivia. Halusin kokeilla Ravea ja tähän tulokseen päädyin. Kirjoittelen myös arvosteluja ihan kotisivuni takia.

Lähetetty: Ke Joulu 12, 2007 19:21
Kirjoittaja Paha sotaherra
Iägöhgöh... Mielestäni tämä sarja on melkein kuin kopio One Piecestä. :? Piirrostyylitkin niin samanlaiset... Mutta OP on omaperäisempi ja (minusta) parempi. 2 ½ pistettä.

Lähetetty: To Joulu 13, 2007 00:51
Kirjoittaja Tsubasa
Kodanshan shounenmangat ovat hyvin usein Shogakukanin shounenmangojen kopioita. Kagetora on Ranma 1/2, Dragon Eye on Naruto... samaan tapaan Rave on One Piece.

Raven puolustukseksi on toki sanottava, että toisin kuin moni muu kopio se ei ole ihan luokattoman huono; huonompiakin kopioita löytyy, klassisena esimerkkinä tapaus "Seishi Kishimoto plagioi kaiken menestyneemmältä veljeltään." Jos Mashiman tyyli ei olisi niin paljon Odalta vaikutteita saanutta, sitä ei välttämättä edes huomaisi.

Lähetetty: Ti Helmi 12, 2008 18:06
Kirjoittaja Solid
^Kiva tietää, kiitos!

Luettuna ovat nyt pokkarit 1 - 7.

Sarja paranee juonensa kanssa kokoajan, tuoden eteen uutta, joka ainakin minun yksinkertaiseen mieleeni on uutta. Juonessa ei varmaan mitään mieltä ylevämpää olla etsitty, mutta mielenkiintoisia (ja lapsellisia) juonenkäänteitä on tapahtunut.

Kerronnassa ja taiteessa on vielä möhkäleen omainen tunnelma. Varsinkin viime pokkarin alussa olleessa luvussa, jossa Musica jr. tapasi vanhan heilansa, jäi melkein pimeyteen se, että Musica meinasi jäädä tämän luo, mutta päätti lähteä Harun matkaan. Taide taas on parantunut alusta, luoden joitakin hienoja skenejä, mutta on silti vielä heikompaa. Profiilit tuovat mieleen lankun, ennenmmin kuin naamavärkin.

Huumori on ainakin välillä hauskaa, ja välillä tulee vastaan älyttömyyksiä (friikahtavia hahmoja, joista Mashima tykkää) joista joko pitää tai vihaa.

Ja suomennos on ollut mielestäni ihan toimiva, mutta olisi mukava tietää ovatko hahmojen sanonnat oikeasti noin korneja... "alustaa ei näe, kuten ei näe elämän ja kuoleman rajaa tässä taistelussa" kuului eräänkin pahiksen suusta.

3½ / 5
+ Perushemmolle yllättävä (ainakin osin)
- Artti ja kerronta, sekä uskottavuus ongelmat tietyissä asioissa (hahmoissa, sanoissa).
- / +Huumori

---

Ja Fairy Tail on tutustumisen arvoinen, vaikka sarja on paljon One Piecemäisempi kuin Rave.

Lähetetty: Ti Helmi 19, 2008 20:01
Kirjoittaja Marsipaani
Olen lukenut ekan osan englanniksi ja suomeksi ja täytyy sanoa, että ei se niin hienoa ollut.

Ja miksi?
Juoni on aika mielikuvitukseton, siinä ei ole ollenkaan jännitystä ja piirrostyyli välillä hieman tönkköä.
Ja yksi asia minua häiritsee! En tiedä kumpi tuli ennen, mutta Raven tyyli näyttää vähän One Pieceltä, mutta huonommalta sellaiselta. Ja nyt jos ruvettaisiin arvostelemaan näiden väliltä, niin One Piece olisi selvästi parempi, sillä siinä on kaikkea hvää mitä Ravessa ei ole.

Mielestäni on sinänsä ajanhukkaa suomentaa koko manga, mutta se onkin oma melipiteeni. Ei kaikki kaikesta tykkää. Kouluarvosanaksi varmaan joku 7-

Lähetetty: Ti Helmi 19, 2008 20:13
Kirjoittaja Bitten
Marsipaani kirjoitti:En tiedä kumpi tuli ennen
One Piece aloitti Japanissa ilmeisesti vuonna 1997. Rave vuonna 1998.

Lähetetty: Ti Helmi 19, 2008 21:26
Kirjoittaja Paha sotaherra
Marsipaani kirjoitti:Raven tyyli näyttää vähän One Pieceltä, mutta huonommalta sellaiselta. Ja nyt jos ruvettaisiin arvostelemaan näiden väliltä, niin One Piece olisi selvästi parempi, sillä siinä on kaikkea hvää mitä Ravessa ei ole.
Samaa mieltä. Sitä paitsi Raven Elie vaikuttaa hävyttömältä kopiolta Namista... Ulkonäkö on samanlainen, samoin vaatteet, asennot ynnä aseet. Elien Gan's Tongfer-kepit saavat hiukseni nousemaan pystyyn. Nehän ovat melkein samanlaiset kuin Namin OP:n alkupuolella käyttämät kepit! (Clima Tact on kyllä siistimpi.)

(Anteeksi, eksyin aiheesta. ' Oli pakko sanoa tuo. Suututtaa niin. )

Lähetetty: Su Helmi 24, 2008 22:05
Kirjoittaja Smurfkage
Minusta ravessa on ihan hauska selkeä ja yksinkertainen piirrostyyli. Mutta se lumiukon ja koiran yhdistelmä on yli-ärsyttävä!
Ja se miekka jolla on kymmenen eri muotoa on kuin suunniteltu pikkupojille että ne vois opetella niiden kaikkien muotojen nimet ulkoa.

Ja se mikä siinä on One Piece kopiota on ne dark bringit, ne on kopioita pirunmarjoista. esim se Savu dark bringi on savusavu-marjan kopio. :evil:

Lähetetty: Pe Maalis 07, 2008 13:02
Kirjoittaja Slavemaster-Sama
Itse parin volumen lukemisen nojalla, sanoisin että mukiin menevä sarja.
Smurfkage kirjoitti: Ja se mikä siinä on One Piece kopiota on ne dark bringit, ne on kopioita pirunmarjoista. esim se Savu dark bringi on savusavu-marjan kopio. :evil:
Oletko aivan varma että olisi? Kun ottaen huomioon että Raven ilmestyessä, oli one piecessä noin. arviolta 2-4 pirunmarjaa ilmestynyt. Ei tuolla pohjalla oikein suoranaisesti voi sanoa kopioinnista.

Kysymys kuuluu, ilmestyikö Georco ennen Smokeria? Tällöinhän voitaisiin väittää että kopiointi olisi päinvastoin.

No jonkinlaista todistusta voisi yrittää vääntää. No ensinnäkin, en löytänyt Raven tarkkaa ilmestymisaikaa japanissa, muuta kuin 1999. Mutta One Piece ilmestyi Elokuussa 1997. Smoker ilmestyi noin chapterissa 98. Näin ollen chapter per viikko julkaisu tahdilla kestäisi 24,5 kuukautta ennenkuin Smoker ilmestyisi. Georco ilmestyi Raven Volumessa 2 (En muista tarkkaa chapteria). Näin ollen tässä kun summaan niin asia on päinvastoin näiden kahden välillä, jos Rave ilmestyi vuoden 1999 alkupuoliskolla.

No joku matemaatikko voi paremmin todistella.

Lähetetty: Ke Touko 07, 2008 20:55
Kirjoittaja Rinoa
Tiger Claw kirjoitti:Sitä paitsi Raven Elie vaikuttaa hävyttömältä kopiolta Namista... Ulkonäkö on samanlainen, samoin vaatteet, asennot ynnä aseet. Elien Gan's Tongfer-kepit saavat hiukseni nousemaan pystyyn. Nehän ovat melkein samanlaiset kuin Namin OP:n alkupuolella käyttämät kepit!
Tämä oli myös minulle viimeinen pisara :x ! Vahingossa olin sattunut joululahjaksi kaksi ensimmäistä osaa toivomaan, enkä 10 ensimmäisen sivun jälkeen ollut kovinkaan vakuuttunut. Kuten täällä monet ovat jo sanoneet, Rave kopioi aikalailla One Pieceä. Hahmot, tyyli, eleet, ilmeet, juoni ... Jotenkin kaikki tuntuvat olevan jollain tavalla One Pieceen kytköksissä :roll: Saatan ylireagoidakin matkimisen suhteen, mutta jos se jätetään varjoonsa ei Rave yksilönäkään oikein suitsutusta ansaitse. Juoni on hyvin tylsä sen tavanomaisuuden vuoksi, huumori suoraan mustasta aukosta eikä piirrostyylissäkään oikein ole kehumista, hieman kömpelöhköä sanoisinko ? :? Ja joku taisi mainitakin, että hyvähän se yhden pokkarin jälkeen on tuomiota antaa. Noh mielestäni sarjan täytyisi olla niin hyvä, että se pystyisi kietomaan lukijansa pikkusormen ympärille heti ensimmäisestä numerosta alkaen <: ) Tietenkään tämä ei aina pidä paikkaansa...

Nyt olen jo tietysti monia loukannut ja sanonkin, että tämä on VAIN minun mielipiteeni. Pahoitteluni niille jotka todella pitävät Rave-mangasta. Saatan puoltaa One Pieceä turhan paljon, koska se on ollut aikoinaan yksi suosikeistani.